Hirdetés

2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14851) m0rd0k


m0rd0k
senior tag

Sziasztok!

Van nálam egy kocsmai zenegép,debian 3.0 van rajta,ez bebootol és elindul a zenegép progi. Szeretném rajta a számokat frissíteni,tettem rá új zenéket,windows alól,viszont nem látja őket,amiket meg kitöröltem azokat látja,de nem játssza. A listát is frissítettem pedig,elérési úttal. hogy tudnék valami kezelő felületet vagy valami előhozni ezen a debianon,mert nagyon vakon vagyok ilyen téren. q betű lenyomásával tudnék belogolni,parancssorból,de nemtudom a jelszót meeg a felhasználónevet.

Minden szinten,szinte minden.

(#14852) CPT.Pirk válasza sh4d0w (#14850) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem mindegyik Arch alapút ajánlanám, pl. Manjaro-t mikor először felraktam, egy hibás update miatt rögtön javítani kellett. Segítettek a fejlesztői, így megoldottam, de ez nem kezdőknek való.

Arch alapokról a Chakrát ajánlom csak, az nagyon felhasználó barát és alaposan tesztelt, az eddig próbált disztrók közül ezt tartom a legkényelmesebbnek egy kezdő számára. Továbbá ott van hozzá az Arch Wiki, aminek nem nagyon van párja.

Linux Mintre mit mondjak, egy jól és hiba nélkül működő telepítésén egyszerű frissítés után kernel panicot kaptam. Na itt azt mondtam, köszönöm nem.

tomtyi: röviden összefoglaltam itt: [link]

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#14853) sh4d0w válasza CPT.Pirk (#14852) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Tutira egyedi hiba, másfél évnél régebb óta használom és komolyabb gond sosem volt.

https://www.coreinfinity.tech

(#14854) #40553216 válasza CPT.Pirk (#14852) üzenetére


#40553216
törölt tag

Hát, ez annyira rövid, hogy semmi. ;) Vagy nem értem, mit akarsz mondani, vagy nem azt linkelted, amit akartál. :)
Azt akarnád ezzel mondani, hogy mert nálad a Debian KDE-vel borult, emiatt semmilyen Debian-származékot nem ajánlasz? Vagy mi? :)

(#14855) Rimuru válasza #40553216 (#14854) üzenetére


Rimuru
veterán

Ő főleg a testing ágat, és az arra épülő dolgokat nem ajánlja.

Vigyázat, csalok!

(#14856) #40553216 válasza Rimuru (#14855) üzenetére


#40553216
törölt tag

OK.

1. Mi egy éve használjuk, a pár hsz-szel korábbi gebaszig semmi nem volt.
2. Arch-on (és feltételezem, a ráépülőkön is, mert azt nem hiszem, hogy sok mindent és sokáig tesztelnének a leszármazott gyártók) sokkal többször lehet belefutni olyan finomságokba, hogy még több éves (bár ezek szerint nem túl mély) tapasztalat mellett sem tudtam megoldani, csak full reinstall maradt nekem.
3. A 12.10-es Ubuntun meg érdekes mód nem jött elő a fenti Debian függőségi probléma. Azon simán ment a Skype.

Szóval továbbra is fenntartom a véleményem.

(#14857) Rimuru válasza #40553216 (#14856) üzenetére


Rimuru
veterán

Pl.: nekem Debiannal nincs semmi bajom, ahol nem Arch fut oda nagy valószínűsségel Debian megy/menne.
A leutóbbi rendszertelepítésem sem azért volt mert valami elromlott hanem az egész vinyót átrendeztem és szerintem ez volt a legegyszerűbb. Általában kisebb hiba szokott jönni de azt is hamar javítják.
Telepítettem egy Lubuntu 12.10-et (kérésre), a csomagtárolóban lévő drivert nem lehetett normálisan telepíteni függőségi probléma miatt ilyen helyzetben szerintem ez nem megengedhető (ha külső forrásból dolgoztam volna akkor elfogadnám na de így...).

Vigyázat, csalok!

(#14858) CPT.Pirk válasza #40553216 (#14856) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Tényleg rossz hozászolást linkeltem tegnap, ezt akartam: [link]

colomb2 kolléga jól mondja. Egyébként beszélgettem Bambano-vel a testing repó kapcsán, ő valószínűleg mindegyikünknél jobban ismeri a Debiant, azt mondta, keressek egy állapotot ami működik, aztán azt használjam, vagyis ne frissítgessek közben mert baj lehet.
Na hogyan lehet erre ráépíteni egy stabil rendszert, különös tekintettel arra, hogy fix dátum elérkezte idején ki kell adni, akármilyen állapotban is van?

Továbbá abban amit leírt most, azt én is meg tudom erősíteni, több konkrét esetben találkoztam vele, hogy képtelen volt telepíteni a drivert egy nem is friss nVidia videokártyához az ubi.

Arch meg rolling disztró, amit én javasoltam, az half-rolling.

sh4d0w: előfordult egy adatvesztésem is, a teljes fájlrendszer elszállt a vinyó minden partíciójával együtt, de ezt nem hozom közvetlen összefüggésbe a Mint-tel, csak annyi a kapcsolat, hogy leállítottam a Mint-et, aztán mikor legközelebb kapcsoltam be a gépet, már nem volt fájlrendszerem. A HDD nem volt hibás, azóta is (kb. 2 éve) megy napi szinten és semmi adatvesztést nem produkált.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#14859) rokefeller válasza CPT.Pirk (#14858) üzenetére


rokefeller
senior tag

Én azért továbbra is azt mondom, hogy a debian testing teljesen stabil. Használtuk már szerveren, ami gyakorlatilag több mint egy éve megy, és simán be merem vállalni a távoli reboot-ot. Desktopon sem volt vele probléma. A fix dátumot meg gondolom az Ubuntu-ra értetted, tudomásom szerint a debian stable akkor jelenik meg, amikor készen van.

A stabilitás egyébként nem azon múlik, hogy rolling vagy nem, hanem a QA-n. Ha egy rolling release-be rögtön bedobálom a git-ből buildelt csomagokat, akkor az instabil lesz, ha tesztelem, akkor meg stabil. Ugyanez igaz a schedule-based release-ekre is, ha nem szuszakolunk bele több feature-t egy release-be, mint amit meg lehet csinálni. Az meg hogy mi kerül tesztre, egy érdekes kérdés, valahol amit le lehet buildelni, az már megy is tesztre, valahol a fejlesztők annyi automatizált tesztet lefuttatnak, hogy a teszt csak arról szól, hogy olyan hardveren, amijük nincs, előjön-e valami apróság.

Az adatvesztés meg szomorú, de milyen fájlrendszerrel történt? Ext4-nél sok sztori volt eleinte, Fedorába pl amikor bekerült, sokan elkezdték használni, én is, pedig experimental módban volt. Én, meg sok más arc a community-ben, vállaltuk, és volt is miatta adatvesztésem, de ez nem a Fedora hibája, hanem az én early-adopter hozzáállásom. Most is btrfs-sel szórakozok.

A télapó nem a régi már...

(#14860) sh4d0w válasza CPT.Pirk (#14858) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Szerintem adatvesztéskor ebbe is belefuthattál, viszont ez kernelfüggő, nem disztribúciófüggő.

[ Szerkesztve ]

https://www.coreinfinity.tech

(#14861) CPT.Pirk válasza rokefeller (#14859) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Igen, a fixet Ubira értettem.

Nem tudom most mi a helyzet a Deb. testing vonalon, olyan 1 évvel ezelőtt az egyik frissítésnél jött elő olyan probléma, amit nem lehetett megoldani, vártam kicsit, de a következő frissítések sem orvosolták. Ott mentem át Chakrára, mert a stabil ágban lévő régi verziós KDE tartalmazott pár komoly hibát, ami miatt laptopomon használhatatlan volt.

Az adatvesztésnél azt hiszem már EXT4 volt a root, de ha experimental lett volna, akkor azt nem használom, ilyesmivel nem kísérletezek. A telepítőben meg gondolom figyelmeztettek volna hogy experimental, ha egyáltalán beleteszik olyan állapotban. Volt még egy swap és 2 ntfs a gépen.
Igazából az az érdekes kérdés, hogyan tudott egyszerre minden megsemmisülni egy azóta is jól működő vinyón. :F

sh4d0w: akkor még 2.6-os kernel volt. Valamerre a 2.6.32 körül lehetett.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#14862) sh4d0w válasza CPT.Pirk (#14861) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Még egy dolog az Ubunturól és deriváltjairól: a köztes kiadásokat én sem ajánlom senkinek, ellenben az LTS-eket igen. Maga a Canonical is 5 évig supportálja az LTS-eket desktop és server vonalon egyaránt - gondolom instabil cuccokra nem merné feltenni az üzleti modelljét. Ellenben legalább a friss hardverekhez is van firmware, amikhez mondjuk a Debian stable-ben nincs. Bambano is írta a blogjában, amikor az új ThinkPadjét vásárolta (amihez egyébként itt is külön piros pont jár neki), stable Debiannal nem volt talán suspend, ha jól rémlik, testingben meg minden hókuszpókusz nélkül volt.

Szal egyáltalán nem biztos, hogy rossz az a testing.

https://www.coreinfinity.tech

(#14863) CPT.Pirk válasza sh4d0w (#14862) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Azt is írta, meglepődött rajta hogy megy minden. ;]

Amúgy frissítettem egy hibátlan 10.04-et 12.04-re, közben 4 alkalommal feljött egy hiba jelző ablak, benne a karakterek helyén üres kockák voltak. o.O Hogy mit akart közölni velem, az nem derült ki... Mondjuk működött utána, de azért érdekes.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#14864) Ryle válasza CPT.Pirk (#14812) üzenetére


Ryle
tag

Hali!

Aktuális még a 3g modem segítség ? :)

| Arch + Kde | Windows 8.1 | Android |

(#14865) Damateo


Damateo
aktív tag

Üdv,
Most próbálkozom először a Linuxal, mostanáig a fórumokat bújtam és próbáltam informálódni.
Mivel még tanulok + dolgozom olyan sok időm nincs, van egy két program amire szükségem lenne linux alatt is, mint pl Notepad++, C#, Lehet hogy van linuxos megfelelőjük de még csak most tanulom a dolgokat...
A tervem a következő vagy feltelepítem Pendrive-ra, vagy a most is meg osztott vinyom egyik felét áldozom be.
Szerintetek melyik lenne célszerűbb? OpenSUSE eset a választás.
Ezt egy acer Aspire 5750ZG gépen próbálom végre hajtani. 4 giga ram van benne...
Ami "problémát" okozhat hogy NTFS fájl rendszer van használatban.
Ami külön szép dolog hogy a gépben van egy integrált Intel és egy Nvidia grafikus meghajtó, ez Win allat úgy működik hogy kisebb terhelés alatt Intel megy, egyébként Nvidia, ezt képes kezelni a Linux?
Meg olvastam hogy a linux telepítése után gond lehet a Windows bootolásával mert valamit át ír a program.
Ezt elkerülendő mit tanácsoltok?
Olvastam olyat is hogy kell csinálni egy swap területet, ez oké, de mi alapján ismeri fel a Linux hogy ez hozzá tartozik?

(#14866) lionhearted válasza Damateo (#14865) üzenetére


lionhearted
őstag

Üdv!

Notepad++ helyett van alternatíva (nem is egy, akár a gedit is megteszi), C# helyett a MonoDevelop, de nyilvánvalóan windows.forms nélkül, helyette GTK# (mondjuk futtatni elvileg lehet...). Tehát ha ez megkötés, akkor max virtuális gépen futhat.
Gyors pendriveon a rendszer is gyors. (USB3 :) ) Egyébként nyilván winyón gyorsabb.
Célszerű? Amit megfelelőnek találsz, és minden hardvered kezeli. Akár az openSUSE is.

NTFS-t ír olvas már pár éve a legtöbb linux, de arra nem telepíthetsz.

Optimus-t az nV nem támogatja a linux drájverekben, nyílt alternatíva a bumblebee project.

Gond nem lesz a windows bootolásával, gond akkor van, ha a windows kerül fel később. És akkor is a linux nem fog indulni.

Ha a swap terület telepítéskor kerül "csatolásra", akkor ezt egy beállítófájlban (fstab-nak hívják) tárolja, így tudja, mi tartozik hozzá. Ezenfelül a swap formázatlan terület. :) 4G ramnál azonban elhanyagolható a használata, hacsak nem ragaszkodsz a hibernáláshoz. Ekkor ugyanis a ram a swapba kerül mentésre, így a teljes memóriamennyiség méretére (inkább kicsivel többre) van szükség. Nincs katasztrófa akkor sem, ha később kerül kialakításra.

Tegnap még működött...

(#14867) szente


szente
addikt

Hali!

Ubuntu LTS-re Webmin alá szeretnék telepíteni valamilyen FTP klienst, de az istenért nem jön össze. Ha akarok telepíteni mondjuk egy FTPd-t, akkor nem rakja fel, mert hiányolja a gadmin-proftpd-t. Ezt meg valamiért az istenért sem sikerül telepíteni, mert azt írja, hogy ennek meg ez a függőségei: gadmin-proftpd (= 1:0.4.0-1);
Tudna valaki segíteni szájbarágósan? :R

Üdv.

(#14868) Roxeus válasza ViZion (#14825) üzenetére


Roxeus
tag

Nos, időközben utánaolvastam, és a fdisk -l nem jó nekem, mégpedig ezért:

"WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on "/dev/sdb" The util fdisk does'nt support GPT. Use GNU parted."

A fájlkezelőben (terminal?) hol látom a partíciólistát?

(#14869) CPT.Pirk válasza Ryle (#14864) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha arra gondolsz, hogy majd az OpenBox-hoz, igen, de annak még nem tudom, mikor kell nekiállnom.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#14870) Ryle válasza CPT.Pirk (#14869) üzenetére


Ryle
tag

Hát ha aktuális lesz, akkor dobj egy privátot..mert azt biztosan látom majd. =)

| Arch + Kde | Windows 8.1 | Android |

(#14871) Maarki válasza CPT.Pirk (#14828) üzenetére


Maarki
aktív tag

Nekem az is jó csak nem találom az utorrentbe

(#14872) Damateo


Damateo
aktív tag

Kösz a segítséget, hasznos volt.
Gondolom van a telepítőben valami formázó program.
Gondolom FAT32 meg felelne.

(#14873) Vladi válasza szente (#14867) üzenetére


Vladi
nagyúr

Mivel telepíted? Konzol kimenetet mutass már.

(#14872) Damateo

Particionálód is lesz - gparted - meg a telepíts folyamán is meg lehet csinálni. De fat nem jó neked. Olyat válassz, amit a telepítő felajánl. Ha ilyen nincs, akkor ext3 legyen.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#14874) ViZion válasza Roxeus (#14868) üzenetére


ViZion
félisten

annyit ír, h az fdisk nem támogatja, de a disks igen. Telepítsd azt. Vagy mi a cél? Illetve mi a probléma ezzel?

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#14875) Ryle


Ryle
tag

Létezik hogy az archlinux se az archbang nem tudja kezelni a vinyómat ?

Már a live bootnál a vinyóval szenved...pedig minden más rendszer tökéletesen működik a winchesterrel.

| Arch + Kde | Windows 8.1 | Android |

(#14876) Vladi válasza Ryle (#14875) üzenetére


Vladi
nagyúr

Létezik.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#14877) Damateo válasza Vladi (#14873) üzenetére


Damateo
aktív tag

Még csak tervezem a telepítést. Megnézem milyen problémák lehetnek és hogy mi rá a megoldás.
Szedtem le egy OpenSUSE-t, előtte Uhu-ban gondolkodtam, de az nekem halottnak tűnik...
Azt tervezem hogy eleinte lesz rajta win is legalább is addig míg ismerkedem a Linuxal.
Egy vinyon a kétféle fájlrendszer gondolom megoldható. Vagy van olyan amit mind két oprendszer elfogad?
Ha van valami tanácsotok akkor azokat várom.

(#14878) szente válasza Vladi (#14873) üzenetére


szente
addikt

Last login: Mon Dec 3 15:45:46 2012
szente@maLLoud-Server:~$ sudo apt-get install vsftpd
[sudo] password for szente:
Csomaglisták olvasása• Kész%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása• Kész
Próbálja futtatni az "apt-get -f install" parancsot az alábbiak javításához:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
gadmin-proftpd-dbg : Függ ettől: gadmin-proftpd (= 1:0.4.0-1) de az nincs telep
ítésre megjelölve
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja kiadni az "apt-get -f install" parancsot c
somagok nélkül (vagy telepítse a függőségeket is!).
szente@maLLoud-Server:~$ sudo apt-get install gadmin-proftpd
Csomaglisták olvasása• Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása• Kész
Próbálja futtatni az "apt-get -f install" parancsot az alábbiak javításához:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
gadmin-proftpd : Függ ettől: menu de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: proftpd-basic de az nincs telepítésre megjelölve
gadmin-proftpd-dbg : Függ ettől: gadmin-proftpd (= 1:0.4.0-1) de csak 1:0.4.2-1
telepíthető
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja kiadni az "apt-get -f install" parancsot c
somagok nélkül (vagy telepítse a függőségeket is!).
szente@maLLoud-Server:~$ sudo apt-get install proftpd-basic
Csomaglisták olvasása• Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása• Kész
Próbálja futtatni az "apt-get -f install" parancsot az alábbiak javításához:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
gadmin-proftpd-dbg : Függ ettől: gadmin-proftpd (= 1:0.4.0-1) de az nincs telep
ítésre megjelölve
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja kiadni az "apt-get -f install" parancsot c
somagok nélkül (vagy telepítse a függőségeket is!).
szente@maLLoud-Server:~$

(#14879) wmati


wmati
addikt

A squirrelmail hol és mire használ fel adatbázist :F

(#14880) Roxeus válasza ViZion (#14874) üzenetére


Roxeus
tag

Az alap probléma ez, de idézem:

"Kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám (egyelőre Knoppix alól, de ha kell akkor telepíthetek rendes verziót is) egy ismert forrásból származó, de ismeretlen filerendszerű hdd-t mountolni. Egy különálló DVR (CCTV rögzítő) hdd-je volt, és van rajta egy fontos felvétel. Ezt kellene kimásolni róla, lehetőleg read-only módban.

Próbáltam az ext-ket (1,2,3) mountolni, de sajnos bad file system error. Ha -f paraméter nélkül adom meg, akkor végigpróbálja a lehetőségeket, de úgy sem jön rá a filerendszerre."

(#14881) MacCaine válasza Roxeus (#14880) üzenetére


MacCaine
őstag

Esetleg a CCTV rögzítő manualjában keresd meg, milyen filerendszert használ.

(#14882) sh4d0w válasza szente (#14878) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Ott írja, mit kell csinálni: apt-get -f install

https://www.coreinfinity.tech

(#14883) szente válasza sh4d0w (#14882) üzenetére


szente
addikt

Hiba a végén:
Last login: Mon Dec 3 21:12:31 2012 from 192.168.0.102
szente@maLLoud-Server:~$ apt-get -f install
E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtag
adva)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, rendszergazdaként
próbálja?
szente@maLLoud-Server:~$ sudo apt-get -f install
[sudo] password for szente:
Csomaglisták olvasása• Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása• Kész
Függőségek javítása• Kész
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
gadmin-proftpd gadmin-proftpd-dbg menu proftpd-basic
Javasolt csomagok:
menu-l10n proftpd-doc proftpd-mod-mysql proftpd-mod-pgsql proftpd-mod-ldap
proftpd-mod-odbc proftpd-mod-sqlite openbsd-inetd inet-superserver
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
gadmin-proftpd menu proftpd-basic
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
gadmin-proftpd-dbg
1 frissített, 3 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 39 nem frissített.
1 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
Letöltendő adatmennyiség: 3.042 kB.
A művelet után 6.702 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja [I/n]? i
Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/universe menu i386 2.1.4
6ubuntu1 [445 kB]
Letöltés:2 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/universe proftpd-basic i
386 1.3.4a-1 [2.119 kB]
Letöltés:3 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/universe gadmin-proftpd-
dbg i386 1:0.4.2-1 [276 kB]
Letöltés:4 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/universe gadmin-proftpd
i386 1:0.4.2-1 [201 kB]
Letöltve 3.042 kB 1mp alatt (2.569 kB/s)
Csomagok előkonfigurálása ...
A korábban ki nem választott menu csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 58704 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Kicsomagolás: menu innen: .../menu_2.1.46ubuntu1_i386.deb ...
A korábban ki nem választott proftpd-basic csomag kiválasztása.
Kicsomagolás: proftpd-basic innen: .../proftpd-basic_1.3.4a-1_i386.deb ...
A korábban ki nem választott gadmin-proftpd csomag kiválasztása.
Kicsomagolás: gadmin-proftpd innen: .../gadmin-proftpd_1%3a0.4.2-1_i386.deb ...
man-db triggereinek feldolgozása•
install-info triggereinek feldolgozása•
ureadahead triggereinek feldolgozása•
ureadahead will be reprofiled on next reboot
Beállítás: menu (2.1.46ubuntu1) ...
Beállítás: proftpd-basic (1.3.4a-1) ...
Figyelmeztetés: A megadott /var/run/proftpd saját könyvtár nem érhető el: Nincs
ilyen fájl vagy könyvtár
"proftpd" rendszerfelhasználó létrehozása (felhasználóazonosító: 107)...
"proftpd" új felhasználó létrehozása (felhasználóazonosító: 107) "nogroup" csop
orttal...
Nem hozom létre e saját könyvtárat: `/var/run/proftpd'.
"ftp" rendszerfelhasználó létrehozása (felhasználóazonosító: 108)...
"ftp" új felhasználó létrehozása (felhasználóazonosító: 108) "nogroup" csoportt
al...
A(z)'/srv/ftp' saját könyvtár létrehozása...
"/usr/share/proftpd/templates/welcome.msg" -> "/srv/ftp/welcome.msg.proftpd-new"
* Starting ftp server proftpd m
aLLoud-Server proftpd[5117]: mod_tls/2.4.3: compiled using OpenSSL version 'Open
SSL 1.0.0e 6 Sep 2011' headers, but linked to OpenSSL version 'OpenSSL 1.0.1 14
Mar 2012' library
maLLoud-Server proftpd[5117]: mod_sftp/0.9.8: compiled using OpenSSL version 'Op
enSSL 1.0.0e 6 Sep 2011' headers, but linked to OpenSSL version 'OpenSSL 1.0.1 1
4 Mar 2012' library
maLLoud-Server proftpd[5117]: mod_tls_memcache/0.1: notice: unable to register '
memcache' SSL session cache: Memcache support not enabled
[ OK ]
dpkg: függőségi gondok miatt nem beállítható e csomag: gadmin-proftpd-dbg:
gadmin-proftpd-dbg függőségek: gadmin-proftpd (= 1:0.4.0-1); ám:
gadmin-proftpd rendszeren lévő verziója 1:0.4.2-1.
dpkg: hibás feldolgozás: gadmin-proftpd-dbg (--configure):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
Nem került írásra apport jelentés, mivel a MaxReports már elérve
menu triggereine
k feldolgozása•
Beállítás: gadmin-proftpd (1:0.4.2-1) ...
menu triggereinek feldolgozása•
Hibák történtek a feldolgozáskor:
gadmin-proftpd-dbg
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
szente@maLLoud-Server:~$

[ Szerkesztve ]

(#14884) Shatterstar


Shatterstar
aktív tag

Valaki adna ötleteket hogy honnét érdemes letölteni a Chakra Linux-ot? Na meg az olyan apróságok is foglalkoztatnak hogy dvd-ről vagy usb-ről telepítsem? Maga a telepítés menete szintén érdekel kezdő lévén!
Aztán mi a helyzet a PC-s játékokkal? Korábban már rákérdeztem itt erre és azt mondtátok hogy még nincs megoldva ez a dolog és egy Wine nevű segédprogival lehet csak játszani. Igen ám,de azzal hogy? Normálisan futnak a játékok vagy inkább döcögősen?
Melyek azok a disztrók amik egyáltalán nem tolerálják a játékokat? Elnézést a sok kérdésért,de valahol el kell kezdeni :DDD

Why are you wearing that stupid man suit?

(#14885) CPT.Pirk válasza Shatterstar (#14884) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A hivatalos oldalról a legegyszerűbb. [link] A telepítés folyamata nagyon egyszerű, itt végig tudod nézni képekben: [link]

DVD-USB mindegy, de az USB egyszerűbb. Ezzel tedd ki az iso-t USB-re: [link]

Wine van, kezdésnek át kell állítani 32 bites módba, onnan kezdve meg vagy fut vele egy játék, vagy nem. Itt meg tudod nézni, hogy a téged érdeklő játékokkal mi a helyzet: [link]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#14886) Ryle


Ryle
tag

A mai napon kipróbáltam a Fedoora 17-et, és eddig nagyon jónak tűnik.

Egyedül a Activities / appnál szinesedik el néha a kép amikor az appokhoz rakom az egeret.

Ez mindenkinél így van vajon ?

| Arch + Kde | Windows 8.1 | Android |

(#14887) sh4d0w válasza szente (#14883) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Csekkdisz: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2032187

https://www.coreinfinity.tech

(#14888) Damateo


Damateo
aktív tag

üdv,
kezdőnek Chakra vagy SUSE?

(#14889) szente válasza sh4d0w (#14887) üzenetére


szente
addikt

Nem igazán értem a két dolog között az össze függést, ha csak nem arra akarsz kilyukadni, hogy hagyjam az FTP-t a .csába és használjak inkább SFTP-t.

Amúgy most frissítettem a Webminbe a modulokat, és telepítettnek látja a ProFTPd-t, az más kérdés, hogy működik e, ott még nem tartok.

(#14890) BigManus válasza Damateo (#14888) üzenetére


BigManus
addikt

Szerintem SuSE.

Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...

(#14891) CPT.Pirk válasza Damateo (#14888) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha tetszik a KDE felület, akkor Chakra, ha nem, akkor az OpenSuse. Ez utóbbi KDE-vel szerintem bonyolult.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#14892) rokefeller válasza Ryle (#14886) üzenetére


rokefeller
senior tag

Nem, valszeg bugos a driver. A jobb felsőben a user név alatt van system settings menüpont, és valami system infó vagy hasonló alul, abban látod hogy melyik drivert használja. Azt csekkold.
Konfigod milyen, proci, memória, videó?

A télapó nem a régi már...

(#14893) Ryle válasza rokefeller (#14892) üzenetére


Ryle
tag

Jelenleg az én gépem:

Details -nál ezeket írja:

Memoria: 952.1 MiB

Proci: Intel® Pentium(R) Dual CPU E2160 @ 1.80GHz × 2

Video kártya: Intel® Q35

Graphics:

Driver: Intel® Q35

Experience: Standard

Forced Fallback Mode: Off-on

[ Szerkesztve ]

| Arch + Kde | Windows 8.1 | Android |

(#14894) sh4d0w válasza szente (#14889) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Akkor olvasd el még1x, leginkább az utsó hsz-t.

https://www.coreinfinity.tech

(#14895) Damateo


Damateo
aktív tag

Tudtok mondani egy oldalt ahol a Linuxhoz használatos parancsok jól le vannak írva... ha lehet magyar környezetben.

(#14896) CPT.Pirk válasza Damateo (#14895) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Kezdőként nem is kellene, hogy ezekkel kapcsolatba kerülj mert kb. minden elérhető grafikus felületről, amire szükséged lesz.

De persze van olyan oldal amit keresel, pl. a google első találata a linux parancsok keresésre: [link]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#14897) Apollyon válasza CPT.Pirk (#14896) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Én inkább azt javaslom hogy aki linuxozik, az szokja csak a terminált. Baja nem lehet belőle, és ha unja úgyis ott lesz akkor a GUI. Ugyebár úgyis az a lényeg, hogy a user megtanulja kezelni, és megérteni azt a rendszert, amit használ, és ezt terminállal egyszerűbb. A Windows nagyon elbutít, főleg a Win8, te jó ég...

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14898) CPT.Pirk válasza Apollyon (#14897) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Én csak azt mondom, hogy haladjunk lépésenként. Először legyen egy működő rendszer, aztán lehet terminálozni rajta.
Annak nem látom sok értelmét, hogy előre tanuljuk a parancsokat és a szintaxisukat, mikor kell valami akkor úgy sem fog beugrani, viszont ha xy feladat kapcsán előjött parancsokat megértjük, akkor azok jó eséllyel meg is fognak maradni. (most nem nézve azt, hogy van manpage a parancsokhoz, mert sok esetben több oldalt tesz ki egy parancsnál, az meg minden, csak nem konkrét segítség)

Win8 meg hát ja. Már a metró szexuális színvilág is elriaszt...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#14899) Vladi válasza CPT.Pirk (#14898) üzenetére


Vladi
nagyúr

Ezt a metrót lassan meg kéne nézzem. De annyiranagyonérdekelhogy.... :DD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#14900) anxius


anxius
aktív tag

Lassan két és fél hónapja történt, hogy hirtelen felindulásból linuxra váltottam - ami csak azért tartozik a topikhoz, mert nagyrészt nektek köszönhetem, hogy idővel minden problémám megoldódott!
Azóta is töretlenül használom/tanulom és be kell valljam, hogy egyre jobban tetszik és egy nagyon jó döntésnek látom!

Köszönöm szépen minden kedves topiclakónak, mert ez a ti érdemetek is!
:R

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.