Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz ivana #31404 üzenetére

Már sok éve viszonylag szépen teszi a dolgát ez a kiépítés. Egyszer volt csak gond, de az is hardware eredetű okból (egy fizikailag hibás SATA kábel és az UEFI Setup-ban engedélyezett SATA HotPlug együttese okán, mikor többször is eltűnt, majd újra megjelent egy HDD, és visszakerült a filerendszerbe "lemaradva", de nem degradáltként) és még úgy is le lehetett menteni dolgokat rescue-val (de új filerendszert kellett létrehozni, nem volt menthető a régi, a hibátlan HDD+kábel csokor oldalon is sérült a szakadást követő írásoktól a filerendszer). De azóta (1-2 éve?) azt hiszem már erre is fel lett készítve (ma már nem omlana össze ettől sem teljesen, mint régen).

Alapvetően hozza a RAID-0 sebességét, és van némi redundancia, ami szerintem számomra optimális. És 5 HDD fér a gépbe, mert a 6. a rendszer SSD (és nincs se több SATA port, se üres PCI-E slot a hálókártyák miatt).

Noha végül is alternatíva lehetne, hogy a PCI-E M.2 SSD-t, amit az aprón találtam véletlenül (16Gb-os Optane drive, amire mindig kíváncsi voltam, hogy mit tud, és most futottam bele olcsón) használom az OS-nek (de nem tudom, hogy hozzá tudnám-e adni, mint EFI boot entry, mert elég háklis erre az alaplap így, hogy custom mod-olt firmware van rajta, ami közvetlenül Btrfs-ről tud boot-olni!), és akkor vadászhatnék még egy 6. HDD-t (beeszkábálva az ODD foglalatba), de szerintem nem nagyon lenne gyorsabb, mert elsősorban szekvenciális műveletekre használom (de nem kizárólag, és a nagy file-okkal végzett művelet is generál random jellegű írást/olvasást*).

Egész pontosan a System és a Metadata az RAID-1, csak a Data a RAID-5 profil (a Reserve az Single).

*Lehet, hogy az új kernelben van valami regresszió, de lehet, hogy azért lassult most meg, mert csak ~10%-át hagyom szabadon (kicsit elfajult a gyűjtögetési mániám).
    De ma töröltem ~120Gb-nyi adatot, többségében 200-300 Mb-os file-ok formájában, és legalább 20 percre irdatlanul belassult. Néztem nmon-ban, és rengeteget olvasott még (a sebesség és kihasználtság értékből ítélve inkább random jelleggel), miután véget ért az eleve lassú törlés (~20 file/sec), aztán kezdett még írni (gondolom rengeteg metadata blokkon rágta át magát és frissítette őket). Ilyekor a szekvenciális olvasás is nagyon lassú.

Minden este fut rajta egy on-demand defrag és filterezett balance, és mégis ilyen most.

BFQ-mq az ütemező.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés