- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Haladó fotósok digitális fényképei
- (kiemelt téma)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Hieronymus: A DNS cache törlése Windowsban és böngészőben.
- Meggyi001: Séta Európa egyik legikonikusabb falujában - Hallstatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
12694 - 12601
12694 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2017-09-25 13:45 Téma összefoglaló
A topic lényege, amire való:
-jól sikerült fotók bemutatása, hogy mások is megnézhessék, örömüket leljék benne és tanulhassanak belőle
-kevésbé jól sikerült fotók bemutatása, hogy a készítője is tanulhasson belőle
-egymás képeinek megtárgyalása, melyik miért jó/nem jó, mit lehetne rajta változtatni és ahhoz mi kell
Új hozzászólás Aktív témák
-
KTTech
veterán
Sziasztok!
Úgy látom nem volt itt még említve, talán többeknek is hasznos lehet.
Lightroom Classic-ról váltottam RapidRAW, szerintem a legjobb létező ingyenes alternatíva. Tény, hogy nem tud mindent amit a Lightroom, de egészen jó.Open source, közösség által támogatott és folyamatosan fejlesztik. Ha csak néhány embernek jól jön már megérte megosztani
Próbáltam már, de sajnos sem a képminőség, sem a sebesség nincs még a LR szintjén (pedig nem olyan lassú a gépem). Ami még fájó - nekem - hogy nincs benne lehetőség Midi keyboardot használni (a szintén igyenes Darktable már kezeli, mókolással, de nekem nem jött be, más okok miatt). Utóbbi számomra a legnagyobb visszatartó erő, mert pl. simán megvettem volna a DXO Photolab-ot, a havi Adobe előfizetés helyett (nekem még a régi, Cloud nélküli előfizetésem van, ami barátságosabb, de így se olcsó)...
-
total90
Topikgazda
Sziasztok!
Lightroom Classic-ról váltottam RapidRAW, szerintem a legjobb létező ingyenes alternatíva. Tény, hogy nem tud mindent amit a Lightroom, de egészen jó.Open source, közösség által támogatott és folyamatosan fejlesztik. Ha csak néhány embernek jól jön már megérte megosztani
Egészen jó és gyors. Habár majd kipróbálom mit történik ha bedobok 1000 képet
Köszi
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
-
JohnyBlue
addikt
Skacok nem volt egy fotós off topik valaha? Nem találom

Jogi segítség kellene, gondoltam hátha valaki tud; vissza küldtem egy terméket pr nap után mert nem tetszett, eredti csomagolás hibátlan áállapot, írtak megkapták, köszönik, hova utalják vissza....majd este 10 kor egy levél fotókkal hogy szét van törve sorry nem fizetünk.
Bele sem fért volna abban aza állapotában a dobozába...más szóval sét cseszték hogy ne kelljen fizetni, de 200e ft, szóval nem hagyom.
Ha privátban tud esetleg valaki az is perfekt, köszi!
-
Chapel
addikt
Skacok nem volt egy fotós off topik valaha? Nem találom

Jogi segítség kellene, gondoltam hátha valaki tud; vissza küldtem egy terméket pr nap után mert nem tetszett, eredti csomagolás hibátlan áállapot, írtak megkapták, köszönik, hova utalják vissza....majd este 10 kor egy levél fotókkal hogy szét van törve sorry nem fizetünk.
Bele sem fért volna abban aza állapotában a dobozába...más szóval sét cseszték hogy ne kelljen fizetni, de 200e ft, szóval nem hagyom.
Ha privátban tud esetleg valaki az is perfekt, köszi!
-
total90
Topikgazda
Én hozok még egy (sorry total90) másik Vikis képet ezzel az utómunkával

Hozzá csajt Te is! (HDR/Szépia az elvárás
)
Csak neked total90!Fekete-fehérben mindent visz
Fúúú, HDR-szépia egyben, az eléggé agyhalál lenne számomra
-
Chapel
addikt
cso, ezer eve. lehet azota mar nagymama lett a csaj
total90 +1.
elesszuk fel a topicot?
nekem csak melos kepeim vannak, abbol mondjuk van par evnyi publikalatlan. menekulok a nyilvasnossag elol mint adam az only lovers left alive-ban. csak olyan tehetseges nem vagyok
mit hozzunk?
auto, kaja, pia, portre, kismama, csalad, eljegyzes, eskuvo, fitness?Én hozok még egy (sorry total90) másik Vikis képet ezzel az utómunkával

Hozzá csajt Te is! (HDR/Szépia az elvárás
)
Csak neked total90! -
total90
Topikgazda
cso, ezer eve. lehet azota mar nagymama lett a csaj
total90 +1.
elesszuk fel a topicot?
nekem csak melos kepeim vannak, abbol mondjuk van par evnyi publikalatlan. menekulok a nyilvasnossag elol mint adam az only lovers left alive-ban. csak olyan tehetseges nem vagyok
mit hozzunk?
auto, kaja, pia, portre, kismama, csalad, eljegyzes, eskuvo, fitness?Én most voltam Vietnámban, szóval van anyag, de nem jutok oda, hogy kidolgozzam
Logouton írtam egy cikket, ott félig meddig kész képek vannak fent. -
m3ss
veterán
Én felszerelés évén, elkezdtem mai fejjel/tudással feldolgozni az első 2009-es és 2010-es lány csapat studió photóit.

Full natural helyett egy kissé erősebb utómunka színek és fények terén.cso, ezer eve. lehet azota mar nagymama lett a csaj
total90 +1.
elesszuk fel a topicot?
mit hozzunk?
auto, kaja, pia, portre, kismama, csalad, eljegyzes, eskuvo, fitness? -
total90
Topikgazda
Én felszerelés évén, elkezdtem mai fejjel/tudással feldolgozni az első 2009-es és 2010-es lány csapat studió photóit.

Full natural helyett egy kissé erősebb utómunka színek és fények terén.Ez megnézném fekete fehérben. A kidolgozás szerintem baromi jó, de személy szerint nem tetszenek ezek a "szépia" színek. Nem ezen a fotón, egyiken sem. Valahogy a HDR meg a szépia fotók nálam amolyan kriptonit ami a fotókat illeti
-
Chapel
addikt
Tudom, írni is akartam de hát imerősök vagyunk, tuudom hol éltek
Am egy olcsó repjgey vagy kocsi és nekem megéri úgy
-
KTTech
veterán
Lehet többe kerülne a leves, mint a hús 😃 laza 26 óra szokott lenni az út BP-ig, ha nem tolom neki 😃😃😃
Egyébként nem nagy számok, egy EF24-104/4L IS és egy 70-200/4L IS. A 2.8-as már elment
-
Chapel
addikt

Full natural helyett egy kissé erősebb utómunka színek és fények terén. -
Chapel
addikt
Nálam sincsenek már direkt fotós projectek vagy épp esküvők: kirándulások, nyaralások vannak ott lövöldözgetek. Bár még megvannak L-es obik, de csak porosodnak a szekrényben, az R8-on az RF24-240-es van legtöbbet és a Sigma 12-24EX DG HSM (első kiadás), javarészt egy Mindshift hátizsákban, mert a túl nagy súly már zavar a vállamon... bezzeg régen, egy 70-200/2.8L IS meg se kottyant egész nap cipelve 😃
témától függetlenül porosodó nem használt mondhatnánk felesleges L-es obikat átveszek. Házhoz megyek, jutányos ár, bármely mekis menü ingyen...egy fene kettő.

-
KTTech
veterán
Önkritika okán

Leginkább mert az "én időmben" (~15 éve) a kezdőben a részben még az alapfogalmakkal küzdők képei voltak és ők kaptak mentorálást, a haladóban (jelen topikban) az ezen túlhaladtak, de azért még egyáltalán nem profik képei voltak túlsúlyban, ennek megfelelő széles/változó színvonallal, színes kínálattal; alkalmanként szuperhaladók illetve profik képeivel feldobva.
Az utóbbi időben viszont (hónapokban de talán 1-2 évben is) a hajdani haladó átlagánál jobb képek vannak a kezdőben. (Itt pedig profik képei illetve csend)
Én meg - mivel roppant keveset fotóztam illetve fotózok - korábban készült, akkor meg nem mutatott, vagy most újrafeldolgozott képeket tudnék max mutatni, akkori műszaki színvonallal és tudásommal - ami amúgy mivel fotóztam, alig fejlődtem (ha egyáltalán); nincs ebben semmi meglepő.Egy része a fenti gondolatmenetnek nem is annyira a téma megtalálására, kompozícióra vonatkozik, hanem az utómunkára vonatkozik, de a végeredmény szempontjából ez mindegy :)
Természetesen nem sírni akarok, értsd úgy hogy ugrásszerűen emelkedett mindkét topik színvonala, aminek egyrészt tényleg örülök, másrészt viszont reálisan elhelyeztem a saját képeimet ehhez képest.
Nálam sincsenek már direkt fotós projectek vagy épp esküvők: kirándulások, nyaralások vannak ott lövöldözgetek. Bár még megvannak L-es obik, de csak porosodnak a szekrényben, az R8-on az RF24-240-es van legtöbbet és a Sigma 12-24EX DG HSM (első kiadás), javarészt egy Mindshift hátizsákban, mert a túl nagy súly már zavar a vállamon... bezzeg régen, egy 70-200/2.8L IS meg se kottyant egész nap cipelve 😃
-
werttzui
addikt
Önkritika okán

Leginkább mert az "én időmben" (~15 éve) a kezdőben a részben még az alapfogalmakkal küzdők képei voltak és ők kaptak mentorálást, a haladóban (jelen topikban) az ezen túlhaladtak, de azért még egyáltalán nem profik képei voltak túlsúlyban, ennek megfelelő széles/változó színvonallal, színes kínálattal; alkalmanként szuperhaladók illetve profik képeivel feldobva.
Az utóbbi időben viszont (hónapokban de talán 1-2 évben is) a hajdani haladó átlagánál jobb képek vannak a kezdőben. (Itt pedig profik képei illetve csend)
Én meg - mivel roppant keveset fotóztam illetve fotózok - korábban készült, akkor meg nem mutatott, vagy most újrafeldolgozott képeket tudnék max mutatni, akkori műszaki színvonallal és tudásommal - ami amúgy mivel fotóztam, alig fejlődtem (ha egyáltalán); nincs ebben semmi meglepő.Egy része a fenti gondolatmenetnek nem is annyira a téma megtalálására, kompozícióra vonatkozik, hanem az utómunkára vonatkozik, de a végeredmény szempontjából ez mindegy :)
Természetesen nem sírni akarok, értsd úgy hogy ugrásszerűen emelkedett mindkét topik színvonala, aminek egyrészt tényleg örülök, másrészt viszont reálisan elhelyeztem a saját képeimet ehhez képest.
Na én is így vagyok valahogy. Az utóbbi időben már én is ritkán csinálok amolyan direktbe fotózást több, kevesebb sikerrel. MARAD A TELÓVAL VALÓ TÚRISTA KATTINGATÁS!
Ejjh... majd egyszer. -
total90
Topikgazda
Önkritika okán

Ez tény, a legtöbben onnét ide kellene, hogy posztoljanak. Ennek ellenére nem hiszem, hgy elfelejtettél volna fotózni
-
j.bravo
addikt
Önkritika okán

-
total90
Topikgazda
-
j.bravo
addikt
-
Chapel
addikt
Csak hogyne legyek off még egy esküvős. A pár gyermekkori pár volt, így is feszengtek, de megvolt a bizalom.
Ez az egyik kedvencem, de erős sorozat lett. Imádom azt a pillanatot, ott éppen kizártak engem és mindent, csak ők voltak.
Picit éljen a topik, hozok valami mást 1-2 éve csináltam mikroszkóp fotózást.
Ő egy apró vérrehulló fecskefű levél erezete
-
Chapel
addikt
Csak hogyne legyek off még egy esküvős. A pár gyermekkori pár volt, így is feszengtek, de megvolt a bizalom.
Ez az egyik kedvencem, de erős sorozat lett. Imádom azt a pillanatot, ott éppen kizártak engem és mindent, csak ők voltak.
-
Chapel
addikt
Tényleg jó ez a kép.

Vermeer talán legismertebb képe
Hasonló a világítás (más fejtartással mondjuk) mint nálad.
Készült egy film is, ugyanezen címmel, Scarlett Johanssonnal, rég láttam, még moziban; nem emlékszem mi a fikció/valós történet aránya, de megnézésre mindenképp érdemes.SZevasz! Ezer éve

Igen ismerem, "Girl with the Pearl Earring" volt 8 év könyves szakmaa hátam mögött, nagybest seller volt
Igen ígymár értem miért mondták rá, az én szegénységi izonyítványom, de nem raktam össze a képpel a fotót, pedig hát film ismeg könyv is
-
j.bravo
addikt
Hujjuj de rég jártam erre

Hát helló, látok ittt ismerős arcokat!
Kevés esküvőt készítettem mindet egy Sony milc-el egy a6000-el és egy fix obival. Se fény se derítés, nem futotta rá, csakú úgy természetesen.
EGy idősebb fotósnak mutattam képeket, azt mondta ismerem Vermeer festményeit? Beallom nem, bár így40 felett járnák én kiállításokra, csak Baján nincs semmi és már 90% külföldön dolgozom.
Azt mondta ez egy tipikus szép példája Vermeer stílusának, mondtam de jó. Oké, éreztem hogy egy erős fotó, de megnéztem valóban.
Na, legyen ilyen is, beköszönök
Tényleg jó ez a kép.

Vermeer talán legismertebb képe
Hasonló a világítás (más fejtartással mondjuk) mint nálad.
Készült egy film is, ugyanezen címmel, Scarlett Johanssonnal, rég láttam, még moziban; nem emlékszem mi a fikció/valós történet aránya, de megnézésre mindenképp érdemes. -
Chapel
addikt
Hujjuj de rég jártam erre

Hát helló, látok ittt ismerős arcokat!
Kevés esküvőt készítettem mindet egy Sony milc-el egy a6000-el és egy fix obival. Se fény se derítés, nem futotta rá, csakú úgy természetesen.
EGy idősebb fotósnak mutattam képeket, azt mondta ismerem Vermeer festményeit? Beallom nem, bár így40 felett járnák én kiállításokra, csak Baján nincs semmi és már 90% külföldön dolgozom.
Azt mondta ez egy tipikus szép példája Vermeer stílusának, mondtam de jó. Oké, éreztem hogy egy erős fotó, de megnéztem valóban.
Na, legyen ilyen is, beköszönök
-
KTTech
veterán
Persze, hogy nem, de ígyis alig van monitor a piacon ami normálisan kalibrálható (deltaEmax <2). Ha melléteszem, hogy legyen 120Hz vagy pláne 5K akkor pedig nincs.
Pedig, de van... Dell, Eizo csak kezdésnek. A gyári kalibráció pl. a Dell 32" U3225QE 4K IPS Black (120Hz) paneles monitornál dE<1.5, és 860 font most éppen felénk (vs. a 27" Apple Studio display alap talppal 1500 font, és ugye az 60Hz-es, és elég gyengén szerepel a teszteken, többek közt gondja van a színhűséggel és csak sRGB-ben dolgozik MacOS alatt, natív kontrasztja 1000:1-es vs a Dell 2250:1-eséhez képest - mért értékek -). De van a Dell-nek 6K-s verziója is, persze drágábban.
A mini LED monitorok is ott vannak, olcsóbban, mint az Apple Studio Display Pro XDR megoldása.
Az, hogy az Apple képtelen normálisan skálázni, nem a monitorgyártók sara...
Az OLED-ek színtartása tökéletesnek mondható, az első 20E órában biztosan (a beégést most hagyjuk). Többet az Apple sem garantál...
-
total90
Topikgazda
🎨 Színkezelés-gondok macOS alatt – írjunk az Apple-nek együtt!
Sziasztok!
Ha macOS-t használtok (különösen macOS Sequoia / 15 / 26 környékén), és DisplayCAL-lal vagy X-Rite / Calibrite eszközzel kalibráltok monitort, akkor valószínűleg tapasztaltátok, hogy a rendszer már nem engedi betölteni a LUT-alapú ICC kijelzőprofilokat („can’t install/activate profile” hiba).Ez a változtatás gyakorlatilag ellehetetleníti a precíz színkezelést fotós, grafikus és colorist munkában.
A ColorSync most csak egyszerű „matrix” típusú profilokat enged, amik kevésbé pontosak, főleg a sötét tartományban és wide gamut kijelzőknél.Én már írtam az Apple-nek, de ha többen jelezzük, annál nagyobb az esély, hogy visszahozzák a LUT-típusú profilok támogatását.
👉 Itt lehet elküldeni: https://www.apple.com/feedback/macos.html
Válaszd: macOS → Other macOS featureÉs ezt írd be angolul a „Comments” mezőbe (nyugodtan szó szerint):
Subject: Please restore full ICC LUT display profile support in macOS
Since macOS 14 and later, LUT-based ICC display profiles (for example, XYZ LUT + Matrix from DisplayCAL, X-Rite i1Profiler, or Calibrite Profiler) can no longer be installed or activated.
This severely impacts professional color management for photographers, designers, and colorists.
Please restore ColorSync support for full LUT-based ICC v2/v4 display profiles — essential for accurate color work on macOS.Köszi, ha elküldöd — ha elég sokan jelezzük, komoly esély van rá, hogy az Apple visszateszi ezt a támogatást a következő macOS-verzióban!
#macOS #ColorSync #DisplayCAL #Calibrite #ColorManagementElküldve
Egyébként nekem egy Datacolor kalibrátorom van és egy LG 32-os OLED monitor. Pontosan melyik modell, nem tudom már, de már 5 éves. Amikor annó vettem, akkor gondolkodtam az Apple Pro Display-en, de az LG épp a felébe került és jó néhány profi a YouTube-on inkább ajánlotta az LG-t. Azóta sem bántam meg, de az Apple "újítása" miatt lett pár ősz hajszálam és gondolkodtam a Pro Display-en. Tudtommal az megkapta a frissítésekkel az új "színcsomagot" és azért a színek visszaadása durván jó.
Deeee... egy 2019-es monitorért nem fogok kiadni annyi pénzt. Nem ártana már egy refresh és akkor lehet elgondolkodok.Azért, hogy vegyél tőlük monitort.
-
arn
félisten
Persze, hogy nem, de ígyis alig van monitor a piacon ami normálisan kalibrálható (deltaEmax <2). Ha melléteszem, hogy legyen 120Hz vagy pláne 5K akkor pedig nincs.
pedig baromi nehez lenne atallni 4kra
direkt szivatjak a piacot. -
Sir Riccio
addikt
-
arn
félisten
Apple mellé abszolút nem ideális a 4K, pláne nem 32-es méretben, már 27-esben is 5K a natív, illetve azt sem tudom, hogy az OLED-nek milyen a színtartása. Kicsit olyan ez mint más vonalon is, amikor azt mondják, hogy de a droid de a PC specifikáció szerint többet tud, de aztán amikor használni kezded akkor sehol sincs. Megvannak a az alma korlátai és saját hülyeségei, de azt nem lehet elvenni Tőlük, hogy vannak feladatok amire egyszerűen ez a legjobb. Az meg a másik, hogy ezek a specifikációk jól hangzanak, csak aztán amikor kalibrálás után a deltaEmax 20 feletti, akkor hiába a 120hz, meg a 4K, fotózáshoz használhatatlan az eszköz.
nem az oleden fog mulni, hanem a gyartok megoldasan. nalam is minden cucc apple, de kicsit kezd elegem lenni beloluk. ha elkezdik ezt a reklamos szarsagot, asszem bucsut mondok nekik - premium arban ne reklamokbol akarjanak elni.
-
Sir Riccio
addikt
annyi penzert mar nagyon illene olednek lennie, meg normalis meretekben arulni. 120hzes 4k 32es oledet kapsz harmadaron, a kozeleben nincs a studio display. ez hasonlo, mint amikor +8g ramot adnak 64g araban.
a ppit is ugy gyurjak, hogy csak apple kijelzovel legyen normalis, es az is rugalmasabban mukodott korabban, most meg vagy 110ppiset veszel, es nezed pixelesebben, vagy szivsz az koztes ppikkel.Apple mellé abszolút nem ideális a 4K, pláne nem 32-es méretben, már 27-esben is 5K a natív, illetve azt sem tudom, hogy az OLED-nek milyen a színtartása. Kicsit olyan ez mint más vonalon is, amikor azt mondják, hogy de a droid de a PC specifikáció szerint többet tud, de aztán amikor használni kezded akkor sehol sincs. Megvannak a az alma korlátai és saját hülyeségei, de azt nem lehet elvenni Tőlük, hogy vannak feladatok amire egyszerűen ez a legjobb. Az meg a másik, hogy ezek a specifikációk jól hangzanak, csak aztán amikor kalibrálás után a deltaEmax 20 feletti, akkor hiába a 120hz, meg a 4K, fotózáshoz használhatatlan az eszköz.
-
arn
félisten
Gondolom igyekeznek az embereket a Studio Display felé terelni (és valamiért az emberek azt is gondolják, hogy ami alma azt nem kell kalibrálni. Az elmúlt napokban sok fotóssal beszéltem erről és tízből kilenc ebben a tévedésben él).
annyi penzert mar nagyon illene olednek lennie, meg normalis meretekben arulni. 120hzes 4k 32es oledet kapsz harmadaron, a kozeleben nincs a studio display. ez hasonlo, mint amikor +8g ramot adnak 64g araban.
a ppit is ugy gyurjak, hogy csak apple kijelzovel legyen normalis, es az is rugalmasabban mukodott korabban, most meg vagy 110ppiset veszel, es nezed pixelesebben, vagy szivsz az koztes ppikkel. -
Sir Riccio
addikt
Gondolom igyekeznek az embereket a Studio Display felé terelni (és valamiért az emberek azt is gondolják, hogy ami alma azt nem kell kalibrálni. Az elmúlt napokban sok fotóssal beszéltem erről és tízből kilenc ebben a tévedésben él).
-
weiss
addikt
Sziasztok!
Ha macOS-t használtok (különösen macOS Sequoia / 15 / 26 környékén), és DisplayCAL-lal vagy X-Rite / Calibrite eszközzel kalibráltok monitort, akkor valószínűleg tapasztaltátok, hogy a rendszer már nem engedi betölteni a LUT-alapú ICC kijelzőprofilokat („can’t install/activate profile” hiba).Ez a változtatás gyakorlatilag ellehetetleníti a precíz színkezelést fotós, grafikus és colorist munkában.
A ColorSync most csak egyszerű „matrix” típusú profilokat enged, amik kevésbé pontosak, főleg a sötét tartományban és wide gamut kijelzőknél.Én már írtam az Apple-nek, de ha többen jelezzük, annál nagyobb az esély, hogy visszahozzák a LUT-típusú profilok támogatását.
Válaszd: macOS → Other macOS featureÉs ezt írd be angolul a „Comments” mezőbe (nyugodtan szó szerint):
Since macOS 14 and later, LUT-based ICC display profiles (for example, XYZ LUT + Matrix from DisplayCAL, X-Rite i1Profiler, or Calibrite Profiler) can no longer be installed or activated.
This severely impacts professional color management for photographers, designers, and colorists.
Please restore ColorSync support for full LUT-based ICC v2/v4 display profiles — essential for accurate color work on macOS.Köszi, ha elküldöd — ha elég sokan jelezzük, komoly esély van rá, hogy az Apple visszateszi ezt a támogatást a következő macOS-verzióban!
#macOS #ColorSync #DisplayCAL #Calibrite #ColorManagementDe ez miért jó nekik, hogy megszüntetik? Azt hittem a színkezelés az ilyen unique selling point a Macnél.
-
Sir Riccio
addikt
Sziasztok!
#macOS #ColorSync #DisplayCAL #Calibrite #ColorManagement -
FerNandor
őstag
1. Nem kell, legfeljebb a képszerkesztő alkalmazásoknak azt, hogy használják az oprendszerből vett profilt.
2. A szerkesztő programoknak van egy baromi nagy munka színterük, gyakran 32 bites ProPhoto RGB. A monitorok ennél kevesebbet tudnak. Az ICC profil korrigálja a monitor színhibáját, ezért ahogy írtad, megjelenik minden szín, amit a monitor meg tud jeleníteni.
3. A felhasználás helye határozza meg. Ha kétséges a színmenedzsment támogatása (pl. nem tudod milyen böngészővel nézik meg), akkor sRGB. Ha el akarod tenni magadnak, akkor tartsd meg a nyerset
, de ha azt nem akarod megtartani, akkor AdobeRGB. Az AdobeRGB gamutja a nagyobb, tehát abból tudsz sRGB-t menteni némi veszteség árán, de ha egy kép egyszer sRGB volt, azt hiába mented AdobeRGB-be, az elveszett színek nem jönnek vissza. Nem lesz könnyű dolgod az aRGB képek nyomtatásával. Az már macera, hogy találj rá nyomdát, mert általában sRGB-t akarnak nyomtatni, automatikus korrekciókkal a tömegigények szerint.
Köszi szépen!!
-
Lassú Víz
addikt
Sziasztok,
egy valamennyire off-topic kérdésem lenne.
Hogyan érdemes kísérletezni pl AdobeRGB színtartománnyal?
Ha jól értem:
1. van egy kalibrált monitorom. Tudja a 100% sRGB-t és 100% AdobeRGB-t, akkor az az 1 kalibrált ICC profil mindkettőt lefedi, ugye? És nem kell már külön állítgatni semmit?
2. Lightroom színtartomány nélküli, ergo megjeleníti azt a (RAW-ból szerkesztett) képet, ahogy létezik a monitor képességéin belül?
3. Soft proofingkor tudom ellenőrizni, hogy hogy nézne ki bizonyos színtartományokban/ bizonyos papíron/bizonyos nyomtatóval stb és exportálás esetén pedig vagy sRGB-be konvertálom vagy pedig AdobeRGB-be?Jól értem ezt a folyamatot?
Igazából azt szeretném majd kipróbálni, csak plusz macera nélkül, hogy nyomtatásba küldve, milyen különbségek lennének a 2 színtartományban mentett kép között.
Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy nagy mennyiségű képet ti hogyan őriztek meg nyomtatott formában? Papírra nyomtatva valami jobb minőségű albumban, esetleg jó minőségű könyvbe nyomtatva? Itthon és akár külföldön melyik céget ajánlanátok?
Fotobuch.de pl szimpatikus volt. Saal Digital is szimpi, onnan van 1 layflat könyvem (fotós szerkesztette esküvői képek + sajátok), csak az elég nagy és nem annyira kényelmes forgatni gyakrabban.1. Nem kell, legfeljebb a képszerkesztő alkalmazásoknak azt, hogy használják az oprendszerből vett profilt.
2. A szerkesztő programoknak van egy baromi nagy munka színterük, gyakran 32 bites ProPhoto RGB. A monitorok ennél kevesebbet tudnak. Az ICC profil korrigálja a monitor színhibáját, ezért ahogy írtad, megjelenik minden szín, amit a monitor meg tud jeleníteni.
3. A felhasználás helye határozza meg. Ha kétséges a színmenedzsment támogatása (pl. nem tudod milyen böngészővel nézik meg), akkor sRGB. Ha el akarod tenni magadnak, akkor tartsd meg a nyerset
, de ha azt nem akarod megtartani, akkor AdobeRGB. Az AdobeRGB gamutja a nagyobb, tehát abból tudsz sRGB-t menteni némi veszteség árán, de ha egy kép egyszer sRGB volt, azt hiába mented AdobeRGB-be, az elveszett színek nem jönnek vissza. Nem lesz könnyű dolgod az aRGB képek nyomtatásával. Az már macera, hogy találj rá nyomdát, mert általában sRGB-t akarnak nyomtatni, automatikus korrekciókkal a tömegigények szerint.
-
FerNandor
őstag
Sziasztok,
egy valamennyire off-topic kérdésem lenne.
Hogyan érdemes kísérletezni pl AdobeRGB színtartománnyal?
Ha jól értem:
1. van egy kalibrált monitorom. Tudja a 100% sRGB-t és 100% AdobeRGB-t, akkor az az 1 kalibrált ICC profil mindkettőt lefedi, ugye? És nem kell már külön állítgatni semmit?
2. Lightroom színtartomány nélküli, ergo megjeleníti azt a (RAW-ból szerkesztett) képet, ahogy létezik a monitor képességéin belül?
3. Soft proofingkor tudom ellenőrizni, hogy hogy nézne ki bizonyos színtartományokban/ bizonyos papíron/bizonyos nyomtatóval stb és exportálás esetén pedig vagy sRGB-be konvertálom vagy pedig AdobeRGB-be?Jól értem ezt a folyamatot?
Igazából azt szeretném majd kipróbálni, csak plusz macera nélkül, hogy nyomtatásba küldve, milyen különbségek lennének a 2 színtartományban mentett kép között.
Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy nagy mennyiségű képet ti hogyan őriztek meg nyomtatott formában? Papírra nyomtatva valami jobb minőségű albumban, esetleg jó minőségű könyvbe nyomtatva? Itthon és akár külföldön melyik céget ajánlanátok?
Fotobuch.de pl szimpatikus volt. Saal Digital is szimpi, onnan van 1 layflat könyvem (fotós szerkesztette esküvői képek + sajátok), csak az elég nagy és nem annyira kényelmes forgatni gyakrabban. -
total90
Topikgazda
-
forceberg
veterán
-
arn
félisten
Ezek reszben regi kepek, tobbnyire becsben keszultek. Valahol a patinans-modern nagyvaros erdekelt, ahol a varos a foszereplo, az emberek csak diszletek (vmelyiket korabban mar megosztottam, de talan igy kerek).

-
Wa2x_
veterán
Soha nem öltém még ennyi időt egy képbe, mint ebbe. Zürich egyik legforgalmasabb utcájában, nem sokkal a naplamente és az utcai fények bekapcsolása után mentek ki fotózni. Rengeteg autóst, gyalogost és bringást kellett kiszedni. Azt kell mondjam, hogy a PS AI eléggé jól teszi a dolgát.
A képet egyébként majd újra akarom lőni, mert időközben megcsinálták a templom felső részén a világítást
A hídon a lámpák fénye már kicsit sok lett sztem, látom húztál rá egy kis glowt lefelé, nagyon rontja a kontrasztot és nem ad hozzá annyit, egyébként a birngással nagyon ütős lett a kép, egy hosszabb záridő talán még hozzátenne.
Izlandi képek
imádom! -
total90
Topikgazda
Azon a részen volt egy kisebb csoport, amit ki kellett szedni. Tényleg hagytam pár foltot...
Ez tény. Nem szoktam városokat vagy épp épületeket fotózni, inkább természetet. Az könnyebb, valljuk be.
Hosszú záridős képet nem akartam, habár a témát rá vágni nem rossz ötlet
Azt direkt nem akartam, de lehet csinálok pár olyan próbát is.
Ez a spot viszont tetszik, látok benne potenciált, hogy csináljak még pár képet ott.
-
rekid
addikt
Soha nem öltém még ennyi időt egy képbe, mint ebbe. Zürich egyik legforgalmasabb utcájában, nem sokkal a naplamente és az utcai fények bekapcsolása után mentek ki fotózni. Rengeteg autóst, gyalogost és bringást kellett kiszedni. Azt kell mondjam, hogy a PS AI eléggé jól teszi a dolgát.
A képet egyébként majd újra akarom lőni, mert időközben megcsinálták a templom felső részén a világítást
Amikor visszamész kérd meg a bringást is mert egy hosszabb záridővel bemozdult bicajossal ütősebb lenne szerintem. Illetve nálam a híd oldalán a fény kiégéshatáron van. Nem mondom, hogy kiégett, de a nagy felület miatt odarántja a szemem.
-
cOxeR
Ármester
A kompozíció nagyon jó!
A templomtorony kivilágítása még hozzá fog tenni valóban.Amin én változtatnék:
- Balra a ház falát, ablakait tuti kihoznám függőlegesre.
- A WB-t egy kicsit elvinném hidegebb irányba, esetleg egy csöppet több magentával, kevesebb zölddel.Amúgy miért ilyen foltos ott, ahol nem kéne annak lennie?
Vélhetően a megfelelő mintavételezés kicsit komplikáltabb ilyen területeken, de kis méretben is látszik avatott szemmel, bele se kell nagyítani.
- ezekhez sok rutin kell, meg rengetek türelem, vagy egy másik nyers kép, pl hajnalban csinálni egy hosszú záridőset, mikor nincs forgalom, aztán rávágni ezt a téma részt, vagy akármi más kombináció. 
-
vond
MODERÁTOR
Bocs a belekontárkodás miatt.
De nekem kb. így.
Nyilván így már túl szűk lett körben, de máshogy nem tudtam módosítani.
-
vond
MODERÁTOR
Például jobbra alul, a sötét részen. A lámpáknál még érteném a foltokat a fény miatt, de itt elég fura szerintem.
Texture-t és Clarity-t felhúzva még jobban látszik:

-
total90
Topikgazda
A kompozíció nagyon jó!
- A WB-t egy kicsit elvinném hidegebb irányba, esetleg egy csöppet több magentával, kevesebb zölddel.Amúgy miért ilyen foltos ott, ahol nem kéne annak lennie?
Abszolút egyet értek, ami a bal ház falát illeti. Valahogy ezt eddig nem vettem észre. Több szem többet lát
Színek: van olyan verzió is, de az valahogy nem jött át. Mármint hidegebb WB-el.Foltok? Hol, mire gondolsz?
-
vond
MODERÁTOR
A kompozíció nagyon jó!
-
total90
Topikgazda
-
Bazsee71
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, így talán kiderül, mi van a tekercsen.

-
randras_83
addikt
Sziasztok,
Remélem nem túl off, de kezdésnek nem találtam jobb topikot a kérdésemnek. Előkerült egy filmtekercs, tippünk sincs mi lehet rajta, és már a sokadik helyen mondják, hogy nem tudják előhívni. Legutóbb a FOTOSTOP fotolaborból azzal a felirattal a tasakon, hogy "AGFA E6DIA NEM HÍVJUK!"A tekercsen ezek a feliratok vannak:
AGFACHROME
CT.36.100/21
CTprecisa
PROCESS AP44/E6Mit lehet ezzel kezdeni, hol próbálkozzak vele?
Én megkeresném Török Gyurit, ha valaki akkor ő megoldja. Fb -on Fotosuli Labor - Török Gyuri labor.
-
A Zéé
addikt
Sziasztok,
Remélem nem túl off, de kezdésnek nem találtam jobb topikot a kérdésemnek. Előkerült egy filmtekercs, tippünk sincs mi lehet rajta, és már a sokadik helyen mondják, hogy nem tudják előhívni. Legutóbb a FOTOSTOP fotolaborból azzal a felirattal a tasakon, hogy "AGFA E6DIA NEM HÍVJUK!"A tekercsen ezek a feliratok vannak:
AGFACHROME
CT.36.100/21
CTprecisa
E6 az nehéz feladat...
Lab4art és Cafe Analog, akikről tudok, hogy csinálnak.
És van analóg fényképezés topik itt is
-
cOxeR
Ármester
Sziasztok,
AGFACHROME
CT.36.100/21
CTprecisa
Nem sok lehetőséget látok erre, hogy ebből kézzel fogható eredmény lesz, házalni lehet de vélhetően azért nem próbálják meg megcsinálni, mert tudják, hogy kudarc lesz és azt nem akarják felvállalni.
-
Bazsee71
őstag
Sziasztok,
AGFACHROME
CT.36.100/21
CTprecisa
-
LadaLord
aktív tag
-
zoltanz
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
Hinnye, jól megpörgettem a totyikot

Igen, nagyon furcsa volt visszanézni a képeket. Mert amikor ott voltunk akkor tényleg zokogtunk a látványtól és a brutális méretektől.
Igazából nem is voltam rá fotózásilag felkészülve. Úgy voltam vele, hogy túristásan rögzítem a dolgokat és vagy jó vagy nem jó. Szóval időnk nem volt sajnos arra, hogy egy helyen több időt tudjunk tölteni esetleg jobban körbejárni a témát ( ami alapból is érdekes lett volna a dimenziók miatt )
A gleccseres két képemre visszakanyarodva kérdeztétek, hogy miért ez a szín és miért nem az eredeti kékesebbet tartottam meg. Amikor megpillantottam élőben a káromkodáson kívűl egyből az jött le hogy jéé ez egy bazi nagy kávés jégrém. Ami persze frankón beégett a fejembe és a "feldolgozásnál" pedig egyből jégkrémes témát akartam kibehúzni.
Amint azt az eredeti képen is látjátok, nem igazán volt szerencsém mert elég szarok voltak a látási körülmények szóval a hátsó régióban lévő színesebb témák nem tudnak igazán dominálni. A hely ahonnan meg fotóztam kb adott volt mert a hideg és széles vízfolyáson nem igazán akartam átsétálni és onnan még egy laza két kilómétert sétálni, hogy legyen egy jobb szögem. Ez van ha az ember rohan túristáskodni.
Ja és a viszonyítási pontok. Öhmm otthon amikor betoltam az bazioledtévébe és beültem elé akkor nekem nem tűnt fel a hiányuk. Gondolom azért mert tudtam, hogy mit látok.
Majd ha nyáron lesz időm lehet újból új szemmel átnyálazom a képeket.
Amúgy ki lehet fogni nagyon olcsó repjegyeket is izlandra és ha az ember ésszel csinálja ( és itthonról viszi az alkoholt
) akkor nem is megy rá a gatyája ( annyira
) Ha kell valakinek segítség útvonal tervezésben az szóljon. Szívesen segítek, akár a mi komplett tervünket is adom.2, 3 nagyon csecse, Papa !
-
rekid
addikt
-
total90
Topikgazda
-
rekid
addikt
-
rekid
addikt
-
JohnyBlue
addikt
-
total90
Topikgazda
-
total90
Topikgazda
-
vond
MODERÁTOR
Ide szerintem is stacking kellene, vagy épp jobban a témára koncentrálni. Egyébként én sokszor kézből lövöm a stackinget, PS-ban 2 kattintással össze lehet rakni és észre sem veszed, hogy nem volt állvány
Ez nekem nagyon műnek hat. Tényleg belerepült a képbe a sirály, vagy oda raktad?
-
rekid
addikt
Ide szerintem is stacking kellene, vagy épp jobban a témára koncentrálni. Egyébként én sokszor kézből lövöm a stackinget, PS-ban 2 kattintással össze lehet rakni és észre sem veszed, hogy nem volt állvány
Ez nekem nagyon műnek hat. Tényleg belerepült a képbe a sirály, vagy oda raktad?
Mindenkeppen kiserletezni fogok a stackinggel, mert eddig kimaradt.
A sirály tényleg ott volt a hajoval egyutt. Csoportfokusz, daralas a megfelelo kompoval amikor van esely a siraly jokor joidobenre. A csalas annyi volt, hogy kájátdobáltunk nekik.
Az eredeti keprol asszem ket siralyt es 2-3 tavoli motorcsonakot szedtem le. Ha erdekel valakit a raw megmutatom szivesen.
-
total90
Topikgazda
-
rekid
addikt
-
rekid
addikt
"nem volt épp nálam állvány" nem kell ilyenhez állvány, ezt majd utómunkában programmal össze lehet igazítani (persze azért törekedve a fotózásnál arra hogy nagyon ne mozogj közben bele. Valamennyi levágás lesz majd) Plusz azért érdemes mindig egy olyat is lőni hogy akár nem ennyire közel hozva az előteret akkor alaposan lerekeszelve (a diffrakcióval sem foglalkozva, saját használatra ráadásul úgyis le lesz méretezve) csinálni olyan képet ahol azért egy expóból is megvan a kép. Főleg egy több hetes fotótúra után, amikor amúgy is ezernyi jobbnál jobb kép lesz a végén, nálam azok amiket még összeillesztgetni is kell nagyon ritkán jutnak el a kidolgozásig (ezért lövök hdri-t is nagyon keveset (kb csak amikor biztosra veszem hogy ott valami nagyon jó téma és fényviszonyok vannak), meg panorámát is csak nagyon ritkán (mondjuk amúgy is vannak nagyon széles uwa objektívjeim, ritka is hogy szükség lenne rá)
Itt kellett volna állvány, a képen nem látszik de elég "nehéz" domboldal volt és a kép jobb szélén már nem túl szép látványú szálloda van, szóval kézből kitekerve fetrengve nem túl könnyű még csak hasonló expót sem lőni. Próbálkoztam rekeszeléssel, de túl közel voltak a virágok ahogy írtad. Legközelebb már okosabb leszek.
-
b.vr
őstag
Egyetértünk focus stacking kellett volna, ott a helyszínen nem volt épp nálam állvány és eszembe sem jutott.. Viszont itthon már persze fogtam a fejem. Eddig nem találtam értelmes leírást tájképekre vonatkozóan, hogyan is lőjük a képeket. Hány expó kell és milyen távolságokra, így köszi a tippet.
"nem volt épp nálam állvány" nem kell ilyenhez állvány, ezt majd utómunkában programmal össze lehet igazítani (persze azért törekedve a fotózásnál arra hogy nagyon ne mozogj közben bele. Valamennyi levágás lesz majd) Plusz azért érdemes mindig egy olyat is lőni hogy akár nem ennyire közel hozva az előteret akkor alaposan lerekeszelve (a diffrakcióval sem foglalkozva, saját használatra ráadásul úgyis le lesz méretezve) csinálni olyan képet ahol azért egy expóból is megvan a kép. Főleg egy több hetes fotótúra után, amikor amúgy is ezernyi jobbnál jobb kép lesz a végén, nálam azok amiket még összeillesztgetni is kell nagyon ritkán jutnak el a kidolgozásig (ezért lövök hdri-t is nagyon keveset (kb csak amikor biztosra veszem hogy ott valami nagyon jó téma és fényviszonyok vannak), meg panorámát is csak nagyon ritkán (mondjuk amúgy is vannak nagyon széles uwa objektívjeim, ritka is hogy szükség lenne rá)
-
rekid
addikt
hát (számomra) itt nem jól használtad ezt a kompozíciós technikát. Ez ugye arról szól hogy a nagylátó perspektívikusan rendkívül felnagyítja és dominánssá teszi az előtérben lévő egyébként kis méretű témát. Ez tölti ki a kép nemcsakhogy döntően nagy részét, de a leghangsúlyosabb részét, így számomra nagyon zavaró hogy defókuszban van... Szóval ilyenkor vagy extrém rekeszelés és jól kiválasztott pontra fókuszálni, vagy ha akkora a különbség hogy a lerekeszelés sem segítene, akkor fókusz-stacking kell (általában elég lőni egy előteret, egyet középre meg egyet a háttérre, de ki kell tapasztalni mert szituációfüggő lehet, főleg amikor ennyire kis téma van az előtérben) és aztán ezeket utómunkában összerakni.
Mert amúgy a kép jó lenne csak így (nekem legalábbis) elcsúszik a megvalósításon.Egyetértünk focus stacking kellett volna, ott a helyszínen nem volt épp nálam állvány és eszembe sem jutott.. Viszont itthon már persze fogtam a fejem. Eddig nem találtam értelmes leírást tájképekre vonatkozóan, hogyan is lőjük a képeket. Hány expó kell és milyen távolságokra, így köszi a tippet.
-
b.vr
őstag
hát (számomra) itt nem jól használtad ezt a kompozíciós technikát. Ez ugye arról szól hogy a nagylátó perspektívikusan rendkívül felnagyítja és dominánssá teszi az előtérben lévő egyébként kis méretű témát. Ez tölti ki a kép nemcsakhogy döntően nagy részét, de a leghangsúlyosabb részét, így számomra nagyon zavaró hogy defókuszban van... Szóval ilyenkor vagy extrém rekeszelés és jól kiválasztott pontra fókuszálni, vagy ha akkora a különbség hogy a lerekeszelés sem segítene, akkor fókusz-stacking kell (általában elég lőni egy előteret, egyet középre meg egyet a háttérre, de ki kell tapasztalni mert szituációfüggő lehet, főleg amikor ennyire kis téma van az előtérben) és aztán ezeket utómunkában összerakni.
Mert amúgy a kép jó lenne csak így (nekem legalábbis) elcsúszik a megvalósításon. -
rekid
addikt
-
rekid
addikt
-
cOxeR
Ármester
-
winhate
őstag
-
rekid
addikt
Igazad van. Később én is észrevettem de már nem tudtam szerkeszteni.
-
b.vr
őstag
-
total90
Topikgazda
-
rekid
addikt
-
rekid
addikt
-
nesa
veterán
-
rekid
addikt
-
total90
Topikgazda
-
rekid
addikt
-
total90
Topikgazda
-
rekid
addikt
-
rekid
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
12694 - 12601
12694 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Haladó fotósok digitális fényképei
- (kiemelt téma)
- Filmvilág
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Windows 11
- Másfél billió dollárra perli a Facebookot Amerika
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- További aktív témák...
- Új MSI 15 Cyborg FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB RAM 512GB SSD Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Gravity MS állvány + RØDE XDM-100 Mikrofon!
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Z790 / I5 14600KF / 4070Ti Super / 32GB DDR5
- FÉLÁRON! ÚJ/bontott 16" ProBook 4 G1AH Ryzen 5 220 16GB 256GB FHD+ GAR: 1év bővíthető
- Karcmentes Apple iPhone 17 Pro okostelefon Silver színben, 256GB tárhellyel, 100%-os akkuval, bevizs
Köszi

)
total90 +1.

![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/65535/54672120556_577ab57538.jpg)