Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44501) subset válasza Lathronos (#44494) üzenetére


subset
senior tag

Hol lehet bővebb infót találni az általad emlegetett linuxos "cryptlocker trójai"-ról ?

Használj Te is szabad szoftvert !

(#44502) inf3rno válasza subset (#44501) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem erről lehet szó: [link]. Azt mondják nem kevés exploit van, amit ki lehet használni, ha valaki vírust akar írni Linux-ra: [link]. Gondolom ahogy nő a népszerűsége ezeknek az oprendszereknek, úgy fog növekedni a vírusok száma is. Amúgy ezekben a cryptolocker-ekben az a geci, hogy nem is kell nekik root jog, bőven elég annyi, hogy a felhasználó elindítja őket, mert csak a home meg hasonló mappákban "dolgoznak". Szvsz mindenképp érdemes rendszeresen biztonsági mentéseket csinálni a fontosabb fájlokról.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#44503) lev258 válasza inf3rno (#44502) üzenetére


lev258
veterán

Ha időről-időre rányomsz a frissítés gombra, akkor ezek nagy része már nem érint.
"Gondolom ahogy nő a népszerűsége ezeknek az oprendszereknek, úgy fog növekedni a vírusok száma is."
Ezt sokszor mondják és részben igaz is, de ne felejtsük el, mivel a szerverek (beleértve a fontosabbakat is) jó részén valamilyen Linux fut, így célzott támadások igenis komoly haszonnal járhatnak jelenleg is.
A Linuxos kártevők leírása pedig az esetek döntő többségében így kezdődik: "Once launched with administrator privileges".

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#44504) subset válasza inf3rno (#44502) üzenetére


subset
senior tag

Az első linked-ben írtak csak speciális környezetben jelenhetnek problémát.
Ez az egyszerű desktop felhasználót abszolúte nem érinti - ezért sem értem ezt a nagy vírusirtó telepítést itt a topikban.
A másik linken "csak" linuxos biztonsági résekről olvashatunk. Erre megint csak nem vírusirtó telepítése hanem

apt-get upgrade
dnf upgrade
pacman -Syu
és társai jelentik a megoldás - mint mezei user.
Szóval megvárnám Lathronos válaszát...

Illetve vírusirtó helyett inkább ezeket nézegetném:
chkrootkit
rkhunter
lynis

[ Szerkesztve ]

Használj Te is szabad szoftvert !

(#44505) Lathronos válasza subset (#44501) üzenetére


Lathronos
őstag

Szia!

Hát most hadd ne kelljen egy hete hírkeresőn olvasott cikket keresgélnem órákig munka közben(de ha sikerül megtalálnom belinkelem), de a témáról van egy igaz nem mai, de informatív cikk: ITT

És egy új hír: ITT. Ez állítólag lehallgat és kémkedik. Bár igaz az is, hogy a Facebook és Google ugyanezt csinálja nyilvánosan.

Na meg még van egy kis ismertető a kártevőkről: ITT

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#44506) lev258 válasza Lathronos (#44505) üzenetére


lev258
veterán

Remélem azt olvastad, hogyan kerül fel a gépre. :D
Ha a téma felmerül, megpróbálom sosem úgy beállítani, mintha nem létezne a probléma. Az viszont lényeges, mindent csak ésszel tegyen az ember. Ha a saját megnyugtatására kell neki egy vírusirtó ikon a panelre, tegye meg. Ha viszont tényleges veszély van, ez még mindig nem fogja garantálni a védelmet, ha rossz döntéseket hoz.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#44507) Lathronos válasza lev258 (#44506) üzenetére


Lathronos
őstag

"Ha a téma felmerül, megpróbálom sosem úgy beállítani, mintha nem létezne a probléma. Az viszont lényeges, mindent csak ésszel tegyen az ember. Ha a saját megnyugtatására kell neki egy vírusirtó ikon a panelre, tegye meg."

Az első kijelentésedet cáfolod a másodikkal. Szóval a vírusírtó jelenléte linuxon tök felesleges.

"Ha viszont tényleges veszély van, ez még mindig nem fogja garantálni a védelmet, ha rossz döntéseket hoz."

Ahhoz nagyon sügérnek kell lenni, hogy valaki lefuttasson egy ismeretlen eredetű scriptet, vagy adminisztratív jogokat adjon olyan folyamatnak amiről azt se tudja micsoda. Bár az is igaz, a ravasz bűnözők tárolókat támadnak és csomagokat cserélnek ki kártevőkre ha komolyak a szándékaik. Ez ellen pedig aligha lehet védekezni.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#44510) lev258 válasza Lathronos (#44507) üzenetére


lev258
veterán

Szerintem a kettő nem áll szemben egymással. Egy szóval sem mondtam, hogy értelmetlen a vírusirtó, se azt, hogy a kártevők jelenléte ki van zárva. Azt írtam, hogy a felhasználó a kulcs. Nálam nincs fenn vírusirtó, mert egyrészt nem igazán van kapcsolatom Windows-os gépekkel, másrészt odafigyelek arra, mikor mit teszek. Néha azért egy rkhunter-t lefuttatok.
Azt akartam jelezni, hogy egy vírusirtó jelenléte még nem mentesíti a felhasználót az odafigyeléstől, nem fogja önmagában megoldani az esetleges biztonsági problémákat és akár hamis biztonságérzetet is kelthet (sajnos Windows-on utóbbi egyáltalán nem ritka).
Egy hivatalos tároló megtámadása pedig nem olyan egyszerű. Egyébként megnéztem minden linkedet, de nem változtatott semmit a véleményemen, nem mondott igazán újat.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#44511) subset válasza Lathronos (#44505) üzenetére


subset
senior tag

Nem akarlak feltartani, elnézést.
Én nem találok, és nem is olvastam olyan hírt ami desktop környezetben veszélyt jelentene - főleg nem ransomware-ről. Ezért érdeklődtem.

Használj Te is szabad szoftvert !

(#44513) inf3rno válasza subset (#44504) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ez a kell vírusirtó vagy nem kell vírusirtó kérdés mindig fel fog merülni szerintem, mert a Linux felhasználók körében is nagyon kevés aki kifejezetten biztonsággal foglalkozik. Így egy átlag felhasználó nem látja át, hogy mi az, amire egy hacker/vírus képes Linux-on, és mi az, amire nem, összehasonlítva mondjuk egy Windows-al, ahol azért egyértelmű, hogy vírusirtó kell, különben elég egy google keresés ahhoz, hogy tönkremenjen a rendszer. A helyzetet tovább árnyalja, hogy mint minden szoftver, ez sem mentes a biztonsági résektől, amit linkeltem is. Így szerintem egyértelmű, hogy van lehetőség vírusokat írni, amik ezeket a réseket használják ki. Természetesen kell frissíteni a rendszert, hogy foltokat tegyünk be, de azért azt is tisztán kell látni, hogy a hackerek mindig egy lépéssel a foltok előtt járnak, tehát egy új vírus egy bizonyos ideig mindenképp működőképes marad.

Az első linked-ben írtak csak speciális környezetben jelenhetnek problémát.

Ezt kifejtenéd bővebben?

Illetve vírusirtó helyett inkább ezeket nézegetném:
chkrootkit
rkhunter
lynis

Tetszik ez a lynis, kipróbálom ha lesz egy kis időm. Ha esetleg talál valamilyen biztonsági rést, akkor segít abban is, hogy hogyan lehet kijavítani? Egyébként nálam, meg gondolom sokaknál is össze van mosva az összes ilyen jellegű kéretlen program a vírus gyűjtőnév alá, illetve, ami segít ezeket felderíteni és eltávolítani, azt is mind vírusirtónak hívjuk. :K

Buliban hasznos! =]

(#44514) inf3rno válasza lev258 (#44510) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Amikor ilyeneket olvasok so-n, hogy "I stupidly ran “chmod 400 chmod” and now it appears forever broken", akkor egyáltalán nem csodálkozom, hogy a felhasználó a leggyengébb láncszem. :-) Azért lassan érdemes lenne összerakni egy toplistát, hogy mik azok az egyszerű parancsok, amikkel gallyra lehet tenni a rendszert. Szsvz ez a chmod tök vicces, nekem eszembe se jutott volna. :DDD

Buliban hasznos! =]

(#44515) Syl válasza inf3rno (#44513) üzenetére


Syl
nagyúr

>Windows-al, ahol azért egyértelmű, hogy vírusirtó kell, különben elég egy google keresés ahhoz, hogy tönkremenjen a rendszer.

Mivan? :F

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#44516) lev258 válasza Syl (#44515) üzenetére


lev258
veterán

Elég beírni a keresőbe: how to delete system file. :DDD

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#44517) inf3rno válasza Syl (#44515) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Komolyan, néha kapok jelzést a vírusirtótól, amikor google-el képre keresek rá. Még csak az oldalt sem kell meglátogatnom... Gondolom mindig a talált oldalról tölti a képet, nem a google-nek valami kesséből, aztán azért tudnak betenni vírust is melléje. Egyébként google top 10-ben is nem egyszer találkoztam vírussal.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#44518) Rimuru válasza inf3rno (#44514) üzenetére


Rimuru
veterán

Ami nem okoz adatvesztest az mind megoldhato, legfeljebb csak egy live boot kell.

Vigyázat, csalok!

(#44519) Lathronos válasza lev258 (#44516) üzenetére


Lathronos
őstag

Asszonypajtás majdnemhogy 100%-ig informatikai analfabéta, mégis mesteri módon vágta haza 2 hete a laptopját, törölte a System32 mappát a Windowsból(persze véletlenül). :DDD Mekkora az esélye, hogy valaki az ő szintjén elsőre megtalálja a Windows szívét és kitépje azt? 1:1.000.000.000 kb. ?

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#44520) lev258 válasza Lathronos (#44519) üzenetére


lev258
veterán

Ne aggódj, hajdan én is csináltam ilyet. A végén bejött az Asztal háttérképe és semmi más. Még az Intéző se indult gyorsgombbal.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#44521) subset válasza inf3rno (#44513) üzenetére


subset
senior tag

A Linux.Encoder.1 "csak" a Magento keretrendszer bizonyos verzióin keresztül tudott működni - de elég hamar befoltozták ezt a rést. - (valahol még a Wordpress-t is említették, de ha ott lett volna/lenne nagyobb gond arról már hallottunk volna)

Tesz ajánlást is a lynis - persze nem kell minden Warning-ját annyira komolyan venni.

Nekem is az a véleményem, hogy az esetek döntő többségében a user a hibás a meggondolatlan kattintgatásaival a rendszer elcseszéséért, elvírusosodásáért (jujj de szép szó).

Linux alatt azért elég bénának kell lenni a mai napig is, vagy akarnod kell, hogy összeszedj valamit, szvsz - Mindezt desktopon, teszem hozzá.
De arra azért figyelnék, hogy milyen third-party repót használok, milyen non-free csomagokat telepítek - általában ezekkel sincs gond.
Illetve nem biztos, hogy szeretnék flash playert meg java vm-et a linuxos gépemre se, hacsak nem elengedhetetlen, de megemlítem még a skype-ot, vibert.
Wine alatt futó dolgokat sem használnék ha nem muszáj pl. teamviewer.

Szervereknél már nem árt óvatosnak lenni...de az külön tészta.

Használj Te is szabad szoftvert !

(#44522) Syl válasza inf3rno (#44517) üzenetére


Syl
nagyúr

>néha kapok jelzést a vírusirtótól, amikor google-el képre keresek rá. Még csak az oldalt sem kell meglátogatnom...

Kb 20 éve internetezek, de ilyet még soha nem láttam. Pedig számos windowsos antivirus szoftverrel dolgoztam.

(#44521) subset

>Linux alatt azért elég bénának kell lenni a mai napig is, vagy akarnod kell, hogy összeszedj valamit,

Szerintem windowson is. UAC maxra húzva, böngésző bebiztosítva, frissítve, letöltött motyó virustotalra feltöltve, hetente MAM lefuttatva.

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#44523) subset


subset
senior tag

A linux biztonsági dolgairól még annyit, hogy súlyos sebezhetőség felfedezése esetén (pl. bash, ssl, glibc) mire elolvastam az arról szóló cikket, addigra már kint is volt a frissítés.

(#44522) Syl
+1
Ezt már le sem mertem írni

[ Szerkesztve ]

Használj Te is szabad szoftvert !

(#44524) inf3rno válasza subset (#44521) üzenetére


inf3rno
nagyúr

elvírusosodásáért (jujj de szép szó)

Szerintem nyugodtan hívhatjuk a rendszer elfertőződésének. :DD

Ja hát Wine nekem sem szimpatikus, flash-t sem szerettem soha, a video lejátszásnál meg talán elkaszálja a HTML5 hosszú távon. Asztalinál ha ilyesmi kell, akkor már talán több értelme van egy dual bootnak.

Java-t sajnos kénytelen vagyok feltenni a szerverre, mert adatbázishoz kell, de ezt még lehet, hogy a későbbiekben átértékelem, mert idle eszik 10%-ot az erőforrásokból, és egyre valószínűbb, hogy nem lesz szükségem többre, mint egy postgresql. Ubuntu szervernél esetleg tudsz ajánlani valami különösebb óvintézkedést? (Tervezem kitenni netre, de talán csak VPN-el vagy SSH tunnel-en keresztül. Egyelőre még tanulmányozom a témát. Nagyjából tudom, hogy mit szeretnék, csak az nem világos, hogy megoldható e ezekkel az eszközökkel.)

Buliban hasznos! =]

(#44525) inf3rno válasza Syl (#44522) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ez konkrétan ESET Smart Security, régi nevén Nod32. Nekem sem túl gyakori, néhány havonta futok bele ilyesmibe. Eddig egyszer volt csak 5 év alatt, hogy nem fogott meg valamit, azt a végén azt hiszem MalwareBytes-al szedtem le a gépről. Összességében nem rossz, bár rangsorolásban már csak tizenvalahányadik a vírusirtós toplistán. Régen volt első is.

Buliban hasznos! =]

(#44526) King Unique válasza inf3rno (#44517) üzenetére


King Unique
titán

Nálam is ESS van fent, de ilyet még nem tapasztaltam... Leginkább az MBAM szokott egy csomó oldalnál összevissza riasztani, ha rezidens védelemként van használva. Illetve vannak itt a fórumon, akik nem is használnak AV-t, mégsem kaptak be semmi vírust Windows alatt. Továbbá manapság már a védelmi a programok is olyan szintre vannak fejlesztve, olyan funkcióik vannak, hogy sok esetben eleve user error kell ahhoz, hogy bekövetkezzen egy komolyabb probléma. Pl. a fájltitkosítós vírusok is legtöbbször e-mail mellékletként terjednek, amit le kell tölteni és futtatni kell. Azonban egy jobb AV már eleve blokkolja azt is. De, ha valaki annyira sötét, hogy ismeretlen címekről mindent letölt és megnyit, az valójában meg is érdemli...

[ Szerkesztve ]

(#44527) inf3rno válasza King Unique (#44526) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Érdekes, nekem teljesen más a tapasztalatom. Régen nem találkoztam napi szinten böngészés közben ennyi vírussal, mint manapság. Szerintem ha nem lenne vírusirtó fent, akkor néhány nap alatt totálkáros lenne a rendszer.

Email szerintem veszélytelen, minden ilyesmi spam-be szokott menni gmail-en, azt meg megnyitás nélkül törlöm. Esetleg akkor lehet probléma, ha asztali levelező klienst használsz, ami letölti a gépre a spam-et, de gondolom Linux-nál akkor is x-et kellene rá tenni, vagy biztonsági rés kell a levelező kliensbe.

Lehet, hogy meglepő dolgot fogok mondani, de az átlag Windows felhasználó van annyira sötét, mert egyszerűen nem érti a dolgok működését, és nem is akarja. A Linux-nál sajnos/szerencsére rá van kényszerülve az ember a tanulásra, különben még egy alkalmazást sem tud telepíteni normálisan. Ezekkel a Mint-es desktopos Linux-okkal lassan azért begyűrűzik ezekbe a körökbe is a tudatlanság. Gondolom én.

Egyébként tök fura, én talán pár hónapja Linux-ozom csak, és egyre jobban szeretem a parancssort. Az asztali disztró helyett gyakran használok még Windows-t, de a házi szerver beállítását tök jó parancssorból csinálni SSH-n. Egyáltalán nem hiányzik a GUI, sőt úgy érzem, hogy jobb így parancssorból hívni a dolgokat, megadni a paramétereket, mint valami GUI-ban űrlapot töltögetni. Fél éve még a totál ellenkezőjét mondtam volna. :-)

Buliban hasznos! =]

(#44528) King Unique válasza inf3rno (#44527) üzenetére


King Unique
titán

"Szerintem ha nem lenne vírusirtó fent, akkor néhány nap alatt totálkáros lenne a rendszer."

Azért ez így nem feltétlen igaz. Nagyon sok múlik a felhasználó szokásokon is. Aki kicsit is odafigyel, nem kattintgat összevissza, nem pakol fel mindenféle tört szemetet stb., nem tölt le + nyit meg mindenféle noname mellékletet, nem nagyon fog belefutni durva dolgokba. Max néhány PUP és lightos társai kerülnek a gépére, de attól még nem fog megfeküdni a rendszer.

"de az átlag Windows felhasználó van annyira sötét, mert egyszerűen nem érti a dolgok működését, és nem is akarja"

Na ez viszont maximálisan igaz és őket nem védi meg teljesen még a legjobb prémium AV/IS sem... :DDD Felhasználói hülyeség ellen egyszerűn nincs gyógyír. Max a felhasználói jogok korlátozása.

(#44529) inf3rno válasza King Unique (#44528) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát nekem trojan downloader meg hasonlók voltak sima böngészésnél nem egyszer, néhány előugró ablak, hogy töltsek le xy exe fájlt, plusz a router jelszavát is megpróbálták már bekérni tőlem. PUP előfordult már pl PDF nézegető telepítőjében, mint választható alkalmazás, érdekes módon amikor megtisztításra mentem, akkor is végigtolta rendesen a telepítőt, és azóta is Foxit reader-t használok, mert amúgy jó. :-)

Buliban hasznos! =]

(#44530) Penty válasza inf3rno (#44527) üzenetére


Penty
tag

"(...) Esetleg akkor lehet probléma, ha asztali levelező klienst használsz, ami letölti a gépre a spam-et (...)"
Nem ismerem mindegyik asztali levelező klienst, de a legtöbbnél szerintem be lehet állítani, hogy ne az egész levelet, hanem csak a fejlécet töltse le, így az egész levél letöltése nélkül láthatod, hogy kitől jött és mi a tárgya a levélnek, ami alapján el tudod dönteni, hogy kell-e az neked. vagy sem.

(#44531) Atlantisz48


Atlantisz48
őstag

Üdv!

Energia takarékosság szempontjából, mi az ideális beállítás? Érdemes elállítani? Vagy jó ez így?

És lenne még egy kérdésem, próbáltam beállítani a swappiness értékét, de nem találtam a megadott részt a konfigban. "vm.swappiness=10"

Ez alapján csinálnám.

De nem találom, jó helyen keresem?

Előre is köszönöm.

Üdv:
Zoli

[ Szerkesztve ]

(#44532) lev258 válasza Atlantisz48 (#44531) üzenetére


lev258
veterán

swappiness
" írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba"
Vagyis még nincs benne. Egyébként a szerkesztéséhez gksu gedit /etc/sysctl.conf parancs szükséges.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#44533) Atlantisz48 válasza lev258 (#44532) üzenetére


Atlantisz48
őstag

:W Tényleg, én meg azt hittem, mivel az alapértelmezés 60, hogy az biztos benne van, így hát kerestem.
Na de most már ezt is tudom :D Köszönöm :R

(#44534) inf3rno válasza Penty (#44530) üzenetére


inf3rno
nagyúr

No akkor ez se probléma. Jó tudni. Én személy szerint sosem használtam ilyet, de a későbbiekben elképzelhető, hogy áttérek rá.

Buliban hasznos! =]

(#44535) inf3rno válasza lev258 (#44532) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Tök jó, én is lehet, hogy átírom, most 10 percet vár spin down előtt szerintem tök feleslegesen. Esetleg lehet loggolni valahogy, hogy milyen gyakran férek hozzá a fájlokhoz a HDD-n? Abból talán kiderülne, hogy mik a jó értékek.

Buliban hasznos! =]

(#44536) ToMmY_hun


ToMmY_hun
senior tag

Valaki használ linux mint és geforce 970 kombinációt? Egyszerűen nem tudom felimádkozni rá az nvidia drivert úgy, hogy az működjön is. Valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban?

C programmers never die, they are just cast into void.

(#44537) inf3rno válasza ToMmY_hun (#44536) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Már a zárt forrású driver-re gondolsz? Hát elméletileg annyi kéne hogy legyen, hogy driver manager-ben bekattintod, hogy azt akarod használni, és magától megcsinálja. Nyílt forrású nvidia driver nekem sosem működött rendesen, a zárt forrásút két kártyával teszteltem, az egyik egy GT240 a másik egy GTX750Ti, egyikkel sem volt gondom. A 750-el még nem néztem Mint-et, csak Fedora-t, hát azon nem volt egyszerű a driver csere, de azon alapból nem az.

Buliban hasznos! =]

(#44538) Lathronos válasza inf3rno (#44537) üzenetére


Lathronos
őstag

De ő gondolom az nVIDIA oldaláról letöltött run drivert akarja telepíteni. Sokan nem tudják főleg Windows-ról frissen érkezett felhasználók közül, hogy van további illesztőprogramok menüpont a beállításoknál, ahonnan egyszerűen telepíthető a zárt driver.

(#44536) ToMmY_hun

Beállítások menüpontnál keresd meg a További illesztőprogramokat

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#44539) inf3rno válasza Lathronos (#44538) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ohh, ja hogy van magyar nyelvű változat is. :D Én sosem használnám, mert konstans problémát jelent a kifejezések visszafordítása angolra, ha rá akarok keresni valamire.

Buliban hasznos! =]

(#44540) Lathronos válasza inf3rno (#44539) üzenetére


Lathronos
őstag

Tudom, az informatika nyelve az angol. Én viszont ha már magyar vagyok a saját anyanyelvemen szeretem használni az OS-t amit épp használok. :D

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#44541) Syl


Syl
nagyúr

Ha a NAS megosztott mappáját állandóra fel szeretném csatolni, akkor azt hogy célszerű? Fstab?
És melyik a "jobb"? Samba vagy nfs?

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#44542) subset válasza inf3rno (#44524) üzenetére


subset
senior tag

Ubuntu szervernél esetleg tudsz ajánlani valami különösebb óvintézkedést?

Ubuntu specifikusan nem tudok mit mondani, csak általánosan....

Ha lehetséges kerülni kell a common portokat.
Pl. ssh-server-t nem hagyunk a 22-es porton + root-ként nem engedélyezzük a belépést (jó ideje már ez a default beállítás)
Titkosított csatornák preferálása a szolgáltatásokhoz : https, pop3s, imaps, ssmtp, ftps stb.

Tűzfalon minimum a teljes bejövő forgalmat tiltjuk, majd a kívánt szolgáltatásoknak megfelelően engedélyezzük a bejövő kéréseket. Rengeteg doksit találsz iptables ügyben.

VPS-ek használata - ha csak lehetséges - szvsz
Hosszú távon is érdemes beletanulni, de főleg a szárnypróbálgatós időszakban jöhet jól...
Több virtuális szervert futtathatsz (akár különféle disztrókat), különféle szolgáltatásokkal. Ha elcseszel valamit "csak" a vps megy a levesbe nem az egész szerver.
Iptables (routing, forward) és LXC ismeret kell hozzá. Wikiket is találsz bőven a témában.

Tervezem kitenni netre, de talán csak VPN-el vagy SSH tunnel-en keresztül.

Ezek szerint csak privát használatban gondolkozol, akkor egy jól konfigolt vpn-en vagy tunel-en keresztüli elérés már extra biztonságosnak mondható.
Ha meg tudod csinálni jó úton jársz :)

Használj Te is szabad szoftvert !

(#44543) subset válasza Syl (#44541) üzenetére


subset
senior tag

Ha állandóan megy a nas akkor lehet fstab-ba is.
Linux -NAS (linoxos gondolom) között egyértelműen nfs.
Ha meg nfs akkor fstab :)

[ Szerkesztve ]

Használj Te is szabad szoftvert !

(#44544) inf3rno válasza subset (#44542) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Igen, egyelőre mindenképp csak privát használatra kell. Később esetleg publikálnám róla a blogomat vagy ilyesmi, de sokkal valószínűbb, hogy ahhoz is inkább írok egy adaptert, ami szinkronizálja a mostani szolgáltatójával a tartalmat, ahelyett, hogy itthonról hostolnám. Nem értek az üzemeltetéshez, nincs szükségem rá, és sajnálom rá az időt, hogy megtanuljam, illetve arra is, hogy ezügyben folyamatosan foglalkozzak a szerverrel, hogy nehogy feltörjék. Az SSH-ra már kaptam jó tippeket innen is, alkalmazni fogom őket. A VPN-t még nézegetem, kérdezgetek róla máshol is, hátha az jobban passzol ahhoz, amire nekem kell.

Az SSH tunnel és a VPN egyébként azért is tűnik jónak, mert meg tudom spórolni velük a titkosítást, beléptetést, stb. minden alkalmazásnál. Mivel csak egyedül fogom használni őket, így kapásból nem kell több felhasználósra megvalósítanom őket, stb... Persze ha megtörik ezt az SSH-s vagy VPN-es védvonalat vagy esetleg helyben a wifi jelszót, akkor semmi nem fogja védeni az adataimat és belső szolgáltatásaimat. Biztonság terén az ilyesmit mérlegelni sem egyszerű, hogy mi a felesleges ráfordítás, és mivel kell tényleg foglalkozni.

Buliban hasznos! =]

(#44545) inf3rno válasza subset (#44543) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem az a bajom az fstab+cifs-es megoldással, hogy hardcodeolni kell bele a samba usert és a jelszót. Legalábbis Fedora alatt a Nautilus csak így csatlakozik fel rá. Nem kapok jelszó prompt-ot vagy bármi hasonlót. Ezen kívül valamilyen mount fájl-on is állítani kellett chmod-al, hogy ne csak root-al tudjak mountolni, mert arra szintén nem hozott fel prompt-ot, hogy bekérje a sudo jelszót. Az nfs-hez nem értek, meg nekem amúgy is Windows-os a kliens, úgyhogy nem is lenne jó. Ezekre a fentiekre van valami megoldás?

Azért próbálgatom egyébként ezt az fstab-ot a Gnome3-nál hagyományos GVFS-es mountolás és hálózatfelderítés helyett, mert ez utóbbi átviteli sebessége sokkal lassabb. Próbáljuk kinyomozni a GVFS fejlesztőkkel, hogy miért, de eddig nem sokra jutottunk. Azt mondja a srác, hogy lehet, hogy GVFS fusion-el mountolja be a Nautilus, és azért lassabb, az én verzióm viszont az, hogy 4KB stream buffer-t használ a 64KB helyett, és az a szűk keresztmetszete. Meglátjuk kinek van igaza. Egyelőre nagyon pang az ügy. Mindenesetre érdekes, hogy CIFS-el mountolva fstab-ból 86MB/s az adatátvitel, GVFS-el mountolva meg 19MB/s az adatátvitel Fedora 23 + Gnome 3.18.x-nél kábelen keresztül. Ha esetleg van rá időtök és használtok Gnome-ot, akkor örülnék, ha más is lemérné esetleg más disztrón, hogy nála mik a sebességek. Ide lehet küldeni az eredményeket, hátha jobban foglalkoznak vele, ha kiderül, hogy többeknek lassú: [link]. Ha meg kiderül, hogy csak nálam van ilyen anomália a rendszerrel, akkor lecserélem a Fedora-t mondjuk egy Xubuntu-ra az asztali gépen. Az is tetszett, amikor próbálgattam disztrókat.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#44546) Slapy válasza Lathronos (#44538) üzenetére


Slapy
aktív tag

Ami a képen az alsó sávban van azt hogy kell? :) köszi előre!

(#44547) Syl válasza subset (#44543) üzenetére


Syl
nagyúr

Köszi, de úgy látom ez nem lesz járható nálam. A NAS-om NFS-sel nem hajlandó megosztani az alap mappáit. Egy eldugott nfs mappával akar csak működni, akkor meg minek.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#44548) Lathronos válasza Slapy (#44546) üzenetére


Lathronos
őstag

Szia!

Kellékek -> Conky Manager -> Ubuntu Full LAN vagy Ubuntu Full Wi-Fi. Attól függően, hogy kapcsolódsz a netre. De van még ott jónéhány téma, kedvedre válogathatsz. Ha azt akarod, hogy a rendszerrel induljon, a beállításoknál tudod beállítani. Persze a conky manager az Ubuntu remasteremben van benne, amit a blogomból tudsz letölteni.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#44549) Slapy válasza Lathronos (#44548) üzenetére


Slapy
aktív tag

Köszönöm szépen :)

(#44550) Slapy


Slapy
aktív tag

Lejárt a szerkesztés...Nos elolvastam az első blogot. Kezdőként olyan kérdésem lenne hogy meglévő ubuntu rendszere is rá lehet húzni avagy csak új telepítés?

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.