- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
válasz gorbep #13626 üzenetére
Mikor a régi 10mkh-ra próbálod rárakni az érvéghüvelyt, amiben az elemi szálak pászmákat alkotnak. Ki kell vágnod pár szálat, hogy rámenjen...
Utána előveszed a kocsiból az újat, azon meg lötyög az érvég...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
csubuka
addikt
válasz gorbep #13609 üzenetére
Köszi a választ!
Bár ez éppen analóg feszültség távadó 0-5V a kimenő jel (a valóságban). Nem erőltettem az iparban, zavaros környezetben hasznos, családi háznál felesleges 0-20mA-t.
Sajnos annyiban igazad van, hogy a felső fotó rossz, elnézést. Az alin minden verzió alá ugyanaz a fotó lett feltéveEz a valóság:
[ Szerkesztve ]
-
válasz gorbep #13553 üzenetére
Nincs, mert nincs használatban, majd lefotózom a kapcsoló részt, bár igazából már inkább kivágom a kukába, nincs kedvem ilyenekkel bajlódni
A jó édes anyjukért csinálnak olyan kültéri ledet, amit kézzel kell bekapcsolni, amit nyilván valaki a madárdeszka környékére szeretne tenni, és nyilván nem akar minden nap létrára mászni hogy be tudja kapcsolni
Értem én hogy időzítő, ami 6 órán keresztül megy majd magától kikapcsol, ez is egy fantasztikus megoldás
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
biker
nagyúr
válasz gorbep #13518 üzenetére
gyakorlatilag amit kér a tűzvédelmi terv, vagy a felülvizsgáló. van akinek elég az MK meghúzva, van aki mx távkioldós főkapcsolót kér
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
lappy
őstag
válasz gorbep #13423 üzenetére
Mivel a vezetékek keresztmetszet sorrendben 1 1,5 2,5 es azt írtam hogy 1 nem lehet de a 1,5 már mehet
Az hogy egy fénycső aramatura milyen vezetéket tartalmaz az a gyártó felelőssége a felülvizsgáló azt nem nézi oda a gyártmányra vonatkozó szabványok érvényesek amiket a gyártónak kell betartaniBámulatos hol tart már a tudomány!
-
Tamás9x
őstag
válasz gorbep #13195 üzenetére
Nézőpont kérdése, mert elég nagy dobozba rakva, lehet nem fog annyit melegedni nem sok az a 60W, van ebből olyan ami már nem scak a levegőben áll hanem bordára van szerelve, érdemes körülnézni, ha átüt, maximum max fordulaton fog menni, vagy leveri a kismegszakítót.
Ismerősöm 150W-os Bádogos Puskás pákát vezérel vele évek ótaInternetradio: ESP32 2.8" Touch + Stereo Dac + Rotary Encoder + Távirányitó 15K
-
Tamás9x
őstag
válasz gorbep #13188 üzenetére
A hűtéstől függ, elég sok döglik ki, nekem van rajta venti, de nem okat ahsználom, forrósodik ám mint a disznó
jézusom: Ó, ez simán vinni fogja max érdemes venni még 1-et tartalékba Jó ez a venti, szeressük, főleg ami olajsárosan jön be, de már megragadva
[ Szerkesztve ]
Internetradio: ESP32 2.8" Touch + Stereo Dac + Rotary Encoder + Távirányitó 15K
-
Ferike81
senior tag
válasz gorbep #13191 üzenetére
A másodikra gondolok. Mivel én már szedtem szét olyankor mikor nem működött, és patika tiszta volt nem gondolom, hogy ez lenne. Arról nem is beszélve, hogy pár fokkal melegebb időben jó. Egy óra alatt nem tud kiszáradás. Az már inkább, hogy valaha kapott vizet vagy párát, amiért maga az infra belseje beázhatott, és valamiért csak hidegben jön elő a hiba. Ma este leszedem, megy be a kazánházba, Holnap este visszarakom, ha vasárnap reggel nem működik akkor más lesz. Köszönöm egyébként!
Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.
-
tototos
őstag
válasz gorbep #13124 üzenetére
Az a kábel 1998-ban lett oda rakva amikor bekötötték a házba a gázt. 2020-ban volt fűtés felújítás akor hivatalos EPH mérés történt. Akkor a szerelő összekötötte az N és PE sínt. Kb a 80-as években lett kialakítva a mérőhely, akkor üthettek le valamilyen csövet földelés gyanánt.
-
ECC82
újonc
válasz gorbep #12937 üzenetére
Ha megy a műszaki angol akkor keress ra a neten a "BS 7671"-re, azt könnyen megtalálod. Ez gyakorlatilag a 60364 angliára igazított változata. Egybefűzve, egy szabványként tartalmazza a teljes 60364-et. Nagyjából még az egyes részek pontszáma és a fejezetek számozása is megegyezik. Csak pár helyen van eltérés, ahol angliai helyzetre igazították az adott pontokat.
-
tyielow
aktív tag
válasz gorbep #12860 üzenetére
Én is uplannal kísérleteztem, kb. egyetlen szoftver amihez ingyenesen hozzászagolhatsz. Félbehagytam a projektet, nem vlt akkor rá kapacitásom. Amikor 1 év múlva újra beléptem már nem engedett hozzáférni a korábban félbehagyott munkámhoz.
Nálam végül ami bevált: az építésztervekből lecsontoztam a sallangot, szép nagy A3 papírra kinyomtam és megterveztem mi hova. azztán Adobe PDF szerkesztőben behúztam a nyomvonalakat, stb... mivel nem volt sok tapasztalatom etéren sajnos többször "Újratervezés" volt És végül 1-2 áramkör sem úgy sikerült a szerelés végére mint terveztem, de azért rendbe van.
Amúgymeg mit várunk, a tervezők is eplanra meg CAD szoftverekre fizetnek elő, 6-800e vagy 1-1,5 M Ft / év. És ez csak előfizetés.YouTube: toty1ka
-
-szabi-
addikt
válasz gorbep #12860 üzenetére
Megnéztem néhány youtube videót, elég jónak sokkal többet tud, mint ami nekem kell.
Köszi a tippet.#12862 csemberlen
Nemrég ismerősömnél jártam felújítás után. Majd minden konnektor, világítás stb, külön áramkör volt, sehol egy kötődoboz. Erős túlzásnak éreztem.
Saját vélemény de helységenként kettő áramkör, világítás és konnektorok.
Ha nagyfogyasztó is van adott helységben annak mehet még külön.
Tudom mostanában nem szokás használni de én nem száműzném a kötődobozokat. -
gpuco
csendes tag
válasz gorbep #12818 üzenetére
En is erre gyanakodtam az elejen, de miutan a masik klima is produkalta, raadasul eddig sosem csinaltak ilyet,pedig volt boven para a tavalyi futesi szezonban is, ezert gyanakszom a firelere. Talan holnapra itt is lesz a 40A-es uj firele, vasarnap majd felrakom, es kiderul mi lesz. Amugy a mai napon nem vagta le, mondjuk a szel miatt nem is volt para.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz gorbep #12742 üzenetére
Hát ja. Ráadásul ugye meg sincs jelölve minden, mert csak a táblát újították fel, és magában a házban is vegyesen nincs áram, ha szakaszol az ember.
Tehát most először mindegyik nullának meg kéne találni a kismegszakító párját.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #12285 üzenetére
Ezért írtam hogy "2 adag 2,5-ös", tehát hogy barna-kék kapja az egyik 1x16A-t, fekete-szürke (ez utóbbi átszínezve) kapja a másik 1x16-ot.
De amúgy vannak olyan berendezés gyártók, akik pont lesz.ják hogy túlterhelheted a nullát, berakják a 4x1,5-ös gumi kábelt a bekötéshez és nem hajlandóak ráeszmélni a világra, hogy léteznek 1 fázisú lakások.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz gorbep #12136 üzenetére
Kéken se jobb...
Tegnap találkoztam ilyen 4 eres földkábellal: zs,kék,fekete,barna... egy üzlet mért betápja volt 3*160A-ral...Szerk: találkoztam már pár helyen, ahol kék volt a fázis, fekete a pen. Vagy fekete a fázis, szürke a pen. Nagyon bántotta a szememet, külön ügyelten, hogy mindent ugyan úgy kössek vissza....
Egyik ismerős nyírt ki papíron 2 klímát, meg egy hűtőt (lehet csak a tulaj húzta le, rossz készüléket nem adta a pénzért cserébe). Zs volt bekötve nullának, ő erre nem figyelt/vette észre, mikor kötötte vissza szinhelyesen tette. Aztán nem volt nulla a készülékek alatt a ház egy részén...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
SaGa59
őstag
válasz gorbep #12060 üzenetére
Természetesen. Ki tudja, hogy a jelenleg 1A max fogyasztású világítótest helyén később nem lesz-e egy jóval nagyobb fogyasztású valami kombinált készülék. Akkor cseréljem a kmsz-t nagyobbra a meglévőt meg dobjam ki? Termeljünk minél több szemetet? A vezeték és a kmsz megszabja, mekkora teljesítményű berendezés köthető rá. Ahhoz kell igazodni. A max azért van, hogy ne lépd át. Kevesebb lehet. Ismétlem: a kmsz arra való, hogy a felizzó vezeték ne gyújtsa fel a házat. Ha a berendezés hibás müködés esetén képes tüzet gyújtani, akkor annak saját, belső biztosíték kell, üveg, olvadó, nem a kmsz-szel kell ellene védeni. Pont azért, mert a kmsz-ek némi túlfogyasztást megengednek, hisz a vezeték is elbírja túlhevülés nélkül.
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
313313
addikt
válasz gorbep #12062 üzenetére
Kis olaj a tűzre...
Napelem parkoknál fordult elő, megtervezve minden, kiépítve a B2A-os kismegszakítóval valami kapcsoló üzemű táp, ami alig eszik pár száz wattot. Aztán mikor elmegy a villany és visszajön a 2A-os kismegszakítót leveri. Így riasztó és kamerarendszer nélkül marad a park, még ki nem megy valaki és kézzel visszakapcsolja. Ha C10-es kismegszakítót raknának be, nem lenne ez a hiba, de tervtől nem térhetnek el, így marad a helyszínre kiszaladok kézzel random visszakapcsolgatom....Szerk.: világításra meg max 10A illik rakni, mert a villanykapcsolók általában annyit bírnak, így az a gyenge pont és nem a 1,5mm2 vezeték...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Audience
aktív tag
válasz gorbep #12060 üzenetére
A LED-ben van belső biztosíték! Nincs olyan szabály, hogy a lámpa aljzat nem lóghat 13A-re biztosított vezetőn! Ezen az alapon minden kapcsolós kistáp/dugasztáp (telefontöltő, rádiós óra....stb.) felgyújtana mindent! A berendezés megvédi magát Neked meg a hálózatodat kell védeni!
Sok berendezés gyártója megadja, mekkora biztosító kell elé. Viessmann kazán 16A akkor is ha 200W-nál sosem fogyaszt többet! A kazánban meg van egy 2A-es üvegcsöves olvadó! Motorkban hőbiztosíték....stb.
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #11928 üzenetére
Ez csak akkor igaz, hogy ha tényleg kilép az áram az áramkörből.
Olyan esetekben az AVK nem véd, ahol nem az AVK után nincs kötés hiba és rajtad keresztül visszajut az áram az ÁVK-ba. Pl ha egyik kezeddel megfogod az ÁVK-ról élő fázist, másikkal a nullát és szigetelve vagy, simán megkóstol, mert csak egy erősebb izzó vagy az áramkörben. Persze ha mezítláb vagy, akkor már kikerül az áram.A PEN bontást mindig kötelező az ÁVK előtt elvégezni.
Volt is beszélgetésem egyetemen az életvédelemi szabványokkal foglalkozó egyik nagy szaktekintéllyel, de előírásokat betartó EPH bekötéssel együtt semelyik olcsó ÁVK nem alkalmas arra hogy PEN szakadás esetén megvédje a fogyasztót, vagy a berendezéseket.
Kérdésemre hogy akkor mit szereljenek be a szerelők a válasza:
az évente előforduló 1-2 halál eset amit ki lehetne védeni nem éri el azt az ingert hogy az emberek több százezer forintokat költsenek a lakásaik védelmére...anyagi javakról nem beszéltünk.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
őstag
válasz gorbep #11773 üzenetére
Az ilyen spec leagazasnal uvegbitositek, lengő tartóval pl. BF 53L (5x20as), mindez egy külső OBO kötődőbozban... Dobozon Felirattal... Benne tartalék biztosíték...
500 mA pl. egy kamarához több, mint sok...
Olcsóbb és jobb megoldás
Én fázisra és nullára is rakni szoktam.Ugyanezt használjuk, ha központi szunetmentesre kötünk kültéri vagy idegen eszközt és védeni akarjuk a fő áramkört vagy annak egy részét.
Vagy van a Cstbox megoldás (van máshol olcsóbban). Ami ugyenez csak mobilabb.
Ebben van a két üvegbiztosíték a tartalékkal együtt. A dobozon felirat... és dugalj és dugvilla van a két végén kb. 50 cm gumi kábellel. Ezt hozzáférhető helyre kell rakni, vagy közvetlenül bekötni. A lényeg, hogy a legázatatott áramkor szűkre méretezett és az adott eszközre szabotten legyen védve. Van aki szerint a villám másodlagos hatását is megfogja egy FF-es szűkre méretezett biztosítékkal, de én nem hiszek benne
Abban viszont hiszek a fő rendszert védi a legágaztatott rendszerben felmerülő hibától és alkalmas annak akár kisebb vezetékét is megfelelően védeni.[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #11754 üzenetére
Ha 3x32-t raktak fel, ott műszaki ok kellett legyen.
Csak egy példa:
szabványos a mérőhely, de csak 5x10-es vezetékkel csinálta anno a regisztrált szerelő és mindenki megfeledkezett erről. Ilyenkor max 3x32A-ig bővíthető, mivel 3x40A-hez már 5x16-os vezetékezés kell.Ugyanígy lehet eltérés a csatlakozó vezetékezésben is, ami a közcélú hálózatról érkezik a telekre...ha azt elfelejtették előtte cserélni, műszakilag nem teheti meg hogy tűzveszélyt okoz a túlméretezett kmsz-el...
Az én feltételezésem hogy emiatt nem adták vissza a HFH-t, hiszen a MGT elfogadásával a felhasználó vállalta hogy a saját kezelésében álló részeken előkészíti a szükséges munkálatokat, így a szolgáltató is kénytelen elvégezni a saját oldalán a hálózat kapacitás bővítést. Mivel Ő már belefeccölte a pénzt a közcélú hálózat fejlesztésbe, nyilván nem várható el hogy bontsa vissza, mert a felhasználó a saját részén "kvázi meggondolta magát", hisz utólag akarta visszakérni a pénzt.
De persze nem ismerem a helyzetet, nem voltam ott, elfogadom ha tévedek.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz gorbep #11754 üzenetére
Csak úgy nem rakhatnak fel kisebbet, nyilván volt valami oka...
Volt már, hogy én is raktam fel kisebbet, mikor 3*16A helyett 3*18 volt fent, illetve pár eset volt, mikor 1-2 vagy 3 kismegszakító magasabb értékű volt, mint kellett volna, jegyzőkönyv megíródott és felkerükt a megfemelő értékű....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz gorbep #11704 üzenetére
Nem tudom, hogy mi volt konkrétan a hiba. De vannak ezek a gyűrűk (napelem rendszer homály nekem), amin átmegy a fázis, meg egy jel vezeték, amin végül egy Ethernet csatlakozó... Na ott át lett mozgatva, és megjött a fázis.
De szerintem az átmozgatás kevés lesz, de nem volt időm sem kedvem tüzetesebben megvizsgálni, hogy "Na de hogy működik?", valaki ki tudna segítene?
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
BB9000
senior tag
válasz gorbep #11715 üzenetére
Nálam (Budapesten) is "C"-s kismegszakítókat raktak fel kb. egy éve a napelemes inverter bekötésekor az óracserénél.
E-ON címkés Tracon Electric. De mondta a szerelő srác, hogy ezek már hamarabb levágnak, mint amiket kicserélt. A régiek nem tudom milyen gyártmányúak voltak, de ugyanúgy C16-os volt mind a három amiket még 2003-ban tett be az E-ON.
Az elmúlt egy év során most nem volt túláram miatti leoldás. Az is igaz, hogy a napelemek termelése és a vételezett áram összeadódik és együttes erővel szolgálja ki a fogyasztókat. Így, napsütéses időben az aktuális termelés egy fázisra jutó részével kevesebb áram folyik át a szolgáltatói kismegszakítón.
Korábban a klíma, a sütő és a mosógép együttes folyamatos működése ki tudta váltani a leoldást. Ennek felismerése óta a konyhai sütés idejére ki szoktam kapcsolni a klímát és ez elég volt ahhoz, hogy ne legyen leoldás. -
313313
addikt
válasz gorbep #11715 üzenetére
Nálam még egyszer nem oldott le a B32 pedig van terhelve bőven. Villany kombitűzhely, 2 klíma, mosógép, kv főző, meg az ingyonbingyom.....
Mondjuk nem vagyunk egyformák... De azért nálam is bent van tartaláknak 2*32AHP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Atomgeszi
nagyúr
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz gorbep #11711 üzenetére
Igen, sokan panaszkodtak már emiatt, hogy kicseréltem a táblát, új kismegszakító stb.. Aztán hívnak, hogy DE HÁT NEM JÓ, LEVERI A KUKORICA DARÁLÓ!
Viszont itt most nem volt terhelés, egyszer csak elment az adott kör úgy, hogy az adott körhöz tartozó kismegszakító fent van.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz gorbep #11704 üzenetére
Ez jó kérdés.
Annyit mondtak a házban lévők, hogy amikor jöttek a napelemesek, akkor kiszedték a régi (de már visszakapcsolhatós, nem olvadóbiztosítékos) kismegszakítókat és helyette Schneider B-s megszakítókat rakta be, amivel úgy semmi probléma. Tehát teljesen felújították a táblát.
De mondták, hogy előfordult azóta többször, hogy bekapcsolták a sütőt és egy idő után akkor leverte azt a kismegszakítót.Így abban reménykedem, hogy szimplán hibás a kismegszakító és felkapcsolt állapot ellenére ugyanúgy megszakított állapotban van.
-
biker
nagyúr
válasz gorbep #11640 üzenetére
most új szerelésről beszélünk, vagy bontott 15 éves vezeték újrafelhasználása a kérdés? nem teljesen tudom követni a gondolatokat.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
-
őstag
válasz gorbep #11557 üzenetére
3 helyen van megblankolva a fővezeték és rákötve rézvezeték, szóval max az a megoldás jöhet még szóba (a teljes csere alternatívájaként), hogy a kihozott előtérben, a legelső gányolt kötésnél felrakatok egy dobozt és a fázist meg a nullát(remélem a földet nem blankolták meg) továbbviszem 6-os rézkábellel a lakáselosztóig, fővezetéki sorkapcsok segítségével, ezt az egy viszonylag elegáns még vállalható megoldást tudom elképzelni a teljes órától történő cserén kívül. Mindkét megoldás a csatorna bontásával járna, amit anyám jelenleg nem támogat, merthogy a múlt év nyarán kifestette az előszobát, és akkor csúnya lesz Őt ilyen szempont mint a biztonság nem érdekli. Tehát szerintem mindenképp a sajtó segítsége kell, és akkor már újrahúzatnám az órától, valaki csak elvállalja szociális alapon.
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
cOxeR
Ármester
válasz gorbep #11376 üzenetére
Igazából ideiglenes - ritka használatra kell, most spec ha térköveznek esetleg (még emésztgetem) akkor az utcán tudok csak tölteni… igaz ha nagyon olcsón akarom megúszni töltöm 1F-en, sima lengo aljzattal abban a 1,5-2 hétben.
Viszont ha meg veszek kukk mindegy, hogy 700 vagy 1000 Ft a métere… legalább nem jár a fejemben, hogy miért nem vettem meg a 4mm2 vezeteket. -
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #11240 üzenetére
Köszi nektek.
Tehát valami fizikai "PC" mindenképp kell a helyszínen, azt nem úszom meg.
Jelenleg van a helyszínen céges PC, de az zárt hálózatra csatlakozik rá, szal azon biztonsági okból semmit sem telepíthetek. Más nincs a helyszínen, csak a videós képrögzítő, ami megint nem játszik.
Még másik monitor sincs a helyszínen.
De kénytelen leszek valami vackot csak kivinni, mert jó lenne időnként rálépni a videó rögzítőre és visszanézni random felvételeket, mivel építkezés van, lehet kelleni fog kikeresni az eltűnt szerszámgépeket.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #11237 üzenetére
Köszi.
A shelly pro 3EM már be van üzemelve és a shelly smart control app-on keresztül látom is hogy mennyi a fogyi, visszamenőlegesen is.
A mérő nem otthon van, hanem egy helyszínünkre lett beüzemelve, így be lett állítva hogy távolról is lássam. Eddig szuper.
Csak elsőre azthittem hogy 2 kattintás és az amper értékeket, vagy legalább a pillanatnyi watt értékeket is ugyanúgy logolni fogja mint az óránkénti kWh és feszültség értékeket. Hisz a feszültségből is a pillanatnyi érték a lényeg.
De mostanra rájöttem hogy nem tudja és a legolcsóbb a Home Assistant.Na most a Home assistant-al az ijesztett meg, hogy elsőre egy dedikált IoT "központ" eszköz beüzemelését részletezi, amit jelenleg nem áll módomban.
Aztán részletezi hogyan lehet egy virtuális windows-ban megoldani ugyanezt.
Na most ezt is el akartam kerülni, mert az adott helyszínen jelenleg semmilyen PC számítógép nem fut.Tehát ennek az ökoszisztémának nincs olyan egyszerű változata, hogy csak a normál windows PC-re itthon feltelepítek egy programot, azon keresztül bejelentkezek és 24/7 távolról kiolvassa az adatokat a mérőből?
Persze összerakatok a cégnél lévő gyengeáramos kollégával egy RPi-t, csak nekem se meg neki sincs elég ideje.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #11234 üzenetére
Igen, köszi.
Hol találok normális leírást, hogy a legrövidebben hogyan jutok el egy mezei regisztrációtól és valami letöltésétől addig, hogy ez a log meglegyen?
Sajnos túl bamba vagyok mostanság...[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #10935 üzenetére
Azért a kollégának abban igaza van, hogy a PEN kapocs potenciálrögzítésére vonatkozó előírást 100%-ban betartottnak feltételezi, tehát a klasszikus, betáplálási irányból érkező PEN szakadás külterületi telek, családi háznál nem szabadna hogy gondot okozzon, ha a földelőszonda a mérőhelynél teljesíti a 10ohm alatti feltételt.
Ettől függetlenül nem mind1 hogy eddig a pontig milyen úton jut el az áram.
Tehát csak az újraközösítés jelenti a valódi problémát, a mérőhelynél lévő nulla kapocsról indított elmenő PEN vezeték esetén, a végponton is csinálnak önálló földelést, így az nem gond műszakilag, persze ott is bekéne tartani a 10 ohm-ot.
Így a PEN szakadás a végpontnál lévő földelés miatt szintén nem gond, akárhol is következik be.
Tehát lehet 4x16 Alu földkábellel indulni a mérőhelyről a családi házig pláne ha az 30 méternél messzebb van a mérőhelytől.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Audience
aktív tag
válasz gorbep #10929 üzenetére
Várj, nem olvastál figyelmesen! A cikk műszaki(!) szempontból elemezte a helyzetet, Te pedig amikor azt írod, hogy Tilos nem ezen a pályán mozogsz!
A vezeték keresztmetszet meg 2x10 volt, bármelyik elszakad azon a dobozban futó, védett 30cm-en a maradék is teljesíti a feltételeket, de ennek a meghibásodásnak ebben az esetben pici a valószínűsége.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz gorbep #10900 üzenetére
Kizárólag kényelmi szempontokról van szó: egyszerűbb lenne egy helyre összehozni a kazal védőcsövet és jobban érezném magam egy helyen gyengíteni a kerítést (besüllyesztem a dobozokat)
Amúgy ha csak az ethernet lenne a gond, akkor arra még nem lenne olyan tragikus zsugorcsövet húzni. A többi YSLY, meg H07RN-F.
Szóval még el tudom engedni, ha nagyon gáz....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
miroon
aktív tag
válasz gorbep #10861 üzenetére
Valóban Erre nem gondoltam... úgy hogy hiába is találnék olcsóbb alternatívát erre, az nem oldaná meg a gondomat.
#10863DigitXT
Ennél valami kultúráltabb megoldást szeretnék az az igazság, mert ez tavaly beázott és verte megállás nélkül a FI relét, mire rájöttünk, hogy ebben áll a víz. Illetve megette a nap egy nyár alatt.
#10868PROTRON
Igen tudom, ha lehetne akkor sima tömszelencével "megwagozható" lenne egy vízmentes kötődobozban és probléma megoldva. De mivel garanciális, így a dugvillát nem vághatom sajnos le róla. Ezért kerestem valami megoldást.Valószínűleg az lesz a megoldás, hogy akkor hátravisszük az áramot és egy ilyen vízmentes konnektorral oldjuk meg, csak elakartam kerülni az idei kerttúrást, de legalább lesz áram a közelben bármikor-bármire
Köszi mindenkinek azért az ötleteket!
iPhone 13 Midnight Black
-
Kroni1
veterán
válasz gorbep #10830 üzenetére
Igen köszi, ismerem és tudom h ő is ezzel foglalkozik!
Én a házban lévő elosztótól a 10 méterre lévő kocsibeállóhoz annak idején mikor épitkeztünk direkt kihuzattam egy EV-nek dedikált vezetéket a kivitelezővel (max 15m hosszú), de attól tartok hogy esetleg kevés lesz, viszont a cseréje nem igazán vagy csak körülményesen lenne megoldható. Majd megnézem pontosan mekkora lett kivezetve. Látom több helyen, pl. a Leaf fórumokon, hogy sokaknak csak 3x1.5mm-es kábel van 10-16A-ig, és leginkább nem a keresztmetszettel szokott gond lenni, inkább a gyenge konnektorok okozzák a problémát sokaknál.
De unokatesóm meg az egyik legjobb haverom is villanyszerelők, ha végre lesz idejük és ráérnek foglalkozni velem akkor megnézzük mi a helyzet pontosan. Egy terhelésmegosztós fali töltő kialakítása is tervben van majd.
Te mekkora kábelt rakattál be amúgy? 1 vagy 3 fázisod van?
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz gorbep #10830 üzenetére
a nagyobb keresztmetszet a villanyszámla csökkenésében játszik, kevesebb megy a vezeték fűtésére
Felesleges teljesítmény veszteségamúgy nagy vonalakban
16A esetén
2,5mm2 10-15m-ig
4mm2 45-50m-ig, felette 6mm232a esetén
6mm2 20-25m-ig
10mm2 60-80m-ig felette 16mm2 se árthatgyakorlatilag egyidejűségi tényező 1.00 üzemidő 4-24óra is lehet
erre kell tervezniElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
veterán
válasz gorbep #10776 üzenetére
Nem szeretnék olyan AVK-t, ami egy másodpercig gondolkodik, hogy él-e még valaki a túloldalon, tehát mindent át kellene barkácsolni, hogy az alhálózatokra bontott vezetékrendszer minden része biztosan a szelektív és plusz egy rendes AVK mögött legyen
Ennyire nem akarom átalakítani a rendszert.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Speederer
senior tag
válasz gorbep #10734 üzenetére
Én se látom hogy lesz ez 3 állású, bár nekem végülis elég a 2 állás is, az utána levő részt tudom még áramtalanítani a kismegszakítóval, ha arra van igény. Közben találtam egy ilyen videót, amiben mutatja, hogy tényleg 3 állású, mivel megáll középen is.
Viszont ez kb ugyanaz, mint amit az ábrára is felrajzoltam, csak más gyártó, meg mondjuk olcsóbb. Én oda a Hager SFT440-et raktam. Most hogy próbáltam megnézni ezen hogy lehet a 3 állás, találtam egy ilyen képet: Érdekes, hogy házon belül ezt is kb ugyanarra a célra ajánlja (hálózat + aggregátor), mint a sokkal drágább HIM404-et, amit (illetve variánsait) Peter668 és csemberlen is ajánlott, bár utóbbiban azért biztos egy fokkal jobban el van szeparálva a 2 áramkör, már csak a mérete miatt is. Na de hogy megér-e 5-szörös árat?! Vagy inkább érdemes valami más eszközzel még kiegészíteni az SFT440-et vagy más gyártó hasonló termékét.csemberlen: 50k-ért már rendelném is. Bár szerintem itt nem ártana a 4 pólust kapcsolni (igaz nem vagyok szakértő) és sajnos az áfát is bevasalják rajtam.
Szóval továbbra is maradnék az eredeti elképzelésem mellett, vagyis a fenti SFT440 és a betápokhoz még pluszban 1-1 olvadóbiztosítós szakaszoló. És ha már a Hagernél tartunk, akkor ez: [link]
Így ki lehet jönni 20k + 2*13k = 46k-ból, vagyis fele, mint a HIM404 és nem hiszem, hogy funkcióban rosszabb.
Már csak azt nem tudom, hogy ebbe az LSN504-be milyen olvadóbiztosító betét kellene, ha nem jár hozzá, bár mintha valahol azt olvastam volna, hogy nem tartozék, de most nem találom.A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
User_2
tag
válasz gorbep #10737 üzenetére
bocs hogy beleszólok
katalógus oldalt nézd:
https://cdn.traconelectric.com/static/attachment/catalogue_2023_2024/hu/tracon_catalogue_2023_2024_F_hu.pdf21.oldal, teljes anyag képekkel és egyvonalas ábrákkal.
-
Elims
veterán
válasz gorbep #10641 üzenetére
O.K.,de ez nem egy veszélytelen munka.Ha vmihez kevésbé értek és komoly felelősséggel járna,nem fogok bele.
Csemberlen: "Mi ez a sziloplastozás..."
[Ezeket] a csavarfejeket kell leszigetelni,írtátok a múltkor.
A középsőt kemény lesz..de az is le lesz.Kifejezetten ilyen védőkupakokat nem lehet kapni.313313: "Az se mind1, mit dolgozik: ..."
Azigen!!Nem is sejtettem,hogy ennyi ág van. :-o -
biker
nagyúr
válasz gorbep #10580 üzenetére
"Háromfázisú, kompakt túlfeszültség-védelmi készülék TT és TN-S rendszerekhez."
és max 25A, de szerintem itthon mindenhol TN-C-S rendszer van, ami nincs a gyártó specifikációban, innentől mi a kérdés valójában?
-
biker
nagyúr
válasz gorbep #10550 üzenetére
Nem, ennek a bele: [link] ZJ Beny DC fali töltő
Ők gyártják: [link] [link]
AC/DC töltők, napelem inverterek, és DC túlfesz védelmek és távkióldók gyártásában jeleskednek
Amit nem gyártanak, vagy épp a minőség azt követeli meg, ott ABB eszközök mennek bele igen. kmsz-t és kontaktort nem gyártanak pl...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #10544 üzenetére
Aztán nehogy kiderüljön, hogy direkt azért spóroltak ki belőle minden védelmet, mert bíznak benne hogy a keleteurópaiaknál annyira rossz a villamos hálózat hogy évente kell majd cserélned a töltőt...
Mint a partnercégnél dolgozó kollega jelezte, régebben rengetegszer kellett hibajavításra kimenniük, aztán sokszor kiderült hogy a benne lévő nyákra pakolt a gyártó olyan védelmet, hogy Ők biztosan tudják forrasztással javítani és újra forgalomba hozni hogyha visszakerül hozzájuk. Nekik 200-800 hufba és 10 perc forrasztásba kerül, de ha nem értesz hozzá akkor nem fogod tudni mihez kell nyúlni.#10545 biker
Naja, elhiszem hogy lakossági töltőknél ez a helyzet, de én meg 99%-ban cégeknek szánt, legalább 2x annyiba kerülő berendezésekkel találkoztam, azoknál DC oldalon 99%-ban van védelem, AC-ből szoktak valami olcsóbb kínait tartalmazni az olyan töltők amiket mondjuk MOL telepít.
De ABB pl csak DC-re tesz T2-őt, abból weidmüllert, de nem írja bele a telepítési útmutatóba hogy AC-t kéne hozni, vagy hogy a beruházó ilyet is rakjon, hanem hogy "megfelelő túlfeszvédelemről kell gondoskodni.
Most pont az egyik helyszínen rá akarják fogni, hogy túlfeszvédelmi rendszer nem megfelelő együttműködése miatt akarják megtagadni a garanciális ügyintézést(mert a beruházó OBO-t rakott a jóval korábban letelepített elosztóba, amiről az ABB telepítője semmit se mondott előre), a saját maguk által a kábel végre letelepített és üzembehelyezett berendezésre, amiről Ők maguk adtak ki egy beüzemelés utáni VBF-et, amiben szerepel hogy túlfeszültség védelem megfelelő.Kitalálták hogy becsapott a villám a parkolónál, a 8 méteres kandelláberek mellé és ez okozott olyan túlfeszt hogy bármilyen nyom, szétszerelés és műszaki szakvélemény nélkül óbégatnak.
Miközben az ott lévő 5 db másik töltőnek, amik között szintén vannak ABB-k, egyiknek se lett baja.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #10538 üzenetére
Most elsőre nekem sem sikerült azt a DEHN típust megtalálnom amit Ők szoktak telepíteni, onnan tudom mert elmondása szerint nettó 50k alatt szokták beszerezni.
Azt gondolom hogy 15 millás elektromos autóhoz vásárolt szintén nem két fillérbe kerülő gyorsabb töltő esetén az még megérős árkategória.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
User_2
tag
válasz gorbep #10538 üzenetére
itt is megtörténik, cikkszám azonos, ár lényegesen különbözik
csökkentek az árak vagy hamisítvány?DEHN 941400 : 79 900 Ft br
https://www.ovill.hu/dehn-tulfeszultseg-levezeto-t1t2-4p-50ka-941400?gad_source=1Conrad-nál 232e br
https://www.conrad.hu/hu/p/dehn-941400-dsh-tns-255-tulfeszultsegvedo-levezeto-tulfeszultseg-elleni-vedelem-elosztoszekreny-50-ka-1-db-1968195.html?gad_source=1 -
PROTRON
addikt
válasz gorbep #10534 üzenetére
Meg kéne tudni melyik gyártót márkázza át a Kanlux, elsőre úgy néz ki mint amit a CITEL dizájnol, akik egy elég jó német cég, idehaza az info@plan-sys.hu - n kezdeném az érdeklődést, hogy milyen T3 lehetőségek vannak és nem korlátoznám be magam azzal hogy:
"olyant adjá', ami dugaljba belefé' vagy semmi' tse fogadok el, mert tsa'k".Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
lappy
őstag
válasz gorbep #10529 üzenetére
Meg lehet sértődni de csak kíváncsi lettem volna, de nagyon ész érvet nem kaptam tőled.
Javaslom akkor vegyel XBS es tarsai dolgokat hiszen azok minőségi termékek
Biker nem ugy tűnik nekem hogy annyira evidens dolgok vannak itt a kérdezőknel ha az lenne akkor senki nem kérdezne mindenki mindenhez értene - nekem nem úgy tűnik[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
lappy
őstag
válasz gorbep #10512 üzenetére
Akkor csak kérdezem, hogy neked erről készült vmi szakvélemény hogy bármilyen gyártót keverek az jo? Es azt mondod hogy egy kinai marka ami kb 10e Ft kategória az jó erre?
Azért az sem jelentenèm ki hogy azért tesznek fel kérdéseket hogy tájékozódjon (maga akarja megcsinálni) de mindenki azzal es ugy csinalja persze ahogy akarja.Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
bobace
addikt
válasz gorbep #10501 üzenetére
Köszi! Valószínűleg így lesz.
Van HMKE, de másik ágon (órától egy ág a garázs felé, egy ág a ház felé megy) vagy 45 méterre a garázstól kábelben mérve, nem akartam a történetbe behozni, mert irrelevánsnak tűnt.Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
biker
nagyúr
válasz gorbep #10468 üzenetére
mindig elámulok, amikor valahol komplett wallbox van annyiért, amiből a szállítás és csomagolás és EPR díj nem jön ki. mint a moon töltők 89e áfásan, az akkor hogy? 20e-ért vették darabját?
vagy csak piacot akarnak fogni, és beáldozzák a kezdeti nyereséget.mondjuk másik véglet a mennekes töltő, amiben tényleg semmi nincs, és 270e, még annyi sincs benne mint az aliexpresses 130$ töltőkben
-
bobace
addikt
válasz gorbep #10468 üzenetére
Igen, arra is gondoltam, hogy nem dzsunka. Jó, hogy van tapasztalat is! Megfontolom.
Type 2 kábelem van a kocsihoz alapból szerencsére.Jah, hogy ez kábelestől van, lol Hogy ilyen olcsó, nem is értem..?!A másik kocsi 'csak' plugin, azt úgyis max 10Amperrel töltöm, oda jó a sima dugalj, azért kettőt nem vennék
[ Szerkesztve ]
Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
fgabor87
tag
válasz gorbep #10341 üzenetére
Köszi szépen, megnézzük! Remélem passzol a miénkbe is.
@csemberlen
Én is néztem transzformátorokat, és ugyan erre jutottam.@yazoo1
Igen, eléggé határeset, csak odafigyeléssel működne tökéletesen. Sajnos nincs már olyan fázis, amin nem lenne 1-1 nagy fogyasztó. Egyiken van egy mosogatógép és hűtőszekrény, a másik 2-n pedig 1-1 mosógép (2 generációs családi ház). És lesz egy villanytűzhely is, ami meg elve 3 fázisú. -
313313
addikt
válasz gorbep #10278 üzenetére
Minden forgalomba hozott terméknek van minősítő lapja, amit ellenőr kérhet is pl új építésnél. Szóval komolyabb dolog az, mint, hogy rá van írva...
-
313313
addikt
válasz gorbep #10276 üzenetére
Aljazok elbírnak 16A-t, akkor lesz 13A, ha 1,5mm2 vezetéket húzol ki, és betartod a szabványt biztosításnál.
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #10062 üzenetére
A regs szerelővel kapcsolatban azt azért ne felejtsük el hogy az legalább 200k nettóba kerül, amivel kapcsolatban már a közös képviselővel kell egyeztetni, mert lehet hogy folyamatban van társasházi fővezeték felújítás a közgyűlés által, akkor meg nem érdemes egyénileg akciózni, mert 20-30%-ot bukik anyagilag az ember, mert egyes dolgokat akkor duplán kell csinálni.
Az hogy a közös felszálló PEN vezetéket az adott lakásnál a mérőóra előtt szeparálják nulla és PE-re és úgy viszik be a lakásba, valóban jobb érintésvédelmi megoldás, de ha +200k-ért csak ennyit nyer, nem biztos hogy megéri.
Mert az is elfogadott megoldás ezeknél a régi társasházaknál, hogy méretlen fővez felújításig a lakáselosztoban történik meg a szeparáció.De PANELHÁZBAN mi még azt is szoktuk csinálni, hogy a mérőóra mellett-felett, kialakítunk direkt ebből a célból egy "mért fogyasztói elosztót" csak a szeparáció érdekében és a lakás elosztóig tartó szakaszt kicseréljük 10-es vezetékre, rajta hagyunk tekerést hogy elérjen a fővez felújítás elágazó tokozatához, ebben az elosztóban kap egy 2 pólusú kmsz-t, meg egy nulla és egy PE sorkapcsokat...persze 5 modulos elosztó elég.
[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
Reggel 7 óra óta megy a hőszivattyú, volt reggel ház felfűtés, főzés, 7,2 kw csúccsal, ma egy ingadozás sem volt még egyik ponton se. Eszköz előtt előző 24h: [kép] - nem értem továbbra se ezt a tegnapi alacsony feszültséget, szolgáltató oldalról volt 10V esés, de az akkor se 209V.
Auto töltés is volt tegnap napközben (3 fázis 11kw) ott nem mutat semmi változást, napelem is délután kezdett feltölteni, de az sem esik egybe az eséssel.[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
Biztos nem cseréltetem ki, akkor kap egy másik nyomvonalat - pont ezért írtam az alternatív lehetőséget, ezerszer egyszerűbb, és le is csökken a nyomvonal 15m-re kb. Tartalék kismegszítóm is van, biztosítékom is.
Azért van 3-4, mert a ház végéig elmegy bent, kimegy kürtérre egy külső dobozba (szauna csatlakozásra volt tervezve eredetileg), kültéren pedig van még egy csatlakozási pont ami lámpának van tervezve. ( most nincs fogyasztó de ettől még toldás van)
Tudom, hogy nem ellenem szól, a megoldást keresem.
Nem növelte, megnézte és azt mondta, hogy 12A-re teljesen felesleges a 2,5-es vezeték, de mivel a hőszivattyúval együtt azt vettem, mert kötötték az ebet a karóhoz... ezért azt mondta maradhat. Jelenleg igazából 7A-t se vesz fel a kettő eszköz együtt maximális terhelésen, átlagban meg 5A alatt van, ezt bármi elviszi igazából ha jól gondolom. (persze a távolság/kötések száma nem segít)230-210 az nekem 20V, ettől függetlenül sem kevés, azt nem értem, hogy 18 óra óta stabilan 230 körül van. Most direkt kapcsoltam fel illetve le a két fogyasztót 1-1 órára, de nem változik. Éjjel csak az egyik eszköz megy, holnap napközben majd megint figyelem, mi történik terhelésre. Igazából nem értem... nem látok benne rendszert még.
-
KMT
addikt
És valóban, tök jogos. Ez lett a megoldás. Szerencsére szétpattintható, hozzá lehet férni. Most jól működik a venti. Igaz, nyomva kell tartani kb 2 mp-ig, hogy bekapcsoljon, de ez már nem a kapcsoló hibája, a venti finnyás, dirac-delta-ra nem kapcsol. Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Kroni1
veterán
nyugodj meg, van még 9 jó éved, a panelek ára meg olyan brutál módon csökken, hogy némileg felülpanelezed a rendszert (amennyit az invertered elbír), nem lesz egy nagy összeg és utána bruttónál is nagyjából minden okés lesz.
Nekem még 7 évem van, a jelen 3.35kW rendszerem 10 panellel egyenlőre sok is, de direkt nagyobb invertert kértem és még az is túlpanelezhető, ha lejár a szaldóm szerintem bővitem kb. ~6kw-ig.
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
nem értem, mit szeretnél?
A beny töltő a 2/6 mérővel tud olyat, hogy csak napelemről tölt, amennyit termel a napelem (min 6A)
erre gondolsz?Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
Új hozzászólás Aktív témák
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...