Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Digitális Állampolgárság Program
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Online jogosítvány megújítás kishazánkban,és user error :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz Chrystall #18796 üzenetére
Szerzel olyan vastag nikecell darabot, mint amekkora bemélyedésre van szükséged. Másikat, ami kiegészíti ezt a kívánt vastagságra. Az elsőre berajzolod a mintát, majd a következőképpen vágod ki:
Csinálsz fából, műanyagból, nem vezető bármiből egy olyan U alakot, mint a vonalfűrészek. Ráteszel egy citerahúrt. Ez fog "fűrészelni". Kiverszed a kocsidból az akkumulátort, és rákötöd a citerahúr két végére. Ekkor felízzik a citerahúr - kézzel hozzá ne érj! - és úgy vághatod a nikecellt, mint a vajat.
Amikor kész, összeragasztod az egyben maradt tábláddal, és készen vag.Másik módszer:
Egy vaslemezből kifűrészelsz olyan formát, amilyen profilú bemélyedést szeretnél. Ráheggeszted a piszkavasat, és az egészet a tűzbe nyomod, amíg fel nem ízzik. Kiveszed, és olyan mélyre nyomod a nikecellbe, amilyen mélyre akarod.Harmadik módszer:
Így lehet egy kofferba a fúrógépnek pontos fészket készíteni. Alaposan betekered a fúrógépet folpack fóliával. Annyira, hogy sehol víz ne tudja érni még a zuhany alatt se. Veszel egy PU hab spray-t, és jó háromnegyedig telefújod vele a régi diplomata táskádat. Belenyomod a becsomagolt fúrógépedet, és vízzel lepermetezed az egészet. Másnap kiszeded a fúrógépet, kicsomagolod, és pont illeni fog a dipódba. Ahol túl sokat dagadt a PU hab, ott szikével lefaragod csinosra.Negyedik módszer:
Egy Dremel gravírozóval szép türelmesen kivájod a kívánt alakot.Ötödik módszer:
Mezei szikével türelmesen kifaragod.[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
Chrystall
senior tag
Ebben tudnátok segíteni:
Abba az egyöntetű, tehát nem a golyókbók összesajtolt hungarocellbe (talán polisztirol a neve) kéne egy ilyen alakú mélyedést csinálni:
Csak a terület szabálytalan, de a bemélyedés fala az függőleges lenne, merőleges a hungarocell idomra. Hogy lehet ilyet csinálni? Faszobrászvéső viszi ezt az anyagot, vagy mivel lehetne?
-
mdk01
addikt
válasz thyeby #18784 üzenetére
Ez kb. ugyanaz a történet mint ahogy én jártam a budi tetővel.
Megyek az áruházba, mert lakásfelújítás volt és meglátom a bükkfa buditetőt 3000,- pénzért. Hát mondom ez jó lesz. Hazavittem felszereltem, nagyjából jól is állt mindaddig míg rá nem ültem. Ahogy ráültem egyre jobban félrecsúszott, az első hónap 5mm a másodikban már 10mm. Tudtam hogy a zsanérokkal van vmi de nem tudtam mi és annyira nem volt problémás hogy szétkapjam és kitaláljam mi nem jó. Egyszer megelégeltem és rájöttem hogy nem jó helyre volt az egyik oldali zsanér egyik fele felcsavarozva. Átcsavaroztam azóta tökéletes csak van két felesleges csavarlyuk a tetőn belülről.
Gyártói gondolkodás:
Gyártottam 5.000 rossz buditető amit a kereskedő fele normál esetben 3000,- adok. Becsomagolom egy noname csomagolásba és kérek érte 1000,-t, hogy kb. nullára kijöjjek, vagy csak keveset keressek rajta, amit a kereskedő kitesz 3000,-t úgy hogy kirakja 4000-ért és ezt árazza le 3000,- mert az akciós termékre nem jár garancia.
Hát nem tökéletes. -
Holdember
csendes tag
Rájöttem mire lesz jó a Bosch POF 1400 ACE: Habverőnek!
Ajtótámasznak nem biztos, eldől. Esetleg világítani sötétben, bár elég veszélyes egy konnektorba dugott forgó géppek mászkálni. Marad a habverő alkalmazás. Na jó, nem szidom tovább, még meghallja és nem forog tovább. Ami igaz az igaz működik. (1 éves, 10-20 nap használat) -
Holdember
csendes tag
válasz hofeen #18789 üzenetére
Én is tervezem a közeljövőben, hogy ezt a POF 1400-ast asztalba rakom. A rugót vagy lebarmolod róla roncsolással, vagy szét kell szedni a gépet. Ehhez a robbantott ábra segít, amit a bosch weboldalán az alkatrészrendelésnél megtalálsz.
Én úgy tervezem, hogy meghagyom a rugót, mivel viszonylag keveset használom majd azt is döntően egyféle nútolási célra. Nagyjából belövöd a magasságot, és onnantól a finommagasságállítóval (fekete állítókerék a tetején) lehet játszani kicsit. Remélem így jó lesz.A kapcsolót a gépen benyomva rögzíteni kell, ahogy már mondták és egy kapcsolós elosztó a legegyszerűbb megoldás. Én készítek majd hozzá egy külön lengődugós kapcsolót, amit fixen az asztalhoz erőítek bedobozolva, így kicsit biztonságosabban vélem. Valamint kap egy sorba kötött vészleállító gombot is, amire elég rácsapni. Az ember nem mehet elég biztosra!
Amilyen kaki ez a gép, lehet hogy veszek majd egy rendeset és ez marad az asztalban, ha ott használhatónak bizonyul. Csak most nincs fölös 100 rugóm. Előbb is olvashatta mfolna ezt a fórumot ,akkor eleve meg sem veszem. Ehelyett jól bevásároltam bosch gépekből hirtelen felindulásból.
És lehet, hogy a ptf 10-es asztallal is elcsábulok. Nekem a makita mlt 100 nagyon nem szimpi ,de vissza fogok menni a bótba még egyszer megfogdosni, mert az a döntő nálam, ha meg tudom taperálni élőben. Ott dől el, hogy szeretem, vagy nem szeretem. Tényleg kur*a nehéz dönteni a 100-200-as szegmensben. Egyik szarabb, mint a másik.
Egy saját asztal+kézi fűrész összeépítésén is nagyon elgondolkoztam, mert elég jót tudnék véleményem szerint, csak abban nem vagyok biztos ,hogy egy összeépített gép kellően masszív lenne-e egy gyári megoldáshoz képest. Lehet, hogy kissé meg tudná cibálni a fa, mert nem a gépet fogom, hanem a lapot rögzítem. Bár nem túl valószínű, mert akkor normál használat mellett is hajladozna. Lesz ami lesz, majd beszámolok a tapasztalatokról.
-
thyeby
őstag
válasz hofeen #18789 üzenetére
Csak asztala alatt használom.
A ki/be kapcsolás a következőképp történik:
Egy ilyen kapcsolós elosztó az asztal oldalára van szerelve. A gép saját kapcsolóját lekötöztem, és egy db nylon-al jól körbetekertem, hogy ne tudjon beleférkőzni a por.
A rugót bennehagytam, mert nekem egyetlen beállítással viszi ugyanazt a kést már sokadik éve. De ha liftet készítel alá, akkor maradhat a rugó (még jól is jön), különben szereld ki.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz jimy_l #18786 üzenetére
Másmilyen szalagot használok fenyőhöz - ahhoz ritkább fogú a jobb, jó gyantás borovihoz kivált. A sűrű fogút eldugítja a gyanta, nem tud szegény tisztulni. De olyan ritkán lenne jó fenyőt vágni, és olyan keveset, hogy azért nem cserélek szalagot, inkább elvágom a fenyőt más géppel. Ha görbén kell, akkor dekopírral, ha egyenesen, akkor körfűrésszel.
Ha csak deszkát, vagy kisebb rönköt dugok bele, akkor szélesebb (15-16mm) szalaggal, amin collonként 4 fog van, (másképpen a fogtávolság 6mm) nyesem a fát. Ezt gyorsabb egyenesvágásokhoz alkalmazom nagy ritkán.
Egyébként többnyire 6mm széles szalagot használok kanyarításokhoz. 0,5mm vastag, 6mm széles és 4mm fogtávolságúval dolgozok többnyire. Most készülök Boronkayéktól beszerezni ugyanilyen szalagot, csak 0,36 vastagságban. Kíváncsi vagyok rá, hogy azzal miként muzsikál majd a szalagfűrész. Az ilyen vékony szalag feszességére nagyon oda kell figyelni, mert könnyű túlspanolni.Több fa van, mint asztalos!
-
-
thyeby
őstag
válasz jimy_l #18782 üzenetére
Amikor én vásároltam ezt a ződbosch-t, kotyogott. Visszavittem még aznap. Adtak készséggel másikat. Az is kotyogott. 20 pénzt adtam érte. Még egyszer nem kell ződbos, az tuti.
De!
Néhány hónap múlva ugyanott, felemelték ugyanennek a ződboschnak az árát 30 pénz fölé. Na, gondoltam, ezek aztán tudják, mit csinálnak - itt keleten tehát ez lenne a márkaépítés. Nem is tudom, miért, megnéztem, hogy akkor ez mosmá' több, mint harmincért hogy kotyog. Hát nem kotyogott sehogyse. Szóval akkor Te felelőtlenül adtá' harmincat azé', amit húszér is meg lehet venni. Burzsuj!...Gyártson mindenki magának összeesküvés elméletet hozzá...
-
thyeby
őstag
válasz Holdember #18780 üzenetére
"Szélezni: GKS 85 G plusz 6 méter vezetősín? 200.000 alatt van az ára és pontosan dolgozik."
Látod, amikor a Festo merülőfűrészre vadásztam, akkor pont arra gondoltam, hogy elég lenne nekem egy mezei körfűrész is, csak szépen menjen a sínen. Úgyse használnám ki szélezésnél a merülő funkciót. És nem leltem sehol ilyet, mint amit linkeltél. Megjegyzem ezt magamnak, ki tudja, mit hoz a jövő?
"Nem bánnák meg az ügyfelek az tuti, mert TOP minőséget kapnának rabszolgamunkáért."
Nyugi!
Ha megmarad ez a szemléleted, gyümölcsözni fog, biztos lehetsz benne. Az eleje nagyon nehéz. Az ember úgy érzi, hogy késélen táncol a rentábilitás és a butaság határán, de miután beérett, stabil lesz a termése.
Őszintén drukkolok a sikeredhez. Országunk olyan lesz, amilyenné mi tesszük. Apróra váltva: Lesz benne olyan is, amilyenek mi vagyunk.Több fa van, mint asztalos!
-
Holdember
csendes tag
válasz thyeby #18763 üzenetére
Szélezni: GKS 85 G plusz 6 méter vezetősín? 200.000 alatt van az ára és pontosan dolgozik. A merülő kényelmesebb megoldás, de 85mm vágásmélyéggel csak sima van. Tudom, a fogaskerekek. Vajon a 200.000 alatti "hordozható" asztali gépekben nem fogaskerekes az áttétel? Metabo TS 250, DW 745, GTS 10J.
Pts 10 (zöld bosch) -ban tudom, hogy fogaskerekes. A metabot nem tudom, a többi fogaskerekes biza.Maradnak a "lábas" felépítésű gépek, pl. a Güde amit te is használsz.
Másik kérdés, hogy milyen minőségű a fogaskerék és a kenés? Nincsenek illúzióim. Sajnos amennyit használom, nem romlanak el soha. (kevés a munkám, tanulmányaim miatt nem is keresek, csak azt vállalom ami megtalál és tetszik. Bár dolgozhatnék már! Nem bánnák meg az ügyfelek az tuti, mert TOP minőséget kapnának rabszolgamunkáért. Éljen magyarország. Én még az elején vagyok, tele energiával, lelkesedéssel, tettvággyal, bizonyításvággyal. Minden munkámat a magaménak érzem és eszerint a lejobbat adom, ami (szerény vagyok amúgy) tudom, hogy a piacon is ritka-magas minőséget képvisel. Szart semmi értelme csinálni, arra ott vannak az állami beruházások.
Szép estét! -
Holdember
csendes tag
válasz jimy_l #18778 üzenetére
Szia!
Ha rögzítve van ez sem "lötyög", de ha rányomok miközben a talpán áll, hajlik, kókad mint a kolbász és eközben a marófej is elmozdul. Amíg konstans erővel nyomom a munkadarabhoz, addig nem lenne gond, csak ez kivitelezhetetlen.Amikor fészket akarok marni minidig van egy kis lépcsőzetesség a munkadarabon a tengelyre merőleges síkon. Tizedmilliméter, de akkor is. Nem látható helyeken még belefér. Meg ácsmunkáknál (ahol nem látszik). Bútorhoz már nagy gyakorlat kell ezzel a géppel.
Nem volt a kezemben még drágább modell, de gondolom azt nem lehet mozgatni ha rögzítve van.
Itt az a baj, hogy egy csúszószárat rögzít, és a sok műanyag miatt a másik ilyenkor kissé még mozog ha erőhatás éri. Csavarodik, tekeredik az egész miskulancia. Így értettem. Neked ezt sem csinálja?
-
jimy_l
tag
válasz Holdember #18752 üzenetére
Hali!
Zöld: POF 1400 ace felsőmaró. A rögzítve is lötyögős fajta (fos, de semminél jobb és ereje is elfogadható fenyőre)
Akkor én valszeg a legjobbat fogtam ki ebből a típusból. Nem lötyög, nem zörög, viszimintbírófaszaagyöpet.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
j.apa
csendes tag
Kérdés: Szegeden hol találok szeszes pácot ( KITTFORT ; EUPLAZA; MILESI) dobozos kiszerelésben ?
-
nesa
veterán
válasz #22145024 #18771 üzenetére
22 reteg nitro celluloz lakk, altalaban ennyi kell hangszerre hogy ilyen legyen, de valaki csak kemeny olajat hasznal, az enyem is nitros lesz.
Ez volna a test, es erre jonne a langnyelves javor topp a nyak illesztese a megszokottol meroben eltero lesz ezert jelenleg a meghagyott csonk.
Kevertem mar ki ragasztot amit alkalmasnak itelek hangszer ragasztashoz de oszinte leszek nemtudom merjem e vele ragasztani, nemakarok ugy jarni mint a 40 evvel ezelotti vizbazisu ragasztok hogy elporlik 30 ev alatt, peddig baromi jo cuccnak nez ki csak nemtudom mi lesz vele idovel.
-
Holdember
csendes tag
És ez mekkora király már? 100.000-el olcsóbban.
bernardo kombi -
törölt tag
Ebayen nem néztél még körül? Ott is találtam néhány (bár a te általad preferált tipust konkrétan nem néztem), kifejezette hangszerehez való alapanyagot, ráadásul vágott méretben. Ha nagyon nem jönne össze, akár ezeken keresztül tudnál rendelni németből. Meg vannak ilyen "guitar parts" kereskedők, elég soknak német tulajdonnal, vagy lerakattal.
Csak a pesti jaff-ban voltam, ott elég sok féle palló volt, de ugye egyik sem a méter hosszú nagyságrend, hanem "rendes" palló hossz.Amit linkeltél az gyönyörű!
Azon milyen a felületkezelés pontosan, vagy te hogyan tervezed a rétegrendet és milyen anyagokból?
A fedlap meredekségét egyszerű döntéssel-görbítéssel, vagy egy vastagabb tömbanyagból való lemunkálásával alakítod majd ki? ( egy youtube-os videón az utóbbira láttam példát)remélem ez nem offtopic itt.
mdk01:
Pedig be szép lett vóna...[ Szerkesztve ]
-
nesa
veterán
válasz #22145024 #18754 üzenetére
Jaffnak a pécsi telepen voltam tobbszor, meg 1 eve siman volt bubinga, padouk, most gyakorlatilag semmi, az egesz telep butorlappal van tele+ par szir szar fa, nagyon lecsuszott , volt javor deszka de egyse langnyelves, es en mindenkepp azt szeretnek, meg 1 szal szebb deszka is 10k 50 centier meg nemszivessen vennek meg 3 metert raadasul benga 3cm vastag volt nekem a 2 is eleg, ezert lenne jobb ha valakinek lenne egy 50x18x5cm es darab, a heten talan eljutok egy asztaloshoz aki csak egzotabol dolgozik a jaffnal adtak meg az elerhetoseget talan ott sikerrel jarok, bar a javor nem egzotikus fa.
Hangszerhez kellene, ilyesmi toppot akarok a csinalni a keszulo gitarhoz.
Azert koszonom az infot
-
mdk01
addikt
válasz #22145024 #18765 üzenetére
Az enyém 10éve volt 285.000,-. ami akkor jó áron volt.
Nem tudom ez amit linkeltél milyen, de hogy érzékeltessem mire gondolok akkor elmondom hogy a részemről sokat emlegetett 12éves behajtógépem 2001-ben 45.000,- 2aksival12V 1.3Ah ami 8évig ment el. Ez akkor a belépőszintű behajtógép volt kategóriáját tekintve. Most a belépőszintű behajtó a makitánál 30.000,- úgy hogy 2-3évet mentek el az aksik ugyanolyan használat mellett.Most próbáltam keresni egy olyan árat amit én 2-3évvel ezelőtt láttam erről a dw745-ről, ami 350.000,- környékén volt de nem találtam.
Most ennek két oka lehet.:
1.Nem kerestem elég lelkesen, vagy
2 a Dewaltnál észbe kaptak és levitték az árát.Ez utóbbit nehezen tudom elképzelni, de ha így van és a minőség nem változott akkor az az ár egy pofátlanul alacsony ár.
Hogy a kérdésedre válaszoljak, nem vagyok benne biztos hogy ennyi pénzért egy ilyen gépet kellene átalakítani.
A másik meg hogy mi a stabil asztal? Egy átfordítható asztalról beszélünk ami eleve nem lehet olyan stabil mint egy normál körfűrészé.Viszont én már vágtam vele 400x40x5cm-es pallót is vele úgy hogy 2m volt az asztalon túl. Ezt is kibírta nem is egyszer, és még elfogadható.
A motorjával semmi gond ha nem akarsz ész nélkül 2"-os bükköt vágni vele. -
Holdember
csendes tag
válasz thyeby #18760 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Asztalba építésen gondolkoztam, de kell a kézi is nem akarom ki-be rakosgatni, túl sokáig tart.Bernardo gépek: Már régóta nézem ezt a márkát, de semmilyen tapasztalatom nincs. Milyen minőség?
[asztali körfűrész, hordozható]
[vastagoló gyalu]
[nagyobb asztali körfűrész]Az áruk nagyon baráti. 30-40%-kal alacsonyabb a Makita-Metabo árakhoz képest. Élőben kéne megnézni őket.
-
epmd
tag
válasz thyeby #18763 üzenetére
Én abból indulok ki,hogy kollégámnak az asztalba rakott makitája tizenakárhány éve zakatol!Pedig azt hiszem hogy csak 1200 vagy 1300 watt.Ő a asztalosiparon belül mindent azzal vág(tömörfát,pozdit stb...)szab,falcol mint egy asztali fűrészel.Én meg egy kis kék boscht nyüstölök asztalba rakva,az is jól bírja!
-
törölt tag
Ennek a dewaltnak stabil az asztala és ehhez kapcsolódóan a motor illetve annak futása?
A steller annyira nem lényeg nekem, mert azt esetleg tudok rakni rá másikat, ami precíz; de ha maga az asztal-motor kombó beteges, akkor úgyis mindegy.
Márha kell egyáltalán ilyenhez folyamodni , meg nyilván nem szeretnék pluszban költeni egy 200k-s gépre, de ha ez az ára egy precíz asztali körfűrésznek, akkor tudomásul veszem.Szal arra akarok kilyukadni, hogy lehet-e belőle preciziós gépet csinálni nagygenerál nélkül, vagyis az asztalhoz-tengelyhez való hozzányúlás nélkül?
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Na ja, de aki fele közlekedik a gép, annak nem igen férne zabszem se a lukába, hogy nem sikerül időben leoldódnia a gerendáról. (Gyorsan szaladna egyébként, úgy rémlik, 6-8m/min előtolása van a kicsikének.)
Egyébként láttam már élőben ilyesmivel gerendát gyalulni. Két két görgős bak tartotta a gerendát, és prímán megoldotta a feladatot. Azért nem egy Felder monstrum ez.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Üdvözöllek!
Nincs most időm megnézni trinium oldalt, pedig érdekel - majd később pótolom.
A látszat néha csal - nem szeretjük a PTS 10-et, az MLT-100-al ellenben eddig elégedett vagyok.
Sorolt alternatívák között a TS 250-et emelném ki ereje, stabilitása és a mindkét végén rögzíthető stellerje okán. Kedves plusz rajta a fém betétlap, amin át kibújik a fűrészkorong, ámde nekem egy alkalommal úgy hozzácsapta a fát, hogy azóta ebben rendre megakadok felvezetéskor (ki kellene kalapálni, vagy inkább gyártani helyette egy jót keményfából).Most hosszan tudnék írni mindezekről, mert mindet használom, és már érzem, melyiknek mi az ereje és a gyengéje, de kihagyom ezt a lépést idő híján. Ha igényeled, és nem sürgősséggel, akkor kivesézem Neked pontosabban a szubjektív tapasztalataimat.
Felhívnám azonban a figyelmedet egy dologra:
Ebben a kategóriában ne számíts precíziós körfűrészre. Az félmisitől felfele a csillagos égig érhető el. De ez már egy jól használható kategória - persze attól függ, mire kell.
Elvárásaidat olvasván más (léptékkel olcsóbb) alternatívára is felhíjnám a figyelmedet:
Hosszvágásra, szélezésre ezt használom. Kicsit feltuningoltam, kapott 300-ad freud hosszvágó fűrészlapot, megerősítettem a fűrészlap emelőjét, mert az hamar tönkrement, de ezzel teherautó tételben szélezek 30-as bükköt hetedik éve. A szélezéshez készült adaptert épp nemrég mutattam be, itt számoltam be róla. És akkor néhány hsz múlva mdk01 fórumtárs javasolta, hogy vegyek egy öntvény gépet ehhez. Ezen eltöprengtem némiképp, és elhatározás született belőle, mert igazat mond. Hiába jól megoldja nekem pillanatnyilag a güde is a szélezést és a hosszvágásokat, azonban ha tovább nő a forgalmam (és eddig hat éve diszkréten nő), akkor stabilabb és erősebb gépre lesz szükségem. Úgyhogy amint építettem egy újabb garázst az udvarra, az lesz a következő beruházás szélezéshez. Néztem a használtpiaci felhozatalt, és 120-200 között már nagyon frankó öntvény gépek vannak bika motorral.
Talán nézd meg még a Bernardo gépeit is, mert lehet, hogy találsz köztük olyat, ami kicsivel több pénzért ugyan, de alaposan el fogja verni ezt a Makita-metebó-Bosch triumvirátust.
A Makitának nagy asztala van (Az övé a legnagyobb! - és nekem ez volt a szempont, ami hosszvágásnál persze semmit nem jelent.), viszonylag pontos vágásokra képes (Ez mindhárom gépre igaz egyébként), szépen muzsikál. Az a kompromisszum benne, hogy vékony lap járatos bele - így oldották meg, hogy gyengébb motor is jó teljesítményt nyújt. A metebó, az metebó. Nekem akut kétoldali fóbiám van ettől a márkától, ezért nem szívesem csapom a zajt nekik - de nagyon jól használható - a Makitánál léptékkel robusztusabb, de semmivel se pontosabb gép. A Bosch-t hozzád hasonlóan magam is kellően utálom, kivált a zöldeket. Erről csak másodkézből tudok beszámolni. Aki használja, személyesen ismerem, és elég lesújtó véleménnyel volt róla. De azt hiszem, Thomgrande fórumtárs is ilyet használ, tőle nem hallottam eddig rosszat róla - úgyhogy valószínűleg tudni kell jól használni, és akkor jó is lehet akár az ár/érték arány.Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
Akkor valszeg neked is a dw 745 kell amit én is már 10éve nyúzok. Kapott ez már mindent, amit lehetett, de eléggé egyben van, ahhoz képest amit kapott meg pláne.
A kondenzátort 8év után cseréltem, nem gyárira mert az vmi horror volt de találtam nem sokkal nagyobbat 1400,- -ért. Majd cserélgetni kell úgy 4-5évenként mert biztos(nem biztos) nem megy el annyit mint a gyári de inkább lecserélem idő előtt mint tönkre menjen a motor.
A csapágy kezd most el rosszalkodni, de amiket kapott nem csodálom, de még mindig 1000x jobb mint egy vadiújan vett 50k-s hasonló körfűrészé.
Szóval ha van rá keret, akkor ezt vedd, de nekem nincs összehasonlítási alapom más hasonló körfűrésszel csak azt tudom hogy ez jó.
A forgács kidobása lehetne jobb is, pedig két helyen is kitudna jönni, viszont ezt 100%-osan lehet orvosolni egy elszívóval, illetve forgácslapnál és hasonló nem tömörfáknál nincs gond elszívó nélkül sem.
A régi főnököm akkor még ELU ugyanilyen gépén 20év után ment tönkre a kapcsoló(ipari szintű használat mellett) és 10éve volt a cseréje 25k. Ha ez így lenne ennél is az fájna, de ez akkor volt és nem jelent sokat.[ Szerkesztve ]
-
Sanyabá
senior tag
válasz Chrystall #18749 üzenetére
A 18709-es hsz.-ban vannak képek.
A hengerbe vágtam egy nútot ,melynek az egyik oldala egyenes a másik kissé ferde,ez kb.15x15mm-es a mélysége is hasonló. Majd ehhez a núthoz, akácfából 3-3mm-el kisebb befogatót mivel ugye hozzá jön majd a befogatandó csiszoló papír vastagsága. Ezt a befogató lécet meg két 3x25-ös csavarral rögzítettem a hengerhez.A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
nesa
veterán
Senki nem dolgozik javorbol meg egy kerdes hol lehet venni Titebond ragasztot?
-
Holdember
csendes tag
Sziasztok!
Engedjétek meg, a tegező stílusomat, szerintem az interneten ez elfogadható. 27 éves vagyok amúgy, tojáshéj a se**emen. Rólam többet: [trinium]. oldalon találtok, meg hogy mivel foglalkozom és ilyesmi.Kérdésem a tisztelt fórumtársak felé:
-Bosch PTS 10-et szeretjük?Ma voltam a Praktikerben, megtapogattam, tologattam, tekergettem. Tetszett, pedig utálom a Boscht.
Van eddig nekem:
Kék Bosch: GKS 85 G kézi körfüri (vezetősín, imádom)
Kézi gyalu (eltömődik percenként kétszer, kidobnám a kukába, de 40 ezer volt)
Zöld: POF 1400 ace felsőmaró. A rögzítve is lötyögős fajta (fos, de semminél jobb és ereje is elfogadható fenyőre)Tegnap Makita MLT 100-at fogdostam, na az nem tetszett. Kotyog, vékony, olyan jobban néz ki a fotón, meg prosin mint élőben típus.
Alterek:
DW 745
Kék Boschok, (drágák)
Ts 250 MetaboAmire kéne: fenyődeszka, max 2 col hosszvágása.
Szélezetlen borovi szélezése.
Néha rétegelt lemez (18mm) vagdosása. De főleg tömör fenyő feldolgozása, fűrészelt és gyalult egyaránt. Főleg hosszvágásra.
Szállítható legyen, megérje az árát és könnyen lehessen vele pontosan dolgozni. Lötyögőssel is lehet, de jobbszeretem a precíz kidolgozású gépeket.u.i.: már a topic felét elolvastam, de egyszerűen nincs még két hetem még olvasgatni. Érvek és ellenézrvek jöhet szubjektív is. Főleg olyanra lennék kíváncsi, aki használja, használta, tönkretette/isteníti.
-
törölt tag
Az 1000 aprócikken kívül hol tudok még porotur-t venni pesten, lehetőleg a belvárosban? Google nem ad semmi találatot.
-
TTomasz
újonc
Sziasztok lenne eladóba egy kombinált kis gyalugép egyengető+vastagoló kicsit kell vele foglalkozni de olcsón adom ha valakit érdekelne
Van még egy szalagcsiszolóm,felső maróm. -
thyeby
őstag
válasz Fekete dió #18739 üzenetére
Ha jól sejtem, akkor Neked ez jó lesz. Ilyet használok fajáték készítéshez. Sokat kibír. Úgy 30mm vastagságig egész jó. Elvágja a 60mm-t is, de az már nagyonnagyon türelemjáték vele. A gyári szalag, amivel mostanában szállítják, gyakorlatilag használhatatlan, azonban Boronkayéktól nagyon príma és olcsó szalagot kapsz bele. 30mm feletti vágásokhoz ezt használom.
Van most hirdetve egy használt metebo. Ez valószínűleg jó lenne Neked mindenre, csak hát jó drága.Több fa van, mint asztalos!
-
nesa
veterán
Urak szuksegem lenne hibatlan langnyelves juhar pallo darabra 18x50cm es kellene cirka 5cm vastag, esetleg deszka is erdekel, de abbol 2db kellene, de a pallo darab jobb a parositas miatt.
Tud valaki ilyenbe segiteni? -
Fekete dió
csendes tag
Üdv! Asztali szalagfűrészt szeretnék venni, feladata késnyél lenagyolása (max 60mm vágásmagasságig) miben gondolkodjak?
-
thyeby
őstag
-
wildrain
addikt
-
-
wildrain
addikt
válasz Speciali #18728 üzenetére
Köszi a tippeket, de itt sajnos egyik sem jöhet szóba. Bár a képen nem látszik, de az ágy felcsukott állapotában az egész egy síkban van a szekrényágy keretétől a frontokon át a szoklival együtt. Erre azért van szükség, mert az ágyrészen levő frontok nem tudnak ráborítani a szekrényágy keretére. Attól még a szoklija persze lehetne beljebb, de akkor lenyitás közben az ágyon levő frontok alja érne bele, emiatt ott nagyobb hézagot kellene alkalmazni, ami hülyén néz ki.
Konyhaszekrénylábakra azért nem akarom rakni, mert ez egy 130-140 kilós mozgó alkatrész, és bár nyilván a falhoz rögzítve lesz, nem vagyok meggyőződve arról, hogy lábakon állva elég stabil lenne. Meg ugye megint csak ott a probléma, hogy az ágyon levő frontok nem takarhatnak rá a korpuszra, hiszen akkor nem lehet kinyitni.
Meg az alját mindenképpen egy vonalban akarom csinálni, mert elé jön még a padló szegőléce, ami szeretném, ha teljesen felfeküdne, és az a megoldás sem elég elegáns, hogy abból vagdosok ki a megfelelő helyeken 2 mm-t.Úgy tűnik a legnormálisabb megoldás, ha a szoklinak a végein is van élzáró.
-
mdk01
addikt
válasz wildrain #18727 üzenetére
A lábazatnál látom síkba akarod a fenék élével ott ha vissza állítod 5mm-t senkinek nem fog feltűnni hidd el teljesen j lesz úgy. Látom a falnál is síkba lenne de ezt az 5mm-t ott sem fogod meglátni. Esetleg lezárattathatod(csak úgy magyarosan ) a lábazat felső élét is.
A passzlécet nem raknám a szekrény és a fal közé mivel a falban lévő hiba(nem függő) az erre a szekrényre merőleges szekrény hátfala és a fal között fog jelentkezni, vagy esetleg gyalulgathatod a forgácslapot(vagy amiből lesz) ha kedved van hozzá. Erre megoldás és neked is könnyebb lesz szerelned ha azt a passzlécet a falra takartatod rá úgy mint az ajtóknál a borítás...ha viszont ez meg azért nem szimpatikus neked, mert kiáll akkor ki lehet falcolni úgy hogy 5mm állljon ki ls akkor látványban sem "zavaró" meg az életed sem nehezíted meg....viszont, mivel gondolom van parketta szegély is amit nem rajzoltál be az is nekimehetne ennek a rátakaró borításnak. Ha úgy csinálod meg ahogy rajzoltad tehát a fal és a szekrény közé megy a passzléc akkor nem tudod majd hol abba hagyni a parketta szegélyt. -
Speciali
tag
válasz wildrain #18727 üzenetére
csinálj külön szoklit ugy, hogy a látszo rész fut végig. Vagy megcsinálod normál modon, és elé teszel egy végigfuto lécet, ami a frontokkal lesz egysikban. Esetleg konyhaszekrénylábakra is rakhatod a szekrényt.
De amugy szinte mindig én is a 2 mm-es visszaállást szoktam alkalmazni. Nincs avval semmi gond, és nem is ronda.[ Szerkesztve ]
-
wildrain
addikt
Egy szekrénysor szokli részének, meg a szekrényágy falának találkozása pl., de a sarokban, a két szekrény közé is be kell tennem egy lécet valahogy, és ott is előjön a probléma. Nem akarom hátrébb tolni a szoklit, mert akkor kiáll az élzáró, és én azt akarom, hogy teljesen egy vonalban fusson az alja, ráadásul más méretekbe is beleszólna.
Speciali: Sejtettem, hogy csak ez a megoldás marad...
-
Madmax81
aktív tag
válasz thyeby #18691 üzenetére
Sajna nincs időm de munka van dögivel a második verzió már meg van tervezve találtam egy esztergályost aki jól és pontosan dolgozik , most a hosszlyukfúrót rakatom rendbe vele tengely csere tokmány csere majd utána jöhet a csiszoló .
Pár kép a félkész állapotokról , 1, 2, ,3 , 4, 5 , 6 , 7 , 8, 9
1956-2010 07.22 Varga László
-
epmd
tag
válasz wildrain #18723 üzenetére
Szia!Ilyen esetben ,én a 2mm-es abs élzáróanyag vastagsággal vissza szoktam állítani az alkatrészt!Vagy filctollal leszínezed a bútorlap élét,ha ragaszkodsz a 2mm-es abs-hez ,szintben összerakott alkatrészekkel ,de az kicsit gagyi!De ha vékony abs-el csinálod,akkor szintbe lehet rakni! Ezek milyen szekrény alkatrészek?
[ Szerkesztve ]
-
wildrain
addikt
Asztalosokhoz szakmai kérdés:
Laminált bútorlapok találkoznak ilyen formában:
A pirossal jelölt rész abs élzáró, a problémám az, hogy ha az élzáróval a jobb oldali lap síkban van, akkor annak a lapnak látni a forgács részét. Mi az általános megoldás erre a problémára? -
thyeby
őstag
válasz #22145024 #18717 üzenetére
Ok.
Egy kedves pesti ismerősöm veszi meg nekem, és nála fog parkolni vagy 2-3 hétig, míg eljutok Pestre, de utána beszámolok róla. Szerintem ha ennyi pénzért láttam volna jobbat az elmúlt 6-7 évben, akkor azt már megvettem volna. Van egy hasonló kariberű (260-as) Bernardo kombinált gyalu hirdetve ugyanezen a portálon. Illetve, most nézem, az csak egy véletlenszerűen beékelődő hirdetés volt, és most nem akar nekem véletlenül ismét beékelődni, de egy ugyanilyen tolakodott, csak nem 225-ért, hanem 210-ért. Új.
Íme egy sokkal régebbi, kicsit fapadosabb Elektra Beckum 260 kicsit drágábbért.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Állapotához mérve nagyon olcsó volt. Ennek az új 260-as változata valami 420 ezer pénz. No és 3 garnitúra tartalék kés, megy egy garnitúra benne, ez magában 100 ezer forint. Még nem tudom, hogy ez lesz-e a tartalék gép, vagy a meglevő 310-es bigbrader. Majd összevetem, hogy melyik muzsikál jobban, és a másik lesz a tartalék.
Igen megnéztem a szalagfűrészt is. Azt már nem érzem olyan jó vételnek - bár az állapota annak is kitűnő, no, meg pillanatnyilag van 3 hadrafogható szalagfűrészem - tán csak elég lesz.
Talán tavaly történt, hogy 20-ért kínált ez a fazon egy príma DeWalt felsőmarót, akkor arról sajnos lemaradtam, pedig nagyon jó vétel lett volna az is.Több fa van, mint asztalos!
-
Speciali
tag
Köszi!
Két lapot kellett ragasztanunk, valami fehér gyenge laminálás volt rajta, ezert nem mertük diszperzios ragasztoval ragasztani.
Kisérletezgettünk. Egyiket sziloplaszttal ragasztottuk, a másikat meg egy olaj szinü PUR ragasztoval. A Pur sokkal jobb lett, könnyebb eldolgozni.Présbe raktuk, fütés nélkül.
Az élekhez mi is kaptunk saját ragasztot, hossztoldani is kell, amit valszeg a helyszinen (a hossztoldást) kell majd megcsinálnunk. Az a terv, hogy hamburgert CNCvel bemarjuk, és ezzel huzzuk össze, remélem beválik.Ez egy világos kakao szinü lap, a ragasztot még nem bontottuk ki, de bizunk benne hogy jo a szine.
A lap csiszolásárol találtam videot, meg az él ragasztásárol is, de a hordozora ragasztásrol sehol semmi, de közben muszáj volt megcsinálnunk.Van még egy probléma, hogy az egyik lap, ami ráadásul a konyhasziget 1 m széles lapja, szállitáskor berepedt kb 35 cm mélyen. Ezzel nem tudom mi lesz. Vagyis kinyomjuk ragasztoval, de hogy fog kinézni...
Azt még nem tudom, hogy mennyire kell fényesre csiszolni, de az menni fog, polirozáshoz megvan minden.
A frontok fenyes festettek, azzal szenvedtem a mult szombaton egész nap, de aztán tegnap jöttem csak rá a megoldásra. Otthon a Milesivel semmi gond nem volt, de ami festéket es lakkot használunk ez másképp viselkedik, ezt vizesen kell csiszolni. Elbsztam egy napot, mire rájöttem a lépésekre. Sokkal puhább ez a festék. Fedölakk az már valamivel jobb, az kerül a festékre, de a Milesi nyomába sem ér. Azt meg itt nem tudjuk beszerezni, nagyon védik a piacukat a németek. (sörböl is szinte csak németet lehet kapni, mondjuk ez nem annyira gond )[ Szerkesztve ]
-
epmd
tag
Itt egy jó árú gyalugép!
http://woodholz.eu/hu/aprohirdetesek/faipari-es-asztalosipari-gepek/56393,metabo-kombinalt-gyalugep.html -
Sanyabá
senior tag
válasz #05304832 #18711 üzenetére
Szia!
Akkor kezdjük ott, hogy milyen beltéri ajtó-ról akarsz méretezést?
- Gerébtokos, pallótokos, hevedertokos,ácstokos?
Vegyük a legelterjedtebbet: Pallótokos- tokmag vast.az 43mm, a szélessége 100-150mm ez általában attól függ hogy milyen falvastagságba megy. A 43mm vastagság az ajtólapnál is áll,a szélessége 125-150mm.
A falcléc 22x65mm, a sárléc 21x72mm, Meg annyi, amennyit az anyagod kiad.A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
Sanyabá
senior tag
Ezekből a képekből simán össze tudod hozni a gépet.
A motor 1500W 2980-as fordulatú,melyen kb. 12 cm -es ékszíj tárcsa van. A csiszolószalag 140x10 ,a feszítés a képen látható módon történik, az egyenletes futás beállítás meg azzal a kis csavarral felül.
Maga a tengely állítás is jól látható.A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
Sanyabá
senior tag
Motor emelés:
[ Szerkesztve ]
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
thyeby
őstag
válasz jimy_l #18704 üzenetére
"viszont sokat veszített a tömegéből."
Ha legközelebb végzel ilyen mérést, és a kezdeti térfogatát is feljegyzed, akkor a vizsgálatod végén regisztrálhatod, hogy a frissen vágott fa a tömegének a 60%-át, térfogatának pedig a 10%-át elveszíti. Ha visszaméred azt a 22mm-t, akkor az most csak 20 lesz. Hosszára a 80cm viszonylag jól tartja magát, 1-2 mm ha fog hiányozni belőle.
A magukat gurunak, lámának hirdető tüzifa kupecek úgy hirdetik az igét, hogy a fa tömegével szoktak a tüzépesek operálni, de ők térfogatra adják, mert a térfogata nem változik a fának. Nem egy lóf@szt! Ez sok Józsibácsi, meg Julinéni kanyar nélkül beveszi.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz jimy_l #18704 üzenetére
Igen, így szárad a fa.
Van egy asztalosszaki urban legend, miszerint a fának annyi évet kell száradnia, ahány cm vastag. Ez szerint egy palló 5 év múlva lesz rendesen légszáraz.
Szerencsére ez nem így van, mint ahogyan a méréseid is igazolják. A fa gyorsan elveszíti a kötetlen víztartalmát. Ideális körülmények között ez egy hónapon belül megtörténik. A kötött nedvesség már kicsit makacsabb, de szerencsére abból van kevesebb. Ahhoz további két három hónap szükséges.
Ha tehát biztosra akarunk menni, és szakszerűen rakatoljuk szín alatt a fát, úgy tavasztól őszig teljesen biztos, hogy nyugodtan felhasználható száraz fánk lesz - legyen szó akár pallóról is. Ha nem így lenne ez, akkor nem lehetne a szárítókamrában néhány óra alatt eltüntetni belőle teljesen a nedvességet. (Teljesen alatt természetesen a légszáraz szintre gondoltam.)
Nekem a gond inkább az szokott lenni, hogy túl jók a körülmények nyáron, és nem csak a fa végei repedeznek be, hanem a rakat tetejéhez közeli néhány sor a teljes felületén, mégpedig általában az anyagvastagság negyedéig, olykor harmadáig is. A felső 3 sor közé nem lenne szabad 25mm-es szellőzőlécet tenni, legfeljebb 10-15mm-est.Most hoztam januárban haza egy kocsi bükköt, ami két évet száradt cserépfalun egy fatelepen. Ebben teljesen biztos vagyok, mert tavaly ugyanezt a rakatot kezdtem el hazahordani. (Kicsit nomád mérete miatt ez nem kellett senkinek, nekem pedig épp ideális.) És tavaj teljesen száraz volt, most meg ugyanaz nem. Ők nem tartják szín alatt. Tűzi a nap, veri az eső. Ennek okán aztán én tovább szoktam szárítani 10mm es léc között. Épp az imént használtam ebből a fából néhány szálat, és még mindig túl nedves így két hónapnyi pihenés után. Ezt onnan veszem azonnal észre, hogy amikor meggyalultam, másnapra a legfelső sor teknősödni kezd. Ilyenkor át kell forgatnom ezt a sort, és fél nap alatt visszaegyenesedik, aztán pedig le kell takarnom a teljes felületén, hogy egyenes maradjon tovább használásig.
-
mdk01
addikt
válasz Speciali #18697 üzenetére
Lehet fúrni faragni ugyan úgy mint egy MDF lapot.
Mi wilsonart-ot használunk de gyakorlatilag nagyjából ugyanaz az alapanyag mivel átfogóan akril lapoknak hívják, a corian, wilsonart,stb a gyártó neve.
Ragasztani lehet a hordozóra rendes diszperziós ragasztóval csak a külső éleket(hordozó peremén ahol látszik) kell a saját ragasztójával ragasztani, mert az nagyjából színazonos.
Hossztoldásnál nekünk egyedül a fehér akrillapal voltak gondjaink mivel a ragasztóanyag és a lap nem 100%ig színazonos(wilsonart-nál) és így meglátszott a toldás. Aztán megkérdeztük a gyártót hogy mi a gond és azt mondták biztos kosz került a ragasztóba. Ezután a hosztoldást átmartuk egy V gravír késsel és kinyomtuk a ragasztójával de még rosszabb lett mert így a 0,2mm-es eltérő színű csík helyett már egy 1mm-est láttunk. Nem mi hibáztunk, csak nem passzol a két szín.
Szóval nem tudom a corian-nál vannak e ilyen gondok a fehér, esetleg más egyszínű homogén lapok hosztoldásánál de erre érdemes figyelni.
Csiszolásával kapcsolatban általában megálltunk a selyemfénynél mert igény sem volt a magasfényre, meg nem is tudtuk megcsinálni.
Aztán most volt nálunk egy Festool termékbemutató pontosan a csiszológépekről és pont egy wilsonart lap került a bemutató ember kezébe. A normál excenteres csiszolójukkal 150-től 4000-ig csiszolta meg és tükörfényes lett.(15perc-->1/4m^2) Persze kell mellé a porszívó is hogy a leválasztott port elszívja és ne karistolja össze a felületet, de víz és paszta nélkül is lehet tükörfényt csinálni.
Lényegében ennyi. -
Sanyabá
senior tag
válasz Chrystall #18699 üzenetére
Általában 2-5 cm vastagságban szoktam belső íveket csiszolni,de még nem vettem észre hogy nem derékszöges az él. ABS-és alatt pedig észrevehető lenne. Nyilván nem erőből kell rányomni.
Nekem a kézi gépek kivételével ,mind kisipari gyártmány.A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest