- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Winner_hun
félisten
Ma rájöttem hogy mi volt a gond. A dűznit csak kézzel szoktam a helyre csavarni, amíg meg nem áll - ütközésig tekerem. Ez kevésnek bizonyult, mert fújáskor a pisztolyból kiáramló levegő a porlasztófejnél vissza van fogva, így a pisztoly és a dűzni menetei között némi levegő a tartályba vissza tudott áramlani, ennek következtében a pác nem folyamatosan jött, hanem szakaszosan. Villáskulccsal ráhúztam a dűznire, úgy már nem volt visszaszivárgó levegő. 3,5 évig nem tudtam hogy mi a gond. Azt hittem hogy valamilyen felületkezelő anyag valamelyik levegőjáratba bekerült és furcsa légörvények jönnek létre miatta.
-
GeriCool
aktív tag
válasz
Winner_hun #37494 üzenetére
ok. Köszi'
-
aszamóca
aktív tag
válasz
generatoros #37497 üzenetére
Még itt vannak jó dolgok, de ők sem olcsóak. Az alaplapot nem nehéz elkészíteni, de a másológyűrű-készlet elkészíttetése egy esztergályossal szerintem nem lenne olcsóbb.
-
generatoros
tag
válasz
indianjoe23 #37496 üzenetére
Az uni-max egy elég raffinált társaság( banda ) én is mindíg megfogadom, hogy tőlük soha semmit aztán néha elcsábulok. A Ketech , meg eszméletlen drága. Ebay meg az Amazon akikkel szemezgetek és közben rátaláltam egy német cégre DICTUM GMBH, összeírtam egy pár dolgot és ahogy a vacak nyelvtudásom engedi , úgy veszem észre még mo.-ra is ingyen szállít. A hiba csak annyi, hogy nem mindent árulnak. Amazon.de német o.-ba kedvező szállítást ígér, nekem van ott kapcsolatom és megkapom egy rokontól aki 3 havonta jön haza. Ebay meg azért jön a képbe mert egyenlőre nem találok mást ahonnan megrendelhetnék Pl japán cuccokat és egyébb szerszámot. Amerikából is jön évente valaki aki már hozott pár dolgot és így elvagyok. Igazából nem filléreskedem, de amikor egy 15 eur-os cucc -ra 19 eur a szállítás és ha több tételt kérek nem hogy engedne hanem még tetézi a fuvar költséget. Konkrétan : 40 eur -ért rendeltem és 36 eur-ot kért a szállításért mo.-ra, ugyan ezeket német címre 9 eur ( van közte olyan amit 1.5 eur -ért visz). Megértem én ezt az üzletpolitikát, de nem kérek belőle, inkább rendelem a rokon, német címére és marad 27 eur a zsebbe. Visszatérve a marógéptalpra , ha van precíz esztergályos ismerősöd és bíztos vagy abban ,hogy soha nem kell más méretű másológyűrű akkor érdemes lehet fémből az egészet megcsináltatni, szeríntem ezen a fórumon olvastam, hogy valaki csináltatott ilyent. Talán lesz itt valaki aki emlékszik ( nem több 2 évesnél a bejegyzés) és segít megkeresni ki volt ő és aztán tőle kérdezhesz egész pontosan.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
generatoros #37495 üzenetére
Akkor ez bonyolultabb, mint hittem. Nekem nem Triton van, hanem maktec, és ehhez biztos nem lehetne az uni-maxtól póttalpat szerezni, ezért most abban reménykedem, hogy a makitának van ilyen, és használható is. Mert van még két menetes furat a talpon, reményem szerint pont ebből a célból, és akkor egyszerűbben célhoz érek. Ha nincs, akkor jöhet a kálvária, mert nem marad más, csak a barkácsolás, és ha az sem sikerül, mert, ahogy írod, nem olyan egyszerű, akkor másik gépet kell vennem, amivel ez megoldható. Ha már egyszer rááldoztam a pénzt a sablonra. Az bosszant már most, hogy megint belementem az uni-max utcájába,és vettem egy olyan dolgot, amit nem tudom, hogyan fogok tudni használni, pedig már többször megfogadtam, hogy a gagyi cuccaik miatt rájuk se nézek, mert eddig amit vettem tőlük, mindennel volt valami bajom. Pedig először a Kentechnél akartam megvenni a sablont, de ezeknél tizezerrel olcsóbb volt, és elcsábultam. Kár volt garasoskodnom, most nem lenne ilyen kilátástalan a helyzet.
-
generatoros
tag
válasz
indianjoe23 #37483 üzenetére
Szia! Hasonló gondolatok mentén , én is vettem másológyűrűt és a hozzávaló talpat az unimax-os Triton- clon marógépemhez. A probléma ott kezdődik, hogy a talp ami egy kb. 8mm vastag műa. és megtalálható benne a másológyűrű részére kisüllyesztett kb 1-2mm mély és a gyűrű külső átmérőjével azonos méretű lépcső. Nos valamelyik méret nem jó mert a gyűrű eröltetve sem akaródzik besüllyedni a helyére. A másik gondom az, hogy a talp ami a marógép talpátmérőjével megegyezik/ illetve 1-2 tized mm-el nagyobb, az 4db süllyesztett fejű csavarral rögzül a géphez és ezért eleve nem sok pozicíonálási lehetőség marad /szerintem semmi/. szerencsés esetben központos a műa. talp és akkor csak ellenőrzésre lehet használni a kúpos pozicionálót , amit a talphoz adtak. Mivel a másológyűrű eröltetve sem megy a helyére ezért nálam félretett eszköz marad a nem igazán olcsón árult cucc. Meglehetne estleg esztergagépbe befogni és belematatni (kiesztergálni az emlékeim szerinti 6-7 század mm-t) csak félek tőle kicsit. Gondolatom szerint egy 50-60mm átmérőjű danamitot befogok és leesztergálok egy olyan méretű ( tengelycsonk) valamit amire rászorul a műa. talp és ha megmarad központosnak amit csak feltételezni tudok, akkor talán kivitelezhető az elképzelésem. Azért írtam ilyen részletesen, hogy érthető legyen amit én tapasztaltam a témával kapcsolatban és persze azért is ,hogy esélyed van arra hogy Te is így jársz.
-
GeriCool
aktív tag
válasz
Winner_hun #37486 üzenetére
De ez a megoldás lenne a legjobb számomra is. Csak azért kérdeztem meg, mert régi a festék rajta és ilyennel nincs tapasztalatom, hogy érdemes e fáig leszedni vagy csak az általad javasolt felületi megmunkálás is tartós eredményt hoz.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Winner_hun #37491 üzenetére
Értem. Köszönöm a segítséged.
-
Winner_hun
félisten
válasz
indianjoe23 #37490 üzenetére
Természetesen.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Winner_hun #37488 üzenetére
Köszönöm újra. Ez valóban ügyes dolog, van egy esztergályos kapcsolatom, meglátogatom.
Még, ha szabadna egy másik dolgot is kérdeznem. Azt hittem, hogy a sablonon a vájatok szélessége 30 mm, ezért kell 30 mm-es másológyűrű a művelethez, de nem, a vájat szélesebb, úgymond lötyög benne a másológyűrű. Akkor az a módszer, hogy oda kell szorítani az egyik oldalhoz? -
Winner_hun
félisten
válasz
indianjoe23 #37487 üzenetére
Mindenre van megoldás: másológyűrű pozícionáló - esztergályossal csináltatni kell egyet.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Winner_hun #37485 üzenetére
Köszönöm, akkor először kutakodom gyári után, mert a pozicionálást biztos nem egyszerű kivitelezni.
-
Winner_hun
félisten
válasz
indianjoe23 #37483 üzenetére
Ha nem létezik hozzá gyári másológyűrű akkor igen, csinálj hozzá egy másik talpat amire rá tudod szerelni. Úgy csináld meg hogy lehessen pozícionálni a másológyűrűt, mert annak középpontja teljesen a marógép tengelyének közepénél kell lennie.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
troland26 #37474 üzenetére
Én hasonlóképpen vélekednék, mint Soká. Nekem einhell van, több bútort csináltam vele, lassú, szöszölős módon összeállítva, és működött. Annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy nálam viszonylag rövid idő után a gyári fűrészkorong életlenné vált, égette az anyagot, kicseréltem egy pilana korongra, ami kb tizezer ft volt, de ez, mint kés a vajban, úgy viszi. Amire nekem kellett, tökéletes volt, és kellően pontosan is tudtam vele dolgozni. Nem volt még a kezemben profi gép, így nem tudom összehasonlítani, de nem volt még olyan gondolatom, hogy le kéne cserélni az einhellt.
-
indianjoe23
csendes tag
Szeretnék segítséget kérni felsőmaró másológyűrűvel témában.
Rááldoztam a pénzt és beszereztem a sablont az uni-maxtól, kértem hozzá marószárat, meg 30 mm-es másológyűrűt is, amit ők javasoltak, gondoltam, legyen, így nem mondhatni, hogy nem megfelelő hozzávalók vannak. Van egy maktec mt361 felsőmaróm, ezzel gondoltam használni. De első blikkre nem tudom, hogy kell ezt a másológyűrűt összehozni a géppel. A gyári talpon semmi rögzítő lehetőség nincs, nagyobb is a nyílás, mint a gyűrű. Csinálnom kell egy másik talpat? Hogy szokták ezt? Még nem csináltam ilyet. -
GeriCool
aktív tag
Üdv!
Két kérdésben szeretnék segítséget kérni. Bratyóméknál jön a gyerek és találtak egy régi babaágyat és teljesen beleszerelmesedtek. Csak fel kéne újítani. Festék le, kijavít itt-ott majd lefest. Viszont nem tudom, hogy elég csak lecsiszolgatni vagy ezt már esetleg hólégfúvóval kell leégetni. kaptam képet nem túl jó minőségű remélem használható
kb 30éves a festék rajtaA másik meg, hogy szeretnének fenyő palló élét legömbölyíteni viszonylag nagy méretben. 16mm vagy 19mm stábmaróval. A kérdésem, hogy ezt be lehet vállalni felsőmaróval vagy ezt már valami nagyobb géppel kellene. Egy 1650W Makita M3600 (Mactek ) gép lenne rá. Én eddig csak 3-6mm gömbölyítettem.
Ez nem rég lett véve ezért nem tudom még, hogy mit tud (nem volt idő kipróbálni)
Köszönöm -
civicfan
tag
válasz
Winner_hun #37480 üzenetére
Köszi!
-
Winner_hun
félisten
válasz
civicfan #37479 üzenetére
Lakkozás, festés és azok módszerei
Alapozó lakk, azt 400-as papírral átcsiszolni, majd még egy alapozó lakk, azt is átcsiszolni, utána mehet rá a fényes fedő lakk, amit később lehet polírozni, ha szükség van rá.
-
civicfan
tag
Üdv!
Volna egy kérdésem, hogyan lehet a nyír vagy nyár rétegelt lemezt magasfényűre lakkozni, vagy valamilyen szép csillogóra? -
MrChris
nagyúr
Nézzél meg klf tokmányokat! Nem kell ezt túlmisztifikálni, attól függ hogy valójában mekkora szár fogható bele, hogy mennyire záródnak össze a tokmánypofák élei, ami lehet kisebb is mint a ráírt. A tokmánypofák élkiképzése klf lehet, értelemszerűen az erősen kerekítettbe nagyobb fogható be, cserébe nagyobb teherbírású. A tokmány nagyon kemény anyagú, de a fúrószár is, ha könnyen kenődik azt dobd ki, mert alkalmatlan pontos munkára, éle se sok lehet, ha van is hamar elkopik.
-
Soká
senior tag
válasz
troland26 #37474 üzenetére
Az a helyzet, hogy ez a téma kicsit darázsfészek. A profi asztalosok szerint a barkács lamellózók kivétel nélkül szarok mert lötyögnek, így pontatlanul vágnak és akkor rögtön oda a pontos illesztés.
Nekem amatőrként más kicsit a tapasztalatom. pontosabban annyi, hogy egy barkács Ferm lamellózóval tudtam pontosan dolgozni. Mások meg szidták ezt a Fermet, amiből két dolog következik:
1. vagy nagy a szórás az egyes gépek között
2. azzal a körülményes odafigyelős, lassú technikával, amivel én használom, azzal működhet a dolog.Ha nem tudsz/akarsz 80ezer feletti összeget szánni profi gépre (kékBosch, Makita, Lamello, DeWalt, stb.) akkor úgyis marad a barkács vonal. Abban nekem ez a konstrukció többé-kevésbé bevált, de ha jól látom, most Ferm név alatt más gép fut.
Szerintem tégy egy próbát az Aldi ügyfélszolgálatánál, másfél-két hónapja árultak egy lapostiplimarót, hátha van még valamelyik boltjukban. Annak az ára is kedvező és van rá 3 év gari. Workzone néven, ha jól emlékszem.
Ha van kedved böngészni, itt gördíts lejjebb és találsz fotót a korábbi kínálatról. -
Soká
senior tag
válasz
aszamóca #37475 üzenetére
Az a baj, hogy eléggé off vagyunk itt ezzel és nekem igazából sem elegendő tapasztalatom, sem elegendő ismeretem, csak elképzeléseim vannak a dologról. És egy gépész sem biztos, hogy tutira tudná a megoldást.
Az a helyzet, hogy geometriai értelemben a tokmánypofa akármilyen széles is, ha sík, akkor a kör érintőjeként egyetlen ponton fog érintkezni a befogott hengeres tárggyal. A szorítás mértékétől és a pofák illetve a befogott tárgy keménységétől függ, hogy ez a bizonyos egyetlen pont (pontosabban vonal) mekkora kiterjedésű lesz. Én per pillanat még azt sem tudnám megmondani tutira, hogy az a jobb-e, ha mindkét anyag nagyon kemény, vagy ha valamelyik akár rugalmasan, akár rugalmatlanul,de torzul.
Feltételezem, hogy a te tapasztalatod oka az, hogy a szorítóerő kis ponton hat és tk. nyomot hagy a fúrószárban, így aztán nehezen tud megcsúszni. -
aszamóca
aktív tag
Gyakorlati tapasztalatom, hogy ez pontosan fordítva van. Egy kategóriacsúcs Bosch GSB 21-2 RCT ütvefúró, amit Röhm tokmánnyal szerelnek, és 1.5-től fog be, a pofák éle lapos, abban megcsúszik a fúrószár. Ugyanez igaz a fogaskoszorús lapítottakra is, de az önzáró, precíziós, 1 alatt fogók nem hajlamosak erre. Nyolc tokmányom van itthon, ebből vonok le konzekvenciát.
-
troland26
őstag
Üdv!
Hobbi célú bútorkészítéshez szeretnék venni egy lamellázó gépet . Mivel ritkán használnám nem szeretnék kiadni érte túl sokat . Az olcsóbb kategóriások közül melyiket érdemes megvenni ? Max 30k -t szánnék rá .
-
Soká
senior tag
válasz
aszamóca #37472 üzenetére
Talán nem jó szó az "elítélés" mert erről szó sincs, én csupán hangosan gondolkodom arról, hogy valószínűleg vannak előnyei és hátrányai is annak, ha a tokmány pofái úgymond "hegyesek". De nyilván az is megszabja, hogy mennyire lehet "hegyes" egy pofa, hogy milyen minőségű acélból készül, hogyan van megedzve. No, mindegy, ezt egy gépész tudná megmondani. Az biztos, hogy az én régi, ipari asztali öntvény fúróm tokmányába be tudok fogni 1mm alatti fúrót is, a fűszerboltos kis kompakt (sokak által szidott, szerintem nem annyira rossz) fúrógépbe csak 1,5mm felett.
-
aszamóca
aktív tag
Biztos rossz így, de még nem fordult meg soha, pedig fúrtunk vele 20mm-es vasba 22-es furatokat is, az igaz, hogy a motor leállt párszor. (mielőtt megkérdeznék, le volt szedve a fúrószár 12-esre) Lépcsőssel meg Pm29-est 5mm-es lemezbe. Akármilyen rossz, elítélhető is ez így, én elégedett vagyok vele, nekem jó..
-
Soká
senior tag
válasz
aszamóca #37468 üzenetére
Én csak azért kérdeztem, mert a linkelt tokmányra 1mm volt írva. Jó lenne, ha egy lakatos megerősítene, de ha a tokmány alkalmas 1mm alatti befogásokra is, az nem szerencsés befogás szempontjából nagyobb átmérőnél. (kis felületen szorít, könnyebben elforog a fúró a tokmányban - gondolom én)
-
aszamóca
aktív tag
válasz
MrChris #37463 üzenetére
Nálunk is kiselejtezték a régieket, és hoztak gagyi távol keletit helyettük. Semmit nem lehet, nem is érdemes kezdeni velük.
A Llambrich már a felső kategória, majdnem annyiba kerül mint a gép maga. Most jobb áron van,mint mikor én vettem.
Van egy esztergályos ismerősöm, aki adott pár darabot az aprajából, mert ő nem használ ilyen kicsiket.
De vettem hosszút is a Kenedy-től. -
vadászcsiga
félisten
válasz
vadászcsiga #37455 üzenetére
Senkinek nincs ilyen?
-
-
Soká
senior tag
válasz
MrChris #37459 üzenetére
30-50 éves, használt asztali fúrógépet kellene keresned. Ami legalább 60-70kg. És olyat, ami nem nagyon leharcolt. Ez persze időigényes.
Hirtelen most nem találtam megfelelőt a neten, de járni kell utána. Valami hasonlót:
https://szerszampiac.hu/szerszamgep/oszlopos-allvanyos_furogep/asztali_furogep bár az nekem a legkevésbé sem szimpatikus, ha egy gépet leöntenek egy vödör festékkel, hogy jobban mutasson...
Esetleg ezek kereskedőtől: 1. 2. 3 (nekem hasonló van). 4.
Itt is van választék.
Itt a legalsó tétel szimpatikus, van belőle vagy 5 darab (optikai tuninggal....) -
MrChris
nagyúr
Ettől tartok, nekem precíz kotyogásmentes kell, felfele se legyen, marha vacak mikor tolom neki és holtjáték van aztán berántja magát a fúró... Az meg a minimum, hogy ne kóvályogjon. Ilyen lyukakat kell fúrnom, van hozzá egy ilyen fúrósbalon amivel pontosan lehetne dolgozni, mert lépcsőzetesen fél fokonként kell szabályozni a dőlésszöget, meg ugye tized pontosan egységesnek kéne lenni... Már azon gondolkodom, hogy csinálok egyet apró munkára.
-
aszamóca
aktív tag
Tényleg lityegős, nem egy stabil valami amikor élőben megfogdosod. (az Optimum is lötyögős, megfogdostam a bemutatóteremben azt is, akkor tettem le a vásárlásáról) Addig én is jónak hittem, de a palifogó design-jával sokakat megfog. Én még mindig azt mondom, hogy egy régi FO-13-as használtan többet ér ezektől, még ha fel is kell újítani.
-
dr.ac
csendes tag
válasz
MrChris #37454 üzenetére
Évekkel ezelőtt megfogdostam egy kiállított darabot, de nekem nem jött be. Volt egy holtjátéka az orsónak?, tokmánynak? - valaminek. Leengedve kézzel meg lehetett mozgatni oldalra az egészet, ami nem egy jó ómen. Erre sokan panaszkodtak külföldi fórumokon, tehát nem egy rossz példányt fogtam ki, de van, aki azt írta, hogy ő nem fogja oldalirányba mozgatni, és kész..
A másik rossz pont, hogy én nagyon kényelmetlennek találtam azt a kereket, amit előtoló kar helyett kitaláltak. Szép meg minden, de kicsavarodik a kezedből - vagy én nem jöttem rá a helyes használatára néhány perc alatt.
A párhuzamvezetőszerűség, a leszorító alkalmatosság csak kisebb munkadaraboknál tűnik használhatónak, komolyabb munkára más fúrónál csinálnál magadnak asztalt, ennél nemtom mennyire lehet rögzíteni a talphoz egy ilyen saját asztalt.
A lézer gyanítom itt is csak szemfényvesztés, de javítson ki valaki, ha tévedek.
A gép egyébként tetszetős, plusz a fokozatmentes sebességállítás is tetszett, de miután élőben láttam, én személy szerint lemondtam róla, és az itt korábban ajánlott Optimum fúrók felé kezdtem el nézelődni.
Viszont ilyen árkategóriában nem tudom, mit lehetne ajánlani. -
vadászcsiga
félisten
Ilyenje van valakinek? Az érdekelne hogy az sín ahol a fűrész csúszik, pontosan milyen szeles.
-
MrChris
nagyúr
Precíz fúrásokhoz keresek asztali fúrógépet, első körben a Bosch pbd40-et néztem ki. Mennyire jó ez a gép? Van ilyen jellegű más is olcsóbban?
-
exabit
tag
Fa szerkezeteket mivel szoktak tűzállóva tenni? Vízüveggel vagy valami speciális festékkel? Egy villanymotornak szeretnék egy hangszigetelt dobozt. (a szellőzésről egy ventilátor gondoskodna).
Persze árulnak ilyen zajcsökkentő dobozokat, kértem is árajánlatot rá, de nem fogok fél milliót kifizetni arra amit én legjobb esetben is megoldok ennek a tizedéből.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- GTA VI
- Netfone
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Nintendo Switch 2
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csomagfeladás Foxpost automataba XS/S/M/L/XL - 2390 Ft egységesen
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest