- Egy korszak vége
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Megoldások IBS/IBD-re
- Internet fejlesztés országosan!
- Asszociációs játék. :)
- INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- A KOReader ebook olvasó program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ferkoboy
senior tag
válasz shaft72 #14598 üzenetére
Winner linkelte is.
E-baj volt a kulcsa a dolognak.
Bármit megtalálsz rajta, ami neked kell/kellhet.
Több éves tapasztalattal nem tudok szolgálni, de amit én rendeltem, az egész korrekt, szép - egyenletes fényt ad. Eddig semmi baj nem volt egy darabbal sem.Üdv: Ferkó
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
-
ferkoboy
senior tag
válasz shaft72 #14583 üzenetére
Szia!
5m led csÍk házhoz-szállítva 10-12 USD. (60 db led / méter) [típus: 3528]
Vagy 5050 típusú 5 méteres, 60 led / méter, nagyobb fényerő, kb. 26 USD házhozszállítva legolcsóbban.
A meleg-fehéret ajánlanám. Tesztelve mindkét típus. Utóbbi nagyobb fényerő, cserébe kicsit nagyobb fogyasztás. De drágább. Szerintem kellő hosszban, másodlagos fényforrásnak tökéletes a 3528-as is. Irányfénynek meg pláne. Hangulatvilágításként is jól szolgálhat.Üdv: Ferkó
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
Márton111
aktív tag
válasz shaft72 #14589 üzenetére
Tévedsz.A ledek adják a képet, azért energiatakarékos nagyon, és egyben jó fekete a háttér,tehát nagy a kontraszt, mert ahol sötét a kép ott nem ég ,ahol világos csak ott ég led, ellentétben a telibe világított LCDpanellel,ami világos szobában élvezhető inkább, mert igazi fekete háttere sose lehet.
Úgy nézheted meg, hogy az LCD-nek oldalról kicsi a betekintési szöge,majdnem csak szemből ad színhelyes képet,a LEDnek meg majdnem korlátlan.Eltekintve attól, hogy hogy ellapul a kép.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz shaft72 #14589 üzenetére
Vannak a piacon igen jó fényerejű ledes fényforrások is, de mint írtad, igen drágán. Ha az ára miatt nem szimpi, azzal tudok azonosulni, de két dolgot tudok a jóféle ledsorok, ledcsoportok javára írni:
- Bagatell áramfelhasználás hasonló lumenű egyéb világításokhoz mérten.
- Extrém hosszú élettartam.
Nekem nem az ár miatt és nem a viágítóerő miatt (van olyan fejlámpám, ami nagyon erős fényt ad pár darab leddel) nem olyan vonzó a ledvilágítás, mint inkább a fény színe miatt. Az csak egy marketing duma a szememben, hogy milyen jól használható és barátságos hullámhosszú fényt bocsát ki, a valóságban nagyon természetellenes szín a ledeké.Több fa van, mint asztalos!
-
shaft72
tag
válasz Winner_hun #14591 üzenetére
Köszi, link?
-
thyeby
őstag
válasz Sanyabá #14587 üzenetére
Írj már nekem kicsit többet erről a bütü-bütü vs bütü-szálirány kötéséről. Az én logikám szerint bütü felől gyengébb kötés alakul ki, ergo bütü-bütü méggyengébb. De ha a gyakorlat mást igazol, akkor jó lenne megtalálni, hol sántít az észjárásom. Érzésem szerint az lehet a dolog lényege, hogy még a szépen felcsiszolt bütü is elveszíti hamar a szép síkját, nagyító alatt dimbes-dombossá alakul, valamint bütü felületen mozog a fa igazán nagyot a nedvességtartalom változásával. És mégis a bütüs hossztoldások - jóllehet, igen megnövelt felületű cikcakkmarásokkal - prímán szuperálnak.
Több fa van, mint asztalos!
-
shaft72
tag
válasz Márton111 #14586 üzenetére
A "LED TV" is LCD TV, csak a CCFL helyett egy csík LED világít meg egy fehér műanyagot az élén, és ez által a kristályokat is. Legalábbis a mellverős Samsung LED-ek ilyenek. A Philips régen gyártott teli LED mátrixos tévéket is, de a gyenge marketing miatt bebukták őket.
Ez a kici ócó fénycső szimpibb mint az 1 méteres ledsor 16 ezerért
-
thyeby
őstag
válasz Armahun #14582 üzenetére
Igen, létezik ilyen jelenség.
Azt gyanítom, hogy nem fafajfüggő ez a dolog, mint inkább abból ered az elszíneződés, hogy a fa hol nevelkedett, mit szívott magába. Van olyan érzésem, hogy fémes elemekkel gyorsan reakcióba lép ez a vinilacetát, s hogy milyen színt "kap", attól függ, milyen fémmel talált kontaktust - de soha nem kísérleteztem még ilyen téren, mindez csak egy megérzés.Több fa van, mint asztalos!
-
Sanyabá
senior tag
-
Márton111
aktív tag
válasz shaft72 #14583 üzenetére
Biztos nehéz lehet ilyet szerezni, mert LCD tv meg LCD monitorban CCFL(hidegkatódsugaras fényforrás) nem fénycső, hanem magasfeszültségű fénycső ,(amilyen az azonnal gyulladó reklámtáblák neonfénye )van, led csak LED TV-ben, meg LED monitorban van )
kicsi aranyos olcsó fénycső (gondold el egy nyolcwattos led mennyibe kerül és 20%-al ad csak több fényt)[ Szerkesztve ]
-
Armahun
addikt
válasz Winner_hun #14584 üzenetére
A szorító vasa már nekem is színezte el, de ilyet még nem tapasztaltam előtte.
Igaz ez a fajtát eddig még nem használtuk. A leírás szerint van hozzávaló edző amivel keverve D4-es vízállóságra köt.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Armahun
addikt
válasz thyeby #14576 üzenetére
A kolléga a héten ragasztott akácot, érdekes módon nem színtelenre száradt a ragasztó, hanem citromsárga lett.
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
föccer
nagyúr
válasz thyeby #14576 üzenetére
Ez jó, pont ilyen ajánlást kívántam.
Köszi szépen
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
shaft72
tag
Szerelt itt már valaki LED sort pultvilágításnak konyhabútorba? Tapasztalatok? Van valami LED szalag + trafó kombó, ami viszonylag olcsó, mégis bevált?
-
shaft72
tag
-
thyeby
őstag
válasz föccer #14572 üzenetére
Itt ez a teherautóm. Simán, csapolás nélkül, (8mm vastag bükk (fenyőt könnyebb erősen ragasztani) a platója) több helyen bütüre ragasztottam. Fiam évek óta üti, vágja - szóval nem egy díszdoboz, és semmi baja. Ezt azért írtam, mert szerintem felesleges gérbe vágni, elég derékszögre illeszteni. (Ettől még vághatod gérbe, esztétikusabb, mert nem látszik sehol bütü, viszont pontos vágást igényel.) A tartást azon a felületen kapja, ahol a talplemezhez ragasztod.
A szorítást a gérnél, bütüknél spaniferrel oldd meg, az egyenletesen és erősen húz, a talplemezhez pedig használj pillanatszorítókat.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz föccer #14566 üzenetére
Így már könnyebb válaszolni, hogy pontosan tudom, mit is akarsz.
Hasonló, sőt kényesebb ragasztásaim vannak ennél, teljesen csapolás nélkül, gyalult felületekkel (a gyalulatlant erősebben fogja a ragasztó). Ezt használom. 10-15 perc szorítást igényel, 24 óra a teljes kötésidő 20 celsius fokon. Létezik ez 750mg-os flakonos kiszerelésben is kb 1.500 Ft-ért. (Egy ilyen vödörnyit (5kg) épp a héten vettem, úgy 7.000 pénzbe került áfásan. Ezt szépen szétöntögetem kiürült flakonokba, így olcsóbb sokkal.) Átlátszóra, színtelenre szárad, egyébként tejfelszínű ragasztó. Gyakorlatilag egy filmhártyát képez, tehát a ragasztó vastagsága elhanyagolhatóan kicsi. Rendkívül erős kötést ad. Ha el akarod törni, akkor nem a ragasztásnál fog eltörni, hanem mellette a fa. Nyugodt szívvel ajánlom. Fagyveszélyes, erre felhasználásig vigyázni kell. Vizes bázisú. Van hasonló ragasztója a Palma-nak is, ami kicsivel drágább, de semmivel nem jobb, a flakonját macerásabb használni, mikor már kevesebb, mint félig van, viszont beugrasz a praktikerbe, és ott van.
Van ezeknek D2 vízállóságú (kevésbé vízálló, a D3-at ablakgyártáshoz is használják) változata a Palma-tól expressz, az Emfi-től gyorskötésű néven. Ez annyit tesz, hogy a szorítási idő lerövidül 8-10 percre, a teljes kötésidő ugyanannyi. Nyitott idejük kevesebb, mint 5 perc.Mégvalamit: Szavatossági időre figyelj!
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz föccer #14574 üzenetére
Ha bp.-i vagy akkor tényleg az a legjobb ha bemész mondjuk Winner-ékhez és elmondod neki mit szeretnél ő meg megmondja hogyan lehet megcsinálni, már csak azért is mert én többszöri elolvasás után sem értem mit szeretnél, pedig nem érzem magam nagyon hülyének...talán egy kicsit.
Szerk: Amúgy meg csak simán "gérbe", ezt mindenki megérti ami alapból a 45fokot jelenti a hamis gér, vagy ál gér pedig a 45foktól eltérő szög....kábé ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
föccer
nagyúr
válasz Winner_hun #14573 üzenetére
Tuggya a tököm, nem vagyok én asztalos. Google dobott rá találatot, aszt hittem jó lesz
Köszi a felajánlást, lehet ez lesz a legegyszerűbb. Még egyenlőre a gondolatokat gyűjtöm. Még az is lehet, hogy egészen más lesz belőle, de meglátom.
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
föccer
nagyúr
válasz Sanyabá #14571 üzenetére
Arra gondoltam, hogy gearbe vágom. Azok semmiképen nem merőlegesen fognak találkozni.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
válasz Sanyabá #14569 üzenetére
Sima, natúr fa. Be lesz pácolva és fényes lakkal le lesz fújva. Az éleknél pedig valamilyen fedő réteggel takart fa lesz, matt lakkal kezelve.
Legalábbis ez a terv.
üdv, föccer
-
Sanyabá
senior tag
válasz föccer #14566 üzenetére
Jó,de még azt mindig nem írtad hogy miből készülne a doboz?
A méretéből ítélve rétegelt lemez,MDF,esetleg bútorlap?
Ha az anyag vastagság nem annyira kötött, 14mm-től már lehet lamellózni, köldök csapozni is.
Meg aztán 25cm szélességben kell is!A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
föccer
nagyúr
-
KMan
őstag
Nemtudjatok veletlenul az OBI vagy PRAKTIKER ben ha viszek muanyag lapokat tudnak nekem bele vagni dekopirfuresszel?
Jol dolgoznak?
Koszi!
Csak a balekok alszanak [SAS]
-
föccer
nagyúr
No, azt nem gondoltam volna, hogy ennyire bonyolultat fogok kérdezni.
Egy doboz szerű dísztárgyat szeretnék készíteni, ami 10-15 mm-es falvastagsággal készülne el és megközelítőleg 250*250*450 mm-es méretű lenne. A nehézséget az okozza, hogy a téglatest éleit külön szeretném megcsinálni, mint a lapjait és ezeket kell majd összeragasztanom.
üdv, föccer
-
thomgrande
tag
válasz föccer #14559 üzenetére
Kissé sok ismeretlenes ez az egyenlet. Mit, mivel, mekkora felületen, használati, dísztárgy, mekkora erők hatnak a ragasztásra, erőkarral erőkar nélkül?
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Márton111
aktív tag
A csapolást azért találták ki, hogy megnövelljék a ragasztandó felületet.Ha kicsi a felület ahol a két fád találkozik ,.és nagy erő hat rá, akkor nem nélkülözheted.
Ha préselés nélkül akarsz ragasztani akkor egy igen erős ragasztófajta a kétkomponensű műgyanták (családja).(Én ezek közül az uverapidot szoktam venni.)Drágább ugyan a faragasztóknál,(kb x10) ,de olcsóbb , és kevésbé rideg (tehát jobb) a (cianoarilát) pillanatragasztóknál,és sokmindent meg tud ragasztani
Ennél jóval gyengébb, de nagy felületen jó kötőerőt ad, (az ecetsavas) sziloplaszt tömítő-ragasztó típusa,(térhálósodó szilikongumi) [link]ami szintén nem igényel préselést.[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
Nem jól hangzik, ha a bütü felől, simán (azaz tompán) ragasztani szeretnél) Persze minden attól függ, hogy mit is szeretnél ragasztani pontosan? Mert ha mondjuk a fafágó levágott neked egy 70 centis átmérűjű fatörzsből két "karikát" és azokat akarod összeragasztani, akkor OK, működik a bütü felőli ragasztás. De ha két pálcát akarsz így összeragasztani, akkor azt inkább felejtsd el. Ha viszont lapja felől akarsz összeragasztani valamit, akkor csak arra kell vigyázni, hogy elegendően nagy felületet lapolj át. És akkor bármelyik faipari ragasztó megfelelhet.
Szóval, minden attól függ... -
föccer
nagyúr
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valami olyasmi ragasztó, ami vékonyan felhordva is képes nagyon erős kötést biztosítani bármiféle csapolás, vagy egyéb megerősítés nélkül két fa elem között, legyen szó akár gyalult felületről, akár bütüről?
Ha van ilyen, akkor azt hogy hívják és hol lehet beszerezni?
Köszi szépen
üdv, föccer
-
mdk01
addikt
-
Madmax81
aktív tag
Ligno Novum – Woodtech Szakkiállításon május 15. és 18. között!
NYOMTASSA KI INGYENES BELÉPŐJEGYÉT ITT!
Esetleg lesz olyan a fórumozók közül aki ellátogat a rendezvényre .1956-2010 07.22 Varga László
-
Speciali
tag
Tandemboxhoz csak a külső csavart (a korpusz széléhez legközelebbit) lehet ezzel a sablonnal jelölni, de ahhoz én egy direkt erre a célra készített 37 mm-re benyúló fa sablont használok.
Szerintem ha évente csak párszor kell egy ilyen sablon, már megérte. Polctartó furatokat is ezzel jelölöm. Aki bútort csinál, nem tudom elképzelni hogy ne érné meg neki a beszerzése. -
shaft72
tag
Köszi mindenkinek a hasznos tanácsokat!
Ezt a sablont meg fogom nézni, mert a Tandemboxhoz is ajánlották...
-
Speciali
tag
válasz shaft72 #14538 üzenetére
Akkor én is szólok, mert ha jól látom ezt a verziót, ahogy én szerelem a kivetőpántokat, még senki nem írta.
Én egy ilyen Blum sablont használok. Tehát a 35-ös furatot is ezzel lehet jelölni, nem kell méregetni, mert 90 fokban van rajta az állítható csúszka, ami azt jelenti, hogy csak rárakom a sarokra, és a sablonhoz tartozó pontozóval bejelölöm.
A pánt talpat is ezzel jelölöm fel a korpuszra. Régebben én is az ajtóval együtt, az Uniós csavart kiszedve jelölgettem, de valahogy nem tetszett a módszer, főleg amikor megtudtam hogy van jobb is. A sablon furattávolságai 32 mm-enként vannak, pont annyira, mint a pánt talp csavarok. Tehát csak a közepet kell kiszámolni, rátenni a beállított sablont, és ütni két pontot a szomszédos sablon lyukakba.
Mivel a fogantyúk is 32 mm-enként ugranak, ezért a fogantyúk furatjelöléséhez is ideális, ha 4 cm-nél nem akarjuk beljebb rakni a szélétől, és persze ha nem hosszabb a fogantyú, mint maga a sablon.
Tehát külön szerelem fel a pánt talpakat a korpuszra, és külön az ajtókra. Így nem kell vesződni az EU csavarok ki és betekerésével, egyensúlyozgatni sem kell az ajtóval a feljelölés során, ami nagyobb ajtónál igencsak macerás, főleg egyedül.
Mivel a frontokat csak a helyszínen rakom fel, így egy plusz front föl leszereléssel is kevesebb.
Lehet nem olcsó ez a sablon, de ha megveszed, tuti nem fogod bánni a rá kiadott pénzt!
Ja, és van hozzá a fúróra imbuszcsavarral rögzülő mélységütköző is, 10-es és 5-ös fúróhoz, és a 10 es pontozó mellett egy 5-ös is. Ez a 3 db kis lyukhoz használatos, ami a tüskés szerelésű Metaboxok tüskéinek a jelölését teszi gyerekjátékká és pontossá.[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
válasz shaft72 #14541 üzenetére
Hézagolni úgy szoktam, ha kell, hogy a felszerelt ajtót kinyitom, ameddig engedi a pánt, és a távolság állító csavarral beállítom. Úgy, hogy az ajtó éle a korpusz élére feküdjön.
Mivel az ajtó túlnyílik ez a túlnyitás a megfelelő hézag.De, ha hézagolni akarsz akkor ott a 2mm-es élzáró ABS.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
jimy_l
tag
Az ajtón a furat közepe 23 mm a szélétől pontosan.
94 mm az aljától, tetejétől.
Az ajtóra felcsavarozod a pántot, a távolság állítót én a legkisebbre veszem, úgy is mindig növelni kell. A hézagoló csavar általában mindegy hol van.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
shaft72
tag
Koptasd csak, ha nem sértelek meg, nagyon hasznos (és gyakorlatias!) tanácsokat szoktál adni.
A Blum katalógust szoktam nyálazgatni, van benne guide a kivetőpánt elhelyezésre is?Lelkesen "asztaloskodom", immár vagy 2 éve. Sajnos a fához nem értek, de a laminált lapokkal már egész jól megértjük egymást...
-
mdk01
addikt
válasz shaft72 #14537 üzenetére
Nem feltételen arra. Jó hozzá bármilyen tandembox.
A pánt fúrását kb. megbeszéltétek ez ügyben van jó pár trükk ki hogyan csinálja én személy szerint 3-4 varriációt láttam és ismerek, de a fentiek is jók ezért nem kompatom az ujjam.
Amúgy fentebb linkeltem egy komplett Blum katalógust abban a kérdéseid felét megtaláltad volna.Amúgy asztalos vagy, vagy csak lelkes?
[ Szerkesztve ]
-
-
thyeby
őstag
Ha jól emlékszem, a furatszél az ajtószéltől 5mm-re van - Balázs majd kijavít, ha rosszul tudom, ő profibb nálam. (Régen csináltam már ilyen munkákat.)
A kivetőpántokat előbb belecsavarozom a fészekbe. Eztán az ajtót kinyitva élére állítom a lefektetett szekrényre. Közé teszek egy kb 2mm vastag hézagoló lécet, ez lesz a luft. Aztán már csak be kell fúrni a csavarokat belülről a korpuszba, és behajtani őket. Ha nincs segítség, akkor ez így bravúr lenne. Akkor grafitceruzával bejelölöm a furatok helyét, ott bepontozom, előfúrok, és jöhet az ajtó a helyére. Ilyenkor, ha egyedül csinálom, és van hely, akkor a szekrényt az oldalára fektetve az ajtót egyszerűen mellétolom. Ügyelni kell, hogy a zember furatozás közben a térdével ne taszajtson rajta, mert elszáll a pontosság menten.
Néhány mm tűrése kényelmesen van a kivetőpántoknak.
Hogy hol kell állnia az állítócsavaroknak? Középállásban. Akkor viszont egy irányban csak feleannyi korrekciót enged, viszont azt minden irányban. Többnyire így adják a boltban, de érdemes ellenőrizni felfúrás előtt mindet.
Ha jól értettem a kérdésed, akkor arra vagy kíváncsi, hogy alul-felül, a szélektől milyen távol tedd a kivetőpántot. Túl sok jelentősége nincs. Általában 10 cm-re, de ettől el lehet térni. Az nem jó, ha túl messze van a szélektől - nem lesz olyan tartása. A gyerek belekapaszkodik, könnyebben kiszakad.
Azt hiszem, ötössel kell előfúrni. De mérd meg sublerral a csavar magját, és annyival.Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
A pántokat összeszereled, középre állítva a távolságot, hogy tudd kédőbb állítani, bármerre is kell.Kiszedegeted az eu csavarokat.
A pántedényeknek előfúrsz, felcsavarozod őket.Hogy mennyi azt majd a többiek, én hat éve állítottam be a fúrósablonom, azóta,csak olaj, zsír a használathoz. aszem 4-5mm-nél nem szabad távolabb raknod a legszélétől.(különben beakad)
Könnyebb felfúrni az ajtót, ha hanyattfekszik a szekrény.Akkor bejelölöd alját, tetejét, hozzáállítod a vonalhoz,derékszögben nyitva ráilleszted,feljelölöd a furatok helyét megfúrod a közepét a jelölésnek.Nem fúrod át, ütközőfát használsz.
Visszateszed az ajtót ekkor már a pánttalpban az eu csav. És behajtod, nem szabad, hogy megforogjon, mert akkor vége, az nem fog már.(racsni, vagy érzék)
Szélétől én a sablon szélt szoktam ütköztetni, a lényeg:jobban jársz, ha minden pánt egyforma távol van, akkor csereberélheted az ajtókat.A középső középen van.
Lényeges nézd meg nem lesz-e olyasmi aminek a pánt útban lesz, (pl.: polc)mert akkor át kell költöztetned a fúrás előtt pár cm-el odébb.[ Szerkesztve ]
-
shaft72
tag
Na jó, tippeket, trükköket kérnék kivetőpántok felrakásával kapcsolatban, mert ma is felhúztam magam
- Hogy szoktátok felrakni a szekrényajtót, főleg a nagyobbakat? Először becsavarozzátok a kivetőpántot az ajtóba (szigorúan ügyelve, hogy derékszöget zárjon be), majd kinyitva a pántot odaillesztitek a szekrényhez? Van valamilyen távolsági szabály, ami alapján dolgoztok?
- A kivetőpánt fészke (a 35 mm-es) konkrétan hány mm-re legyen a bútorlap szélétől (beleszámítva az élzárást is), és mennyire számít az 1-2 mm eltérés ez esetben?
- Az eltartást szabályozó csavar milyen állásban álljon alapból?
- És a távolságot szabályozó csavar?
- Van valami jelentősége, hogy alul-felül hány cm-re helyezitek el a kivetőpánt fészkeit? És középen?A profik (pl.: én még nem) eurocsavarral rögzítik a pántokat, itt 5-össel kell előfúrni?
Köszi srácok
-
shaft72
tag
Látom van kifejezetten kamraszekrény fiók a tandemboxon belül. Erre gondoltál, vagy bármilyen sima tandembox is jó hozzá? Mondjuk ez előbbi úgy működik, hogy az ajtó nyílik, és belül lehet kihúzni a fiókokat. Gondolom te arra gondoltál, hogy mondjuk 3 fiók korpuszonként, és az elejüket odacsavarozni a fronthoz.
-
thyeby
őstag
Igen, a lyukacsos tégla odafigyelést igényel.
Két módon szoktam tiplit tenni bele:
- Hosszú Fischer tiplit (saját csavarjával), ami legkevesebb 60mm mélyen ül.
- Faragok (kúposra) hulladék boroviból tiplit fából (szintén 60-80mm-t), azt bepüfölöm koppig, és úgy 30mm-t előfúrok. Elsősorban azért, hogy megvezesse a csavart, és az központosan haladjon végig.
Így még sose lett malőr.
És igen, a tipli kihúzódásának jó elébe menni. Első körben is azzal, hogy kicsit lefele irányba készítem a furatot a tiplinek, második körben pedig azzal, hogy a furat mindig mélyebb, mint a csavar hossza. (Rövidebb furat esetén a csavar maga húzza ki a tiplit, amikor ütközik a furatfenékhez.)S még valamit:
A furat pont ott lesz, pontos lesz, ha jó kőzetfúrót jó (pneumatikus) ütvefúró fúr ki. Ezek a visító ütvefúrónak becézett occó fúrógépek - De még a Flex fúrógépem is (hatvan rugóért)! - csak szenvedést és pontatlanságot jelentenek. Egy pici Hilti TE5 házi használatra a világ végéig elég.
És nagyon rég óta nem használok ilyen célra reissercsavart.Amikor pedig egy korlátot kell felfúrni, ahhoz dübel tiplit használok. (Medence korláthoz ugyanezt savállóból.) Ilyen esetben ügyelni kell, mert ha egy vonalba közel több dübel kerül, az elrepesztheti a vasbetont is.
-
mdk01
addikt
válasz shaft72 #14530 üzenetére
Ezt egyféleképpen lehet jól megcsinálni, mégpedig a Blum tandembox-szával. Ha dolgoztál már vele akkor semmi gondod nem lesz ha nem akkor járd körbe mit hogyan kell szerelni.
Csinálsz két frontot ahogy azt szeretné a megrendelő, majd befiókozod az egészet ahogy azt a megrendelő szeretné és mindkét frontnál az alsó és felső fiókot rögzíted a fronthoz.
Erős is lesz, ott osztod el a frontokat ahol akarod, könnyen mozog, blumotion-ös is akár, tartós...jah és drága, de vmit vmiért.
Más normális megoldást nem fogsz találni tapasztalatból mondom, csak kicsivel olcsóbbat és sokkal xarabbat. -
Alfalaca
csendes tag
Tapasztalatból. ha véletlenül ütve fúrod a porothermet az általam említett tiplik akkor is biztosan fognak. (illetve ytong, kisméretű tégla és betonba is ez az egyik legjobb) Hilti drágább tiplije például nagyon rossz. De mindenki azzal dolgozik amit megszokott és megbízik benne.
-
shaft72
tag
Még annyi, hogy 500-as szekrénybe kell.
-
shaft72
tag
Szerintetek van olyan kamraszekrény vasalat, ami csak 90 cm körüli? A megrendelő az 190 cm magas kamraszekrényét két osztásúra akarja, körülbelül a pult magasságában elválasztani, hogy külön lehessen kihúzni az alját és a tetejét.
-
Márton111
aktív tag
Semmit, ha széttöröd a téglát Még a normál fogaskoszorús fúró ütőműve is szét tudja törni
Ütés nélkül fúrd, úgy meg egy normál jó tipli is fog (akár a kék amit a kollega ajánlott,vagy a sárga, amit én szoktam venni), érdemes hosszút tenni üreges téglába.
De az ux direkt ide való, mivel gyűrődik, a tégla üregben egy dugó lesz ami jól tart, nem tud.kijönni[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz Speciali #14525 üzenetére
Mi amerikai csavarbehajtónak hívtuk (amerika amolyan sietős hely, ahol nincs idő csavargatni )én nem alkalmaztam, bár pergőcsavarhúzóval dolgozni nem volt nagy élvezet.Ma meg,ha találok, kidobálom a slicces csavarokat,vettem minden szükséges méretből egy-két.doboz sárgahorganyzott forgácslapcsavart.
[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
válasz jimy_l #14503 üzenetére
ezt neveztem én ruszkipergőnek, pár hsz-el előbb. Ezek szerint nem csak én használtam így. Régen a cégnél ahol dolgoztam, az öreg főnökünk ilyen régifazonú facsavarokat vett, mert az olcsóbb volt, vagy talán idegenkedett az újdonságtól, nem tudom.
Amikor nem nézett oda, akkor gyorsan "betekertük" . -
Márton111
aktív tag
válasz M.Viola #14519 üzenetére
Egy ekkora szalagfűrész ,ha jó állapotban van,, akkor értékes.Olasz gyártója van[link]Ár újonnan százezer fölött valamivel(120,170).Használtan húszévesen,a felénél több valamivel,vagy:amennyiért el tudod adni,lehet jobb áron(?).
A gyalugépen illőmód elszörnyűlködtem, forgácslap asztal,stb,de nkncs kizárva, hogy kapsz érte pénzt, a motorja(ha jól látom nincs ) önmagában is érték,tíz-húszezer Ft(teljesítménytől típustól, állapottól függ) együtt a géppel kétszerannyit is megér.
A gyorsdaraboló,lakatosműhely felszerelés.Ez is nemolcsó mulatság,csak az anyagbefogó satu róla újonnan 10000Ft.Elég izmos gépnek nézem, legalább 50.000 lehet használtan,persze pluszmínusz húszezer is lehet, attól függ hogy tudod értékesíteni.[ Szerkesztve ]
-
M.Viola
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni tőletek, hogy a
Meber P320 gépnek (1993-as gyártmány)
vajon mennyi lehet az ára.
Ugyanis örököltem egy ilyen gépet, és halvány segéd fogalmam sincs, hogy mire használható, illetve, hogy mennyiért lehetne eladni.
Csak nagyságrendi ár is megfelel, 1000; 5000; 10000 -ft?Előre is köszönöm, aki segít.
Viola
-
Alfalaca
csendes tag
Jó kis beszélgetést sikerült generálnom a felfogatási kérdésemmel.
tipliből szerintem a fischer sx vagy ux amit érdemes használni. Igaz hogy drága de megéri.
-
Armahun
addikt
válasz shaft72 #14514 üzenetére
Ez nagyon jó fajta tipli
Egy titka van, hogy hosszabb csavart kell használni mint a tipli (+ anyag), hogy az elkapja a végét és össze tudja húzni.
Eddig mindenben fogott kivéve a vályogot oda másfajta vállt be.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
-
mdk01
addikt
válasz thyeby #14511 üzenetére
Én is többször átgondolom hova kerülnek az oldalak, osztók hogy azokon normálisan ellehessen helyezni a függesztőket. Szekrénymagasság figyelembe vétele és hogy a korpuszok hogyan tartják egymást.
Mindig félek a függesztéstől, de eddig nem volt gondom csak hallottam, hogy más asztalosnak volt és az nekem bőven elég.Azon a bútorfüggesztőn amúgy 4db csavarhely van és nagyon szoktak fogni én jobban félek a fal milyenségétől, mert ott húzóra tud kijönni a tipli.
Kérdés ha már itt tartunk:
Ki milyen tiplit használ lyukacsos téglához?
Az a gondom, hogy ha ütve van kifúrva a lyuk akkor a tégla vékony falait széttöri a fúró és nem akkora lesz a lyuk mint amekkorát szeretnék hanem nagyobb, amibe ugye nem úgy fog a tipli ahogy kell.
Ismerem a szitahüvelyes megoldást és a ragasztót, de nem hinném hogy vki is ilyet használ konyhai szekrényfüggesztéshez. -
thyeby
őstag
Újólag pontatlanul fogalmaztam - ezúttal facsavar ügyben.
Arra gondoltam valójában, hogy a már behajtott bútorlapcsavarok teherbírásában nem bízok.
Amikor egy szekrény már a falon van, a háziasszony csak pakolja, pakolja. Akkor már senki nem gondol arra, hogy mekkora terhet visel épp. S gondoljunk bele, hogy egy mezei tányérkészlet súlya sem piskóta, aminél azért legtöbb esetben léptékkel több súlyt viselnek ezek a csavarok.Igaz, hogy mindezt úgy írtam, hogy magam sem találkoztam még bútorlapban elnyírt bútorlapcsavarral. A törések javarészét egyértelműen a vizet kapott tömörfa számlájára írhattam. És itt nem válogatott a bedagadt rost - a hatos, nyolcas reissercsavart éppúgy elnyírta, mint a négyest.
A régi szakik a facsavart azért többnyire böcsülettel behajtották. Süldő koromban jártam én városunk (szerintem legjelesebb) asztalosműhelyében. Ott nemigen látott a facsavar kalapácsot. Olyannyira igényesen dolgozott az öreg, hogy arra is ügyelt, hogy a csavarok fejében a horony szálirányban álljon meg. Az építőipar az más tészta volt. Bele lehetett volna bolondulni napi sokszáz facsavart rendesen betekerni ilyenolyan csavarhúzóval. Híre sem volt még a csavarbehajtónak, PZ biteknek.
-
mdk01
addikt
válasz peter... #14506 üzenetére
Általában 595x595mm homloklap mérete és találkoztam olyan sütővel ahol a fenék 5mm-rel lejjebb volt az ajtó aljánál.
595mm-rel így pont 5mm-rel állna feljebb a korpusz tetejénél és nem menne rá a munkalap a fuga meg még sehol sincs.
Ennél a megoldásnál még a 600mm is jobb volt sztem.De ha tudsz vmit taníts kérlek.
SZERK: Ha a kép alapján mondtad amit csatolt akkor bocs, bár az meg úgy nem jó, amit meg is beszéltünk.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
-
jimy_l
tag
"Mindig sajnálkozva gondolok az elődeimre mikor egy hornyos facsavart kell kitekernem vhonnan...persze ha sikerül."
Beütötték kalapáccsal mint a szeget, és az utolsó 2-3 fordulaton ami kimaradt, tekerték be, hogy fogjon. Azért olyan az alakja. Ha kellett előfúrták.
.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
Új hozzászólás Aktív témák
- Egy korszak vége
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Autós topik
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Külpolitika
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest