Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6480) Petykemano válasza TRitON (#6479) üzenetére


Petykemano
veterán

Elméletileg lehetséges.
Az AM5 körül azért több bizonytalanság is felmerül.
- mikorra készülnek el az AM5 alaplapok?
- milyen lesz a DDR5 ellátottság?

Abból sok eladás nem lenne, ha kiadják, de se platform nincs, se DDR5 memória. (Megjegyzés: annyival szerintem nem jobb a zen4, hogy széles tömegek legyenek hajlandók 2-3x annyit kiadni alaplapra - lásd X570 - meg ramra.)

az AM4-re való kihozatal esetleg megmagyarázná, hogy miért tűnik most úgy, hogy a tervezettnél hamarabb kiadják, hiszen ott a platform elérhető.

Ugyanakkor az elég valószínű, hogy a zen4-re a szerverpiacról is nagy az igény és korlátozott a gyártókapacitás. Tehát elég valószínű, hogy prémium kategóriában fogják elsőre kiadni.

Az AM4 szélesebb körben való elérhetőségére akkor lehet szükség, ha nagyon csúszik az AM5/DDR5 és közben az AMD-nek pedig jelentős mennyiségű selejt (hibás, vagy túl sokat fogyasztó) Zen4 lapkája keletkezik a gyártás során és muszáj valahogy értékesíteni.

Figyelembe véve, hogy az N5 sem mai csirke már és hogy milyen jókat mondanak a kihozatalról, valamint hogy mekkora igény lehet a Genoa-ra, nem tartom valószínűnek, hogy nagy mennyiségben, dömping áron érkezne ide zen4.
Az én várakozásom inkább az, hogy kiadják az AM5-öt, ami mocskos drága lesz az előző genhez képest minden tekintetben és az előrehozás inkább azzal lehet összefüggésben, hogy jó előrehaladást látnak az AM5/DDR5 területén. Esetleg ilyen marketing célok játszhatnak még közre, hogy a zen3/ADL-hez képest 20%-ot virítani jobban hangzik, mint a raptor lake-hez képest mondjuk 5%-ot.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.