- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Ivqkzy-: Eddig
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- gerner1
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- HThomas: Az ideális home office monitor nyomában
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #16417 üzenetére
De most a PE védőföldelő vezeték indítási pontjára válaszolsz, a PEN és a PE nem ugyanaz.
A PEN kapocs potenciálrögzítő földelését, mivel családi ház esetén innen adja a
mérőórának működtető nulla vezetéket, ezért kötelező plombált dobozba rakni.
Ezt nagyon sok villanyász félreértette mind a regisztrált szerelők akik elvégzik a szabványosítást, mind pedig az EON visszaplombáló alvállalkozó (tudom sok vidéki területen EON szabályszegés mellett a 2 személy ugyanaz, mert hétvégén maszekban elvállalja a szabványosítást, hétköznap meg a saját munkáját leplombálja, de ez szabály ellenes) és erről a PEN kapocsról indították a PE védőföldelő vezetéket a mért elosztóba.
Erre rátett egy lapáttal, hogy egyes családi házakhoz tervezett mérőhelyeknél a doboz gyártó nem megfelelő jelöléseket használt.De ezt mostanra rendbe tették mindenhol egységesen.
Pl Hensel földkábeles mérőhely aljában van egy 15x30-as doboz a kábel bevezetésre bal oldalt ami plombálható, középen a 30x30-as doboz amibe a kmsz-ek és a PEN kapocs kerülnek, ez is plombálható, legfelül a 30x45-ös doboz a mérőórával, ez is plombálható, de jobb alul ott a NEM plombálható 15x30-as doboz benne 1 db zöld sorkapoccsal földeléshez.
ÉS a mellékelt bekötési rajz egyértelműen azt jelöli, hogy NEM a PEN kapocsból indítod a PE védőföldelést, hanem ebből nem plombált zöld sorkapocsból.
Már ha 5 vezetékkel indulsz tovább. -
Biga123
addikt
válasz
gorbep #16393 üzenetére
Szondát is vertem le frisset.
Szal van földelés igen pont az ábra szerint amit betettem.
És az órából csak aPEN és L jön ki ,eredetileg a N és PE sín volt összekötve AVK nélkül, és történt olyan hogy olajradiátorral megolvadt a koax kábelGondolom a gyenge földelő szonda miatt (ez már kijavítva) a PE és N szétkötés után derült ki a PEN szakadás .
A feszítőkábelbvégén a kötés adta meg magát szal maga a légkábel nem szakadt le.
Akkor a mostani felállás rendben lenne ? -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #16230 üzenetére
A szabványosított, szabadonálló "geyer" típusú mérőhelyekben van gyárilag "mért fogyasztói főelosztó" pont azért, mert sokszor építkezés közben kerül le a szabványos mérőhely és még messze van mire be tudják húzni a mért fővezetéket a mért lakáseloszóig.
A legtöbb típusban csak sima fővezsorkapcsok vannak, amivel már betűszerint teljesítették a szabvány előírást.
Az induló kábel zárlatvédelmét betűszerint a mérőóránál lévő áramszolgáltatói kmsz-ek látják el, ahogy az MSZ447 előírásával összhangban az első túláramvédelmi szervnek is elégséges, az 1 db fogyasztóval rendelkező ingatlan esetén nem kötelező a szolgáltatói kmsz után újabb "első túláramvédelmet" beépíteni.Persze vannak egyéb előírások is, amiket ez a szabály nem ír felül, de erre szoktak hivatkozni.
Pl elmenő, hosszabb kábel esetén illene ahogy írod kábel paramétereihez megválasztani zárlat és túláramvédelmet, de hát cowboyoknak beszélhetek...
-
Reggie0
félisten
válasz
gorbep #16210 üzenetére
Pedig logikus, hogy kell. Nem az a fontos, hogy az EPH hogyan birja, hanem az, hogy az EPH-n levo berendezesek feluleten a feszultseg egyutt novkedjen a nagy femfeluletekkel, hogy ne alakuljon ki veszelyes feszultsegkulonbseg.
Ha para az EPH keresztmetszete, akkor lehet novelni.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #16135 üzenetére
Ahol nincs gáz, ott egy sima B óra is életmentő, nemhogy H...
Kif4-re meg, fél éve nincs az MVM alkalmazásban aktív mérőórám, mert nem bírtak még migrálni/leprogramozni... Ellenben 4 év után kapok tényleges fogyasztásról számlát okos mérő miatt... Bár van mit heggeszteni még az appban:
A végén (még 7 nap fogyasztásával) kapok majd egy 6-7.000ft-os villanyszámlát....
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #16135 üzenetére
"Ha cserélni kellene a szolgáltatói ÁVK-t, azt nekik kellene cserélni, akkor meg a plomba bontás nem gond... mondjuk sok szerelő kellene, mert hívogatnák őket, hogy hibás az ÁVK, cseréljék, mert folyton lemegy... "
Nem vicces, a fontos dolgokra sincs elég szakember, nem hogy a korlátozott ÁVK cserékre...elvégre plombabontást bejelenteni csak hétköznap 10-15 óra között lehet, mert még nem indult el és nem működik az appos 24/7 rendszer...4 év alatt nem sikerült.
"Én már azzal elégedett lennék, ha a 3 fázisú órákra végre leprogramoznák a valódi három fázisú teljesítmény mérést, és nem fázisonként inkrementálnák az 1.8.0 - 2.8.0 regisztereket..."
Kenjék a hajukra és dobbják ki a "smart mérő" (sicc a kamuseggért) koncepciót kompletten a kukába, az emberekkel együtt akik támogatják..."Amint a KIF4 árakban is élesedik (elméletileg 2026.01.01.), a többi tarifa értelmetlenné válik, a B egy egyszerű időzítéssé válik"
Nem értek egyet hogy a "H" tarifát eltörölnék, elvégre ugyanúgy beidőzíthetnék annak is a mérését mint a "B"-jét meglehet szerinted oldani. Vagy megmarad mind a kettő, vagy eltűnik mind a kettő...ezutóbbi esetben nagyon sokan fognak vasvillát ragadni. -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #16123 üzenetére
Azért kell a rendszereshez hasonló időközönként megnyomni a teszt gombot, hogy az ÁVK-n belül a mozgó részek újrakenjék magukat. Ha ez az újrakenés nincs meg időről-időre, a gyártó nem vállal garanciát semmire, pláne nem 8 év után megfelelő működésre.
Ez Schneidertől származó info. Persze nem havonta kell, de azért mondjuk 6 havonta jó ha megvan.A kád-as történettel kapcsolatban én nagyon várom a nemrég történt tinédzser lány esetének a vizsgálati anyagát, mert ott még nem jutott el hozzám az infó hogy a hosszabbító amit a kádba ejtett, ÁVK-zott áramkörbe volt dugva, vagy nem, vagy milyen villanyszerelői hiányosság okozta a balesetet, amit "munkakörében gondatlanságból elkövetett" esetként kezdtek vizsgálni.
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #16125 üzenetére
Nem tartom jó ötletnek a szolgáltatói, méretlen oldalon történő ÁVK-zást egyáltalán, több okból, ne kelljen már plombabontás a lakásom ÁVK-ját cserélni...
Valamint ezzel a szeparáltságot is hazavágod, 1 db zárlatos rádió miatt a családi nyaralásból hazaérkezéskor 2 hete rohadjon a hűtő? Esélytelen hogy ilyet megengedjek a saját lakásomnál...Ezerszer fontosabb lenne hogy a 3 fázisú mérőórát átalakítsák, hogy 3 db 1 fázisú tarifát lehessen mérni vele és a HB3000-U szekrény hivatalosan 3 tarifát legyen képes kiszolgálni mint igazi "univerzális". Inkább erre költsenek.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #16123 üzenetére
Földelés a másik sarkallatos dolog, gondolod itt volt, ha volt mérve volt valaha? Tudta valaha a 10 ohmot, talán ha TN-C-S rendszer ki lett alakítva...
Beleálltunk lassan 3 éve, nincs HMKE bekapcsolás (Démásznál más a folyamat) ha nincs látható/bontható földelés. Én befotózom a munkába, az a biztos(közeli/távoli kép). Kivitelezők nagy részét nem is érdekli, hogy van-e, esetleg mérnek valamit, de belemérik a szolgáltatói rendszert TN-C-S ugye... Ahol lehibázzuk, oda csinálnak valamit, az esetelk 99%-ban vernek le egy darab 2 vagy 3 méteres szondát, szabvány ugye 4m-t nevezi számottevőnek. Ez alapján 2db-ot kellene kapásból leverni, sajnos itt járunk...
Démásznál benne van, a szabályzatba, hogy a szerelő nem kérheti a fí relét, ez 2025.... egyedül ideiglenes mérési ponton kötelező.... Mondjuk ezen változtatnak tán....
-
biker
nagyúr
válasz
gorbep #16123 üzenetére
nemhogy az A tipus kötelezése van tervben, de olyat hallottam, hogy az ívhiba érzékelős kioldók is kötelezők lehetnek hamarosan.
FI relé nyomkodás: attól hogy a teszt gomb rossz, még működhet jól. az az érintkező könnyen eloxidálódik, és akkor nem vezet a terhelő ellenálláson elég áramot
-
Elims
veterán
válasz
gorbep #16031 üzenetére
"csak a feliratozásból látod"
Igen-igen.
"minimális (1-2e)"
Köszi szépen!!Eszembe jutott mégvmi. :-/
Túlfeszültségvédelem.
Van annál vmilyen márka/gyártó,amelyik megbízhatóbb vagy meglehet venni bármelyiket?Lehet,hogy a 108 modulos is kevés lesz. :-/ Pontosabban utánaszámolok.
Szerk.:
Biker: [Ez] piszok baráti,árban,persze a többi sem drága.A finder nagyon jó megoldás,de ezek azért jóval olcsóbbak.A külső szigetelésére kitalálok vmit.A nullacsoportoknak jó lesz. -
mickemoto
őstag
válasz
gorbep #15897 üzenetére
Nem ismerem a fűtőszál névleges teljesítményét. Annyi biztos hogy magasabb lett a fogyasztás a korábbi évekhez képest a tavaly ősztől kb. Az utóbbi két hét mérései alapján kikapcsolt fűtéssel 6-8 kwh fogy, fűtést bekapcsolva 22 fokra pedig 30-60 kwh között változik.
Vannak a szobákban olyan részek a padlón amik kimondottan melegebbek mint a többi. Ez egyébként korábban is érezhető volt csak talán kevésbé. -
tyielow
aktív tag
-
biker
nagyúr
válasz
gorbep #15865 üzenetére
ez ugyanolyan hibás döntés szerintem, mint mikor nekünk kötött bele egy barom a szerelésbe
- szekrényben 3db C32 10mm2-el a sínre kötve, innen 170m 5x25-ös ysly kábel ment ki gerincnek 3 töltőre (3db 1f töltő ment rá)
- a 170m-nél kötődoboz, fővezetéki sorkapocs, 3db 3x6mm2 leállás 3-5m szakaszokkal a töltőnekErre ember ír egy 3 oldalas levelet (mint kiderült a konkurrencia szerelője aki szerelni akarta a töltőket) hogy milyen veszélyes, mert
- a nullán 96A fog folyni szerinte, mert számolni se tud, meg a 3fázishoz se ért ezek szerint
- szerinte MINDEN keresztmetszet csökkenés esetén biztosíték kell
- szerinte bárki megtalálja ezt a kábelt, és elvágja egy leágazásnak középen, akkor feltételeznie kell hogy a 25mm2-re van biztosítvanamost a felülvizsgálónk írt neki egy levelet, meg egy számlát munkadíjról, hogy ha a kiindulási oldalon a legkisebb keresztmetszetre helyesen van biztosítva, akkor a másik végén nem kell újrabiztosítani, mert csak a feszültségesés miatt van megnövelve a keresztmetszet
leírta neki, hogy mi történik ha 3 fázisú rendszerben fázisonként 32A-el terhelünk, akkor mennyire nullához konvergál az áramerősség
majd felhívta a figyelmét arra, hogy a kiviteli tervek ismerete nélkül egy véletlenszerű kábelt sem lehet elvágni, és rákötni egy fogyasztót, így ha ezt elvégzi, akkor milyen szakmai felelősséggel tartozik a munka után, majd sok sikert kívánt nekiSírtunk rajta...
A te példádra is igaz, hogy nem annyi a villanyszerelő munka, hogy "jé, itt egy vastag vezeték, akkor rákötök", hiszen meg kell nézni mindkét végét, biztosítékot, felmérni a hálózatot, majd ha elbírja akkor rákötni
Egyébként pont fordítva lenne logikus, hogy nem lehet egy vezeték két vége 2,5mm2 és középen 1,5mm2 -
biker
nagyúr
válasz
gorbep #15863 üzenetére
nincs olyan hogy "keresztmetszet növelés tilalma"
Tehát ha nekem 150m-re kell a 3x32A akkor 5x10-el KELL menni mert nem növekedhet a keresztmetszet? naaaaa
KÁBEL MÉRETEZÉS EREDMÉNYE
Megadott adatok a számításhoz:
Megengedett %-os feszültségesés: 1.5%
Hálózat típusa: 1x230V - (3 vezetős (L+N+PE) 1 fázisú)
Fogyasztó berendezés jellege: általános világítási
Fogyasztó berendezés feszültsége: 230V egyfázisú
Fogyasztó berendezés hatásos teljesítménye: 7200 Watt
Jellemző teljesítmény tényező [cosj]: 0.9
Kábel anyaga: Alumínium
Kábel hossza: 150 méter
Számított értékek:
Mértékadó feszültségesés értéke: 1.73 V
Berendezés villamos teljesítménye: 7200 Watt (7.2kW)
Berendezés által felvett áram: 34.78 Amper
Számított kábel keresztmetszet: 86.16 mm2
Választott kábel keresztmetszet: 95 mm2 Alumínium kábel -
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #15742 üzenetére
Mindennap tanulhatsz valamit.
Nálunk társasházban külön szakaszoló van a pincei felszálló fővezetéken lévő mérőóráknak.
Ez azért fontos info, mert egyiknap szólnak szomszédok hogy elment a lakások egyharmadában áram, közös világítás is, nézzek már rá a még plombálás nélküli főelosztóra...Nem volt nálam lakatfogó...
A főelosztóban a betápon is alacsony feszt, asszem 160V-ot mértem azon a fázison sima 2sarkú UNI-T 15C feszültségkémlelővel, ELMŰ kijön, komolyabb típussal rámérnek a méretlen fogadó szekrényben a betáp oldalra, ott viszont a 3 fázis rendesen megérkezik, 230-230-230, felírják hogy társasházi hiba el is mennek.
Az főelosztó tökéletesen meg van szerelve, nem látni miért nem érkezik meg a rendes fesz a lakások egyharmadába.
Csak próbakép lehúzom a pincei felszálló biztosítót, erre szólnak hogy most jó és 30 seccel később felkapcsolt az alkonykapcsoló, amiről nem tudtam hogy ilyen lassú reagálású.
A pincében akkoriban nem volt szabványosítva a mérőóra, teljesen lepusztult, omladozó állapotok voltak. Konkrétan lógott a mérőóra alátéttáblával együtt.
De ez csak később derült ki amikor az önkori eladta azt a helyiséget.
Egyszerűen felázott a fal és akkora mértékű 1 fázis földzárlat volt, ami a 40A-es olvadót nem oldotta le, de lehúzta a feszt 160V-ra a főelosztóban lévő adott fázison.
De itt legalább az alacsony fesz miatt hamar kiderült a hiba.
Nem volt nálam lakatfogó... -
313313
addikt
válasz
gorbep #15742 üzenetére
Földkábelnél találkoztam ilyennel, elment egy fázis, nem foglalkozott vele, mért oldalon sérült, szolgáltatós 32A nem ment le,egy év alatt 360k bánta, és akkor még nem volt piaci ár....
Tavaly télen x hónapig fűtöttük az egyik fogyasztó házát. (Fázis/pen csere) 2 nappal az átkötés után is 60 fok felett volt az alap télen... találtak egy régi vas fúrott kutat, ott 1xA folyt el a folyamatosan a föld felé... lett kis hálózati veszteség is...
-
ECC82
újonc
válasz
gorbep #15614 üzenetére
"Amúgy meg az egész értelmetlen... miért nem vezethető egymás mellett egy védőcsőben egy kettős szigetelésű AC kábel és egy 300V-ra hitelesített UTP? Az értelmét keresem, nem a szabályt..."
Vezethető. A szabvány (60364-5-52 528.1) azt írja, hogy nem vezethető I-es és II-es feszültségsávba tartozó áramkör ugyanazon kábel vagy vezetékrendszerben, kivéve ha a következő módszerek egyike teljesül:
- minden kábel vagy vezeték szigetelve van jelenlevő legmagasabb feszültségre,
- egy sokeres kábel minden vezetője szigetelve van a kábelben jelenlevő legmagasabb feszültségre,
- a kábeltálca / csatornarendszer külön rekeszébe vannak beépítve, vagy
- egy a kábeltálcán mennek de egy válaszfal fizikai elválasztást biztosít,
- külön vezeték / csatorna / tálcarendszert alkalmaznak.Megjegyzésként még szerepel benne, hogy távközlési / adatátviteli stb kábelekre EMC szempontból egyéb előírások is lehetségesek.
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #15614 üzenetére
Igen, az elválasztó elemmel történő vezetés kábeltálcában meg kábelcsatornában teljesen szabályos...a szabványok meg régi berögződéseket is tartalmaznak, amikor még simán zavarokat szednek össze.
Amikor az egerem kábelét hozzá kötegelőztem a monitor 230V tápkábeléhez, annyira akadozott az egér mozgás hogy használhatatlan volt.De én továbbra is féltem az UTP kábel csati fej szerelőket, szal amennyire lehet igyekszünk betartani kivitelezésekkor az elkülönülve vezetést, nehogy egy általunk nem észrevett köpeny sérülés miatt a gyengeáramos szerelő megsérüljön.
Láttam már karón varjút, pl oldalfali szerelvényezhető kábelcsatornában megkértek minket hogy bővítsük a dugaljakat, fedlapot leszedve az 5 eres MT kábelt ahogy az eredeti csapat húzta, a külső köpeny teljesen felszakadt vagy 5 cm hosszan, csak nem vették észre mert kapkodtak...meg gondolom sötét volt...
-
thealkimist
csendes tag
válasz
gorbep #15399 üzenetére
Áh persze, így már képben vagyok, csak én a csatlakozóra fixálódtam rá a mondatod alapján, de így már mindjárt más. Egyébként pályaelhagyó villamosmérnök képzés félbehagyóként (és némi villamos és hangrendszer telepítőként) azért nem tekintek magamra laikusként, de a szabályozásokat nem követtem már, de viszonylag rövid idő alatt fel szoktam/tudom magam hozni arra a szintre, hogy értsem, ha van rá időm. Most inkább kérdeztem itt.
-
thealkimist
csendes tag
válasz
gorbep #15395 üzenetére
Szia!
Köszi a gyors választ!
Nem találtam infót erről az IT kialakításról, mire gondoltál? Ezen az inverteren (meg a legtöbb újabb hibriden) azt látom, teljesen egyforma bekötése van a gird-side és a backup side kimenetnek, amúgy ilyen.
Az inverter kapcsolási rajza szerint egyáltalán nem 1 fogyasztót képzelnek el rá, persze kínai gyártmányok és ott biztos minden lazábban szabályozott, de feltételezem tervezett érintésvédelemmel értik.
Az EON kategorizálta a nála már engedélyezett invertereket, az enyém "belső" minősítésű:Az inverter megfelelő leválasztást követően képes szigetüzemű működésre.
• Belső leválasztó: Az inverter külön csatlakozón keresztül külön áramkörön biztosít szigetüzemű ellátást. Ennek megnevezése általában Backup vagy EPS.
Erre a külön csatlakozóra csatlakoztathatóak az áramszünet esetén is ellátni kívánt berendezések.
Ebből arra következtetek, az inverter megoldja a PEN problémakört is, ezért sorolták ide, bár ahogy írtam, nem világos. Te rendelkezel többi infóval erről?Szigetüzemű működés engedélyeztetéséhez a vonalas rajzot minden esetben csatolják a csatlakozási dokumentáció kivonathoz!
Ez szokás szerint átdobja a labdát, de a csatlakozási dokumentációt amúgy is csak tervező készíthet, nem?
Valaki tervezne nekem ilyet?(A napelemes céggel nem vagyok teljesen elégedett, de az más tészta...)
Köszi szépen!
-
313313
addikt
válasz
gorbep #14312 üzenetére
Épp tart a felújító.
2023-tól van új jogszabály, amiben nem változott a FAM tanfolyam képzés:
-18 évet betöltött személy
- villanyszerelői vagy azzal egyenértékű bizonyítvány
- a bizonyítvány megszerzésétől számítottt 1 év gyakorlat kell
- munkáltatói igazolás 1 éves szakmai tapasztalatról
- egészségügyi/orvosi papír -
RandomName
senior tag
válasz
gorbep #15152 üzenetére
"Ő már látott elpukkant rendszert DEHN mögött is..."
Pár napja az egyik infoshow-n volt OBO előadás.
Obo azt mondta, hogy létezik besorolás a túlfeszültség okozta zavar mértékére, amire lehetne tervezni, de a berendezésgyártók nem vagy nem vizsgálják, vagy nem publikálják ezt az értéket. Így meg elég nehéz egy feladatra védelmet tervezni.
Simán el tud pukkanni bármi a túlfesz ellenére is, ha olyan osztályban van, amire nem lehet védelmet építeni. -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #15152 üzenetére
Pontosan így látom én is, addig addig kérdezgettem ELMŰ-EON-osokat mire kinyögték hogy nincs is valójában ilyen előírás, hanem felsorolták a pontos villamos paraméter követelményeket.
Beszéltem a CITEL-es kapcsolattal, németországban az Ő jóval olcsóbb gyártmányaikkal szerel az EON komplett városokat.
Fejből mondta hogy melyik típus tudja ezeket, szal visszakérdezett hogy miért érdekel engem ez a dolog, ha egyszer csak DEHN vagy OBO-t szabad méretlen főelosztókba telepíteni.
Felvilágosítottam, hivatalos info, hogy jelenleg EON-nak csak a villamos paraméterek számítanak...megköszönte hogy forgalmat csináltam nekik. -
ECC82
újonc
válasz
gorbep #15131 üzenetére
MSZ 60364-7-701:2007
701.512.2 Külső hatások
A fixen beépített villamos szerkezetek minimum vedettsége a 2-es sávban IPX4 (ez a követelmény nem szükséges ott, ahova a zuhanyból valószínűleg nem jut közvetlen vízpermet)
701.512.4 Kapcsoló- és vezérlőkészülékek és szerelvényekmegengedett kapcsolók, szerelvények a 2-es sávban:
szerelvények a csatlakozóaljzatok kivételével,
SELV-PELV szerelvények, a tápjuk lehet a 2-es sávban,
EN61558-2-5 borotvatápegységek701.55 Fogyasztókészülékek
2-es sáv: egyéb fogyasztókra nincs korlátozás -
zoli03
őstag
válasz
gorbep #15065 üzenetére
Már nincs OKJ és nem csak hiányszakmánál ingyenes. Két szakmát szerezhetsz ingyen, ha van már korábbról OKJ-s bizonyítványod, az nem számít bele. Az más kérdés, hogy milyen szakmákra lehet jelentkezni helyben (sokkal kevesebb fajtára, mint amit nappaliban oktatnak) és milyen minőségben oktatják azt.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #14563 üzenetére
Elég sok 50kW-os HMKE-vel találkoztam, ahol a zárlat védelmet AC oldalon is olvadó betéttel látták el. Arról nem is beszélve, hogy DC oldalon ha van zárlat védelem is, esetek 90%-ban olvadó betét...
Régen kaptumk tervet is, volt amelyik eleve úgy volt tervezve. Elmúlt 5 éves tapasztalat. -
biker
nagyúr
válasz
gorbep #14563 üzenetére
"Most volt egy tűzeset, ahol a SPD előtt csak a 32A szolgáltatói biztosító volt, túlfeszre begyújtott először a szupresszor, azután a VDR, úgy maradt, nem kapcsolt le elég gyorsan és kiégett az egész elosztó..."
Próbálom értelmezni, nem megy...
a túlfesz védelmek gyártói adatlapján amennyit eddig láttam, mindnél ott van, hogy 80A alatt nem kell külöm biztosítékkal védeni, 80-125A közt min 80A, max a betáp értéke, 125A felett 125A
Ezt a kommersz T2 vagy T2+T3 védelmekre értem.És ha a túlfesz zárlatban marad, és nem old le a kmsz, és kiég az elosztó, ott a kismegszakító volt a hiba oka, nem a túlfesz levezető!!!!!!
-
ECC82
újonc
válasz
gorbep #14563 üzenetére
Megkérdeztem felülvizsgálót... azt mondta hibára veszi, ha olvadó van, persze azt építek be, amit akarok.
Ez a kedvenc kifejezésem, a hibára veszem/lehibázom.
Csak úgy repkednek ezek a fórumokban/videókon, mert az én azonnal lehibázom szöveg nagyon komolyan hangzik, igazi szakinak látszik tőle az ember.Ha viszont megkérdezed, hogy melyik szabványpont alapján döntött így, akkor sokszor jön a pislogás, meg a körbemagyarázás.Ha csak a fent említett pontot értelmezed, akkor pl tehetsz 25A felett olvadós biztit. Pl két elosztó közötti kábel védelmére pont ideális. Ha pl a főelosztóból megtáplált , másik bérleményben levő alelosztód betápját kismegszakítóval véded, és zárlatot csinálsz, akkor ha lemegy a főelosztóban levő kismegszakító is, és pl zárva van az a helyiség, akkor várhatsz az illetékesekre, amig megjönnek és beengednek visszakapcsolni.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #14345 üzenetére
HMKE átvételkor ha olyan megy ki beleköt és nem veszi át, feltéve ha az ügyfél elszólja magát.
Elvileg még szürke zóna, addig még nincs pontosan leírva hogy milyen egyéb feltételek kellenek(elosztó itt hibázik, mert úgy is raknak fel, lenne valami extra védelem, azt felrakják és annyi, átvételkor fotó mindenről, és minde ki boldog)Van már több működő átvett ilyen rendszer, Deyés is és másmilyen inverterrel is, van telepítő aki hírdette magát, hogy áramszűnet esetén se kapcsol le a cucc...
Ha meg van olyan merész a kivitelező, leírja a tervet full, műszaki tartalommal, simán elfogadják és mehet a buli (vannak elosztók, akik nem nézik a műszaki tartalmat, csak a formai részt....
Voltam olyan cégnél, ahol hatalmas akkupakkok voltak beépítve, hogy el bírják a 3*315/400A terhelést is akár 10-20 percig. Nyomda és sokszor van pillanatnyi áramszünet... természetesen tervezett, komoly cucc volt az is....
-
4D4M
senior tag
válasz
gorbep #14345 üzenetére
Ha akarok, akkor persze én is bele tudnék kötni, de egyébként műszakilag semmi kritikus nincs benne és soha nem tudna kiderülni, ha csak oda nem ballag valaki a mosókonyhádba és be is engeded.
vannak itt, akik szolgáltatónál dolgoznak, érdekelne a véleményük
~
Volt már téma szerintem többször: egy szó nem esik erről és nem is részesülnek semmilyen oktatásban, hogy képbe kerüljenek. -
313313
addikt
válasz
gorbep #14312 üzenetére
FAM-hoz 1 év szakmai gyakorlat kellett és a villanyszerelő(vagy azzal egyenértékű végzettség) bizonyítvány megszerzésétől 1 év...
VBF-hez kellett a 3 év szakmai gyakorlat és a villanyszerelő(vagy azzal egyenéttékű végzettség) bizonyítvány megszerzésétől 3 év...Mert ugye vannak olyan munkahelyek, akik leigazlonak bármit is.
Mikor változott a kélzés a hálózat kezelői tanfolyam bemeneti feltételét 1-ről három évre emelték.
Idén lesz FAM felújítom, esetleg azon rákérdezhetek, de az még több hónap...
-
-
wldnml
lelkes újonc
válasz
gorbep #14039 üzenetére
Köszi, akkor ha jól értem Fi Relé megszakító képessége Amperben legalább akkora kell, hogy legyen, mint a kinti dobozban lévő megszakítók közül a legnagyobb érték? Ha ez most 16A, akkor elég a 25A Relé, de ha esetleg bővítenék egyet 30A-re, akkor már kéne nagyobb relé.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #13993 üzenetére
Voltam már üzemzavarban, mikor az oszlopon futó 3*95+95mm2 feszítősodrony+szigetelt vezetéknél a sodrony szakatd el, így abban az áramkörben PEN szakadás volt a kitáp oszloptól a 3-4. oszlopon. Ráadásúl az oszlopon 2 áramkör futott és mindkét áramkör sodronya szakadt volt....
-
greenface
aktív tag
-
biker
nagyúr
válasz
gorbep #13933 üzenetére
Nem, sajnos ismerjük, nagyon nem jó termék, legalábbis köze nincs a Viridian EPC2.0 vezérlőhöz
- a tetején lévő forgókapcsolós áramállítás nem feltétlen elegáns, bár néha jó. nagyon kevés lépést tud. nekünk 12 állásos a saját fokozatkapcsolónk, ez 5 állású
- nem fogad külső vezérlő jelet terhelés megosztóhoz
- a hozzá kapott DLB lakatfogó EGY(!) fázist tud mérni csak, ez alap hiba a legtöbb fogyi kínainál, hogy nem csak szimmetrikus terhelés van ám. És nem értik. sok töltőben egy árammérő van és 3-al szorozza, így ha leafet töltesz símán kiírja 22kW
- két külön eszköz a kábeles és az aljzatosA Viridian fogad DLB-t (van saját fejlesztés is hozzá), és egy eszköz tudja DIP kapcsolóval konfigolva hogy kábeles vagy aljzatos, motoros vagy solenoid zár van benne, van-e külső tűzvédelmi kontaktor, van-e zárvisszajelző szál, meg ilyenek. nem kell többféle terméket készletezni.
-
sgery
őstag
válasz
gorbep #13881 üzenetére
Köszi az ötletelést.
A földkábel még nincs a helyén, a kosárban van rendelés előtt, ezért is agyalok előre, tud menni 5x10-es is.
A lakás fix, most nem érzem az időt annak a cseréjére de előbb utóbb cserélni akarom azt is.
Viszont ha a falitöltő elé kell közvetlen a túlfesz védelem, akkor a vill. óránál nem foglal helyet úgyse - illetve akkor a házba is kell tenni külön ezek szerint. 5 méter nem túl sok, a type2 kábel 6 méteres szóval így is necces akkor.Így akkor alapvetően elfér a villanyóránál minden, ha nem oda megy a túlfesz védelem.
A 3fázis+0+föld 6dint foglal (tracon flecu 25-25-2-esből, ahogy nézem az a legkeskenyebb), a 3+3 kismegszakítóval pedig meg is van a 12. -
csubuka
addikt
válasz
gorbep #13609 üzenetére
Köszi a választ!
Bár ez éppen analóg feszültség távadó 0-5V a kimenő jel (a valóságban). Nem erőltettem az iparban, zavaros környezetben hasznos, családi háznál felesleges 0-20mA-t.
Sajnos annyiban igazad van, hogy a felső fotó rossz, elnézést. Az alin minden verzió alá ugyanaz a fotó lett feltéveEz a valóság:
-
enginev3.0
félisten
válasz
gorbep #13553 üzenetére
Nincs, mert nincs használatban, majd lefotózom a kapcsoló részt, bár igazából már inkább kivágom a kukába, nincs kedvem ilyenekkel bajlódni
A jó édes anyjukért csinálnak olyan kültéri ledet, amit kézzel kell bekapcsolni, amit nyilván valaki a madárdeszka környékére szeretne tenni, és nyilván nem akar minden nap létrára mászni hogy be tudja kapcsolni
Értem én hogy időzítő, ami 6 órán keresztül megy majd magától kikapcsol, ez is egy fantasztikus megoldás
-
lappy
őstag
válasz
gorbep #13423 üzenetére
Mivel a vezetékek keresztmetszet sorrendben 1 1,5 2,5 es azt írtam hogy 1 nem lehet de a 1,5 már mehet
Az hogy egy fénycső aramatura milyen vezetéket tartalmaz az a gyártó felelőssége a felülvizsgáló azt nem nézi oda a gyártmányra vonatkozó szabványok érvényesek amiket a gyártónak kell betartani -
Tamás9x
őstag
válasz
gorbep #13195 üzenetére
Nézőpont kérdése, mert elég nagy dobozba rakva, lehet nem fog annyit melegedni nem sok az a 60W, van ebből olyan ami már nem scak a levegőben áll hanem bordára van szerelve, érdemes körülnézni, ha átüt, maximum max fordulaton fog menni, vagy leveri a kismegszakítót.
Ismerősöm 150W-os Bádogos Puskás pákát vezérel vele évek óta -
-
Ferike81
senior tag
válasz
gorbep #13191 üzenetére
A másodikra gondolok. Mivel én már szedtem szét olyankor mikor nem működött, és patika tiszta volt nem gondolom, hogy ez lenne. Arról nem is beszélve, hogy pár fokkal melegebb időben jó. Egy óra alatt nem tud kiszáradás. Az már inkább, hogy valaha kapott vizet vagy párát, amiért maga az infra belseje beázhatott, és valamiért csak hidegben jön elő a hiba. Ma este leszedem, megy be a kazánházba, Holnap este visszarakom, ha vasárnap reggel nem működik akkor más lesz. Köszönöm egyébként!
-
tototos
addikt
válasz
gorbep #13124 üzenetére
Az a kábel 1998-ban lett oda rakva amikor bekötötték a házba a gázt. 2020-ban volt fűtés felújítás akor hivatalos EPH mérés történt. Akkor a szerelő összekötötte az N és PE sínt. Kb a 80-as években lett kialakítva a mérőhely, akkor üthettek le valamilyen csövet földelés gyanánt.
-
ECC82
újonc
válasz
gorbep #12937 üzenetére
Ha megy a műszaki angol akkor keress ra a neten a "BS 7671"-re, azt könnyen megtalálod. Ez gyakorlatilag a 60364 angliára igazított változata. Egybefűzve, egy szabványként tartalmazza a teljes 60364-et. Nagyjából még az egyes részek pontszáma és a fejezetek számozása is megegyezik. Csak pár helyen van eltérés, ahol angliai helyzetre igazították az adott pontokat.
-
tyielow
aktív tag
válasz
gorbep #12860 üzenetére
Én is uplannal kísérleteztem, kb. egyetlen szoftver amihez ingyenesen hozzászagolhatsz. Félbehagytam a projektet, nem vlt akkor rá kapacitásom. Amikor 1 év múlva újra beléptem már nem engedett hozzáférni a korábban félbehagyott munkámhoz.
Nálam végül ami bevált: az építésztervekből lecsontoztam a sallangot, szép nagy A3 papírra kinyomtam és megterveztem mi hova. azztán Adobe PDF szerkesztőben behúztam a nyomvonalakat, stb... mivel nem volt sok tapasztalatom etéren sajnos többször "Újratervezés" voltÉs végül 1-2 áramkör sem úgy sikerült a szerelés végére mint terveztem, de azért rendbe van.
Amúgymeg mit várunk, a tervezők is eplanra meg CAD szoftverekre fizetnek elő, 6-800e vagy 1-1,5 M Ft / év. És ez csak előfizetés. -
-szabi-
addikt
válasz
gorbep #12860 üzenetére
Megnéztem néhány youtube videót, elég jónak sokkal többet tud, mint ami nekem kell.
Köszi a tippet.#12862 csemberlen
Nemrég ismerősömnél jártam felújítás után. Majd minden konnektor, világítás stb, külön áramkör volt, sehol egy kötődoboz. Erős túlzásnak éreztem.
Saját vélemény de helységenként kettő áramkör, világítás és konnektorok.
Ha nagyfogyasztó is van adott helységben annak mehet még külön.
Tudom mostanában nem szokás használni de én nem száműzném a kötődobozokat. -
gpuco
csendes tag
válasz
gorbep #12818 üzenetére
En is erre gyanakodtam az elejen, de miutan a masik klima is produkalta, raadasul eddig sosem csinaltak ilyet,pedig volt boven para a tavalyi futesi szezonban is, ezert gyanakszom a firelere. Talan holnapra itt is lesz a 40A-es uj firele, vasarnap majd felrakom, es kiderul mi lesz. Amugy a mai napon nem vagta le, mondjuk a szel miatt nem is volt para.
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #12285 üzenetére
Ezért írtam hogy "2 adag 2,5-ös", tehát hogy barna-kék kapja az egyik 1x16A-t, fekete-szürke (ez utóbbi átszínezve) kapja a másik 1x16-ot.
De amúgy vannak olyan berendezés gyártók, akik pont lesz.ják hogy túlterhelheted a nullát, berakják a 4x1,5-ös gumi kábelt a bekötéshez és nem hajlandóak ráeszmélni a világra, hogy léteznek 1 fázisú lakások.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #12136 üzenetére
Kéken se jobb...
Tegnap találkoztam ilyen 4 eres földkábellal: zs,kék,fekete,barna... egy üzlet mért betápja volt 3*160A-ral...Szerk: találkoztam már pár helyen, ahol kék volt a fázis, fekete a pen. Vagy fekete a fázis, szürke a pen. Nagyon bántotta a szememet, külön ügyelten, hogy mindent ugyan úgy kössek vissza....
Egyik ismerős nyírt ki papíron 2 klímát, meg egy hűtőt (lehet csak a tulaj húzta le, rossz készüléket nem adta a pénzért cserébe). Zs volt bekötve nullának, ő erre nem figyelt/vette észre, mikor kötötte vissza szinhelyesen tette. Aztán nem volt nulla a készülékek alatt a ház egy részén...
-
SaGa59
őstag
válasz
gorbep #12060 üzenetére
Természetesen. Ki tudja, hogy a jelenleg 1A max fogyasztású világítótest helyén később nem lesz-e egy jóval nagyobb fogyasztású valami kombinált készülék. Akkor cseréljem a kmsz-t nagyobbra a meglévőt meg dobjam ki? Termeljünk minél több szemetet? A vezeték és a kmsz megszabja, mekkora teljesítményű berendezés köthető rá. Ahhoz kell igazodni. A max azért van, hogy ne lépd át. Kevesebb lehet. Ismétlem: a kmsz arra való, hogy a felizzó vezeték ne gyújtsa fel a házat. Ha a berendezés hibás müködés esetén képes tüzet gyújtani, akkor annak saját, belső biztosíték kell, üveg, olvadó, nem a kmsz-szel kell ellene védeni. Pont azért, mert a kmsz-ek némi túlfogyasztást megengednek, hisz a vezeték is elbírja túlhevülés nélkül.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #12062 üzenetére
Kis olaj a tűzre...
Napelem parkoknál fordult elő, megtervezve minden, kiépítve a B2A-os kismegszakítóval valami kapcsoló üzemű táp, ami alig eszik pár száz wattot. Aztán mikor elmegy a villany és visszajön a 2A-os kismegszakítót leveri. Így riasztó és kamerarendszer nélkül marad a park, még ki nem megy valaki és kézzel visszakapcsolja. Ha C10-es kismegszakítót raknának be, nem lenne ez a hiba, de tervtől nem térhetnek el, így marad a helyszínre kiszaladok kézzel random visszakapcsolgatom....Szerk.: világításra meg max 10A illik rakni, mert a villanykapcsolók általában annyit bírnak, így az a gyenge pont és nem a 1,5mm2 vezeték...
-
Audience
aktív tag
válasz
gorbep #12060 üzenetére
A LED-ben van belső biztosíték! Nincs olyan szabály, hogy a lámpa aljzat nem lóghat 13A-re biztosított vezetőn! Ezen az alapon minden kapcsolós kistáp/dugasztáp (telefontöltő, rádiós óra....stb.) felgyújtana mindent! A berendezés megvédi magát Neked meg a hálózatodat kell védeni!
Sok berendezés gyártója megadja, mekkora biztosító kell elé. Viessmann kazán 16A akkor is ha 200W-nál sosem fogyaszt többet! A kazánban meg van egy 2A-es üvegcsöves olvadó! Motorkban hőbiztosíték....stb.
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #11928 üzenetére
Ez csak akkor igaz, hogy ha tényleg kilép az áram az áramkörből.
Olyan esetekben az AVK nem véd, ahol nem az AVK után nincs kötés hiba és rajtad keresztül visszajut az áram az ÁVK-ba. Pl ha egyik kezeddel megfogod az ÁVK-ról élő fázist, másikkal a nullát és szigetelve vagy, simán megkóstol, mert csak egy erősebb izzó vagy az áramkörben. Persze ha mezítláb vagy, akkor már kikerül az áram.A PEN bontást mindig kötelező az ÁVK előtt elvégezni.
Volt is beszélgetésem egyetemen az életvédelemi szabványokkal foglalkozó egyik nagy szaktekintéllyel, de előírásokat betartó EPH bekötéssel együtt semelyik olcsó ÁVK nem alkalmas arra hogy PEN szakadás esetén megvédje a fogyasztót, vagy a berendezéseket.
Kérdésemre hogy akkor mit szereljenek be a szerelők a válasza:
az évente előforduló 1-2 halál eset amit ki lehetne védeni nem éri el azt az ingert hogy az emberek több százezer forintokat költsenek a lakásaik védelmére...anyagi javakról nem beszéltünk. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Az NVIDIA vezére szerint a brit AI mögött nincs megfelelő infrastruktúra
- Xbox One
- Gaming notebook topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- További aktív témák...
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Eladó Gamer szék párna csomag!
- Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- FÉLÁRON! Dr.coffee H2 Automata kávéfőző - ÚJ! Bontatlan!
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged