Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
A villámvédelmi kockázatértékelés tudja megmondani hogy mekkora paraméterű kell oda.
A túlfeszen szereplő kA értékig véd, afelett nem véd, tehát ha nagyobb érték jön, akkor ő is tönkremegy és nem védte meg a védendő eszközt, tehát az is tönkremehet.
Csak addig véd, ameddig a hibajelenség értéke alacsonyabb mint a túlfesz levezető értéke. Afelett olyan mint ha ott sem lenne....nyilván sarkítok, akkor is tompít, de nem garantált a védelem.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
A csövek UV állók, szóval rád van bízva, nem kötelező semmit csinálni velük.
A "H" tarifa elmenő vezetékezése közvetlenül a mérőórára lett bekötve és egyből bemegy a lakásban lévő "H" tarifás elosztóba?
Igazából idő kellett mire rendesen kikommunikálták az új szabályokat.
Mert a 2 eltérő tarifának nem szabadna azonos dobozban szabadon futnia. Ahogy a védőcsőből is ugye kettő kellett.
Szal EON se tudja mit akar.Elvileg a földelő szondáról a vezeték a középső dobozba kell érkezzen ami nincs plombálva, bármikor ellenőrizhető kell legyen, ez fix.
A pen sorkapocs a bal oldalra, a zárópecsételt részen van, ide jön 1 db potenciálrögzítő vezeték a földelő kapocsról.
Ha 10-15 méteren belül van akkor minden további nélkül indulhat a lakás tarifáihoz tarifánként 1-1 földelő vezeték erről a földelő kapocsról, a plomba nélküli dobozból.
A mért oldalon a 2 tarifának pedig végig el kell különülnie, a mérőhelytől teljesen külön indított védőcsövekkel, vagy dobozolással. Tehát jobb alul 2 db doboznak kéne lennie, vagy a dobozokon a védőcsövet a mérődobozig át kell húzni és a mérődoboznál beragasztani a végét.De mint írtam annyira tele van a tökük hogy apróságok felett már szemet hunynak.
313313
Képzeld egyik ismerős Győr-Moson-Sopron régióból felhívott, hogy a helyi regisztrált szerelő nem hajlandó letelepíteni a gyártói rendszerengedélyezett, tipizált mérőhelyet, mert abba a gyártói rendszerengedélyes dokumentáció szerinti 1,25VA-es áramváltó került, az 1,3 méter hosszú vezetékre.Mert hogy adott területen az 5VA-ben hisznek de ha jó kedvük van a szolgáltatónál(előző este volt kamaty) akkor a 2,5-öst még éppen átveszik(de legyünk nagyon hálásak!!!), más nem létezik.
Na ennyit az országos egységes rendszerről...
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Nagyon jól látod hogy a szabványok megírói kikötik hogy a gyártó vállal minden felelősséget. A gyártó meg kiköti hogy "én szóltam hogy a felhasználó vállal minden felelősséget".
Te csak annyit tehetsz hogy megbízol az európai hivatalokban és szervekben a szabványok betartatásáért.A hensel és csatári tokozatokkal a tapasztalat hogy a plexi részekben tényleg nem voltak erősek mondjuk 20-30 éve, de azóta eltelt időben azért sikerült fejleszteniük hogy ne legyen olvashatatlan a mérőóra.
De a nem plexi elemek esetén tényleg benne volt már 20 éve is az erősítés, tehát védőcsövek, fehér tokozat elemek tényleg UV állóak.
Amit most felraksz filmréteget, az átlátszó? Mert ha nem, akkor következő szolgáltatói ellenőrzés alkalmával le fogják szedetni veled, akármit mondasz, mert NEM gyártói alkatrész, innentől kezdve nem szabad hozzáérnie. A tokozatokat csak gyártói alkatrészekkel, vagy gyártói opcionális alkatrész listában szereplő elemekkel szabad kiegészíteni, hozzácsatlakozni.
Nagyot röhögtem hogy emiatt van minden mérőhely elírásában beleírva hogy pontosan melyik típusú tömszelencével szabad beállni.
Pl hensel mérőhelynél AKM-xx típusúval szabad, más típusúval hivatalosan nem, mert nem szerepel a listában.
Agyrém.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Igen, erről van is fent youtube-on pár videó, rendesen végig vezetve.
Szerintem az is elegendő, ha nagyon vékony falba süllyesztett csőben vannak az MCu vezetékek, nem feltétlen kell több eres kiskábel.
Ennek egyébként előfeltétele, hogy csak az egyik szál legyen szakítva a kapcsolók által, míg a másik szál, pl a nulla rendesen be van kötve megszakítás nélkül az elosztóig.
Így van lehetőség rendesen az elektron mozgásoknak.Elvileg ha 2 szálat szakító váltókapcsolók kerülnek be, akkor talán megoldódik.
Ha az adott váltókapcsoló pozícióból nem kell másik lámpakört is kapcsolni, akkor gyakorlatilag 2 áramkörös váltókapcsolónál(tehát amivel 2 külön folyosót kapcsolna az ember) csak összefúrásra kerül a két billentyű hogy egyszerre kapcsoljon és a nulla vezetéket ugyanúgy végig kötögetni, ahogy a fázissal teszi az ember, rendesen párhuzamosan...
Persze ehhez az is kell hogy a fázissal párhuzamosan minden kapcsolóhoz le lehessen vinni a nulla szálat is.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
A videóban elég jól el van magyarázva, hogy az egész jelenséghez, tehát ahhoz hogy eléggé nagy mértékű legyen, jó ha a nulla vezetékezésen az elektronok tudnak mozogni előre-hátra.
Ehhez a nulla vezetékezésnek összeköttetésben kell állnia a lakás teljes hálózatán keresztül a főelosztóba beérkező nullával. Ha ezt a nulla vezetéket is leválasztod lekapcsoláskor, akkor elméletileg már nem lesz elegendő "lehetőség" a maradék vezetéken.Nem annyira a vezeték melegítés jelenti a gondot, hanem ez is fogyasztás, egyesek azt hitték hogy "ingyen áram és fény" pedig nem, sok kicsi sokra megy alapon, ilyenkor 24 órán át folyik az enerdzsi...ami dollár.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
a2d2
addikt
Nem tudom, átnéztem, nem hiszem hogy elkötöttem volna. Illetve nagyon nehezen, biztosítékokat egyenként felkapcsolgatva a hátsó részen bizonyos pontig vissza tudtam őket kapcsolni. Na mindegy, érdekes volt.
Szétszedtem ma újra az első dobozt hogy lássam pontosan miket kell vennem az átszereléshez (érvéghüvely, jobb fajta krimpelő, sorkapocszár vagy Wago) meg hogy van kötve és azt vettem észre hogy alulról megy be az első FI relébe a bemenő ág! Azt olvastam most hogy ha nincs jelölés a FI relén erre vonatkozólag akkor mindegy melyik a bemenő oldala és melyik a kimenő. Én hátul úgy kötöttem hogy felül megy be az áram.
Lőttem egy képet is az első dobozról. Bal felül az alsó fehér kábel megy el hátra az udvarba, nem lesz elég a műhely felíratú biztosítékból kihúzni a fázisát és alul összekötni a vastag bejövő fázissal, hanem gondolom a felső nulla sorrol is le kell választani a nulláját és azt is direktbe kötni a lenti bejövő vastag nullával. Így teljesen meg lesz kerülve az első FI relé.
Ehhez gondoltam két ilyen fővezeték sorkapcsot beszerezni, csak nem tudom visszacsukható-e a doboz (a sínen nincs már nekik hely, még ha kiveszem a műhely biztosítékát akkor is hiányozna egy hely): [link]
Ezekbe menne be a lenti kék és fekete bejövő vezeték és ide be tudnám kötni a hátramenő vezetékeket is meg vennék nagyobb érvéghüvelyeket meg egy krimpelőt és készítenék két kis bekötő kábelt még a FI reléhez.
Vagy lehetséges lenne ezt megoldani két ilyen nagy Wagoval is? [link]
Mert ez sokkal kisebb helyet is foglalna meg olcsóbb is lenne mint a nagy sorkapcsok.
A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
KMT
addikt
Köszi neked is!
Még egy amatőr kérdés. Fürdőben, szekrény tetején rövid kábel esetén mivel oldanátok meg a kötés eltakarását? Nem tartok feltétlenül attól, hogy vizes lesz, de persze nem kizárt, no meg a wago véletlen nyitása ellen is jó lenne valami. Most valamilyen öntapadós szalaggal van körbetekerve. [kép] Ez "hivatalos" megoldás?
Vagy vegyek wago gélboxot? Bár a rövid kilógó kábel miatt 180 fokos wago-t vennék, amelybe két irányból megy be a kábel, kvázi hosszabbítóként. Ahhoz mintha nem lenne gélbox?!
Hogy csinálnátok? -
313313
addikt
-
KMT
addikt
Köszi. Ezzel az lenne a gondom, hogy nincs megfelelő melegítő eszközöm, bár ezt még túl is lépném öngyújtóval, de nem fogok hozzáférni. Amit látsz a szekrény tetején az bebugyolált wago lesz, kiindulva abból, amiket már bontottam ebben a lakásban (előző tulaj alkotása). Szóval a falból kb 1-2 cm-re kilógó kábelnél nem fogom tudni melegíteni normálisan.
De a zsugorcső nem rossz ötlet. Az jutott eszembe, hogy 221-2411 wagokat használok, arra zsugorcső, ami persze így a kábelen nem lesz szoros az átmérő különbség miatt, de azért mégiscsak véd valamennyire és a nyitást is megakadályozza.Az utolsó mondatot nem értem. A két külön kék és barna kábel helyett kettős szigetelésű kéterest tennék, pl H03vvh2-f-et.
-
luciferc
őstag
Nem lehet, hogy (ha már mekkmester barkácsolt korábban), hogy valahol sikerült összekötnie újra a már szétválasztott PE és N vezetőt?
szerk: Mert ha így van, akkor nem csak a mosógép testzárlata lehet gyilkos, hanem bármilyen eszköz testzárlata.insight: ÁVK (FI-relé) gondolom nincs egyelőre.
[ Szerkesztve ]
-
-
PROTRON
addikt
Ha visszaolvasol, elmondása szerint "műanyag" dobozban van, azaz valamikor csak kellett csináljanak korábbi tulaj alatt szabványosítást, már 2010 óta legalább 6-ös MKh-val, érvéghüvelyezve, az meg 32A-ig megadja a szolgáltató, ha semmi egyéb csak bővítés.
Még most is úgy vannak vele, hogy ahol van egy kiépült szabványosítás és a vezetékbe belefér, ott engedik a bővítést a régi dobozzal is.
Ha társasház indít teljes fővezeték felújítást, na ott már egységesítést kérnek, de egyedi igények esetén van rugalmasság.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Jaja, a lényeget összefoglaltad, annyi azért kimaradt hogy ha a Túlfesz levezetőnek van saját leágazása, akkor ilyen esetben is az fog leoldani, míg ha nincsen akkor a két hetes nyaralás végén a 3x800 huf + 3000 hufos spúrkodás miatt ott állhat a tulaj egy 6-7 napja leoldott kmsz-ekkel a mérőóránál, leolvadt hűtőben ott a 80k hufnyi kidobott kaja és még a túlfeszt is cserélheti ki, hiszen ha azon is spúrkodott, lehet olyan típust vett, hogy tönkremeneteli zárlat után már véglegesen földzárlatban marad, tehát amíg nem cseréled a földzárlat miatt nem fog fent maradni az előtte lévő kmsz sem, ami ha az egyetlen a mérőóránál van, akkor háziasszony durcás lesz.
Amúgy kombináltból kapni T2+T3 kombinációt is.
A hivatalos "elosztó" megnevezések:
Ahova a légvezeték/földkábel bejön sorkapcsokra a mérőóra előtt, az a "csatlakozó elosztó", de HB3000-U szekrénynél ez csak egy " térrész" külön plombálható fedlappal, de egyben van a szekrény.Társasházaknál ezt egyébként "méretlen csatlakozó főelosztó"-nak hívják és ide kell berakni a T1-et, de családi házaknál nem ide köteleznek, mert ez plombált terület.
A mérőóra után van a "mért fogyasztói főelosztó", ez persze lehet a mérőórával egybeépített 12 modulos elosztó is, hogy innen már olcsóbb kábellel tudjon az "alelosztóhoz" menni a tulajdonos, ahol a tényleges energiaelosztást végzi.
Csak az első mért elosztóig nézi az EON hogy pl 32A alatt megvan-e a 10-es vezeték, ott már el lehet végezni keresztmetszet váltást.
Családi háznál tehát ide érdemes elhelyezni a "T1"-et is, innen már mehet az 5 vezetékes rendszer be a lakásban lévő kiselosztóba. De mégjobb ha T1+T2" kerül ide, a lakáselosztóba meg "T3".
Ide mehet amúgy olvadó betétes védelem, így ahol a kmsz leold, lehet az nem old le, szal nyugodtan kaphat csavaros fedlapot, nem kell nyithatónak lennie, de érdemes plexivel ellátni hogy a túlfesz állapota kideríthető legyen szerelés nélkül.Ha meg egyből lakás elosztóba megy a betáp, akkor meg oda kell a "T1+T2", a "T3" pedig az 1-1 védendő dugalj körre amin értékes berendezés van.
-
biker
nagyúr
Abból a szempontból mindegy, hogy ha AC a fi relé, es az inverter zavart jelet ad ki, akkor fogyasztás esetén átmegy a fi relén a felharmonikus is, ami hibás leoldast okozhat. De igaz, hogy elé kelllene kötni, akkor is ha A a fi relé
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Hulk24
aktív tag
válasz SaGa59 #11039 üzenetére
Mögöttem van a telek! Az egy másik utca! 7 éve ugyan ezt végigzongoráztam! A villanyoszlop itt van a telkem előtt, az óradoboz (3 fázis) 11m-re került tőle a kerítés vonalába! Földkábel!
Lesétáltam a távolság kb. ott is így van, ugyanígy lenne!
Csak annyi, hogy 2017-ben még "fillér" volt bekötni!
Nekem tuti nem kell villanyoszlop a telekre, akkor inkább várok! Víz, villany, gáz van az utcában! -
őstag
válasz SaGa59 #12056 üzenetére
Olvasom egy ideje már a "mihez méretezzük a kmsz-t".
1., Dedikált, fixen bekötött áramköröknél a fogyasztóhoz van méretezve.... nyilván az érintett áramköz vezeték terhelhetőségét is figyelembe véve.
2., egyéb esetben pl. dugaljak pedig a vezetékhez van méretezve a kmszTehát a korábban írtaknál mindkét állítás igaz.
Az 1-es esetre példa a világítási áramkörök, egy sima gázkazán (pl. 6A), vagy olyan motorikus fix elemek pl. szivattyú, ahol a jól megválasztott üzemszerű maximális teljesítményt figyelembe vevő kmsz már egyik része a motorvédelmi megoldásnak. Van olyan eset, ahol 2P kmsz-t írnak elő szintén nem a vezeték védelme miatt. Tehát fixen bekötött áramköröknél elsődlegesen a fogyasztót veszik figyelembe.
A 2-es eset nyilván a legáltalánosabb. A dugaljaknál nem ismert, hogy mi lesz bedugva és ott a vezeték és a szerelvény(!) van védve a kmsz-el. Pl. C16-os 2,5-es vezetékszakasz egy átlagos dugalj esetén nem sok jóval kecsegtet. Össze is szoktak szépen égni hősugárzós, olajradiátoros használatnál. Pedig a vezeték szerint a C16 akár jó is lehetne, míg a szerelvény(dugalj) ezt nem fogja bírni tartósan.
Meliora sunt bono inimica
-
gorbep
senior tag
válasz SaGa59 #12056 üzenetére
Az azért elég érdekes lenne... pl. világítási hálózat minimális keresztmetszete 1.5 mm2... ezek szerint azt te 13A-re biztosítanád? Akkor is ha üzemszerűen bőven 1A alatti terhelés van rajta? A B13 39-65A-nél korlátoz le zárlati védelemkor... túlterhelésnél szabvány szerint 14.5 A-t legalább egy óráig viszi... ha olyan hiba van a LED izzódban (értem én, hogy valószínűtlen, meg súlyos gyártói hiba, de), simán felgyújt bármit...
Ne már...
Amúgy a vezeték biztosításánál a szabvány is csak a MAXIMÁLIS értéket határozza meg, semmi akadálya, hogy annál lényegesen kisebb megszakítóval védd...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
modflow
veterán
válasz SaGa59 #12105 üzenetére
"Ha a B tarifa (éjszakai) sosem megy, lehet, hogy érdemes lenne átmínősíttetni H tarifának a szolgáltatóval, ha az lehetséges és akkor arra kell rákötni a klímát."
Ez nem lenne rossz, de ez mit jelent pontosan? Minden marad, csak papíron minősítik át?
Azt mondta egyklímás bolt, hogy a H tarifa nem éri meg, mert vagy 800.000 Ft, míg ilyen olyan szabványosítást, satöbbi lefut. -
asdf_
veterán
válasz SaGa59 #12122 üzenetére
Ja, és fontos, a garanciához egy villanyszerelőnek kell bekötnie és ezt igazolnia a garancialevélen.
Ez jogilag nem áll meg, ilyen feltételt csak a kötelező jótálláson felüli, önként adott gari feltételéül tehetnek.
2 év alapból jár rá, ha a gyártó azt mondja, hogy ha velünk kötteted be, akkor 3-4-5 évet adunk, az úgy járja. Ha azt mondják, hogy a 2 évet sem adjuk meg enélkül, az semmiképp. Szakszerűen kell csak bekötni, hogy a 2 év kötelező jótállás alól ne tudja magát kimenteni a jótállásra kötelezett.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz SaGa59 #12122 üzenetére
A boltokban amiket láttam az alapján a legtöbb alapjáratból 3 áramkörre van osztva, hogy "3 fázisra" be lehessen kötni.
De mivel egyébként ezek belül egyenként külön-külön bevezetékezett 1 fázisú egységek, így ahogy írod, ha megvan a betáp áramerősség, simán beköthető.Na most sok típus van, amiben egy jumpert át kell rakni bekötéskor hogy ha 1 fázisra akarod kötni és kérdés nélkül visszaszabályozza magát 25A max áramerősségre (ismerik a gyártók a felhasználókat ).
Megint más gyártók meg csak 5x1,5 GT kábellel előszerelve szállítanak és a gyártói ügyfélszolgálat konzekvensen úgy kommunikál hogy csak 3 fázisra köthető az Ő gépe, a vásárló menjen be EON-hoz és kérje meg a másik 2 fázisokra is a 16A-eket + br.158k hufért...
A kérdésemre hogy "Normális vagy-e ember"', azt válaszolták hogy ha a villanyszerelő saját felelősségre kicseréli a kábelt 1 fázisú bekötéshez és lepecsételi, akkor marad a gyári garancia, egyébként a kábel csere miatt garivesztés.Persze meghibásodáskor hosszú műszaki bevizsgálásra számíthat az ember, mert a gyártók még a tervezési hibák alól is ki akarják vonni magukat.
De van olyan gyártó, ahol beüzemeléskor megadhatod hogy milyen összesített max teljesítmény áll rendelkezésre (áram alá helyezéskor az első 1 percben be kell ütni valamit és akkor feldobja, minden áramszünetet követően lehetőség van erre), mondjuk 3-4 lépcsőben és akkor is meg tudod oldani, hogy mondjuk beállítasz össz 4,6kW-ot, bekötöd 1 fázisra 3x4 kábellel.
Pl ha nem túl nagy a család, észre se fogják venni.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
csemberlen
őstag
válasz SaGa59 #12128 üzenetére
A garancialevélen ott van, hogy beüzemelő aláírása, pecsétje. Szóval szomszéd Józsi bácsi viceházmester mégha villanyszerelő is kevés lesz. Azonkivül számlát mindig mellékelek a bekötésről, mert volt már olyan eset, ( állitólag) hogy emiatt ugrott a gari.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
-
PROTRON
addikt
válasz SaGa59 #12288 üzenetére
Akkor igyekszem az előző pár hsz-ekből összeadódó káoszt kisimítani.
Az EON/ELMŰ-t nem érdekli hogy milyen másik fűtési rendszer van, nem tisztje gondolkodni rajta.
Röviden: Egyébként ha kihívsz egy ASZR szerelőt a helyszínre, meg fogja mondani az általános esetet, azon túl az MGT.Hosszabban:
Első kérdés:
milyen fűtése van jelenleg a lakásnak? Mert egyáltalán nem biztos hogy megéri a "H" tarifa extra költsége. Pusztán a nyári 400-700 kWh hűtési energiafogyasztás nagyon sokára térül meg az, hogy a "H" tarifás kombinált szabványosítás mennyivel drágább bekerülési költségben. Ha házközponti fűtési rendszer van, akkor nem fogja megérni a "H" tarifa beköttetése. Még akkor sem, ha nagyon erős gamer PC-je van a hölgynek.Ha olyan "panel" ház amiben gázkonvektorok vannak, akkor persze megértem, oda normális idő alatt megtérül a "H" tarifás klímás fűtés, feltéve hogy a beköltözőknek tettszenek a klímás fűtés sajátosságai.
Általános esetben a szabványosítást elvégző, az EON-nál "ASZR" regisztrációval is rendelékező villanyszerelőnek kell "leigazolnia", hogy a képzése során leoktatott számítási módszertanok alapján leellenőrizte az épület, közös tulajdonban álló, méretlen fővezeték hálózatát és a bővülő áramterhelés vezeték melegedésre, valamint feszültség esésre is megfelel.
Maga a kivitelezői nyilatkozat ami nyomtatványt az EON küldi meg a folyamat során, és amit a helyszíni munkálatról kiállít a szerelő, jogilag ezt is tartalmazza.
A munka elvégeztét követően tölti ki a regisztrált villanyszerelő, ez esetben nem kell semmilyen extra dokumentum. De fontos hogy a villanyász tényleg ellenőrizze le a hálózatot, a főelosztótól indulóan.Régebben az ELMŰ kérte, hogy maga a közös képviselő is igazolja le, csak hát a közös képviselők nem villamosmérnökök, így kibulizták hogy Budapesten eltöröljék ezt a nyomtatványt, de láttam olyan levelezést, ahol 5. kerületben még is bekérte az ELMŰ.
Ha a ház régebbi állapotú mérnök általi tervezést/ellenőrzést írnak elő.
Az igénybejelentés során válaszul kapott "Műszaki gazdasági tájékoztató" második oldal tetején az egyik bekeretezett részen szerepel még 1 megjegyzés: "csatl. berend. terv jóváhagyás".
Ilyen esetben mérnök kamarai tagsággal rendelkező villamos tervező mérnöknek kell "megterveznie" a meglévő hálózatot és számítással igazolnia ugyanazokat, amiket általános esetben a regisztrált villanyszerelőnek kell megtennie.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz SaGa59 #12295 üzenetére
Igen, jól látod a helyzetet.
Idén ápr 15 és aug. 5 között összesen fogyasztott a "H" tarifás klímám 433 kWh-t.
Ha csak a különbséget nézem:
70,7-36,3=34,4
433*34,4=14.895 ft lenne a különbség, de ez ugye legalább 2 hónapnyi folyamatos üzem alatt...[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz SaGa59 #12295 üzenetére
Igen, központi fűtés van, a H tarifa nem a téli fűtés, hanem a nyári hűtés miatt lenne érdekes, mert külön mérőóraként külön érvényes rá a „lakossági keret”, így a klíma simán belefér az alacsonyabb tarifába,
Ha nem szabotálnák központilag az erkélynapelemet, milyen egyszerű dolgod is lehetne akár (ha amúgy elférne)..
[ Szerkesztve ]
-
Power17
tag
válasz SaGa59 #12385 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Igen néztem olyat amiben van akksi, de lég izmos ára van azoknak. Ájánlották az SPS szünetmentest arra kell egy külön akksi. Egy gépészeti helyíségben van a rack nekem. Itt van WC gázkazán mosógép, szárítógép. Lenne hely igazából, mert ez befér a rackbe, mellé raknák valami tartót ott egy autó akksit. Rögtön meleltte van eloszót tábla, szóval minden helyben van. Csak kicsit félek ilyeneket berakni lakásba, pls akksit. Másoha nem tudom ,padlásra meg végkép nem akarom. -
313313
addikt
válasz SaGa59 #12416 üzenetére
Friss példa tegnapi üzemzavarból, hogy nem voltak ellenőrizve a csavarok. A fogyhely legalább 11 éves. 4*240mm2 földkábel betáp és elmenő, 3*315A lekötött teljesítmény.
A nyolc érből 3 ki volt melegedve, plusz elszállt legalább egy áramváltó, lehet sok volt a kb 30%-os túlhajtás....[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
tyielow
aktív tag
válasz SaGa59 #12416 üzenetére
A csavaros kötésekkel totál egyetértek veled. Valamiért mégis ezzel hadoválnak a villamos iparban. Hogy újra kell húzni időközönként. Paksnál ezt pl. komolyan is veszik Hasonló volumenű létesítményekben el is fogadom, de amúgy... persze nem véletlen ez sem, a laza kötéseknél alakul ki a legnagyobb melegedés, tűzeset stb... de felmerül bennem, hogy az üzembe helyezéskor jól meghúzták? ...
[ Szerkesztve ]
YouTube: toty1ka
-
313313
addikt
válasz SaGa59 #12420 üzenetére
Itt a kábel fogyott el, összeégett/sült. Az is lehet sose volt rendesen meghúzva, de ez időszakos ellenőrzéskor kiderült volna...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
válasz SaGa59 #12423 üzenetére
Hivatalosan pl Budapesten az MVM energiakereskedőn keresztül is el lehet indítani a folyamatot akkor is, ha ELMŰ/EON területen vagy, csak így 2 héttel lassabban fog beérkezni az EON-hoz, cserébe csak 1 irodába kell bemenni.
De pl ha valaki a normál nappali méréséhez "H" tarifát akar bekapcsoltatni, akkor az EON megköveteli az MVM energiakereskedelmi szerződés módosítását, amihez ugyanazt a nyomtatványt kell bevinni mint normál teljesítmény bővítésnél.Legalább is az újabb nagy "összeborulásig" így volt, de most én is csak pislogok hogy az új felületen mi a franc és hol van...
[ Szerkesztve ]
-
RandomName
senior tag
válasz SaGa59 #12517 üzenetére
Az csak páncélföldelés. Kb egy feladata van, hogy sérülés esetén zárlatot csináljon így védve azt aki belevágott a kábelbe. Cserébe telemegy a bőre olvadt aluval....
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
313313
addikt
válasz SaGa59 #12545 üzenetére
Ez így nem igaz. Mert elosztója válogatja.
Démásznál mért fővezeték cseréhez saját szerelő előkészül, villanyóra mellé behuzza az új vezetéket ráhagyással. A tulaj kér plombabontást az ügyfélszolgálaton (15-20k), Démászos szerelő adott időpontba kimegy (adott napon 4 órás időablakot kap a fogyasztó), plombát levágja, órát ledűti: a: vagy behuzza ő a vezetéket, b: félreáll és a tulaj villanyszerelőle behúzza az új vezetéket. A Démászos szerelő az új elmenőket beköti a villanyórába, és visszaplombál mindent.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz SaGa59 #12547 üzenetére
Démásznál partner szrelők vannak, ők nyithatnak és zárhatnak is plombát. Ők rakják az új szekényeket, cserélik a csatlakozókat, intéznek papírokat bizonyos esetekben.
A mért vezeték csere az tipikus plombabontás, ahogy írtam. De ha 1f->3f áttérés van, akkor a partner cserél csatlakozót, rak új szekrényt(ha kell) és köt be új mért fővezetéket. Ezt általában max 4 óra alatt megcsinálja....
Vannak speciális esetek (ha smart mérő van fent, akkor Démászos szerelő cseréli a mérőt és rakja fel az autómatákat, miútán a partner kicserélte a csatit/kialakította a fogyhelyet...)
Démásznál minden másként van, itt pl kötelező szabványosítás sincs, illetve elég a mért vezeték csere/földelés megléte, nem kell csilivili új szekrényt rakni, mint EON-nál.... Földkábeles csatlakozádnál saját szekrények vannak olyan 15-20 éve ugyan azok, érdemi változás nincs, ha sérűl a Démász javítja: plexi/aklak csere pl pont ilyen....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest