Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Yézi: Blekk Frájdéj
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
Aktív témák
-
róland
veterán
válasz
ViZion
üzenetére
S még jobb a WUBI-s telepítés, ha valaki ismerkedni akar a Linux-szal. (A Windows boot.ini-je kezeli az OS választást, viszont a Linux natívan indul. Az egy probléma, hogy így nem lehet hibernálni a Linuxot. Frissítésnél ha gép újraindítását kéri, meg kell várni, míg az újraindítás "lefagy", s a gép kikapcsolása-bekapcsolása után minden működik.)
-
-
Babetta-X
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Nincs ilyen sok, ez egy windowsmentes winchesterre lett telepítve. A felsoroltakon kívül még két partícióm van, egy ext2-esre formázott és egy NTFS a régi cuccaimmal. A CD-ről elindul a kubuntu live módban, az USB-ről nem próbáltam, de gondolom arról is mennie kéne. Megpróbáljak egy régebbi változatot feltenni?
-
Babetta-X
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Következő lépésként miután olvasgattam (Sajnos az angolt ilyen szinten már nem tudom lefordítani), kipróbálom az USB-s dolgot, de több helyen olvasni, hogy át kell állítani a gépet USB boot módba, márpedig a BIOS-ban én ilyet nem igazán találtam. Vagy ez nem jelent problémát?
-
Babetta-X
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Igazándiból annyira nincsen baj, mivel van biztonsági mentésem szinte mindenről, szóval az adatokat nem féltettem annyira, inkább az zavar, hogy miért nem akar jó lenni? Próbáltam a fórumban leírtakat is, az utolsó üzenet szerinti bios beállítást is, mégsem akar működni. Megpróbálok egy újratelepítést, hátha az segít.
-
Babetta-X
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Ismét csak köszönöm!
A helyzet az, hogyha a 80GB-s HDD-t bedugtam, úgy elindult gond nélkül a telepítő és látta is a 300GB-s SATA HDD-t. Partíció kezelőnél az általam már előre kiürített tárhelyet kijelöltem a linuxnak, hogy ext2-re formatálhatja is, de ez nem volt neki elég, cserepartíciót (swap)-ot is kért, erre egy félig üres partíciót jelöltem ki formatálás nélkül (Gondolom ez esetben a rajta lévő adatok megmaradnak és a szabad részt használja csak a szövegből ítélve.)
Lefutott a telepítő, minden oké volt, kivéve a legvégét, utolsó amit láttam, hogy billentyűzet beállítás telepítés, felhasználó létrehozás (nem figyeltem végig, ezután nem tudom mi jött), majd mire visszanéztem egy kedves kis hibaüzenet fogadott:A Grub 2 dev install hibát adott. Ez egy végleges hiba.
Ezután sokáig vártam közben ki volt végig rva, hogy telepítés vége, gratulálunk, majd miután meguntam nyomtam neki egy resetet, persze nem indul el, hanem kihozza, hogy error 17, mint régen a telepítésnél.Itt megint csak megállt a tudomány. Megpróbálnám usb-ről is, de erről hol találok infót, hogyan kell elkészíteni stb?
Az alaplapom típusa: Asus a8v (legrégebbi AGP-s változat)
-
Babetta-X
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Jelenleg úgy van, hogy van egy PATA winyóm, 80GB-s ezen van a win 7 meg pár apróság, de mivel a végét járja hardveresen ez az eszköz, így ezt ki szeretném iktatni. Van mellette egy 300GB-s SATA-s winyóm. Azt csinálom, hogy gép kikapcs, 80GB-s winyó leköt, cd, bent, beállítva, hogy cdről bootoljon és ehelyett nem csinál semmit csak kiírja ezt a hibát. Tehát gyakorlatilag "szűz" telepítésre készülök kubuntu oldaláról letöltött hivatalos cd változattal.
Esetleg azt tudom csinálni, hogy ugye ilyenkor mikor a 80GB vissza van kötve, ilyenkor feltelepítem win alül a 300GB-ra, és utána kikapcsolom, 80-as leköt és ekkor elvileg a kubuntunak kéne indulnia, csak nem tudom ez mennyire jó telepítési módszer.
Van valami ötletetek?
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget is!
-
-
válasz
ViZion
üzenetére
Elvileg a Canonical az Ubuntuhoz csinál patcheket, amik az Ubuntuhoz letölthető kernel source csomagban vannak a kernel mellé pakolva.
Nekem volt ilyen szívásom, hogy a vanilla kernelt leforgatva nem indult el a gép, Ubuntu patchesel meg simán... És ugyanúgy csinálam...
De amúgy az Ubi patchek főként speckó laptopokra, ilyesmik vonatkoznak (pl. nekem ki kellett hagynom a HP XE3-ra írt modult, mert nem fordult le -> egy HP XE3-ra fordítottam amúgy -> se energiagazdálkodás, se speckó gombok nincsenek...) -
sztikac
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
A kernelt kik fejlesztik?
Kicsit régebbi , de nem sokat változtak az arányok.pl. Red Hat és a Canonical "bedolgoznak" oda, vagy külön megy a fejlesztés? Vagy ezek a cégek csak a kernelhez teszik a körítést, és abba nem szólhatnak bele?
A RedHat az egyik legnagyobb kernelfejlesztő, a Canonical nem hiszem, hogy bármibe is túlságosan beleszólna. -
-
-
Babetta-X
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Az a probléma, hogy én szeretnék egy viszonylag átlátható, gyors, korrekt rendszert összehozni. Nem windowsosan gondolkozom, bármi újra vevő vagyok. Nekem az usb-s megoldás épp ezért nem is annyira a barátom, mivel inkább szeretnék egy biztosat feltelepíteni. Én a sok próbálkozás és néhány hetes kapcsolat helyett az egy két nagyobb hosszabb kapcsolat híve vagyok

Pl azt sem tudom, hogyha bővíteni szeretném a Linuxot egyéb programok letöltésével, akkor az alaphoz (tehát Ubuntu, Kubuntu stb-hez) kell keresnem a programokat, vagy az alaphoz és a felülethez (KDE,LXDE) vagy mindkettőhöz együtt?
-
-
>-48-<
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
SUSE-ből először Enterprise kiadással találkoztam. Na attól ugyanolyan gyorsan kaptam hülyét, mint az XP-től.
Aztán OpenSuse már egy fokkal jobban tetszett, de nem értem miért olyan böszme batár/live CDről telepítve első indításkor 1,5giga frissítést húzott még le
/, miközben funkcionalitásában meg semmivel nem több mint mondjuk egy ubi. A YaST2-nek meg a logója az egyetlen álltalam értékelhető része.
Mondjuk minimal rendszer rajongó vagyok, lehet ez a gond. -
-
-
-
-
-
-
-
törölt tag
válasz
ViZion
üzenetére
úgy van , nekem teljesen car volt 3.0.0.8-as kernel-el és aztán egy 650 mb-os frissítéssel felment a 3.0.0.12-es és azóta tejesen magyar és hasít a 2d felület. főkiszolgálóról kell tölteni. na ez az este majdnem nagy szívással végződött
úgynézki happy end, de elgondolkodtató hogy lehet ennyire elcseszni ezt... -
Jester01
veterán
válasz
ViZion
üzenetére
Gutenprintet próbáltad?
-
eurolac
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Szia! Én pár hete tettem fel xp alá az Ubuntu-t, hogy tanuljam, ismerkedjek vele. Tegnap jutottam oda, hogy az Ubuntu használata közben bekapcsoltam a HP Deskjet F380-as nyomtatómat. (olcsó tintasugaras nyomtató, lehet vele beolvasni is. nem mai típus, ezért feltételezem, hogy az újabb HP nyomtatókat is felismeri)
15 másodperc alatt felismerte a nyomtatót az Ubuntu és típusszám szerint kiírta, hogy mit használok és használatra készen van.
Arra az esetre írtam neked, ha nem jutnál a jelenlegivel dűlőre és tényleg venned kellene valami olcsóbb jó nyomtatót, ahogyan a hozzászólásod utolsó két mondatában írtad. -
válasz
ViZion
üzenetére
Te szerintem konkrétan a GNOME Shellre gondolsz, mert például az Oneiric a GNOME 3-at szállítja, de Unityvel. Van egyébként Nattyhoz PPA amivel frissíteni lehet a rendszert, de a hatásossága nem valami jó, egyáltalán nem ajánlott a művelet végrehajtása. A legjobb esetben is csak egy ronda felhasználói felületet kapnál. Mondjuk ha kiszeretnéd ettől függetlenül próbálni, akkor a visszacsináláshoz szükséged lesz egy visszaállítási pontra pélául.
-
floatr
veterán
válasz
ViZion
üzenetére
Ööööö, ez most vicc, vagy komoly?
mer viccnek elég durva lenne
Unity aktuális verzió: 3.8.12, készülőben van a 3.8.14 -- erről beszéltem, nem kernelrőlElső körben pár rutin dolog: megnézném h az autostartban télleg ott-e van-e, illetve a logba szüttyögött-e valamit. Amúgy a screenletes dolog nem egy nagy consumer eszköz, max csak annak látszik. Rendszeresen előfordult, hogy egy-egy frissítés után napokig meg sem nyikkant, nemhogy automatikusan nem indult el, de manuálisan sem. Már conky-t használok egy ideje. Kicsit körülményesebb volt beüzemelni, de sokkal megbízhatóbban megy.
(#36232) PuMbA no mint írtam, több lyukról beszélhetünk
Az egyik a pixbuf kezelése a unitynek, ezzel ért el csillagászati értékeket a compiz a pixbuf-ot használó indicator miatt. A másik viszont már a dashben van, pontosabban ott történik valami, amitől a unity és a compiz szivárog. Ez utóbbi nem olyan agresszív, pontosabban agresszív éppen lehet, de ritkábban történik ráhívás, mint a multiload esetében. Utóbbinál az alapbeállítás szerint félmásodpercenként kijelzőnként, ami állítólag ~1mb/sec tágulásra volt elég 
Node akkor hadd éljek a lehetőséggel, hogy egy szemléletes autós hasonlatot elengedjek: gyárilag nem tesztelték az ablaktörlőt, ami kib.ssza a szélvédőt, ha bekapcsolod. A felhasználók nem értik azt a pár embert, aki panaszkodik, mert nem használják. "Ne használd, és nem törik be a szélvédőőőő" -- na kb ilyenek ezek a beszólások
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
ViZion
üzenetére
SSD-n van nekem is az asztalin és ext4-et használok. A naplózás visszafogásához add ki terminálban a következő parancsot (minden partícióhoz):
sudo tune2fs -o journal_data_writeback /dev/sdXN
Ehhez még a /etc/fstabba is írd be a következő opciókat:
noatime,nodiratime,data=writeback,discard
Ahol is a discard eléggé fontos, mert ez küldi el a TRIM utasításokat. A data=writeback pedig szintén a naplózás visszafogását jelenti, de ide is írd be, mert különben nem tudja csatolni a rendszerpartíciót.
Ezenkívül ellehet játszani pár dologgal, ha sok központi memóriád van, akkor ramfs-eket és tmpfs-eket lehet létrehozni ide-oda, stb.. Szerintem felesleges, én a swapot is az SSD-n tartom, hiszen amúgy is alig használja, de ezt is belehet állítani. Mindenesetre így is úgy is egy csomó írási művelet történik a vezérlő belső optimalizációja miatt, én inkább kihasználom a sebességét és nem arra törekszem, hogy még véletlenül se. -
válasz
ViZion
üzenetére
Úgy nézem, hogy egy Ralink RT3070-ről van szó, annak tényleg kéne mennie. Sajnos az én Atherosom is furán viselkedik a 2.6.38-as kerneltől. Be kell neki dugni egy másik vezeték nélküli hálózati adaptert, hogy lássa a hálózatokat és csatlakozni tudjon. Gondolom neked is a kernelben csesztek el valamit, azt mondjuk telepíthetsz régebbit, akár a Maverickét is, maximum csak próbaképp.
-
-
BigManus
addikt
válasz
ViZion
üzenetére
Már annyiszor le lett írva...
Nem Linux kártevők miatt kell!
Sok anyagot mozgatok Windowos gépre, mint pdf, doc, stb.
Milyen tuti amikor pendriveon vagy lemezen viszem a kártevőt Windowsra...Linuxos kártevővel még nem találkoztam, viszont Win32 vírus már volt nem is egy a rendszerben, de kárt nem tudott okozni.
Tehát NEM a Linux miatt kell a vírusirtó!
-
-
M.W.H
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
game plusz pár specko dolog ami ubin nem oké azokra kell az xp
swapnek tökéletesen feleslegesnek tartok 2-3 gigát kb jó ideig használtam 2 gigával aztán visszavettem 1 gigának majd 512 re
soha nem evett belöle kb semennyit se. amikor virtualizálok 2 oprendszert akkor eszik meg 30 megát. (ti mivel használjátok ki ezeket az oriás swap területeket?)ezért most igy néz ki.
xp nek böven elég az 5 giga minden amit telepitek a másik ntfs particióra raknám.
most igy néz ki
megnéztem ext4 es 30 gigát adtan neki amikor feltettem.
valszeg 10/20 gb lesz az elosztás hogy mégse irogassa nekem ki 10 másodpercenként hogy kevés a lemezterület

-
zed01
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Jó az a wubi, a lúzer kezdőknek. Ott kezdődik, hogy egy wubis telepítés sosem éri el a natív linux gyorsaságát.
Én a free Easeus Partition Mastert ajánlom windows alól. A windowsos partícióból lecsípsz annyit, amennyit a linuxra szánsz, megformázod ext4-re, majd szintén a windows partícióból lecsípsz vagy 2 GB-t a swap-nak, de ezt egyenlőre formázatlanul hagyod. Fél pillanat alatt megcsinálja, sokkal gyorsabb mint az Ubuntu Live CD-ről indítható Gparted. Majd az Ubuntu telepítésénél csatolod a /-re az az ext4 partíciót bejelölöd hogy formázzon, a szabad helyet kijelölöd cserehelynek (ez lesz a swap) és elindítod a telepítőt.
-
nagash
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Tegnap megnéztem és így nem tudott kapcsolódni a routerhez.
Egy Linux-hoz jobban értő kollégám azt mondta, hogy kérjem le a betöltött modulok listáját egy lsmod | grep iw paranccsal és ott látnom kellene a kártyához tartozó iwl4965agn-t is. Ilyen nincs ott. Lehet, hogy ez a baj?
Aktív témák
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Trollok komolyan
- iPhone topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Elektromos autók - motorok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3340M I 8GB I 500GB HDD I DisplayPort I 15,6" HD I Garancia!
- PlayStation 4 Slim 1TB
- Bomba ár! Acer Travelmate X314 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Amikor meg elakadtam valamivel, alig vagy nem találtam hozzá megoldást. De igazad van, szerencsére pingvinországban a választás is szabad! 
/, miközben funkcionalitásában meg semmivel nem több mint mondjuk egy ubi. A YaST2-nek meg a logója az egyetlen álltalam értékelhető része.
Mondjuk minimal rendszer rajongó vagyok, lehet ez a gond.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)