Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#22213) Kékes525 válasza MageRG (#22209) üzenetére


Kékes525
félisten

"Intellektuális tisztességtelenségét"

A vitát azzal indította, hogy ahhoz, hogy őt cáfolhassák cáfolni kell minden állítását.

A dolog pont fordított, ha egy jelenséget, megfigyelést, tényt nem lehet magyarázni az elmélettel, akkor az elmélet hibás vagy módosításra szorul. Mivel ő elfogadta a tudományos módszert, hisz logikailag, tudományos érveléssel próbálta levezetni Isten létét, akkor következetesen be is kellene tartania a tudományos módszert. Azaz a cáfoláshoz elég egyetlen pontját megcáfolni.
Továbbá a 4. pontja nem tudományos állítás, azok legtöbbje csak találgatás, nincs megdönthetetlen bizonyítéka. A 4. pont gyakorlatilag hit. A hit biológiáját ugyan lehet tudományosan bizonyítani, de a hit állítását nem. A hit a tudomány körén kívül helyezkedik el.

"finomhangoltság éppen hogy egy mindenható teremtő ellen való érv is (hiszen egy ilyen lénynek nem kell fizikai állandókkal szórakozni)."

A finomhangoltság szépen magyarázható az antropikus elvvel és a multiuniverzummal. Ha nem ilyen lenne a világegyetem, mint amilyen, akkor mi sem tehetnénk fel a kérdéseket. Ha pedig erre azt mondjuk, hogy ez nem lehet a véletlen műve, mert annak a valószínűsége nagyon kicsi, hogy spontán alakult volna ki a finomhangolt világegyetem, akkor a válasz erre a multiuniverzum. A miénktől eltérő, számban sokkal több, egyéb univerzum is létezik, ahol az élet nem alakulhatott ki. Mi pedig azért látjuk a mienket finomhangoltnak, mert csak abban alakulhat ki élet.

Amúgy a finomhangoltság túlmisztifikált. Ha ezt Isten hozta volna létre, akkor Isten katasztrofálisan rossz munkát végzett. A mi világegyetemünk ugyan alkalmas az élet kifejlődésére, de messze messze nem optimális arra. Nagyon sok olyan tényező van, ami az élet kialakulását megnehezíti, különösen az értelmes élet kifejlődését, mert annak milliárd évek kellenek. Néhányat felsorolok: Szupernóvák, gamma kitörések, fekete lyukak, a naprendszeren belül a kisbolygók, meteorok. Ezek már nagy kihalásokat tudtak produkálni a földi élet történetében.

"Sajnos Orosz László nem végez jó munkát:"

Egyetértek.

Másrészt nem értem, hogy néhány vallásos ember miért akarja a finomhangoltsággal bizonyítani Isten létezését? Ha elfogadjuk azt, hogy ez egyértelműen Isten létezésének bizonyítéka, akkor ezzel cáfoljuk a Bibliát is. A finomhangoltság egy olyan elmélet része, amely a világegyetem életkorát 13.7 milliárd évre teszi, ami egy kicsit több, mint amit a Biblia állít. A finomhangoltsággal a legjobb esetben is, csak a Biblián kívüli Isten létezést bizonyíthatjuk. Fentebb rámutattam arra, hogy még azt sem.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.