Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
Szerintem a nagyon ritka, és a ritka, nyálcsorgató hweknek lesz piaca .
Nvidiának pl. volt az az ESA rendszere, most nem találom a cikket phról, egy olyan ház/vízhűtésrendszerért simán odaadnám 10-20 komplett 775 irodai gép árát.
Retró gépet etyben most sem lehet jól eladni, amiben drága alkatrészek vannak, pl ss7 epox mvp , k6-3+, v2 sli, tnt2 uktra, diamond vortex hang, szép multimédiás házban.
Ezt így összeadogatva magas szám jön ki, de nem hinném, hogy jönne rá vevő.
Mindenkinek jobb ha alkatrészenként ad/vesz. -
En nem hiszem egyebkent, hogy a kesobbi korok korszakai ennyire "jok" lesznek. Az en gyerekkorom idoszakabol vegtelen cucc meg volt vasarolva embereknel, ezek "halmokban" allnak valahol es ezekbol vasarolgatunk ma ebayen, videokartyat, jatekot, alaplapot, operacios rendszereket, mas szoftvereket, jatekkonzolokat, stb.
Ugy gondolom, hogy a digitalis storeok megerkezesevel, az egyik huzoero, megpedig az, hogy "osszerakom a regi cuccom, hogy a regi dolgaimmal szorakozzak", az "zatonyra fog futni", emiatt nem lesz ez annyira erdekes. Amiatt, hogy minden el lett subscriptionositve, random barki nem fog regisegket epiteni, emiatt meg szukebb reteg fog ez irant erdeklodni/ezzel foglalkozni, emiatt szerintem, kevesebb eszkoz fog fennmaradni, azoknak pedig magasabb ara lesz, mint korabban barmikor.
-
Fücsök007
őstag
+1, viszont egyre több alternatíva van ha valaki retrózni akarna nem aranyáron modernebb hardverrel!
Are the tiny EBOX PCs worth it for DOS/Win98 gaming?
-
envagyok
veterán
Macerás alaplapot vagy komplett számítógépet cserélni, ezért nem csak retróban divat a processzor maxolás, és ez meg is látszik az árakon.
Így lehet lélegeztetőgépen tartani az ember aktuális gépét, és ezért gurul el a gyógyszer az árazásban.
Nálam a napi használatú pc z390 lap, i7-8086k processzorral, egy i7-8700 30k körül van. Már egy ideje agyalok i9-9900ks cserén, de a kb +30-40% teljesítményt 100000ft-ért mérik, ami irreális.
Az i7 10700 ami ugyanannyit tud kb mint az i9-9900, annak reálisabb az ára, 50-60k, de itt már van i9-10900, ami megint csak 140 körül van.
Simán megérné proci helyett proci+lap vagy proci+lap+ram kombinációt cserélni, de ahogy írtam, macerás. -
KROK640
nagyúr
Jah. És az a durva, hogy ugyanabból a szériából az I5-ösök 3-5 ezerért mennek, az I3-asok meg 1-2 ezerért, és annyival messze nem rosszabbak. Most egy I3 4170 van a lapba, 2C4T, 3MB cache, 3700MHZ. Ezt mondjuk eléggé jó lenne feljavítani 4C8T, 8MB Cache, 3500-4000MHZ-re.
-
Nem kedveltem a CRT-ket, valszeg azért, mert nekem sosem volt igazán minőségi darabom. Tán egy volt, ami bejött, de aztán meg nem kellett hozzá 2 év se, hogy beadja a kulcsot. Csalódást keltő. Szóval számomra vonzóbb lett a jobban sikerült öreg LCD-k gyűjtése.
DarthSun: Amíg nem találkoztam ezzel a picivel, én sem. Aztán rájöttem, hogy már ekkor is kísérleteztek egy halom technológiával, és volt pár egészen jól sikerült monitor is, amiket érdemes lenne begyűjteni és jó állapotban megőrizni, amíg csak lehet. Szerintem van ez is olyan különleges, mint egy jó CRT.
Meglepően szép képet az ez a kis 15"-os lapos, pedig csak 1024x768-as felbontást tud.
-
KROK640
nagyúr
Adott esetben mégis jó tudott lenni, hogy a Bartonok jó részével kaptál instant 20% extra teljesítményt, ráadásul a legkisebb modellel. Gyakorlatilag a legkisebből megtudtad csinálni a legnagyobbat. Ráadásul 166-os FSB-ről 200-ra lépett az ember, ami azonos órajelen is hozott némi gyorsulást, nemhogy magasabb órajelen.
vagy ott van pl az én esetem ahol az eredeti 1466-os órajelhez képest a 2669 már egy testvérek között is 82%-os órajel emelés volt, FSB emeléssel együtt. Az tuti, hogy nem volt annyival gyorsabb is, de ahogy fentebbb a Barton esetén, itt halmozottan igaz, hogy átdobta az embert sokszor a játszható tartományba.
A Bartonnál a 20% adott esetben jelenthetett 22 VS 26 FPS-t is. 40 vs 48FPS esetén nyilván nem sok értelme volt, maximum eggyel feljebb lehetett venni a grafikát.
-
KROK640
nagyúr
Framework laptop ami igazán érdekes lehet, az ugyanis normális bővíthetőséget ad a laptopoknak.
-
Fene tudja, FT1 már egész jó a klasszikusban is. Komolyzenei koncerten régen voltam, de igen, a hegedű/cselló hangja természetesen torz. Mondjuk a klasszikus zenét alapból jobb hallgatni, mint egy popzenei koncertet, mert utóbbiban szintén süketülés hangerővel szoktak operálni.
-
Ez így van. Színezett+torzítás sokszor szimpatikusabb, lásd pld a felsőkategóriás csöveseket, azok ebben fullosak, és sokkal jobban szólnak mint az agyonintegrált digit társaik.
Amúgy koncerten is hasonló, V karakter rogyásig, dübörögjön, csillingeljen, aztán a pógár meg néz ki a fejéből a minőségi, semleges stúdiómonitoroknál, hát ez az élő koncerten nem így szólt.
Klasszikus zene már közelebb, de ott meg a minőségi lánc után nem érti az emberke, hogy élőben a hegedű miért torzít, azé mer ilyen a természetes hangja, csak az otthoni kozmetikázás elfedi ezt. -
Ja, erre mondom, hogy ez fileokra ugy-ahogy mukodik. Azert csak ugy-ahogy, mert az iCloudon tarolt tartalmat, Budapestrol is kozel teljes sebesseggel es a vilag barmely reszerol (igy ugye, Sydneybol is) kozel teljes sebesseggel erem el, mig ugyonebben az idoben, a budapesti lakas halozatat iszonyatos latencyvel es a modemes idoknel is lasabb sebesseggel ertem el. A foto rendszerezesre pedig, nem adnak epkezlab, az iCloud szolgaltatasait akar csak kicsit is megkozelilto megoldast.
-
envagyok
veterán
Kezdem útálni én is a google-t, youtube-ot, spotify-t, stb-t.
Régen mikor nem kellett fizetni youtube-ért, tárhelyért, cserébe a felhasználóknak kellett tartalmat adni, meg a képekkel tréningelhették az AI-t, azt mondom korrekt deal volt.
De most fizess a felhőért, hogy zenét hallgass, hogy mások által ingyenesen feltöltött videót nézz, akkor emiatt magasabb adatcsomagot vegyél a mobilokra...
Vicc
Egy ilyen tárhely+telefon,mobilinternet, meg a millió streaming szolgáltató disney, netflix, hbo, iptv, youtube, spoti egy 4 fős családnál már simán verdesi a havi 100k kiadást.Futás közben is leszoktam arról, hogy a retro rádiót streamingen hallgassam, mert szívja a gigabyteokat.
Szerencsére van fm rádió a bt fülesben otthon meg kb havi 2000ft villanyból, plusz havi kb 3000ft avulásból fenn tudok tartani egy szervert, 10TB cucc fér rá. -
ricsip
addikt
Kovid idején jött ki google a 1080p premium opcióval, ezt előfizetéskor választhatod ki. De csak néhány videónál van ilyen opció.
A videókat (h.264 kodek) pedig folyamatosan kódolják (rontják le minőségben). Vannak letöltött videóim (pár száz...) 2018-ból és előtte. Ugyanazt a videót 2025-ben letöltve fele akkora méretű ugyanolyan felbontás mellett. Megnyitva Mediainfo-val, látszik h. a keyframe-eket vették ritkábbra (előtte keyframe 1, most meg már 3). Emiatt pl. játék végigjátszások, sűrű gyors mozgások, változások, részletes texturás hátterek előtt mozogva homályos paca lesz az egészből.
Pontosan mint ahogy a digi is lerontotta a digitális kábeltv kodek bitrate-et valamikor 2022 első felében. Látványos volt pl. Duck Tv-n (kisgyerekkel néztük esténként). Ezeknél homogén 1színű hátterek vannak a rajzfilm-jelleg miatt, éles átmenetek a színek / formák találkozásánál. Na ez okádék lett, köszönjük a 4ig-nek ezt is. -
Pikari
veterán
Pár éve a youtube csinált valamit (valószínűleg újratömörítette az összes videót), és ami eddig viszonylag jól nézett ki, az azóta írtózatosan szarul néz ki 720p-ben, vagy az alatt.
A youtube sajnos elég rossz minőségű tömörítést használ, de ilyen orbitális mennyiségű videót rendesen nem lehet normálisan letömöríteni.
-
Miert nezne ki ugy? Teljesen jol nez ki az 1080p youtube. Akar h264-ben is. Nezd meg, pl szedj le egy videot kimondottan 1080p/h264-ben. Az a megjelenito, amin en youtubeot nezek, az csak 1080p, nincs minosegi problema vele. Ennel a videonal is lathatod, hogy 1080p eseten 1.5 megabites a h264 bitrate es 700 kbps az av1.
-
-
Lord Myn
senior tag
Ja, így értem... az én fejemben a korszak vége, amikor már a nagy többség nem használja az adott OS-t, illetve a fejlesztők is hanyagolják a támogatását az új szoftvereknél.
Igen, emlékszem 2014 tavaszára, egy nagy multinál voltam akkoriban L2 támogató és ment a visítozás, hogy azonnal kell egy projekt, hogy az összes még XP-t használó gépet (~60-65%-a a felhasználói gépparknak) upgradeljük W7-re, jó buli volt...
-
Lord Myn
senior tag
A 2006 az elég erős kijelentés korszak végének, tekintve, hogy 2006 végén jelent meg a Vista...

Egyébként nem volt olyan rossz, mint aminek mondják, csak akkorát ugrott a gépigénye, hogy a legtöbb átlag user nem tudott lépést tartani vele (1 magos, 0.5-1GB RAM-os gépekre próbálták felerőszakolni). Én 2008-ban telepítettem először a gépemre egy Business SP1-et, mert akkor VMware-eztem és elég bika gépem volt (Core 2 Quad, 8GB RAM), azon úgy futott, mint álom és meglepően stabil is volt, nem is kellett egyszer sem újratelepíteni 2009 végéig, amikor is kíváncsiságból felraktam a Win7-et és onnantól már az maradt elég sokáig.
-
Pikari
veterán
A supermium legtöbb releaseéhez SSE3 kompatibilis processzor kell, tehát korai pentium4 vagy athlonxp processzorokkal nem tudod futtatni.
Van, amihez SSE2 is elég, ezeket elvileg tudod pentium4en vagy korai athlon64en futtatni, de a teljesítmény nem hiszem, hogy kielégítő lesz.
Alapvetően azt mondanám, hogy egy Athlon64 x2 vagy egy Pentium D már megfelelő neki, de a korábbiak nem, így saccra 2005, ami még belefér az általad meghatározott intervallumba.
-
-
Urban legend. Már kb 2010 környékén(vagy korábban ?) is vizionálták a netpc- t, semmi nem lett belőle. A net már relatíve olcsó, de egy nagy kapacitású felhő drága. Ebből sem lesz semmi, sztem. Local HDD/SSD/game marad, max az online gamehez kell egy 1GBit netkapcsolat, aztán szevasz.
-
Pikari
veterán
Egyébként glide only cuccok nem nagyon voltak már 98 után. De volt értelme a glidenek, ha pl ilyen 300 mhz körüli proci mellett akartál voodoo2 vagy hasonló kártyát használni, mert kissebb a cpu overhead, és általában túl tudott lökni 25 fps-en azokban a játékokban, amik d3d-vel mondjuk 20 fps alatt karikáztak akár egy modernebb kártyával is a gyenge cpu miatt. De onnantól, hogy mondjuk egy 600 mhz-es Pentium3-mat belepattintasz a gépbe, a glide teljesen értelmetlenné válik. Persze nekem 2004-ig 400 mhz körüli gépem volt, szóval jól jött a glide, és a voodoo kártyák rendkívül kicsi cpu igénye.
-
vrob
aktív tag
Igen, 96-ban a Netscape volt a piacvezető, az OSR2-ben megjelenő IE3-mal kezdtek el nyomulni nagyon MS-ék. Integráltak hozzá Mail klienst is.
Amikor még a yahoo.com volt "a" keresőoldal.
Páran meg telnettel leveleztek a szolgáltató smtp szerverére kapcsolódva. Ami elég idegesítő volt, értelmetlen mondatok és helyesírási hibák garmadája, nem tudták javítani amit már begépeltek.Ha jól emlékszem a mirc volt, ami előre kialakított karaktersorozattal szépítette a chatszobákat (vagy annak is egy változata). Az irc adminok nem szerették, jött a ban egy két szépség beküldése után
frescho: szerencsére azokat nem használtam. De most hogy mondod Win3.11 alatt láttam valakinél netkapcsolatot, de akkor már nagyon elavult volt.
-
vrob
aktív tag
Játékra nem nagyon volt jó, de 97-ben már indult a kényszerítés. A Windows 98 megjelenése is előtt volt pár húzócím a játékok között ami miatt elkerülhetetlen volt a Windows 95 használata.
Rémlik, hogy fájl kezeléshez is érdemes volt Windows alatt dolgozni. Akár DOS ablakban egy commanderrel is gyorsabb mint natív DOS alatt, smartdrive-val.
Az ACDSee 32 bit 1997-ben ami meg durva volt képkezelésre Win95 alatt.
Az volt az első progi, ahol azonnal megtörtént a képváltás amikor a következőre kattintottunk, a háttérben észrevétlenül gyorsítótárazta a képeket, DOS alatt az ilyesmi nem volt jellemző.
Plusz, 1997-ben kezdtem el néha otthonról felkapcsolódni a netre céges kóddal, ahhoz is kellett a Windows meg az Internet Explorer 4
-
Nekem anno, nem volt ennyire rossz tapasztalatom vele. Bugos es lassu az csak 486-on volt. Pentiumon, nekem, teljesen jol ment a '95. P1-en a gyari 4.00.950 volt, ez biztos. Valamikor '97 elejen lett MMX-em, viszont ott egyszerre lett ezzel egy 2.5-os HDD is, amit kette kellett volna particionalni, ezert ide, mar biztos, hogy a 4.00.1111, azaz az OSR2 lett telepitve. Itt ugyis par havonta kicserelt az ember mindent a gepen, ezert szerintem '97 oszen mar LX-es P2 volt, ahova viszont mar nem is '95 ment fel, hanem a Memphis Beta 2 es onnantol en sajat gepen nem is hasznaltam mar '95-t. Masnal lattam uzemben OSR2-t es az USB upgradet is (pl TX-es lapok USB-vel), de soha nem lattam a kornyezetemben AGP-t is tartlamazo gepet, amin meg Windows 95 lett volna hasznalva. Ebben az idonben eleve rossz emlekek fuznek a nem Intel chipsetet tartalmazo AGP-s alaplapokhoz.
-
envagyok
veterán
A leírásban amit linkeltem is írják, hogy OSR2 a jó, a 2.5 tele van pakolva minden hülyeséggel, és lassú, instabil.
Tegyél egy próbát a leírás alapján, szerintem jó lesz.
Persze egy win95 a 98-hoz képest mindig hátrányban van, de egy 96-os v1 se tud annyit mint a v2 (lassabb, nincs multitextúrázás, stb.)
De 95-97 konfigot nem akarok összerakni se csak DOS-al, se Windows 98-al.A leírásban van egy jó tool is, ami menti a registryt, ha valami elcseszné a Windowst
-
KROK640
nagyúr
Az ember azt gondolná, hogy 64MB + Win95 csak valami nagyon gyors lehet. Mondjuk nekem a '95-el nem sok tapasztalatom van, pláne nem 64MB RAMmal (amikor én 95-öt használtam még 16MB is jónak számított, de a suliba talán 8MB ha volt a gépekben)
vagy arra gondolsz, hogy maga a Windows 95 futattja lassan a cuccokat?
Azt tudom, hogy Win 98 + 128MB RAM (Celeron 466-al) pokoli gyors és reszponzív az érzés.
-
Pikari
veterán
A vesa remeksége is csak elméleti jellegű, eleve az, hogy egyáltalán működik -e, alaplaptól függ. Pl nekem a GeForce2 MX-es kártyám VBE-je egész egyszerűen nem működött az akkori alaplapommal használva egy kompatibilitási hiba miatt, emiatt egy SiS 6326-os kártyát kellett használnom DOS játékokhoz. A geforce kártyáknak a fejlesztésekor már nem volt szempont, hogy a dosos és dx5ös játékok normálisan működjenek, és csak a saját dolgát nehezíti meg vele az ember, ha ezekhez ragaszkodik. Ha mindenképp win98 és nvidia kártya kell, akkor riva128, esetleg TNT1 (lehetőleg valami rohadt régi driverrel), azzal még minden pöcc-röff. Csak sajnos eléggé beszerezhetetlenek már ezek a kártyák.
-
Pikari
veterán
Az rendben van, hogy az "alá" jelent meg, de attól még a régebbi játékok egy része nem fut velük. Pl indításnál lefagynak, drivertől függően featurek hiányára panaszkodnak, vagy épp a dosos (vesa) implementáció hiányos, vagy használhatatlan. Feltételezem, hogy aki windows98os retró gépet épít, annak a fő célja az, hogy az adott platformra létező játékokat és szoftvereket a lehetőség szerint futtatni tudja.
Nyilván fordítva is igaz a dolog, tehát egy g200on vagy voodoo2-esen a 2000 utáni játékok nem fognak már rendesen működni, de azokhoz eleve az xp a jobb választás a modernebb videókártyákkal.
De ehhez tudni kéne, hogy mi a célja. Ha csak annyi, hogy időnként elindítsa a win98at, és nézegesse, akkor nyilvánvalóan akár egy fx5200 is jó lesz hozzá akár, annak is vannak jó 98as driverei. Ha az 1997es forma1es szezont, carmageddont, és hasonlókat akarja átélni, akkor a geforceot a hajára kenheti.
-
Amúgy én láttam olyat, hogy a műanyag részeket is finom csiszolópapírral ledörgölte a manus, ahol éppen volt rajta valami szennyeződés és festékkel telibefújta. Úgy is szép lett. Műanyagra kíváncsi vagyok, hogy milyen spray festék lehet jó, illetve számítógépházra is milyet lehet érdemes használni.
-
Nincs jó megoldás, ha egyszínű, akkor nem szoktam vele küzdeni.
Van olyan 3D nyomtatás (gyantás) ami már eléggé megközelíti felbontásban a szükségest, de azzal meg nem láttam akkora nyomatokat, mint amekkora nekünk kellene. A sima FDM még 0.2-es fúvókával sem lesz elég jó a gyári reprodukálásához. Persze lehet kezelni, fillerezni, fújni, simítgatni, csiszolni, de nem lesz olyan, mint az eredeti.
Ez sima szódabikarbónás szórás? Ilyet régen próbáltunk atom dzsuvás autó műanyagokon. Nem ette meg, ha nem 8 bárral esett neki az ember. Többre nem emlékszem, volt vagy 20 éve

-
Hosssszu
őstag
És a fogyasztást még nem is említetted.
Cégnél visszaadtak egy (valamilyen) Dell nVidia 4070 (6GB) kártyával 12. vagy 13. gen. Intel procival szerelt laptopot. Valami 320, vagy 360wattos tápja van.
Én akkora (teljesítményre és fizikai méretre értendő) laptop tápot még nem is láttam soha.
Kapott helyette egy M4 procis MacBook-ot és örül, mert most már normálisan tud dolgozni (videóvágás). Meg persze nem 5 kilót kell cipelnie minden nap.
-
Hmm, akkor a behíresztelt nagyon jól optimalizált kód is már relatíve nagyobb RAMot kér. C/C++ - ban fejlesztett is kiterjeszkedik, az objektumokat meg sztem nem fogják nulláról assemblyben újrakódolni.
128GB még madness XP- hez is ok, pont annyit lát a mai extended címkiterjesztés, igaz 2/4GB szegmensekben, de XP specifikus single task nem is fogyaszt többet.
Win98 meg 3.3GB monokromatikus elérés, nem is kell több, only UEFI bekevehet, de állítólag már kint van a legacy BIOS kiegészítő. -
czundermák
aktív tag
A 23.11-es verziószám vált be. A legkésőbbi 71.xx konkrétan artifact-eket dobált a képre, először azt hittem a kártya hibás. Az 5x.xx driverekkel van ami elindult van ami nem, a 4x.xx driverekkel a 3d markok azt írták nincs 3d gyorsító a gépben. Végül ahogy haladtam visszafelé most már BRSZK óta stabilnak bizonyult a 23.11.
-
czundermák
aktív tag
A KG7 Raid elég jó lap, főleg azért van ez benne, mert az első DDR-es chipset volt az AMD760, s462-ben. Korszakban is tökéletesen passzol a nagyobb Tbird miellé.
Pikari: Egy Shuttle AK11-el indult az építkezés, az SD memóriás lap, majd cseréltem erre, és már itt észrevehető a különbség, ahogy írod 10-15% alsó hangon megvan. Szóval jót tesz a CPU-nak a DDR alacsonyabb órajelen is.
-
KROK640
nagyúr
Nem is gondoltam, hogy ilyen jó nő* vagy

Szerintem akkor a ruházattal lehetett valami probléma.
* Jó, ez nekem egy 10/7-es de azért ez már bőven elég jó ahhoz, hogy rákattintsak.
Sőt, ezek azért jobbak sokszor mint a 10/10, mert az úgyis kb elérhetetlen viszont ezek még elérhetőek, ha ügyes és szerencsés az ember
-
KROK640
nagyúr
Voltak akik szivacsoztak meg ilyenek, de én valahogy sosem.
Sőt, amikor megjött a 80GB-os 7200-as Maxtoromból mindkettő, akkor az egyik a ház aljába került a másik meg rendesen tartóba. A két 7200-es winyó ha egyszerre járt olyan volt mintha egy motort indítottak volna be csak távolabb. A haveroknak is egyből feltűnt, hogy mi mormog így a gépben? Máris lehetett újságolni, a 40-60GB-os HDDre vágyó cimbiknek, hogy ez bizony 2db 80-as 7200-as HDD
A Quntum LCT 20 20-ak hűvösek, halkak, és lassúak

-
-
KROK640
nagyúr
Egyébként igen. Sokan nyafognak különösen az elmúlt pár évben, hogy jajj a HDD milyen hangos ... Sosem gondoltam volna, hogy mindenki hangszigetelt szobában lakik (nekem az utca zajai nyitott ablak mellett simán elnyomják a HDD-t).
Nem mellesleg nekem zene füleimnek a HDD hangja
-
envagyok
veterán
Van napi felhasználásra összerakva egy P233 s3 virge és 3dfx v1 gépem gravis ultrasounddal/sb pro2-vel, awe32-vel, roland midivel.
Ez DOS-ra tökéletes.Viszont a powervr pcx2 meghálálja az erős fpu-s processzort, és a nagy cache-t. Igazából ezt a gépet kizárólag powervr-t, és rredline/speedy3d-t használni tudó játékokkal fogom használni, így nem a visszefelé kompatibilitás a lényeg.
Mivrl tesztelted a p233 p2-300 procik közti különbséget?
Pl. Quake2-vel software renderrel és 3d gyorsítva? -
Jól leírtad. Néhány név van a 20.századi palettában is csak, akit nem felejtenek el tuti. A legismertebb Einstein papa, a század elején a relativitással, elvileg nem is hozhatta volna létre az elméletét, senki nem tudja, hogyan látta/láthatta át a téridő alapvető működését már akkor. Az elmélet a mai modern kontrollokkal sem cáfolható, kisebb áttörések vannak, ezek sem cáfolják egyértelműen, csak modernebb kiegészítőkkel gyarapítják.
-
-
envagyok
veterán
Kb még a Win 3.11 is jobb és stabilabb mint a 95.
Az utolsó win 95 OSR 2.5 lett úgy ahogy használható (1997 végén)
Emlékszem nálam is sokszor bedobta a törölközőt.
Akkoriban szoktam rá, hogy ketté partícionáltam a merevlemezemet, és a D-n volt minden ami fontos volt.
Ha összefosta magát a Windows, akkor meg csak simán újraraktam a C-re egy Norton Backupból.
Kb 20 perc alatt megvolt testreszabva, driverezve. -
Nekem szoftveresen nem annyira számít a korhűség, csak ne kelljen szívni.
P1 jelenleg 133 Mhz, de kaptam egy 166-os procit, ha működik az lesz végül,
64 MB RAM van benne, inkább tegyek DOS mellé sima win98-at? vagy 98SE?
DarthSun is ajánlotta, anno én 486-os gépen is használtam, de azt hagyjuk.
-
Pikari
veterán
A hozzászólásom, amire frescho reagált, úgy kezdődött, hogy "Nekem napi munkára", és a második felében pedig a szerverprocikat kritizáltam, illetve azoknak a reklámozását.
Frescho arra reagálva azt mondta, hogy talán nem jól mértem fel az igényeket és nem optimális a kiépítés - pedig de, az.
A kontextusból látszik, hogy nem mások igényeiről beszéltem, hanem sajátról. Így aztán nem értem, hogy frescho rackszerverei, mások bármilyen igényei, vps, akármi féle felhasználások hogy jönnének nekem számításba.
Mások igényeihez biztos másféle kiépítés jó - lásd az előző hozzászólást. Én nem sokra mennék a 100 darab rackkel, azonnal dobnám őket a szemétbe. Igaz, egy ezer (lassú) magos csodaprocesszorral sem, és a legtöbb felhasználó sem.
Esetleg azt gondolhatta frescho eredetileg, meg te is, hogy az ő korábbi megjegyzésére reagáltam, pedig nem, nem is neki címeztem a hozzászólást, el se olvastam, hogy korábban miről beszéltek.
-
KROK640
nagyúr
Így van. Főleg a múltban de ma is igaz, hogy sokszor több CPU generáció volt kapható egymás mellett, és a régebbieknek csa kegyszerűen lejjebb ment az áruk.
Celeron 566 azért ment nagyon, mert sokak BX-es lapba fejlesztettek procit, aztán kalap. Én is ezt akartam, de nekem nem vitte az FCPGA-t még a 466-os lapja sem, emiatt megint lapot kellett cserélnem. Előbb BX-re kezdtem gyűjteni, de aztán rájöttem, hogy minek gyűjtsek elavult lapra, mikor azzal a lendülettel már egy újabb olcsóbbra is gyűjthetek? Így jött előbb valami Duron (1300 Morgan volt a nagy vágy, de 900-assal is beértem volna akkoriban), majd az 1200-1300-1400-as Tualatin Celeron, és végül a Wilamette Celeron

A Celeron 300/366A a maga idejében kicsit sem volt szar, sőt, még akár 2 évvel később is megállták a helyüket, ha kaptak egy modernebb VGA-t és az ember visszább vett a grafikából.
-
hobizoli
nagyúr
ezeket nem magamnak raktam ossze
meg nem minden PC juzer hasznal aktualis up-to-date rendszert az ara miatt
amikor elbukja az arat mega tuningkiralynak tartott Celeron-bol annyiert ki lehet szallni, hogy 1:1 megall belole egy 1,5-2x orajelu "lesajnalt" "lefikkantott" Duron, akkor ingyen van upgrade azon resze
Új hozzászólás Aktív témák
- Bontatlan iPhone 16 (256 GB) (rendelhető)
- GoPro HERO12 Black (CHDHX-121-RW) akciókamera
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

régen jó párat csináltam 9500-ból.
Referencia.

Én akkora (teljesítményre és fizikai méretre értendő) laptop tápot még nem is láttam soha.
DarthSun