- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
-
LOGOUT
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
Ez egy érdekes téma, de ha megnézzük a vírusokra adott immunitást, akkor elég nagy lesz a szórás. Vannak olyanok, melyek ellen elég egyetlen oltás és az már egész életünk alatt védelmet nyújt. De van olyan is, amit évente kell oltatni, mert nem igazán akar kialakulni ellene védelem. Az influenza is ilyen, mert durván mutálódik a vírus, de ott nem csak az oltással korlátozott a tartós immunitás, hanem a fertőzéssel is. A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladást okozó vírus viszont tudtommal nem mutálódik gyorsan, mégis 3 évente ismételni kell az oltást, mert csak addig véd megbízhatóan. Ezzel szemben, pl. a bárányhimlő esetén az átesés -és az oltás is- egész életre szóló védelmet jelent.
Éppen emiatt nehezen tudom összerakni, hogy akkor most pontosan mi is a lényeg az immunitásnál. Ha információ alapú lenne, akkor elvben minden fertőződés után életre szóló védelmet kéne kapjunk, de nem így van. Ha egyfajta "edzettségi" kérdés, -tehát pl. mennyi antitest kering éppen vagy ilyesmi-, akkor egyetlen olyan vírusnak sem kéne lennie, amlyik ellen életre szóló védelem tud kialakulni.
Viszont mind a két eset létezik. Egy virológus biztosan meg tudná ezt válaszolni.
-
Z.É.T.
őstag
Egyelemes, egyszer már írtam, de saját: szépségiparban dolgozva évente 3 durvább és még 2-4 enyhébb nyavalyám volt, emiatt sok pénzt is veszítettem, sokat bosszankodtam. Megelégelve ez, az első legkisebb jelre, hogy valamelyik vendég, vagy munkatárs beteg, elkezdtem maszkot hordani. (plusz a kollégák is szóltak, ha az érkezésem előtt volt bent beteg)
Ezen kívül, ha én, vagy bárki más vegyszeres hajkezelést csinált, szintén maszkoztam. Ez a kettő együtt így az éves munkaidőm kétharmada lett, amikor maszkban melóztam.
Fesztiválok és szabadtéri bulik ezerrel, házibuliból azonnal sarkon fordultam, ha valaki beteg volt, máshol (bolt, stb) nem figyeltem oda. Aztán covid-korszak, mindenhol maszk.
A kutyám pár napja lett 6 éve, hogy hozzám került. Eredetileg karácsony előtt mentünk volna, de totálisan ledöntött a flu 2 hétre. (ezután jött a maszkos korszakom)Nos, 6 év alatt 1 kemény és 1 enyhe "megfázásom" volt és a 2 covid. (az elsőt kórházból hozta haza a nagymama, akit mi gondoztunk, a második a kertben talált meg, húgom fiától)
Röviden: a saját tapasztalatom az, hogy SOKKAL jobb nem állandóan kitenni magunkat nagy dózisban a légúti fertőzéseknek, szabadtér - a covidot leszámítva - tök oké. A nem tökéletes maszk pedig alacsony dózis mellett tünetmentes lefutást hozhat, gondolom.
Nekem ez vált be, nem a korábbi ~250 betegség. (40 év alatt; állandóan beteg voltam, hiába a spirituális emelkedettség és 10 év biokaják, stb)
-
anyám azért nem immunológus
elég sok cikk volt már arról, hogy ez az "edzeni kell az immunrendszert" dolog hülyeség, nem "lustul el". gondolkodtam ezen (józan paraszti ésszel
), ez nyilván így is van, a köznyelvben picit félrefogalmazódik ez, mert olyan, mintha úgy edzenéd, mint a haránt-csíkolt izomszöveteid...
nem lustul el, egy adott vírusra valószínűleg nem reagált gyengébben akkor sem, ha három év fertőzésmentes időszak után futsz bele.
a kulcs inkább az lehet, amit a végén írtál: a részleges immunitások. szóval igen, minden fertőzés megterheli az immunrendszered (aminek ezzel együtt ezt bírnia kell: azért van), viszont nyersz valamilyen immunmemóriát, valameddig. ez viszont már számíthat, mert előfordulhat, hogy három kisebb fertőzés meg sem kottyan, egy nagy, amikor kvázi naivként találkozol valamivel, agyonb.sz. a covidnál akár szó szerint: a szervezeted sokat bír, de ha átrúgják egy határon, egyszerűen összeomlanak az alrendszerek és véged. és hát erre sajnos elég sok példát láttunk az elmúlt három évben.
szóval nem az immunrendszer lesz "kigyúrt", hanem részleges immunitást szerzel erre-arra, és ez lehet előnyös. megfordítva, nem ellustult a lezárások miatt, hanem esetleg kimaradtál pár szokásos körből és elvesztetted a részleges immunitásod, aztán amikor újra jött az xy vírus, kvázi naivként reagáltál rá, azaz rohadt beteg lettél.
-
Ringman
félisten
pl: What If COVID Reinfections Wear Down Our Immunity?
---
Study explores incidence, severity, and long COVID associations of SARS-CoV-2 reinfections
Overall, the results indicated that the severity of SARS-CoV-2 reinfections was similar to those of the initial infection, with individuals who experienced mild to moderate symptoms during the first infection having similar symptoms during reinfection, while individuals who experienced a severe initial infection having similar reinfection symptoms or succumbing to the disease after reinfection.
---
[link]
More than 650,000 deaths were registered in UK🇬🇧 in 2022! 9% more than 2019 -
Az "érdemes-e edzésben tartani az immunrendszer" kérdéskör kapcsán volt több ilyen cikk (főleg Ringman linkelte őket, de hirtelenjében nem találtam meg egyiket sem), amiből nekem az jött le, hogy minden immunrendszer által kivédett fertőzés (vagy teszem azt, oltás) amortizálja az immunrendszert (elfogynak a bevethető immunsejtek, a pótlásuk idő, meg olyankor rövidülnek a telomerek, meg halmozódnak a génhibák, stb.). Ez az amortizáció nyilván a súlyosság függvénye: egy oltás vagy nátha kisebb behatással jár, mint egy tüdőgyulladással megfejelt covid vagy influenza. Ebből nekem az jön le, hogy érdemes lehetőleg elkerülni a fertőződéseket. (Persze az érdekes kérdés, hogy mi a jobb, évente három közepes covid, vagy háromévente egy súlyosabb, ezt nem tudom.) Persze lehet, hogy a mamád kiröhögné ezt az elméletet: ha így van akkor nyugodtan mondd, elviselem.
-
Ringman
félisten
[link]
Interesting published in the BMJ on long COVID from Israel. Despite EHRs known to underestimate long COVID (these should be considered the lower bound), it shows -significant burden of symptoms in mostly young people with 'mild' COVID at 6mo-1 yr -
válasz
Ringman #67389 üzenetére
az első fele az sajnos vagy sem, de a működő biológia. minden vírusnál így működik. és igen, ezért is lesz jobb a stat.
a második, azaz a tartós kár, amit az immunrendszernek okoz, meg a long a kurrens kérdés most már, itt viszont nem lesznek gyors válaszok, és éppen ezért minden ilyen "részeredményt" csak annak kell tekinteni, ami.
-
-
-
Nálunk tavaly, amikor már egész €urópa oltotta az 5-12éveseket, találd ki, mi volt a kifogás az NHS részéről:
"Nincs elég ember, aki gyereknek tudna oltást beadni. Mondván a "gyerek hisztizik, fél, stb". Érdekes, ez még a csóri Mo-on se volt probléma.
Volt olyan olasz anyuka, aki hazarepült a gyerekével oltásért.... -
válasz
Hieronymus #67375 üzenetére
"A lényeg, hogy legyen egy alapimmunitás."
így van. az up-to-date antitestes állapotot el kell engedni. nem jött össze (szerintem nem is volt reális, de mindegy). marad az alapimmunitás, ami három esemény eredménye.
anyafej és én = 4, nagyobbik fiam = 2, kisebbik = 1. illett volna oltást fejleszteni a kicsinek is.
-
válasz
t72killer #67374 üzenetére
Saját tapasztalat illetve a környezetemben történt fertőzések tapasztalata.
A covid tagadó ismerősöm már egy hete erős influenzát kapott és az orvosa vett minta lapján ez egy erős influenza. Ami egy hétig tart. A szépséghibája a dolognak, hogy már el telt az egy hét. A hangja tipikus covidos.
Szóval ez az első fertőzése és elég lassan gyógyul. Oltása nem volt.
A nagymamát sikeresen fertőztem meg. Harminckilenc végén született. A cukorbetegség mellé már beszerzett néhány stabilabb problémát. Öt oltást kapott, az utolsó oltás kb egy hónapos volt.
A gyógyulás sebességében felülmúlt engem, az én három oltásom mellett. Nekem nem ment el a szaglásom, a nagymama nem érzett szagokat és ízeket pár napig.Azt gondolom, hogy...
Az oltás nem akadályozza meg minden esetben a felső légúti tünetek megjelenését. De megakadályozza a vírus tovább terjedését. Kellően gyorsan reagál az immunrendszer ahhoz, hogy csak nátha jellegű tünetekkel folyjon le a betegség.
Az oltás up to date szintjének van jelentősége, de az egy év lemaradásban lévő oltottság sem növeli jelentősen a kockázatot. A lényeg, hogy legyen egy alapimmunitás.A többiért meg nem érdemes aggódni. Maga az aggódás több kárt okozhat hosszú távon, mint egy covid fertőzés. Okoz is, mert úgy tűnik felgyorsítja az időskori elbutulás folyamatát.
-
válasz
Ringman #67373 üzenetére
Ez így tálalva azért eléggé reklámszagú. És nagyon gyanús, hogy egy rakat "study" így közelíti meg, ahelyett, hogy "az árfolyam 30-40-50x-es a variánsazonos neutralizációhoz képest" - ami a valóság, és ami a gyakorlati védettség szempontjából lényeges.
Tény, kb ott állunk rahedli oltással (beleérve bivalens ba.5-öst, ami €urópában nem is kapható!) kombinált átesésekkel, mint ami pont egy éve 2 csupasz dózis kontra omikron helyzet volt. Akkoriban a csapból is az folyt, hogy az úgy tarthatatlan, meghogy ha nem mész boosterre +döglesz és persze nem utazhatsz. Most nagyon érdekes, fülük botját se mozgatják se a gyártók se a hatóságok, hogy továbblépjünk. = nyomjanak ki egy bq-xbb boostert, és legalább azok olyat kapjanak, akik egy év után újra vennének már fel valamit.
-
Ringman
félisten
válasz
t72killer #67372 üzenetére
[link]
Summary of the 8 lab studies for the bivalent BA.5 vaccine booster vs original. Neutralizing antibody (nAb) levels vs BA.5 and XBB variants All 5 live virus studies showed significant increase (3-8 fold) nAb increase for bivalent vs BA.5 and some cross-immunity vs XBB
-
.
Váá, aznemővót, hanem a gyíkember alteregója, amivé a grafénspirálláncfűrészek mutálták
!!44!4!444
ON: Ez még csak a sima xbb, nem xbb.1.5, a bivalens cucc nem tűnik teljesen haszontalannak (forrás) :
Itt érdekes módon immunkerülés szempontból az xbb.1.5-öt nem mérték rosszabbra az xbb-nél:
Nekem marad a kérdőjel, hogy a nemrégiben legyúrt szaglásvesztős cucc miafrász volt: ha nem covid, akkor lehet benéznék egy szurira, ha covid, akkor biztos nem. Feltételezett fertőzés után hány héttel érdemes antitesteket nézni (otthoni vércseppes teszt, semmi drága laboros cirkusz)? -
na, urak: tegnap itt a frászt hoztátok rám, ezért írtam Csatravinak, aki él és virul, csak - eléggé el nem ítélhető módon - nem óhajt már napi szinten foglalkozni a "kell-e oltás" és egyáltalán a covid témával.
"lacafaca is lenyugodhat. Nagyon tévúton jár.
"
szóval akkor tartom, amit írtam tegnap is: örüljünk annak, ami van, lehetne ám sokkal rosszabb is.
-
Itt linkeltem egy olvasmányosabb cikket, ha szeretsz olvasni. Ha nem
, akkor bennem az a kép alakult ki, hogy a covid ugyan nyakló nélkül terjed az állatvilágban is, viszont az egyik fajról a másikra ugrás extrém ritka, mert a vírus alkalmazkodik a gazdaszervezethez (fajhoz), ami miatt más fajokat rosszul fertőz. Viszont az, hogy sok tucat fajban mutatták ki eddig, az arra utal, hogy ha ritka is, előfordul. Ugyanakkor emberre visszaugrást eddig csak egy(?) esetnél igazoltak (szarvasról), de az emberek között nem terjedt tovább. (Illetve az Omikron eredeténél az az egyik potenciális eredettörténet, hogy egérről ugrott vissza, de ez nincs igazolva, és mostanában mintha inkább a krónikus fertőzés elmélet lenne a favorit. De nem értek hozzá!)
(Az állatról visszaugrásnál alighanem már az is korlát, hogy van immunitásunk. Viszont az nem tudom, mennyire zárható ki, hogy egyes gének viszont terjedjenek (eleve fertőzött emberre történik az átugrás, és noha az állati vírus az emberben nem is tud elszaporodni, egyes génjei átkerülhetnek az emberi vírusba.) Ennek lehetőségét a vírus eredeténél vetették fel.)
-
Vesa
veterán
Az állatokban evolúciózó Sars-Cov-2-ről nincs frissebb infó? Engem igazából az aggaszt. Azt már tudjuk, hogy fertőzi az állatok egy bizonyos szegmensét is, és azt is, hogy onnan vissza tud cuppanni az emberbe, Ennek általában nem szokott jó vége lenni. Ennek ellenére, mintha ezt a területet kevésbé kutatnák, de lehet, hogy tévedek, nem vagyok naprakész sajnos.
-
válasz
t72killer #67362 üzenetére
Nálatok (UK) van jelenleg 4,5% covid fertőzött, ami úgy 3 millió. Tudjuk azt, hogy az elmúlt év során soha nem volt 900 ezernél kevesebb. Szóval mondhatjuk azt, hogy az elmúlt évben a lakosság körülbelül 2%-a volt átlagosan fertőzött. Ha feltételezzük, hogy az UK nem egy különleges hely, azaz kb. az egész világon ilyen lehetett az elmúlt évben a helyzet, akkor egy átlagos héten a világ Kínán kívüli részén 132 millió fertőzött van átlagosan. Ha feltételezzük, hogy az átlagos fertőzés két hétig kimutatható (az NHS statisztika ezt méri), akkor az elmúlt évben a világ Kínán kívüli részén volt legalább 3,432 milliárd fertőzés. Az elkövetkező 3 hónapban jön mondjuk 1 milliárd fertőzés Kínából (valamennyit azért a kínai oltások is érnek - most is oltanak), és ehhez jön még a világ fennmaradó részéből 858 millió. Azaz 15 hónap alatt lesz 5,29 milliárd fertőzés, aminek 19%-a lesz Kínában.
A gyenge immunizáltság pedig éppenséggel nem kedvez a veszélyes variánsok kifejlődésének. Ugyanis jelenleg az immun kerülő variánsokat tartjuk veszélyesebbnek, márpedig az immun kerülés gyakran a terjedőképesség rovására megy. (Ezért nem terjedt sokáig az XBB: remekül elkerülte az immunválaszt, csak rosszul kötődött az ACE2 receptorhoz, ezért könnyen kiszorították az olyan mulya változatok is, mint a BQ.1.) Kínában jelenleg könnyedén terjed a BA.5 is, ezért hiába kifinomultabb a BQ vagy az XBB (vagy valami nekik megfelelő), egyelőre nem fog tudni teret nyerni, mert a BA gyorsabb. (Véletlenek persze mindig vannak.) Ha pár hónap alatt mindenki átesik a BA/BF-en, akkor persze új helyzet lesz, viszont az a helyzet már nem sokban fog különbözni a világ többi részétől.
(Amúgy az XBB sztorinak az a vége, hogy a tudósok már régóta tudták, hogy az immun kerülésért felelős pozíción elvileg állhatna egy olyan aminosav is, ami jól kötődik (az összes többi rosszul), viszont annak a fehérjének a kódolásához egy kettős mutáció kellene (két bázisnak kellene szinkron változnia) az RNS-ben, ami nagyon ritka. De végül csak összejött, és azóta terjed az XBB.1.5.)
-
Vesa
veterán
A kiindulás megint az volt, hogy "lám, nem kell oltani, igazam lett, mert ÉN nem haltam meg" (kb. by laca). Ami ugye eleve marhaság, pár. hsz.-el korábban vázoltam, hogy miért. A Covid soha nem volt 100% mortalitású, soha senki nem állította, hogy aki nem kap oltást, az 100%-ban meghal. Az 1.0 Vuhanira is legrosszabb scenario-ként 10% mortalitási rátát vizionáltak -az akkori minimális tudás mellett-, ami 100-ból 10 halottat jelent. Végül ennyi sem lett, de így is tízmilliókkal végzett...eddig, és még messze nincs vége. Nem beszélve a longról és egyéb utólagos hatásokról. Tehát az, hogy sokan túlélték oltás nélkül is, teljesen természetes, szinte minden vírus így működik. Valakit megöl, valakit nem. Az oltással azt csináljuk, hogy azokból akiket egyébként alapból megölne, jelentős mennyiséget megmentünk (jobb esetben végleg elimináljuk a kórokozót a Föld színéről, mint a fekete himlőt). A konteósok, antivaxerek ezt nem értik meg.
Engem az zavar, hogy valaki még mindig itt tart. "Én is mentem 250-el kanyarban, nem haltam meg, tehát biztonságos ezt csinálni, nincs itt semmi látnivaló"...Falra mászok az ilyen ostobaság láttán.
-
-
válasz
kpityu2 #67358 üzenetére
Kínából 2020 óta nem terjedt variáns. Valójában ami 2020-ban először nagyobb esetszámmal elterjedt (Európában), már az is egy továbbfejlesztett típus volt, a D614G, amit talán európainak is hívtak. Ahány cikket olvastam a jelenlegi kínai helyzettel kapcsolatban, az mind hangsúlyozta, hogy nemcsak Kínában van járvány, hanem máshol is, és bárhol alakulhat ki új variáns. És pillanatnyilag Kínában várják a legkevésbé, mert kisebb a víruson a szelekciós nyomás (kevésbé kell meglévő immunitást kicselezni), illetve nincsenek még hosszú lappangó fertőzések, ami az új variánsok kifejlődésének egyik valószínűsített forrása.
A variánsokat pedig távolról is lehet monitorozni, ha szűrjük a kínai utazókat; ez jelenleg is folyik, és az így nyert adatok alátámasztják azt, amit maguk a kínaiak is állítanak (vagyis hogy ismert variánsok, elsősorban a BF.7 és a BA.5.2 terjednek náluk.)
-
lacafaca
addikt
válasz
lafaty80 #67341 üzenetére
nem távoztam, ide elég ritkán írtam egyezség okán...csak ha megidéz valaki, reagálok. a topikomból meg nem önként...meg is döglött. nem, nem kezdődik nyugi, nem kell leírni a nickemet és soseláttok (amúgy meg megjelenek, aztán jöttök mint a muslicák a cefrére, bérbe upolok
)
-
-
Többlethalálozás (UK).
Excess deaths in 2022 among worst in 50 years
(650 ezer haláleset, ami 9 százalékkal magasabb, mint 2019-ben. (Pedig volt közben két év, amikor több mint 200 ezer "zömmel idős beteg ember" halt meg idő előtt.)) -
évi három az scifi, tavaly ha nem volt legalább egy tucat családi kör, akkor egy sem. persze ezekből minket egy sem rángatott meg igazán, és a gyerekeket is csak az influenza jobban.
viszont ezt a három hét magas pulzusos gyengeséget én nem kérem
, a flu nálam egész máshogy fut le, 2-3 nap láz, aztán csá.
-
-
daneel_hu
addikt
-
válasz
daneel_hu #67346 üzenetére
ámen!
tavaly januárban csak icipici torokkaparás volt, észre sem vettem volna, ha nem a fiam kezdi, úgy, hogy kontaktszemély volt. teszt atomhalványan pozitív.
aztán márciusban fekete T csík, akkor 3 napig gyengeség, hidegrázás (hőemelkedés is alig), torokfájás, fejfájás. nem volt semmi vész, de jól sem esett, de még férfihalál sem volt.
-
daneel_hu
addikt
"3 oltásom és legalább 1 átesésem van, bizonytalan vagyok, hogy kell-e most nekem még bivalens zsuga. persze, ha kiterít a fertőzés, akkor kellett volna
"
Sport, sport, jó kaják, stresszmentes élet (haha
, feleséggel, gyerekekkel)... + heti masszázs.
Na szóval szerintem Neked nem kell oltás. -
mpo
veterán
WHO: Európában is terjed az új omikron alvariáns.
Azt mondja, a kínaiak utazása miatt nem kell aggódni Európában:
"A rendelkezésre álló információk szerint a Kínában keringő változatok megegyeznek az Európában és máshol már ismert változatokkal."
[link] -
válasz
lacafaca #67334 üzenetére
basszus, Csatravi tényleg együtt nyomta velünk sokáig.
hát, remélem, hogy egyben van(az némileg aggasztó, hogy nem csak a topikból távoztak, hanem egyszerűen nem léptek be azóta)
.
az oltásos eszmefuttatásod nagyon gáz, pontosan tudnod kell, hogy a statisztika nem így működik. lehet egy sejtésed a mikrokörnyezeted alapján, de aztán azt igazolni kell, és az már nem menne. azért a kórházakból elég jó rálátás van erre, anyám meg ott van, nem kell máshonnan megfejteni (aki kellően szarul van, előbb-utóbb oda kerül azért nagy százalékban). meg hát az egész család és kapcsolt részeik oltott nálunk, minden ágon.
több halott oltatlant tudok, oltottat meg a környezetemben egyet sem, viszont egy astrás stroke valóban volt a kollégáim közül, ahol olyan 70%, hogy az oltás volt (volt azért műtétje előtte közvetlenül és nem 100%).
-
válasz
Ringman #67332 üzenetére
K.rvajó... Mennyibe is kerül egy adag előállítása, vmi 10$? És azt se mondhatjuk, hogy a fejlesztés árát kébe behozni, mert azt már 10x-esen behozták.
Erre (+arra, hogy a rég lejárt cuccokat erőltetik még mindíg) már mondhatjuk, hogy gyógyszermaffia/lobbi.
#67335: a szellőztetéssel, légtisztítással 100%-ban egyetértek
-
WHO, szóval nem mérvadó.
Statement – Science, surveillance, responsibility: the essentials to addressing the ongoing COVID-19 challenge
(Kina nem veszélyes, terjed az XBB.1.5 Európában, kellene továbbra is monitorozni (gén szekvenálás is), oltani, maszkolni, szellőztetni, időben gyógyítani.)WHO meeting to decide on COVID emergency set for Jan. 27
(Eldöntik, hogy a covid még mindig globális veszélyhelyzet-e.) -
lacafaca
addikt
pár oldalba beletekerve a két topikban...nem tartott túl sokáig:
[link] [link] [link] [link] ...akinek van kedve folytassa, biztos lesz még...
tudom semmit nem jelent, hogy rég jelentkeztek be.
feltűnő pár tag eltűnése is, akik foggal-körömmel harcoltak velem, aztán hipp-hopp, angolosan távoztak a topikokból. vagy megunták, vagy tapasztaltak ezt azt és már nem olyan nagy a mellény...persze ez sem jelent semmit. akinek bármi baja lett, soha nem fogja bevallani nem csak itt, még magának sem, max ráfogja bármi másra.
sajnos köreimben is van tapasztalás, nem is egy és van akinél nem gyenge (főnökasszony jár hozzá beadni a vérhígítót és csak 44. gondolom gondolod mi után, ja és kijelentette a nagyfaluban a sebésze, az oltáson nyerte🤯/sajnos anyám-apám sincs túl acélosan manapság, karikor öcsém -az oltott- is viccelődött, hogy tuti agyrákja van, annyit fáj a feje)....nincs közöttük oltatlan, pedig nem ismerek már olyan embert, aki nem esett át a halálos dögvészen és olyan oltatlan ismerősöm sincs, akinek bármi baja lenne mint longos, persze egy oltatlan is letagadhat bármit. szerencsére én halottról sem tudok, szóval egyelőre örüljünk valóban, amíg lehet...bárminek. -
Ringman
félisten
Moderna plans to sell Covid vaccines for $110-$130 in the US.
-
Én lassan felvenném a ba.5 boostert ha már jobb nincs. pont egy éve kaptam a 2. oltást, de ez a csodás brit eü még ba1-est is macerásan adna. Szánalmas.
Egyébként 99%, hogy 2 hete covidos voltam, 2 napig semmilyen ízt-szagot nem éreztem - soha semmitől nem volt még ilyenem. Veszek valahol vércseppes antitest-tesztet, mert az antigén semmit se mutatott.
-
mellesleg itt a "környéken" most mindenki beteg. tavaly ilyenkor ugyanez volt, a gyerekek a sulikezdés első napján megfertőződtek, és most sem adok sok esélyt rá, hogy megússzuk.
-
+"egyebek": wrexit és az évtizedes pénznyomda miatt egy összegben a világra szakadó infla. Az eü dolgozók egyáltalán nem boldogak az effektív fizetésCSÖKKENTÉStől.
És igen, minden telibesz.rása megy: faluháza ajtaján nagyban kiplakátolva, h nekik milyen menő légtisztítógépük van. Látni persze nem láttam, bekapcsolva főleg nem.
"Vannak tragédiák, amik méltók az emlékezésre"
Gondolkodni, tanulni, változtatni nem szeret az emberiség, főleg ha az még pénzbe/profitkiesésbe is kerül. Pearl Harbort, 9/11-t tökéletesen rá lehetett kenni egy külső ellenségre. A covidot, ahogy alakult(!) nagyrészt a saját hülyeségünk alakította így. A "példásan oltott" britek esetében többszörösen is:
- alapból elhanyagolt, majdhogynem magyar színvonalú eü
- majdnem magyar színvonalon egészségtelen életmód, elhízás (ugye Laca mester valós bölcsességei kopogtatnak)
- birkanyájkísérlet
- gyerekek érintettségének fafejű tagadása, iskolába rángatása delta csúcs idején, oltásuk halogatása
- booster oltás erőltetése amikor semmi szükség nem volt rá,majd elérhetetlensége, amikor már kéne....
-
With a recent rise in Covid cases and the NHS in trouble, here’s how to end the culture war on face masks
(Briteknél épp összomlóban az egészségügy (covid+influenza+egyebek), amin segíthetne a maszviselés, ha nem állna a hülyék meg egyes politikai csoportok kereszttüzében. Mondjuk én nem hiszem, hogy a javasolt megoldás működne...)A múltat végképp eltörölni.
For better or worse, the pandemic seems slated to fade from our collective memory
(A szerző azon filózik, hogy vannak tragédiák, amik méltók az emlékezésre (Pearl Harbor: 2400 halott, 9/11: 3000 halott), és vannak amik nem (Covid-19: 1 millió halott).) -
válasz
UberMutant #67325 üzenetére
de én meg tényleg nem arra utaltam, hogy senki sem halt meg, vagy hogy senkinek a családjában sem haltak meg. mozsónál is nemrég ütött be a villám, az én ismerettségi körömben is haltak meg. nem hiszem, hogy bármikor bagatellizáltam volna a járványt, vagy a sars-cov-2 vírust, sőt.
annyit mondtam, hogy még ennél is sokkal rosszabbra számítottunk, úgyhogy örüljünk annak, ami van. te az egészségügyben dolgoztál, ha jól emlékszem, nem csodálom, ha munkát váltottál. de itt vagy!
-
UberMutant
őstag
-
válasz
UberMutant #67322 üzenetére
a topikról volt szó...
-
Z.É.T.
őstag
Én majd írok erről egy hosszabbat "in my eyes", csak miután az utolsó szobát is teljesen bepakoltuk, most rájöttek anyumék, hogy le kellene cserélni a parkettát járólapra, úgyhogy éppen kifelé pakolom, aztán feltépem a 'kecibe a parkettát, hogy aztán felkaparhassam a bitument.
Itt minden f@sza! -
mpo
veterán
Nem kötözködni, meg reszelni akartam, csak túl bátor volt az általános kijelentésed.
Bármiben meghalhatunk, nem csak a vírusoktól és nem is fogjuk kideríteni, ha egy topiktárs meghalt.
Pár kattintás után találtam egyet, aki (Utoljára belépve 2022-05-07 13:07).
Ha én 8 hónapig nem lépek be, akkor biztos lehetsz benne, hogy meghaltam. -
mpo
veterán
-
a mentális részen egyébként érdemes mindenkinek elgondolkodnia picit. úgy értem, elég sok szar tört ki a világban az utóbbi 3 évben, minden bizonnyal fog is még (ha egy dominó beindul...), és az ember hajlamos észre sem venni, hogy egyre rosszabb kedve van, mert olyan, mint a béka a fazékban.
itt a topikban is sok a negative vibe
, pedig komolyan gondoltam, amit írtam: 3 éve ilyenkor mindenki azon agyalt, hogy vajon tényleg megmarad a szűk családja, ő maga vajon túléli-e, kuka lesz-e a tüdeje stb. és bár szedte és szedi az áldozatait a vírus, mert erős cucc, de mégis itt vagyunk mindannyian. őszintén, hányan fogadtak volna nagy összegben arra, hogy senkit sem lő ki a topikból?
szóval, örüljünk picit annak, hogy minden szar dacára egyben vagyunk...
-
vazze 16 új hsz, mondom kitört egy újabb hullám - ja nem, csak laca tért vissza
-
kolopele
nagyúr
Beszélhetsz az ilyeneknek. Az én egyik ismerősöm az influenzába halt bele pár éve, mondván nem oltatja be magát, mert attól mindig jó két hétig fáj a térde. Mi is lett volna a jobb megoldás? Vagy itt van a reumatológián dolgozó hölgy nálunk, a lánya nem volt hajlandó a covid elleni oltást beadatni, és belehalt fiatalon. Én is néha leírtam azt ugyan, hogy nem kizárt, hogy rám nem hatott volna valamiért ez a vírus, hiszen nejem kétszer is kifeküdt, én meg nem, de inkább beoltattam magam háromszor, biztos ami biztos alapon (nejemnél meg ki tudja mi lett volna, ha nincs beoltva). Tény, azóta jelentkezett pár furcsább tünet, ami lehet akár az oltástól is, de állandó ami megmaradt már csak a szív ritmus körül van, de azt szerintem betudhatom inkább az alapbetegségemnek (múlt héten voltam CT - n vele, semmi változás, vérkép tökéletes), ami születési, plusz a kornak, hiszen ahogy öregszünk, a szerveink is öregednek.
-
Vesa
veterán
válasz
lacafaca #67304 üzenetére
És ez mit bizonyít? Az Ebolába, Fekete-himlőbe sem halt bele mindenki, úgy kb. 30-40% túlélte, tehát vonjuk le a következtetést, hogy ha abba a 30-40%-ba tartozol, akkor az egész téma nem is létezik, nincs vírus, nincs veszély. Az ne zavarjon, hogy a másik 60-70% meghalt. Látod, még ennyit sem tudsz a világról vagy a biológiáról, virológiáról, és nagyjából semmiről sem.
Baráti körben pedig meghalt egy férj/apa, mert antivaxerek voltak és nem oltatták be magukat, a feleség még örült is neki, hogy hazavitte a betegséget, mondván túl lesznek rajta pikk-pakk. 2 hét múlva halott volt a férje, hátrahagyva egy 6 éves gyereket. Jellemző az agyműködésre, hogy ennek ellenére mai napig konteós a csaj, grafénoxid pengékről és a szokásos hülyeségekről posztolgat...immáron egyedül.
-
kolopele
nagyúr
válasz
lacafaca #67304 üzenetére
Tudjuk, hogy nem szeded marékszámra a "bogyókat" meg hasonlók, a te dolgod mit csinálsz, a baj ott kezdődik, hogy azt gondolod bármit is konyítasz a virológiához, és kétségbe vonod a tényeket. A covid nem egyformán terít le mindenkit, van aki meg sem érzi, van aki meg kifekszik tőle hetekre vagy belehal, de nem ritka, hogy maradandó szövődménye marad vissza (a gének kapcsolata lesz a fő láncszem nyilván, de annak a kutatása hosszú évekbe telik, így az egyetlen amit lehetett tenni az az oltás és a maszk volt, meg a "bogyók"). Szóval jobban tennéd, ha nem akarnál ennyire okosnak tűnni, mert akárhogy is nézzük, az eddig elért eredmények (a covid szelídülése) főleg az oltásoknak és a maszkhasználatnak köszönhetőek, na meg persze a távolságtartásnak. Én bízom abban, hogy Jakab professzornak igaza lesz most, bár egy intenzívebb influenzajárvány plusz covid keveredése sem lenne éppen leányálom.
-
-
lacafaca
addikt
válasz
t72killer #67302 üzenetére
én? 😂 nem én szedem marokszám a bogyókat, meg fújkálom magamba a sok szart, sőt el kell keserítselek, nekünk már rég egy távoli emlék ez az egész. sőt a lassan két évvel ezelőtti enyhe kis átesés óta még egy hőemelkedés sem volt itthon kopkopkop...neem tankos, nagyon el vagy tévedve. mentálisan is a béka segge alá kerültetek, elég itt, meg a harcos topikotokba beleolvasni...de lelketek rajta, bizonyára mindenre van megfelelő válaszotok, ami igazol titeket és mutogathattok bőszen az "idiótákra"
-
gyerekek, nyugalom már.
ő sem halt meg oltás nélkül, mi sem oltással, örüljünk, hogy élünk
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI Mavic 2 Zoom drón, gyári dobozában, 4 db aksival és táskával eladó
- DJI Mini 4 pro drón - új állapotban, 2027-ig garanciával
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- Ùj - DJI FPV Drone - 0h repülési idő
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest