Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34501) szabolcs77 válasza PumpkinSeed (#34497) üzenetére


szabolcs77
tag

még nincs eszköz. olyan eszköz kellene amiu megfizethető és tudja ezt.

(#34502) tommmika válasza Gubek-Einste (#34494) üzenetére


tommmika
csendes tag

Aha, tehát a "B" pontba kettő darab ilyen és a másik oldalon (elérni kívánt hálózat "A" ) maradhat minden a régi az antennát kivéve, persze ebből kell egy a másik oldalra is ;) ?!? Mert ha igen ez nagyon jónak tűnik :)

Valaszodat köszönöm
Üdv.: Tom.

(#34503) Gubek-Einste válasza szabolcs77 (#34501) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ez egy elég nem hétköznapi funkció, custom firmware alatt lehet, hogy megoldható de a legegyszerűbb egy manuális jelszó állítás lenne minden nap.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#34504) Gubek-Einste válasza tommmika (#34502) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Az elsődleges épületben kell egy TP-Link 741ND + panel antenna a jelenlegi router-re kötve ami biztosítja a másodlagos épülettel való kapcsolatot.
A másodlagos épületbe kell egy TP-Link 741ND + panel antenna az elsődleges épülettel való kapcsolatra és ha szükséges akkor egy újabb TP-Link 741ND ami a beltéri wifi elérést biztosítja.
Mivel a TP-Link 741ND alapból nem képes a kliens módú működésre így custom firmware kell a használathoz, ajánlatos lenne az összes TP-Link 741ND-n ugyanazt a firmware-t használni az egységesség miatt.
Mivel a jelenlegi eszközök (TP-Link 340GD) elég régi így jó lenne beszerezni a helyére egy újat ami lehet szintén egy TP-Link 741ND.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#34505) szabolcs77 válasza Gubek-Einste (#34503) üzenetére


szabolcs77
tag

hát az ott ülő hölgynek erre sem ideje nincs, illetve nem is vagyok benne biztos, hogy meg tudná csinálni. ezért keresek automata megoldást.

(#34506) juzraai


juzraai
újonc

Sziasztok!

Kaptam egy új laptopot, amiben egy Intel Wireless-N 7260-as wifi adapter van. Azt tapasztalom vele, hogy az itthoni TL-WR740N routeremmel nem barátkozik össze: lehalasztja a router wifi részét. (Azután hogy a laptoppal rákapcsolódok, kb. 1 perc múlva a router ledob mindenkit wifiről és nem is lehet rá kapcsolódni reboot-ig.)

Viszont máshol nincs gondja a laptopnak. Próbáltam már sokmindent: adapter driver frissítést, HT mód letiltást, routeren channel átállítást (Intel által ajánlott 1/6/11 csatornákat), windows 8-as tippeket, de egyik sem oldotta meg a problémát.

Van esetleg ötlete valakinek, mi lehet a gond és hogyan orvosolhatnám?

Előre is köszönöm! :)

(#34507) barack21 válasza juzraai (#34506) üzenetére

ha van rá mód cseréld a wifi kártyát a laptopban :)
vagy usb-s megoldás :)

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#34508) vagabor


vagabor
aktív tag

Sziasztok, nemrég vettem egy tplink TL-WN851ND PCIE wifi kártyát, amit elvileg egy giga b85m-d3h lapba raktam volna. Na most a probléma az hogy amint belerakom a gépbe, az elkezd kékhalálozni. Nagy nehezen felraktam a driverét, de még utána is hibaüziket dobál, valamint mikor használni kezdeném szintén fagyás és kékhalál. A drivert a hivatalos oldalról szedtem le, elvileg v1.0 azzal nem is lehet a baj. Amire gondoltam, esetleg a pcie slotnál lehet valami keveredés, talán más a slot verzió, ilyesmi. Sajna a lapon csak egy pcie slot van, máshova nem is tudnám rakni. Mit javasoltok, mit tegyek, kuka a wifi kártya, vagy a lapommal lehet valami? Más cuccal sajna nincs lehetőségem kipróbálni a slotot, valamint a kártyát sem tudom más lapba rakni.
Előre is köszönöm.

ASUS TUF GAMING B650-PLUS, AMD Ryzen 7 7800X3D, DeepCool AK620 Zero Dark, CORSAIR VENGEANCE DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6000MHz, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti, Cooler Master MWE 750, Fractal Design Core 3000, LG UltraGear 27GR75Q 27" IPS QHD 165Hz

(#34509) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Még mindig nem jöttem rá mi van a TP-Link WN727N USB-vel, (Megpróbáltam már Ralink-es driver-el is ua.) időnként változó 1-2 percenként kb. belassul nagyon 4-5 mp-re is, de csak web böngészésnél, letöltéskor nincs hullámzás soha. Illetve webrádiók is elnémulnak néha majd újra mennek olyankor. TPLink TL-WR740N router alapbeállításokkal. Más adapterekkel jó. :F

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#34510) Gubek-Einste válasza vagabor (#34508) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha nincs lehetőség a próbára akkor tehetsz egy kísérletet a garanciáztatásra, hátha a kártya a rossz.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#34511) Ciripke


Ciripke
tag

Sziasztok!

Van egy wifi routerem, de nem képes lefedni az egész házat.

Néztem, Ap-ket, de fura módon pl. a wifi router olcsóbb.

Mindkét router tudja a WDS-t, ez elég ahhoz, hogy egy nagy lefedettséget adjon a házban, tehát ha van két routerem, akkor mindkettő pl: a WLAN1 wifi hálózatot szórja?

(#34512) Gubek-Einste válasza Ciripke (#34511) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Beállítástól függ, lehet azonos és különböző is.
Ha van lehetőség akkor én inkább kerülném a WDS használatát mivel elég sok vele a szívás.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#34513) Ciripke válasza Gubek-Einste (#34512) üzenetére


Ciripke
tag

Szia!

Köszi a választ!

Más módon is megoldható, hogy két router u.azt a hálózatot továbbítsa, tehát u azt az SSID-t szórja?

(#34514) Treshold válasza And (#34495) üzenetére


Treshold
csendes tag

Wireless mode beállítva AP-Repeater-re
WDS Peers-nél megadva a gépem MAC adress-t (Auto módot is kipróbáltam)
Channel with 20MHz
Management Network Settings-nél Management IP Address Static-ba van állítva

Látja a gépem a venni kívánt hálózatot. El kezd csatlakozni, de nem tud felkapaszkodni rá

(#34515) And válasza Ciripke (#34513) üzenetére


And
veterán

Simán megtehető, de rosszul értelmezed az 'ugyanazon hálózat' fogalmát: attól, hogy két wifi-hálózat neve megegyezik, még nem beszélhetünk ugyanarról a vezeték nélküli hálózatról. Akkor sem, ha a hálózatokat létrehozó AP-k / routerek egyébként egy LAN-ban vannak, ugyanarra a switch-re kapcsolódnak. Két egyszerű AP alapvetően nem ismeri egymás forgalmát, és WDS nélkül képtelen egymáshoz vezeték nélküli módon csatlakozni. Ha nincs közöttük WDS-link, akkor kizárólag a saját klienseik adatforgalmát látják és vezérlik. Vagyis hiába adod két AP-nek ugyanazt az SSID-t és működteted ugyanazon a csatornán, attól még logikailag két hálózatot fognak létrehozni. Sőt: ugyanazt a rádiócsatornát, vagy egymáshoz közeli csatornákat használva még akadályozni is fogják a másik működését, mint ahogy két 'idegen' hálózat tenné egymással. Tehát le lehet fedni két vagy több azonos nevű hálózattal is a házat, de WDS- vagy egyszerű repeater-mód nélkül ajánlott egymástól távoli csatornákon üzemeltetni az egyes hozzáférési pontokat, közöttük a váltás nem lesz szakadásmentes, illetve a kliens-eszköz (a meghajtóprogramja függvényében) nem feltétlenül fogja 'elengedni' a gyenge AP-t, amelyikre kapcsolódik még akkor sem, ha egy másik AP az adott helyen már jóval nagyobb térerővel vehető. Ha nincs WDS (ami eltérő firmware-ek és chipset-ek esetén valóban nyűgös lehet), akkor szimpla repeater-mód kell hozzá. Ha egyik sincs, akkor maradnak a logikailag különálló wifi-hálózatok.

(#34516) And válasza Treshold (#34514) üzenetére


And
veterán

"WDS Peers-nél megadva a gépem MAC adress-t [..]"
Mármint milyen gépét? Mert ott a másik wireless állomás (másik repeater) MAC-címét kell megadni. Mindezt kölcsönösen, vagyis a másik repeateren pedig az első MAC-címét. Mint említettük, ezzel mindössze annyi a baj, hogy WDS-módnál semmire nincs garancia, ha nem azonos szoftver (firmware) fut a résztvevő eszközökön, illetve más hardverre (chipset-re) épülnek azok az eszközök. Egyes gyártók például nemes egyszerűséggel WDS-nek hívják az egyszerű jelismétlést, ami pedig mások értelme szerint nem az. WDS: mindkét / összes résztvevő eszközön megadjuk a másik / többi eszköz MAC-címét, ilyen az airOS megoldása is. Egyszerű repeater: itt az első (aminek a forgalmát ismételni, kiterjeszteni szeretnénk) AP-hez nem kell hozzányúlni, csak a repeateren kell megadni az ismétlendő AP MAC-címét vagy SSID-jét, így a klasszikus WDS-linkkel ellentétben kettőnél több repeater-eszköz nem is csatlakoztatható össze.

(#34517) barack21

a cantennás prejkt nehézségekbe ütközött,de találtam biquad antenna számolós oldalt, ha netán valaki ezt kívánná meg :D

[link]

jelentkezem még :)

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#34518) And válasza barack21 (#34517) üzenetére


And
veterán

Ez 2,45 GHz-en lényegében alig tér el az egyik leggyakrabban idézett gyakorlati megvalósítástól: [link]. A különbség mindössze annyi, hogy az általad adott link szerint nem tökéletesen 50 Ω-ra van illesztve a biquad, ha a két quad-elem szabályos négyzetet alkot, ezért javasolja azok kb. 30%-kal történő rombusz-formára lapítását. Ennek azonban a mérések szerint nincs túl nagy jelentősége, mivel az SWR-érték minimuma a normál négyzet-alakú quad-okkal is 1,15 körül van (és a pontos érték amúgy is frekvenciafüggő, vagyis a sávon belül nem állandó), és ezt az alakjánál sokkal inkább befolyásolja a sugárzó reflektortól mért távolsága. Arra viszont kiváló az a méretező, hogy másik sávra is lehessen méretezni egy biquad-ot, ne csak 2,4 GHz-re. Amúgy a hullámhossz csökkenésével egyenes arányban kell az antenna méreteit is csökkenteni (dupla frekvencián minden lényeges méret a felére csökken).

(#34519) barack21 válasza And (#34518) üzenetére

no de most a cantennánál vagyok még fen akadva :)

nem stimmelnek a méretek... (miután átváltom colból cm/mm-be)

ezeken a helyeken lehet a méreteket meg adni....

[link]

[link]

itt meg ugyebár naggyából leírják hogy mi micsoda :)
itt-e

én be pötyögöm az átmérőmet ami az én esetemben 2.91" (col) mert (73-74mm) az átmérőm...
és a hosszúságom pedig 26.57cm 10.46" (col) ezek az értékek fixek nem tudok rajtuk változtatni esetleg a hosszán tudok még toldani ugyan ennyit...

és kérném a nagyérdeműt hogy rágják már szájba nekem hogy mi az anyámat kezdjek én a feles meg a nyolcados értékkel ?????
mert az 1/2 wavelength nem uggyanaz a méret amit meg adtam kezdésnek azaz a (átmérőt 2,91") ???

mert már azt is néztem hogy kell kiszámolni,mi a képlet de egyszerűen én lennék hozzá hülye vagy még másnapos lennék hozzá nem tudom...

wikis hullámhossz

a képlettel is szemeztem köbö 1 napot :D

a képlet amit találtam neten...

λ=c/f a c ugye 300m/s. az f a freki MHz-ben..
2,4GHz-en 3 csatornát számoljunk ki: (1-6-13)

1-es csatorna 300m/2412=0,1243..m (12,43cm) 1/2λ ~6,2cm
6-os csatorna 300m/2437=0,1231..m (12,31cm) 1/2λ ~6,15cm
13-as csatorna 300m/2472=0,1214..m (12,14cm) 1/2λ ~6,07cm

wifi csatornák

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#34520) TbPuszta


TbPuszta
újonc

Sziasztok!

Remélem jó helyre írom le a kérdéseimet.
A segítségeteket szeretném kérni egy kábel net beállításával kapcsolatban.

Azért fordulok hozzátok, mert a szolgáltatót (Gergi Háló) most a 4 napos hétvége miatt nem lehet elérni.
Egy ismerősömnél beszerelték a netet, de nem próbálták ki hogy működik-e. Egy Thomson tcm420 kábelmodemet kapott. Ezen folyamatosan világít az internet lámpa, tehát elvileg működik...
Ha UTP kábellel rákötjük a win 7-es laptopra, akkor csak pörög, pörög az azonosítás és végül kiírja hogy, korlátozott kapcsolat és nem működik a net. Ha megnézem a kapcsolat részleteit, látszik hogy a gép nem tud magának ip-t lekérni.
A windowsban automatikus IP-cím kérése van beállítva. A modemhez semmilyen kézikönyvet sem adtak, de a neten sikerült megtalálnom, ez alapján úgy értelmezem, hogy a netnek működnie kéne:
http://www.cablerant.com/resources/manuals/thomson/TCM420.pdf

Tippem, hogy a DHCP le van tiltva a modemben, de ezt nem tudom miként lehetne bekapcsolni, mivel az ip-címét sehol sem találom, úgyhogy a webes admin felületet sem tudom behozni (bár az sem biztos hogy van neki normális).

Erre van nektek bármilyen ötletetek?
Előre is köszönöm!

(#34521) Csolt


Csolt
tag

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni, nem igazán tudom beállítani az itthoni hálózatot.

A hálózat kiépítése: Internet egyenesen a vezeték nélküli router-be megy, ahonnan vezetékkel van rákötve egy asztali számítógép és a hálózatra csatlakozik egy laptop. A probléma az, hogy nem látja a laptop és a számítógép egymást. Mindkét eszközön engedélyeztem a hálózati megosztást, de ez semmit sem eredményezett. Melyik gépen mit állítsak be, hogy lássák egymást?

(#34522) barack21 válasza TbPuszta (#34520) üzenetére

start-->futtatás-->cmd-->ipconfig/all... enter
alapértelmezett átjáró vagy default gatway ha jól írom...
192.168.?.?
aztán amit látsz ip-t azt besuhantot böngészőbe és betudsz lépni, ha kéri a user:pw-t akkor keress rá elősször a gyárira aztán kérdezz rá a szolgáltatóra :)

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#34523) maxima


maxima
tag

Sziasztok!
A következő helyzetre nem igazán találtam
megoldást a topicban:

Jelenleg a net-et a kb 70 m-re lévő szomszéd házból
(közötte rengeteg fával megtűzdelt területen keresztül)
érem el a következő felállással: A szomszéd egy
TL-WR841N routerrel osztja a netet a router gyári
antennáival, nálam egy Edimax EW 7416APn V2
működik universal repeater módban szintén a gyári
antennákkal a szomszéd felé néző ablakban elég jó
sebességgel és stabilitással.

A kérdésem az lenne, hogy a stabilitást fokozandó
van-e értelme az Edimaxra külső antennát csatlakoztatni?
Ha igen, azt hogyan illik/lehet/célszerű/stb megtenni?
A szomszéd felől nincs lehetőség változtatásra mert nemrég
újították fel a házat, semmilyen fúrás-faragás nem jöhet szóba.

Köszönöm előre is.

Üdv.

(#34524) And válasza barack21 (#34519) üzenetére


And
veterán

A hullámhossz természetesen annyi, amennyit számoltál: λ=c/f, azaz λ [méter]= 300/ f [MHz].
A leglényegesebb adatok a sugárzó hossza: L= λ/4 (korrigálva a sugárzó vastagságából számolt rövidülési tényezővel), és a sugárzó távolsága a doboz lezárt végétől, ami szintén λ/4. Ami még érdekes lehet, az a doboz teljes hossza, aminek a minimális értéke λ*3/4. Az átmérő csak azért számít, mert megadja azt a frekvencia- (hullámhossz-) tartományt, amelyben a konzervdoboz hatásos hullámvezetőként funkcionál. Ez Ø73mm-nél (2,91") egyes kalkulátorok szerint 2,38...3,1 GHz közé adódik, vagyis az adott dobozból készített cantenna működhet a b/g-wifivel. Azért ennél egy biquad sokkal biztosabb konstrukciónak tűnik :U.

Mod. @maxima: Ha jó, stabil a kapcsolat, akkor miért kell azt fokozni? Egyébként szerencsésnek mondhatod magad, ha ekkora távolságból, házon belül elhelyezett routerekkel és nem teljesen tiszta rálátással is működik normálisan a link. Gyakorlatilag bármilyen irányított, kültéren (!) elhelyezett, az ellenállomásra néző antenna növelné a jelszintet, legyen az kisebb nyereségű, lineárisan polarizált típus: gyári panel, yagi vagy akár házi készítésű (pl. biquad, cantenna) példány.

[ Szerkesztve ]

(#34525) maxima válasza And (#34524) üzenetére


maxima
tag

Szia!

> Egyébként szerencsésnek mondhatod magad, ha ekkora távolságból,
> házon belül elhelyezett routerekkel és nem teljesen tiszta rálátással is
> működik normálisan a link.

Igen, meg is lepődtem alaposan amikor először próbáltam és laptoppal simán
lehetett kapcsolódni arról a helyről ahova a repeater került.

> Gyakorlatilag bármilyen irányított, kültéren (!)
> elhelyezett, az ellenállomásra néző antenna növelné a jelszintet,
> legyen az kisebb nyereségű, lineárisan polarizált típus: gyári panel, yagi
> vagy akár házi készítésű (pl. biquad, cantenna) példány.

A repeateren két antenna van, nem tudom, hogy a gyakorlatban miként
kell kivitelezni? Mindkettőre kell külön antenna vagy csak az egyikre?
Esetleg javít a helyzeten ha a gyári antennákat komolyabb beltéri
antennákra cserélem?
Nagyon nem értek hozzá.

Üdv.

Ui. Most is az Edimax-on lógok, órák óta megy akadás nélkül, viszont a
kábellel rácsatlakoztatott géppel nagyon nem szeretik egymást. :(

[ Szerkesztve ]

(#34526) And válasza maxima (#34525) üzenetére


And
veterán

Bocs, elkerülte a figyelmemet, hogy repeaterről, vagyis jelismétlőnek beállított eszközről van szó. Ez esetben nem igazán jó megoldás a külső antenna, mert akkor a saját házad lefedettsége romlana a repeatertől távoli helyeken. Sajnos ezen a problémán csak két önálló eszköz tudna nálad segíteni: egy kliens, amely a kültéri linkért felel, és egy házon belüli elérést biztosító újabb AP. Ha vezetékes eléréssel is megelégednél helyben, akkor elegendő lenne csak egy kliens, kültéri antennával.
"A repeateren két antenna van, nem tudom, hogy a gyakorlatban miként kell kivitelezni?"
Mivel jelenleg a távoli AP és a helyi repeater is képes mindkét antennáját egyszerre használni (300 Mbps-es vagy kisebb sebességű, de MIMO-s 802.11n-módban), egyetlen antenna cseréje nem igazán megoldás, kivéve ha megelégednél a 802.11g-vel, amihez egyetlen antenna kell. Az előbb említett ok (repeater) miatt ez sem járható, mármint irányított / kültéri antennával nem.
"Esetleg javít a helyzeten ha a gyári antennákat komolyabb beltéri antennákra cserélem?"
A beltéri körsugárzó antennák nyereségtartományát ismerve legfeljebb minimális javulás lenne várható (pláne az igen gyakori, kamu nyereségadattal jellemzett antennákkal). Ha jelenleg megfelelő, inkább hagyd így, ha javítani szeretnél a link minőségén vagy sebességén, akkor inkább válaszd a kliens (kültéri antennával) és beltéri AP topológiát az egy szem repeater helyett.

(#34527) Gubek-Einste válasza Csolt (#34521) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen router van használatban?
Milyen operációs rendszerek vannak a gépeken?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#34528) Gubek-Einste válasza barack21 (#34522) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mivel nem kap eleve IP-t a szolgáltatótól így kifelé sem tud semmit sem tenni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#34529) Gubek-Einste válasza TbPuszta (#34520) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Valószínűleg a gép/router MAC címét kellene regisztráltatni a szolgáltatónál a használathoz.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#34530) Gubek-Einste válasza maxima (#34523) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Téves

[ Szerkesztve ]

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#34531) barack21 válasza And (#34524) üzenetére

akkor jól gondolom hogy rövid lessz a hosszúsága a cantennának szánt tenisz labda tartómnak ???
ha már lehet hinni ezeknek a kalkulátoroknak ??? !!!

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#34532) maxima válasza And (#34526) üzenetére


maxima
tag

Szia!

Köszi szépen, rád hallgatok és egyelőre így marad.

Üdv.

(#34533) Csolt válasza Gubek-Einste (#34527) üzenetére


Csolt
tag

Ilyen a router. Az asztali számítógépen Vista van a laptopon Windows 7.

(#34534) And válasza barack21 (#34531) üzenetére


And
veterán

Na, kicsit jobban utánanéztem. Egy dolgot elszúrtam, mégpedig azt, hogy egy kalap alá vettem a (vákuumbeli) hullámhosszt a csőtápvonalban terjedő hullám hosszával (utóbbival Guide Wavelength néven találkozhatsz a kalkulátoroknál, λg-vel jelölik). A vákuumban / levegőben mérhető hullámhossz (λ) csak a frekvenciától, a guide wavelength (λg) értéke viszont a tápvonal méretétől, csőtápvonal esetén az átmérőjétől is függ. Ezt az egyes kalkulátorok nem teljesen egyformán számítják, erre itt találhatsz egy összefüggést: [link], a round (circular) oszlopban. Sajnos az alsó méret- (tápvonal átmérő-) határ közelében igen nagy méretűre növekszik a λg, márpedig a 2,4 GHz-es sávhoz tartozó lehetséges átmérőtartomány a TE11 és TM01 limitekből számolva 2.87” < D < 3.67” (72,9...93,2 mm). Tehát a 74 mm átmérőre még megfelelne, a minimum értéket éppen eléri, de a λg értéke túlságosan nagy lesz, 546 mm-re adódik az egyik kalkulátor, és 503 mm-re az elsőnek linkelt összefüggés alapján. A sugárzó hossza oké, az λ/4 értékű, a lezárt végtől való távolsága viszont nem λ/4, hanem λg/4, azaz Ø74 mm esetén 126..136 mm, a hullámvezető minimális hossza pedig ennek a háromszorosa (λg*3/4), 40 cm körüli. A λg meghatározása itt bizonytalan, mivel pont az alsó átmérőhatár közelében adják a leginkább eltérő értéktartományt a kalkulátorok, különböző összefüggések.

(#34535) barack21 válasza And (#34534) üzenetére

húúú baszki ezt erősen át kell nyálaznom,hirtelen sok információ,és mind kínaiul.... :((

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#34536) barack21 válasza And (#34534) üzenetére

74 mm-es átmérővel 2412mhz-en (1es csatorna)
Hullámhossz λ / 4 [mm] 31.1 mm

74 mm-es átmérővel 2484mhz-en (13as csatorna)
Hullámhossz λ / 4 [mm] 30.2 mm

csak a be forrasztani kívánt réz drót hosszam változik 11 csatornával arrébb csak allig 2mm-rel ???
sőt nincs is 2 mm o.O

és most azon töröm a fejemet hogy melyik érték képviseli az egész kóceráj hosszát ???

Guide Hullámhossz [mm] (λg) 545.83 mm
vagy a
0,75 * λg [mm] 409.3725 mm

mert az lejött a képletből hogy a
λg / 4 [mm] 136.4575 mm
az a hátfaltól mért érték, ahol be kell fúrni a csatlakozónak (csatlakozó középpontja) !!!

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#34537) pvt.peter


pvt.peter
őstag

Sziasztok!

Az alábbiakban fejteném ki, hogy mi is szeretnék:
Adott 3 db wifi-router, nevezzük ezeket WR1, WR2 illetve WR3-nak.
WR1 -be csatlakozna a WAN portba a szolgáltató kábele.
Majd LAN1 és LAN2 portokon ethernet kábelen keresztül lenne hozzákötve a másik két router, WR2 és WR3.
Megoldható-e az, hogy a WR2 és WR3 fogadja WR1 jelét?
Tehát a WR1 AP -ot átvegye WR2 és WR3?
Illetve azt szeretném, hogy mindhárom routerre lehessen ethernet kábellel csatlakozni.
Illetve mi a helyzet, akkor amikor egy eszköz nem képes, csak a 802.11b szabvány szerint kommunikálni?
Mindhárom router "visszabutul" 802.11b szabvány szerinti eszközzé?

Esetleg milyen alternatív megoldások vannak arra, hogy ezt a 3 wifi-routert használni lehessen együtt?

A segítséget előre is köszönöm,
Peti

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#34538) barack21 válasza pvt.peter (#34537) üzenetére

foh apám te is nagyfába vágtad a fejszédet...

nem butul vissza b szabványra ha kábelen kapja a sávszélt, akkor adhatja tovább n szabvánnyal attól hogy a wr1 b-t tud csak :)

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#34539) pvt.peter válasza barack21 (#34538) üzenetére


pvt.peter
őstag

hát igen, tlképpen egy meglévő hálózatot kellene újrakonfigurálni... ugyanezekkel az elemekkel

legalább egy kérdés már tisztázva van... :D
köszönöm szépen :)

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#34540) And válasza barack21 (#34536) üzenetére


And
veterán

Ezt az 1-es / 13-as csatorna dolgot kár feszegetni. Egy antenna sosem egyetlen frekvencián működik normálisan, hanem egy sávon, és senki nem hangolgatja a sávszélekre. A legjobb paraméterekkel szükségszerűen sávközépen rendelkezik, és a sáv teteje mindössze 4%-kal magasabb frekvencián van, mint az alja (a műsorszóró URH-rádiósávon ez az érték >23%), ez mutatkozik meg a méretbeli különbségekben. Ebből is látszik, hogy mekkora szerepe van itt a tized millimétereknek: semekkora.
"és most azon töröm a fejemet hogy melyik érték képviseli az egész kóceráj hosszát ???"
Egyértelműen ott van a kalkulátor linkjén, még a rajzon is szerepel Length néven. Az a 26 és fél centi mindenképp kevés lesz hossznak ekkora átmérővel, utóbbi önmagában is elég necces.

(#34541) Gubek-Einste válasza pvt.peter (#34537) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A WR2 és WR3 AP/Switch módba kell tenni és akkor az össze eszköz egy alhálózatba lesz, mindenki látni fog mindenkit. Úgy kell beállítani a használt wifi csatornákat, hogy a legkevésbé zavarják egymást.

Megoldható-e az, hogy a WR2 és WR3 fogadja WR1 jelét?
Tehát a WR1 AP -ot átvegye WR2 és WR3?

Ez alatt pontosan mit értesz?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#34542) Csabi_Szeged


Csabi_Szeged
csendes tag

Sziasztok!

Egy érdekes gonddal találtam szembe magam. A házban az internet routerrel van megoldva, wifin és vezetéken is jön a net. Vagyis pár napja nem mindig. akkor az itthoniak laptopostól mindenestől kicibálták a routert az udvarra, mert jó az idő legyen ottt net, de a wifi, mint olyan eszükbe nem jutott. A routert visszahelyezésnél kikapcsolták, majd újra beindítottuk, azóta viszont a számítógéphez lévő USB-s TP-Link wifi nem veszi a jelet. Illetve az azonosítás nem történik meg. A kettő között van összefüggés vagy a kis kütyü pont most adta meg magát... mivel telefonon, laptopon megy a wifi rendesen.

Kicsit talán offtopic, de a másik érdekes dolog, hogy van a szobába kábeles net is, amit meg ha bedugok általában nem érzékeli, hogy bent van a vezeték, de ha letiltom a vezetékes kapcsolatot, majd újra engedélyezem, akkor általában világít a bemenet és lesz internet is. A múltkori routeres eset óta viszont ez sem megy így, jelen esetben 15 percet szórakoztam, mire a kábeles net is működni kezdett? Eleve miért nem érzékeli egyből?

A segítséget köszönöm.

cs

(#34543) SLYM


SLYM
veterán

Sziasztok, olyan wifis routert keresek, amivel az egész házban és a kertben is tudok netezni a laptopokkal, telefonokkal, stb. Elég nagy a ház, a mostani tplink wr1043nd routerem pont nem elég erre, de kb majdnem jó. Hallottam, hogy valami új szabvány is van most a routereknél, mint az n-es szabvány. Mit ajánlanátok nekem? Köszönöm

[ Szerkesztve ]

(#34544) barack21 válasza SLYM (#34543) üzenetére

én vennék a routeredre 3 db-ot ebből az antennából :)
és meg úszod 4 ezer ft-ból :))
TL-ANT2408CL

[ Szerkesztve ]

Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

(#34545) Gézengúz válasza SLYM (#34543) üzenetére


Gézengúz
addikt

Kábelen csatlakoztass hozzá egy ilyet és rakd oda ahová + szeretnél netet...

[link]

(#34546) parkasz


parkasz
senior tag

Sziasztok!

egy kis segítség kellene. Édesanyáméknál a szolgáltató wifi-s motorola egységre cserélte le a modemet, de a szobai gépben nincs wifi kártya.
A kérdésem a következő. Van viszony egy wr-841n wifi-s routerem. Ezt be lehet állítani úgy, hogy benti gép mellé téve a jelet fogja, és a lan csatin meg is ossza?
Ha igen hol és hogyan tudom beállítani? Előre is köszi a segítséget. :R :R

(#34547) parkasz


parkasz
senior tag

Azaz pontosítok, a wifit egy zte router adja, zxhn-h108l típusú. ezt szeretném összekötni a tp-link routerrel wifin keresztül. :K

[ Szerkesztve ]

(#34548) SLYM válasza barack21 (#34544) üzenetére


SLYM
veterán

nem tudom ez számít-e, de van rajta alapból 3 darab antenna [link]. vagy ezek sokkal jobbak, mint a sima?

Gézengúz a kábelekkel az a baj, hogy kábelek érted. se a falakba nem szeretnék emiatt lyukat fúrni, se az ajtó előtt elvezetés nem opció (csúnya lenne), de köszönöm a tippet

[ Szerkesztve ]

(#34549) Buci21 válasza parkasz (#34546) üzenetére


Buci21
addikt

1500-ért veszel egy USB-s Wifi kártyát, vagy ha van PCI a gépben szaba, akkor olyat. Használtan simán, azt semmi macera. Bridge móot nem minden router tud. A tied erre :R rövid leírás

(#34550) DeathAdder


DeathAdder
veterán

Üdv,

Repeater ügyben kérnék segítséget, mert ez már meghaladja csökkent agyam értelmi szintjét.
Jelenleg egy DIR-615 fő routerrel és egy WR740N repeaterrel nyomulok büszkén, amivel minden a legnagyobb rendben.

Erre a repeaterre miután rátettem a dd-wrt -t egy YT videó alapján állítottam be mindent.
Íme amiket azon beállítottam még annak idején, és amivel stabilan működik a repeater. Ja és megadtam a PC-nek egy fix IP címet is - így néz ki most.
A fő routeren semmit nem állítottam, tehát minden alap rajta, még a hálózat neve is.

Ma megkért a tesóm, hogy csináljam meg ezt neki is, vagyis a DIR-615 routerét csináljam meg repeaternek. Oké semmi gond 5 perc az egész, mondtam neki büszkén, mintha a kisujjamban lenne az egész.
Ahhoz képest délelőtt óta ezzel szarozok folyamatosan megállás nélkül, de hogy nem tudom beállítani az is biztos :(
Rátettem a dd-wrt -t és ugyanúgy beállítottam mindent, mint ahogyan az enyémen is van.
Persze van eltérő dolog, ami az utolsó képen látszik, ugyanis a Wireless mode legördülő menüjében más opciók vannak az övén, mint az én repeateremen :F (látszik is a képeken, mert odavágtam mellé)

Lényeg, hogy nekem Client Bridge-n van, mert nem volt lehetőségem Repeater Bridge-re tenni, a tesómén meg fordítva..

Jelenleg így néznek ki a beállítások a tesóm repeaterjén, amivel nem akar működni.

(próbáltam már azt is, amit több helyen írtak, tehát DHCP disabled, és a Gateway és Local DNS helyére a fő routerem IP címét beírni, de azzal sem voltam előrébb)

Kölcsönkértem a haveromtól egy régi DIR-300 -at is megnézni, hogy hátha azzal menne. Rátettem arra is a dd-wrt -t, azon sem volt Client Bridge és azon sem tudtam beállítani hogy jó legyen :(
Mi a különbség egyáltalán a Client Bridge és Repeater Bridge között? Mit csinálok rosszul?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.