Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
luciferc #15597 üzenetére
Élről egy magasabb steller kell, vagy meg kurvabiztos kéz. Mondjuk egy szekrényajtót nem jó körfűrésszel megoldani, de egy fiók gyorsan megy. Ha pontos a körfűrészed, akkor észre sem lehet venni, hogy melyik készült marógéppel, és melyik fűrésszel?
Matthias-t ha nézegeted, ott láthatsz fiókkészítést tisztán körfűrésszel - precíz kalodával akár sorozatban is gyártható így. -
shaft72
tag
Remélem követitek, amit Bari művel, mert ez szerintem az Asztalos klub lakóit is elismerő csettintésre készteti
-
mdk01
addikt
válasz
luciferc #15595 üzenetére
A felsőmaróval bármelyiket meglehet csinálni csak kicsit lassabb, költségesebb de szebb.
Attól függ hogy melyiket használom, hogy mit kell csinálni.Nem értem mi a bonyolult a falcoláson. Bevágod lapról, aztán élről, vagy fordítva.
Mit szeretnél közelítsük onnan a dolgot. -
mdk01
addikt
válasz
luciferc #15593 üzenetére
Megcsinálhatod 18mm-re is, de a 3,5mm-es csavar feje már hozzáérhet az oldalhoz, mert annyira közel van. 3mm-es csavarral még nem próbáltam de azzal még jó lehet.
Ha erre a falcolásra gondolsz akkor itt a fólia/vagy semmi sincs alul így ott nem szaggat.
Ha lapra akarsz falcolni/nútolni azt úgy szoktam kevésbé látszó helyeken hogy van egy körfűrészlapom ami bútorlapra való. Olyanok fogainak a szöge, meg a darabszáma és azzal elég szépen lehet lamináltot is vágni elővágó nélkül. Kicsit kitöri de elhúzom papírral és kész. Viszont ezt csak pár méteren szoktam így, ha többet kell (20-50fm) akkor elviszem az ismerősömhöz ahol lapszabász gépen elővágóval pik-pakk lehet szépen falcolni. Ha pedig nagyon szépet kell falcolni és keveset akkor meg van egy egyenes élű 8mm-es cserelapkás felsőmaró késem ami tökéletes élt csinál. -
luciferc
őstag
Érthető, erre gondoltam én is. Csak titkon reménykedtem, hogy azért befér az a 18mm.
Kissé butus kérdés, de hát ettől amatőr az amatőr, nem tanulta és nem is csinálta még: házilag amatőrnek mivel a legkönnyebb/ajánlott falcolnia bútorlapot. Gondolva a laminálás kitörésére is.
-
mdk01
addikt
-
szender
csendes tag
Egy tavaly rangos díjat nyert szék. Szép munka igaz?
-
luciferc
őstag
Keresgettem rejtett fiókcsúszókat csillapított behúzással, és találtam ugye a Blumot (sokat nem kellett keresni), meg egy Forestet (ami ránézésre a Blum koppintása), de mindkettő csak 16mm-es oldalfalat enged max. Van valakinek tapasztalata, 18-as laminált lap sehogy nem használható, vagy megoldható túl nagy buherálás nélkül? Szeretném, ha a fiók oldala is olyan lenne, mint a front.
-
Márton111
aktív tag
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteu lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen.
és tényleg! =)A másik :ma találtam egy nagyon hercig szökőkutat a körúton
-
törölt tag
válasz
Rohamkukac #15584 üzenetére
Winner_hun,
Amit linkeltél, azok inkább fémipariak ()
Rohamkukac,
Köszi, ez lesz az. A becsületes neve ezek szerint: "négypofás központosító tokmány"---
A video nagyon brutál. Amióta megmartam a saját ujjamat, azóta én is óvatosabb duhaj vagyok -
Rohamkukac
csendes tag
válasz
#22145024 #15582 üzenetére
Ez jobban hasonlit hozzá (1, 2 kép)
A széles pofa fevesebb nyomot hagy az anyagban. -
törölt tag
hogy hívják ezt a fajta eszterga tokmányt, amit rátesz a munkadarabra 2:45-nél?
http://www.youtube.com/watch?v=_JznYoG_MkM&feature=relmfu -
exlepra
tag
ütős demo
-
wrox
őstag
-
szender
csendes tag
-
törölt tag
válasz
jimy_l #15551 üzenetére
maradnék mindenképp a gyári tömbösített mellett, de az ugye nem elég vastag (10-15 közt szokott lenni), így megerősítés végett tennék hozzá MDF-et. Ennek a folymatnak egyébként mi a becsületes neve?
Ez már csak azért is fontos lenne, mert vmi rejtélyes okból kifolyólag elfogyott minden tömbösített bambusz a magyar kereskedőknéla netről. Így lehet, hogy parkettából kell megoldjam, de azok meg csak 9-10cm szélesek, így mindenképp kell vmi hordozó...
-
stgellert
aktív tag
Érdekesség
[a fa is elkopik] -
szender
csendes tag
-
exlepra
tag
Sziasztok,
nem akarok asztalos lenni, csak saját magamnak szeretnék kisebb bútorokat polcokat szépen megcsinálni. Létezik olyan képzés amit munka mellet hétvégén el lehet végezni vagy mondjuk egy jó "öreg róka" aki vállal oktatást hétvégenként?
ex.
-
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #15554 üzenetére
Az ilyennek való a lam. bútorlap, aztán szaglássza meg nézegesse azt.
-
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #15550 üzenetére
Jah értem.
1 hét után még vkit zavar az a kb. nulla szag?
-
Márton111
aktív tag
válasz
luciferc #15543 üzenetére
Ajtó esetén még egy forgató vektorral kell számolj.Az ajtó tetejének külső ( pánttal átellenes ) (a lap síkjában )enyhén forgatva előre szeretne bukni ( mivel az alsó pánt felőli sarka be van támasztva)
Tehát ahhoz, hogy a gravitációnak engedjen, a legfelső részének a ragasztása lesz megterhelve, és ahogy szakad le, --> egyre tovább, persze az erőkar révén egyre intezívebb terhelést kap a ragasztott ,épp soros,--> kiszakadó része.
-
Márton111
aktív tag
válasz
Winner_hun #15546 üzenetére
2hét bűzre,nyugodtan számíts ,addig ne is szagolgasd.
(felület nagyságtól függ meddig érzed.)
-
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #15546 üzenetére
Bő 1 héttel a lakkozás után még van szaga.
Én itt nem látok.
Ezért is zavarodtam meg hogy kérdezel aztán kijelentesz, de nem is lényeg.Amúgy biztos van szaga bár nem szaglásztam soha 1 héttel később, de kb. olyan szaga lehet mint mikor egy új bútor elkészül és olyan friss bútor illat van a szobába. Sőt sztem a lakk is közrejátszik a friss bútor illathoz, ha lakkos.
-
mdk01
addikt
válasz
luciferc #15543 üzenetére
Ez se nem gyors, se nem becslés, de nem nagyon számoltam, mert felesleges sztem.
Nem fog kiszakadni a nútba semmi képen. A fúrást a biztonság kedvéért írtam én is, illetve a falcnál van még több jelentősége. Összegbe nem kerül szinte hogy legyen benn pár csavar.Viszont, hogy ezt leírtam beugrott az is hogy a fúrt üvegpántoknál be szokták vágni az üveget mert olyan közel van a fúrás széle az üveg széléhez(4mm?) hogy elpattana az üveg.
Na most azt nem tudom mert nem vagyok üveges hogy ha egy 6mm-es lyukat fúrnak az üveg szélétől 10mm-es tengellyel akkor az ott mit csinál, de nem sokkal több ez sem. -
mdk01
addikt
válasz
#22145024 #15540 üzenetére
A push open fiók vasalatok kifele lökik a fiókot, a pántoknál meg a rugó fordítva működik és egyik esetben sem lehet semmi rögzítő biszbasz a szerkezetben különben nem bírja kilökni.
Csak azért mondom mert a metabox és hasonló fiókokba szokott lenni egy xar amibe beakad a fiók. Ezt ki kell majd iktatnod.Másik: Az üveglap és push open együtt egyenlő egy fejbe lövéssel még akkor is ha nem konyháról van szó. Legalábbis én így gondolom,de ez a véleményem minden push open xarról. Hétköznapi embernek nem való.
Amúgy a Blumnak van push open adaptere két féle hosszúságban ami kulturált és könnyű szerelni ha mégis a fejbe lövés mellett döntenél.
-
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #15537 üzenetére
Ha olyan helyen van ahol jár a levegő(nem huzatra gondolok) sztem nem kell 1 hét, de nem tudom, hogy kérdésnek szántad és lemaradt a kérdőjel vagy kijelentés volt.
Biztos lehet 1 hét után is érezni ha az ember odahajol de sztem az egy "egészséges" szag és nem zavaró. -
luciferc
őstag
A korábban tárgyalt üvegajtóhoz (részletek 15429-ben és utána) kapcsolódva gondolkoztam egy pár percet azon, hogy felvetődött, vajon mennyire biztonságos beragasztani egy üveget egy nútba (vagy falcba), nem fog-e a forgácslap belső lazább szerkezete miatt kimozdulni az üveg.
Nútos megoldást nézve, ha az üveg mondjuk 200x40 cm-es, akkor ennek tömege 5mm-es üveg esetén kb 10 kg, ami 100 N. Ha a nút 2cm mély, akkor a ragasztott felület összesen 900 cm2, amiből 2x400cm2 a nút oldala, és 100cm2 a nút hátsó síkja. Ha csak a 800cm2 oldalakat vesszük, és csak az üveg súlyát kellene tartani (vagyis vízszintesen lenne a keret rész és úgy lógna az üveg), akkor 0,125N/cm2 erő hatna, vagy ha úgy jobban tetszik12,5g/cm2. Ha azt mondom, hogy csak a ragasztott felület negyede hatékony, akkor is 50g/cm2-ről van szó.
Ha figyelembe veszem, hogy az ajtó normál helyzetében forgatónyomaték is van, akkor módosul a dolog, mivel egy 10kg-os 40 cm széles ajtó az alsó sarkára vonatkozó forgáspontra vonatkozóan 20Nm forgatónyomatékot jelent. Ez a 20Nm-t kell a 2m hosszú ragasztott felületnek produkálnia. Ha feltételezem, hogy a 2m hosszon végig ugyanakkora erő jelenik meg (tudja valaki mennyire helytálló ez a feltevés?), akkor az 0,1N/cm, ami a 2cm mély nútot véve 0,025N/cm2 (2,5g/cm2). Ha úgy veszem, hogy itt is csak a felület negyede hatékony, és ez a negyed ráadásul még az ajtó alsó részéhez van közelebb, akkor is 0,4N/cm2 (40g/cm2), ami vízszintesen hat.
Ezeknek az eredője alig 71g/cm2.Ez nagyon kevéske, ennyire nem lehet gyenge egy forgácslap magja. Ha még sokkal kisebb lenne a ragasztott felület (kevésbé mély a nút), akkor is messze járnánk szerintem a forgácslap magjának terhelhetőségétől kihúzásra. Vagy ez tévedés?
Mi a véleményetek? Nem az ajtó biztonsága miatt aggódok, azt meg lehet csinálni "atombiztosra", csak kíváncsi vagyok, esetleg hol nagyoltam el a gyors becslést.
-
törölt tag
válasz
Márton111 #15539 üzenetére
ezt hogy hívják, hogy rá tudjak keresni neten? Valami lapos kivitel kellene, hogy a fiók mögé tudjam építeni. Előre nem szeretném, mert a jelen tervszerint nincs ott semmi, ahová lehetne. Bár lehet, hogy a görgős-fiók-oldal feltt pont elférne...
Más:
Tömbösített bambuszból (5-10mm vastag) lehet olyan szendvicset is csinálni, hogy csak egy sima 10-15-ös MDF-re ragasztom rá; 40x200cm-es lapokról van szó nagyságendileg? Vagy ez idővel hajlamos lesz a vetemedésre az eltérő tulajdonságok miatt? (keresztbe nem nagyon lesznek összekötők, talán 1m-es magasságban egy darab, azt' kész. -
Márton111
aktív tag
válasz
#22145024 #15538 üzenetére
Van olyan fiókvasalat,(meg bútorajtózár) hogy nem kell semmilyen fogantyú, csak megnyomod az előlapot kilökődik kissé, mégegyszer megnyomod bennmarad.
Igen, ha elég vastag a polikarbonátod, akkor jó lesz ,elvégre az utólagos állítás az 5mm-en belül van
A 10 es lemezt élére téve lehet 15mm szélesre csíkozni, max 2-t teszel oda egymás mellé, hogy nagyobb felületen fogja a ragasztó,majd meglátod hogy lesz jobb. -
törölt tag
válasz
Márton111 #15533 üzenetére
Ez a "valami" jó ötlet. 10-es PC lemezbe bele tudok tenni PEM anyát, ragasztva, úgy hogy még marad némi hely a csavar túllógásának, hogy betekerés közben ne az előlapot feszítse le a ragasztott "valamiről".
Furkálni nem szeretném az üveget. Megtörné a sikját és nem olyan szép (nekem). Bár vmi foggantyú majd mindenképp kell, de az valszeg csak egy kis ragasztott KO gomb lesz az elején (?) -
Winner_hun
félisten
Arról valakinek van tapasztalata hogy 2k-s milesi lakk mennyi ideig szaglik? Bő 1 héttel a lakkozás után még van szaga.
-
luciferc
őstag
válasz
Rohamkukac #15525 üzenetére
Ezt mivel rajzoltad? Leginkább a fém oldalfal érdekel, az honnan szedted?
-
Márton111
aktív tag
válasz
#22145024 #15532 üzenetére
Akkor ne 4 ponton tedd oda, hanem a fiókoldal teljes magasságában ragassz rá egy valamit ,amit utána oldalanként 2db csavarral állíthatsz, a fióktesthez képest, és akár fel le is ( ha a valamilyen anyagodban a furat hosszúkás, így a csavar fejét el tudod tolni)
A fióköldal felől az anyák ,így állítható lesz, ha hozzáférsz.
Valami = alumínium, réz, átlátszó plexi, rétegelt lemez ezek mind könnyen megmunkálható,és ragaszthatóak megfelelő speciális,és erős ragasztóval üveghez is .
Habár legegyszerűbb lenne kifúrni, csavar bele szilikon betét a csavar alá,meg a furatba, hogy ne törje az üveget, és takaró díszsapka .Így az állíthatóság is ,könnyebben megoldható. -
törölt tag
válasz
Rohamkukac #15530 üzenetére
"Igen az jogos hogy alul nincs odaragasztva, mert akkor igy tudod állitgatni az elölapot pár mm.-ert"
Khm, erre nem is gondoltam.
Látszik, hogy nem fával foglalkoztam eddig; köszi hogy szóba hoztad.
Az ütköztetést hátul tervezem megvalósítani, mert elöl az üveg-előlap nem fog rálógni a bútorra, hanem síkba kerül vele betolt állapotban.mdk01:
"Akkor meg kihúzásnál fogja lerántani az üveglapot."
A fenti módszerrel végülis nem, bárkétség kívül, egy hátsó gumibak nem említhető egy lapon bármilyen profi légrugós bumperrel."Bocs de baromira nem látom át hogy ez miért jó.
"
Annál adekvátabb választ, hogy "nekem így tetszik", nem tudok adni. -
mdk01
addikt
válasz
Rohamkukac #15530 üzenetére
fékező önbehúzó rendszert
Akkor meg kihúzásnál fogja lerántani az üveglapot.
Mintadarab:
Bocs de baromira nem látom át hogy ez miért jó. -
Rohamkukac
csendes tag
válasz
#22145024 #15529 üzenetére
Igen az jogos hogy alul nincs odaragasztva, mert akkor igy tudod állitgatni az elölapot pár mm.-ert az oldalon vévö excentrikus állitó szerkezettel.
Ha Csak a 4 "pogácsához" ragasztod, ajánlatos egy fékező önbehúzó rendszert a fiókra tenni becsapodás ellen. Mert cinkes hogy a négy pont megfogja e az üveglapot kisebb-nagyobb ütödés esetén.
Maga a 6-os üveg birja, az nem fog eltörni csak a felfogatásnak kell erösnek lennie. -
törölt tag
válasz
Pontosan ez a struktúra.
A kérdőjel helyére tenném fel az M5-ös fúrt menettel bíró kis pogácsákat (~D12x10mm), belülről felcsavarozva. Erre kell ráragasztani az üveget.
Az alsó MDF és az üveg közt lenne 3-5mm hézag; így értettem, hogy az üvegelőlapnak önhordónak kellene lenie. Tahát a sárgával jelölt felületen nincs ragacs, szabadon marad.
Az előlap kb 47x12cm-es lenne, kb 40-es fiókmélységgel. Ezért voltam kétségben, hogy a 6-os üveg bírja-e majd...Ha esetleg el is törne vmelyik előlap, csak a 4 pogácsát rántaná magával az enyészetbe, a fiók többi része felhasználható marad
mdk01:
Értem én,de nem szeretém, ha látszana sréhen ránézve, bagy kihúzva, hogy "kamu" az egész. -
Márton111
aktív tag
válasz
shaft72 #15527 üzenetére
Az embernek arra van ideje, amit igazán fontosnak érez.(mondjuk én valamilyen funkcióval megáldott gépet készítek , mégha ez esetleg gondolkodást igényel is
és akkor is ha késő
, de akkor is tetszik amit az öreg művelt, és a fa, szinte korlátlan lehetőségeit dícséri munkájával . Lehet ,nem néz TV-t ,napi 2-3 órát
-
Sanyabá
senior tag
válasz
Hmm, nem lesz kevés az a ragasztási pont? Ha előre is betennél egy ,akárcsak 10mm-es bútor lapot ,már erősebb és jobb lenne.
-
Speciali
tag
válasz
#22145024 #15517 üzenetére
ha van lehetöseged a festekszörasra, akkor csinald meg magasfenyu lakkal. Elöször nagyon neheznek tunhet es macerasnak, de ha magadnak csinalod, akkor megeri.
En egy kis poros garazsban csinaltam jo par m2 ilyen mdf feluletet, meg voltak elegedve vele. Igazabol majdnem ugyan az a menete az egesznek, mint a selyemfenyunek, csak a vegen kell ra egy plusz magasfenyu lakk, es polirozas. Vagy eleve magasfenyu fedöfestek, akkor elmaradhat a lakk. -
Márton111
aktív tag
Egy kis hétvégi olvasnivaló, hogy ne az ivászaton járjon az eszetek, inkább ezeket nézegessétek! Svájci gépmester aki fából mindent el tud készíteni Majd ,a saját kis szerényebb alkotásaimat beteszem, (ha elkészül valami közben
)
-
mdk01
addikt
válasz
Rohamkukac #15518 üzenetére
Végül is érthető
Lefordíthatnád nekem.
...vagyis inkább ne tudni sem akarom. -
törölt tag
válasz
jimy_l #15508 üzenetére
Fóliázni nem szeretnék, a festett meg gondolom valami spéci 2K-s anyag saját alapozóval, így nem háztáji alkalmazásra van kifejlesztve...
Akkor lehet marad a gyári festett, mert ugye a fiókban sokszor közel van a tartalom az elejéhez, így látszana, a benne lévő "rumli".A szék nagyon pöpec, senki nem panaszkodhat, hogy pozdorja, vagy plasztik
mdk01,
Régebben láttam komplet lemez fiók-oldalakat, kb 1600HUF-ért. Mivel nem akakrok sokat bajlódni vele, ebből gondoltam megcsinálni. A hátlap meg az alja az egyértelmű, vmi HDF lapból leszabatva, csavarozva/ragasztva.
Az üveg előlapot meg ragasztóval szeretném vmiféle toldóelemekkel az fiók-oldalhoz kötni. Ez a toldóelem/távtartó lehet akár 12...15-ös köralu, ami menettel rögzül a fiók-oldal elejéhez
Pont a ragasztás miatt nem szeretnék fóliát, mert elölről lejönne pucolás közben, hátul pedig akadályozná a ragasztást. -
jimy_l
tag
Valaki esetleg nem akar széket csinálni, boroviból?
Eccerű, csak háttámlás, karfa nincsen. Felület kezelni nem kell. -
Márton111
aktív tag
válasz
Rohamkukac #15509 üzenetére
Szerintem a lőfegyver egy igen egyszerű lyukasztó , s mint ilyen (kártékony) szerszám igyekszik ,az emberi ergonómiához alkalmazkodni.Ezt teszi a szögbelövő is , ahogy a cápa ,és a delfin is, ugyanarra az áramvonalas formára alakult , habár más úton jutottak oda, (de a tengerben ,ez az ideális forma az előrehaladáshoz ,fölösleges erőpazarlás nélkül.) A fúrópisztolyok, (és behajtók)is, ezért pisztolyformájúak ,98%-ban.
-
Rohamkukac
csendes tag
-
jimy_l
tag
válasz
#22145024 #15507 üzenetére
Szerintem edzettből elég a hatos, színezésről érdemben nem tudok nyilatkozni. Autós boltban elég széles választék van üvegfóliákból,
legfeljebb fóliázod.
Régen nagyon sok szaunát csináltam, oda bronz üveget használtunk, annak kellemes színe volt, Át is látszott meg nem is. -
Márton111
aktív tag
válasz
stgellert #15501 üzenetére
A szék és asztal, ágy (méretezése)és a köztük levő minimális hely nagysága a lakberendezés (nevű szakmában) van definiálva.
A szék ülőfelületének mélysége, a comb hosszméretéhez igazodik, magassága a lábszárhoz, a konyhapult magassága ,megint az emberhez igazodik ,mint álló munkahely az étkező, (és író) asztal magassága, az ülő emberhez ,úgy hogy a láb még elférjen beütés nélkül az asztal lapja ( és fiókja) alatt A fotelek,és az ágy magassága megint más. De ez csak egy kis érzékeltető. hogy mire gondolok.
De ha te a csapok , kötők méretére gondoltál, azt le tudod venni egy szétesőben levő székről is , a lényeg a székek általában ( "tisztelet" a kivételnek keményfából készülnek) ez a méretezésnél fontos,( fenyőből vastagabb kell.) -
szender
csendes tag
válasz
Rohamkukac #15488 üzenetére
Igen, ez így igaz, a legeslegelejétől.
A műhely alatt elsősorban egy akármilyen termet értek ahol legalább van egy asztal amin tudok babrálni. Nyilván nem ilyen gépekkel, csak kézi szerszámokkal. -
stgellert
aktív tag
válasz
jimy_l #15500 üzenetére
[jobb egérgomb a kívánt cuccon és fájl mentése másként
Köszi!:-) A Bútorasztalos és díszítő munkák megvannak, abban láttam csodaszép régi bútormetszeteket, jellemzően a rokokó és barokk korból, ezért is merült fel bennem a bútorépítés fogalom:-)
Köszi a tippeket, most nézem a Bútorasztalost:-)
(ha már pálinkás, én a kóser szilvapálinkára fogadok
)
Na: gyorsan átpörgettem a pdf-et, ez sem teljesen az igazi nekem.
Szal az a problémám, hogy mondjuk, pl. egy székethogyan rak össze az ember, mi szerint méretezi...
Szal valami olyasmi könyv kellene ami a székeken
kívül egyéb bútorokra is kitérve, legószerűen? bemutatja, hogyan is kell egy ilyet csinálni, méretezni...
Persze, lehet, túl sokat akarok és ehhez valóban tanműhely kellene:-(
-
jimy_l
tag
-
mdk01
addikt
válasz
szender #15483 üzenetére
..és igen, hogy egészen pontosak legyünk gyakorlatilag az alap ötlet egy felsőmaróból indult ki, de a mart alkatrészből következtetve ez egy számítógépvezérelt(CNC) felsőmaró. A videóban látható gép úgy 100milla körül lehetett összességében.
-
stgellert
aktív tag
válasz
Rohamkukac #15488 üzenetére
A könyvcímek engem is érdekelnének, fõleg olyanok amik bútor "építéssel" foglalkoznak, beleértve jimmy kedvenceit, a székeket is
)
-
luciferc
őstag
válasz
Rohamkukac #15482 üzenetére
Basszus, elkéstél, már megrendeltem a CIA-tól az üveget
Viccen kívül köszönöm a hozzászólásokat, sok mindent lehet belőlük tanulni és megfogadni.
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz
szender #15483 üzenetére
Nagyon jó hogy feltetted ezt a kérdést, igy nagyon sokat segitettél nekünk is. Igy teljes képet kaptunk arról, hogy az asztalos szakma megismerését, a Leges legelejétől kell kezdened.
Az alap fogalmakat a legkönnyebben, könyvekböl is megismerheted, amikor még semmi szükség gyakorlati foglalkozásra.
Tehát elöször könyvesbolt,....... és csak utánna mühelybérlés. -
jimy_l
tag
válasz
Üvegkalmáréknál kapsz olcsón akármilyen üveget, edzettet is, ki is fúrják.
-
Márton111
aktív tag
válasz
Az 40-60 mm attól függ milyen fegyver ellen véd
-
szender
csendes tag
Ez egy sima fúrógép és azzal esztergál?
-
Rohamkukac
csendes tag
Ámberek a végén még rábeszélitek egy golyóálló biztonsági üvegre.
195x35cm. Igaz hogy hosszú (magas) de 35 cm, minusz ebböl lejön a lap rész ami 6 cm. Tehát ami szabadon van, (és most mindenki vegye elö a colostokját, méröszallagját és nézze meg) 29 cm. széles üveg rész.!
Ha ezt 2x vesszük, mert gondolom van másik szárny, akkor is tökéletesen megfelel egy 6 mm-es üveg. Vagy ragasztott 2x3mm-es... a törés ellen.
Még a másik méretre (80x45) is megfelel ez a vastagság.
Ha pedig az a baj, hogy a bútorlapba mart falcból kiszakad a faforgács, a falcot le lehet fóliázni és úgy az üvegragasztó rá. -
Márton111
aktív tag
A üvegtábla megfúrásának megoldhatósági problemáját meg, úgy oldanám fel , hogy olyan pántban gondolkodnék,ami a nagyobb ,közösségi felhasználási célú (nyilván biztonsági üv.) nyíló üvegajtók alsó- felső megfogatású forgópántjaira hasonlít ,vagy azonos vele.Így nem kell megfúrni.(gondolom beszorítósak mint a hifi üvegajtó zsanér)
-
Márton111
aktív tag
Az üvegajtó témát nem olvastan végig, de ha az a problema, hogy hogy kötöm meg a nehéz üveget a gyenge vékony bútorlapra (aminek forgácsszerkezete esetleg kiszakad a ragasztóval és az üvegtáblával együtt, ami ráesik a felhasználóra, ami ugye belátható mivel jár...
Legerősebb megoldásnak ezt találom, és korlátlan lehetőségek vannak optikailag, hogy,hogy nézzen ki:
Az ajtót toldás nélkül egybe üvegből készítve,és optikai tuning lenne a bútorlap kinézetű rész.
Tehát ahol kívántatik ,dekorit borítás az üvegajtóra , ott, ahol azt szeretném bútorlap hatású legyen,( biztonsági üvegből : dobásálló az 8-9mm vastag, --> m2-e 20kg, ezt figyelembe kell venni a pántok,és a korpusz méretezésénél !)
Ha a dekorit borítás vékony ,alá lehet még pakolni rétegelt lemezt, vagy svartnit,és élzárni keményfával vagy ABS-el
De tömörfa hatás igénye esetén lehet borítani furnérral ,1,5-2mm-es svartnival, illetve svartni helyett, az említett rtg lemezt furnérozva,élzárva, és így már tetszőlegesen lehet hízlalni a vastagságot. -
Soká
senior tag
válasz
luciferc #15462 üzenetére
"Ha megrendelőd ilyet akar, mit csinálsz?"
Hát, elmondom neki, hogy mi miért jó vagy nem jó.
Félig viccből mondom, de ha az orra alá tolsz egy papírt, hogy írja alá, amiben az szerepel, hogy nem tudsz felelősséget vállalni a tárgy balesetveszélyes vagy működésképtelen volta miatt, akkor kicsit elgondolkodik.
De nyilván meg lehet csinálni ezt az ajtót úgy ahogy a megrendelő szeretné csak megfelelően kell méretezni, technologizálni. Az más kérdés, hogy nekem kevésbé tetszik, egyszerűen mert nem látom az értelmét. Statikai értelemben. Miért az a keskeny bútorlap hordozza a nehéz üveget, miért nem fordítva? Én, ha már mindenképpen ilyet szeretnék, megcsinálnám a teljes ajtót üvegből a megfelelő zsanérrendszerrel és adott szélességben ráragasztanék, rászerelnék egy burkoló elemet.természetesen elfogadom, hogy meg lehet ragasztani kellő szilárdsággal a két anyagot, de bennem nem kelt jó érzést. És szép lesz az a ragasztott felület?
A fóliázott üveggel meg úgy vagyok, hogy szükséges rossz. Még az üveg sem elég kemény, tessék megnézni régebbi üvegfelületeket, általában mindegyik karcos. Egy fóliának meg milyen a keménysége? Néhány évig szép, aztán meg jön a kérdés, hogyan lehet levakarnii?
Éppen ma takarítottam a konyhai felsőszekrényeket, az üvegpolcok meglepően karcosak. Akárcsak a hűtőszekrény üvegpolcai. Jó, nyilván más egy vízszintes felület, mint egy függőleges... De azért még az ablaküveg is egyre karcosabb az évek múlásával.Végül is, milyen vastag üvegből lesz ez az ajtó? Mekkora lesz a súlya, számoltad már?
-
mdk01
addikt
válasz
thyeby #15475 üzenetére
Véleményem szerint sem lesz baja az üvegragasztónak(hívjuk így mert sziló sokfajta van de ehhez használjuk azt ami erre való), de mivel a forgácslap belső szerkezete lazább akármi megtörténhet. 99,9% hogy nem csúszik ki, de valljuk be őszintén ha te csinálnád magadnak otthonra valószínűleg nem sajnálnád a lyukankénti ~100,- os üvegfúrást a ~10,- -os műanyaghüvelyt és a 4,- -os csavart azért, hogy nyugodtan aludjál.
Soká: A hifizsanér azért nem jó, mert amit én ismerek abba csak 6-os üveget lehet belerakni és a 6-os üveg túl vékony egy 195cm-es magassághoz, mivel sztem nagyon meghajolna. Középen ugye semmi sem tartja.
A nagy üvegajtóknál pedig ezt a magasságot 10-12mm-es üvegből oldják meg ami jóval merevebb. -
thyeby
őstag
Nem akartam ebbe az üvegajtó dologba beleszólni, mert bizonyára nálam hozzáértőbbek naprakészek benne - de erős kavalkádot érzek több hsz tartalmát tekintve.
(Jómagam már régóta nem foglalkozok ilyesmivel, ám régebben volt dolgom üveggel több területen is.)
Nos, amit én tapasztaltam:
- A sziloplaszt (amennyiben üveg ragasztására alkalmas) rendkívül erős, strapabíró kötést ad önmagában is. Gyerekek, kétszáz literes akváriumot készítettem így, évtizeden át hiba nélkül szolgált, soha nem kellett frissíteni a ragasztást - aztán kikerült a látókörömből. Ha azt a súlyt és strapát bírta, miért kellene egy pószpász ajtót még pluszba csavarozni is? És ha már csavarozzuk, akkormeg mi a fenének a sziló? Egyetlen titka van: Zsír és pormentes legyen a ragasztott felület, és mozdulatlanul álljon, amíg a kötés végbemegy.- A nagy bejárati üvegajtók felfogatása olyan rendszerű, hogy az szekrény esetében igen előnytelen kialakítást igényelne, ugyanis alul talpon, felül stiften fordul. (A hifizsanért nem ismerem, majd talán rákeresek, hogy ne bután múljak ki a világból.)
- A nem edzett üveg valóban egy időzített bomba, még ha gyerek nincs is a háznál. De létezik erre jó megoldás: Fólia. Még betörő ellen is használják, annyira egyben tartja a síküveget.
Vannak rendkívül erős ragasztók üveg-fém kapcsolatra. Ezt a bútoripar is használja éppen ajtókhoz. Ilyennel ragasztják pl a visszapillantót a szélvédőre. Szó esett róla, hogy a design miatt lett ez elvetve, mert mutatósabb egy bútorlap csík az ajtó szélén. (Ízlés dolga, én se az üvegajtót, se a bútorlapot nem szeretem.) Ám ha csak ennyi a probléma, hát utólag tetszőleges méretű bútorlap, tömör fa stafni, szomszédasszony fapapucsa felragasztható csak a dizájn kedvéért az üveglapra bárhova.
-
shaft72
tag
Makita PJ7000 van most (nem itt) 75-ért, szerintem nagyon jó vétel, vagy tévedek? Kellene már egy lapostiplimaró.
-
luciferc
őstag
válasz
Márton111 #15471 üzenetére
A 10x nagyobb táp miért fogyasztana 10-szer többet üresjáratban? A mai TV-k tápja jellemzően 0,3W körül fogyaszt kikapcsolva az adatlap szerint, és mérések szerint is. Bekapcsolva meg simán leadják a 100W-ot.
Egy normális laptop táp szintén nem eszik még 1W-ot sem, ha nincs rádugva a laptop.
-
Márton111
aktív tag
válasz
luciferc #15469 üzenetére
Nem a telefon töltő a tárgy, hanem a szervo adapter ,ami laptop táp méretű lehet ,úgy 100-150w terhelhetőséggel ( saccolva)
Ha a telefon töltő 0,5W -ot eszik üresben , akkor a 10x nagyobb táp 6 w -ja stimmel , kivéve ha ez olyan takarékos ,amit te írsz, hogy az nem fogyaszt semmt(?)
Tv-ket nem érdemes mérni ,van technikai adatlapjuk ,általában a neten .(az én régi tv-m meg már rég eladtam, a monitor meg 50w-ot csipeget)Sajna gép többet gondolom 80- 100w lehet no ezt érdemes lenne mérni,
mert ez terhelés függő .
-
luciferc
őstag
válasz
Márton111 #15467 üzenetére
Most az ott szereplő 6W lenne a bizonyíték? Vegyél egy jó műszert és mérd meg a telefonod töltőjét telefon nélkül.Meg fogsz lepődni. Vagy mérj meg egy mostani modern TV-t. Modern, jól megépített kapcsolóüzemű tápról írtam, nem amatőr barkácstápjáról, amúgy meg olvasd hozzá a többi hozzászólást.
-
Zozzant
addikt
válasz
luciferc #15463 üzenetére
Két centi vastag kb.azzal nincs gond stabil szintúgy a ragasztás is, azért nem csíkkal ragasztottam mert tubusos verziót vettem és máshova is kellett, elég legyen, de nagyon megfogta. Szerintem nálad sem lenne gond ilyennel beragasztani. Lefektettem az ajtót és léceken pihent 24 órát úgy hogy rá volt nyomva az üveg.
-
luciferc
őstag
válasz
Márton111 #15465 üzenetére
Egy jól megcsinált kapcsolóüzemű táp csak nagyon nagyon minimálisat fogyaszt. A villanyszámla nem lesz az üresjárattól érzékelhetően magasabb, csak évi 40-50 Ft-tal, saccra. Feltéve persze, hogy jó a táp.
Ettől függetlenül sok kicsi sokra megy, ha sok embernél lenne ilyen, az jelentős környezeti terhelés lehetne, de lássuk be, egy modern háztartás nem feltétlenül fogyaszt többet, mint egy régi eszközöket használó, mert az ilyen plusz kütyük fogyasztását kompenzálja, hogy az eszközök takarékosak. Ha csak azt veszem, hogy ahol ilyen van, ott hiába van piszok nagy hűtő és TV is, összesen könnyen lehet, hogy ugyanannyit fogyaszt, mint máshol a 25 éves hűtő és a régi TV.
Ettől függetlenül persze húzzuk ki amit ki lehet. Én is ezt teszem.
-
Márton111
aktív tag
válasz
Márton111 #15464 üzenetére
Gyengeáramú, ezt azárt tegyük hozzá gyorsan.Egy ilyen tápos megoldásnak még egy "őrült előnye" van .A táp is fogyaszt, ha be van dugva, habár épp nincs használva .Egypár ilyen szekrényajtó mozgató táp,üresjáratban napi 24 óra szorozva 365 nappal egész szép villanyszámlát tud összehozni mondjuk éves viszonylatban...
Ezért kell a mobil töltőjét kihúzni ha nincs használatban... -
Márton111
aktív tag
válasz
Rohamkukac #15456 üzenetére
Viszont a villanyszerelésük az nem semmi!
-
luciferc
őstag
válasz
Zozzant #15461 üzenetére
Méretéből láthatod, hogy ez is vitrin üvegajtó, csak hát nagy a lelkem. Akkor te fára ragasztottad. Milyen vastag a fa rész? Összesen 9 helyen ragasztottad? Miért nem végig?
Nekem ez egy szárnyas lenne, mert mellette tele ajtó lesz és csak az üveg egyik függőleges szélén van laminált lap.Mióta van meg a ragasztás?
Valahogy nem érzem, hogy a ragasztás olyan hamar elengedne, a konyhákba beragasztott üvegek sem engednek el, és bútorok ajtajainak belső részére ragasztott tükrök sem jellemző, hogy leesnek. Vagy tévedek?
-
luciferc
őstag
Éppen az a lényeg, hogy egyik oldalon meg van a "keret". Tehát az egész mondatot tessék nézni, az az igény. Ha megrendelőd ilyet akar, mit csinálsz? Már azon kívül, hogy lebeszéled róla
Ha van más jobb, biztosabb megoldásod, mint amit írtam és írtak, akkor nagyon kíváncsi vagyok rá, de a végeredményen nem ér változtatni
-
Zozzant
addikt
válasz
luciferc #15429 üzenetére
Üdv, nekem vitrin üvegajtóval volt ilyen kínom, üveges horror áron akart rá lyukat fúrni (eredeti üvegen lyukak voltak de szállításkor eltörött), soudal fix all crystal-al felragasztottam. 9db 20FT-os nagyságú részen fogja a 160cm magas üveget. Azért kellett átlátszó mert hátul tükör van és látszana. Van még erősebb ragasztójuk (high tack) de az nem színtelen, oda jó ahol nem látszik. (kb 15 cm-es fa rész van kétoldalt függőlegesen ezeken vannak a kivetőpántok erre van belülről az üveg felragasztva, két szárnyas vitrin ajtó)
-
Soká
senior tag
válasz
"Üveges bútorajtót szeretnék csinálni úgy, hogy nincs kerete az üvegnek,"
Bocs, csak felületesen olvasok most, de miért is nem felel meg Neked pl. a hifizsanér?
Hopp, most olvasom, hogy mekkora is ez az ajtó! Így már értem...
Pontosabban mégsem, mert bejárati ajtó méretű üvegajtókat is szerelnek keret nélkül, alul-felül megfogva hasonló módon mint a hifizsanér, csak combosabb kivitelben.
Ha ember méretű üvegajtóról van szó, akkor én egészen biztos, hogy edzett üvegben gondolkodnék! Életveszélyes ha mondjuk egy gyerek nekifut az ajtónak, gondold végig. Kereskedelemben nem hiszem, hogy kapsz ilyen üvegajtót edzetlen kivitelben.
Az edzettüveget pedig nem lehet fúrni utólag.Ez a ragasztás meg számomra kicsit ijesztő...
Hány évente gondolod frissíteni a ragasztást? -
Márton111
aktív tag
válasz
Szeretem az ilyen gombelemet zabáló készülékeket évente egy 1000-es , ha van 5 ilyen szekrényed havi 1000Ft csak az érzékelőbe az elem (10db fogy évente)
Nemhogy AAA tartóselemről menne az olcsóbb ,mert tovább bírja.(vagy AA = tartós ceruzaelemről ami még olcsóbb)
Ennél mégjobb az elemes hőmérő amiben nincs higany ,csak évente egy sokkal több mérgező anyagot tartalmazó kis gombelemet kell venni bele , meg a régi elem , megy a talajvízbe (ha nem viszed vissza a gyűjtőbe) ,attól lesz a gyerekednek két feje. -
mdk01
addikt
válasz
Tudnád az árát sírnál is.
Egyébként ettől Blum a Blum. Ha nem ő csinálja meg akkor más, ráadásul el is tudja adni.Az már mellékes, hogy ezek a cuccok nem a nap mint nap használt konyhákba valók.
Tapizós ajtó minidg is halál volt egy rendes konyhába ennél meg azt a kis érzékelőt is tapizni kell. -
Armahun
addikt
válasz
Új értelmet nyer az elemes szekrény 5:10-nél
-
Rohamkukac
csendes tag
Ha már modernizálás:
Ezt végig röhögtemEzt az agyament úri mulatságot...
-
luciferc
őstag
válasz
Rohamkukac #15453 üzenetére
Én a blum clip-top-ot használom, és az nekem sokkal praktikusabb és könnyebben állítható, mint ezek a sima (csavaros, nem tudom hogy nevezzem) pántok. Persze én amatőr vagyok, ezért is az érdeklődés.
A sima pántban valóban nem nagyon lehet különbség.
-
-
luciferc
őstag
Max 60mm-t terveztem a keretnek, az szerintem jól néz ki (és a rajz alapján is ezt mondom), és én is néztem a kis blumot. Van jó nagy Blum katalógusom, csak még a 2009-es.
Amúgy profinak is megéri blummal dolgozni, vagy bele lehet jönni a sokkal olcsóbbak és egyszerűbbek gyors beállításába is? Nekem tuti megéri, mert blummal tized annyi idő a tökéletes beállítás. Az idő meg pénz, és végül a blum lehet az olcsóbb.
-
mdk01
addikt
válasz
luciferc #15448 üzenetére
Hát sztem egy min. 20mm-be gondolkodj pláne ha még meg is akarod fúratni az üveget.
Így 5+35+5-20=65mm szélesnek kell lenni e lécednek ami teljesen jó. Ha még engedi a dizájn érzéked akkor lehet növelni a núton +5mm-t és akkor 70mm-es léc kell ami nekem már kicsit sok de a többi bútortól függ.
Nekem igazából ebben a felállásban a 65mm is sok, viszont lehet kapni a BLUM-nál mini kivetőpántot aminek ha jól emlékszem 25mm-es furat kell így a nyersz 10mm. Viszont az a pánt 2-3x annyiba kerül, mint egy normál pánt és lehet eggyel több is kellene az ajtóra, mert a nyaka ahol hajlik vékonyabb és nem bír akkora terhelést....sztem. -
luciferc
őstag
Köszi a válaszokat mindenkinek. Jó látni, hogy minden problémára van több ötlet, megoldás, érvelés, és kapcsolódó kérdések (mint az MDF front és a falc).
Osztottam, szoroztam, esztétikai konzíliumot tartottunk, a telihold és a vénusz állását is figyelembe vettük, és változott a vélemény, áttértünk nútolásra. Valóban szebb lesz és megoldható a megfelelően állás is.
Arra eredetileg is gondoltam, hogy átfúrom az üveget és plusz csavarral még rögzítem a laphoz a biztonság kedvéért, úgy látom nem ördögtől való ötlet.
A nútot milyen mélyre érdemes csinálni? Ha a belső oldaltól 5mm-re teszem és kb 4mm a szélessége, akkor marad 9mm kívül. A 9mm-nyi forgácslap nem túl vékony stabilitási szempontból? Nem félő, hogy letörik? Ha nem, én hiszek a tapasztaltaknak!
Ez a konstrukció gondolom megtartja nemcsak a 195x31 cm-es, de a 80x45 cm-es ajtóban is az üveget.
-
Márton111
aktív tag
válasz
Márton111 #15441 üzenetére
Volt egy értelmes sportember főnököm ,az jut erről eszembe ,amikor ímigyen mókoltam, puszta kézzel nyúlkálva a marógépbe ,a kés közelébe ,valami kis cirkalmas fát csinálva, nem szólt rám, megvárta vezessem végig, és utána mondá nyomatékosan hogy többé donát!
Nagyon elgondolkoztam rajta , jó volt egy értelmes külső szemlélő szemszögébe helyezkedve , megvizsgálva, látni ,hogy amit csinálok az igen veszélyes ( feszült figyelemmel ,megcsináltam,de...)
Egy életre megjegyeztem. -
Márton111
aktív tag
válasz
thyeby #15428 üzenetére
Szép összefoglaló.Nem ijeszteni akarok, hanem felhívni a figyelmet valamire , amiről el szokás felejtkezni, pedig fontos.(nekem legalábbis) Afféle megelőzés.Igazából az embereket egyféleképen lehet jobbá tenni , tanulással.Sehogy másként. (ész érvre hivatkozó, meggyőzés egy buta emberre nem hat )
Ez a feszült figyelemmel bekockáztatás ,msot az egyszer fekiáltással , ezt én is alkalmazom időnként, de rossz politika hosszútávon mindig az az érzésem közben, hogy most ráfaragok.Jobb szép lassan csinálni ,egy db elkészítéséhez is korrekt védelmet kiépíteni, vagy nem kell megcsinálni ha nem éri meg , a testi épséget viszont félóra megspórolása miatt ,nem érdemes kockáztatni. -
Rohamkukac
csendes tag
-
mdk01
addikt
válasz
Rohamkukac #15437 üzenetére
Igen tudom.
Nem túl szép de mélyebb belsőprofil választásnál nem feltételen zavaró csak ha ilyen semmit mondó profilt választ az ember. -
Rohamkukac
csendes tag
Ha sok a 12mm. akkor mondok "mégjobbat" ami nálam verte ki a biztit. :
Fóliás ajtóknál, ha nem kéred külön az üvegesnek szánt ajtóknál a falcot, akkor nem marják ki. Kérdésemre, hogy akkor hogy teszem be az üveget, Ilyen megoldást javasoltak. -
mdk01
addikt
válasz
Rohamkukac #15433 üzenetére
A pánt ne legyen a belsö lapon mert nem fog kinyilni ha ráütödös a pánt.
Igen ezt akartam írni.
A jó rajznál viszont neked is marad olyan 12mm kívül és hát ízlés kérdése.(imádok rajzolni)
Én már meguntam, de ez van. -
mdk01
addikt
válasz
luciferc #15431 üzenetére
Huuu.....
Na kezdjük az elején.A falc esetén az üveg belső síkja egyezik a laminált lap belső síkjával
Jogos.
Ez esetben viszont kívül több marad a bútorlap vastagságból(~13-14mm) ami nekem kicsit sok.
Bútorlapból nem lehet vékonyabbat csinálni, csak fából viszont a pántnak legalább 13mm mélyre kell fúrni és erre még min.2mm-t rá kell hagyni meg ugye a csavarnak is fogni kell tehát akkor is min. 16mm vastagnak kellene lennie az anyagnak és még így is 11-12mm a maradék az üvegen kívül ami még mindig kicsit sok.
Ha a nútot nem közepre rakod tehát belül mondjuk 4mm hagysz akkor ugye kisebb a rés és egy blumotion-nel belehet állítani ezt a távolságot a másik oldalon is hogy párhuzamos legyen a lap élével. Viszont ekkor is olyan 10mm marad kívül ami már elviselhető.
A falcos megoldásnál még arra érdemes figyelni hogy a bútorlapok magja lazább szerkezetű és a ragasztó pont erre a lazább szerkezetre fogna ha fogna, mert nem a ragasztó fog az üvegtől elválni, sőt nem is a forgácstól, hanem a forgács a forgácstól.
Ezt lehetne úgy javítani hogy át van fúratva az üveg és lehet ilyen műanyag betéteket kapni a lyukba, hogy ne az üveg legyen megsértve és egy átmenő csavarral megcsavarozni a kívül lévő forgácslaphoz ami olyan 16mm. Ezt meglehet csinálni a nútnál is a biztonság kedvéért, de ott nem szorítana csak annyi szerepe lenne hogy ha megindulna az üveg kifele a nútból, akkor ezt megakadályozza.
A Cristallo az jól működik teljesen, ha megfelelő üveges kezébe van és tudja hogyan kell feragasztani. Nem feltétlen szép, mert még a savmart üvegen is látszik a talpa de hát az ilyen.
Van még az átfúrós pánt ami sztem az egyik legjobb megoldás mert ha már látszik a pánttalp akkor az már legyen a bútor dísze, ne pedig olyan furcsa mint a cristallo-nál hogy olyan ott is van, meg nem is. Kicsit olyan elbaszott fílingje van tőle az embernek, legalábbis nekem.
Van az a stílus ahol csak az jöhet szóba és jól tud kinézni, de az ritka.
A cristallo-ra azért nem tudsz ráragasztani lécet mert ott attól függ hogy hova ragaszttatod a pánttalpat hogy milyen csukódású az ajtó(rá, félig rá, közé) és ahogy nyitod az ajtót belefordulna a ráragasztott léc az oldal élébe.
Röviden:nem tudnád kinyitni az ajtót.Amúgy mindenképpen edzettesd (jól írtam
)le vagy tetess rá fóliát a baleset elkerülése végett.
Kb. ennyi...
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz
Rohamkukac #15432 üzenetére
Bocsi Ez a jó rajz. A pánt ne legyen a belsö lapon mert nem fog kinyilni ha ráütödös a pánt.
(imádok rajzolni) -
Rohamkukac
csendes tag
válasz
luciferc #15431 üzenetére
Szerintem az 1 oldalt ragasztás nem igen fogja meg. Legaláb is sasolni kell mindig hogy mikor engedi el... az meg nem frankó.
Megcsinálod egy oldalasra, ahogy te akartad és még belülre ragasztasz még egy lapot. De nem végig ugyebár. A falc mélysége minél mélyebb annál jobb. (1-2 cm) A képen probáltam lerajzolni remélem érthetöen. Szal én igy csinálnám és akkor lehet bizni benne... nyugodt az ember.
Rajz -
luciferc
őstag
Igazából a nútot stabilabbnak gondoltam én is, csak ugye esztétikum meg asszony meg ilyen zavaró tényezők
, meg még valami. A falc esetén az üveg belső síkja egyezik a laminált lap belső síkjával, és így becsukva teljesen zár az üveg, míg ha nút, akkor azt a lap élének közepére tenném, így a 18mm vastagságból kívülre is és belülre is mondjuk 7 mm jut, vagyis becsukva az üveg nem zár rá a korpuszra, illetve ez optikailag kevésnek tűnt. A még valami pedig az, hogy ha nút, akkor mivel mindkét oldalon csak 7mm anyag van, ezt kicsit keveslem, mégse fa, csak forgácslap, nehogy a 7mm egy véletlen erősebb terhelésnél elengedjen. Vagy ez nem reális? Vagy a nútot nem középre kellene tenni?
Még agyalok, hogy nút vagy falc, de egyelőre falc, szóval ha falc, akkor arra is azt mondod, hogy megfog egy ekkora üveget ha végig van kenve szilikonnal? Mert maga az üveg is 195x31 cm-es. Illetve lenne még egy 80x45-ös hasonló ajtó, ahol az üveg ugye már 41 cm széles, tehát nagyobb az erőkar. Ez még belefér a szilikon/forgácslap tűrésébe? Elég a 2 cm széles falc (vagy kevesebb is elég lehet akár?). Nútot milyen mélyre kellene?
Gondoltam még olyanra is, hogy az egész ajtó üveg, amit üvegajtó pánttal teszek fel (a blum cristallo mennyire megbízhatóan ragad?), és a keretet csak mint díszlécet ragasztom rá.
-
mdk01
addikt
válasz
Érthető teljesen.
Miért maradtál meg a falc mellett?Én a nútot jobbnak tartom mert nagyobb felületen fog a ragasztó és a keresztmetszet egy anyagból van.
Szilikon jó csak üvegragasztó szilikont használj mert az tuti megfogja.
Meg előtte csinálj egy próbát hogy mennyi szilikon kell a nútba hogy tartson minél nagyobb felületen de még ne jöjjön ki a nút tetejénél és össze is bírd nyomni. Max. 0,5mm-rel kellene szélesebbet nútolni mint az üvegvastagság. -
luciferc
őstag
Üveges bútorajtót szeretnék csinálni úgy, hogy nincs kerete az üvegnek, csak az egyik oldalon van laminált lap, ezen van a pánt is. Az ajtó teljes mérete 195x35cm lenne, a laminált lap kb 6cm széles lenne. Úgy gondoltam, hogy a laminált lap belső oldalán készítek egy kb 2 cm széles falcolást az üveg vastagságával megegyezően, majd ebbe a falcba ragasztom be szilikonnal az üveget (gondoltam még nútra is, de a falc mellett szavaztam). Gyakorlatilag mint amikor falcolt keretbe teszik az üveget de itt nincs keret, csak egy oldal. A kérdés, hogy véleményetek szerint ez megfelelően stabil és biztonságos rögzítés-e? A laminált lap 18mm-es, egy 3-4mm-es falc nem gyengítheti meg szélét számottevően úgy gondolom, de épp ez a kérdés. Illetve az, hogy a szilikon ekkora felületen megfogja-e stabilan az üveget.
Nem tudom sikerült-e érthetően leírnom. Ha nem, akkor rajzolok
-
thyeby
őstag
válasz
szender #15427 üzenetére
Huhh, nehéz igazán jó választ, hozzászólást küldenem a balesetekről.
A balesetvédelmet lehetetlen túllihegni. Másik oldalról nézve viszont lehetetlen úgy dolgozni, hogy az ember ina közben rezeg, mint a kocsonya. Félelemmel nem lehet forma1-es futamot nyerni. Még azt sem mondhatom, hogy keresd az arany középutat, mert itt olyan nincs.
Az asztalos legnagyobb ellensége balesetvédelem terén első körben a monotonitás, másodikban a vágóélek nem kellő tisztelete, vagy tudatlanság.
Mint írtad, beszédes a baleseti statisztika. Vannak veszélyforrások, amik igen jól kivédhetők. Ám annyiféle veszélyforrás lappang ebben a szakmában, hogy annyiféle védelmet egyszerre megvalósítani talán agyamentség is lenne.
Tisztelem a gépeimet. Tudom, hogy ők az erősebbek. De tudom azt is, hogy én vagyok az okosabb. Különböző kockázatú és súlyú veszélyek vannak itt. Jó ezt helyesen felbecsülni.
Eleinte feszültem csupán attól is, hogy hallottam a gépeim nagy hangját. Egyre biztosabb kézzel operáltam aztán. Ma, ha munka közben nem fér egy zabszem a seggembe a figyelemtől, akkor tudom, hogy valamit nem jól csinálok. Ilyenkor mérlegelek: Ha eseti dologról van szó, végigcsinálom feszült figyelemmel, de ha gyakrabban ismétlődő az ominózus fogás, akkor kitalálok valamit, hogy ne kelljen feszülnöm. A feszült figyelem már magában véve is veszélyes. Egyfelől azért, mert nem vagyunk képesek sokáig fenntartani, második körben pedig azért, mert "csőlátóvá" tesz minket, azaz kevesebb erő jut a megosztott figyelemre.
Vannak ösztönszerű reflexeink. Ha a gép el akarja venni tőlünk az anyagot, azt mi (olykor vesztünkre) annál jobban megragadjuk. Van, amikor helytelenül súlyozzuk a fontosságot, és előbbre helyezzük, hogy a (már néha majdnem kész) anyagunk ne sérüljön, mint hogy mi magunk ne sérüljünk. Az ember munka közben azt figyeli, amit operál, s nem azt, amivel operál. Nem a gépet, nem a kezét, hanem a fát nézi. És itt nagyon fontos lenne a megosztott figyelem, azaz, hogy lássuk a fát is, a kezünket is, és a gépet is egyszerre, de közben még azt is, ha valaki éppen felénk hátrál az ölében nagyobb súllyal, a lábunk alá kerülő akadályt is, amiben eleshetünk. Szóval ez az, amit tanulni, gyakorolni kell. Mint amikor autót vezetni tanultunk. Hogy két lábbal három pedált kezeljünk, hogy lássunk előre is, hátra is.
És ahogyan az autóvezetésre igaz, hogy jó söfőr nincs, csak szerencsés, úgy a szakmabéli balesetvédelemre is igaz ez. Jobb félni, mint megijedni, de félelemmel terhesen veszélyesebb csinálni.
Én így látom. -
szender
csendes tag
"Egy vésőd sincsen még de már arról van szó hogyan fogod elbökni vele az ujjad."
Ez a lényeg! Nem akkor akarok biztonságról tanulni amikor már használok egy szerszámot, hanem még előtte, hogy eleve úgy álljak hozzá, hogy tudjam: ezt és ezt nem szabad, azt úgy kell fogni, stb.
Értem az üzenetedet, de nem tehetek róla, ha ez a dolog - érthető módon - megfogott, s muszáj vele foglalkoznom. Nem vagyok már tizenéves vagány aki félvállról veszi ezeket a dolgokat. A csak az usában regisztrált évi 30.000 körfűrészes baleset egyszerűen nem engedi, hogy ne figyeljek erre ilyen komolyan. Pedig ezeknek az embereknek egy része biztos nem amatőr hobbista akinek nem mutatott senki semmit a helyes használatról.
-
jimy_l
tag
Jó reggelt!
És még nem is esett szó az újrahasznosítás során pusztán az anyagban rejlő, szegekről, csavarokról, éles- sérült bútorlap élek, fa esetében szálkák, stb. stb....
Minden szakmának megvannak a veszélyei, amit persze kellő odafigyeléssel, lehet csökkenteni. A lónak is négy lába van mégis megbotlik. -
stgellert
aktív tag
Szerintem is túl van lihegve, de legalább nem csinál olyanokat mint én
(ráadásul kollégaszerűség)
Kiváncsiságból kérdezem, tőled Szender, szoktál te barkácsolni? Valahogy az az érzésem nem... Ha igazam van, akkor mindenképp "inaskodással" kezdeném... Én egyébként nagyon szerettem volna asztalos lenni, de a súlyos poralergiám miatt már a tanműhelybe se engedtek be:-(
-
mdk01
addikt
válasz
szender #15420 üzenetére
Nem kell elnézést kérned, de úgy néz ki nem ment át amire gondoltam.
Nem azzal van a baj, hogy beszélünk róla ha nem azzal, hogy miről és mikor.
Egy vésőd sincsen még de már arról van szó hogyan fogod elbökni vele az ujjad.
Nincsen körfűrészed, egy deszkát sem toltál át szabad kézzel a fűrészgépen, de már a toló biszbaszt linkeled, mert a sok videó alapján azt feltételezed, hogy ez a jó. Ez mind nem feltétlen a te hibád.
Főleg Márton szokta túldramatizálni a dolgokat és azonnal megrohanni a sok "jajj vigyázz, mert így meg úgy fogsz megsérülni" hsz.-ával a friss hobbistákat. Mondom nem azzal van a baj, hogy beszélünk ezekről hanem, hogy mikor.
Én is írhatnék ilyeneket és mesélhetnék rémtörténetbe illő dolgokat, de ha ilyenekről beszélünk a legelején akkor elmegy a kedved az egésztől.
Mi is annak idején nem kaptunk a kezünkbe semmiféle toló csodacuccot hanem odaálltunk a gép másik oldalára és láttuk hogyan kell csinálni majd mikor úgy láttuk(főleg a mester/főnök) hogy már nekünk is menne akkor, meg mi álltunk a gép elejéhez és idővel tőlünk vették el az anyagot a tanulók. Mikor mi a géphez álltunk 16-17évesek voltunk gondolj bele tele hülyeséggel, és bőven túléltük, mert láttuk élőbe hogyan kell csinálni. Felnőttként neked azért sokkal jobbak az esélyeid, még ha csak itt mondjuk el mit hogyan kellene csinálni.
A normális asztalos pedig az aki túlélte eddig a válságot és nem feketén csinálja. Velük nagy baj nem lehet.Bocs ha kicsit nyers vagyok néha, de leírom amit gondolok.
MOD: ...és még egy elolvasva a hsz.-od még1x
Ezek a faipari gépek igaz hogy veszélyesek, de rengeteg olyan szakma van még ami még ennél is sokkal veszélyesebb. A lényeg hogy tudni kell mikor hova kell nyúlni és ezt nehéz itt elmagyarázni a fórumon. Amit videón látsz(nem tudom melyikre gondolsz) meg lehet nem is olyan veszélyes csak neked tűnik annak mert még nem csináltad élőbe. -
szender
csendes tag
Elnézést, ezek a dolgok nektek már biztosan unalmasak. Számomra viszont az elsődleges. Én egészen eddig a szerkezetig azt gondoltam, hogy biza hozzá nem nyúlok egy ilyen géphez.
Honnan tudjam, hogy milyen egy normális asztalos? Megnéztem a tubon vagy száz videót. Sokban a csókák a kezükkel toligálták a fát. Voltak akik benyúltak a fűrész mögé. Kirázott a hideg is. Brrr. 50 éves szakik, akik dicsekedtek milyen tapasztaltak. Na most lehet, hogy jó asztalos, meg szépen dolgozik, de én egy ilyen embertől még azt sem akarom megtanulni, hogy kell beverni egy szöget, nemhogy ilyen gépeket kezelni.
Tele van a net olyan videókkal, ahol tapasztalt szakik siránkoznak, mert levágta az összes ujját a gép. Egy öreg rokonomnak is hiányzott jó pár - ráadásul még dicsekedett is vele (persze az piás volt az igaz). Ezek után nem érzem egyáltalán, hogy túl van lihegve ez a dolog. Lehet, hogy beszarinak tartotok, de én jobbnak látom beszélni róla. -
mdk01
addikt
válasz
Márton111 #15417 üzenetére
Tollpihével is lehet embert ölni csak sokat kell egyszerre véletlen lenyelni.
Balesetek voltak és lesznek bármiről legyen szó.Kicsit túl van lihegve a történet és már linkeli is szegény a hülye toló biszbaszokat.
Ha így folytatjátok a kedve is elmegy attól hogy egy csavart is betekerjen, mert bármikor a körmére verhet a behajtóheggyel.Szender: El kellene menni vmi normális asztaloshoz aki elmondja megmutatja mit hogyan kell csinálni, ha komolyan gondoltad. Ha nem akkor lehet itt eszmecserélni, de úgy nehéz jó tanácsot adni ha csak írunk róla.
-
szender
csendes tag
-
Márton111
aktív tag
válasz
Speciali #15412 üzenetére
Egy henteskéssel vagy éles vésővel azért lehet ujjat metélni , vagy én snitzerrel vágtam majdnem le az ujjamból pár mm-t szerencsére a körmöm is beleesett, s kivédte.
A pincét szerintem egy kellően beállított, kellő teljesítményű légbefúvó ventillátorral élhetőbbé lehet tenni.(télen, melegített levegő befúvásával)meg van hőcserélő ,ami kivonja a kiengedett levegő hőjét, és átadja a befújt levegőnek .Persze drága, de megérheti. -
thyeby
őstag
válasz
Speciali #15412 üzenetére
Köszönöm az észrevételt!
Kézi szerszámgépekre gondoltam, nem a klasszikus kéziszerszámokra. Azok persze kevésbé veszélyesek. Mondjuk a keretes fűrésszel jó megtanulni, miként kapassuk az anyagba, de igazad van, inkább csak felsértjük vele magunkat.
Viszont a klasszikus szerszámokkal tényleg csak hobbizni lehet ma már. Kálmán kolléga gyönyörű darabokat produkált így - kár, hogy ritkán tesz fel fotót az újabb alkotásairól. -
Speciali
tag
válasz
thyeby #15409 üzenetére
Ezzel vitatkoznek.
A keziszerszamokkal nem valoszinu hogy megcsonkitja magat az ember. Legfeljebb egy komolyabb sebet ejt. Egy gep sokksl sokkal veszelyesebb.Amugy a pincet en nem ajanlom muhelynek, volt benne reszem evekig. Nem tud rendesen kiszellözni. Ha csak egy kicsit van a föld alatt az meg elmegy, de ha 1,5 m vagy annal több, az mar nem az igazi.
-
Márton111
aktív tag
válasz
szender #15407 üzenetére
Azért írom, hogy a munkavédelmet tanuld meg.Ez egy tankönyv .(Sajna könyvből csak egy, (fontos) részét lehet megtanulni, a gyakorlat elengedhetetlen ,és hogy ne a saját károdon tanulj, ez esetben az is ... ( egy szakszerűen megélezett, jó anyagú ,késéles vésővel ,jól megnyomva ,faragás vésés közben ,a mozdulat megszaladván ,simán átszúrhatod magad akárhol, (elsősorban a másik kéz van ott) ha (az éle), és a tolás irányában van, akármelyik testrészed)
-
thyeby
őstag
válasz
szender #15407 üzenetére
Ne gondold, hogy a kéziszerszámok kevésbé veszélyesek! Az asztalosszerszámok lelke többnyire forgó vágóél, ami a fát úgy nyiszálja, mint kés a vajat - az aujjaidat tehát könnyebben. Nem köll félni, figyelni kell, és sokat olvasni a balesetvédelemről. Az asztalosok komoly hányada megcsonkította magát. Tudják ezt. És mégis. De! Elkerülhető!
"Ezen rajta vagyok egyébként."
Javasoltam már: Keresd meg priviben jimy_l kollégát! (Pösti vagány.)
-
szender
csendes tag
válasz
thyeby #15406 üzenetére
Köszönöm a sok hasznos tanácsot. Valóban, egyelőre egy garázs is megtenné, vagy egy kis pince. Ugyanis itthon semmi hely nincsen ahhoz gyakoroljak (az erkélyen esetleg tudok bíbelődni, de télen az már kicsit fázós lenne : )
Egy asztalos műhelybe bekerülni valóban nagyon áldásos lenne. Ezen rajta vagyok egyébként.
Az alternatív megoldás sajna nem működik. Nem vagyok már olyan fiatal amúgy : )
-
thyeby
őstag
válasz
szender #15400 üzenetére
Egy jobb asztalosműhely nem kis helyiség. Hossza több, mint kétszerese a megmunkálandó anyagnak, el kell férnie az alapanyagnak, a készárunak és az éppen munka alatt levőnek. El kell férnie a gépeknek, elszívónak, a gyülemlő forgácsnak. Nem árt bele 3 fázis. Jó, ha van szellőzés, jó, ha fűthető, ha télen is akarsz dolgozni, és jó, ha világos. Szempont még, hogy ne a nyóckerben legyen, mert ha az összevásárolgatott gépeket, szerszámokat egy éjszaka ellopják, az drága móka. Legyen könnyen tisztán tartható, mert a felületkezelést megöli a por. Szóval van ezer szempont.
De! Ilyenre csak akkor ruházz be, ha már biztos vagy a dolgodban. Ha meggondolod később magad, akkor fizeted a bérleti díjat, különben nincs hol tárolnod a gépeket, eszközöket, anyagokat. Ráfizetés eladni a beszerzett eszközöket - gyakran találsz hirdetést, aki felszámolt asztalosműhelyét árusítja ki.
Azonban!
Ahhoz, hogy gyakorolj, nem kell komoly asztalosműhely. Egy pincehelyiség is megteszi, amit olcsóbb bérelni, esetleg egy garázs a közelben. Itt megtanulhatod a kötések kialakítását, az illesztések készítését, táblásítást, tömbösítést. Készülj fel rá, hogy nem piskóta dolog a bérleti díjat kitermelni.Szerintem jobb, ha inkább egy berendezkedett asztalosmesternél gyakorolsz. Kisebb költséggel tudod az orrodat beledugni úgy ebbe a szakmába, és ha tartós a vonzódás, úgy ráérsz komolyabban beruházni. Milliókat lehet melléfogásokkal elveszejteni. Milliókat keresni már nehezebb.
Vonzódásod átjött a sorok között. Az is, hogy valahol el akarod kezdeni. Mégis, én úgy vélem, okos javaslat volt az Soká kollégától, hogy megmérheted az elképzelésed rentábilitását, ha kezdésnek inkább legyárttatod asztalossal a terveidet. Vagy beállsz segédkezni, és ott apránként kivitelezel magadnak is, ha az idő engedi. Ha van az elképzelésedben erő, akkor elindulhatsz az önállósodás felé. Minden esetre még most szólok, hogy elég rögös az út hely, gyakorlat és eszköz nélkül egy jó asztalosműhelyig - habár nem elérhetetlen. Nekem sikerült, jóllehet, a helyiség adott volt. Ám igen meg kellett feszülnöm, és feszülök a mai napig. Mindig valami másért. És ez akkor is így van, ha híres vagy a kitartásodról, ami ezúttal nélkülözhetetlen lesz.
Esetleg nem lenne járhatóbb alternatíva, ha a szüleidnél rendezkednél apránként be, és hétvégén ott gyakorolnál? Nekem van olyan ismerősöm, aki így odáig jutott, hogy már Felder marógéppel operálhat. Így sem olcsó hobbi neki, de már legalább összemérhető azzal, hogy horgászni, pláne vadászni se lenne olcsóbb.
-
Márton111
aktív tag
válasz
szender #15400 üzenetére
Példul többek közt elengedhetetlen , hogy ne vágd le a kezed
(ez majd kicsit később lesz aktuális, ha dolgozol benne egy keveset)
(A lakkszag is zavaró lehet a szomszédságra)
Nem árt ,ha be és kiférsz a bejáraton gépekkel ,táblákkal és bútorokkal.Legyen benne (fürdő rész) egy bojler zuhanytálcával, meg mosdó, wc. -
jimy_l
tag
válasz
Winner_hun #15392 üzenetére
Azé más is él a földön rajtuk kívül .
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest