- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
70+ hsz született a hol-mennyibe-kerül témában, legyetek szívesek fejezzétek be ezt ebben a topikban. Maradjon ez szakmai topik, nem pedig bestbuy topik.
-
-
pckownz
őstag
Veletlenul vpn-rol akartam megnezni, hogy miujsag:
Microcenter
WalmartErdekes
-
Curtain
senior tag
Közben a 7800x3d is kifogyott ipon-nál. :)
-
Iponon ujra 312k a proci
-
RI/OS
addikt
válasz
szacsee #1811 üzenetére
Szia! Ha leírod az asrocknak a problémát, meg a pontos adatokat, jó eséllyel kapni fogsz egy módosított biost egy héten belül, amivel jó lehet.
Egy próbát megér, írj a supportra.Ebből kiindulva. (Ez taichi, tiédre nem jó)
[link]Nem ez az első eset ahol látom hogy írtak a supportra ilyen olyan hibákkal bugokkal, és csináltak nekik módosított biost, míg nincs javítva..
-
warcat
veterán
Nem bír magával ez a szegény forint, úgy tűnik már 550 Ft/eur feletti az árfolyam sajnos....
14 db van
-
-
válasz
KAMELOT #1878 üzenetére
Attól azért többet. Reálisan valahol 240-250 a reális határ ha rászámoljuk a hype miatti felárat aztán ez később csökkenhetne még amikor már telített a piac. De ilyen 280-300K-ért rohadtul nem éri meg, főleg ha azt vesszük 200-210-ért még kapni új 7800x3d-t használtan meg még olcsóbban.
De ez van kereslet kínálat. Majd idővel rendeződik a piac.
Ha nem is gyorsan de csak elfogyott a 8db 312K-s proci is. -
Van egy headless 9950X compiler gépem, ami néha órákig elvan a nagy projekten, ezen csak a kisebb dolgokat csinálom, könnyebb IntelliJ projektek és hasonlók, amikhez nem kell olyan sok mag, csak néhány, de az minél gyorsabb
így nekem ez tökéletes setup, nem sok magra skálázódó cuccokra most a 9800X3D a leggyorsabb, és így esténként és hétvégente ha időm engedi, mehet a játék is ezerrel
ilyen ez a home office (lassan 10 éve).
Egyébként a 9950X-szel is nagyon meg vagyok elégedve, undervoltolva 150 watton (szinte gyári 9800X3D fogyasztás) még picivel gyorsabb is, mint gyárilag, és egy 17k-s Thermalright hűtő 1100 rpm-en 75 fokon tartja, meglep, hogy ennyire szidták az első teszteken
(bár sajnos nagyon gamer centrikus lett a PC ipar, amiben tényleg nem sokat fejlődött, ezért mindennek lehúzták).
Idle-ben (GPU nélkül) pedig 21 wattot fogyaszt a komplett gép, konnektorból mérve. -
Az biztos, hogy erősen elgondolkoznék rajta, mielőtt megveszem ennyiért. Valószínűleg várnék néhány hetet, hogy normalizálódjon az ár valamennyire, hacsak nem lenne sürgős a vásárlás. Ha igen, akkor pedig attól függ, hogy a legjobbat akarom-e bármi áron (mert sajnos erre a felhasználásra, jelenleg tényleg ez a legjobb, ha semmiben sem akarunk kompromisszumot). Azért ez a közel +100k már nagyon durva.
-
Valóban, de a Phoronix tesztelte azonos fogyasztáson is a 9700X-et (@ 105W cTDP sor), ahol pontosan ugyanannyit fogyasztott a 2 CPU. Nagyon jó ez a sok cache, nem csak játékra (de igen, a legjobban ott hozza ki az előnyét).
#1871 Shkiz0: na ja, 235k-ért vettem, így gondolkozom
-
omfgk
veterán
Mondjuk ez részben azért van, mert a 9700X 65W TDP-vel jött. Szóval 88W.
9800X3D meg benyalja végül a 140-150W-ot.
Multi core-ban a 9700X egy sima PBO hatására javul sokat.
Ugye ez az amit az AMD utólag már bánt. Jöttek is a 105W TDP egy klikk-es megoldások a bios-okba.Viszont a 65W TDP-vel a hatékonyság jó lett. Szóval valamit valamiért.
A stock 9700X vetélytársa a sima 7700. A 105W TDP után lesz a 7700X. -
Szerintem pedig pontosan ez a 9800X3D egyik legnagyobb előnye - nem csak játékra jó
A 7800X3D-vel nagy gond volt, hogy játékokon kívül minden másban eléggé elhasalt, sima 7700 alatt volt. A 9800X3D viszont a 9700X felett van 10%-kal a workstation tesztekben, Phoronix teszt: [link]
Code compilation-ben, amire nekem kell, pl. 9700X + 15%, gyakorlatilag a 7900X szintjét hozza.
Én gyakorlatilag éppen ezért vettem ezt a CPU-t. Napi 8 órát dolgozom, majd játszok 1-2 órát. Ez a tökéletes CPU a számomra, kapok 8 nagyon gyors magot - munkára is -, és emellett top játék teljesítményt. Lehet nem az én rétegem a legvastagabb, de igenis megvan ez a réteg, részben ezért is kapnak utána annyira -
-
Ribi
nagyúr
válasz
deathcrow42 #1860 üzenetére
Játékokban amúgy se sok értelme van szerintem, máshol meg elég ritkán van előnye.
Akinek meg tényleg kell az vegyen majd szerver platformot. -
warcat
veterán
Romlik a forint
ipon 311k
Viszont van 8 db!
-
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #1857 üzenetére
Csak 1 CCD kap +cache-t.
-
Összeesküvés elmélet ON.
Simán el tudom képzelni, hogy látva mi megy a 7800x3d-vel, és hogy amúgy is emeltek ők is egyet már az áron, kihatással lesz az árakra. (természetesen negatív értelemben)
Most rakhatnak rá nagyobb árcédulát, és aki nem sajnálja rá a lóvét az megveheti most, később meg van miből engedni nyár elején valami húsvéti akció keretében és még mindig marad bőven haszon rajta nekik. -
-
válasz
deathcrow42 #1853 üzenetére
Igazából kijöhetnének már azok a procik, mert akkor ha más nem csak korrekcióznak az árak.
Ugyanis hülyén nézne ki, ha a 9800x3d drágább lenne mint egy 9950x3d -
vezeralmos2
senior tag
Hali
9800x3d miatt követem a topikot, üdv mindenkinek. -
-
joysefke
veterán
válasz
hokuszpk #1850 üzenetére
Azt hiszem Chia mining. A 2db 2x2TB-os SSD-met anno bontott Chia gépből vettem.
#1848 warcat: A leírásban is nagy betűvel írják, hogy "GAMER processzor". Talán ha félkövérrel lenne még rá lehetne dobni egy kicsit az árára. Az iPonos 7800X3D-nél egyébként nincs kiemelve, hogy GAMER lenne.
Egyébként úgy tűnik a 9800X3D-nek sikerült a 7800X3D-t kontextusba helyezni. Ami nyáron a leggyorsabb gémer processzorként csupán 150E ért ment el, azért most második leggyorsabb gémer prociként a 215E sem sok.
-
warcat
veterán
300k iponon.
-
S_x96x_S
addikt
> És ha valakinek játékra kell? Itt lévő emberek nagy részének arra kell
A milliomosoknak és a cégvezetőknek is van gyerekük,
akik most kapkodnak,
mert a gyerkőc, karácsonyra 9800X3D-t kért,És kemény döntést kell hozni.
"megbizhatatlan szülő legyen" vagy inkább "fogadja el a + 40 - 80e Ft -os felárat"Vagyis vannak helyzetek amikor a racionalitás --> irracionális.
-
warcat
veterán
Ejj azt hittem valami nagy alza drop volt és mindenki örül 10+ hozzászólás
Alternate.de-n volt ma pár darab 9800X3D még a geizhals is észrevette, de 579€ + száll.
amazon néha bedob 1 darabot de már nincs szállítási dátum tehát nincs tényleges vagy érkező készlet perpill.Amúgy ha nem jön utánpótlás, holnapra kb. kifogyunk még a 7800X3Dből is, iponon a pénteki 53 darabból most 9 van még
-
Akkor lehet te vagy a kivétel, aki 2 kézzel szórja a pénzt, de szerintem a többség nem fog 100K-s vagy ennél nagyobb felárat fizetni egy processzorért ami csak játékok alatt dominál. Ezért is mondtam, hogy ha mondjuk munkára is jó lenne akkor talán indokolt lenne a fenti ár, mert bár bosszankodnál, hogy drága de legalább visszakeresné az árát de ez sajna nem így van.
Amit te pedig nem akarsz megérteni, hogy nem 1-2 embert kell nézni, akinek mindegy az ár mert úgy is meg fogja venni ha 200K és akkor is ha 500K a proci.,Kripto szutyok miatti VGA árak is bolond méreteket öltöttek.
Azért ne keverjük a szezont a fazonnal.
Pont erről beszéltem pár sorral fentebb a munka kapcsán.
Igen volt 800K egy 3080 de azért mert visszakerested vele az árát vagy legalább a felárat amivel többe került. Nem egy és nem kettő embernek is úgy lett ingyen, vagy szinte ingyen új vga a gépébe, hogy visszabányászta az árát.
Emlékszem mindenféle trógernak el voltak mondva a bányászok, aztán pár nappal később meg ment a kriptós topicba segítséget kérni a beállításokhoz aki 2 nappal előtte még anyázta őket.
Itt nem tudsz költséget csökkenteni sajna.
De mindegy, ne offoljuk szét a topicot, én továbbra is tartom hogy 270-300 a plafon amit még reálisan ki lehet adni ezért a prociért, és az ilyen nettó 270-es árak kabaré jellegűek. -
Ribi
nagyúr
"Hiány és hiány között is van különbség." Ja.
Kripto szutyok miatti VGA árak is bolond méreteket öltöttek.
Én csak nem értem ezt a hát de méé, hátde hátde hátde hebegést.
Tudtuk miért van? Igen. Akkor? Mindenki hőbörög jobb lesz? Nem. Akkor? Még kérdezzük meg 4x, meg mindenki hőbörögjön jó sokat?
Bár hát az élet más részein látható mi mindent el lehet érni vele. Csak tegyék ezt már máshol mert néha naon unalmas.#1845Shkiz0: Aki munkára vesz az nem ezt veszik, max ha hülye. Emberek 50-60 milliós sportautókat vesznek, nap mint nap látod az utcán. Dögivel. Nekik mondod hogy 100k az sok? Meg ez a proci nem szar másra, max kicsit lassabb lesz. Aki munkára akar venni valszeg nem is itt érdeklődik.
Van ki elszív havonta 30-50k-t. Emberek vagyonokat csesznek el különféle dolgokra. Mi a bánat bajod van most neked ezzel az egy dologgal? Még mindig mondom, aki ilyet vesz az 1M felett költ amúgy is a gépre. Nekik ez nem sok. Több mint volt? Fless nyúz, minden drágább mint volt. -
omfgk
veterán
És játékra a legjobb volt a 7800X3D másfél éven keresztül. 23.04 - 24.11.
Release után 1 hónappal már benézett 200 alá.
Hiány és hiány között is van különbség.
Ez nem volt paper launch. Ez mindenki megbolondult launch volt.De elfogadva ,hogy az amcsi piac most prioritás volt, ott is elfogyott a 9800X3D. A nagy webshopok ilyen-olyan bundle ajánlatokkal trükköznek.
A 9800X3D segítségével söprik ki a raktár sarkából az ott penészedő készleteket.
Nekem mindegy, csak látom ,hogy faszán meg lesz itt ágyazva a Zen 6-nak.
Az Intel kurva gyorsan húzza ki a seggéből a fejét mert az Intel 2.0 elpofátlanodik. -
Ribi
nagyúr
És ha valakinek játékra kell? Itt lévő emberek nagy részének arra kell. X3D arra való leginkább. Akinek kem arra kell az ne is nézze. Intel arról az árról indít alapból mint ahol most tart a 9800x3d. Azzal senkinek semmi gondja? És megint mondom hiába van 20 magja ha valakinek játékra kell. És azért van szó erről, mert játékra ez a legjobb.
Hiány van belőle? Az. Új a proci? Az. Mindenki mint a borjú csodálkozik hogy drága? Mert nem ez történik mindne évben? WTF? Amnézia rulez? -
Azért maradjunk szerintem 2 lábbal a földön. A 7800x3d korábbi árával mondhatni beárazta a 9800x3d-t. Nyáron ahogy már fentebb is írták 150-160K-ért bármelyik sarkon megvehetted akár még a zöldségesnél is. Persze akkor nem volt 415 az eur, illetve nem frissen kijött proci volt, de azért nem 50%-al gyorsabb a 9800x3d. E mellett igazából semmi extrát nem tud, csak játékok alatt jó, aki a mellett használja másra is a gépet annak pl nem feltétlen ez az ideális választás, függetlenül attól melyik oldalt választja.
Egy 8 magos prociért meg szerintem ez nem elfogadható ár, ha hiány van ha nem, ha start után vagyunk ha nem.
Egy 270-280-ra (de legyen akár max 300) még száj húzgálva talán azt mondaná az ember, hogy oké, de pl szerintem egy tudatos várásló nem azt fogja mondani, hogy oké itt a lóvé mert most ennyi, hanem szétnéz és megnézi az alternatívákat. -
Ribi
nagyúr
Kinek mi a határ és mihez képest?
VGA ennél 2-4x drágább. Az miért nem gond embereknek?
Teljes gép árához képest fentebb megy 5%-al az egész. Nabumm.
Megnézi, hogy most ennyi az ára, nem nézi hogy tegnap ennyi volt. Főleg a lehetséges eseteket nézve lehet ez még sokkal drágább is.
Lehet aki most vesz még jól is jár. Fene se tudja. Kripto elején is volt aki mondta hogy hát ennyiért nem veszek aztán fél év múlva még drágábban kénytelen volt.
Szerinted van egy határ. De az csak neked határ. -
-
omfgk
veterán
7700x - 9700x például.
De én tavaly karácsony előtt vettem a 7800X3D-t is. Folyamatosan ment le az ára.
Azt értem ,hogy az arrow lake pofára esett a raptor taknyán, de az alapvetően fillérbaszóbb réteg most dobta el az agyát?https://firstshop.hu/amd-ryzen-7-7700x-p195523?aku=09ce80c84bc84dbba47c6c1ee29c996c
És a 7800X3D és 9800X3D ára alig-alig húzza magával az egy polccal lejjebb tanyázó procikat.
-
-
omfgk
veterán
Ki a rosseb veszi ezeket?
Mert eddig az AMD tulajok azért valahogy árérzékenyebbek voltak.
7800X3D is top proci volt és 150-ért nyár közepén bármelyik sarkon kapható volt. De most hirtelen minden mindegy, mert a 9800X3D az új top proci? 300k+ is?Vagy most váltanak az Intelesek és 14900KS és társai után ez is belefér?
-
Egyik nagykerem. Ez kezd átmenni őrületbe...
És nem, ez nem bruttó -
warcat
veterán
válasz
deathcrow42 #1822 üzenetére
1-2 perc összeütni a hozzászólást addig kényelmesen megveheti bárki ha csak 1 db van/volt (készletet is megnéztem), ezért is pakoltam screenshotot. 'bizonyíték'
-
-
warcat
veterán
Iponon 1 db 9800X3D 270k-ért.
-
szacsee
nagyúr
Most még visszadobozoltam és követem az eseményeket.
Sokaknak még a QVL-es ramok sem mennek benne.
Lesz időm majd megnézem a 7500F-el is hátha azzal már postolna + hűtőt nem tépem rá.
Pár napig még pihentetem (nem kerget a tatár, inkább addig gyűtjöm az infót, hogy mivel próbálkozzam), utána meg ahogy látom vagy ram vagy lap csere, vagy vissza a feladónak. -
RI/OS
addikt
válasz
szacsee #1817 üzenetére
redditen van erről sok poszt, hogy a gskill ramokat nem szeretik az x870-es asrock lapok, 9-es procival.
aztán sokaknak már kingstonnal is elő jött, arról is mennek a találgatások, hogy az A-die ramokat nem szereti. Corsairrel/TG-vel nem szokott gond lenni.
Valószínűleg majd javítják. Addig várhatóan te sem tudsz vele semmit tenni, vagy másik kit vagy cseréled a lapot. Én még kivenném a procit és visszatenném, megnézném, hogy nem húztam e nagyon rá a hütőt, nem poros e pasztás stb picit a proci alja kb. ennyit tudsz tenni -
szacsee
nagyúr
B650-et vettem, 1:1-ben tudtam volna X870-re cserélni, ezért próbáltam rá erre.
KF560C36BBEAK2-64 a kit azonosítója Hynix A-DieMaddeNNNN: Megnézem, de új a deszka és kevés az esélye ennek.
Kábel nincs a környéken sem.hackeeeee: Otthagytam 10 percre, hadd gondolkozzon a világ dolgain.
Igen a proci a piros, alatta sárga a ram.
Valamiért ha nem a fogára való ramkit van benne, akkor ez így reagál állítólag.
Igaz egy modullal csak a B2-ben próbáltam, de sokan az A2-ben indították el, pedig a leírás is a B2-est mutatja ajánlottnak.
Mondjuk nem ez az egy elírás van a manualban, a CPU 12V1 és 12V2 is fel van cserélve a leírás és a kép alapján, úgy látszik lazára vették a figurát a srácok az asrocknál. -
szacsee
nagyúr
válasz
szasanyi #1812 üzenetére
Ramslotok variációját próbáltam, de inkább csak az A2 és B2-vel mert a leírás is azt részesíti előnyben. Utána B2-ben egy modul, de nincs itthon már másik DDR5-ös ram.
Memórián még az rgb led sem villan fel, proci venti 60-80% közt pulzálva pörög és a vrm felől is jön ugyanabban az ütemben CW hang amikor a prociventi fordulata emelkedik.
3 rövid beep és ez amit produkál, azon kívül se kép se hang...
Redditen annyit olvastam, hogy ilyen probléma után ramcsere megoldotta a gondot, de lehet idővel adnának ki hozzá bios frissítést. Elállás lejártáig van idejük. -
szacsee
nagyúr
Reggelt!
Szakmai kérdésem lenne, hogy Asrock X870 Pro RS Wifi + 9600x + Kingston 2x32 6000Mhz CL36 indítás helyett vrm és prociventi felől pulzáló hang, 3 rövid pittyenés és proci led piros, ram sárga. Elvileg ram kompatibilitási gondjai vannak.
Ramcserén kívül van más opció?
Bios legfrissebb utolsó stabil van rajta. -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
pckownz #1804 üzenetére
>Megfogom banni ha megveszem inkabb a 9700X-et?
ha így teszed fel a kérdést, akkor valószínüleg igen
alternatív stratégia - aminek érdemes utána járni:
- előrendelni a 9800X3D-t utánvétesre ( alza? és akkor nem áll benne a pénzed)
és ha pl. dec30 délig - nincs a kezedben a proci, akkor lemondani és venni egy 9700X-et, valamelyik városi boltban. Persze ez is bizonytalan és kockázatos.De amúgy a 9700X-et is bármikor eladhatod az aprón és szerintem elég jó kompromisszum is egy időre.
-
pckownz
őstag
Hali, eddig vartam a 9800X3D-re, de egyre inkabb azt erzem, hogy ezt a felarat + bizonytalansagot nem eri meg a 9700X-hez kepest. Szemeztem a 7800X3D-vel is, de szinten arany arban merik.
Idokozben ugy dontottem, hogy valtok 1080p 144hz-rol 1440p 144hz-re, igy mar meginkabb azt erzem, hogy legyen a 9700X, maximum idovel valtok. Mivel nevreszolo afas szamlaval kell megvennem, apro most nem jatszik, es fontos lenne, hogy meg iden meglegyen.Megfogom banni ha megveszem inkabb a 9700X-et?
ui: 3900X-et valtok le, 4070 Ti Super melle kell. Usecase pedig par lokalis webserver/docker (semmi extra megterhelo), illetve gaming (UE5 es ilyesmi uj jatekok)
-
RI/OS
addikt
A per core co-nak van értelme az 1ccd-s prociknál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged