- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kempingezés és sátrazás
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Már sok éve viszonylag szépen teszi a dolgát ez a kiépítés. Egyszer volt csak gond, de az is hardware eredetű okból (egy fizikailag hibás SATA kábel és az UEFI Setup-ban engedélyezett SATA HotPlug együttese okán, mikor többször is eltűnt, majd újra megjelent egy HDD, és visszakerült a filerendszerbe "lemaradva", de nem degradáltként) és még úgy is le lehetett menteni dolgokat rescue-val (de új filerendszert kellett létrehozni, nem volt menthető a régi, a hibátlan HDD+kábel csokor oldalon is sérült a szakadást követő írásoktól a filerendszer). De azóta (1-2 éve?) azt hiszem már erre is fel lett készítve (ma már nem omlana össze ettől sem teljesen, mint régen).
Alapvetően hozza a RAID-0 sebességét, és van némi redundancia, ami szerintem számomra optimális. És 5 HDD fér a gépbe, mert a 6. a rendszer SSD (és nincs se több SATA port, se üres PCI-E slot a hálókártyák miatt).
Noha végül is alternatíva lehetne, hogy a PCI-E M.2 SSD-t, amit az aprón találtam véletlenül (16Gb-os Optane drive, amire mindig kíváncsi voltam, hogy mit tud, és most futottam bele olcsón) használom az OS-nek (de nem tudom, hogy hozzá tudnám-e adni, mint EFI boot entry, mert elég háklis erre az alaplap így, hogy custom mod-olt firmware van rajta, ami közvetlenül Btrfs-ről tud boot-olni!), és akkor vadászhatnék még egy 6. HDD-t (beeszkábálva az ODD foglalatba), de szerintem nem nagyon lenne gyorsabb, mert elsősorban szekvenciális műveletekre használom (de nem kizárólag, és a nagy file-okkal végzett művelet is generál random jellegű írást/olvasást*).
Egész pontosan a System és a Metadata az RAID-1, csak a Data a RAID-5 profil (a Reserve az Single).
*Lehet, hogy az új kernelben van valami regresszió, de lehet, hogy azért lassult most meg, mert csak ~10%-át hagyom szabadon (kicsit elfajult a gyűjtögetési mániám).
De ma töröltem ~120Gb-nyi adatot, többségében 200-300 Mb-os file-ok formájában, és legalább 20 percre irdatlanul belassult. Néztem nmon-ban, és rengeteget olvasott még (a sebesség és kihasználtság értékből ítélve inkább random jelleggel), miután véget ért az eleve lassú törlés (~20 file/sec), aztán kezdett még írni (gondolom rengeteg metadata blokkon rágta át magát és frissítette őket). Ilyekor a szekvenciális olvasás is nagyon lassú.Minden este fut rajta egy on-demand defrag és filterezett balance, és mégis ilyen most.
BFQ-mq az ütemező.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest