Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:20:12

LOGOUT.hu

TP-Link WR1043ND - N450 router

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60251) MoRT2195


MoRT2195
tag

Ja és amúgy azt se tudom miért töltögetek le most ilyen bin, meg md5, meg tököm tudja milyen fájlokat? Feltettem pár kérdést, aztán most ott járok, hogy tallózgatnom kell... A menet végén majd kapok egy txt fájlt, amiben benne van a válasz, vagy micsoda?

Steam: Ricsi2195 || Xfire: farkasricsi || Origin: MoRT2135 || Uplay: Mort2195

(#60252) suste válasza MoRT2195 (#60250) üzenetére


suste
veterán

1 dologban nagyon igazad van, hogy a leírás tényleg nem a számítógéppel most ismerkedőknek van.
A leírás feltételezi, hogy annyira ismered a routeredet, hogy tudod hogyan kell frissíteni a gyári szoftverét.
Ha nem tudod, akkor nézd meg a gyári leírást.
Azzal hogy csinálok egy totál szájbarágós readme-t, azzal mindenkinek bajt okozok:
-a felhasználóknak, mert azt hiszik, hogy minden majd így le lesz írva, és hogy 0 utánaolvasással minden rendben lesz, pedig nagyon nem így van
ha az installnál elakadsz, akkor utána irdatalan sok problémád lesz, aminek az lesz a vége, hogy szar az egész (kivéve ha mégis utánaolvasol)
-magamnak és az itteni segítőkész embereknek, akik 1000-edszer is leírhatják ugyan arra a kérdésre a választ, és jóformán mindent megcsinálhatnak majd helyetted, mert te nem vagy hajlandó utána/visszaolvasni, vagy használni a keresőt.

Ha nem hallottál még az MD5 ellenőrzésről (a fájl épségéről ad információt), akkor az első megoldás a GOOGLE. Tuti, hogy magyar leírást is találsz hozzá. És van a weboldalon egy APPS mappa, ahol pedig megtalálod a szükséges programot is, ha esetleg nem találnál a weben (ez egyébként kizárt:) ).
De már legalább ez is haladás, hogy konkrét kérdésed van, és nem azt mondod, hogy ez nekem nem megy....
9 éves lányomnál küzdök most azzal, hogy mindenre rávágja hogy ő ezt nem tudja és nem csinálja. Kérdezzen konkrétan, és fogadja el az iránybamutatást, de felejtse el, hogy megoldom helyette a házifeladatot.....
Szóval a CUSTOM fw az olyan mint az iskola. El kell végezni a leckét, meg kell érteni kicsit a működését, és akkor meg fogsz vele mindent oldani amit szeretnél.
És ha arra gondolsz, hogy én nem segítettem neked, akkor nagyon tévedsz, mert iszonyat sok munka van az FW-kben, hogy sok dolog le legyen egyszerűsítve. (Esetleg próbálj ki egy alap openwrt-t.)

(#60253) Headless válasza MoRT2195 (#60251) üzenetére


Headless
őstag

Szia!
Azért töltesz le .bin fájlt-t mert a router gyári firmware-e nem képes arra, amit te halottál, ezért javasolta intruder suste által készített fw-t. A .md5 fájl meg egy ellenörző összeg, hogy nem sérült- e letöltés közben a .bin fájl. Betallózni azt a fájlt kell, amit intruder linkelt, méghozzá a firmware frissítés menüpontba.
*-squashfs-factory.bin

Md5 ellenőrzés nem kötelező, de erősen ajánlott, windows alatt keress rá valamilyen programra, md5sum checker vagy valami. Linux alatt pedig a fájl tulajdonságainál is írja. A többi readme azért beszédesebb, mint az install, és sokkal érthetőbb, ha már te is látod a rendszert, és elkezdesz vele ismerkedni...(mármint a webes felülettel)

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#60254) Balázs1986 válasza MoRT2195 (#60250) üzenetére


Balázs1986
addikt

Ne vedd bántásnak, de ahogy nézem, a szakik próbálnak visszafogottan célozgatni, de ha ennek ellenére is belevágsz a dologba, szerintem az előzmények alapján jó pár napi szabadidős tevékenységedet áldozod be a célig (már ha eljutsz addig), ha ezt nem fontolod meg:
az OpenWRT egy tipikusan olyan dolog, hogy bele kell ásnod magad legalább egy minimális szinten ahhoz, hogy használni tudd arra, amire neked kell. Nem csak magába a firmware működésébe (amihez a readme fájlok bőven elegek kellenek, hogy legyenek annak, akinek ez a fw ajánlható), hanem az IP hálózatokba is, legalább legalapvetőbb működés szintjén. Ezek a custom firmware-ek, amiket telepíteni lehet a router-re (akár a Suste-féle, akár egyéb) tartalmaznak egy alap konfigot különböző előtelepített csomagokkal, amikkel adott funkciók elérhetők és használhatók. De ezeket is be kell tudnod állítani úgy, hogy konkrétan a te hálózatodban működőképesek legyenek, mert nem bedugom-és-megy alapú. (Én pl. napokig szívtam egy szimpla port forwarding összehozással, pedig elvileg még értenem is kellene hozzá). Illetve meg kell tudnod határozni, mire nincs szükséged, és azt kiszedni, mert minden feleslegesen futó folyamat leállítása sokat jelenthet egy ilyen kis jószágnál (bár ez is benne van valamelyik readme-ben).
Ha neked tényleg csak a stabil hálózat, a HDD elérése, és torrent seed futtatása a cél, anélkül, hogy különösebben önállóan beleásnád magad a dolgokba, akkor a megosztást meg lehet könnyen tenni gyári fw-vel is az USB nemjuteszembe menüpont alatt, a torrentet viszont OpenWRT-vel is csak erősen korlátozott szinten (10-12 seed-elt torrentnél már hajlamos nyögve nyelve menni a router, hiába vannak kilőve a nekem felesleges szolgáltatások, ill. van SWAP bőven).
Ha nem akarsz szívni, szerintem nálad a legoptimálisabb egy gyári fw, megosztáshoz+torrenthez pedig egy NAS beüzemelése lenne a legjobb. Ajánlom a Rapsberry Pi 2 nevű (passzív hűtéses) mini PC beüzemelését, bőven elég nagy kapacitása van rá, hogy torrent szerverként működjön, illetve a megosztás is mehet róla, meg DLNA, meg kb. akármi. Ráadásul, ha jól tudom, ingyen Windows 10 is fog érkezni rá (vagy már van?)
Hosszú távon valószínűleg nekem is ez lesz a megoldás, a 1043-on való szervereskedés csak ideiglenes, mert egyszerűen nem erre való (bár a DLNA lehet megmarad rajta, tökéletesen megy 1080p-vel is).
Bocs, ha hosszúra nyúlt a szövegelésem.

[ Szerkesztve ]

(#60255) Headless válasza Balázs1986 (#60254) üzenetére


Headless
őstag

Azért olyat ne ajánljunk, ami nem létezik, és ne csábítsuk a "windows 10"-es Pi2 felé, ugyanis az nem rendes windows 10 hogy is lenne, elvégre nem x86/x64-es processzor van benne (grafikus felülete sincs...). Másrészt raspberry Pi-t szervernek, nem sok értelme van... USB2.0 amin osztozik a 10/100-as lan adapterrel szóval felejtsd el, hogy az gyors lesz, persze egy routernél gyorsabb(akkor tényleg valami rendes nas, vagy másik kártyaPC, ami inkább szerver feladatokra van)..És nehogy azt hidd, hogy egy ilyen mini pc-vel kevesebbet kell foglalkozni, ezekkel még többet kell, mint egy openwrt-vel, azért viszonylag rendben van az openwrt, suste buildben ha a mountolást, meg csinálod rendesen, akkor már csak el kell indítani, a transmissions-t és a dlna-t és már kész is vagy... Hát azért a portforward az minden routeren ugyanúgy néz ki kb... Ha tudja, az embert mit akar és miért, akkor nem okozhat az gondot.

Egy suste fw, kb 30 perc alatt beállítható ddns-el, forwardokkal knock-al, dlna-val, transmissionnal. Persze ezt a tempót, kb suste és én tudjuk tartani, (ismerjük a zugjait a kiegészítő webes felületnek). De egy hozzáértő is hamar elboldogulna. Egy nem hozzáértő, kis utánaolvasással, és némi angol nyelvtudással, valamint logikával megtudja oldani szerintem maximum 1-2 délután alatt.

Transmission persze korlátozni, kell, de én nem tapasztalok lassulást. Ehhez a jól lekorlátozott kliens kell, nah meg az igény sem lehet egy PC szintjén.

[ Szerkesztve ]

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#60256) suste válasza Balázs1986 (#60254) üzenetére


suste
veterán

Egy dologra reagálnék csak: havalakinek nem megy a magyar readme alapján a router flash, akkor az Rpi beállítás menni fog szerinted (bármelyik linux oprendszerről is beszélünk)?
A többivel teljesen egyetértek.

JA! Nekem 300 torrent van bent a TM-ben, és nem lassú tőle. Mint mindenben, itt is a jó beállítás a lényeg!

[ Szerkesztve ]

(#60257) Balázs1986 válasza suste (#60256) üzenetére


Balázs1986
addikt

Épp azért írtam a Pi 2-őt, mert arra van/lesz Win10, abban az esetben pedig elvileg sima ügy. Ha mégse lenne rá, akkor igazad van, kiesett :)
300? Az szép :D Lehet, hogy nálam az a baj, hogy az a 8-10 ami van, az olyan, hogy azért hagytam meg, mert folyamatosan töltik, és engedem is egyszerre. A többi gépről megy, ez csak olyan munkaidő-beli/éjjeli arányjavító nagy sávszéllel kiengedve. De akkor játszom a szálakkal, meg a sávszéllel, hátha kihozok valamit belőle :)

[ Szerkesztve ]

(#60258) suste válasza Balázs1986 (#60257) üzenetére


suste
veterán

persze nem mind a 300 aktív:)
de pont arra jó, hogy megfelelő legyen az arány egyes helyeken:)
szálak: minél kevesebb, annál jobb!!! az alapbeállítástól feljebb állítani semmiképpen nem ajánlott, inkább még visszább kell venni (20/10)
szerintem ha már swap kell a TM-hez, akkor már nem erre a hardverre van szükség
a router tényleg nem szerver, csak arra alkalmas, hogy egyszerre egy torrentet egész jó sebességgel (főleg a hardverhez képest) le tudjon tölteni, és jó sokat seed-ben tartson
akinek ez nem elég, annak szerver kell (kártyapc vagy NAS)

(#60259) Balázs1986 válasza Headless (#60255) üzenetére


Balázs1986
addikt

Én úgy tudtam, hogy egy ARM verziós Win10 jön ki rá (mint anno a Win RT), grafikus felülettel (most már csak azért is rákerestem, youtube videók alapján úgy tűnik, hogy kijött rá a Win, van is neki GUI, és egész baráti).
Azért gondoltam, hogy ezzel könnyebb dolga lehet, mert ha a Win logikához szokott és abban elboldogul, akkor már eleve előnye van (ezen a ponton mondjuk előzetesen feltételeztem, hogy a GUI Win-szerű).
A portok terén a 10/100 miatt biztosan gyengébb, mint a gigabit, de akkor a seed-elős HDD mehet a router-re, akár gyári fw alatt is. Bár nem próbáltam, de gyanítom, hogy a PC kliens belát oda (tudom, plusz forgalom, de még mindig jóval gyorsabb).
A hardver meg összehasonlíthatatlanul erősebb, ebben biztosan egyet értünk :) Láttam már NAS-ként és DLNA-ként üzemelve, nem tűnt gyengének. Viszont relatíve olcsó a Pi, legalábbis ahogy néztem, nem sok alkalmas eszközt találtam olcsóbban.
Tökéletesen igazad van abban, hogy a Suste jó, és könnyen tanulható, ezért is tettem fel. Én csak azt mondtam, hogy ha valakinek ennyire nem megy ez, talán egy másik úton kell elindulni, ahol a keze alá van téve minden.
(A port forwarding-os dilemmám itt van pár oldalon át, hiába nyitottam "kézzel", kintről passzív volt, az előre beállított 21234 is. UPnP csomag telepítésével tudtam csak megoldani a nyitást. Halvány tipp, hogy valahol van egy konfig fájl a portokra, aminek a tartalma nincs GUI-ba húzva, és zárva tartotta nálam a portokat. Persze lehet, hogy ez hülyeség. De a felette levő pár mondatból nem sok mindenre tudok következtetni.)

suste: Köszi, akkor a szálakat visszaveszem :)

[ Szerkesztve ]

(#60260) andatti válasza suste (#60249) üzenetére


andatti
senior tag

Köszönöm az instrukciókat...
Már dél körül feltettem az openwrt-t, amit ajánlottál, ezt a 7-es verziót?!
Szépen bejött a webes felület, viszont nem nagyon igazodom még ki rajta, azt sem értettem, hogy miért nem adhatok én saját felhasználó nevet neki... (bár lehet, hogy sikerült, mert már rájöttem, hogy a sima mentés nem elég, a másik gombra kell kattintani, ami mentés és... )
Ami gondom akadt vele, hogy hiába mentem rá a wifi fülre nem tudtam beállítani a régi wifi-s jelszót. (mert sehol nem találtam azt, hogy hol írhatnám be a wifi-s jelszót...) Igaz ennek az is oka lehet, hogy még nincs rajta net, nem tudom.
Most azt írta ki, hogy 60% szabad hely van rajta, kb. 400 kb.
Próbáltam utánanézni a neten ennek a 4G-s okosításnak, de eddig nem jártam sikerrel, igaz még nem adtam fel... Ha más nem, marad az általad is mondott 3G, hogy ezt tudja támogatni a te verziód. (amit a segítségeddel most tettem fel) Elvileg. Erre lesz jó a próba. A semminél ez is jobb, a 4G kiegészítő mobilnet támogatást meg tovább keresem...

(#60261) vargalex válasza Balázs1986 (#60259) üzenetére


vargalex
Topikgazda

Szia!

Szerintem nem jól kerestél rá. Pi 2-n csak "fejlesztői" win10 van/lesz. Fel tudsz tölteni egy alkalmazást, amit írtál és azt futtatja. Semmi egyéb.
Egyébként torrenten elérhető sebességben valóban jobb, mint egy router az erősebb CPU miatt. Azonban samba/nfs/ftp átviteli sebességben elmarad az ezeken a routereken megszokott sebességtől éppen a 100-as LAN (ami ráadásul USB- csatlakozik, aminek a vezérlője bugos) miatt.

Alex

(#60262) vargalex válasza andatti (#60260) üzenetére


vargalex
Topikgazda

Szia!

OpenWrt (vagy általában linux) esetén a 3G támogatásba a 4G is beletartozik.

[ Szerkesztve ]

Alex

(#60263) andatti válasza vargalex (#60262) üzenetére


andatti
senior tag

Köszi, akkor reménykedem, hogy jó lesz... Ha elakadok, akkor meg jönnek ide a képernyőképek... (előre is bocsánat, remélem nem lesz rá szükség... ) :) ;) :DDD

(#60264) suste válasza andatti (#60263) üzenetére


suste
veterán

3g beüzemelés:
-192.168.1.1:9092 -t meghivod, név=root, jelszó=mint luciban
-elsőnek fel kell tenni az fw javítást: 9092/backup, letöltés, 0.7repair.tar.gz, majd ezt ott fel is teszed
-utána 9092/Setup-Use/USB3G
-ot lesz egy telepítési sor/gomb, ha van net a routeren, akkor megnyomod és feltelepíti ami kell
-telepités után lekapcsolod a netről a routert
-utána követed a weboldalon beállítást
-örülsz ha beindul a mobilos net
-leírod a tapasztalatokat, és a modem tipusát nekünk :)

[ Szerkesztve ]

(#60265) Balázs1986 válasza vargalex (#60261) üzenetére


Balázs1986
addikt

Ez szívás, pedig videón jól mutatott. Pedig logikus lett volna egy teljes átjárhatóság kialakítása PC-Pi2-WinPhone között. De akkor indokolatlannak érzem a nagy beharangozást.
Így nincs mese, az illetőnek x86/x64 gép kell, vagy továbbra is ARM valami könnyen átlátható Linux (Ubutu pl. szerintem tök egyértelmű) annak a pár szolgáltatásnak. Vagy tényleg belenyúl a router-be, de akkor türelmesen, sok szabadidősen.
Na de befejeztem a hsz gyűjtést, ez már nagyon off :)

[ Szerkesztve ]

(#60266) MoRT2195


MoRT2195
tag

Na megoldottam. Megnyitottam egy könyvtárat a gépen, beírtam, hogy //192.168.0.1 és tádá, ott is volt a routerra dugott HDD tartalma... micsoda bonyolult művelet.

Steam: Ricsi2195 || Xfire: farkasricsi || Origin: MoRT2135 || Uplay: Mort2195

(#60267) andatti válasza suste (#60264) üzenetére


andatti
senior tag

Köszi szépen!
Nem akarok panaszkodni, de jól megszenvedtem ezzel a mobilnettel még a sima pc-re is... Bekavart a vírusirtóm és még törölni se tudtam, így maradt a win7 gyalulás és újra telepítés. Most már van net a gépen, 35-55 megabit/s volt a sebessége (3 szolgáltatóval is mértem, ftp-n kb. 1 megabájt/s, de néha volt picit több is.) éjfél körül ment le 25-re. Remélem a routerrel is tudja majd ezt hozni... a csomag szerint 60/10-re szerződtem... szóval majdnem hozta a maxot... néha...
Behoztam a melóba a routert, és a céges laptopon remélem összejön ma az okosítás, feltéve, ha kapok választ, mert amit írtál nem teljesen értem és már otthon is próbálkoztam, kevés sikerrel, de lehet az volt a baj, hogy ott, akkor még nem volt net...
"-192.168.1.1:9092 -t meghivod, név=root, jelszó=mint luciban"
Ezzel nem volt gond, bejött a felület: /http://192.168.1.1:9092/cgi-bin/index/

"elsőnek fel kell tenni az fw javítást: 9092/backup, letöltés, 0.7repair.tar.gz, majd ezt ott fel is teszed"

Ezzel viszont már gondom akadt, mert, nem értem, honnan szedjem le az fw javítást.. ha beírom "http://192.168.1.1:9092/backup" azt írja, hogy "not found".
Az írásod második részét talán megcsináltam, a "Download Backup"-nál ott volt, hogy From: 0.7repair.tar.gz, To: /tmp/backup (mást nem is lehet választani) és utána a download-ra nyomtam, gondolom megcsinálta...
Most felette,a restore backupnál ott van ez a /tmp/backup/ 0.7repair.tar.gz... akkor itt (a sor melletti) restore gombra kell kattintani? Mert az tűnik logikusnak, de nem akarom elrontani...
De, ha nem jól értettem, sőt kimaradt(ak) lépés(ek), akkor máris elrontottam...

"utána 9092/Setup-Use/USB3G" ez csak utána jöhet... (ha kaptam választ)...

[ Szerkesztve ]

(#60268) andatti válasza andatti (#60267) üzenetére


andatti
senior tag

No, csak nem győztem várni... és megcsináltam ezt a restore kattintást...
Ezt kaptam:
"It may take long time, please wait.Extract from: /tmp/BACKUP/0.7-repair.tar.gz"
+ alatta a kis ablakban:
www_suste/cgi-bin/bin/variables
etc/
etc/opkg.conf

Innen viszont nem megy sehova... Nem tudom mennyi idő lehet a "long time, please wait"... de fél óra nem volt elég...
a következő lépcső viszont még biztos, hogy nem megy, (új ablakban) mert erre:...
"http://192.168.1.1:9092/Setup-Use/USB3G" not found a válasz

No, most már elnémulok és megvárok egy hozzáértő választ... :)

(#60269) andatti válasza andatti (#60268) üzenetére


andatti
senior tag

Most meg a szerkesztésből csúsztam ki...

update1:
Heuréka, megtaláltam...

http://192.168.1.1:9092/cgi-bin/usb3g.cgi
Itt van egy olyan, hogy install... csak nem tudom, hogy már a melóhelyen megcsináljam-e, vagy csak otthon, mert az usb modem (értelemszerűen) otthon van...
mert az instrukció ugye úgy szól, hogy:
"telepités után lekapcsolod a netről a routert
-utána követed a weboldalon beállítást"

Kérdés, hogy a http://192.168.1.1:9092/ weboldalról van szó, vagy másikról? Illetve miért kell lekapcsolni a netről?

A wifi beállítás is optimalizálásra szorul, mert mindenütt off jel van, a telóm ennek ellenére érzékeli, de hitelesítési problémát ír ki a root jelszóra... én meg szeretném a régi jelszót beállítani majd rajta, (a root jelszótól függetlenül) hogy ne kelljen minden eszközt a lakásban átkalibrálni arra, amit most kiír...

No, most már TÉNYLEG ELNÉMULOK... és megvárok egy hozzáértő választ... :DDD

(#60270) suste válasza andatti (#60267) üzenetére


suste
veterán

Na akkor menjünk sorban.
Először is az tisztázzuk, hogy nem tudsz véglegesen semmit elrontani a beállításban, ugyanis ahogy gyári rendszeren is, itt is van teljes visszaállítás (factory reset).
Szóval jól tetted hogy próbálkoztál! Ha félresikerül, akkor előlröl kezded.

Beállítás/instrukciók:
Általánosságban igaz, hogy nem írom le a teljes menüpontokat (9092/backup = 192.168.1.1:9092 felületen a "Backup/Restore and FW Download/Flash" menü), de mivel webesfelületről beszélünk, ezért el lehet rajta találni (ahogy neked is sikerült).
Vagyis az első pontra amire azt írtad, hogy nem tudod hogyan csináld meg, azt pont meg is csináltad (backup download/restore). Nincs elő meg második fele annak a pontnak, az pont annyit jelentettt amit megcsonáltál:).
Azt nagyon remélem, hogy mivel webes felületről beszélünk, ezért nem a címsorba irogatod be az oldalcímeket, hanem az egérrel rákattintasz ("http://192.168.1.1:9092/backup").
A javítás felrakása után valszeg azért nem írja ki hogy végzett, mert pont a központi fájlt frissítette. Szóval kb 1 mp alatt kész volt, hiszen a szövegdobozban lévő 2-3 fájlt kellett csak lecserélni.

Utána megtaláltad az USB3g-s weboldalt is, remélem weben kattingatva:).
Az installt logikus, hogy netkapcsolattal kell megcsinálni (utána választjuk le netről), tehát mindegy hol csinálod meg, csak kell hozzá működő netkapcsolat a routerre. Gondolom ezértt vitted be a melóba:).
A modemre itt még nincsen szükség.
A netről leválasztás azért kell, mert ezután állítod be a mobilnetet, és akkor lesz egyszerű, ha közben másik net nem lesz a routeren. Így egyből észreveszed, hogy működik-e a mobilnet:).
Ezután kell bedugni a modemet (ahogy aweboldal is írja).
A további beállítást értelemszerűen a 9092/usb3g alatt kell folytatni, ami igazából annyi, hogy ha érzékeli a modemet az oldal, akkor előjönnek a beállítási lehetőségek (pin, név, jelszó, stb).......

luci/hálózat/wifi:
ha errről bezéltél, akkor itt rá kelll nyomni az engedélyezésre, hogy elinduljon a wifi.
a beállítások mind ott vannak az oldalon, csak nyomogasd végig a gombokat, és megtalálsz mindent...

[ Szerkesztve ]

(#60271) andatti válasza suste (#60270) üzenetére


andatti
senior tag

Ismét köszönöm a részletes választ...
Azonban picit el vagyok kenődve...
Hazaérve töröltem a pc ről a modem progiját bedugtam a roter usb-jébe a modemet, a böngészőben odaálltam az usb felületére, de kiírta, hogy no.... és csak a refress gomb van ott... mellette. Nyomkodtam egy párszor, de semmi változás. Akkor pedig "hiába" volt a tortúra.
Még arra gondoltam, esetleg a vírusirtó kavart be, de törlés után is ez a helyzet.
A modem világít, ahogy bedugom, de mégsem látja...
Csináljak egy törlést, vagy mondjak le róla...
Mondjuk a tesztben huawei volt, én meg alkatelt dugtam rá.. Azt hittem linux alatt menni fog, bár azt tudtam, hogy a modemek 99, %-a nem működik a routerrel együttt...

(#60272) Jamboo529


Jamboo529
senior tag

V. 1.8 routerre melyik a legfrissebb firm? A Vargalex féle Luci-s OpenWRT-s van rajta (v1.1.5 r33777), nekem ez a típusú rendszer megfelelő. Nem kell semmi extra, nincs rákötve se vinyó (samba, torrent, ipcam), se nyomtató, tehát csak alap routernek kell.
Szóval szerintetek jó nekem rá a Luci, vagy van esetleg amire érdemesebb lecserélni?
Ha Luci, akkor melyik verzió? Ha Luciról Lucira frissítek akkor nem fog bekövetkezni a bootloaderes téglásítás?
Vagy ez csak a gyári és a custom pakolásnál jöhet elő?
Webes felületről lehet frissíteni, vagy csak telnet/ssh-n?

(#60273) RedCat válasza andatti (#60271) üzenetére


RedCat
senior tag

Megcsináltál mindent?

1. 0.7-es fw fel
2. a backup menüvel felteszed a javítást (ez fontos, mert nélküle nem fogja felismerni a 3G modemet)
3. 9092-es felületen a 3G modem telepítésénél a hiányzó csomagokat feltelepíted. (azaz eddig a pontig szüksége van a routerednek valamilyen internet kapcsolatra). Majd alkudozom suste-val, hogy hátha ez a pár csomag belekerülhet fixen a romba, akkor ezeket a lépéseket nem kell megcsinálni. :)
4. routert indítsd újra
5. most dugd be a sticket és vár egy keveset. Fel kell hogy ismerje.
6. jöhet a beállítás értelem szerűen...

Hol akadtál el?

(#60274) Headless válasza Jamboo529 (#60272) üzenetére


Headless
őstag

Szia, ha nincs semmi igényed és működik szuperül az ami rajta van, akkor minek frissíteni? Én nem ajánlom... Téglásítani bármikor tudod, minden flashelésnél.. De tényleg ha nincs egyéb kívánságod/ problémád a jelenlegi rendszerrel semmiképp nem javaslom a cserét. De ha tényleg csak router funkciók kellenek akkor gargoyle.

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#60275) Jamboo529 válasza Headless (#60274) üzenetére


Jamboo529
senior tag

Egy dolog van ami nem működik vele rendesen. Valahogy nem komázzák az itthoni wifis készülékek a routert.
Samsung Galaxy ace3, Lenovo A536 okostelókat, és egy Lenovo G580 ? lapost szolgálna ki, de nem a legstabilabb a wifi jel. A logot megnéztem, elég gyakran hozza ezt a hibaüzenetet:
Failed to stop TX DMA!
Erre ha jól emlékszem régebben sem volt megoldás. Nem tudom most mi a helyzet.

(#60276) suste válasza RedCat (#60273) üzenetére


suste
veterán

Csinalnal majd 1 tesztet, hogy alaphelyzetbol indulva amikor inditod az usb3g install -t, akkor milyen csomagokat telepit?
A kerneleseket is, vagy csak a modeswitch+luci?
Koszi!

(#60277) Headless válasza Jamboo529 (#60275) üzenetére


Headless
őstag

Régebben írtam, talán segíthet.[link]

dma tx-dma txantenna rxantenna antenna

[ Szerkesztve ]

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#60278) Jamboo529 válasza Headless (#60277) üzenetére


Jamboo529
senior tag

Köszi. Majd próbálom. Mivel azonban csak időszakos hiba, ezért elég sokáig el fog tartani a teszt. :P

(#60279) andatti válasza RedCat (#60273) üzenetére


andatti
senior tag

A 3. pontig mindent megcsináltam, telepítettem a csomagot még a munkahelyen. Kérte is a behelyezést, a 2. pontban... de nem volt nálam...Utána hazamentem és úgy csináltam, ahogy le írtam itt. De semmi. Még annyit tehetnék, hogy először böngészőben odanavigálok, és csak akkor dugom rá, ha már ott vagyok, mert ezt még nem próbáltam, mivel nem tűnt lényegesnwk...
De lehet enélkül is megoldódik, mert a flottakezelővel beszélve úgy tűnik mégis kaphatok routert, 0 Ft-ért, . A Huawei 5372-t. Igaz, akkor meg wifi jel erősítőnek kell ez a roter. Gondolom a switch beállításoknál kell akkor nézelődnöm...

(#60280) Headless válasza andatti (#60279) üzenetére


Headless
őstag

Ha ez a helyzet áll fent, akkor van az oldal tetején egy debug funkció nézz már rá arra légyszíves :)
pipa a debug "checkbox"-ba majd a debug feliratra kattints. Már legyen a routerbe dugva az eszköz. Annak kimenetét küld el felénk, valamilyen fájl megosztással txt-ben vagy valami egyéb olvasható formában. Esetleg még nézd meg azt is hogy az
ls /dev
parancsnak mi a kimenete. Vagy nézd meg webcommanderben/winscp-ben a /dev mappa tartalmát.

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#60281) vinibali


vinibali
őstag

841ND-s kérdésem lenne. gyárilag nincs benne az openwrt-s csomagban usb támogatás, ezért gondoltam, hogy kapjak egy friss buildet nem építek, hanem felrakom rá az MR3440-ét. a webes felület viszont vélhetően a bináris első néhány sorából kiolvassa, hogy nem való rá. lehetséges ssh-n keresztül úgy frissíteni, hogy ne ütközzek a webeshez hasonló biztonsági üzenetbe?

[ Szerkesztve ]

BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/

(#60282) Sátán44


Sátán44
addikt

vargalex féle OpenWrt vargalex v1.1.7 van fent és szeretném beállítani, hogy a dhcp 100 és 105 közötti ip-t osszon ki, mind lanon és wifin is. Ezt hol tudom megtenni?

Kis bohóccal is lehet nagy cirkuszt csinálni... :-)

(#60283) Headless válasza Sátán44 (#60282) üzenetére


Headless
őstag

luci / Hálózat / interfész / Lan -> lap alján

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#60284) Sátán44 válasza Headless (#60283) üzenetére


Sátán44
addikt

Ott már beállítottam, de ennek ellenére simán kiosztott a gépemnek 192.168.1.135-ös címet.

Kis bohóccal is lehet nagy cirkuszt csinálni... :-)

(#60285) Intruder2k5 válasza Sátán44 (#60284) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Véletlenül nincs MAC címhez kötve ez az IP? Statikus DHCP?

(#60286) Sátán44 válasza Intruder2k5 (#60285) üzenetére


Sátán44
addikt

Ezek a beállításaim.

[ Szerkesztve ]

Kis bohóccal is lehet nagy cirkuszt csinálni... :-)

(#60287) Balázs1986 válasza Sátán44 (#60286) üzenetére


Balázs1986
addikt

Ez igy 100+108=208-ig oszt, nem?

(#60288) andatti válasza Headless (#60280) üzenetére


andatti
senior tag

OK!
akkor bemásolom ide, remélem nincs benne semmi hadititok... :)

+ web_ui
+ [ -f /usr/bin/comgt ]
+ ls /dev
+ grep -i ttyusb
+ DEV=
+ [ ]
+ btn Refresh
+ [ ]
+ sep= -- OR --
+ awk -F¥ {print "<!button type=submit name=ACTION value=\""$1"\" onclick=\""$3"\">";if(NF == 2)print $1;else print $2;print"<!/button>"$NF}
+ sed s|$|¥|;s|#|¥ -- OR -- \n|g
+ echo Refresh
+ WEB=No available 3G modem, plug in and <!button type=submit name=ACTION value="Refresh" onclick="">
Refresh
<!/button><!br><!br>
+ cat
+ btn Delete
+ [ ]
+ sep= -- OR --
+ echo Delete
+ sed s|$|¥|;s|#|¥ -- OR -- \n|g
+ awk -F¥ {print "<!button type=submit name=ACTION value=\""$1"\" onclick=\""$3"\">";if(NF == 2)print $1;else print $2;print"<!/button>"$NF}
<!center><!table class=index width="95%" border="5"><!tr><!td>
<!h3>1. Create/Edit Interface: (MWAN)<!/h3>
No available 3G modem, plug in and <!button type=submit name=ACTION value="Refresh" onclick="">
Refresh
<!/button><!br><!br>
<!i>(Tested modems: Huawei E3272,)<!/i>
<!br><!br><!hr>
<!h3>2. Delete 3G interface:<!/h3>
<!button type=submit name=ACTION value="Delete" onclick="">
Delete
<!/button>
<!br><!br><!/td><!/tr><!/table><!/center>
+ footer
+ [ y ]
+ exec

(#60289) Intruder2k5 válasza Balázs1986 (#60287) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Így van!

Sátán44, a 108 helyére 6-öt írj!

[ Szerkesztve ]

(#60290) Sátán44 válasza Intruder2k5 (#60289) üzenetére


Sátán44
addikt

Így márt értem :) Köszönöm!

Kis bohóccal is lehet nagy cirkuszt csinálni... :-)

(#60291) vargalex válasza andatti (#60288) üzenetére


vargalex
Topikgazda

Szia!

Mi az eszköz VID/PID? Ugyanis simán lehet, hogy ez usb net eszközként és nem egy USB serial eszközként működik. Előbbi esetben további csomagok szükségesek.

[ Szerkesztve ]

Alex

(#60292) suste válasza vargalex (#60291) üzenetére


suste
veterán

lehet akkor jobb lett volna a "ls /dev" kimenet,nem?
ilyenkor nem lehet régebbi modemet kérni a szolgáltatótól?

(#60293) andatti válasza vargalex (#60291) üzenetére


andatti
senior tag

Hogy miként működik, nem tudom. Azt tudom, hogy pc-re dugva a win7-en feljött a kis ablak, autorun exe, katt és kész. Az írásod többi része nekem sajnos kínai, hol, miben kéne megkeresnem, illetve mivel.

(#60294) suste válasza andatti (#60293) üzenetére


suste
veterán

9092/runcommand:
"ls /dev" begépel (idézőjel nélkül), majd Execute gomb

persze jegyen bedugva a modem!!!

esetleg még azt is mgetehetd, hogy 9092/installer -alatt feltelepíted az "usbreset" programot, majd az9092/usbreset alatt látni fogod az eszközök azonosítóját

[ Szerkesztve ]

(#60295) vargalex válasza suste (#60294) üzenetére


vargalex
Topikgazda

Szia!

Ha nincs fenn a megfelelő kernel modul, akkor nem fog megjelenni semmilyen eszközként a /dev alatt. Így egy lsusb kimenet jobb lenne (persze, ha fel van telepítve az usbutils). Ha nincs, akkor is meg lehet nézni, de egyszerűbb a PC-be bedugni és windows alatt megnézni az eszköz tulajdonságainál.

Alex

(#60296) suste válasza vargalex (#60295) üzenetére


suste
veterán

usbutils nincs, de ott az usbreset:) (és csak 3KB!)

[ Szerkesztve ]

(#60297) RedCat válasza suste (#60276) üzenetére


RedCat
senior tag

Megcsináltam:

gyári visszaállítás, majd 0.7 javítás fel, majd 9092-es felületen a 0. install neccesary programs install gomb megnyomása után ezt kaptam:

Downloading http://susteopenwrt.ipdns.hu/Openwrt_Barrier_Breaker/Packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/suste@OpenWrt-suste.
Downloading http://suste.ixmsk.eu/Openwrt_Barrier_Breaker/Packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/suste@OpenWrt-ixmsk.
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/base/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/barrier_breaker_base.
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/luci/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/barrier_breaker_luci.
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/barrier_breaker_packages.
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/oldpackages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/barrier_breaker_oldpackages.
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/routing/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/barrier_breaker_routing.
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/telephony/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/barrier_breaker_telephony.
Installing usb-modeswitch (2014-07-18-01ecc3b9764d1dd89cf36ede0a2d98f9adb0cd33) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/base/usb-modeswitch_2014-07-18-01ecc3b9764d1dd89cf36ede0a2d98f9adb0cd33_ar71xx.ipk.
Installing libusb-1.0 (1.0.9-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/base/libusb-1.0_1.0.9-1_ar71xx.ipk.
Installing comgt (0.32-23) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/base/comgt_0.32-23_ar71xx.ipk.
Installing chat (2.4.7-2) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/base/chat_2.4.7-2_ar71xx.ipk.
Installing luci-proto-3g (0.12+svn-r10530-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/barrier_breaker/14.07/ar71xx/generic/packages/luci/luci-proto-3g_0.12+svn-r10530-1_ar71xx.ipk.
Configuring chat.
Configuring comgt.
Configuring luci-proto-3g.
Configuring libusb-1.0.
Configuring usb-modeswitch.

Remélem ez segített :)

Ezek után Szabad hely: 49% (312.00 KB) Szerintem még ez sem vészes...

(#60298) suste válasza RedCat (#60297) üzenetére


suste
veterán

ez így jó, mert akkor ezek szerint feleslegesen nem frissíti a kerneles csomagokat

(#60299) andatti válasza vargalex (#60295) üzenetére


andatti
senior tag

Ezt most jobban értettem, meg fogom nézni az eszköz tulajdonságoknál id, és a másik verziót is. Kb dél körül érek haza, majd beírom/másolom az eredményt.

(#60300) RedCat


RedCat
senior tag

Viszont a wifi/interface/mód menüpontban van egy legördülő lista:
Hozzáférési pont
1. Ügyfél
2. Ad-Hoc
3. 802.11s
4. Ál Ad-Hoc (ahdemo)
5. Ellenőrzés
6. Hozzáférési pont (WDS)
7. Ügyfél (WDS)

Ezek közül melyik micsoda, mire való? Amit gondolok:
1. Sima wifi, ekkor tudnak kapcsolódni hozzá az eszközök
2,3,4,5,6,7 fogalmam sincs

Próbáltam a neten utána keresni, de nem sok infót találtam. Valaki leírná ezeket, hogy mire valók ezek? Pl melyik módban csatlakozok egy másik wifihez és osztom tovább a jelet? Ezt is kétféleképpen lehet: ugyanabban az ip tartományban és eltérőben is. De ez pl melyik beállítással tudom megtenni?

Tudom, suste oldalán minden 2 kattintás, de én kicsit tanulni szeretnék, megérteni mit miért és hogyan, nem sima 'kattints oda oszt jóvan, működik" felhasználó :)

Más: QoS tudom hogy mire való, de egy példán valaki elmagyarázná pontosan hogyan is kell beállítani? :)
Mi az a besorolási csoport, többletforgalom számítás, fél duplex? Ezek mit szabályoznak?
Ha új szabályt adok hozzá akkor a forrás ahonnan jön az adat, a cél, ahová a hálózatban megy (gondolom), de mi a bájtok száma? Ez mire való?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.