Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vaakuum

addikt

válasz PROTRON #15629 üzenetére

A köztes szakaszon elfúrásra ilyenkor az óra alatti kmsz-nek vagy a fi relének kellene reagálnia, nem? Ami persze leviszi az egész lakás betáplálását. Viszont ez egy olyan kockázat, amit akár be is vállalhat a tulaj, ha tisztában van vele, hogy szekrény van azon a falon és feltehetően nem fog ott furkálni a következő néhány évben.

• SaGa59

őstag

válasz PROTRON #15629 üzenetére

Új kábel az elosztószekrénytől. Mondjuk nálam eleve van egy 16A-es kmsz a fő elosztószekrényben, arról indították anno az első klíma kábelét (3x2,5-es, ezt elsőre 3x1,5-nek néztem, míg ki nem bontottam a csatornából, azért a 13A-es kmsz-k, mert egész végig igen csak macerás lenne az egészet cserélni, hiába van kábelcsatornában, így jobbnak láttam két 13-assal megoldani az elosztást, ezekhez a klímákhoz bőven elég), amivel a lakást vettük, egy rövidebb szakaszon csak úgy a „levegőben” a fürdőszoba fölötti „résben” (ez egy negyedik, legfelső emeleti lakás, ott a vizesblokk „szekrénye” nem ér fel a mennyezetig, van fölötte három-négy centi hézag, tele mindenféle vasakkal, azon vitték át a klíma és a villanysütő kábelét, csak úgy magában, se védőcső, se csatorna). Most bekerül egy második klíma is, így a régi kábelt egy ponton elvágtam, az odáig tartó három eres kábelt lecseréltem három tömör 2,5-es vezetékre, végig kábelcsatornában (a vizesblokk fölött is raktam csatornát), az eredeti 16A-es kmsz-tól indítva. Ennek a végére felraktam egy 4 modulos dobozt, benne két 13-as kmsz-val. Ide bekötöttem a régi klíma kábelét és innen indítottam három 2,5-es tömör vezetéket az új klímának, kábelcsatornában. Betonfalban nem marok hornyot a vezetéknek, vagy üreget süllyesztett doboznak, épp elég átfúrni is, ahol át kell menni a falon.
    Amúgy meg – szerintem –, ha csak direktben megy az elosztószekrényből, külön, ottani kmsz nélkül, a zárlatvédelmet ellátja az óránál lévő kmsz is (és/vagy az ÁVK, hisz az utánról megy a vezeték), igaz, az rántja magával az egész lakást/házat, de ha valaki épp elfúr, átvág egy vezetéket,, talán még jobb is, ha így jár, nem csak azt az egyet rántja le, amit épp átfúrt, mert azt nem is biztos, hogy észreveszi.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés