- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- -szabi-: Kodi beállítása és használata CoreElec rendszeren
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ájszii
tag
Sziasztok!
Már nagyon rég foglalkoztam az AMD-platformal ezért jól elszórakoztam az ujdonság öröme miatt. Gondoltam hozok pár nem rendhagyó tesztet, hogy mit is tud az új generáció napi használatban. Minden játékteszt a lehető legmagasabb beállítások mellett készült Ray-tracing nélkül 5k-ban DLSS Quality+Framegen, nem bench windowson és szándékosan nincs kilőve semmi a háttérben, hogy ténylegesen reprezentálja a napi használatot. Amit még fontos megjegyezni, hogy ez nem egy végletekik kifeszített bench only beállítás hanem egy napi használatra alkalmas de azért kakas
profil, ésszerű feszültségekkel.
A test setup:
Monitor: SAMSUNG Odyssey G9 OLED
CPU: Ryzen 7 9800X3D
Alaplap: ASUS ROG 870e HERO
RAM: Patriot viper xtreme 5 8200mhz
VGA: ROG STRIX 4090 2910mhz+1500mem
SSD: SAMSUNG 990 PRO 1TB
PSU: EVGA 1300 P+
Hűtés: EK FLT 120 D5, Corsair xr5 360 radi, Arctic P12-14 MAX ventik, Thermal Grizzly Direct-Die gen1 (pro v1-el egy picivel alacsonyabb lenne a cpu temp terhelésen) freezmod RAM bordák, Alphacool RAM blokk
AIDA
-cruncher
Cinebench R23
Time Spy
Black Ops 6
Cyberpunk 2077
Black Myth Wukong
Shadow of The Tomb Raider -
Géjza
őstag
Ezek az értékek kb rendben vannak?
Ami nem látszik, hogy külön mérve a trial által kitakart értékeket, a mem írás az 87-88k MB/s, mem copy meg 65k körül van.
-
Cifu
félisten
-
Cifu
félisten
Nem magas, az AMD 1.3V-os maximumot állított be az AGESA 1.0.0.6-ban, még tavaly május környékén. Ha ez problémát okozna, már tudnánk róla.
Függően attól, hogy milyen RAM sebességet célzol meg, ennél is alacsonyabbra lehet lőni, nálam a Ryzen 7700X IOD-je 1.04V-on stabil DDR5-6000 tCL28 mellett. A DDR5-6400-hez már 1.2V kellett.
Szerk.: Mielőtt valaki felteszi a kérdést, hogy a Ryzen 7700X hogy kerül a képbe: az AMD Raphael (Ryzen 7xx0) és az AMD Granite Ridge (Ryzen 9xx0) ugyan olyan IOD-t használ. A memória vezérlő pedig az IOD-n foglal helyet.
-
MoonST
tag
A SOC 1.155V az sok a memóriavezérlőnek? Igazából olvasgattam hogy nem annyira sok, de vajon hosszútávon nem degradálja a cpu-t ? Konfig az #1508-as hozzászólásban.
Sajnos 1.15V-on 6 óra futás után keletkezett egy hiba a prime95 large FFT tesztjén az alábbi memória beállításokkal:
CAS latency 30
Row Precharge Delay 38
Row Cycle Time 84
Ras Active Time 48
Trfc 520
Trfc2 364
Tfaw 32
TrrdS 8
TrrdL 8
Twr 54
TwtrS 8
TwtrL 12
Trtp 12
TrdrdSc 1
TrdrdScl 6
TrdrdSd 9
TrdrdDd 9
TwrwrSc 1
TwrwrScL 6
TwrwrSd 9
TwrwrDd 10
Trdwr 14
Trcd 38
TrfcSb 260
Twrrd 8
SOC voltage 1.15V
DDR5 6200mhz -
Akinek jó a magánszemélyes vásárlás annak aprón van egy bontatlan 9800x3d 249K-ért.
Alza garis. -
Curtain
senior tag
Az normális hogy az am5 rendszer bekapcsoláskor kicsit többet vacakol a ram ellenőrzéskor mint az intel? Igazából csak pár másodpercről van szó. Ez a ram training?
-
warcat
veterán
Végre jó ár ájponon!
-
omfgk
veterán
Szokásos Mindfactory sales statisztika.
46. hét
DIY piacon elég brutális mészárlás van és lesz is míg nem jön a 16. gen, vagy az Intel nem húzza ki a fejét a seggéből. -
tlac
nagyúr
Amúgy van és pláne lesz nyomós ok csökkenteni az árat akár fél év múlva is? Ha csak az intel nem csinál csodát (de az se most lesz, hanem leghamarabb 1 év múlva a next gennel), akkor ez a proci lesz 2 évig a csúcs a gamer népeknek. Ha nincs elllenfél és nincs rivális, akkor max akkor eshet, ha durván bezuhannak az eladásai.
a karácsonyi időszak után, meg a 9950X3D és 9900X3D megjelenése után szerintem csökkenni fog némileg a kereslet utána és könnyebben beszerezhető lesz legalább
-
-
Géjza
őstag
Amúgy van és pláne lesz nyomós ok csökkenteni az árat akár fél év múlva is? Ha csak az intel nem csinál csodát (de az se most lesz, hanem leghamarabb 1 év múlva a next gennel), akkor ez a proci lesz 2 évig a csúcs a gamer népeknek. Ha nincs elllenfél és nincs rivális, akkor max akkor eshet, ha durván bezuhannak az eladásai.
Sok AM4-esnek a 7800x3D kevés volt ahhoz, hogy platformot is váltsanak. Most a 9800x3D-vel már észrevehető lesz az előrelépés emiatt AM4-ről is sokan fognak váltani AM5-re csak ez a proci miatt.
Plusz a hiperszuper forintunk is inkább romlani fog, semmint javulni. Nem sok minden mutat afelé, hogy 2-3 hónap múlva 150-ért szórják majd a boltok a 9800x3D-t. Szerintem.
-
omfgk
veterán
7800x3d 450 dolláron rajtolt.
Ebből lett 480 a 9800x3d-vel. És az utolsó héten derült ki. Addig nyitva hagyták a kérdést.Nyilván látva a 7800x3d áremelkedését. Meg persze az Intel balfaszkodását. 140 volt az alja nyáron, most 200.
Ugye a többi Zen 5 meg olcsóbb lett, mint a Zen 4 társai.
Egész egészséges volt a proci piac. Verseny, árcsökkenések ahogy telik az idő, de most ennek kicsit vége.
-
válasz
MaddeNNNN #1568 üzenetére
Nem azzal van a baj, hogy a legjobb procit akarják játékra, hanem hogy nem képesek kicsit várni, ezáltal felverik az árakat. Ezért van az, hogy generációról generációra sarcol a gyártó (akár Nvidia, akár AMD, akár Intel) mert látja, hogy elmegy emelt áron is.
Ilyenkor pici türelem kellene és akkor nem lenne az ami most. -
gejala
őstag
Az emberek megvárták, hogy az Intel mit tesz le az asztalra és egyértelmű lett, hogy a 9800X3D a legjobb út játékra. És most két évig garantáltan nem jön jobb proci, úgyhogy mindenki nyugodtan válthat, akinek nem 7800X3D-je van. Pl. én is 9800X3D-re fogok váltani 10700K-ról csak én tudok várni tavaszig.
-
omfgk
veterán
Mert úgy veszik az emberek mintha bányászni tudna a 9800x3d.
Most az Ipon-os ár az pont 2x 9700x volt már.Mikor lett annyira sürgős a proci vásárlás ,hogy release után lesz feláras a proci?
7800x3d felárral nyitott, tehát MSRP felett, de csak csökkent onnantól.AMD emelt 30 dolcsit a 9800x3d-n, de már bánhatják ,hogy nem 90-et.
Persze értem ,hogy az 5800x3d tulajoknak például most van egy proci, amire már érdemes váltani, de akkor nyáron 150-ért nem kellett a 7800x3d (ami aprón persze azóta 170 alatt nem is megy) de most kell 270-ért a 9800x3d?
-
Értem én, hogy jó proci, de ennyit fixen nem adok érte (még akkor sem, ha áfa lejönne belőle)
Akkor inkább várok tovább, bár ha így marad lassan előbb lesz 9950x3d mint sem értelmes áron 9800x3d. És ráadásul fogadok egy nagyobb összegben, hogy legközelebb ha lesz az Iponon, akkor tuti több mint a mostani 272K, mert ha látják, hogy elmegy ennyiért és van olyan hülye aki ennyit kiad érte, akkor lehet még egy kis extra hasznot szedni belőle. -
omfgk
veterán
272-ért ajándék, amikor nemrég 150k-ért is ment el aprón 5800x3d.
Nagyon túl lett tolva az x3d hype. Igen, játékra kurva jó, de nem termeli az áramot és nem gyógyítja a lábgombát.
Most is egyébként 5800x3d több darab is jegelve van 125-ért. Pedig boltban ott az 5700x3d 90-ért.
És mostanra már a harmadik x3d gen is kijött. -
Alzán újra lehet 5db Nova-t rendelni (elvileg holnapi érkezéssel) de itt is már emelkedtek az árak, a korábbi 165K helyett 172K.
-
RI/OS
addikt
Asrock lapokhoz (b650,x870-hez biztos) jött új beta bios, kifejezetten 9800x3d-hez
1. Support AMD Ryzen7 9800X3D CPU overclocking feature.
2. Add ‘Gaming Mode’ option. -
Joci76
csendes tag
Sziasztok!
Nemrégiben építettem össze egy általános felhasználásra egy AM5 konfigot, mely a következőket tartalmazza.:
AMD Ryzen 7 8700G processzor 4,2 GHz 16 MB L3 DobozSeasonic G12 GC tápegység 550 W 20+4 pin ATX ATX Fekete
MSI PRO B650M-B alaplap AMD B650 Socket AM5 Micro ATX (2926973)
Patriot Memory Viper Venom PVV532G640C32K memóriamodul 32 GB 2 x 16 GB DDR5 6400 Mhz
Aerocool Mecha-G-BK-v2 Midi Tower Fekete
Silicon Power UD85 M.2 250 GB PCI Express 4.0 3D NAND NVMe
Thermaltake Contac 9 SE Processzor Hűtő 9,2 cm Fekete, Fehér
A gép összeszerelés után alap beállításokkal kiválóan működik, viszont ha a biosban az alapértelmezett 2400Mhz (4800Mhz) alap beállítást a memória expo 1-2-3 profiljára állítom az oprendszer egy zöld képernyővel fogad! Memória terén direkt olyan modul kitet választottam ami kicsi többletet hozz ki a Radeon 780M-ből! Memtest szépen lefut, viszont ami számomra érdekes hogy a tesztet az expo1 profillal végeztem el ami 6400Mhz 1.4v CL32/40/40/40/84 viszont a memtest riportjában alap 4800Mhz 1.1V szerepel! Hol hibázok? Ha tudsz segíts!
-
warcat
veterán
Van ájponon 7 db 9800x3d, 270k, átvehető holnap.
-
válasz
deathcrow42 #1553 üzenetére
hasonlóban bíztam
-
válasz
DeathAdder #1552 üzenetére
Köszi, általad is előbb kaptam meg a procit
-
-
szacsee
nagyúr
Szerintem többen rendeltek.
Igaz azt nem értem miért nem írják ki az oldalra, hogy akár több mint 1 hónap is lehet mire raktáron lesz.... vagy több.
Így aki nincs tisztában a tényekkel az simán berendeli aztán les mint hal a szatyorban.warcat : Megkérdezhetem, hogy mikor rendelted elő?
Amazon.de? -
Friss , kijött hivatalosan is az új Linpack Xtreme,ez már támogatja a 9xxx szériát . Aki FCLK/ RAM stabilitást akar tesztelni szedje le ,mert nagyon jó :
Techpowerup letöltő link -
omfgk
veterán
Elég biztosra mondják most már ,hogy a Zen 6 is AM5 lesz, szóval hosszabb távú befektetés lenne a drágább lap, így meg kevésbé fáj az ára. És ha a végén belemegy a 10800x3d, akkor azért azzal ki lehet majd húzni jó pár évig (mondjuk 2 év múlva jön a zen 6 és akkor további 2 évig top proci).
-
Persze ez világos. Eszembe nem jutott volna HERO felé kacsingatni, csak jött most egy ilyen 225K-s ajánlat, de még mindig jobb dealnek gondolom a 165K-s Alza-s NOVA-t per pill. (plusz ebből még ugye lejön az áfa) Így nézve van az, hogy nem kapkodok a Hero után se, mert nem igazán tud 100K-t, a Nitro path se tudom ér e valamit, vagy csak parasztvakítás.
-
omfgk
veterán
Az a baj ,hogy a chipset miatt kicsit be van határolva az X870. Ahogy az X670 is.
Tehát hiába megy fel az ár, nem tudnak rápakolni 7db M2 slot-ot, tucatnyi USB-C-t megkötések nélkül, stb...
Elég korlátozottan tudnak a hozzáadott értéken növelni.Post code van a Tomahawk-on is.
Lehet rátenni power, reset, ln2 kapcsolókat, meg több fan és rgb csatit, 10G lan, audio dac, de ez az utóbbi 2 megoldható utólag is olcsón ha annyira fontos. ECLK ugye. De még a Godlike-ra se tudnak a lane kiosztás miatt 5db M2-esnél többet pakolni. És már a B650-esekre is rá tudtak tenni 4-et...Tehát a mit kapunk 200k felett a pénzünkért lista elég szegényes.
Például a Z890 Godlike jobb is mint az X870 Godlike.
-
-
szacsee
nagyúr
Előrendelőknél mi a helyzet?
Alza múlt heti levele ( kb 1 hónap mire raktárkészleten lesz) után ma kaptam még egyet azzal a szöveggel, hogy nem tudják mikor lesz elérhető a proci
2025 lesz ebből -
warcat
veterán
Alzán berendelhető 5 darab AsRock x870e Nova holnapi várható készletre érkezéssel. 165k
-
RI/OS
addikt
Én biztos a novát venném, az egyik legjobb ár/érték arányú lap.
de ezt azért jó ha tudod:
[link]Nálam a taichival megy a gskill kit, de sokaknál problémás. Hogy őszinte legyek én inkább csak örülök, talán emiatt nem megy a 8000 se nálam, majd biossal orvosolják a gondokat.
-
Géjza
őstag
Azzal sem volt rossz, de főleg rajtnál jobban beesett az fps, illetve a 1% és 0.1% low-k is sokkal jobbak (a min, max, avg. és 1%low meg gyakorlatilag az fps limit értéke). A gpu venti általában 45% körül tekert, most 37-40% körül megy, mert most annyira könnyen kiköhögi az fps limit értékét, hogy sokat malmozik és ezért veszi vissza sokszor még az órajelét is a gpu-nak. Körülmények ugyanazok. Ekkora bontásban is és max grafikával is nagyon megtolja a gpu-t.
Fps limit nélkül kellett volna még a csere előtt egy mérést csinálni. HUB tesztjében is látszik (igaz ők 1080-ban tolták 4090-nel én meg uwqhd-ban 4070S-sel), hogy 9800x3D-vel a min jelentősen több, mint 5800x3D-vel a max. A 143fps limittel nálam sincs gpu limit (kivéve rajtoknál, ahol 120-ig lemegy és teker a vga).
-
6400ram - fclk 2133 szigorúan .
Stabilitás tesztek amiket ajánlok :
FCLK hoz :
-Prime95 Lrge FFT 2óra min
- Linpack Xtreme 50kör min (nézni kell a GFLOPS-t ,ha nagyobb eltéréseket látni ,akkor nem stabil az fclk és megy az error correction a háttérben )
- Y -Cruncher (VT3) 20 kör min
RAM :
- Karhu -fizetős (10$ csak ), de ott lehet hagyni órákra-estére is ,mert hiba esetén leáll ,nem kínozza feleslegesen tovább a gépet > 2óra min
-TM5 (Absolut)
-Prime95 Large FFT
VSOC : Y-Cruncher / TM5 /Linpack
CPU tuning ( CO /PBO stb )
- CB23 stresstest (30m )
- Prime95 (Blend)
-OCCT -
MoonST
tag
Csak fél órákat teszteltem stabilitást szóval csak lehet hogy stabil, de 6400 1:1-be CL34-en eddig. FCLK 2133 hogy megmaradjon a valamelyik cikkben ajánlott 3:3:2 arány a UCLK:MCLK:FCLK között. 1.25SOC bár ezek még csak próbálkozások és lehet még a fesz is mehet lejebb nem tudom még csak próbálgatom.
-
Géjza
őstag
Most már azért pár napja nyúzom 9800x3D-t és nem szintetikus bench-ekkel, hanem ACC-vel (aki nem ismerné ez egy autószim, aminek kb a világ mindne cpu-ja sem lenne elég és 3D cache óriásit lendít rajta). Ügye 5800x3D-ről váltottam fel, egy 4070S vga csücsül mellette és 144Hz-es uwqhd (3440x1440) monitoron kb max grafikával használom.
És hát új fogalommal simerkedtem meg a 9800x3D használata óta: monitor limites a játék. Annyira aládolgozik a proci a vga-nak, hogy a vga elkezdi visszavenni az órajelét, mert végig a beállított max 143fps-sel megy a szim. Nagyrészt 70-95% között ugrál a vga kihasználtsága, a 143fps meg oda van ragasztva. Aki ismeri a játékot az tudja, hogy mikor 50 fő bent van egy szerveren, akkor is előadja ezt. 1% low 141fps (max ügye 143), a 0.1% lov meg 100 körül van.
Monza 40 fős start középmezőnyből 140fps +, első kanyarban lemegy 120-ig, aztán onnétttől vissza 143-ra. Brutális, pedig az 5800x3D sem volt piskóta. Mondjuk épp 1GHz van közöttük (4450MHz vs 5415MHz), plusz 2 gennel újabb az új jövevény.
-
hokuszpk
nagyúr
alakul. akkor most jöhet le cl38...36...34......
Trefit esetleg piszkáld meg. ( lásd Zen4 topic összefogla-paci ! ) -
MoonST
tag
Sikerült levenni 1:1-re 6000mhz CL40-en van most:í
-
MoonST
tag
Köszi mindenkinek végül sikerült ahogy mondtátok mert elnéztem egy sorral és alatta ugye lehetett állítani be is bootolt 7600 mhz-el, csak nem tudom így most mennyin fut a UCLK, gondolom 2:1-be a MCLK-val ami ha minden igaz akkor 1900mhz az UCLK. Köszi a tippeket igy legalabb bebootol a windows. Prime95 15 percet futott fagyás vagy hiba nem volt.
Most már csak két kérdésem van:
1. Ez a profil miket állított és hogyan tudom megnézni? Mert minden AUTO-ra van rakva a biosba hogy hülye maradjak
2. Hogyan tudnám finomhangolni esetleg 6000mhz 1:1-re és esetleg CL30-ra? -
omfgk
veterán
A gyors megoldás az XMP 8000, de mielőtt kilépnél bios-ból átállítani a frekit 7600-ra ,hogy stabil legyen. És akkor minden a profil szerint lesz belőve, feszek, időzítés, de 8000 helyett 7600.
A pepecselősebb meg mindent kézzel. Tehát fesz, időzítés és freki, 6000 1:1. Az jobb lesz mint a 2:1 7600. De nem annyival ,hogy kardba kéne dőlni a 2:1-el.
Főleg ha már nagyon használnád a gépet. 7600, aztán ha nagyon ráérsz, majd cseszteted.
-
MoonST
tag
Sziasztok!
Sajnos nem sikerült semmilyen tuning, az alábbi configon:
ASUS ROG CROSSHAIR X870E HERO
G.SKILL 48GB Trident Z5 RGB DDR5 8000MHz CL40 KIT F5-8000J4048F24GX2-TZ5RK
Processzor AMD Ryzen 7 9800X3DAz az igazság hogy elég sokat olvastam ennek ellenére nem nagyon értek hozzá gondolom mert semmit nem sikerült elérnem.
Olvastam AZ UCLK:MCLK 1:1 és 1:2 arányról arról hogy ez hogyan kapcsolodik az FCLK-val. Olvastam a SOC voltage-ről meg úgy alapjaiban a memória időzítésekről. Tudom azt is hogy mit szeretnék elérni. A célom az lenne hogy az UCLK:MCLK:FCLK 3:3:2-be fusson minimum 6000 CL30 vagy 32-be 2000FCLK-val ami egy elég visszafogott tuning úgy gondolom, tekintve hogy 5600mhz-en megy a ram default bios beállításokkal. Azonban akár mit állítok a biosba az jó eséllyel be se bootol
.
A gép alap órajelen teljesen stabil prime95-öt is futattam tesztnek. BIOS-ból a legújabb van.
De nyilván valamit nagyon benézek mert ha csak ennyit állítok át akkor is kifagy:
(pedig alapból is 5600mhz-en fut a ram)
Még annyit hogy amikor meghoztam a gépet(összeszereltem rendeltem mert nem volt vele kedvem foglalkozni) akkor be volt állítva a DOCP mód amivel igaz hogy csak a biosba de működött a 8000mhz-es XMP profile, valószínűleg nem 1:1-be nyilván. Viszont gondoltam hogy majd én beállítom megfelelően és igy nyomtam egy load default settings-t, na azóta ha én állítom be a DOCP profilt 8000-re az se működik.
Tudna esetleg valaki valami tanácsot adni vagy esetleg segíteni? -
szasanyi
félisten
-
szasanyi
félisten
Az MSI AB nem tudja monitorozni a Ryzen 9700X teljesítményfelvételét vagy én bénázok?
Perdig nem bonyolult az OSD opciók kiválasztása, de ha nincs ott akkor nem lehet kiválasztani... már felidegesített, hogy nem találom. Mások tapasztalata ezzel?
-
[ The ONLY 9800X3D Review That Matters | Max Overclocks Benchmarks - ChamberTech]
(9800x3d vs 7800x3d vs 14900KS) -
válasz
hackeeeee #1499 üzenetére
9800x3Dn a késleltetés romlott ez igaz , nem csak nekem ,mindenkinek . OCN en az őrült tuniningosoknak is 6600 1:1 nem is csak 66ns körül megy. Állítlag az Aida is rosszul méri . GDM Offot nem próbáltam, szerintem nincs jelentősége . 1 ns-t nem ér meg a stabilitás feladása.
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Milyen okostelefont vegyek?
- EAFC 26
- iPhone-nal videózol? Ezért kell egy külső SSD! – Aiffro P10 bemutató
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Elektromos autók - motorok
- Formula-1
- Adobe Photoshop
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natura Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3008, 97% Akksi
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 490+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 9700KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 XT 16GB ZALMAN I3 NEO ADATA 600W
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest