- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
laci06
senior tag
De, vagyis már előtte is csinálta. Azt hittem a leszerelés megoldja, de sajnos továbbra is folytatódik. Mindegyik vezeték körbe lett tekerve szigszalaggal, vagyis nem hiszem, hogy itt a gond, de persze lehet. Meg amúgy az mindig azonnal történne, nem? Nem úgy, hogy órákig semmi gond, majd hirtelen.
Konnektorban semmi feketét nem látok. Szép fehér, és még tisztának is tűnik
-
Zsmester89
őstag
Köszönöm!
----
Az alábbi bojlert (kép1, kép2) kipucolnám a hétvégén, de még szétszedés előtt meg szeretném hozzá rendelni az alkatrészeket. Ti villanyászok többet láttatok, mint én...az alkatrészek bőségében viszont teljesen elvesztem. Esetleg fűtőszál-tömítés-anód cikkszámot tud valaki adni hozzá? Köszönöm -
J0shu4M1ll3r
senior tag
Korábban is volt olyan, hogyha az ÁVK lekapcsolt és nem húztam ki a "hibás" eszközt, akkor felkapcsolása után a villanyórát kapcsolta le, vagy ha azt visszakapcsoltam, akkor meg az ÁVK-t megint. Tehát amíg be volt dugva a problémás eszköz, addig lekapcsolták egymást, de amint eltávolítottam, működött minden, hiába indult be egyszerre kb minden.
Melyik kmsz-re gondolsz?
Az még lemaradt, hogy pár éve teljesen újra lett húzva minden vezeték, új szerelvények és amikor ki lett cserélve az ÁVK, akkor még villamos felülvizsgálat is volt hivatalos szerelővel. -
S-eye
senior tag
Az IP44 kérdés csak a kapcsoló/dugaljakra vonatkozott. Okosrelé csak egy villanykapcsolóhoz kerülne, esőtől védett helyre a teraszon.
#14975PROTRON Vezetékezni elég macerás lenne, ezért gondoltam okosrelére (Shelly vagy Yeelight). Specsheet alapján -10C-t is ki kell, hogy bírjanak. Az nem gyakran van azért.
-
Volvo360
csendes újonc
Ez a direktben forrasztás jó ötletnek hangzik.
Ami akkor felvet egy újabb kérdést: maga a led-szalag két részre lett osztva (két palánta-polchoz). Jól gondolom, hogy ez esetben érdemes külön-külön betápot adni nekik, tehát rögtön két párhuzamos érpárt forrasztani a jack helyett? -
Johnzy
tag
Pedig az lesz, az alu erek összege lenne a PEN vezető...
A piros-sárga-kék színkombinációból kiderül, hogy nem mai darabról van szó és akkor nem volt annyira divat a TN-S, úgy mint ma.
Egyébként ha egy új NYCWY-al, 3ér plusz harisnyát kötsz be, ott is fonogatnak a szerelők.
A múltkor olyan szép fonásokat láttam, bármelyik kisiskolás csajszi megirigyelte volna... nem tudom mennyi idejébe telt a szerelőnek de oltári respekt neki -
vaakuum
addikt
Két konnektor (egyik hűtőkonténer, a másik meg általános célra aljzat arra a területre, és magának a lámpaoszlopnak világítása lenne rajta), fázis, nulla és védő a három ér és ezt a sodratot is hozzákötném a védőföldhöz, plusz később kapna egy földelőszondát is majd ezen a ponton ez egész.
A másik vége még nincs bekötve, az lóg az elosztó alatt egy dobozban. Majd megy az elosztóba a kismegszakítóra meg a nulla és védősínre, és ott is bekötném ezt a sodratot a védőföldre.. Annyi értelme lenne a sodratnak, ha belevágnak, akkor minden irányból ezt kapják el először. De nem számítok rá, hogy ásnának a nyomvonalon a közeljövőben, csak ha már bekötöm, akkor legyen rendesen bekötve. Mondjuk az is elég lehet, ha az elosztónál kötöm rá a védőre, ha nem törik le ott is a sodrott rész.
: nem kell ásni, ez már ott van.
-
tutis
őstag
A mi nincs bekötvére nem tudok válaszolni, mivel egy színjelölés sincs a kábelen, szar mint a képen is látod, minden kábel kb fehér, a bejövő szálak is.
de akkor leírom szóban. befelé jön a fázis szál, ez megy a fi relé bal alsó részébe.
A jobb alsó részébe meg a másik bejövő szál (gondolom null szál) harmadik kábel meg sehova nincs bekötve)
ide van becsavarozva jobb alulra a fi relébe egy földelés kábel (sárga/zöld) is, ami megy a bal alsó sínbe.
A fi relé felső jobb csatlakozása megy kék vezetékkel a jobb alsó sínbe.
Bal felül a fázis meg megy a jobb szélső biztosíték alsó részébe, onnan van sorkapcsolva az összes biztosíték.
A bejövő szálat ami nincs bekötve nem tudom mi lehet. Mivel nem értek a villanyszereléshez, emiatt nagyon többet nem tudok kisilabizálni, csak fura volt nekem hogy a 3 bejövő vezetékből csak kettő van bekötve a fi relébe, és a null és a földelés is mintha ugyanazon a körön lenne.
Ami még furcsaság a lakásban: inox mosogatógép egyik konnektorba dugva, inox mosogatótálca kombóval kb 28volt-ot lehet mérni hozzáérve akár a tálcához akár a mosogatógép inox felületéhez, természetesen tilos lenne bármilyen feszültségnek lenni. -
-
biker
nagyúr
bármi lehet, ferdén fotózva vezetékek takarásában. a képekről az sem állapítható meg egyértelműen, hogy a felső sor és az alsó sor közösítve van, mert két emeletes a sorkapocs valójában. és olvasható is a felső soron 1-2-3 (a képen alulról kötve a vezetékek) és a felső sor ami a hátsó alsó vezetékek 4-5 a 6-os szám takarva van
-
BB9000
senior tag
". . .azon országok, ahol a villamos áram ára több mint kétszerese a földgázénak, ott a magasabb működési költségek miatt . . ."
Ezt biztosan mindenki érti és mindenki egyformán, csak én vagyok képzetlen a témában. Hogy kell a kettőt összemérni? 1 KWh áram az 1 m3 gázzal hasonlítva? -
biker
nagyúr
kétirányú betáplálás != kétirányú áramlás
ez a baj. kétirányú betáplálás esetén azért kell figyelmeztetni a jómunkásembert, mert ha hülye, és kihagyja a feszültségmentesítés 5 lépéséből az utolsó 4-et (! IGEN ! mind a 4 lépst az 5-ből) akkor lekapcsolja a főkapcsolót, és áram alatt marad a kapcsoló mindkét oldala, mert a kapcsoló utáni rész máshonnan is meg van táplálva.
Ez beláthatjuk, hogy egy bejövő áramforrás 50Hz jeléhez szinkronizált grid tie inverterrel lehetetlen, mert 20ms-en belül letilt és nem lesz kétirányú betáplálás soha a büdös életben -
SaGa59
őstag
Sziasztok!
Ha szeretnék egy nyomatékcsavarhúzót, például ellenőrizni a meglévő csavarkötéseket, ez a típus megfelelő lehet? Mivel amúgy nem nagyon van rá szükségem, többet nem adnék ilyesmiért. És természetesen áramtalanítás után piszkálnám.
Másik kérdés: egy tipikus kismegszakítónál, Fi relénél, túlfesz levezetőnél hány Nm az előírt? Vagy egy csavarkötéses konnektornál, villanykapcsolónál? Van erre valami általános ajánlás, vagy egyenként meg kell keresni a gyártói adatlapokon? -
gorbep
senior tag
Khm... azért a DEYE nem egy szünetmentes, mert képes visszatermelni az AC oldalra... és szerintem itt bukik is a mutatvány... ugyanúgy engedély és terv köteles, ellenőrizni kell a szigetüzem elleni védelmét, stb... de vannak itt, akik szolgáltatónál dolgoznak, érdekelne a véleményük...
Jó lenne írásba kapni a hálózati engedélyestől, hogy mehet... de ez szerintem kizárt...
Akkor akár építhetek bármekkora ilyen AC csatolt akkut? A visszatáplálásban csak a szolgáltatói KMSZ korlátoz?
-
gorbep
senior tag
Főleg hogy a 20 kW DEYE-nek így lement az ára ( alig drágább mint az 5 kW)... nekem is egyből bevillant egy AC csatolt akku projekt... de ugye akkor a főelosztóból le a garázsba le egy 5x10, fel egy 5x10. Lehet nekidurálom magam a falvésésnek, de akkor tutira beteszek 3 48-as Mü1-et... JÖVŐÁLLÓ...
Kérdés mit szól a hálózati engedélyes, hogy a mostani 21,5 kW invertereim mellé fel akarok tenni egy 20kW-ost... AC csatolt akkuhoz nem kell MGT? Simán rá tudok vele termelni a hálózatra, ha arra szottyanna kedvem...
-
RandomName
senior tag
Azt hiszem pont a HV akkuk amelyek "jobban" pakolhatóak, Fronius/huawei kb 10 métert ír emlékeim szerint, míg az LV akkuknál már ekkora távolságon is előfordulhat, hogy nehezen kezelhető keresztmetszetű vezeékeket kell alkalmazni. Pl 70-es Mkh.
De mostanában nem volt dolgom akkora LV rendszerrel ami egy házat is képes ellátni, de azért mókás amikor a DEYE inverterbe bele van írva, hogy max 125-ös vezetékre van tervezve az akku pont.... (Mondjuk az a tulaj pont akar majd akkut arra a rendszerre....)
2 perc google után ez az AC akku sem különbözik az általam írt sémától, azaz ott is az inverter az energiaszolgáltató eszköz, nem az energiatároló egység. -
RandomName
senior tag
Ez nagyon jó kérdés.
Lesz egy mérésed, ott kb semmi nem kell legyen, csak a villanyóra, és a napelemhez a smart méter. Innen ne menjen el kapu, ne legyen ott fűnyíró dugalj, semmi, max akkor, ha a házból hozod vissza ide ki. Ja, max még egy túlfesz.
Innen én csinálnék valahová egy főelosztót.
Ennek a célja, csak az energiaelosztási irányok kialakítása.
Lesz benne betáplálás, ház, autótöltés, energiatermelés, esetleg energiatárolás. Utóbbira még majd kitérünk.
A ház érdekes dolog. Mivel jellemzően nem az épület közepén helyezkedik el a lakáselosztó, ezért bizonyos méretnél teljesen jó ötlet lehet több lakáselosztót kialakítani a kivitelezési költségek csökkentése, és a jobb átláthatóság, esetlegesen könnyebb hibakeresés érdekében. Véletlenszerű felütés: Garázsba érkezik a betáplálás, onnan el lehet indulni egy kazánház-mosókonyha elosztóhoz, egy konyha-étkező-nappali-teraszt kiszolgáló elosztóhoz, és egy általános szoba-közlekedő-fürdőt ellátó elosztóhoz. Persze ez egy képzelt lakás, de gyakoriak ezek az csoportosulások felénk...
Autótöltés. Na ez a legegyszerűbb, van biztosíték, vezeték/kábel elmegy a töltőbe, és örülünk.
Energiatermelés, és tárolás. Ezt együtt érdemes kezelni, mert otthon szerintem ritkán építenek az emberek szivattyús tározót, jellemzőbb inkább a napelemes rendszer által termelt energia eltárolása.
Energiatermelés kicsit mégis külön. Kétféle hálózatról is működő inverter van, (meg van amikor csak sziget üzemed van) az egyik párhuzamosan kapcsolódik a belső hálózatodra, a másikon meg átvezeted a mérésből jövő villanyt, és az inverterről táplálod meg a főelosztó összes elmenőjét. Utóbbihoz érdemes választókapcsolót tenni, hogy inverter hiba esetén tudj működni hálózatról.
Energiatárolás kicsit mégis külön. Kétféle inverter van, az egyik HV (High Voltage) rendszerben tárolja az energiát, szörnyen leegyszerűsítve a szolár kábellel bekötött akkuvezérlőbe azt a "nagyfeszt" tolja be ami a panelen van, az tölti az akkut, és amikor kell az energia, akkor az akku úgy viselkedik, mintha egy solar kör lenne, és nincsenek felesleges konvertálások. (jó ez így vérzik néhány esetben több sebből is, de közérthető)
Másik az LV (Low Voltage) itt van többszörös konvertálás, oda-vissza, szörnyen vastag vezetékek kellenek hozzá, de itt nincs nagyfesz, csak nagy áram. (meg szét lehet trollkodni, hívtak olyan LV rendszert átnézni, amiben az akkuk Audi E-tron cellák voltak egy balesetes járműből)
Tehát az energiatermelés megjelenik a főelosztódban, de az energiatárolást, és a belső hálózat ellátását minden esetben az inverter végzi, az energiatárolás nem jelenik meg a főelosztóban.
Viszont ha lesz legális sziget üzem, akkor neked ebben a főelosztóba leválasztást kell építeni, hogy a hálózat irányába tényleg semmi ne tudjon visszamenni.
Ki kell alakítani egy rendszert, ami meg tudja különböztetni, hogy áramszünet van az utcában, és az akkuról elláthatja az inverter a házat, vagy a tűzoltó kapcsolta le a biztosítékot, mert ég a ház, és kapcsoljon le az inverter/DC motor/stb ami normál áramszünet esetén feszültség alatt marad.
Kb ennyi ötletem van első körben, de remélem a topicban lévő szaktársak kiegészítik a saját tapasztalataikkal, mert tuti kihagytam pár dolgot.... -
Reggie0
félisten
En 25-os vezeteket huznek be az oratol(3x63A-ig bovithet lakossagi felhasznalo) a legnagyobb nem lakascelu helyisegig, ahol van hely infrastrukturat boviteni(pl. hoszivattyu, bojler, autotolto, akku) utolag, es ott alakitanam ki ugy-ahogy a csillagpontot. A vilagitasi halozatot total levalasztanam, mert szunetmentesitesnel az jo, ha sokaig kulon uzemeltetheto. A fi relebol is tobbet kepzelnek el, hogy ne menjen le egyszerre minden, emiatt ertelemszeruen tobb parhuzamosan futo vezetek lesz a falakban. Pl. vizes helyisegek kulon FI-n, vilagitas kulon fi-n, konyha kulon fi-n, garazs kulon fi-n, kert is es a tobbi lakresz.
Ja es elore keszulnek H vagy majd alternativ tarifara egy kulon aramkorrel, de legalabb egy kulon csovezest bedobnek neki a falakba, ha nincs is elore behuzva. Ezt elvinnem a nevezetesebb pontokhoz, ahova pl. napelemet, bojlert, klimat lehetne felszerelni.
-
Viszont ha a szünetmentes üzem csak néhány a házban lévő dologra korlátozódhat a teljesítmény miatt, akkor a két elosztó között valami cizelláltabb kapcsolat szükséges mint egy 5x10-es kábel.
Ezt azért egyszerűbben is megoldhatod, pl. úgy hogy áramszünet esetén nem az összes fázisvezető kap betáplálást a garázsban lévő egységtől, hanem csak egy és arra az egy fázisra kötöd a szünetmentesen ellátandó fogyasztókat.
Ez itt az aláírásom helye.
-
Eléggé informatikus megközelítés amit írsz
és számos helyi, helyszíni adottság befolyásolja a lényeges részleteket. Ezért jobb inkább szakembert hívni, akinek elmondod, hogy mit szeretnél most és a jövőben, továbbá hova gondoltad így első lépésben... Ő pedig igyekszik a helyszíni adottságokat figyelembe venni. Ez lehet egy már álló ház, vagy akár egy tervrajz. Egy tapasztalt villanyszerelő, még egy középszerű is... több gyakorlatibb jó ötlettes és javaslattal rendelkezik, mint amire Te valaha is gondolnál.
- Ma már érdemes kalkulálni hőszivattyúval és neki előkészíteni mindent, ha még nincs akkor is. Több utolagos, ronda gányolást láttam az elmúlt 1 évben. Ezeket jobb megelőzni.
- Lényeges a "HÁZ" szól alá írt számos részlet. Példárul a felhasználás jellege szerinti csoportosítások, melyekhez általában külön AVK-k tartoznak. Pl. 7/24-es helyek, (mint fűtés, hűtő, biztonságtechnika). De külön csoport a külső körlet. Külön csoport lehet a beépített gépek...
-
tomazin
veterán
A teszt gomb regi helyen mar nem mukodott, de ha elvagtam egy 3eres kabelt arra mindig lement. Itt mukodik a teszt gomb csak gondoltam a normal modon is letesztelem, h jol lett-e bekotve a fi rele (talaltam mashol egy elkotest, es fura volt, h itt nem megy le 30konnektor felrakasa utan sem, igy gondoltam letesztelem jol lett-e bekotve)
-
WiZARD
addikt
Igazából CCT se érdekel (ami CCT lámpa van itthon azt se állítjuk soha), fényerőszabályozás is elég alapvetően.
Hogy RGB-t használnánk-e valaha az jó kérdés, a gyerekeknek biztos tetszene...De ezt most sokat barkácsolni nincs kedvem, működő lámpát kibelezni/átépíteni, tápot cserélni, utána vezérlőt, tápot megoldani vízmentesen, stb.
-
WiZARD
addikt
szempontok:
-asszony komatibilis kinézet
-olyat szeretnék ami nem csak dísz, hanem akár fényt is ad - nem csak fel/le világít hanem előre is, mert felette nincs amit megvilágítson, alatta valami sötétebb wpc vagy hasonló burkolat a terv, így a lefelé világító fény is eléggé elnyelődik.
-jó lenne valami okos (zigbee) + rgb cucc, de árban nem akarok nagyon elszállni, ezért E27-es megoldásban gondolkodok. -
PROTRON
addikt
A földkábel köpenye nem csak a nyírásnak ellenáll jobban, a földben lévő egyéb környezeti viszonyoknak is. Ez elméletileg védőcső esetén is igaz, mivel a védőcsőbe is bejutnak azért a környezeti viszonyok a végein keresztül
Ellenben védőcsőben simán rengetegen húznak be gumikábelt, kevés helyen van valódi probléma... -
csemberlen
őstag
A gumikábelről Alkalmazás:Száraz, nedves és vizes helyiségekben és a szabadban. Mezőgazdasági épületekben, valamint a tűz és robbanásveszélyes helyeken is. Közepes mechanikai igénybevételre, a kereskedelemben kapható elektromos készülékek és eszközök áramellátására. Rögzített telepítésre az építőgépekhez, valamint emelő berendezések és gépek alkatrészeire rögzítve.
Földbe csakis földkábel még csőbe is.
-
PROTRON
addikt
Sok apró tényező van, ezek egy részét azért laikusként is ki lehet deríteni (pl hogy a klímád névleges teljesítménye a 3,5kW, de az adatlapján és némi internetes keresgéléssel rá lehet találni a tényleges villamos paraméterekre), egy részéhez már kell némi szakmai rutin.
Ahogy írták, mivel nem írtad hogy a klímád milyen helyiségben dolgozik milyen külső-belső hőmérsékleti viszonyok mellett, így simán lehet alacsony teljesítmény igénye is.A főzőlap na az már tud kajolni, pláne ha hosszabb ideig főztök rajta, és valóban ha mindent egyszerre használtatok, akkor elérhette a kismegszakító rövid ideig átengedett túláram érték határát. Valamint a kismegszakítóknak van "karakterisztikája" (másképp megfogalmazva "jelleg") , pl "C" esetén kicsivel megengedőbb mint egy "B" jellegű.
Ez pl 10A, "C" esetén 30 secig akár 20A-el is terhelheted, csak utána old le, de akkor viszont keményen leold.
Van minden gyártónak szép diagrammja erre, hogy a 10A-t végtelen ideig átengedő kismegszakító 20A-ig szépen hogyan csökken a túlterhelési idő, ami alapvetően azért %-os.
Pl 17A-t mondjuk másfél percig átenged.
Ehhez kell hozzávenni azt a szakmai látásmódot, hogy bizonyos eszközök hiába nagy fogyasztók. ha csak fél-1 percig terhelnek.
Ha egyszerre benyomod a vízforralót és a kávéfőzőt, akkor együtt is csak 1 percig fognak terhelni, ami lehet korábban épp a határon volt most meg pont a határ alatt.A Fi relével kapcsolatban hülyeség amit mondott embered, mindenképp jelentene valamennyi védelmet már most is, de védőföld nélkül a hibalehetőségek jó részét nem fogja megakadályozni és abban is igaza van hogy lehet hogy hamis biztonság érzetet kelt.
A Fi relé akkor véd, ha az áram el tud indulni más irányba. Ha nincs ott másik vezeték (mondjuk föld) akkor valóban nem tud elindulni más fele, tehát nem lép ki az áramkörből és így nem fog leoldani a Fi relé.
Ugyanez van akkor amikor pl dugalj szereléskor szigetelt cipőben vagy és véletlen egyik kezeddel megfogod a fázist, másikkal a nullát. Nem fog leoldani, mert Te csak egy villanykörte vagy, nem lép ki az áram az áramkörből.De ha mezítláb vagy akkor már a talaj irányába el tud indulni.
"érdemes vennem túláramvédelmi elosztót a drága müszaki eszközök elé venni hogy ezt elkerüljem?"
Amire Te gondolsz az a túlfeszvédős elosztó, de ez is csak akkor működik, hogy ha van védőföld, hiszen valamerre le kell vezetnie a túlfeszültséget. -
T_bee
aktív tag
Alis tapot nem szivesen raknek be, plusz ha nem muszaj nem masznek megint fel, eleg maceras volt a tapot egyszer is kiszedni meg visszarakni
A kinezett kapcsolonal csak siman kicserelem a falban a mostani billenot, az joval egyszerubb. Akkor elvileg mukodnie kene ezzel is, ugye?
-
SaGa59
őstag
Ezt hogy érted? Nálam a földelőszondáról indított vezeték egy szögletes, vízhatlan kötődobozban van rákötve a szondára, az ugyan látszik, meg rajta van a védőföld ikon is egy öntapadós matricán, de az onnan induló kábel már a szigetelés alatt megy tovább és a villanyóraszekrény egyik kifejezetten erre szolgáló, de külön nem jelölt moduldobozában van végződtetve a bejövő nullával közösítve és onnan indulnak el a már szétválasztott PE és N vezetékek. Vagyis nem látható egyik sem, de szükség esetén, egy csavarhúzóval hozzáférhetőek.
-
PROTRON
addikt
+1
Tehát vannak olyan sorkapcsok amik azonos pólust osztanak el 2-3 "szinten" át, akár 5 db elmenő elágazáshoz, meg van amikor az egyes szinteken különböző áramkörök vannak.Szóval kifogások vannak, de a gyártóknak is van eszük meg megoldásuk, csak nem szabd a paprika jancsikra hallgatni akik le akarják beszélni az embert a "nefossál', jóvanazúgy, 100 helyen nem volt belőle gond, hagyd úgy vagy megharagszom rád (aki minőségi munkát akarsz végezni)"...
-
vaakuum
addikt
A 13333-ban lévő képek a kiindulás 20 Amperes betáppal. A felújításkor jelezték a villanyszerelőnek, hogy szeretnének majd indukciós főzőlapot, annak is hagyjon kiállást. Fúrt-faragott, kábelezett a konyhában. Elvileg az elosztóhoz csak annyiban nyúlt, hogy felszórta bele a C16-okat.
Mikor jelezte, hogy készen van, a konyhát leburkolták, konyhabútort felszerelték, lakást kifestették, gépeket megvették, beköltöztek. Akarták ikeás emberrel beköttetni a lapot, az jelezte, hogy ezt nem köti be (érthető okokból).
Szóltak szakinak, aki kiment, megnézte, és mondta, hogy majd jön és intézi... két és fél hónappal ezelőtt. Ezután kértek meg, segítsek már, hogy legalább főzni tudjanak. Nyilván aknamező, amit jeleztem nekik.
Képen látszik, hogy az egész lakás C16-on volt. A konyhában (feltételezhetően !!!) kettő kört akart a költő, mindkettő 1.5 mm2-el (ez volt az eredeti képen balról a 4-ik dupla bekötés). Az egyik ilyen körre került volna fel sorban egymás után:
- Pultvilágítás lengőkábellel a menyezet alatt kiállva a felső szekrény mögött (úgy gondolom, ide jön az eredeti elosztó 4-es kmszből az egyik kábel), abból valahol a pultra le és balra el egy
- tripla konnektorhoz, innen
- elektromos sütő konnektorába a pult alá (innen hagyott egy lengőt a főzőlaphoz is, de annak a csonknak a konnektor alatt hagyott vége sem volt bekötve, mert nem fért el a kötés, egyébként 7.35 kW-os a főzőlap) innen föl
- az elszívó lengőkábelhez (elszívó alatt lehet megint valami kötődoboz tippre), innen
- vissza a pultra két konnektorhoz, ahonnan tovább
- a hűtő konnektorához. Mindez 1 db másfeles vezetéken felfűzve.Fentebb azért írtam, hogy feltételezhetően, mert van egy másik kör jobbra visszafelé a pulton, amiben nincs szufla, és az elopsztóban van egy olyan vezeték, ami hiába kap áramot, semmit nem csinál. Ezen a körön lenne:
- egy szimpla pultkonnektor (ennek is fentről jönne a táp, tehát itt is kellene lenni egy doboznak a szekrény mögött.)
- egy mosogatógép a pult alatt (ezt sem tudják használni)
- egy beépített mikro, amit szintén máshonnan kell most megtáplálni.A lakás többi részéhez elvileg nem nyúlt, az az 1996-os felújítás óta érintetlenül van.
Én kábelcsatornában főzőlaphoz odahúztam 3*6-ot, és kapott egy 20B kmszt, illetve igyekeztem kibogozni a szekrényt, és ezzel együtt FI relét is raktam fel. Illetve elkezdtem a kmsz-eket is csökkenteni a másfeles vezetékek miatt. Itt tartok most. Nyilván nem a legszebb, de még kell rajta dolgozni, elvileg a 32A-is majd intézik betápnak, az remélhetőleg könnyebben mozgatható lesz, mint ez a merev alu, ami rövid is, nincs is szépen bekötve, de most rendszeresen bontogatnom kell.
Sajnos a kötődobozok szinte hozzáférhetetlenek, meg kapcsoló-áthelyezés miatt lett olyan, amit megszüntetett a villanyász, kötött benne és hang alapján telibe begipszelte.A konyhába az egyik körön a sütőhöz, a másikon a mosogatógépnél lehet a pult alatt felállni és rácsatlakozni a meglévő körökre nagy rombolás nélkül, bár a konyhabútor hátlapja mindkét helyen kuka lesz (bár az szerencsére nem látszik). Viszont a kábelcsatornás megoldáshoz egy helyen kellett faláttörés, de a 3*6 mellett kell menni akkor majd a többi betáppal is a kábelcsatornában, emiatt azt nagyobbra kell fúrni.
Jelenleg itt tartok, próbálok rájönni, miért old le az AVK a régi hálózaton. A pult nem kérdéses, az úgy rossz, ahogy van, de legalább a többi maradna fenn stabilan. Két világítási kötőbozt tudtam kibontani a folyosón, szigszallagozott forasztott kötések voltak benne, átvagóztam őket. A többi mind beépített szekrény mögött van. Reméltem hogy csak bekötöm, felkapcsolom az AVK-t és minden rendbenlesz, de nincs ilyen szerencsém.
Viszont a főzőlap, ami önálló kör egy darab MT-vel, még annál is csattogtatni kell az AVK-t akkor is, ha semmi más nincs mellette felkapcsolva, mire úgy marad. Ott hova, merre szivároghat el áram, ami indítja az AVK-t? Egyik vége az elosztóban, a másik meg a lapban van (egyelőre a főzőlapkiállás és a gumikábel még nincs ott a végén, de így kötés is csak a minimális van rajta.)
(Most jutott eszembe: gondolom a 0 és PE-t is illene címkézni)
Minden ötletet szívesen fogadok.
-
demars
addikt
Figyeljük, hogy melyik gépnél old le.
Hó nem volt, csak minimális. Kinti lámpák még nincsenek fent, csak foglalatok azok is tető alatt.
Még egy AVK jó ötlet, én is erre gondoltam, kis szöszöléssel megoldható, csak sajnos nincs hely az elosztóban.
(Nem egyedül szereltem, én alapból több AVK t építek be)
Köszönöm a tanácsokat! -
vaakuum
addikt
Elsőre én azt tippelném, hogy igazából a tömszelencében a lengő végén kell csak megoldani a kábel illesztést, utána csatlakozáskor a helyére kerül minden, a menetes részre csavart rögzítőelem meg a helyén tartja... feltéve ha van valami fémes érintkező a háromszögletes cikkeken belül, de csak féloldalról látni bele.
-
313313
addikt
Két nagyobbik végignézte az 1f-ről 3f-re áttérést itton.
Majd fél évig játszottak villanyszererelőset, illetve FAM-osat a kezükre húzott zokniba szereltek...
Mert ugye koléga FAM-ba vágta méretre a földkábelt és sorkapcsozta fel, aminek a másik felébe ment a 10mm2 MKH-t a kismegszakítóig
A sineken volt addig a betáp, de balesetvédelmi szempontból át lett gomdolva és közvilles sorkapocs lett használva (50mm2-ig fogad, imbuszos csavar). Ha véletlen kinyitódna az ajtó, vagy lerohadna és nekiesnek, akkor se a fesz alatt lévő sineknek esnek neki... -
bobace
addikt
Jah, aha, megvan, a ház főelosztójában azok vannak, meg a villanyóránál is. Köszönöm!
Egy 18 modulos falon kívüli elosztóban vannak a dolgok, és a túlfeszvédő kerülne most bele. Eddig csak a fi-relé és 5 kismegszakító volt benne, most jön bele a plusz 4 modulnyi cucc. Illetve a föld és a nulla is két sínre szerelhető sorolón van. Szóval elfogyott a hely, lehet veszek egy nagyobbat, hogy szellős legyen és elférjen még a 3 sorkapocs is.
A max terhelés 3*16A lesz, kocsitöltéshez max 3-4 óra várható idővel. Jelenleg a kocsikat egy-egy fázison töltöm 10-13A-rel pont a biztonság miatt is, igaz akár 10 óráig is, ami viszont hosszú idő úgy a lehetséges feszültségváltozások, mint az időjárás vagy a melegedés szempontjából. Max terhelés jelenleg 13-14A körül van. Ezen kívül kisebb fogyasztók vannak, de jó sok (szivattyúk, világítások, kapuautomatika, öntöző, fűnyíró, stb...). A leendő 3 fázisú töltőnek külön lakáselosztót raktam fel T3 védelemmel és külön 3P kismegszakítóval, de itt a főelosztóban nincs neki plusz megszakító, csak kimegy a kábel jelenleg. Illene ide is rakni?
-
-
asdf_
veterán
Szerintem is furcsa, hogy drágábbak mint egy hűtőszekrény, de még sosem gyártottam és szereztem be rá minden szükséges tanúsítványt így nem tudom.
Erről azt gondolom, hogy fölöttem van az állam, aminek az én érdekeimet is képviselnie kell(ene, hahahaha, egy fázison max 32A, inverter max 2,5 kW, vagy éppen vételezés betáplálás összegzési módszere, szaldó eltörlésének módja, hogy néha fél év is kevés valahova 3 fázist szerezni, és 5 ezerrel szúrják ki az ember szemét, stb.), mérlegelnie, hogy van-e akkora előnye/értelme az új dobozoknak, hogy többszázezres púpot kúrjon a hátamra (majd rájönni, higy nincs es elhajtani a DSO-kat a bús p- ba.
Nem is egyedül a csatári van, ha jól tudom mindenre van alternatíva Henselből is. Akkor kartelleznek?
Komolyan kérdem, hogy mi az elképzelésed?Ha kicsit visszamegyünk időben, volt olyan, hogy a mobilszolgáltatóknál a prepaid tarifa 45 forint volt. Mindháromnál. Volt még virtuális szolgáltatónak a Lidl, náluk 33. Úgy, hogy bérelték(!) A Telekomtól a cuccot. Tehát a bérelt olcsóbb volt, mint a saját üzemeltetés
. Nyilván...
Aztán egyszercsak a Vodafone gondolt egyet, levitte valami 25-re es jééé, a másik kettő is.
Nem azért ennyi a doboz, mert annyi a piaci egyensúlyi kialakult ára, hanem azért, mert nincs verseny és megegyezés nélkül annyiért adják, amennyiért nem szégyellik. Mert megtehetik.Tessék megnézni megintcsak a mobilos frontot. Diginek valahogy elintéződött, hogy, nem jutott mobilfrekvencia, utána felvásárolta a hazai ner maffia, áremeléshegyek, kábeltv-n a bitsebességet levitték a harmadára, lehet nézni a blokkosodó kockás szart az addigi kiváló minőségű kép helyett, a mobil meg megszűnt. Nem kell ehhez összebeszélni, olyan ez, mint egy szervilis állami szerv, megoldódik az anélkül is..Mindazonáltal szerintem nem lenne olyan nagy katasztrófa szabványos egységes mérőhelyekben a világ élvonalában lenni, de meglepődnék, ha ez fenyegetne (:
És attól, hogy van szép szabványos mérőhelyünk, attól hirtelen a lakáselosztó is magától kicserélődik? Mert azért azt gondolom, ott lenne főleg tennivaló, nem a mérőhelyen (majd ha a napelemesbe megírom az összefoglalómat, majd láthatod, hogy én pl. mit kukáztam lakáselosztó-fronton).
-
biker
nagyúr
[link] szekrény árak, hát pofa kell hozzá.
ugyanez a méret normál tokozatból harmada negyedeEgyik legdurvább példa regszerelős visszaélésre, ott tényleg elgondolkozott a tulaj, hogy feljelenti a szerelőt...
Társasház, garázszinten nagy óracsoport szekrény, benne betervezett, de üres óraszekrény. annak minden szükséges elemével, bekötő vezetékek, órahely, plombálható, 1x32A-re üres elem. Nem került bele óra régen (vagy vissza lett adva, ez nem volt biztos)
2 szerelő kijött: villamos terv, új szekrény kell mellé mert ez már nem szabványos 21 óta, áramtalanítás, FAM kötés, sínről leágazás, külön főkapcsoló, mindennel dobálóztak, 600-900eFt-ok közt
majd kiment egy harmadik, és azt mondta holnapután hozom az órát, és berakta 35.000Ft + áfa kiszállás + munkadíj, eon fizetendő 0FtNa ezért utálja a köznép a lehúzós regszerelőket, mi meg azért, mert mappát nyithatnánk azokból az elosztókból, amihez kimegyünk elektromos autó töltőt bekötni, "most rakta rendbe a regisztrált szerelő" cmíszóval, és csak egy napot dolgozunk, hogy jó legyen.
Ha sorba kellene állítani, akkor
legalja a napelemes "bekötjük" csapat
utána a kombiopeles klímaszerelő "bekötjük a klímát" csapat
utána a regszerelő
utána a faluban ajánlott szerelő
utána a szomszéd falu szerelője már talán jól szerelVolt olyan hogy kiépítettünk lakáselosztó felújítással mindent, fővezetéki sorkapcsot a napelemnek, betéve a lakatfogókat a terhelés megosztóhoz felcimkézve, fúrtunk előre egy 25-ös lyukat, itt told be a napelem kábelét. Erre felraktak egy dobozt a falra, fúrtak egy lyukat és bekötötték a bejövő kmsz-be "mert így szoktuk" ami azt jelenti, hogy qrvára nem vagyok villanyszerelő, erre a műveletre tanítottak meg, hogy ezt ide fúrom, azt oda kötöm, és ha nem így kell akkor meghalok.
-
313313
addikt
Ez Démászos árlista:
S20 - egy mérős szekrény telekhatárra
S300 - két mérős szekrény telekhatárra
Ar3 - három mérős szekrény telekhatárra
Ezek telepítve, plusz költség a földkábel, elmenő, esetleges hfh...Szerk: s300 helyett néha Jáger szekrény van. Olyan 120-150 magas, szélességre 55-65cm lehet, 2db 3F óra pont belefér, plusz alulra a bejövő/elmenő földkábelok...
-
Audience
aktív tag
Ezen sokat agyaltam. Nyilván olvastam az ajánlásokat is...
Az AVK utáni levezető kioldja az AVK-t növelve a biztonságot, ha képes megszakítani az ilyenkor létrejövő áramot. Nálam ezért van olvadó betét is a rendszerben bármit mondjon is az ajánlás. Más oldalról a túlfeszültség levezetőnek technológiától függően lehet szivárgó árama ami miatt akkor is kiold ha ez nem indokolt....ilyet én eddig nem tapasztaltam!
-
fgabor87
tag
Villanybojler, hegesztőgép, 3 fázisú villanymotor, sütő... Csak 5kW-os inverter, ami valós szünetmentesként működik, azaz észre sem veszed, hogy áramszünet van (3 ms az átkapcsolási idő). Jobb, ha ilyenkor a nagy, nem létfontosságú fogyasztók nem szívják az akku vérét, vagy terhelik túl úgy az invertert, hogy az lekapcsol. Az pont elvenné a szünetmentesség lényegét.
A gondom, hogy egyik csőszakaszban a plusz fázis még éppenhogy elfér, de mivel kell a plusz 0 is, így bontani kell a falat, és vastagabb csövet betenni. De ez van. -
fgabor87
tag
Én közben felfogtam, köszönöm a válaszod, ez rávezetett.
Az inverterből 2*5 vezeték jön ki. Egyik a grid oldal, ahol ugye a hálózatra csatlakozik, illetve fogyasztók is vannak itt, a másik a backup oldal, ahol csak fogyasztók vannak. Ez nem csak fázis szempontjából 1-1 független kör, hanem nulla szempontjából is annak kell lennie (ezt nem értettem, miért). Azaz Ahogy két külön kismegszakító sor, úgy két külön N gyűjtősín is lesz a lakáselosztóban, egy a grid ágé, egy pedig a backup ágé. PE sín egy lesz, az lehet közös.
És igazából a válasz, amit kerestem: mivel két külön fázis köröm van, két külön fi relével, ezért a fi relének kell az adott fáziskörhöz tartozó nulla is, hogy működni tudjon. Igazából nekem ennyi bőven elég, mint magyarázat.Egyébként az inverter kézikönyve úgy fogalmaz, hogy ahol a belépő oldalon egyesítve van a PE és az N, ott nem kell különválasztani a backup és a grid nulláját, azaz az összes nulla vezeték (inverter grid, inverter backup, grid fogyasztók, backup fogyasztók) mehetnek 1 N-bar-ba, ahol pedig belépő oldalon nincs közösítve az N és a PE, ott szigorúan külön kört kell kialakítani a backup fogyasztóknak N vezetőn is (1. N-bar: inverter grid, grid fogyasztók, 2. N-bar: inverter backup, backup fogyasztók).
-
fgabor87
tag
Nagyjából igen, a fennakadásom, pontosabban a nemértésem oka, hogy bent a házban miért nem lehet közös pontja az inverter grid N és backup N pontjának. Tulajdonképpen miért kell két teljesen külön N gyűjtősín a backup és a grid körnek, amikor azok gyakorlatilag pár méterrel arrébb, a villanyóránál össze vannak kötve.
Azaz nem tudok olyan állapotot előidézni, amikor a lakáselosztó két külön, független N sínje között szakadást mérek. Ugyan így, a külön fázis körök számomra értelmezhetőek, hiszen a grid fázisa és a backup ág fázisa között áramszünet esetén szakadást fogok mérni, de normál üzemben zárlatot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Micro Four Thirds
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hobby elektronika
- Tőzsde és gazdaság
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Milyen NAS-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- BESZÁMÍTÁS! H310CM i3 9100F 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1660S 6GB Fractal Design Focus G 400W
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB 3600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest