Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz Kozmonauta #9147 üzenetére

Én nem értem ezt a Bitcoin papírmániát.
    Vagyis értem, hogy a hagyományok miatt ragaszkodik hozzá az ember, de, hogy BTC esetén miért nem tud elrugaszkodni tőle...

Én sokkal jobban bízom egy három különböző elvű adattárolóval megvalósított digitális redundanciában (pl. egy flash + egy mágneses + egy optikai adattároló, mindegyiken ellenőrző hash-al és akár adott eszközön belül is redundánsan tárolva az adatokat), mint pár szál papírlapban.
    A papír és a rajta lévő festék együtt szinte mindenre érzékenyebb, mint a fentiek akár külön-külön, de főleg együtt (tűz, víz, mechanikus igénybevétel, napfény, légnedvesség, oxigén és por + egyéb szennyeződések a levegőben, stb).
    Mégis van, aki azt hiszi, hogy egy szál papírlap biztonságosabb, mint bármilyen digitális eszköz, ami szerintem nagy hiba, mert három papírlap is rosszabb, mint három különböző digitális adattároló.

De amennyi értéket én BTC-ben tartok, annál még ezzel sem foglalkozom. Mielőtt számottevőbb mennyiséget akarok mozgatni, általában generálok offline egy friss wallet.dat file-t egy ~10 karakteres jelszóval (kis-nagy + szám + spec karakter, mindig picit más, de egy állandó séma alapján, hogy fejben tudjam tartani, mert amit leírok egy papírra, az nekem már nem titkos jelszó, illetve akkor legalább háromféleképp kéne tárolni a jelszót is, hogy ne veszhessen el...), aztán mozgatok, végül törlök (hogy minél kevesebb nyoma maradjon, mert ki tudja...). Általában csak két másolat van a file-ról, egy az asztali gép RAID-5 tömbjén és egy a telefonomban pihenő memóriakártyán (hogy mindig nálam legyen, ha esetleg épp elkezdődik az apokalipszis, mikor úton vagyok és pont jól jönne majd némi BTC, csak úgy poénból :))).

De legtöbbször mégis csak valami exchange-en pihennek az összegek, mostanában leginkább USD-ben, mert arra fogadtam, hogy esni fog az ár (most pl. 370USD óta 3:1 leverage short-on vagyok USD fedezettel, amire ~378-on váltottam át a nagyja BTC-m; a pillanatnyi ár 350, stop 360-on, mióta lement 343-ig, cél ~327, ott pedig pihi és sasolás, hogy mi legyen a következő lépés, de valószínűleg óvatosan vissza BTC-be [csak simán, semmi USD swap, felfelé általában sokkal törékenyebb a dolog, mint lefelé...]).

Új hozzászólás Aktív témák