Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23321) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Abból, ahogy most egy régi laptop-ra próbáltam feltenni a 15.10-et, úgy látom, hogy kicsit talán túl erőszakos és lomha jószág lett ez az Ubuntu mostanában.

1: Kézileg készítettem partíciósémát és filerendszert parancssorból, majd mondtam a grafikus telepítőnek, hogy ezt használja, ami van, ne módosítsa. Erre bemutatott nekem egy középső újat: tényleg nem csinált új partíció(ka)t, vagy filrendszer(eke)t a szó szoros értelmében, viszont létrehozott két új subvolume-t, amik két partíció/filrendszer-nek felelnek meg annyiból, hogy külön mountol-ja őket a kernel saját fstab bejegyzésekből. Szóval mehettem vissza a Live környezetbe, pakolhattam át a file-okat mv-vel a gyökérbe, aztán chroot-ból kiigazíthattam a grub.cfg-t kézzel, "csak azért, mert b@zmeg!" alapon (igazából semmi baj nem lett volna a subvolume-okkal se, de én abszolút nem kértem őket! akkor minek csinálja...?).

2: Hihetetlen lassú ezen a régi gépen. Nem tudom, hogy pontosan mi fogja meg, de ha pl. indítanék egy programot egy ikonnal, akkor kattintás után kimerevedik a kép és még egy-két másodperc, mire kigyullad a HDD-LED (a fizikai a laptop-on), aztán darál még egy jót és végre elindul egy FireFox úgy 5-10mp múlva (de tényleg erősen változó, bezárva és újraindítva sem feltétlenül gyorsabb, mikor már a cache-ben lehet az adat). A System Monitor-ban is másodperces késéssel megy fel a CPU használat. Szóval az egyszerűen hozzáférhető indikátorok szerint valami gáz van, nem csak a hardware a lassú (van olyan pillanat, mikor dolgoznia kéne, de még a HDD és a CPU is gyak. üresen jár egy lélegzetvételnyi időt...).

Azért próbáltam ki ezen a gépen az Ubuntu-t, mert az XP-t már csak nem illene használni, mióta nem frissül, a GPU-hoz (915GA) viszont csak XP-s driver készült Windows-ra (ami bár Win7-re is felmegy, mert csak a 8-al szűnt meg a támogatás, de XPDM-el Vista/7-ben sincs Aero, így Vsync nélkül megy az asztalkezelő), a Gentoo-hoz túl lassú (kis túlzással, mire befejezne egy rutinszerű @world update-et, addigra lehetne megint sync-elni és újrakezdeni :D), a Lubuntu és Xubuntu ablakkezelőivel pedig valamiért nem működik a Vsync (az Ubuntu-éval igen). A 3D gyorsítás az megy, de mégis látványos a screen tearing (még durvább, mint az Aero nélküli Win7-el).

Lehet, hogy erőltetem még kicsit a Xubuntu-t, mert az amúgy egész szépen futna és az Xfce4-hez dob ki egy tucat workaround tippet a google, míg a Lubuntu OpenBox-ához kevésbé. :U

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.