Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33201) And válasza Pendragon911 (#33197) üzenetére


And
veterán

"Mondjuk az sem kizárt, hogyha fent üzemelem be a router-t, és van 2-3 antennája, akkor eleve annyira erősebb lesz a jel, hogy az egész házban jó lesz a vétel."
Ez egy rendszerint legalább hetente cáfolandó tévhit. Akármennyi antennája is van, nem 'erősebb', mintha csak egyetlen antennája lenne. A több antenna célja nem ez, hanem 1.) antenna diversity, 2.) MIMO (csak 802.11n illetve -ac esetén), és 3.) diversity + MIMO együtt.

(#33202) Shummo


Shummo
aktív tag

Megcsinaltam. Tényleg 1 db SSID van. Viszont most olyan problémám van, hogy mivel egy nagyobb részen közös a lefedettség, és ameddig a korábban A-ra csatlakozott jele teljesen nem veszik el addig arra csaltakozik, annak ellenére, hogy a B már régóta erősebb jelen van. Ezt valahogy meg lehet oldani? Egyből váltson az erősebbre?

(#33203) And válasza Shummo (#33202) üzenetére


And
veterán

Amennyire tudom, ez már a kliensoldal problémája. A kliensgép szoftvere választja ki az AP-t, amelyre csatlakozik. Prioritást ugyan tudsz állítani (hogy melyiket részesítse előnyben), de ezzel nem vagy előrébb, a kliens wifi-kezelője érthető okokból általában nem 'engedi el' azt a wifit, amelyre kapcsolódik, így alapesetben nem nagyon van arra opció, hogy bizonyos vételi térerő vagy bithibaarány esetén váltson át egy másikra. Ha már végleg leszakadt a kezelhetetlenül gyenge jelű AP-ról, akkor persze váltani fog, de addig nem. Mod: ha átváltana, annak lehetnének hátrányai is, pl. aktuális kapcsolatok megszakadása. Ezen a WDS + megfelelő firmware segítene, de az azonos típusú / chipsettel rendelkező routerek hiányában nem igazán alternatíva.

[ Szerkesztve ]

(#33204) alienpapa


alienpapa
senior tag

Okozhat-e stabilitási problémát ha a modem és a router 5m utp kábellel van összekötve? A gép wifin csatlakozik a netre.

''Science has failed our mother Earth.'' - S.O.A.D.

(#33205) Tigi válasza TeebyKay (#33190) üzenetére


Tigi
őstag

Sikerült. :D
Baz, hogy ez mennyire egyszerű volt. :B
Köszi még egyszer a segítséget. :R

Azt mondtam, hogy ne fütyülj!!!

(#33206) Pendragon911 válasza And (#33201) üzenetére


Pendragon911
aktív tag

Értem, de az elgondolás elvileg nem rossz, hogy egy külön wifi nagyobb hatótávval rendelkezik, mint a T-Home-os modem? Nekem azt mondták, hogy bizony ettől túl sokat ne várjak.

(#33207) TeebyKay válasza Tigi (#33205) üzenetére


TeebyKay
őstag

Nagyon szívesen :)

(#33208) kisguly


kisguly
tag

Szép estét Mindenkinek!
Eddig tartott az örömöm. :W
Az itt ajánlott beállításokkal eddig ment a hálózatom. A Range Extenderem nem válaszol. Nem tudom pingetni. És ezáltal az utána levő repeatert sem. Az Inssider lát mindent. de nem kapok IP címet.
Egy-két ötlet esetleg?

(#33209) And válasza Pendragon911 (#33206) üzenetére


And
veterán

De mit jelent a te olvasatodban az, hogy külön wifi? Bizonyára vannak jobb wifi-képességű routerek is, mint a T-home által adott. De te egyenesen az antennák számából vontál le ilyen következtetést, ami viszont nem igaz. Kezdésnek elég annyi, hogy a Cisco EPC3x25 modem-routerek (nekem ilyet adott a T) is minimum két antennával rendelkeznek, mivel támogatják a MIMO-s '300Mbps' 802.11n-szabványt. A probléma itt nem az antennák számából, hanem az elhelyezésükből következik: ezek belső antennás eszközök, csakhogy egy rakás manapság kapható és szép dizájn-router is belső antennás. A belső antenna általában nem előny, főleg a router vételképességének nem tesz jót (adás irányban a gyártók úgyis törekszenek a legnagyobb megengedett EIRP-érték elérésére). A lényeg, hogy ne várj csodát egy másik, szinte ugyanoda elhelyezett routertől / AP-tól: csak attól, hogy a szolgáltatói modem-gateway mellé teszel egy másik eszközt (amelyiknek esetleg külső - netán több, utóbbi úgyis irreleváns - antennája van), nem sok minden fog változni, legalábbis meghatározó, nagyságrendi javulást nem fog hozni. Ahogy említették, inkább a lakás egy távolabbi pontjára célszerűbb újat (kikábelezve) elhelyezni, ha lehet, alsóbb szintre. Sokan nem hajlandóak azt elfogadni, hogy ha a lakás vagy ház kellően nagy és többszintes, erősen árnyékoló falakkal, födémekkel, bútorokkal és egyéb berendezésekkel, akkor egyetlen router nem fogja maradéktalanul lefedni azt. Cserélhetsz routert, tehetsz rá nagyobb nyereségű antennákat, valamit talán számít, de sajnos nem fogja megváltani a világot. Ez a dolog pedig nem igazán routerfüggő, mivel a képességeik szabvány szerint limitáltak, és egyik sem tudja megmásítani a fizikai határokat.

(#33210) Gubek-Einste válasza TheProb (#33200) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mivel a router ebben az esetben le van butítva hogy csak AP/Switch funkciót lásson el.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#33211) Pendragon911 válasza And (#33209) üzenetére


Pendragon911
aktív tag

Sok minden újat mondtál számomra. Előrébb vagyok így azt hiszem. Külön wifi esetén egy másik wifi router-re gondolok, mivel ezt a modemet nem tudom áthelyezni, így értelem szerűen másik eszközt kellene beiktassak, már csak a pontos helyét kéne kitaláljam és azt hogy vezetem majd oda. Nem lesz egyszerű feladat, de valamilyen megoldás csak lesz. Egyébként milyen ártól érdemes elkezdeni a nézelődést, nem szeretnék túl sokat, mondjuk max 13-14 ezret rákölteni, de ha 10ből is kijönne, az lenne a legjobb.

Köszi a válaszokat eddig is! ;)

(#33212) mezis válasza alienpapa (#33204) üzenetére


mezis
nagyúr

Igen, ha hibás az UTP kábel. :DDD
WiFi térerő rendben ? (InSSIDer)

mezis

(#33213) kisguly válasza kisguly (#33208) üzenetére


kisguly
tag

Újabb fejlemény!
A Range Extendert újra indítottam. A net elindult. Viszont nem tudtam pingelni. Nem válaszolt. A routert is újra indítottam, most minden jó. Mi lehet a baj? :F

(#33214) And válasza Pendragon911 (#33211) üzenetére


And
veterán

Nem írtad, milyen netsebességhez és milyen kliensekhez kellene, ha relatív lassú neted van, akkor akár használt, pár ezer forintos g-szabványú router (AP-ként alkalmazva, vagyis a LAN-portja felől bekötve) is megteszi, az legfeljebb 20..25 Mbps hasznos sávszél átvitelére képes. Egyéb tekintetben lásd ezt a topikot: Milyen routert?

(#33215) alienpapa válasza mezis (#33212) üzenetére


alienpapa
senior tag

Úgy tűnik a gépemmel volt valami. Megoldódott a dolog.
Igen a térerő egyébként rendben van. Fix -45ön van a grafikon. Meg se moccan, se le se fel. Úgy tűnik jó választás volt a kínai külső antennás adapter. :)

''Science has failed our mother Earth.'' - S.O.A.D.

(#33216) Zax1231


Zax1231
csendes tag

Sziasztok!
WDS modban összekapcsoltam egy TP-Link routert és egy Linksys WRT4GL routert (Tomato firmware). Meglepően konnyen ment :) Viszont hogy ne legyen túl egyszeru a helyzet, akadt egy problémám amire nem találtam választ sehol. Nem is igazán van otletem.
Az a problémám, hogy szeretnék a Linksys routeren egy kis utolagos konfigurálást végezni, de nem érem el sehogy. A gyári IP-jén (192.168.1.1) sem, és akkor sem, ha direktbe ethernet kábellel csatlakozok rá. WDS modban nem is kap IP-t a repeater, vagy hogy mukodik ilyenkor a dolog? Hogy tudnám elérni? Tud valaki segíteni ebben? :F

[ Szerkesztve ]

(#33217) Pendragon911 válasza And (#33214) üzenetére


Pendragon911
aktív tag

25 megás internet van itthon, ahhoz kellene. Idelent laptop, médialejátszó, mobil csatlakozik a WIFI hálózathoz, de ha telefonról osztok meg zenét a médialejátszóval, akkor ott már igencsak gondolkodik a számok között, gondolom ez amiatt lehet, mert a telefonnak jóval gyengébb a vétele, mint egy laptop-nak.
Megnézem az ajánlott topic-ot is.
Köszi!

(#33218) mezis válasza Zax1231 (#33216) üzenetére


mezis
nagyúr

A TP-Link milyen tartományban osztogatja az IP-t ?

mezis

(#33219) And válasza Zax1231 (#33216) üzenetére


And
veterán

LAN-on soha nem is fog IP-t kapni, mivel a helyi hálózatban kizárólag fix címmel lehet ellátni egy WRT54GL-t. DHCP-kliens csak a WAN-port (internet) felől működhet rajta, LAN-oldalon csak DHCP-szerver lehet. Ha kábellel kötöd össze a PC-vel, akkor a PC - alapesetben - kap a routertől IP-, DNS- és átjáró-címet. Az átjáró / gateway cím lesz a router saját címe. Egyébként a helyi hálóban nem ütközik véletlenül a TP-Link és a Liksys IP-je, alapértelmezés szerint nem 192.168.1.1 mindkettő?

(#33220) Zax1231 válasza mezis (#33218) üzenetére


Zax1231
csendes tag

Hali!

Az IP-t a "fő" TP-Link routerem 192.168.0.2-199-es tartományban osztja. A fő router IP-je 192.168.0.1, a Linksys "al" router default IP-je 192.168.1.1. Tehát az utkozést kizárnám. Viszont azon gondolkoztam, hogy ahhoz, hogy WDS modban ossze tudjam kapcsolni a két routert WLAN-on keresztul, ki kellett kapcsolnom a DHCP szervert és a WAN portot is tiltottam. Ez lehet bele játszik a torténetbe. Viszont akkor is valahogy el kellene tudnom érni az al routert is nem?! :F

(#33221) olahmate1991


olahmate1991
tag

sziasztok! egy kérdésem lenne, emeletes házban az első emeleten van a routerem, azt szeretném, hogy a földszinten, kb 15 méterrel arrébb betonfalakon át, asztali pcről tudjam a wifit, és így internetet fogni. Milyen wifis sticket tudnátok ajánlani?

*** Sikeres üzlet esetén kérlek értékelj! ***

(#33222) mezis válasza Zax1231 (#33220) üzenetére


mezis
nagyúr

Ennyire nem kellene kizárni az ütközést ! :DDD

Lehet, hogy a TP-Link kiosztott egy új IP-t a switch-ednek ("mellék" routerednek). Ez az információ megtekinthető a "fő router" ide vonatkozó táblázatában.

Két ilyen eszköz korrekt összekapcsolására olvasd el ezt.

WiFi-n való kapcsolódásnál is alkalmazható. Vedd kisebbre a DHCP tartományt.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#33223) mezis válasza olahmate1991 (#33221) üzenetére


mezis
nagyúr

USB-set.

mezis

(#33224) And válasza Zax1231 (#33220) üzenetére


And
veterán

"A fő router IP-je 192.168.0.1, a Linksys "al" router default IP-je 192.168.1.1."
Akkor viszont (a szokásos 255.255.255.0 alhálózati maszk mellett) nem csoda, ha nem éred el a Linksys-t, mivel eltérő címtartományban van az első routerétől, amely nyilván DHCP-n is ugyanezt a netmaszkod adja. Egyszerűen tedd a Linksys-t is a 192.168.0.x tartományba, x>200 értékkel, fix címmel. Belső hálóban felesleges a kétszeres címfordítás, WDS-nél pláne.

(#33225) ReWGeT


ReWGeT
tag

Sziasztok!

Olyan problémával küszködök egy ideje, hogy a laptopom (Samsung NP370R5E-S01HU) folyamatosan dobálja a wifit (kb. óránkét kétszer), kiadja ezt az ikont: mikor rákattintok akkor pedig ott látja a hálózatot (cisco):
, de mégse kapcsólódik vissza magától csak 1-2 perc elteltével, vagy ha én rányomok arra, hogy csatlakozás. Kb 1 hónapja kezdte el ezt csinálni még win 8-on, azóta frissítettem 8.1-re is emiatt, de továbbra se szűnt meg. Valakinek van valami ötlete, hogy mit lehetne ezzel kezdeni, mert elég idegesítő, főleg játék közben, amikor ledobál a szerverről. Előre is köszönöm

(#33226) mezis válasza ReWGeT (#33225) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Szomszédokkal hogy vagy "ellátva" ?

mezis

(#33227) ReWGeT válasza mezis (#33226) üzenetére


ReWGeT
tag

Egyiknek se tudom a kódját, sajnos, ha erre gondolsz :C

(#33228) harcikoca


harcikoca
senior tag

Üdv, adott egy netgear wgr 617v7-es router. A wifit próbálnám beállítani, látja is minden eszköz, de mikor csatlakozik hozzá egyszerűen nem történik semmi. Valaki tudna segíteni?

AMD+Ati powee'R

(#33229) mezis válasza ReWGeT (#33227) üzenetére


mezis
nagyúr

Nem. Azt viszont megnézhetnéd, Milyen csatornákon (frekvenciákon) mekkora térerővel nyomulnak a szomszédaid. :D (Tudod, Karácsony, ajándék: WiFi router. Aztán ami eddig jó volt neked, az most elkezdett vacakolni. Frekvenciapályázat volt a lakógyűlésen ? :DDD :( )

mezis

(#33230) ReWGeT válasza mezis (#33229) üzenetére


ReWGeT
tag

Azt hogy tudom megnézni? :D

(#33231) Nowi


Nowi
tag

Sziasztok!

egy TP-Link WR743Nd routert szeretnék repeater funkcióban használni a már jelenleg is meglevő otthoni hálózat wifi jelének megerősítéséhez olyan helyeken ahol most a házban nagyon gyenge a jel.

Ugye ez alapból tud repeater funkciót és gondoltam akkor evvel valamennyit tudok segiteni a dolgon.
Viszont akárhogy konfiguráltam eddig addig jutottam el hogy magát az eszközt (mint repeater) már látta a wifivel pl a noti de valamiért az internet nem volt elérhető rajta.

Segitsetek már mit csinálok rosszul??

köszi :R

(#33232) Zax1231 válasza Nowi (#33231) üzenetére


Zax1231
csendes tag

Én is hasonlo problémával kuzdok. Nekem sikerult már osszehozni a kapcsolatot. Az "al" routeren ki kell kapcsolni a WAN-t és a DHCP servert. A csatlakozást megkönnyíti ha a broadcast (láthato a hálozat) be van kapcsolva. Talán az sem árt ha a titkosítás és a jelszo is azonos mint a "fo" routeren. A wireless mode-nál a WDS+AP-t kell választani. Ezután a fo routeren is engedélyezni kell a WDS funkciot es vagy rákeresel a leendő al routerrre a "survey" gombal (TP-Link) vagy az al router WLAN MAC címét bepötyögöd. Ezután restart a fő routeren, de lehet az al routeren sem ár. Elvileg ezután mennie kell. Nagy vonalakban ennyi.

(#33233) Gubek-Einste válasza ReWGeT (#33230) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

inSSIDer nevű programmal

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#33234) ReWGeT válasza Gubek-Einste (#33233) üzenetére


ReWGeT
tag

Ezt látom, nem tudom hogy a frekvencia honnan derül ki

(#33235) ReWGeT


ReWGeT
tag

ja most látom, hogy ugyanazon a channelen vagyok mint a szomszéd, ez okozhatja a problémámat?

[ Szerkesztve ]

(#33236) csixy válasza harcikoca (#33228) üzenetére


csixy
addikt

Szia !

Ennek van itt valahol saját tocsikja.
De úgy emlékszem hogy az MTU beállítását kell más értéken próbálgatni!

Meg ha letöltöd a frissítést, akkor mindig kétféle verzió van mindegyikből :
amerikai és nem amerikai (egyéb helyekre szóló).

Ne az amerikait válaszd !

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#33237) mezis válasza ReWGeT (#33235) üzenetére


mezis
nagyúr

Potosan! Tedd át az 1-es vagy 2-es csatorára a Cisco routeredet. (És próbálj meg alkalmasabb helyet keresni a routeredek (antennáinak) számítógépednek, mert a -71 dBm bizony elég kevés.)

[ Szerkesztve ]

mezis

(#33238) ReWGeT válasza mezis (#33237) üzenetére


ReWGeT
tag

Amikor írtam áttettem a 4-es csatornára, azóta még nem dobta le a gépem. Sajnos nem tudom sehova rakni, mivel lent van a konyhában a router, mivel onnan jön a kábel is, de eddig a sebességgel nem volt gondom sosem, letöltés ment 1,1 mb/s-el (ez a max, vicc ez a t-home :D) Ha a probléma fenn állna írok majd, köszönöm a tippet :)

[ Szerkesztve ]

(#33239) mezis válasza ReWGeT (#33238) üzenetére


mezis
nagyúr

Még így is van valamelyes átfedés. Nyugodtan tedd csak az 1-esre.
Az antennák esetén néha 5-10 cm-en belül is sokat változhat a térerő. Érdemes kísérletezni.

mezis

(#33240) ReWGeT válasza mezis (#33239) üzenetére


ReWGeT
tag

Most szakadt meg a 4-esen, átteszem az 1-esre... Elfelejtettem mondani, hogy ez a gond csak a laptopomon jelentkezik, a tablet, telefon nem dobálja le...

(#33241) tzimash


tzimash
őstag

Sziasztok!

Nemrég vettem egy wifis tévét és nem igazán szeret kapcsolódni a hálozathoz, csak nagy ritkán sikerül és csak miután reseteltem a routert. Ajánlották, hogy nézzem meg, mennyire vagyok körülvéve wifis szomszédokkal, az eredmény:

Ha jól látom elég gáz a helyzet (Tibi79 + LG TV). melyik csatornára érdemes állítani a routert? vagy költözzek el inkább? :)
TP-Link wr642g routerről van szó, másik szobában van, egy elég vékony, kb 6-8 centis fal választja el a fenti eszközöktől.

(#33242) mezis válasza tzimash (#33241) üzenetére


mezis
nagyúr

üdv.!

A TV WiFi adaptere USB-n kihozható a TV mögül ?

A laptopon hasonló képet kapsz, ha a TV WiFi antennájának a helyén van, illetve a WiFi routered antennájának a helyén (ez estben lekapcsolt routerrel).

"Kocsis" csak rövid időkre -10 dBm vagy állandóan ?

mezis

(#33243) tzimash válasza mezis (#33242) üzenetére


tzimash
őstag

Beépített wifis a tv. laptoppal nem néztem, asztali pc-re telepítettem a programot.
Amíg a programmal szöszöltem (kb. 15perc) végig -10dBm volt.

(#33244) mezis válasza tzimash (#33243) üzenetére


mezis
nagyúr

Lehet, hogy a szomszédod WiFi routere fél métere van csupán a PC-d WiFi antennájától ? (A fal túlsó oldalán.)

mezis

(#33245) ReWGeT válasza mezis (#33242) üzenetére


ReWGeT
tag

Esetleg tudnál mondani egy wifi loggoló programot, ami grafikusan mutatja hogy mennyi adat megy le-föl, mert amit én találtam (wirelessmon) csak txt-be írta és az eléggé értelmezhetetlen számomra. Nem tudok egész nap a gép előtt ülni, hogy mikor megy el meg mikor nem, úgyhogy mindenképpen kéne valami ilyesmi, hogy lássam melyik beállítással tűnik el a probléma

[ Szerkesztve ]

(#33246) mezis válasza ReWGeT (#33245) üzenetére


mezis
nagyúr

Nem ismerek ilyen programot. Ha csak a szakadás érdekel, talán a DOS-os "ping" parancs megfelelően paraméterezve vagy alkalmas külső programmal hívogatva.

mezis

(#33247) tzimash válasza mezis (#33244) üzenetére


tzimash
őstag

Nem lehet, ahol a PC wifi stickje van ott a másik oldalon az utca van :), ahol meg a router van, ott a fal túloldalán egy üres lakás van.

(#33248) tzimash válasza mezis (#33244) üzenetére


tzimash
őstag

Ma reggel ez a helyzet:

Szerinted jó ötlet lenne áttenni a 13-as csatornára? ott a legtisztább.
a -90dBm alattiak mennyire zavaróak?

(#33249) Tamoo


Tamoo
MODERÁTOR

Asztali PC-hez kellene valami wifi vevő. Jól sejtem, hogy érdemesebb ~6-7e-ért AP-t venni, mint olcsóbb usb-s kütyüt vagy belső kártyát? például
AP-t legalább lehet ide-oda tenni utp kábellel.

[ Szerkesztve ]

(#33250) csixy válasza Tamoo (#33249) üzenetére


csixy
addikt

Szia!

Ha asztali géphez tényleg wifi vevőt szeretnél, akkor szerintem nem AP-t kell venni, hanem :

- USB-s hálózati wifi kártyát (lehetőleg külső antennásat)
vagy
-olyan routert amire tudsz DD-wrt-t tenni és amelyikkel fog menni a wifi client mód

Mindkettő pakolható ide-oda. Az egyik USB hosszabbítóval , a másik UTP kábellel.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.