Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• cinemazealot

addikt

Sziasztok!

Ubuntu 16.04 LTS fut egy 120 GB-os (MLC) típusú SSD-n (adatlapomon lévő konfig), ami két részre van particionálva (2 éve még úgy véltem, hogy elég lesz):
    - 40 GB a gyökértől,
    - 80 GB (~74 GB) az /srv könyvtárból.
    Az első partíción erősen dagad a postafiók (Thunderbird) és újabban pampog a rendszer, hogy kezd kevés lenni a 40 GB.

Arra gondoltam, hogy veszek egy másik (esetleg már TLC, mert az olcsóbb) 120-as SSD-t, és arra átpakolom a 80 GB-os tartalmat (munka és média), a 40 GB-os partíciót meg kiterjesztem a teljes régi SSD-re.

(1) Kivitelezhető ez az átméretezés a szóban forgó gépről vagy mindenképpen máshonnan kéne boot-olnom?
    (2) Úgy olvastam valahol, hogy a /boot könyvtárban lévő régi kernel fájlokat (?) lehet esetleg törölni. Ha ez tényleg így van, akkor mind az ötből (System.map-4.4.0-*-generic, abi-4.4.0-*-generic, config-4.4.0-*-generic, initrd.img-4.4.0-*-generic, vmlinuz-4.4.0-*-generic) az első és az utóbbi kettő kivételével csak F8 és bódottá? Ez is hozna nekem ~1,2 GB-ot.
    (3) Érdemesebb volna a TLC a rendszer alá és a régebbi MLC meg a média alá? Megjegyzem, a gép jelenlegi tempójával teljesen ki vagyok békülve, de olvastam olyat is, hogy az MLC valamelyest megbízhatóbb a TLC-nél. :F

Előre is köszi.

Új hozzászólás Aktív témák