- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
ffodi
veterán
válasz
DroiDMester #30599 üzenetére
Ez mind rendben van, csak én most az általános esetről beszéltem, miszerint a PWM-es ventik nagy többségét lehet szabályozni szimplán a 12 V-os ág változtatásával, miközben a PWM láb lóg.
Nyilván a konkrét esetnél hülye megoldás, hogyha korlátozod a dolgokat valami soros ellenállással.......de lehetséges.
-
Ez nem ilyen egyszerű(sajnos) hiába veszed le ellenállással a 12.V ot mondjuk 7-8.ra, mivel 2D nél kb 3,5-4.voltot kap így semmi változás nem lesz, csak azt éred el hogy mikor kéne 3D nél a többlet fesz nem fog tudni felpörögni az adott fordulat számra!
Lehet találni a neten rengeteg kapcsolást PWM jel szabályozásra, másképp nem lehet normálisan megoldani csak ha a PWM jelet módosítod! De lehet kapni boltban is (nekem is van) olyan szabályzó amire rákötöd a 4.pines bemenetet(ami a VGA -ról vagy ha CPU akkor alaplapról jön) és a kimenetre pedig 6.db ventit lehet tenni, ami egy potméterrel változtatható és meg marad a PWM vezérlése is a ventiknek!
nem olyan 1szerű elektronika azért
-
ffodi
veterán
válasz
DroiDMester #30597 üzenetére
A 4pines PWM-es ventiket is lehet a legtöbb esetben simán a + ág feszültségének változtatásával szabályozni.
Standard kiosztás ha jól rémlik:
Fekete - GND
Sárga - +12 V
Zöld - Sense (fordulatszámjel)
Kék - PWMValamint, nem tudom a többiek mire gondoltak, de nyilván a tápág feszültségszintjének csökkentésével lehet csökkenteni a fordulatszámot értelemszerűen, nem pedig a PWM ágba kell tenni bármilyen ellenállást, mert mint ahogy írtad, annak nem sok értelme lenne.
-
válasz
Gróf... #30585 üzenetére
P.Ü. ben már beszéltünk róla! De nem kérdezted csak említetted hogy akarod!
PWM(4.pin) es ventiket nem nagyon lehet egy ellenállás vagy NTK val le szabályozni mivel ezek a ventik a 12.Votot(fekete a GND, piros a +12.v) FIXEN megkapják a sárga vezeték a fordulat szám méréshez van, és a zöld vezeték a PWM jel és ez szabályozza a ventit, de ez egy digitális négyszög jel és nem lehet simán egy ellenállással korlátozni mivel az impulzus szélességét(nem a frekvenciáját) kell módosítani, mert az alapján vezérli a ventit hogy milyen szélességű impulzust kap!
******************************************************************************************
TÖBBIEKNEK! már bios ban levettük 10.% ra de még akkor is ugyan olyan magas az alapjárati fordulat szám! Szóval nem lehet szabályozni nagyon lefelé mert elég érzéketlenek a ventik vagy maga a HW nem engedi! -
dergander
addikt
Azért ez a Mantle api is közre viszi ezt...főleg hogy így rááltak a Dice-os fiúk
-
sixpak
nagyúr
válasz
dergander #30588 üzenetére
Reggel volt hír a legerősebbről.
Hát ez azért elég meggyőző. -
ffodi
veterán
válasz
Gróf... #30585 üzenetére
1, Ha AB-ben tudod állítani a ventifordulatot, akkor csinálsz egy egyedi profilt, ahol be tudod állítani bőven 20% alá. (mert ugye alap esetben a csúszkának 20% a vége)
2, Megoldhatod ellenállással is, de akkor a + ágba (sárga) kell kötni sorosan az ellenállást (vagy ellenállásokat, mert az írásodból kiindulva két venti van egy csatin). Az ellenállás ebben az esetben nagy valószínűséggel mindössze néhányszor 10 Ω (ellenállás terhelhetőségére is figyelni kell), aminek pontos értéke az igényeidtől/körülményektől függ. (ventik tulajdonságai, kívánt feszültségcsökkenés, stb..... )
Az NTC-t pedig ilyen körülmények között felejtsd szerintem el.
-
belinho
senior tag
-
mackosajt
addikt
szerintem jóval egyszerűbb afterburnerben, vagy trixx-ben belőni a ventit
Nem vagyok benne biztos, hogy ellenállással jól sülne el feltétlen.
Elvégre a kártya érzékeli a fordulatot, és mivel le van lassítva a venti egy ellenállattal, így ő azt látja, hogy nem elég, ad rá kakaót, ami még mindig nem lesz elég, ezért tovább tolja neki. -
HSM
félisten
válasz
Gróf... #30585 üzenetére
Miért nem kötsz rá egy potmétert? Az ellenállás nem fog menni PWM ventiknél, nagyon meredeken változik a fordulatszám egészen pici feszültségváltásra is sajnos, nem valószínű, hogy eltalálod.
Nem igazán szeretik az így való állítgatást. Én ha jól emlékszem, egy 0 és 50 ohm közötti potmétert vettem rá, körübelül 300ft-ért, és egy 1600-as AC 12-es ventihez jó volt. Arra kell vigyázni, nálad azért nagyobb terhelést ad le a két erősebb venti, nehogy megsüljön a potméter a rá eső terheléstől, megfelelőt kell venni. Én a 2-es (sárga) érre kötöttem, azon megy bele a 12V.
-
dergander
addikt
válasz
Malibutomi #30573 üzenetére
Mivel jön a mantle api , így felesleges az adott kártyákat kukázni mert igy lesz még benne potencia,örülök neki h csak átnevezés lesz. Így legalább nem feltét lesz kártyát cserélni,az h alacsonyabb órajel nem jelent semmit a tunning igyis úgyis müködni fog rajta
Bár kiváncsi leszek a legerősebb kártyára 48ROPal meg 160 vagy mennyi futószalaggal mennyit tud kontrázni a TITÁNra
-
odorgg
addikt
válasz
Gróf... #30585 üzenetére
Szerintem egyszerübb biosban átirni, mint forraszgatni, de te tudod.
Pl én levettem a minimum fordulatot 10%-ra, így 40 fokig 10%-on forog a gyári 20% helyett. Bár nem értem mit szeretnél beállítani, de lényeg az, hogy biosbol bárhogy be lehet állítani a ventiprofilt.
-
Gróf...
aktív tag
NEM TALÁLGATÓS TOPIC!
Ergo: Olyan ember jelentkezzen aki valóban tudja. HIS kártyámon a ventilátor csatlakozóba be van kötve 1; fekete vezeték duplán 2; sárga duplán 3; zöld szimplán 4; kék duplán.
A feladat a következő: Be akarok kötni egy ellenállást (NTK), hogy ne forogjanak indokolatlanul 13xx-on a V.-k
(Nyáron a nyitott ablaknál nem zavart)
A fekete ággal már próbálkoztam, de nem jött be. (V-k megrebbentek, de nem forogtak, az AB viszont 3xxx-s fordulatot mutatott. 4700, 2200, 1000-esekkel próbálkoztam.)
Macerás szét-össze szerelni, ezért gondoltam tutira megyek.Mielőtt bárki lehülyézne, a Scythe Setsugennél kiválóan működik a mai napig, bár ott egy poti helyére ment.
-
HSM
félisten
Csak arra vigyázz, a linkelt bolt adatlapján másik kari van a fotón, tán a leírásban is.
Ez a "valódi" 11-es: [link].
Amúgy semmi rosszat nem tudok mondani erre a karira, nekem nagyon bevált.Monitorozható, tekergethető, alulfeszelve 1Ghz-en se hangos, és jól hűtött.
Arra érdemes figyelni, hogy jönnek majd valamikor az R9 280X-ek, amik elvileg valami 7970-hez hasonló Tahiti-verziók lesznek, 300 dollár körül, szóval lehet olcsóbbak lesznek pár hónap múlva a mostani 7970-ek.... Persze, az is lehet, hogy nem.... Külföldön a 7970-ek már most is alig több, mint 300 dollárért mennek, ami mondjuk nagyjából megfelel az itthoni 90 000 körüli árnak...
-
Don't Panic
senior tag
válasz
Dr.FantastiK #30576 üzenetére
az R290X-es Hawaii az már az új gen a 280as egy 7970ghz edition [link]
-
Dr.FantastiK
őstag
Szoval a lenyeg az hogy ezek az uj Radeonok semmi jelentos ujdonsagot nem hoznak, csak 'rancfelvarras' mint a Nvidianak a 770 -e.
-
MM
őstag
Ez a típusú 7970:
Sapphire 11197-11-40G ajánlott, vagy ez már egy olcsósított verzió?Úgy látom, hogy tavaly szeptember óta elérhető, és Dual BIOS-os.
Feszültség állítható rajta rendesen pl? -
Don't Panic
senior tag
válasz
Malibutomi #30573 üzenetére
pár hét és kiderül minden
-
Malibutomi
nagyúr
Na ez érdekes:
"Radeon R9 280X, apparently this is a pure HD 7970 GHz Edition refresh, only with slower clocks."
-
válasz
ricshard444 #30569 üzenetére
tudom, csak linkelt egy tesztet es mondta nem kell xserelnie a kartyat, mert nagyon jo...
-
válasz
kingpython #30568 üzenetére
dollar=euro
-
válasz
Fail3D! #30567 üzenetére
Most miért is versenyeztetünk egy 6870-t 7950-el?
Volt már mindkettő nálam, van ahol "csak" 80%-al gyorsabb a húzott 7950, de van ahol 150%-al, aranyos kártya a 6870, de egy 7850 is oda vissza vágja, attól függetlenül játszani lehet vele, csak nincs értelme itt linkelgetni az eredményt. -
kingpython
aktív tag
válasz
Fail3D! #30567 üzenetére
Persze ez csak a kíváncsiságom volt,
de azért szerintem nem rossz, a mai napig minden játék elfut nagyon szépen rajta FullHD-ben.
Amúgy 7950 vagy 7970-et szerettem volna, de most már megvárom az új kártyákat azon belül is szerintem egy R9 280X lesz, majd persze kíváncsi leszek nálunk mennyibe fog kerülni, mert a 299$ az jól hangzik nagyon csak hát nálunk az árak..
-
válasz
kingpython #30561 üzenetére
remelem erzed hogy tobb mint 2xer gyorsabb
-
odorgg
addikt
válasz
Stunts666 #30563 üzenetére
Próbáld meg afterrrel.
Beállításoknál ezeket pipáld ki:
Úgy emléxem boostos kártyáknál csak force módban megy, aminek az a hátránya, hogy mindíg a beállított feszt kapja a VGA. De ha sikerül kitesztelned hogy mekkora fesz kell ahhoz hogy stabil legyen alap órajelen a VGA, és nem riadsz vissza egy kis bios modosítástól akkor olvasd ezt a logout cikket
Nekem most pl biosbol 1100mV-on megy a 7970-em 1000/1600-as órajelekkel, és max 65 fokon el van ref hütővel.
-
kingpython
aktív tag
válasz
Fail3D! #30555 üzenetére
Úgy is nagyon szépen akadás mentesen lefutott.
Unigine Valley Benchmark 1.0
FPS: 21.9
Score: 917
Min FPS: 12.8
Max FPS: 39.4System
Platform: Windows 7 (build 7601, Service Pack 1) 64bit
CPU model: Intel(R) Core(TM) i5-2500K CPU @ 3.30GHz (3310MHz) x4
GPU model: AMD Radeon HD 6800 Series 13.152.0.0 (1024MB) x1Settings
Render: Direct3D11
Mode: 1920x1080 8xAA fullscreen
Preset Extreme HD -
Stunts666
őstag
válasz
ricshard444 #30557 üzenetére
Egy 20-as fujja be, egy 12-es és egy 20-as fujja ki a levegőt. Oldalt van egy 14-es amit tökmindegy, hogy ki vagy befuvóra állitok nincs változás.
-
-
Stunts666
őstag
Miért van 77 fok körül a kártyám 70%os ventifordulattal Valley alatt??? Sapphire 7950 Flex. Lehet az alaplap miatt???
-
válasz
kingpython #30554 üzenetére
moat futasd le extrem ahogy ok
-
kingpython
aktív tag
Ezeket látva én is kipróbáltam a kártyám mit megy úgy hogy minden alapon van szerintem ahhoz képest, hogy ez 6870 nem rossz
Unigine Valley Benchmark 1.0
FPS: 32.2
Score: 1348
Min FPS: 15.5
Max FPS: 60.3System
Platform: Windows 7 (build 7601, Service Pack 1) 64bit
CPU model: Intel(R) Core(TM) i5-2500K CPU @ 3.30GHz (3310MHz) x4
GPU model: AMD Radeon HD 6800 Series 13.152.0.0 (1024MB) x1Settings
Render: Direct3D11
Mode: 1920x1080 2xAA fullscreen
Preset Custom
Quality High -
Stunts666
őstag
válasz
DroiDMester #30552 üzenetére
Mivel csinalod az osd-t?
-
Látom megint előtérbe került a Valley benchmark
Gyorsba én is teszteltem 1.et 7950 Dual-X(feltettem ezt a friss PowerColor V2 biost, csak 1.kicsit meg igazítottam benne pár dolgot
power limit 0.% on volt a teszt alatt)
1250/1650.MHz, OSD -n(bal alsó sarok) ott van minden adat!
*******************************************************************************************
#30553 Stunts666 : MSi AB + HWinfo párossal lehet bármit kitenni amit mérni tud a hwinfo -
HSM
félisten
válasz
Sontir Fel #30550 üzenetére
Jó, ez egy 50-estől pokoli jó eredmény, a 70-esem is alig fut többet...
[link]
Itt már nyilván a driver is számít, meg ilyesmik...(#30549) =HG=: Azért hoz a konyhára, 1000-1100Mhz GPU körül 1400-1500 nem árt meg neki.
De tényleg nem kell az egekbe húzni.
Ha húzod csak arra figyelj, hogy azért azok is jobban melegszenek, letekert ventivel nem szereti, ha nagyon megrángatod.
Én a gyári 1,6V-ról levettem 1,5V-ra, és 1400-on használtam, így még a gyárinál is hűvösebb volt, és az 1050-es GPU-hoz tökéletesen passzolt.
-
-
HSM
félisten
Hát ugyanezt írtam én is... [link] [link]
Várható volt, hogy tuningban lényegesen hamarabb el fog fogyni, mint a hűtött, de hogy ennyire....
Az a durva, hogy nálam a kilőtt limites kombustorban (unofficial OC mód, megkerüli a power limitet) se ment 80 fok fölé nagyon alulfeszelve, 1050/1400-on, szóval azért kicsit megrángatva... [link] Ennyire durván sokat számít az a kis picike borda.
Viszont már legalább a sebességed rendben van teljesen.
-
=HG=
addikt
A HW megoldódott...újraraktam, most jó..Nem tudom mi volt vele..
Akkor nem csak nekem tűnik úgy, hogy kevés az eredménye a tuningnak... Na majd buzerálom még egy kicsit.. Most már látom legalább a vrm hőfokot...
(#30541) Fail3D! : Ne intel fanoskodj !
Betenném az i5 mellé megnézni, de az egy Lanboxban van, nem fér bele a 7950....
-
HSM
félisten
Nekem az eredményből úgy tűnik, nem a beállított órajelen megy a GPU, nem engedi a TDP keret. Legalább 42-43FPS kéne legyen.
Ha kiszámolod, az alapórajelhezképest is ezt adja ki, pontosabban a matek 44,5FPS-t mond kb.
HWiNFO-ban valami ilyesmit kéne láss: [link]
Az alsó két blokk a VRM adatai.Ha nagyon alacsony szivárgású, lehet kell neki 1,1V.
De az is sokkalta jobb, mint az 1,25V.
-
=HG=
addikt
alapon:925/1250
1150/1600/1,25 /+15%Az utóbbinál már megjött a hangja a hűtőnek..hőfok max80C A vrm lehet hogy izzott, azt nem tudom....
Ezért a pár FPS-ért viszont nem sok értelme kínozni a kártyát...Vagy én csinálok valamit rosszul ?
Alulvesz 1,1v-on 925/1250-be elrohangál, (így hoz kb 5C-t ) de ahogy lejjebb veszem a feszt, vagy emelek az órajelen befagy.. -
HSM
félisten
Nekem olyan 48% volt a plafon, amíg jól éreztem magam mellette, meg amíg csöndesnek mondanám. Persze, egyéni ingerküszöb függvénye is ez.
Az eredményed amúgy teljesen rendben van szerintem.Szerk.: Egy sort kihúztam, most látom, csak High-ban ment, nem extreme HD-n... Tudnál Extreme-HD-n is vinni vele egy kört?
De legalább a skálázódás szépen látszik.
A VRM monitorozásra a HWiNFO progit ajánlom, "Sensor only" módban.
-
Sontir Fel
őstag
Jelenleg 2500K-t hasznalok a 7970hez 4,8on. Lehetseges, hogy cserelek 2700K, de pl BF3ban semmi teljesitmeny novekedest nem tapasztaltam. Remelem ez is idotallo befekteteskent terul majd meg
-
mqm
senior tag
válasz
Sontir Fel #30531 üzenetére
Hát ez tök jó! A cpu-m így sem képes értelmes értékeket produkálni a gpu-hoz viszonyítva. (cpu limit
)
Ezek után még kevesebb esélye lesz.
Körül kell néznem kékeknél. -
gabipaci
őstag
válasz
Whit3Rav3n #30525 üzenetére
Akkor valami más változott idő közben, de azt tudom, hogy valami az én 7970 Dual-X-emben még nem volt, de rögtön utána már lett. De nem lehetett olyan marha fontos, ha nem emlékszem rá
-
Sontir Fel
őstag
"A vállalat mérései szerint a Mantle API másodpercenként kilencszer több rajzolási parancs kezelésére képes, mint a DirectX és az OpenGL, így drámaian gyorsulhatnak majd a játékok az alkalmazásával, de az extra sebesség akár jobb grafikára is elkölthető. A Mantle API további előnye, hogy az új generációs konzolokhoz is jó, de hátránya, hogy a konkurens hardvereken, valamint a régebbi, TeraScale architektúrára épülő Radeonokon nem működik, de ezekhez megtartható a szabványos leképző a DirectX vagy az OpenGL API-n keresztül."
-
mqm
senior tag
válasz
Sontir Fel #30519 üzenetére
"Az API nyujtotta elonyoket"
Kicsit lemaradtam. Milyen előnyökről van szó? -
válasz
Sontir Fel #30526 üzenetére
es pont a cikk miatt dontottem igy, de ha olvastad a cikket miert kerdezed
)
-
válasz
Sontir Fel #30522 üzenetére
mert kb 2 napja beszeltunk errol es kerdezted meg es mondtam ezert veszek mostmar tutira amd-t.
-
válasz
kosz hogy hiszel nekem
legaabb a kep minoseget kerdezned mondanam hogy oks
-
SkyS1gn
félisten
válasz
Minden GCN kártya kihasználja!
-
Sontir Fel
őstag
Udv!
Most olvastam az amd fejlesztest. Az API nyujtotta elonyoket a mostani 7970esekkel is el lehet erni, vagy venni kell egy "uj" generacios kartyat?
-
HSM
félisten
"Viszont Heavenbe nem sok pluszt hoz érdekes módon..."
Szerintem hiába húzod, limitel a gyári TDP....1200-on 1,25V-on állatira nem lenne szabad elbírja a gyári hűtő 20% limittel, pláne vészes hang nélkül, tapasztalat.... Valley-ben mennyi az eredményed?
Alulfeszre mit próbáltál? Csak azért csodálkozom, mert eddig nálam 4db tök különböző Tahiti kártya járt, és mindegyik bírta az alulfeszelést többé-kevésbé, de inkább többé....
-
=HG=
addikt
Nálam Trixx szerint 1,168V-ot kap alapon és alulfeszre nagyon rosszul reagál... Úgy veszem észre, hogy nagyjából 1200/1500-nál van a vége, de ide bekéri az 1,25-öt... Viszont Heavenbe nem sok pluszt hoz érdekes módon... A hangja viszont nem vészes még 70 fok körül sem és nem is melegszik jobban,mivel elboldogul vele egész jól a hűtés.. Majd megpróbálom egy kicsit lejjebb venni idle-be a fordulatot, akkor semmi hangja nem lesz..
-
HSM
félisten
válasz
Fail3D! #30515 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy nem csoda, hogy nem túl csendes a fórumtársnál gyárilag kipróbálva 1,25V-on, és hogy marha sokat fog tudni nyerni, ha alulfeszeli.
Nálam csak 1,18V volt a gyári 925Mhz alapfesz, pedig 1,019V elég lett volna, ezen a linkelt képen már 1,25V a gyári...
Amúgy az összes boost kari ilyen, a 7870XT-től a 7970-em ig... A 7970 is 1,256V-ot kapna 1Ghz-hez, amikor röhögve elég neki 1,125V ehhez. Melegedésben meg igencsak látható, a ventin hallható a különbség...
(#30515) Fail3D!: Ja, csak 1,25V-on le ne olvadjon a hűtetlen VRM a nagy tuningban...
1,25V-on én már úgy nem biztos, hogy rá merném adni a 20% extra limitet... Mondjuk mivel itt kisebb a 20% is, mint a régi kiadáson, lehet túlélné, de az FPS-eiden is vissza fog ez köszönni, nem fog úgy menni keményebb terhelésen, mint a régi, mert be fog tenni a PowerTune, pláne, hogy a gyári feszből számolja, mikor vegyen vissza. Szóval ez színtiszta hátrány, mármint a magasabb gyári fesz kisebb limittel.
-
válasz
DroiDMester #30514 üzenetére
ez jo v rossz hir?
(#30516) HSM de legalabb nem kell feszt adni a tuninghoz
-
-
-
odorgg
addikt
-
demmer123
őstag
Helo.Szeretnék segítséget kérni Milyen táp bírná el a crossfire 7970,i5 2500k 4,2ghz,8gb ram configot?
Lehetőleg 30-alatt pl xfx 700w megfelelne vagy melyiket ajánlanátok?
Köszönöm szépen a válaszotokat.
Üdv. -
HSM
félisten
Mindenképpen javaslok vele egy alulfeszelést.
Enyémnek 1,18V volt az alapfesze a 925Mhz-hez, ezzel szemben 1,019V-on röhögve stabil maradt, lényegesen halkabban. 1,18V az ilyen 1100-1150Mhz-es tuningokhoz kellett neki...
Logout blogomban van egy csomó írás meg mérés erről, meg a menetét, tudnivalókat is leírtama fórumába.
-
Don't Panic
senior tag
válasz
ricshard444 #30498 üzenetére
igen szép darab! sajnos mivel nem ablakos a házam igazából mind1 hogy néz ki , szemezgetek egy 7970 asus matrix-al de inkább még várok max márciusig. -
mqm
senior tag
válasz
Don't Panic #30491 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest