Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
A 486-osban az 50pin 1.2Gb IBM és a 2.1Gb HP AHA-2842V-ről egész kulturált, a kettőnek egyszerre nincs fele akkora hangja, mint a Quantumnak. A 68pin 36Gb és 18Gb IBM AIC-7890-ről már majdnem IDE hangerő, de a 9.1Gb-os 68pin Quantum Atlas IV-re, ha elindul, összeszaladnak a szomszédok.

Igen, arról beszélek...

-
Hosssszu
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Persze 8GB RAM már szerintem is elég.
Csak a youtube-nál maradva: én nemrég (többek között) azért cseréltem le a laptopom, mert megörjített hogy teker a CPU és mellette a hűtő mint az állat, mert a videokártya nem tud besegíteni. Most sem új gépet vettem, de az ebben lévő "csoda" Intel VGA már tudja dekódolni a VP9-et, így ez a gép youtube alatt már csendes. -
zoltanz
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Rendben a böngészők komplexebbek, több mindent kell támogatniuk, weblapok is szebbek, kidolgozottabbak, több a dinamikus elem is. De nem arányos a hardver szükséglethez képeset.
3D gyorsítás is akkor tehermentesei a CPU-t a böngészéskor, miután betöltötte a lap felső részét, és görgetsz lefelé, az új elemek betöltését segíti. -
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Én szerettem, igaz akkor vettem a core2duo 6600-át, (majd hamar lecseréltem quad q6600-ra) 2GB rammal, és 8800gtx-el.
A Vista támogatta először a dx10-et.
2 retró gépemen is vista fut, SLI-re 8800ultrákkal, és cf-re 4870x2 quad cf-el.
Win7 már DX11, azt az x58-as rendszerre dobtam fel. -
bacsis
Közösségépítő
válasz
jokeph
üzenetére
Igazad van, elvileg télleg létezik 3GHz-es
Persze az 533-as, sőt a 800-as FSB-s is elindul nagyon sok esetben 400-as FSB-t támogató lapban is, 400-as FSB-vel... Azt lehet feljebb pöckölni az FSB-t, de általában ezek a lapok kb 120-as (belső)FSB-nél ki is fulladnak, tehát a névleges órajelet OC-vel sem lehet nagyon megcsípni... -
-
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Valóban Gigabyte...
nekem elég volt, mindent alap órajelen használok, szóval inkább csak a Crossfire támogatása miatt volt érdekes.
Ha esetleg összejönne a 4790k, az mellé már tuti raknék egy második Sapphire RX480-at....mert miért ne.
Csipem ezeket a többkártyás megoldásokat, még ha sajnos nem is támogatja annyi játék, mint szeretném.
Bár lehet, hogy a 4770 mellé is lesz, alp órajelen sem olyan vészesen nagy a bottleneck. 
Egyébként a Z-s lapokban elvileg a 4770-est is tudnám húzni a nagytesóhoz közeli teljesítményre? Mert az órajeleken kívül nem látok köztük különbséget.
-
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
A Z87 már negyedik gen, konkrétan erről van szó. 4770 lesz benne, de talán egy 4790k is összejöhet.
Csak azért írtam tágabban a 115x lapokra, mert nem biztos, hogy pont ilyen lapja volt itt valakinek, de valamelyik Sabertooth talán. 
Kár volt tavaly eladnom azt Atx-es Asrock Z97 D3H-t, most nem kellett volt új lapot vadászni.
-
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
A Z170/270-nél azért én még régebbiekben gondolkodom. Általában 6-8 évvel vagyok mindig lemaradva az aktuális legjobbtól, így most is csak egy Z87-es érkezik.
Sajnos ami érkezett a céges géppel, Z87-es Asrock lap, az csak mATX, így alig fér el a Dark Rock Pro 4 a VGA mellett, marad 2-3mm (az ATX-es lapok 25-30mm-éhez képest) és mutatósabb is sztem, ha egy alaplap kitölti a rendelkezésre álló helyet.
Egyébként meg tudjátok, nekem nem tuninghoz kell... a jelenlegi Z77+3570k is csak gyári órajelen fut.
Na ugye... mindjárt a pénzgyűjtős géped jutott eszembe.
-
arn
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
A thunderbird egy 2000es proci, 2001ben adtak el belole sokat. Osszel meg jott mar az athlon xp. 2003 osszel mar piacon volt az a64 is... harom ev akkoriban oriasi ido volt, meg jo hogy nem vette fel az ujabb 3ghzes procival a versenyt. 2000ben kontretan lemosta az intelt vele az amd, a butitott duron volt gyakran a p3 szintjen, az elso p4nel meg vadaszni kellett azokat a programokat ahol versenykepes volt a csucs athlonnal. Es mindezt sse nelkul - jobban skalazodott, mint a coppermine. A kesobbi athlonok az a64ig inkabb az arukkal hoditottak, de a thunderbird volt az aduasz a northwoodig.
sse nem volt benne, az athlon xpvel raktak bele.
-
gban
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem magas 775-ös rézmagos van az 1155 xeonon, meg a gyereknek is az i5-ön, csavarozva
Legtutibb megoldás.
Alul az ellendarab egy 775 alsó kereszt levágott 4 vége, pöckök ki, csavar a helyükre.
Igaz, már lehet egy ideje venni alsó keretet is 115x-re, de 775 kereszt volt bőven, meg kéznél is volt. -
-
Frawly
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Kazán a Prescott, de a Northwood sem volt sokkal hűvösebb. Anno nekem csak egy 2,6 GHz-es FSB800-as Hyper Threadinges Northwoodom volt, alap órajelen is elég forró volt, kellett rá egy 7700CU-s Zalman rézrózsa, és még az is küzdött a lehűtésével, ha épp eltömődött porral, akkor ilyen 90+ fokos tartományban járt a proci. Ragozhatjuk, az összes Netburst-proci hulladék volt, technikai zsákutca.
Meg ugye a Netburstok teljesítményét nagyon lehúzza a mai procikhoz képest az 1-2 mag vagy 1-2 szál, meg hogy a memóriavezérlő nincs integrálva a prociba, meg alacsony az IPC és nem energiahatékony architektúra, plusz mai szemmel a cache is baromi kevés bennük, meg alacsony a buszsebesség.
Meg igazából a Netburstoknak nincs sok értelme retróügyileg, nem csak nagyon melegednek, de nincs más előnyük sem. Windows 9x-es retrózáshoz bőven elég erős egy P3-as is. WinXP-s retróhoz meg sokkal jobb a 775-ös C2D, C2Q vagy akár a Core i platform, utóbbi a 4. generációig támogatta az XP-t, esetleg az utóbbiaknak erőben és korban megfelelő AMD.
-
Sanchez638
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Ugyan az van, csak a tekerőnél több a műanyag borítás. (Mivel szerelhetőség szempontjából ezek jobbak, így arany érnek az Intel gyári/stock hűtők. Főleg a rézmagos, teljes magas, amit a Pentium mellé csomagoltak. Azokkal még egy közepes OC-t is be lehet vállalni pl a C2D procikon..)
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Csába. Van vagy itt 160-200 giga ram... azt semmit se tudok vele csinálni. Jójó feltehetném ebay-re de fillérekért menne csak az, meg gondoltam hátha van itt valaki akinek jó lesz. Szemre pont ugyanolyannak tűnt mint a sima.
Nembaj, ha kell valakinek azért tessék csak mondani.
-
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Köszönöm!
Ha jól tudom, a Z-s Asrock lapokban úgy lehet húzni a sima procikat, mintha K-s lenne. De igazából nem tervezek tuningot, most is alap beállításon használom a 3570k-t.
Szánom bánom, de most egy kicsit hanyagolon a retro gépeimet, mert rákattantam a No Man's Sky-ra. Ezen kívül csak a Gta V érdekel és a Battlefield és X-com sorozat.
-
gban
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Én nvidia párti voltam mindig is, de ebben az időben egy 9200-am volt, aztán meg egy 9600XT.
Aztán egy 8600GTS, és azóta is maradtam a zöld vonalon.
Proci hasonló volt, gyakorlatilag egyidőben a vga-val, P3 után S462 volt több verzióban, lapcsere se kellett, aztán jött a C2D a 8600GTS-sel párhuzamosan.
Ja nem, el is felejtettem, az előtt a C2D alá még egy 7900GS volt kis ideig. -
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Opti PAT48PG-0,30 alaplap
486DX2-S 66MHz proci
32Mb FPM RAM
S3 805VLB 1Mb VESA VGA
Adaptec AHA2842VL 50pin VESA SCSI kártya
IBM DPES-31080 1Gb 50pin SCSI HDD
HP/Quantum ST21S012 2.13Gb 50pin SCSI HDD
Yamaha CRW4260
Intel 82595 hálózati kártya
Terratec Promedia Base-1
ESCOM AT ház Astec táppalA DAT-ot leszámítva tök jól felismer mindent a Win95 OSR2 és szépen, stabilan megy. A hangkártyána kívül mást nem is kell telepíteni, mindent felismer a Win.
Egyébként az NT3.5-4 valamiért nem akar felmenni erre a gépre. A telepítés első része lemegy, de újraindítás után, ahol kiírná kék háttérrel felül, hogy 1 processzoros rendszer...bla...bla... na ott kifagy. Már kiszereltem mindent, csak a rendszervinyó maradt, de az eredmény ugyanaz. De igazából nem is akarok én NT4-et, soha nem is használtam fél óránál tovább. Most, hogy másik gépre felraktam, hátha elindul rajta a drive, megint rájöttem, hogy ezen még egy nyomorult eszközkezelő sincs... vagy annak valami helyettesítőjének is örültem volna. Még egy nyamvadt soros egeret sem ismert fel, úgyhogy inkább hagytam a francba.
-
válasz
jokeph
üzenetére
A retrózást most egy Dell GX270 sff-ben kezdtem újra, szóval ezért is tudom annyira átérezni. 2 hét után már elkezdtem venni a nagyobb gépeket, de maradt kedvencemnek a kis Dell. Még egy új tápot is vettem bele, hogy 10 év múlva se legyen vele baj. Viszont abban -kinyitva- csak kipróbálni tudom a nagyobb kártyákat, tartós használatra már nagyobb gépház kell.
A 9550 erősebb és húzhatóbb, mint gondoltam, keresgéltem kicsit.

-
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem a második 6600GT érte meg az árát (már retroként), számtech bolt lomis doboz, viheted ez már hulladék. Egyébként meg szép kártya, annak ellenére hogy Inno3D
, bár nálam még most is ok, mert a 1060- asom is Inno, GDDR5X ramokkal.Nyilván AGP, PCIe- ben már inkább a későbbi modellek játszanak...
(#65448) Fred23 : 2.4- es Bartonnal van 6600GT eredményem, olyan 1.6- es az arány [link], a 6800GT- vel van 3GHz Prescott, ott is csak 1.78 az arány (a kis különbség) [link], bár az a proci meg megy 4GHz- en is, úgy már elhúz kissé...
(#65454) arn : állítva, és jól álcázták

-
válasz
jokeph
üzenetére
Van 6600 GT-m is.

Viszont most ez a kis 6200-as mozgat nagyon. Ahogy nézem, a procimmal egy Ti 4200 alapon kábé itt van, 600-800 pont hátrányban lehet csak a 6200-as, vagyis kicsit húzva simán hozhat egy Ti 4200-as szintet.
Illetve más driverrel talán több pontja is lehetett volna, ezt a 77.77-est azért tettem fel, mert benéztem a 6200-as topikjába, és ott kidobta a kereső, mint jó meghajtót. De simán lehet, lehetne ennél is jobbat vadászni. -
Frawly
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
LOL, mindig tanul valamit az ember. Ráadásul két PCI foglalat is van rajta
Azért megnéznék egy ilyen lapot, benne egy 3600X szintű procival, hogy PCI-os SB-rel mi hogy futkos rajta DOS-on.Nekem Ryzen 2600 van, MSI Mortar B450-nel, és azon nincs egy szál PCI sem, de inteles lapokon sem szokott már lenni.
-
Frawly
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Olyanom nincs, ha lenne, kipróbálnám. Egyébként lehet a ryzenes gépbe lehetne PCIe-s SATA vezérlőt tenni, ami tudna IDE módot, de annyit nem szánok rá. Úgyse használható a DOS komolyan, csak egy retró ökörködést vágtam volna le vele.
Esetleg még valami PCIe-s LTP portos kártyára lehetne OPL-LPT modult dugni, de az csak Adlib-ot tud, digitális PCM hangot nem.
-
hege8888
aktív tag
válasz
jokeph
üzenetére
Konkréten itt az a tapasztalat, hogy P4esen telepítve, majd P3-ba átrakva kékhalál.
Vagy mikor újraindul a felmásolás után, ott kell átrakni a HDD-t?Most még az jutott eszembe, hogy a P4-en bootfloppyval, cd támogatással bebootolok, a HDD pedig a jövenőbeli gépé.
Itt ha a VC-vel felmásolom a bootfloppy tartalmát a leformázott, SYS C:-zett HDD-re, akkor az elindul majd, mint egy bootfloppy? -
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
csak a procit hagytad ki
Egyébként én is sokat W3 TFT-ztem. Nem melllesleg egy ideig zsintén GeF3-al nyomtam csak Ti200 128MB-val ami fel volt tolva Ti500 szintre, így gyakorlatilag egy Ti500 128MB volt, ami abban a generációban a legmenőbb volt. Ez a kártya a mai napig megvan, működőképes, dobozzal kiegekkel. -
alvaro
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Debasszus, legalább a tvc.homeserver-en lehetne valami nyoma akkor

Egyébként szerintem rossz ötlet, jól szórakozok az 1541-ekkel, eltekintve attól, hogy az Insomnia demó loadere valami iszonyat háklis, már a második lemezen próbálom beadni egy eredeti C64-nek, de kb. 5 meghajtó (2*1541, 1541-C, 1541-II, Oceanic) és 7 gép random permutációjával se értem el, hogy legalább egyszer hiba nélkül lefusson
Szóval vicces, szépen ketyeg, egyszerűbb hibűkat orvosolok is rajtuk, de TVC-re nem tenném, jobb a PC-közeli megoldás. És mennyivel egyszerűbb. Az 1541-et meg PITA lenne rátenni a saját külön oprendszerével meg fura csatolójával (még ha nem is lenne muszáj a gyári lassúságát átvenni). -
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem valamiért a túlzsúfolt kicsi SFX tápok melegednek nagyon...sokszor már egy kis szaga is van, pedig mindkettő FSP volt.
Plusz ventilátorokkal meg nem kísérleteztem.Látom hogy neked is Sapphire Nitro RX480-ad van. Nem érzed egy kicsit hangosnak terhelésen? Szinte néma lenne a gépem, ha nem szólalna meg néha a videokártya, ráadásul elég hangosan.
2db 140-es venti + a Dark Rock 4 Pro 4-500rpm-en forog egy jól szellőző házban, az EVGA tápban csak akkor kapcsol a venti, ha szükség van rá, de játék közben ha a VGA átlépi a 70 fok körüli hőmérsékletet, akkor beindul a dupla venti.
Egyáltalán meddig szokott neked melegedni? -
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Ilyen Veriton házat adtam el pár hónapja. Nagyon jól szerelhető, bár a hűtésük a hely szűke miatt nem ideális sztem, egyébként nagyon jó kis praktikus házikó. Egyedül a hozzávaló SFX tápokkal nem vagyok kibékülve. Már csak egy Maxtor fekvő házam van otthon, sajnos szintén SFX táppal, de most jobban tetszene valami ATX táp kompatibilis.
-
Frawly
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Korabeli progiknak, játékoknak elég is bőven a 4GB RAM. De ha valami újabb, 64 bites rendszert húzol rá (a 32 bit egyre inkább nem támogatott), akkor annak mindennapos használatkor kevés lehet, oda jól jön a 8 giga. Abban viszont teljesen igazad van, hogy ilyen régi gépre ne méri meg annyit költeni, ritka a 4 gigás DDR2 modul, főleg noti RAM-ban, és túl drága.
Akkor inkább Core i gép olcsón, és a proci is gyorsabb lesz, nagyobb FSB, olcsóbb RAM-bővítési lehetőség.
-
Tim82
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
Anno én javasoltam a váltást, örülök, hogy megérte.

a ram maradt 2*2 GB 800@667 (az IMC nem tud többet)
Ez biztos? Mert a chipset kezel 2*4 GB-ot (itt ugye még abban van a memóriavezérlő, nem a prociban, mint a Core i-ktől felfelé). Az más kérdés, hogy "garázsgépbe" mennyire éri meg majdnem 20k-t rákölteni 2*4 GB noti DDR2 modulra. -
-
Tim82
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
Sok gyártó sok laptop-modelljét érintette a történet (csak említés-szinten: Lenovo Thinkpad T61/T61p/R61, Dell Latitude D630/D830, és a kortárs Precision modellek is, MacBook Pro 2007-es szériái - nem csak ezek a G8x mobilverziójára épülő modellek, de most direkt a legismertebb példákat hozom), elviekben nem hűtési/hőingadozási problémáknak, hanem tervezési hibának köszönhetően. Ha jól emlékszem, emiatt csoportos pert is próbáltak indítani az Nvidia ellen fogyasztói/felhasználói oldalról az USA-ban; annak mondjuk nem tudom, mi lett a végkimenetele.
Ilyen mértékű elhullást (legalábbis mobilfronton) azóta sem sikerült összehozni sem AMD, sem Nvidia vonalon.

Szóval a "hírhedt" és a "mérföldkő" jelen esetben egyaránt igaz, én nem is vitatom az utóbbit.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ezt ha jól rémlik nemigen próbáltam. Menjünk sorjában, a GTX580 DVI-D csatija most a monitorom DSub- jába csatlakozik, ez megy, érthető, a DVI-D alsó 4 tüskéjén kap analóg jelet a monitor. A GTX1060- on már csak DVI-I a kimenet, ez megy a monitor DVI-I bemenetére (a HDMI kimenetéről pedig a tévé megy, de ez most nem lényeges). Namármost ha van egy DVI-D bemenetes monitor, akkor az elvileg kell hogy fogadjon analóg és digit jelet is. A DVI-D aljazatba bedugható a DVI-I (fordítva nem), tehát DVI-I --> DVI-I kábellel azt tippelem, kell hogy képet adjon, mivel a digit jel a VGA- ból kimegy, a DVI-D pedig képes fogadni.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Csak részben kompatibilis, mert a fájlrendszert kezeli. De nagyjából adat szinten ki is fújt a CPU és OS különbség miatt. DE már ez is szuper, mert simán fel lehet másolni DOS (Win 7) alatt a TVC progikat. A szintén vezérlő szinten kompatibilis CPC-nél a 3"-es floppy kínszenvedés ehhez képest.
A TVC magán hordoz pár jellegzetességet. Hibának is felróhatóak, de én szeretném annak betudni, hogy akkor nem voltak meg a lehetőségek. Ilyen pl. a hang, vagy az, hogy csak RGBI (15 színű) De azt sem értem miért nem terveztek egy BOÁK-ot, pedig megvolt hozzá a tudás. A CPU időzítőjének a megbonyolítására és a lelassított CPU-ra sincs szerintem ésszerű magyarázat. Azt sem értem, hogy miért az IS-től vették a licencet és nem valami nagyobb, már sok programmal rendelkező gépet vettünk át. Szóval icsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!
-
hege8888
aktív tag
válasz
jokeph
üzenetére
Áhh, nem sírni akarok, de 12 órákat tolok, és ilyenkor szinte csak kelek-fekszek otthon..

De már van tervem, hogy az U alakú kampókba kell valami J formájú cuccot hajlítani, aminek a hosszabb vége menetes szárú, és azzal le lehet majd a hűtőbordát fogatni, csak nem szabad túlfeszíteni, mert a védőkupak nélküli procit szétlapítom.Nálunk szakközépben a számtech-teremben volt a tanári géphez dual-floppy a TVC-hez, hát furi darab volt egy Commodorehoz képest...
-
Frawly
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Egy P2, P3 a határon van, de én abba is inkább valami IDE2SD, vagy SATA2SD+SATA kártya megoldást tennék inkább. Bár ha régi a gép, lehet azok is beleütköznek sávszéllimitbe és nem lesznek érdemben gyorsabbak 40 MB/sec-nél.
Ez az SCSI tényleg csak akkor elengedhetlen, ha régi Macről van szó, vagy valami egzotikus SCSI-s hardverről (CD meghajtó, ZIP drive, stb.), amit mindenképp meg kell hajtani a hangulat kedvéért. Egyébként csak úgy belefogni HDD-k kedvéért önszivatás kategória.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone SE 2020 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:82%
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3582, 100% Akksi
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- AKCIÓ! Acer KG241QSbiip 24 165Hz TN FHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

, az már 6...kissé sikerült bebiztosítani a készletet.

Imádom. 
nekem elég volt, mindent alap órajelen használok, szóval inkább csak a Crossfire támogatása miatt volt érdekes.
Bár lehet, hogy a 4770 mellé is lesz, alp órajelen sem olyan vészesen nagy a bottleneck.

DarthSun