Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• assemble

addikt

Hali!
    A celom egy win8 (vagy win7) + ubuntu dual boot rendszer osszehozasa, ha kijon a 14 LTS.
    A vas egy laptop egy ssd-vel + egy hdd-vel. (nem mai darab azert, csak az SSD uj)

Roviden rakerestem, es alapbol is tudtam, hogy win8 mellett a dualboot necces (pl a fastboot miatt amit emiatt kulon le kell tiltani, meg pl ha 4-nel tobb particio van akkor kerdes nelkul atter valami olyan formatumra ami nem szabvanyos es linux sem tud vele mit kezdeni - raadasul kerdes nelkul csinal maganak tobb particiot csak ugy poenbol, stb, stb, nagyobb frissitesnel sokszor meg ki is torli a tobbi bootloader-t csak ugy onhatalmulag, meg a secure boot-ot erolteti).
    Viszont most meg olyat is olvastam, hogy egy random kis windows update is tonkreteszi a dualbootot: Heads up: Windows 8 update borked dualboot, removing GRUB2 Mondanom sem kell, hogy nem sok kedvem van ahhoz, hogy folyamatosan rendbe kelljen raknom a bootloader-t, amit a windows rendszeresen elbarmol.
    Olvastam egy biztosabb modszerrol, hogy ha 2 vinyoja van az embernek, akkor egyszeruen rakja oket kulon vinyora, mindketton a sajat bootloader-ukkel, es akkor siman bios szinten lehet a bootolast/sorrendet szabalyozni, es akkor nem nagyon tud mit elcseszni a windows. Csak ennek meglenne az a hatranya, hogy az egyik OS-t a HDD-re kene raknom - valszeg az Ubuntu lenne az. (nem tudom lenne-e egyszerubb modszer)
    Vagy persze hagyhatom a win8-at a fenebe, es rakhatok win7-et is, azzal elvileg joval kevesebb ilyen gond van. Igazabol win8-at csak azert hasznalok most is, mert ujabb technologia, bizom benne h kicsit optimalizaltabb/hibementesebb, de amugy csempektol pl rosszul vagyok (le is tiltottam oket ahol tudtam), de igazabol ennyi.

Valaki hasznalta SSD-vel es HDD-vel az Ubuntu-t, mennyire halalja meg az SSD-t?
    Masreszt: tudtok arrol valamit, hogy az Ubuntu mennyie SSD barat? Olvastam rola, hogy egeszen eddig a TRIM pl ki volt kapcsolva alapbol, de allitolag a 14-ben mar engedelyezve lesz: [link]
    Egyebkent mekkora particiot javasoltok majd Ubuntu-ra, es swap-nak mennyit (4 giga ram melle)? Meg az se mind1, hogy a swap-ot hova tegyem, ssd-re lehet h nem erdemes, mert lehet hogy gyorsan elhasznalna...

Koszi, udv!

Új hozzászólás Aktív témák