Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Építkezünk 6. rész (2024)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tothjozsi96
addikt
EON területen keresel egy regisztrált szerelőt, aki a mérőszekrényt telepíti, elintézi a papírokat, és utána jön csak rákötni a szolgáltató. Esetemben is erről van szó. Az óra utáni mért fővezetéket már én húzom és csövezem.
A szekrényt azért én vettem meg, mert akitől itt helyben vásárolnak a villanyszerelők, azt mondták hogy fél éve nem láttak ilyen dobozt mint amit én szerettem volna. Épp volt egy webáruház ahol éppen volt, ráugrottam és lett doboz. Az egy másik kérdés hogy sérülten érkezett..
Tehát amit te mondasz, az a méretlen vezeték ami a villanyoszlopról jön a mérőszekrényig. Azt természetesen nem én fizetem, de EON-nál a regisztrált szerelő telepíti a mérőszekrényt, ez egészen biztos.
-
PROTRON
addikt
Nagyon kis merítéssel dolgozol azzal hogy a démász területen vagy.
Egyszerűen teljesen másképp zajlott már évtizedek óta a folyamat azokon a területeken ahol arányaiban a felhasználók aránya az áramlopás esetekhez viszonyítva jóval nagyobb, pl Budapesten. Hiába van itt is rengeteg áramlopás, annyira sok az ügyfél hogy össze sem lehet hasonlítani...
Itt már nagyon régóta bárki kelleően tapasztalt, papírral rendelkező villanyszerelő elvégezhet kiegészítő képzéseket, amivel jogosítványt szerez arra a típusú munkára, amit a környékeden kötelezően csak Démász alkalmazottak végezhetnek. A szolgáltató igazából itt utólagos ellenőrzést végez, aztán lezárópecsételi, a mezei villanyszerelő valamint a családi ház tulajdonosa megosztva vállalja a pénzügyi felelősségét ha még is áramlopás történik.
Ezáltal a piac is gyorsabban tud reagálni az igényekre...az más kérdés hogy annyi az igény hogy a dunát már hatszor rekesztették, az égről meg eltakarják a csillagokat.
Ennyi ügyfelet fizikailag nem bírna a szolgáltató saját gárdával ellátni.Ellenben amikor Balatonföldváron kellett mérőszabványosítást csinálnunk, agyf..t kaptunk attól a mértékű adminisztrációs bullsh.ttől, amivel az egyébként max 3 hét alatt letudható ügymenet 4 hónapig tartott és a 3db helyszíni szemle alatt ahova minden alkalommal műszaki szakemberek jöttek, egyszer sem derült ki egy olyan műszaki tényező, amit csak a 4., a mérőhelyet visszaplombáló emberke problémázott...de az meg egyből ordítozva beszélt a kollegámmal mint ha a kutya fenekéből rángatták volna ki a villanyszerelőt...a stílus maga az ember.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Gézengúz
addikt
Ebben linkeltem őket, nem nézted meg?
Akkor már működne az a dolog, hogy csak be kéne jelenteni? Mert ha igen, akkor hoznának egy olyan órát,
ami úgy van beállítva, hogy ne fogyasztásként érzékelje a termelést.
Jelentősen könnyítené a dolgot mert akkor nem foglalkoznék annyira a visszatermelés blokkolásával.[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
Értem persze, ettől még minimális árkülönbség van (általában... a ma reggel likelt termék az spéci )
Szóval simán megéri az A-s, célszerűbb.
Sajnos szerintem az igazi életvédelmi helyzetet pont nem szimulálja a vezeték összeérintés, mert brutál hibaáramok tudnak kialakulni olyankor.
Ha jól gondolom a DC "blinding" pont életvédelmi helyzetekben szívás, amikor az amúgy 30mA-es cucc csak 100mA-nél fog leoldani a DC komponensek miatt...
Na meg mennyi idő alatt... 300ms max a leoldási idő nemde? És mind abban mind az érzékenységében lehetne 10% eltérés talán megengedhető...
Persze ha az összes kapcsitápos cuccot feltolja az ember a házban és úgy ráereszt egy ÁVK tesztelő gépet a hálózatára, akkor tudományosan bizonyítható lehet akár, hogy leold az AC is szabvány kereteken belül. Vagy éppen nem Olcsóbb és egyszerűbb A-sat venni úgy vélem.
[ Szerkesztve ]
-
tyielow
aktív tag
"Az egyenpotenciálra hozó hálózat (EPH) lényege, hogy az épületben, lakásban lévő nem villamos berendezés részét alkotó vezető anyagú szerkezetek nagyjából egyenpotenciálon legyenek a gázkazánok földelt (érintésvédelembe bekötött) testeivel. Például, ha villámcsapás következtében megemelkedik a gázkazán testeinek potenciálja, az épületbe kívülről bevezetett vezetékek és a hozzájuk fémesen csatlakozó egyéb szerkezeti elemek földpotenciálon maradnak. Azonban, ha a villamos berendezés testeit és az előbb említett idegen vezetőképes részeket is a fő földelőkapocshoz csatlakoztatjuk, az a potenciálkülönbség jelentősen csökkenthető. Itt tisztázzunk egy tévhitet: nem a villamos berendezés potenciáljától védjük az idegen vezetőképes részeket, hanem az idegen vezetőképes részek potenciáljától a villamos berendezést. Ez azt jelenti, hogy a szakszerűen kivitelezett EPH hálózat megvédheti a gázkazán paneljét egy esetleges villámcsapás esetén a tönkremeneteltől."
YouTube: toty1ka
-
Dorian
félisten
A szerelést villanyszerelő végzi, úgyh az ezzel kapcsolatos különbségek nem érdekelnek, majd megoldja ahogy akarja.
"kapcsolónál kapcsolási érzet, dugaljnál a be és kidugási érzet"
Valószínűleg akkor ilyen téren igénytelen vagyok, ha működik, az nekem tökéletes.Amúgy a házban máshol Valena Life típus van (így vettük). Most, hogy így belegondolok, a sima Valenánál mintha ez kicsit gagyibb lenne, de igazából nincs semmi bajom vele.
Végül fehér sima, nemlife Valena lesz a konyhában.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
ViZion
félisten
András, Te vagy az? ...kollégám is ezt javasolta. Ha túltolod a fúrót, akkor még közvetlenebb a kontaktus
asdf_: most is Shelly kapcsolgatja, csak idő alapon... jobb lenne hőfok szerint finomhangolni.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
szabifotos
senior tag
-
hNp88
aktív tag
én is hülyén fogalmaztam, jogos
a mérőhöz minél közelebb, de mindenképpen a legelső fogyasztói elosztószekrényben kell lennie. sokan ezért erőltetjük azt, hogy elmenő szekrényes mérőhely kerüljön beépítésre.
régi fa szekrény szabványosításánál a mérőhöz szoktam beépíteni, a szekrénybe csavarozott fk elosztóba
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
PROTRON
addikt
Csak nem katona voltál hogy ilyen módszerrel tusolsz?
Meg gondolom egyedül laksz, mert ez a 45kWh havi fogyasztás olyan szélsőségesen alacsony mennyiség, hogy nem tekinthető reprezentatívnak átlag szempontjából.
Pláne hogy írod, hideg vízzel mosol kezet, miközben nem véletlen a meleg vizes kézmosás ajánlása.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Nem ismerjük a szokásaid, de a 3 m3 az eléggé kevés, kb semmi spórolás 1 év alatt fürdés vs tusolás között. Oké, tudom vidéken drágább, de Bp-n csak 600 forint 1 m3 víz és csatorna díj összesen, szal évente 3, az 1800 forint spórolás.
Persze sok kicsi sokra megy, de valami nem okés a számaiddal szerintem.Fürdés alatt minálunk a 180 literes kád napi megtöltését értik, míg a tusolás inkább 5-10 perc és kb 60-80 liter alkalmanként.
Na most ez már 1 hónap alatt 3 m3 különbséget eredményezhet, nem hogy 1 év. : O[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
asdf_
veterán
Felül 3, alul 2 centi (mivel óra fölött 5-nek kéne üresnek lenni így inkább alul nulla) hely van. Amiatt nem gondolkodtam csatornában, mert 3x6mm2-nek kellene mennie egyszer oda, egyszer vissza, és a vissza iránynak pont a 18-as lakáselosztó legtávolabbi végébe,, mert onnan tudok majd felfele menni a padlásra. Mivel hely egy deka sincs az órák felett, így kényszerűen a csak 20 centi magas lakáselosztó volt az egyetlen utam, oda meg oldalról beállni és végigvezetni rajta ezt a kábelt hát, mint a púp a hátamra, így sem lesz benne semmi hely szerelni, valahogy ezerszer kényelmesebbnek tűnik, hogy hátulról ott jönne be, ott, ahol nincs útban.
-
csubuka
addikt
Köszönöm a választ!
Úgy gondolom, hogy az alábbi kép azért nagyjából szemléltetné, hogy hol kötelező és hol max ajánlott a fővezetéki sorkapocs használata... (éppen a saját villanyóra szekrény és alatta levő 12 modulos első fogyasztói elosztó, főelosztó vagy ilyesmi funkcióban működő doboz képével szemléltetve)
Remélhetőleg nem tévedek sokat.[ Szerkesztve ]
-
SaGa59
őstag
Őőőő, nem. A túlfesz védelemnek van három fokozata, ezek T1, T2, T3. A túláram ellen a kismegszakító véd.
T1 típus: villámáram-levezetők
Védelmi szint < 4 kV, a beépítés szokásos helye: főelosztó
T2 típus: túlfeszültség-levezetők
Védelmi szint < 2,5 kV, a beépítés szokásos helye: alelosztó
T3 típus: készülékvédelem
Védelmi szint < 1,5 kV, a beépítés szokásos helye: a végberendezés előtt
Az 1. és 2. védelmi fokozatokat T1+T2 típusú kombinált levezetőként is meg lehet valósítani. Ez a védőkészülék kielégíti az 1. és 2. levezetőkkel szemben támasztott követelményeket. Lényeges előnye az egyszerű telepítés. Semmilyen különleges beszerelési feltételt nem kell betartani.
Háromfokozatú védelmi koncepció T1+T2 típusú kombinált levezetővel és külön T3 típusú levezetővel:
T1+T2 típusú kombinált levezető
Védelmi szint < 2,5 kV, a beépítés szokásos helye: főelosztó
T3 típus: készülékvédelem
Védelmi szint < 1,5 kV, a beépítés szokásos helye: a végberendezés előttSTALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
TonTomika
aktív tag
Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek!
- Önálló, 100nm-es családi ház lesz, egy nagyobb garázzsal, műhellyel (később).
- ELMŰ területen
- Légkábeles bekötés lesz, ahogy néztem más új házaknál is így van sajnos.
- Egyelőre még semmilyen konkrét tételes árajánlatot nem kaptam, csak annyit, hogy ez a dolog ennyi lenne. Még nem tudom, hogy mi lenne benne.
- Én a 700-at munka + anyagra olyan értelemben sokallom, hogy ha most nincsen semmi, akkor miért drágább ennyivel ez, mint az 1X32, amikor ugyan úgy ki kell húzni a vezetéket és telepíteni a mérőórát meg a vételi helyet.
- Az 50A-re méretezett vezetéket csak azért írtam, hogy ha 3X32A lenne, akkor biztosan jó legyen. 3X32A nappali az gondolom azért elég, ha számolunk elektromos autó töltéssel is ugye?Most lesz majd szándéknyilatkozat, utána megyünk az építészhez és utána lesznek csak konkrét terveim erre a házra vonatkozóan. Viszont szeretnék előre felkészülni, hogy jó kérdéseket tudjak feltenni, illetve ha látok valami furcsaságot, közbe tudjak szólni.
H-tarifa és vezérelt (éjszakai) áramra nem tudom, hogy mennyire lenne szükségem, mennyire érdemes kérni most a kialakítását.
-
-
PROTRON
addikt
válasz User_2 #10309 üzenetére
VIllamos biztonsági oka van.
A kábelnek hivatalosan mind a két végén illik megbiztosítani, mert véletlen kábel-elvágáskor a zárlat nem csak az egyik irányba tud kilengéseket okozni.
A kezdeti pontra egyel nagyobbat tervezett, ez pedig megint csak rendben van, bár a valóságban ha tényleg ugyanolyan karakterisztikájú kmsz-eket rak mind a két végére, akkor a túlterhelésen kívül minden valódi kritikus esetben mind a kettő le fog menni.
De tény hogy sima lassú túlterhelés során előbb a 10A-es fogja levágni.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
lappy
őstag
válasz User_2 #10877 üzenetére
Ha jól értem akkor magánszemély azaz te szeretnéd ezt megtenni. Akkor nem kell ezt dokumentummal igazolni. A gyakoriság az gyártótól függ, de a 6 hónap az a max.
De ha jegyzőkönyvet akarsz akkor gyártó névleges áramerősség, hibaáram nagysága, pólusszám ezek elegendőek.Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
-
Audience
aktív tag
válasz User_2 #11409 üzenetére
Egy jól működő FI olyan gyorsan lekapcsol teszt gombra, hogy nemigen tud kiegni az ellenállás. A FI mindig kepes működni a védő vezető nélküli panelekben is lekapcsol ha beleejted a hajszárítót a mosdóba, csak védő vezető nélkül rajtad megy át a hiba áram ami nem kellemes, ha van védő vezető és nem kettős szigetelesu a berendezés akkor a vedo vezetőn folyik a hiba áram.
-
313313
addikt
válasz User_2 #12064 üzenetére
1db tápegység volt, ráadásúl valami spéci sines csilivili csoda.
Mesélték, én nem ezzel foglalkozok. Én a parkok elszámolási méréséért felelek...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
biker
nagyúr
válasz User_2 #12793 üzenetére
ha nem vagy villanyász, akkor kérlek ne értelmezd, mert szép hosszú, olvasmányos, máris elhiszi a kezdő/szakképzetlen hogy jó is.
"a túlfeszültség forrása és a túlfesz levezető között a lehető legrövidebb vezetékhosszra és a lehető legkevesebb vezetékcsatlakozásra kell törekedni."
nem feltétlenül, lásd kötelező min/max vezetékhosszok hogy kialakulhasson a lökőfeszültség, vagy épp indukciós tag beépítése ha rövid a vezetékhossz!"a túlfesz levezető ráadásul mindig egy oldalágon van, a túlfesz levezető után már nincs másik fogyasztó.
így az előtte/utána kérdés oktalanná válik."szerencsére nagyon jól mérhető sebességgel halad végig egy feszültségimpulzus a vezetéken, enélkül nem létezne távközlés ugye ha erre képtelenek lennénk, így a bekötési ponton lévő túlfesz védelem a MÖGÖTTES hálózatot megvédi, az előtte lévőt semmiképpen sem. A mögöttes hálózat az első túláramvédelmi eszköz ami működésbe lép ha a túlfesz levezető kiold és a zárlati áram elég magas.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz User_2 #12805 üzenetére
ha emlékeim nem csalnak, akkor két fokozat közé 5m kell, és a T3 után a védett eszköznek viszont 5m-en belül kell lennie, különben nem véd, mert ismét kialakulhat lökőfeszültség a végponton.
De mindig a gyártmány leírása a mérvadó, mert a biztosítékok esetében sem egységes mindenigen lehet kmsz is, feltéve hogy a zárlati áram megszakító képességek illesztése megfelelő, pl 240-es kábel utáni sínrendszerről 80A kismegszakítóval nem ágazunk le, mert a 120kA-es nol betét után nem rakható 10kA-es kmsz, kell egy diazed vagy nh00 betét ami 50kA általában. de háztartási 1,5-4,5-6kA-es kmsz főleg nem tehető, mert összeég egy kupac fémmé zárlat esetén
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest