Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
titán
válasz
Doky586
üzenetére
Szerintem ez erős, gondolom nem "fél" ahogy én sem, sőt nekem van fuókom is mégsincs összekapcsolva, egyik plusz funkció sem érdekel (kapásból egyetlen hasznos jut csak eazembe a OneDrive)
Nekem egy olyan (talán csak placebó) érzésem van hogy a rendszer is hamarabb feláll mint amikor még az MS fiókot is keresi. -
Zolifarkas
tag
válasz
Doky586
üzenetére
Nem egészen. mivel ez is jogtiszta szoftver / csak éppen egy éve nem használtam ezt a hdd-t mikor elővettem a másik hdd miatt, letöltöttem a még elérhető frissítéseket. Ez csak ideiglenesen lett befogva ezen kívül csak olyankor használom amikor régebbi programokat futtatnék de a win 10-re nem akar települni. A második mondatod fog teljesülni hamarosan. Köszönöm a segítséget.
-
-
fulton
addikt
válasz
Doky586
üzenetére
látta. semmi gond nem volt vele, és nem tiltott le semmit az m2 port használata.
Egészen addig míg a winfosban el nem távolíítottam, és le nem választottam. Onnantól ez van....nem tudom visszacsatolni. Mert a lemezkezelő nem látja, az a raid ** meg ezt az "ismeretlen akármit " írkálja... mindjárt megnézem amit javasoltatok. köszönömnem tudok reboot-olni mert nem látja a disk manager. csak a hd sentinel meg a bios mutatja..
-
válasz
Doky586
üzenetére
"Ha ha ha.. Nagyon poénos."
Ezt most mire írtad?"Ilyet én is tudtam csinálni amikor nem adom meg az admin jelszót (vagy az uac ok-t) a treesize-nak.. Egyértelműen látszik abból hogy 0 a helyfoglalása pl a systemvolumeinformation mappának.."
Nálam nem erről van szó, egyrészt mert uac ok-al indítom, tehát rendszergazdaként, másrészt nem 0 méretű az a mappa, hanem jelen pillanatban 20,1 kB. Mondjuk tegnap még 88 byte volt, de biztos dolgozott rajta valamit a rendszer.

-
-
Krystal_s
addikt
válasz
Doky586
üzenetére
Tegnap kipróbáltam én is és már nálam sem aktiválja. Hiába volt korábban Win 10 használva és aktiválva (key in firmware) Win 7 pro kulccsal azon a gépen.
Hibajavítás sem segít. MS fiókot kér, hogy leellenőrizze ott szerepel-e a gép. Mivel helyi fiókokat használok nem szerepel. Ennyit, hogy az MS szerverein tárolja a kulcsokat. Enyémet nem tárolta el, pedig digitális licenccel aktiváltnak írta korábban.A régebbi kulcsok elfogadásának tiltása előtti időszakban telepített használatban lévő Win 7-8 kulccsal aktivált rendszereken lehet nincs gond, de egy új telepítés után már nem biztos, hogy újra aktiválni fogja őket. Kivéve talán, ha MS fiókkal is voltak használva.
Beírtam kézzel is a kulcsot. Első ellenőrzésnél nem ír hibát, hogy nem érvényes, vagy nem a géphez való, hanem továbbmegy és újra rá kell nyomni az aktiválás gombra, akkor gondolkodik és azt írja nem sikerült aktiválni.Van egy gépem, amin Win 8 kulccsal lett aktiválva a mostani Win 10. Helyik fiókot használok. Most akkor ajánlott lenne belépnem MS fiókba és hozzáadni ezt a gépet, hogy később egy esetleges újratelepítésnél ne problémázzon?

-
Werkly
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
A poén, hogy van MS fiók és társítás ezt mondtam is a telefonban a csajnak! Erre mondta, hogy nem érvényes az új hardverre a liszensz már! Vagy azért mert leválasztottam a régi lapot a fiókomról és ezért ugrott. De gondolom ők "ezt" látják a rendszerben. Vagy nem volt képben, hogy mit is akarok kinyögni?
-
VGYke
addikt
válasz
Doky586
üzenetére
Köszönöm! Hát, FAT32-re formázott pendrive-on, MCT-al csináltam a telepítő "lemezt". Telepítés a BIOS-ban kikapcsolt CSM és bekapcsolt SecureBoot mellett történt.... Öööö ez utóbbi állítást meg kell néznem, mert 2 gépet is telepítettem, mindkettőnél egyformán problémázik az MS fiókba belépés, az egyik gép UEFI ott ki/be van kapcsolva, a másik egy DELL laptop, annak butított a BIOS, ott nem emlékszem mi újság ezekkel...
-
Aureal
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
próbálják elsózni az 1-2 hete használhatatlanná vált (1hónapja még százezreket érő) kulcsaikat..
W7 home beépített licenszes laptopot sem lehet már W10 homera húzni innentől vagy most ezzel mi van? Pont hétfőn raknánk egy ismerős gépébe ssd-t. (Vagy tegyek rá neki Linux Mintet?)
-
-
-
Cs1csó
titán
válasz
Doky586
üzenetére
Nem lehet csak ahogy Geth írta. Ha jól értem kétféleképp lehet:
1. ha egyszer már el lett indítva az alkalmazás akkor ezt a szabályt megkeresni és átállítani engesélyezettről tiltásra
2. telepítés után nem indítod el hanem előbb a tűzfalszbályoknál betallózod pl. az indító exe-jét és létrehozol egy tiltó szabályt. Ha csak ez az egy módon kommunikálna a program akkor nem fog tudni soha.
(Van olyan hogy az "update" külön exe-vel fut és saját jogon is kommunikál) -
boskorelli
tag
válasz
Doky586
üzenetére
Köszönöm. Sikerült.
Hát ilyenbe még nem futottam bele. Még szerencse hogy az eredeti gépnek a rendszer ssd-je nem lett formázva. A többi alaplapon/ gépen ezt nem láttam amit ennek a tárhely kezelőjében. A másik alaplapoknál annyit láttam, hogy én tudok létrehozni "tárolókészletet".. De törölni nem tudtam semmit, csak amit én hoztam létre.
Respect.

-
tpotyka
tag
válasz
Doky586
üzenetére
Szia, köszönöm, a legalitás akkor így rendben, remek, ez fontos, ha muszáj lesz a MS-tal kommunikálnom. Valahol Quora-n amúgy olvastam a témában, hogy az egyik Win későbbi megszüntetése nem probléma, csak ott a legalitás nem volt tisztázva.
Praktikus lenne egyéb esetekben a külön meghajtós javaslatod, de az 1 db meghajtó azért kötöttség, mert:
1. A laptopban tudtommal csak 1 SSD számára van hely (Dell Latitude E5430 - tehát nem óriási)
2. Éppen az lenne a bizonyítási tétel egy része, hogy azonos hardveren, 14' kijelzőn, ugyanazt a programot (AutoCAD) a Win 10 és a Win 11 másként kezeli (képernyő, ablakok, asztal megjelenítés körben), konkrétan hogy valóban a Win 11 nem csinálja-e azt jól (=totál zavaróan és szemet bántóan), ami a Win 10 és korábbi verzióknak jól ment, és nem pedig hardver, driver okolható.
3. Külső SSD-t nem vetnék be ehhez, s idő sincs itt aktuálisan sok kört futni.
4. Mivel sajna nem én vagyok a szerelésben és Win telepítésben járatos személy, koncentrálni érdemes a teendőket.A lehetőségeket kell gyorsan körbejárnom, hogy a stratégia meglegyen. Az ostoba és hiába köröket pedig megelőzném.
-
boskorelli
tag
válasz
Doky586
üzenetére
Rendben, bár nem tudom hogyan tudtam "beválasztani" tárolóhelynek....
A Z790-es alaplap 0-kmes volt, az első win telepítésnél sem látta.
A B460-as alaplapban is első alkalommal járt: ( a rendszer SSD-t kihúztam és próba képpen beleraktam a vipert de nem tudtam életre kelteni.
A Z390-es alaplapban volt eredetileg, de mivel a barátom akinek a gépbe vettük nem egy pc guru így ő a nagy tudásával belerakta, nem látta a sajátgépben így nem foglalkozott vele....
Gyakorlatilag adatírás nem is történt rajta.
Ezek után hol és mit állítsak be? Próbáltam a Windowson belül a lemezkezelőben de csak virtuális meghajtóként sikerült beállítanom.
-
akerbis
aktív tag
válasz
Doky586
üzenetére
Igen de én most adom át a gépet valakinek lassan (este 8 körül) és mert nincs nálam PD, nem tudok friss Windowst telepíteni... Eredeti, BIOS jegyezte Win-es a gép és leszedtem már minden adatot, csak az Edge és jelszavas fiók törlés van vissza, hogy azért itt a bankkártya és egyéb jelszó adatok ne kerüljenek át.
-
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy én se értem, hogy jött Tőled Asrock screenshot a Gigabyte kérdésre, de nem ez az első ilyen, ugorjunk. Hogy Te mit veszel/nem veszel, az most teljesen mellékes.
Az OPAL egy standard, amit egy eszköz támogat (legalább részben), vagy nem. Emiatt a fizetős jelző értelmezésén átugranék, amit megvettem hardver, az támogatja.
OPAL esetén az ATA jelszó mellett alternatíva a PBA is, engem pont ez utóbbi érdekel, az ATA jelszó nem része a történetnek. -
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Gigabyte lapot írtam, az Asrock értelemszerűen nem segít, de azt hittem ez logikus. Nincs egyébként ilyen opcióm, szóval ez a "biosban bekapcsolod és kész" történet kezd ripityomra esni.
Ha TCG OPAL kényelmén azt érted, hogy nem kérdés, hogy be kell-e írni az OS előtt bármilyen jelszót (BitLocker menedzseli az állapotot, recovery kulcsot ment, stb), működik-e az S3-ból keltés, Secure Boot maradhat-e bekapcsolva, stb, akkor igen, pontosan ezt a kényelmet szeretném, hardveres BitLockerrel (eDrive).
SEDutil-t néztem, de a hardveres BitLockerre ott is azt írja, hogy reinstall.
ATA password-öt kerülném, egyrészt akkor már legyen egyforma, másrészt abban kevésbé bízok (több incidens volt ATA passworddel, mint BitLockerrel).#151340 tordaitibi DISM, a témához a /Cleanup-Image kapcsoló visz közelebb.
Nem tudom, hogy minden felhasználó ismeri-e, a jelek szerint nem. De ezt nem is feltételeztem sehol. -
Lajmund
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Köszönöm ez hasznos volt. De annyi nem tiszta ha ms-től szerzem be akkor is meguszom csak a 2 ezer forintos aktiválo kulcsal? Mert amikor rákerestem a 10 pro-ra a ms oldál 110 ezret írt
A 2 ezer szimpatikusabb. Akkor nem úszom meg hogy a régi gépből vinyo ki formázás vissza és azt is telepíteni dolgot. Pedig biztam benne higy a gyári visszaállitás gyalul mindent teljesen. -
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Ha elárulod, hogy a Gigabyte lapon (Z3xx chipset) mit kell beállítanom, hogy a mostani szoftveresen titkosított BitLockerem automagically átalakuljon a Samsung SSD által hardveresen titkosítottra (eDrive), azt örömmel veszem.
Minden általam talált doksi azt írja, hogy be kell billenteni a támogatást az SSD-n egy progival (esetemben kézenfekvő a Samsung Magician, de van más tool is). Majd a következő reinstallnál a BitLocker már (ha inicializálásnál megkérem) azt fogja használni.
#151330 tordaitibi Én rendszerenként ráengedek egy DISM-et, Te meghajolsz és rendszerenként nyomod a reinstallt. Nem vagyunk egyformák, és ez nem baj.
-
Lajmund
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
1.
Értem a fenébe pedig egyszerűbb lett volna. Akkor honnan tudok megbízható win10 pro telepítőt leszedni? Gondolum utána rufusz pendriverea. Nc virágbolt is necces? Termék aktiválo látom csak 2 ezer ft. 7 éve csináltam utoljára.2.
Ugye a régi gépem eladom. Ott ez működik ha azt akarom hogy minden adatom törlödjön. Mármint a gyári visszaállitás minden törlésére gondolok. -
törölt tag
válasz
Doky586
üzenetére
Jelezni próbáltam egy anomáliát, és kíváncsi vagyok az okára.
#151291 Pyttawrx
Szoftverjogban nem vagyok jártas, vettem korábban "műsoros" matricákat, és kaptam mellé a számlán kívül egy kisebb paksamétát, talán erről volt szó benne.
Szerintem még mindig jobb ilyet venni, mint vírusos segédprogramokkal haxolni.
De nyilván halott gépről hajszárítóztam és pengéztem le kulcsot. Saját tulajdon volt a gép, meghalt az alaplap, macerás volt nem szabvány lapot szerezni bele. -
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Ja, elég szívás volt egyszer telón letölteni, majd a telót rádugni a gépre (voltam ilyen szituban). Vagy fordítva, rádugtam és az adta a netet addig amíg letöltöttem? Már régen volt

Nincs olyan, hogy csak winupdaten lehet letölteni, maximum a catalogból kell böngészővel. -
-
HoTaZo
addikt
válasz
Doky586
üzenetére
Most már igen, eddig nem voltam.
Viszont az "új" gép nem akar működni.
Elindul, de a monitor nem kap jelet, s a klaviatúra se társul. Kértem kölcsön egy másik monitort, másik kábelt is kapott, még a régi gép GPU-ját is beleraktam, csatlakozásokat leellenőriztem. Semmi. Még a Boot menu se jön be. Sőt, a bekapcsoló melletti led sem pislog...
-
King Unique
titán
válasz
Doky586
üzenetére
• Ha csak a KB5029244 számú "B" kumulatív frissítés van telepítve, akkor igen, 22H2 verziónál 19045.3324a jelenlegi buildszám.
• Ha a KB5029331 számú választható "D" kumulatív frissítés is telepítve van, akkor viszont már 19045.3394lesz a buildszám a normál kiadású (nem Insider) Windows 10-nél.
• Az utóbbi állapot nyilván akkor lesz, ha maga a felhasználó engedélyezi a választható frissítés telepítését a "letöltés és telepítés" opcióra kattintva, mivel a Windows Update azokat nem telepíti automatikusan.
• A Windows 10 22H2-nél jelenleg nem téma, ellenben a Windows 11 22H2 verziónál okozhat problémát egyes MSI alaplapoknál az e havi "D" választható kumulatív frissítés, ezért sem feltétlen szerencsés mindig azok telepítése, még jó hogy a Windows Update automatikusan eleve nem telepíti ezeket. -
Geth
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Nem vagyok szomorú, ugyanis akkor beteszi a pen efi/boot könyvtárába átnevezés nélkül és ugyanúgy tud bootolni róla...
Jé, pontosan ezt írtam én is...
Az hogy másik menübe rakta egy másik gyártó, még nem jelenti azt hogy nincs is.
Nemhogy külső filerendszerről nem tudnak ezek a lapok shell-t (pontosabban shell.efi néven bármit) bootolni, hanem még saját shellt se pakoltak bele.Ne nekem kelljen már mindent kikeresgélnem helyette.
Úgy néz ki, ezzel nem vesztett semmit, egyébként a keresés megtörtént, nincs találat
-
Geth
veterán
-
hito
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Szerintem félreértettél valamit, vagy én nem értem mit írsz
De már nincs nagy jelentősége, mert reggel összefutottunk. Beléptem és nyomtam egy HR-et. Adatom nem volt rajta, mert tegnap vettem tőle, de mivel hibás volt a gép (érintőkijelző nem működött kb a fél panelen), visszavette. De akkor már beköltöztem (vétel és visszavétel között eltelt kb. 4 óra), illetve csak annyi, hogy beléptem a MS fiókommal. Csak emiatt meg nem kell többmenetes törlés, elég egy visszaállítás "merevlemez tisztítás" nélkül.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Helló!
Nincs asztali gép. 2 laptop van. Nem egy nagy mutatvány kiszedni a HDD/SSD-t abból, amelyikből ki kellett szednem ("A" laptop). A külső HDD ház vásárlása más célból is szükséges volt, több HDD miatt.
1. /Eredeti állapot:/
"A" laptopban 240 GB SSD
ezt akartam 500 GB SSD-re váltani.2.
"A" laptopban a benne lévő aktív, win10-et használó 240 GB SSD klónozása az USB portra kötött 500 GB SSD-re nem sikerült. Az 500GB SSD-ről futtatva a rendszer igen darabosan működött, használhatatlan gyakorlatilag.3.
beszereztem még 1 külső HDD házat.4.
"B" laptoppal annak USB portjaira csatlakoztattam a klónozandó 240 GB SSD-t és a célmeghajtó 500 GB WD Blue SSD-t. Macrium Reflecttel klónoztam.5.
A klónozott 500 GB SSD-t az "A" laptoba betéve a rendszer bebootolt, de gyakorlatilag használhatatlan, egérkattintásra, billenytűzet lenyomásra nem reagál, gondolom, más funkciója sem működne ahogy kéne. A klónozás nem sikerült.6.
Visszatettem "A" laptopba az eredeti/klónozandó 240 GB SSD-t- Az működik jól, ahogy előtte.Így történt.
-
King Unique
titán
válasz
Doky586
üzenetére
Mármint az szerinted általánosan helytálló, hogy leírod "Laptop esetén eleve nem klónozni kell!", "Hanem Macrium boot pendriveról menteni, lemezcsere és visszaállítani", mintha nem lenne más lehetőség, holott nyilván a klónozás is opció, ha pl. USB-n van csatlakoztatva a célmeghajtó? Hát nem éppen, úgy meg hogy a kérdező világosan leírta már a legelején hogy az utóbbi módszert használta, pont nem sok értelme volt annak a javaslatnak.

Miért járt volna jobban a klónozás helyett a mentés + visszaállítással, az utóbbi esetben talán nem lett volna szektorhibás a vélhetően eleve gyári hibás SSD? De, nyilván akkor is az lett volna!
Itt max. azt lehet felhozni, hogy a mentésnél akkor van +1 másolat, de ha nem cél annak készítése és maga a forrásmeghajtó / célmeghajtó is egyfajta másolatként funkcionál a klónozásnál, akkor ez szintén irreleváns a jelen esetnél... -
King Unique
titán
válasz
Doky586
üzenetére
Eleve leírta, hogy a működő Windows alól csinálta a klónozást ez eredeti és a másik, "független" PC-n is, vagyis WinPE / WinRE és pendrive eleve nem is kellett esetében a klónozáshoz, max. a képfájlból visszaállításhoz kell, amivel megint tovább bonyolódik a helyzet.
Semmit akkor nem kellett volna venni, ha a "független" PC-nél ott akkor csatlakoztatható a régi és új SSD is, de mivel írta, hogy USB-n lettek csatlakoztatva, akkor vélhetően nem véletlenül úgy lett megoldva, meg akkor a PC-t sem kellett megbontani.
Igen, köztudott, hogy a 240 GB-os SSD-n SI szerint max. 240 GB lehet, ami IEC szerint 223 GiB, meg tükörmásolatnál = kötet teljes mérete, intelligens szektormásolásnál = foglalt terület mérete.

Egyébként felesleges ezt ragozni és firtatni mit kellett / nem kellett volna venni, mivel az előző válaszok eleve arra vonatkoztak, ami abban a hozzászólásban pontatlanul lett megfogalmazva és általánosan nem helytálló. Valamint ha eleve leírja már az elején a kérdező, hogy az új SSD-t eleve USB-n csatlakoztatta az eredeti laptopnál és úgy próbálta a klónozást, majd végül egyéb ok miatt másik PC-n oldotta meg, később szektorhibás lett az új SSD és az lehet a mostani probléma forrása, stb., akkor pont irreleváns az a javaslat, meg annak alkalmazásától nyilván nem fog megoldódni az a probléma...
-
King Unique
titán
válasz
Doky586
üzenetére
Miért, egy USB-s adapter / külső ház netán drágább, mint egy X 100 GB-os vagy X TB-os belső vagy külső HDD / SSD, valamint ha van már USB-s adaptere / külső háza a felhasználónak, akkor melyik vásárlása a felesleges?

Ha a képfájlba mentés és visszaállítás módszerét választja a felhasználó, akkor talán nem kell a meghajtócseréhez a PC-t, a laptopot szétszedni, kivenni belőle a régi SSD-t és betenni a helyére az újat? De!

Egyébként leírta, hogy a 240 GB-os SSD a régi forrásmeghajtó a laptopban, ami mellé illetve helyett egy 500 GB-os SSD-t vett, utóbbi a célmeghajtó. Ellenben a rendszerről készített képfájlt ugye normál esetben nem a forrásmeghajtón és nem is a célmeghajtón javasolt tárolni, sőt nem is feltétlen lehet, hanem eleve különálló fizikai lemezen, ami +1 db fizikai meghajtó.
-
King Unique
titán
válasz
Doky586
üzenetére
A képfájlba mentés - visszaállítás módszerre akkor van szükség, ha a klónozás idejére nem lehet a forrásmeghajtót és a célmeghajtót is a PC-be illetve a laptopba tenni, meg nem lehet a célmeghajtót a klónozás idejére USB-n sem csatlakoztatni - a jelen esetnél lehet a leírtak alapján - , ellenkező esetben viszont felesleges azzal bonyolítani a dolgot.
"Egy 1GB pendrivera simán ráfér a Macrium, akár egy CD-re is."
Maga a Macrium Reflect WinPE / WinRE valóban, ellenben a mentésnél készített lemezképfájl már nem, utóbbi tárolásához szükség lehet egy X 100 GB-os vagy X TB-os belső / külső meghajtóra, hacsak nem egy nagyobb tárolókapacitású boot pendrive lesz ilyen célra használva - nem feltétlen ideális megoldás - , vagyis +1 meghajtóra a forrásmeghajtó és a célmeghajtó mellett...
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Annyira nem értek hozzá. De itt jópáran klónozással csinálták, ha jól vettem ki. És én is klónozással csináltam pár évvel ezelőtt az ma berakott képeimen látható PNY SSD-re egy HDD-ről, és ez jól működik, és elsőre sikerült klónozással.
De azért megpróbálom, amit írtál. Mert minden megoldás érdekel. Lehetőleg jó megoldás
köszönöm.
Majd referálok.
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Itt a Valve GŐZGÉP — Steam Machine, mi vagy te? 🧐
- One mobilszolgáltatások
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Óra topik
- EAFC 26
- Milyen monitort vegyek?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Ebbe irja a formázást én meg tovább mentem gondolatban

• Ha csak a 
tudtommal sosem eltem a lehetoseggel es titkositottam meghajtokat bitlockerrel