- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
válasz
pamesz #43817 üzenetére
Inteles Windowst Parallels sem fog tudni futtatni Siliconon, jelenleg csak kísérleti verzióban létezik ez, és a Parallels állítása szerint is nagyon lassú. UTM elvben tud cross-emulációt (nem próbáltam), de ott is készülj arra, hogy lassú lesz.
Parallels (pénzért), UTM és Vmware Fusion (ingyen) alapvetően ARM Windowst tud normál sebességgel futtatni. Virtualbox nem fog menni. -
Friczy
senior tag
válasz
zoli62 #43489 üzenetére
Nem szükségszerűen rongálja, és ha kényelmesen elfér, nincs a közelében más csatlakozó, akkor valószínűleg nem lesz vele gondod. Ha van a közelében másik, ami 'túl közel' van, akkor már előfordulhat, hogy úgy kell bedugni mellé valami mást, hogy feszül - már nem jó. Ami probléma, bár kissé eltúlzott, hogy alapesetben a csatlakozó egy száj jack dugó súlyát kell, hogy hordja, itt meg helyből van egy ennél nehezebb átalakító, amire még rájön két RCA dugó, így a tervezetthez képes kb. négyszer akkora súly terheli a csatlakozódat.
-
Friczy
senior tag
válasz
MasterMark #43437 üzenetére
Ez nem biztos, én régóta egy FiiO USB DAC-ot használok (Olympus 2), és kíváncsiságból (meg USB port spórolás céljából) átdugtam a Minibe (M4pro) a jacket, és első körben nem tetszett a hangja. Lehet, hogy még próbálkozom vele később, de egyelőre maradt a FiiO.
-
Friczy
senior tag
válasz
Parson #43404 üzenetére
Egy teljesen mezei hifi fejhallgató nem fog kérdezősködni, hogy hol milyen jel jön, az fixen van bekötve, semmi 'kompatibilis mindennel' feature nincs benne. Sennheiser HD555, nem mondható kifejezetten újnak. A link és a rajz alapján az adapter mindössze azt teszi lehetővé, hogy menjen a mikrofon is, ha van. Viszont zenehallgatáshoz nem kell a mikrofon, a föld valamint a két csatorna (bal/jobb) ugyanott van, ahol kell neki lennie.
Nem a készülék kora miatt működik a kompatibilitás, ezt a csatlakozót egyszerűen úgy alakították ki, hogy ha bedugsz egy bármilyen régi fejlhallgatót, az is tudjon működni. -
Friczy
senior tag
válasz
Bernardo20 #43338 üzenetére
Ez egy elég szívatós Mac hülyeség, de megoldható. A lényeg, hogy van ISO és ANSI billentyűzet, és ha nem a megfelelőt választod, akkor így jársz, mint fent. A miresz által belinkelt kép mutatja, hogy hol kell beállítani, sajnos sok esetben nem jelenik meg a billentyűbeállítási gomb, ha már egyszer beállítottad (most pl. nálam nem látszik), így aztán a módosítás sem egyszerű.
Viszont megoldható lásd a linken: [link] -
Friczy
senior tag
válasz
bytesizelife #43323 üzenetére
Említettem én is két példát, ami nem fotós, de pl. hobbisoknak a Raspberry Pi és társai szintén SD kártyával mennek, azokat is meg kell etetni valahogy. Szóval többféle felhasználás indokolhatja még.
-
Friczy
senior tag
válasz
titi12 #43317 üzenetére
A kaputelefonom beltéri egysége micro SD kártya segítségével frissít, illetve ha becsengetnek, a képet is arra készíti, ha benne van. A BT hangszóróm önmagában is képes zenét játszani a beépített micro SD kártyáról.
Valamiért a Macbook Pro-ba is be/visszakerült a kártyaolvasó, gondolom, nem teljesen véletlenül. -
-
Friczy
senior tag
válasz
miresz #43302 üzenetére
A plusz táppal nekem nincs bajom, ahogy elnéztem, az M4 minihez lévő dokkolók túlnyomó többségénél opcionálisan van. Gondolom, abból a megfontolásból, hogy az M4 mini által egy porton leadott teljesítmény erősen korlátos ahhoz, hogy ha mindenhova rádugnak eszközöket, akkor nem biztos, hogy elegendő, és így bizonytalan lesz a működés. Ha beszerzek ilyen jellegű dokkolót, akkor úgy tervezem, hogy az opcionális táp esetén is fogom használni a külső tápot.
-
Friczy
senior tag
Én M2 minit használtam eddig, ahhoz van egy stand, amelyen vannak USB-A csatlakozók. Majd ha kijön hasonló M4-hez, várhatóan átállok, addig elvan. De találtam egy másik megoldást is: régi monitorom van, vettem olyan kábelt, ami USB-C -> USB-B csatlakozós (USB3-at tud), és így a régi USB-A csatlakozókat a monitoron keresztül tudom használni. Dell monitor, van rajta négy USB-A.
-
Friczy
senior tag
válasz
lockdown90 #42695 üzenetére
Attól függ, melyik konfiguráció. Úgy látom, a 16/512 M4 az Ijoe-nál jelenleg készleten van, a pro-ra pár napos határidőt írnak.
-
Friczy
senior tag
válasz
Friczy #42212 üzenetére
Na, végül is megoldódott, de ez elég durva volt. A megoldás a alábbi volt:
Ha megnéztem a/usr/libexec/ApplicationFirewall/socketfilterfw --listapps
parancsot, a kimenetben ez volt:2 : /System/Applications/Utilities/Terminal.app/Contents/MacOS/Terminal
(Block incoming connections)
Próbaltam az --unblockapp opciót, eredmény nélkül. Továbbra is a Block incoming connections üzenet volt. Végül kínomban a
/usr/libexec/ApplicationFirewall/socketfilterfw --add /System/Applications/Utilities/Terminal.app/Contents/MacOS/Terminal
parancsot adtam ki, ez megoldotta.
Logikát mindenesetre nem láttam benne. -
Friczy
senior tag
Frissítés után érdekes jelenséget tapasztaltam. A terminálban nem működnek a hálózati funkciók, még egy mezei ping sem. A beállításokban a hálózat tűzfal beállításainál látom, hogy a bejövő kapcsolatok a terminálra nem engedélyezettek, de ha beállítom, hogy engedélyezettek legyenek, és leokézom, majd visszamegyek, ugyanaz a helyzet, nem engedélyezettek. (ha a tűzfalat kikapcsolom, akkor megy minden, de azt nem szeretném)
Mit lehet ezzel csinálni? Van valami CLI parancs a tűzfalszabályok listázására, kezelésére?
-
Friczy
senior tag
Én is így gondolom, ezért nem hiszem, hogy az smbd leállítása és újraindítása befolyásolná a kliens működését.
Amikor nem megy, akkor az a helyzet, hogy a hálózatban látja mondjuk a diskstationt, de ha rákattintok, semmi nem történik, vagyis a megosztásokat már nem látja. Többnyire usernevet és jelszót se kér be, de az amúgy el van mentve, tehát ez érthető. Az smbutillal próbálkoztam, az biztos, hogy a lookup működik tehát a hostnévre látom a server IP-jét.
-
Friczy
senior tag
Meglátjuk, ha legközelebb előjön, ki fogom próbálni. Kicsit szkeptikus vagyok, az smb.service az, amikor én adom az smb servert, tehát az én megosztásaimat akarják elérni. Itt viszont az a helyzet, hogy én akarom más servereken elérni az SMB megosztást. De majd kiderül.
-
Friczy
senior tag
Nekem már két-három alkalommal előfordult, hogy valamiért az SMB megszűnt rajta rendesen működni, nem láttam a NAS (vagy akár a több gép) meghajtóit. Próbáltam a tevékenységfigyelőben keresgélni, hogy vajon mit kell kilőni és újraindítani, de nem jártam sikerrel, csak a reboot oldotta meg. (Mac Mini M2 pro, Sonoma)
-
Friczy
senior tag
válasz
MasterMark #40789 üzenetére
Tudtommal airdrophoz, órával feloldáshoz pl. hasznos, ha van.
-
Friczy
senior tag
Meg lehet-e oldani, hogy a Mac a wlan interface-en más hostnevet küldjön a DHCP server felé, mint a vezetékesen?
A MIni vezetékesen és Wifi-n is csatlakozik a hálózathoz, ugyanazon a subneten. Függetlenül attól, hogy ez alapvetően értelmetlen (bár ha mondjuk valamiért kiesik a vezeték, mert valaki kirántja, még jól jöhet), nem szeretném ezt a setupot megváltoztatni, viszont így szegény DHCP server zavarodik össze, pontosabban a DNS server utasítja vissza rendszeresen a regisztrációt, merthogy a hostnév már létezik.Van egy hasonló felállású Linux gépem, ott meg tudtam oldani, hogy a Wifi interface-nek más legyen a neve. Megoldható ez a MacOS-ben is, és ha igen, hogyan?
-
-
Friczy
senior tag
Utólag már késő, mindenestre nem tudom, számít-e, de a launchd.log egyik file-jában (ami az adott időben releváns dolgokat tartalmazza) sok bejegyzést látok a com.apple.mdworker.shared processre(?) Van jó néhány exited due to SIGKILL - gondolom ez akkor lehetett, amikor leállítottam a csatlakozás próbálkozását.
-
Friczy
senior tag
A kiszolgálóhoz (diskstation, SMB/CIFS megosztás) kapcsolódás hirtelen megszűnt működni az asztali gépemen. Korábban ment, most ha csatlakozni akarok hozzá Finderből, akkor megáll annál, hogy kapcsolódás, és nem történik semmi. Forkliftből ugyanez. Pingelni névvel is, IP címmel is tudom, helyi háló, ugyanezen a hálózaton lévő Macbookról gond nélkül megy. Meg lehet ezt valahogy javítani újraindítás nélkül?
-
Friczy
senior tag
Van egy Mac Minim, egy külső SSD-vel, az SSD-n két volume felcsatolva (de ez végül is mindegy).
Filemegosztás be van kapcsolva, egy másik gépről (M1 Air) szeretném elérni, a belső SSD-t minden további nélkül engedi, viszont. a felcsatolt drive-okat nem. A hibaüzenet: 'A művelet nem hajtható végre, mert a "Vol1" eredeti eleme nem található'.Nem lehet felcsatolt kötetet más gépről elérni? Ha mégis, mi a módja?
-
Friczy
senior tag
válasz
hibavissza #40477 üzenetére
Normálisan működő BT egér megint csak Apple van. Logitech azt hazudja, hogy támogatja, de nincs normális drivere Apple siliconra.
Logitech Ergo M575 egerem (trackball) van Mac Minivel (M2pro) használom, nem is kell driver, simán működik.
-
Friczy
senior tag
Igen, az angol abc használata workaround. Viszont mivel a problémát nem lehet mindössze egy rendszerben megoldani, mert alapvetően akkor jön elő, amikor egyik fajta kódolást használó rendszerről átviszel adatot egy másikra, más biztos megoldás nincs. Persze futottam bele hasonló problémába Linux alatt, az esetek többségében meg tudtam oldani, de ha itt az Apple-től várod a megoldást (a sötét téma emlegetése miatt gondolom így) akkor azt hiába várod, és nem azért, mert az Apple nem akarja. Amíg rendszeren (vagy almák közt) maradsz, addig várhatóan nem lesz probléma a filenevekkel, de a más rendszerekkel való csere esetén ez nem garantált, és soha nem is lesz az.
-
Friczy
senior tag
Használhatsz magyar file-neveket. Senki nem tiltja. (Én is használok, pedig sokáig elkerültem, mert régebben még több probléma lépett fel ezekből) Csak hiába megy az egységesedés felé a számítástechnika, még mindig rengeteg inkompatibilitás van, ezek egyike pont a karakterkódolás. Ha valaki a karakterkódolásból eredő problémáktól 100%-ig meg akar szabadulni, azt csak úgy kerülheti el, ha nem használ ékezeteket. Valamit valamiért, kinek mi éri meg jobban, és még folytathatnám, de remélem, így is érthető.
-
Friczy
senior tag
Nem a programkódolás, hanem a karaktertábla beállítás. A rendszerek többsége le tudja kezelni, probléma ott van, ha a forrás- és a célrendszer nem azonos kódolást használ.
Blakey már említette a Latin 1 (iso-8859-1) és Latin 2 (iso-8859-2) kódeltérést, ha az egyik rendszer így van beállítva, a másik meg úgy, akkor eleve probléma lesz, a másik pedig, hogy elvben már minden rendszer át kellett volna álljon az utf-8 kódolásra, ami segít az egységesítésben, csak éppen tovább növeli a lehetséges eltéréseket.Én is azt tapasztaltam, hogy a zip formátum elég érzékeny az eltérő karaktertáblák esetén, könnyen jön egy kicsomagolt zipből krix-krax. Más tömörítők ezt jobban kezelik.
Mindezeknek köze nincs a programozáshoz, még akkor sem, ha itt is előfordul a 'kódolás' szó.
-
Friczy
senior tag
válasz
hszilard666 #30419 üzenetére
Arra a két órára, amíg megtartod, nyugodtan
-
Friczy
senior tag
válasz
RexMaximus #29238 üzenetére
Unixnál nem a usernév, hanem az ID számít. Nem tudom, Mac-nál hogy van, de Linuxon az /etc/passwd tartalmazza.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lightyear - befektetési app
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Kezünkben a Honor Magic V5
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hisense LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- ROG STRIX X870-F + AMD Ryzen 7 9800X3D + 32GB DDR5 + Sapphire 7900 XTX Pulse 24GB + Win11 PRO
- Gigabyte H510M-S2H V3 alaplap és i5-11400F Processzor Csere
- 27%-os áfás számla / Mini PC / SFF / TOWER - Brand gépek - 4-9 gen. HP / DELL / Lenovo - 1 év gar.
- Lenovo Thinkcentre M700 MiniPC (i5-6500T/8GB/256SSD)
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN