- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
TomMusic
őstag
Hali,
[Itt a bal felső sarokban] a vezetéken van kábelharisnya-szerű cucc. Lámpáknál rendszeresen látok ilyet. Kérdésem, hogy ilyet lehet kapni boltban? Kábelharisnyára ha keresek, csak ilyet találok: [link]. -
TomMusic
őstag
válasz
Reggie0 #15467 üzenetére
+ #15466 4D4M
Köszi!
Végül az lett a megoldás, amit Reggie0 írt.
Vagyis, még nincs kész, de már csak az utolsót kell berakni, a bal oldali 3 már bent van.
Így oldottam meg: [hátulnézet], azért raktam bele hurkokat, mert az aljzatot el kell tudni kicsit forgatni, mikor az egészet csavarozom fel a falra. -
TomMusic
őstag
válasz
tyielow #15463 üzenetére
Hát [ez] az elképzelés lehet nem fog menni. Egyszerűen nem lehet bekötni 2.5-el. Vagyis be lehet, de nem lehet szépen rárakni a keretet.
Kipróbáltam az MKH-t, az érvégezve éppen befért, de kiszedni 2-t csak úgy sikerült, hogy az érvég beleszakadt.
Persze a tipliket már befúrtam a falba, most szedtem le az egészet a falról.
Katasztrófa.
Most ülök és nézek ki a fejemből... -
TomMusic
őstag
válasz
tyielow #15453 üzenetére
Oké, marad a 2.5. De gondolom ha MCU (azt kapja meg az 1. aljzat) helyett MKH-val kötöm össze az aljzatokat [direkten], az nem baj.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Ilyenből rakok egymás mellé 4-et a falra:
[SEDNA Egyes kiemelőkeret] + [SEDNA 2P+F csatlakozóaljzat] 2.5-ös MCu-val jövök az elosztótól. Kérdésem, hogy ezt az egymás mellett lévő 4 aljzatot milyen vezetékkel kell összekötni? A 2.5-ös MCu felejtős, nem tudom rendesen begyűrködni.
2.5-ös MKH-t rakjak be, vagy jó az 1.5-ös is? Mondjuk egyik sincs perpill, mindenképp mennem kell bótba'.
Bár gondolom MKH-ból is könnyebb begyűrködni a másfelest. -
TomMusic
őstag
válasz
Szirtimorc #15424 üzenetére
+ #15423 lappy
Köszi!
Eredetileg is a Hager-t néztem ki, de gondoltam megkérdezem.
Átlátszó ajtót akarok, magamnak lesz.
Ha jól látom még lehet sínnel bővíteni, csak azt külön kell megvenni hozzá.
Pár hónapja egy 1 soros Easy9-et raktam fel, hát ott nem sok hely volt. -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Panel lakás, falon kívüli kiselosztó, vezetékek a kiselosztó mögött a falból jönnek.
Legalább 15 modul hely kell, 2x12 kiosztást választanék.
Ezeket néztem ki:
[Hager VS212TD Golf]
[Schneider Electric RESI9 Mini Pragma]
[Schneider Electric EASY9 EU]
Ezek közül melyik lehet a jobb választás? -
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #15254 üzenetére
Az ezüst csak kb. 10%-al jobb vezető mint a réz.
Amúgy a 2 méteres 1mm²-es vezetéken 3600W (~16A) terhelésen csak kb. fél volt esik. Bár az kb. 9W, szóval kicsit azért felmelegszik az.
Gondolom ezért is spórolnak a gyártók mindig a rézzel. -
TomMusic
őstag
Panel lakás, klíma a melegvíz (fűtés) csőnél van, távtartóval felszerelve. Rettentő kókány módon volt bekötve dugvillával lent egy konnektorba (védőföld nélkül).
Mivel pont mögötte van egy kötődoboz, ezért oda húztam neki 3x2.5mm² MCu-t. Így fixen be tudom kötni. A falból gégecsőben mennék a klímáig (kb. 30cm).
Viszont a fűtés cső fölött (meg mellett) kéne menni a gégecsővel, ami most rámérve 52°C-os. Milyen távolságot tartsak a gégecső - melegvíz cső között? [kép] (perpill le van véve a tartó konzolról a klíma, stílusosan egy régi kanapé 90°-ban elfordítva tartja)
-
TomMusic
őstag
válasz
modflow #15056 üzenetére
Hát annyi szépséghibája van, ahogy #15059 PROTRON is írta, hogy ezt nem lehet minden nap megkeresni, sőt ebből sok kiadás le is jön, főleg ha vállalkozóként csinálod.
Pont most gondolkodtam el, hogy végülis ez nekem lehet menne.
A tervezési munkákat szeretem, csak át kéne képezni magam energetika irányra, meg hát meg kéne tanulni gondolom egy tonna szabályt. Meg hát a felelősség. Ha az én terveim szerint készül el valami, ami kárt okoz a gondatlanságom miatt, akkor engem vesznek elő (gondolom). -
TomMusic
őstag
válasz
PROTRON #15050 üzenetére
Azt vágod hogy mérnök nap napi díja:
Kiemelt mérnök: 419.985
Irányító mérnök: 306.952
Önálló mérnök: 243.695 - ez kb a maszekban dolgozó átlag mérnökök
Először azt hittem hogy elírtad, de nem: [Mérnöki díjszabás]
Bár, ahogy nézem, ebben benne van minden járulékos költség (kivéve a távolsági utazás).
De akkor ezek szerint pl. egyönálló mérnök
ha minden munkanap dolgozik, havi br. 5 misit keres? Ha csak a felét is vesszük, az szép. Mit kell ehhez csinálni, hol adnak érte ennyit?
Lehet a BSc villamosmérnöki mellé valami automatika/energetika MSc-t kéne még csinálnom. -
TomMusic
őstag
válasz
bluemirage #15020 üzenetére
Azért is kérdeztem, hogy az elektromechanikuson kívül van-e más.
Igazából bármit felrakhatok (magamnak csinálom), de a csengőtől a 2 szál drót (illetve 4, csak párhuzamosítva van, bár a másik kettő még nem tudom hova van kötve) a kiselosztóba érkezik be. És valóban gyorsan le akarom ezt rendezni, azért akarom kalapsínre rakni.
-
TomMusic
őstag
Kiselosztóba, kalapsínre rakható csengőből csak elektromechanikus van?
-
TomMusic
őstag
válasz
PROTRON #14999 üzenetére
A folyosón az óránál ez van: [kép]. Itt érdekes lehet, hogy az óra alatti piros lemez mögött hogy mi van, az csak simán oda van drótozva. Az óratábla nyilván plombálva van.
A lakásba pedig ez az 5db 4mm²-es vezeték jön be: [kép], ebből 2db fekete nincs sehova kötve itt, mert csak 1 fázis van. Szóval sanszos, hogy a piros is kintről jön. -
TomMusic
őstag
válasz
PROTRON #14997 üzenetére
Köszi a választ!
Igen én is kb. ezekre gondoltam.
Úgy láttam, hogy sajnos nem tudom visszakövetni a bejövő piros vezetéket, csak hogy onnan jön, mint a fázis + nulla. Az óránál gondolom az óratábla alól megy be a lakásba a vezeték. De délután meglesem alaposabban.
Azt mondjuk még megnézem, hogy mit mérek a bejövő piros meg fázis, illetve nulla közt.
Mindenesetre, ezt a nullázást mindenképp szét kell szedni, ugye?
Azt tudom, hogy ÁVK után fokozottan tilos (meg értelmetlen is) nullázni. Előtte lehetne összekötni, de ha bejön a védőföld, akkor meg mindenhogy tilos. Na hát igen, ezt írtad Te is.
Terveim szerint kap egy 2x12-es kiselosztót, ÁVK-val, új kismegszakítókkal.
Szerk.: az óra a folyosón van egy kis ajtó mögött, ahova még befut mindenféle vezeték (gondolom csengő, telefon, internet, stb). -
TomMusic
őstag
Panel lakás. [kép]
Az órától bejön fázis, nulla, és külön pirossal a vélhetően védőföld.
Ami bejön az órától piros vezeték, az a képen látható alsó kötődobozban el van ágaztatva. Egyik rá van kötve az alsó kapocslécnél a kettes pontra. Illetve az össze van kötve a nullával (jobb oldalon a vastag zöld vezetékkel). A többi piros meg megy szét a körök szerint a lakásban.
Ezt miért csinálhatták meg így? Számomra értelmetlennek (sőt, veszélyesnek) tűnik, hogy ha jön be külön védőföld, akkor miért van összekötve a nullával?
Esetleg találkozott már valaki ilyennel? -
TomMusic
őstag
Szóval a kismegszakítót nem tehetem bele a dobozba? Miért kell neki sín?
Ez írott szabály, bár nem tudom pontosan idézni.
De ha belegondolsz, minden szerelvény, melyen van olyan pont, melyen szigetelés nélkül elérhető a hálózati feszültség, pláne kezelőszerve van (tipikusan kapcsolók), rögzítve vannak. Egyrészt, hogy a vezetékek/kontaktok ne legyenek fizikailag terhelve, feszülve, ne lehessen mozgatni (ugyanis a sok mozgatástól meglazulhatnak a kötések -> átmeneti ellenállás növekedik -> melegszik -> kigyullad). Másrészt, érintésvédelmileg is biztosabb ha rögzítve van.
Ha valamit kihagytam, majd megírják a kollégák.
Bocsi ha nagyon szájbarágósan írom, nem tudom milyen ismeretekkel rendelkezel, segítő szándékkal írom. -
TomMusic
őstag
Ha még nem kötöttél ilyet be, akkor lehet inkább villanyszerelőnek kellene szólni.
Mindenképpen meg kell arról győződni, hogy feszültségmentesítve legyen az a rész amit szerelsz, és még véletlenül se kapcsolhassa rá senki a feszültséget! Ugyanis ez életveszélyes! Ezt muszájnak éreztem leírni.
Szóval igen, érdemes P+N típust berakni, az szakítja a fázis és nullát is. A védőföldnek pedig sértetlennek kell lennie (ha pedig nincs egyáltalán ÁVK ("fí relé"), akkor pedig RCBO-t kell berakni, vagy 1db ÁVK + kismegszakító). Viszont a kismegszakítót kalapsínre kell rakni, tehát nem lóghat csak úgy a levegőben. Ha veszel olyan kis mini 2 modulos kiselosztót, abban valószínűleg alapból van. Na nem akarlak itt költségekbe terelni, de ezek nem csak jótanácsok, hanem életvédelmi szempontok. -
TomMusic
őstag
Kábelcsatornában sem mehet az MCU vezeték?
Szerk.: ja, de mehet. Mert a doboztól egészen a lámpáig úgy menne.
Csak a kérdés, hogy jöjjek ki a dobozból. Rakok rá dobozfedőt, amin fúrok lukat, és már ott kezdődik a kábelcsatorna. Csak ez így nekem puritánnak tűnik. Bár végig csatornában lenne. -
TomMusic
őstag
Van valami bevett szokás arra, hogy a kötődobozból kijöjjek a (MCU) vezetékkel?
Itt a jobb oldali nagy dobozból akarok 3x 1.5mm² MCU-val kijönni valami mini kábelcsatornában (amit lehet bevések arra a pár cm távra), felmenni a mennyezetig, majd egy kb. 20cm-t jobbra menni, ahol van a mennyezetben a vájat (valószínűleg az a panel illesztési hézag). A mennyezeti lámpához akarom elvinni. MMfali azért nem jó, mert azzal nem tudok szerintem úgy kanyarodni itt a falról a mennyezetre, hogy ne legyen benne nagy pukli. MT kábel meg túl vastag lenne.
Szerk.: panel lakás. -
TomMusic
őstag
Újrahúztam a nappalit (igen összetapicskoltam a falat, de lesz festés is
).
Arra gondoltam, hogy az Internetes eszközöket (modem, router) felrakom a mennyezet alá nem sokkal a sarokba (ahol van a képen a 2 kötődoboz is). Nyilván felfúrok valami kis polcot az eszközöknek, vagy csak rárakom a szekrény tetejére, puritánul.
Szóval mivel ott van a kötődoboz is, ezért meg lehetne oldani, hogy valamelyikből kijövök, és pont odarakok egy falon kívülit, és akkor nem kell kábelcsatornázni meg ilyenek. Bár az optika meg az UTP a sarokban, kábelcsatornában fog úgyis menni.
Szerintetek ez nagyon hülye ötlet?
Hát vagy megy alulra, a létra bal lábánál lent lesz alapból két dugalj. Csak ezekhez az eszközökhöz úgyse kell nyúlni soha, fixen foglalják a helyet. Akár külön kört is húzhatok nekik, mert a kötődoboz másik oldalán van az elosztó.
[kép] -
TomMusic
őstag
válasz
modflow #14902 üzenetére
Gondolom kondenzációs kazánt akartál írni, ami kombi kazán: keringteti & fűti a fűtő kör vizét illetve átfolyós vízmelegítőként is funkcionál.
Én első körben megmérném ilyenkor a feszültséget a lámpánál, de a kazánnál is. Nekem kicsit ez a lámpa felé menő nulla vezető szakadásának/hibájának tűnik. De valaki rutinosabb tud mondani konkrétabbat. -
TomMusic
őstag
válasz
Zsmester89 #14824 üzenetére
Na ez mondjuk jogos. Na mindegy, már megrendeltem a csavarosakat.
-
TomMusic
őstag
válasz
Zsmester89 #14821 üzenetére
Na én meg direkt vettem csavarosokat Sedna-ból.
Bár ahogy néztem, a kapcsolók rugósak. -
TomMusic
őstag
válasz
Szirtimorc #14777 üzenetére
Na akkor megpróbálom visszavinni
Neked ami van Haupa, annak a végén van pár centis extra hajlékony rész, vagy végig ugyanolyan műanyag?
Amúgy most nézem, ennek a másik végén is van egy szem, ami lecsavarható. Na mindegy visszaviszem. -
TomMusic
őstag
Na a sok dicséretet visszaszívom, elengedte a behúzószál vége: [kép].
Szerintetek adnak garanciába másikat haluxvillnél?
Pedig nem is téptem (amúgyse vagyok valami erős), normálisan használtam. Mákom van, hogy pont akkor adta meg magát, mikor kiért a csőből.
-
TomMusic
őstag
válasz
Reggie0 #14736 üzenetére
Na kipróbáltam, abszolút érezhető a hatása. Az állaga is jó, mert hab, nem folyik össze-vissza.
Bár ez most csak egy gyors teszt volt, egy már behúzott csövön nyomtam végig a behúzót. Ment mint a kisangyal.
Az már más kérdés, hogy a második adag vezeték hogy fog átmenni rajta, végtelenül rossz helyen van az egyik kijárat, kínlódás, szenvedés. De hát mazochista vagyok, ez van. -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Vezeték behúzás. Erről van valakinek tapasztalata: [RUNPOTEC 205220 kábelsíkosító hab] ? -
TomMusic
őstag
válasz
baly81 #14665 üzenetére
Nem kis munka
Én még csak most derítettem fel a nappali, szobák kötéseit, meg kb. kitaláltam hogy húzom át. Itt egy körön volt a nappali + 2 szoba összes aljzata + a klíma is!
Én kicsit puritánabb leszek, ezt csak 3 körre bontom: nappali, két szoba, klíma.
Mindent 2.5-össel, tehát C16-al. Bár a szobák lehet kisebb kmsz-t kap. Tudom nem a legprofibb, de szabályos, és ahhoz képest hogy ez az egész egy földeletlen(!) körön volt, ahhoz képest lényegesen jobb.
Apropó. Jelenleg ezek a kmsz-k vannak: [kép], ugye azt jól látom, hogy az első három 10A-es, az utolsó 16A-es? Illetve, ezek milyen karakterisztikájúak? -
TomMusic
őstag
válasz
FBLLMAG #14654 üzenetére
Pont most kellett így megkeresnem lakásban legalább 10 kötődobozt (bár nem frissen festett). Két módszer: egyik, hogy akksis műhelylámpával súrlófényt alkalmazva, sok helyen látszódott a falfelület eltérő mintája. Másik a kopogtatás. Ez elég hatékony.
Most pont azon agyalok, hogy szerelés után én is visszavakoljam, vagy dobozfedőt rakjak rá? Ez utóbbi pepecselősebb, mert szépen ki kell glettelni úgy, hogy a dobozfedő körül egyenletes legyen a fal. Meg aztán festésnél se legyen beljebb/kijjebb a fal síkjától. Magamnak csinálom, de szeretnék szép eredményt kapni.
-
TomMusic
őstag
válasz
PROTRON #14591 üzenetére
Valena Life-al szemezek (elsősorban dugaljak, de kapcsolók is), főleg az alu meg az inox színek nagyon bejönnek. Mennyire kiforrott ez a rugós megoldás? Nekem az ilyen gyors rögzítésekkel az a bajom, hogy a bontásuk nyűg szokott lenni, vergődni, cibálni kell. Bár itt úgy láttam, hogy meg kell nyomni belülről egy gombot az oldáshoz (gondolom a rugó ellenében).
Illetve, ha jól látom, minden eleme pattintós, tehát a középső elemet sem csavarral kell rögzíteni. Na ettől is vannak félelmeim, hogy ha béna vagyok és mondjuk 3x kell levenni, akkor mennyire törik/hajlik/szopósodik az ki... -
TomMusic
őstag
válasz
vaakuum #14602 üzenetére
Értem, köszi!
Igen, nemrég egy kertes házban egy bojlernek azzal építettem ki egy kört, csak nem tudom hogy itt becsövezett panelban mi a szokás. Illetve kicsit félek is tőle a kanyarok miatt.
Bár szerencsére elég sok kötődoboz van. Apropó. Gondolom a klímát megszakítás nélkül kell bekötni? Tehát egy szállal kell elmenni az elosztószekrényig?
Illetve, a dugaljakig max hányszor ajánlatos megszakítani a vezeték folytonosságát? -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Panellakás újravezetékezés. Első körben a földeletlen alu kört akarom földeltre cserélni (nappali, szobai dugaljak). Gondolom sodrott erű (MKH) lenne az ajánlott a hajlékonysága miatt? -
TomMusic
őstag
válasz
TomMusic #14573 üzenetére
Úgy tűnik mákom van, sikerült áttolni a behúzót. De azért nem kiabálom el, mert még van pár kötődoboz. Kép: vízszintes a behúzó.
Apró örömök. -
TomMusic
őstag
válasz
TomMusic #14561 üzenetére
Apropó, ez mennyire jó választás: [Runpotec]?
Tehát első körben a két vezeték mellett próbálnálm végigfűzni a csőben. -
TomMusic
őstag
válasz
vaakuum #14558 üzenetére
+ #14557 F34R köszi!
Na délután megnéztem kicsit alaposabban.
C25-ös kmsz van az óránál.
Az elosztóba feljön 3 fekete, 1 piros, 1 kék alu. Értelemszerűen itt csak 1 fázis van bekötve. A piros ami bejön, szét van osztva 4 felé, amiből az egyik megy oda amit kérdeztél (1-es kép alsó sín 2-es pont), a másik 3 csőben megy a többi vezetékkel elfelé (gyanítom hogy a konyhába meg fürdőszobába, mert ott a dugaljaknál láttam hogy be van kötve a védőföld).#14560 ECC82:
Hát ezek viszont rossz hírek. Annyiból viszont még kicsit reményekem, hogy ahogy a képen látszik: [kép4], [kép5], a jobb felső sarokban lévő csőbe csak 2 szál vezeték megy (nulla, fázis). És ezek mennek a nappali/szobai földeletlen dugaljakhoz. Megpróbálok végignyomni rajta egy behúzószalagot, hátha jutok vele valamire. Ha nem, akkor kihúzni a vezetéket (ettől inkább tartok hogy nem sikerül). Csak még előtte a vezetékek másik végét kéne megtalálni. Találtam már két kötődobozt, amik simán le voltak vakolva hálóval: [gyanús volt a festés, sniccerrel belekapartam], [kibontás után]. Ezek csak T leágazások, mindkettő alatt konnektor van a nappaliban.
A nagy terv az lenne, hogy legalább ezeket húzom újra immáron földdel (meg persze kmsz & szekrény csere + ÁVK). -
TomMusic
őstag
MÜ védőcső alternatív felhasználása
[kép] -
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #13728 üzenetére
Na ez kell nekem, köszi!
-
TomMusic
őstag
Más téma:
Tudtok ajánlani valami megbízható műszert, ami melegben, hidegben is jól mér?
Ugyanis 2 napja hogy szereltem kint az elosztószekrényben, a munka végeztével rámértem a betápra, és 183V-ot mértem (kertes ház).
Mondom na ez hogyan lehetséges. Már azon agyaltam, hogy átmegyek a szomszédba és megmérem ott mennyi a fesz. Majd homlokomra csaptam, hát persze, valószínűleg a hideg a működési tartományon kívül van. Elővettem a ~20 éves Deprez multit, és azzal ~230V-ot mértem.
A műszer manualja írja is:To avoid measurement error especially low temperature measurement, the operating temperature must not exceed 18°C ~ 28°C.
Egyébként ez egy [UNI-T UT61E], elektronikai mérésekre szoktam haszálni, ahol szobahőmérséklet, és mV, uA mérési tartományok a jellemzőek inkább.
Viszont nem szeretném később megint megviccelni így magam, szóval villanyszereléshez be akarok szerezni valami robosztusabb műszert (nyilván oda nem kell ilyenprecíziós
műszer, de a feszültséget jó lenne pontosan tudni mérni akkor is, ha már 5 órája kint van a hidegben). -
TomMusic
őstag
válasz
PROTRON #13712 üzenetére
Akkor nem szóltam.
#13713 biker:
nem szilózunk elektromos környezetben. soha. semmikor.
Ennek mi az oka? Az ecetsav oldja a szigetelést?
Akkor [ez se] jó? Itt konkrétan írják hogy:elektromos kábelkivezetések tömítésére, elektromos szerelvények időjárásálló lezárására
és a cső akrilos tömítővel kinyomva
Tudnál linkelni ilyen akrilos tömítőt? -
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #13655 üzenetére
Köszi!
-
TomMusic
őstag
válasz
PROTRON #13585 üzenetére
Köszi a választ!
Hát igazából ezt akarom lecserélni/bővíteni. Csak sajnos ahol van ez az elosztó doboz, ott is nagyon szűkös a hely (ezért nem tudok nagyobb dobozt választani). A jelenlegi ÁVK lenne cserélve az előző képen lévő egyik iID-re, illetve be lenne rakva a másik iID ÁVK + 1db kmsz. Igazából az eddigi felállás maradna, és még Y vezeték se kell, mert az iID ÁVK betáp oldaláról fogok elmenni két 2.5-ös vezetékkel a másik iID ÁVK-ra (azért is lett iID választva, mert ezen dupla kapcsok vannak).
Viszont közben megnéztem mégegyszer, és lehet csak én aggódtam túl, mert a sín határozottabban magasabban van, mint a kmsz/ÁVK kapcsok. Szóval úgy tűnik nem ütköznek egymásnak. -
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #13581 üzenetére
Hát akkor megpróbálom a legtöbbet kihozni belőle.
-
TomMusic
őstag
Van egy ilyen 8 modulos kiselosztóm: [Schneider Electric Easy9].
Viszont kisebb benne a hely mint gondoltam. A kép kedvéért beleraktam pár dolgot.
Adtak hozzá gyárilag földelő és nulla sínt. Ezeket gondolom úgy kell elhelyezni, ahogy a képen van, hiszen fordítva lehetetlen bekötni a vezetékeket, főleg ha érvéghüvehely is van rajtuk.
Már így is nagyon necces, nem tudom hogy fognak itt elférni a vezetékek, ha mind a 8 modul be lesz kötve.
Szóval akkor ezt így kell? -
TomMusic
őstag
Padláson rágcsálók ellen ez vagy ez védhet?
Bár jelenleg is van egy MBCu kábel a padláson, amit még villanyszerelő vezetett végig fent a gerendákon védőcső nélkül még tizenévvel ezelőtt. De most hogy egy új kört akarok kihúzni (szintén a padláson keresztül), megfontolnám, hogy az újat és a régit is külön-külön (max 20mm-es lyukat tudok fúrni a mennyezetbe) ilyen gégecsőbe raknám. Azért fémeset akarok, mert a sima műanyagot gondolom ugyanúgy átrágják a rágcsálók. -
TomMusic
őstag
válasz
Szirtimorc #13527 üzenetére
Köszi!
-
TomMusic
őstag
válasz
Szirtimorc #13512 üzenetére
Én most a bojlerhez Acti9 ÁVK-t meg Resi9 kismegszakítót fogok felrakni.
Remélem nem túl ördögtől való.
Resi9 ÁVK-t akartam, csak hogy két fórumtárs is írt negatív tapasztalatot róla, őszintén szólva, inkább átpártoltam az Acti9-re. -
TomMusic
őstag
válasz
Szirtimorc #13505 üzenetére
Így érthető, köszi!
Hát vagy ha SE akkor az Acti9, abból van 6kA-es.
Bár a Legrand valószínűleg jobb áron van. -
TomMusic
őstag
válasz
Szirtimorc #13490 üzenetére
Bocsi, még egy kérdés.
az jó közintézménybe is
Ezt kifejtenéd bővebben? -
TomMusic
őstag
válasz
Szirtimorc #13498 üzenetére
Köszi!
-
TomMusic
őstag
válasz
Szirtimorc #13490 üzenetére
néhány éve áttértem a Legrandra
RX3 szériát raktál fel? -
TomMusic
őstag
válasz
vaakuum #13484 üzenetére
a teszt gomb meg a végére megint nem működött
Ez nekem gyanús. Hihetetlennek tűnik, hogy egy ilyen neves gyártó ennyire selejt termékeket dobjon piacra.
Most akarok én is Resi9 termékeket (ÁVK-t is) rendelni, de már kezdek elbizonytalanodni.
Többiek, vélemény?Szerk.: ha ez tényleg így van, ezzel már lehetne menni fogyasztóvédelmi hatósághoz, nem?
-
TomMusic
őstag
válasz
vaakuum #13474 üzenetére
Kéne egy kapcsolási rajz.
Valahol szivároghat valamelyik ág. És a terheléstől függően változik a szivárgó áram nagysága, amitől látszólag randomszerűen működésbe lép az ÁVK. A folyosói lámpa köre is érintett szerintem. Viszont a konyhai talán nem. A hosszabbítós szoba köre is részt vehet a szivárgó ágban.
Én megpróbálnám felrajzolni a teljes kapcsolását a lakásnak, és így lépésenként behatárolni. -
TomMusic
őstag
Ha padlásról akarok levezetni 3x2,5 mm²-es MBCu kábelt, ahhoz a MÜ-II cső gondolom jó lesz. Kérdés, hogy milyen átmérőjűt vegyek hozzá. Illetve ilyennel át tudom fúrni a mennyezetet (vagy födémet, vagy mi a neve
)? Illetve ebből is milyen átmérőjű kell?
Előre is köszönöm! -
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #13443 üzenetére
Ohmos fogyasztó. Nincsenek olyan hirtelen nagy áramfelvételek, mint egy induktív/kapacitív fogyasztónál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 15IMH05H notebook - i5 10300H 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1660Ti W10
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest