Hirdetés

Aktív témák

• Kendek
    MODERÁTOR

Nah, közben eljátszadoztam még a btrfs-el, megpróbáltam a másodlagos biztonsági rendszeremet átültetni rá. A /boot-tot külön raktam szépen ext4-re, elvileg minden stimmelt, de egyszerűen nem tudtam a GRUB-ot feltelepíteni úgy, hogy működjön. Próbáltam háromféleképpen is, de a chroot-os dolog nem működik.
    Föltelepítettem akkor alternate CD-vel, nem mértem az időt, de elég sokáig tartott a dolog, bőven tovább mint ext4-el. Most nagyjából már normalizálódott a helyzet, mert beállítottam mindent, de az első indítás után is elég lassúcska volt.
    Egyelőre két problémám van még, az egyik, hogy az egérkurzor olyan 3 másodpercen belül mindig eltűnik, csak mozgatásra jön elő (ez lehet aztán, hogy valami feature lesz, ki tudja), a másik pedig, hogy nem tudok swap fájlt kreálni, illetve az átmásolt kész fájlt sem lehet bekapcsolni, nem jöttem rá, hogy mért.

Nah, átkonvertáltam az éles rendszerem alatt is az ext4 partíciót btrfs-re, csak pár perces meló volt az egész. Tegnap jó pár órát eltököltem az új rendszer telepítésével és beállításával, ez nem túl kellemes, de persze szükségtelen is lett volna, csak a legalapvetőbb módszer nem jutott eszembe a GRUB 2 újratelepítésére. A menete:
    Elindítottam a frissen telepített rendszert (de jó lett volna a régi is), GParted segítségével vágtam le az átkonvertálandó rendszer partíciójából 100 MB-ot, majd azt ext4-re formáztam, aktívra állítottam. Amiből levágtam, azt átkonvertáltam btrfs-re, majd csatoltam, mint ahogy az újonnan készült 100 megásat is. Ez utóbbira áthelyeztem az előbbin levő boot könyvtár teljes tartalmát. Az fstabot módosítottam úgy, hogy a / UUID-jét átírtam a konvertálás miatt megváltozott új karaktersorozatra (meg az ext4-et btrfs-re), meg kiegészítettem még a /boot alá csatolandó 100 MB-os ext4-es fájlrendszer UUID-jével. A grub.cfg-ben is átírtam ez utóbbi UUID-re az ottani karaktersorozatokat. Ezután nyomattam egy sudo update-grub-ot, majd újraindítottam a gépet. Nyomtam erőteljesen a Shift billentyűt, kiválasztottam az újonnan átkonvertált rendszert, és szépen el is indult. Ott aztán a Synaptic segítségével újratelepítettem a grub-pc csomagot és megint újraindítottam, de úgy, hogy már le volt húzva a másik merevlemez, csak ez maradt. Voilá, elindult rendben a rendszer, ennyi volt az egész, semmi ördöngősség. :)

Aktív témák