- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Egy olcsó vállfás megoldás a pólóimnak...
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: OAK Mozart Wavetable
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
válasz
chester91 #1896 üzenetére
A tápcímke és a tápventi címkéjéről egy-egy kép, please...
A tápteszt-adatbázisban csak a Red Wing sorozetnál van XP-550-es jelölés 550 W-os táphoz (és a Modular - 550 W - sorozathoz is, de ebben is ugyanaz a Young Lin DFS132512 venti van): [link]
De szerintem annak a Young Lin ventinek a paraméterét (kivéve a méretét, ami 135x135x25) veszed figyelembe, akkor nem lősz nagyon mellé.
-
tornas
őstag
válasz
chester91 #1893 üzenetére
Most nézem...
Ha jól olvasom, akkor neked a Red Wing sorozat egy darabja van nálad.
Na meg is van:
Az 580 W-os verzióban (XP-580) pl. abszolut semmilyen adat nincs a tápventin.Viszont a 600 W-os verzióban ez a venti van, aminek az adatait hamarosan megkeresem:
Young Lin DFS132512H és 135x135x25-ös méretű; DC 12 V; 3 W; 0,25 A.Ezen venti paramétere megfelelhet a te 550 W-os tápodnak is.
Szerk:
Itt van az adatlapja is:[link]RPM:1700; siklócsapágyas; 91,16 CFM; 1,90mmH2O statikus nyomás; 36,28 dBA.
-
chester91
senior tag
Még azért annyit kérdeznék e mellett, hogy ugyan tudom, hogy ez a táp nem egy nagy durranás, de ettől függetlenül a gyakorlatban bírni fogja-e a következő gépet: GA-H61M-S2PV, Intel Pentium G2020, Gainward GeForce 8600GT 512Mb DDR2, Corsair 4GB DDR3 1600MHz, Maxtor 200GB SATA2, ha találok CS5B szettet akkor egy Zalman CNPS9500, 1 ledes Raidmax 800RPM-es cooler 12 cm, 1-1 hagyományos Raidmax 8 és 12 cm-es cooler, valamint a Raidmax Sagitta elejében lévő 6 kék és 2 piros led.
(Én úgy gondolom, hogy bírnia kell, mivel az előző konfigurációt is vitte, ez nem sokkal erősebb, és papíron kevesebbet eszik, az előző konfiguráció a profilomban)
-
Sztojcsi
tag
Sziasztok!
Egy Chieftec GPS-450AA-101A tápom van és csapágyas lett a venti a tápomban. Szétszereltem, hogy kitisztítsam meg megnézzem pontosan milyet is vegyek helyette és látom hogy 2 tűs csatlakozója van. Tudtommal a proci és ház ventillátorok mind 3 vagy 4 tűsek így nem tudom hol találok ilyet. Tudnátok valami olyan 12cm-es ventit ajánlani, ami működne a tápban és elég halk is lenne? (Lehetőleg ne túl drágán, nem költenék mondjuk 5k-t egy szuper márkás csúcs ventire, csak menjen és viszonlag halk legyen)
-
TomiLi
addikt
válasz
Carpenter01 #1882 üzenetére
Köszönöm! Elkerülte a figyelmem, mert a légszállítással, meg a zaj mértékével voltam elfoglalva
-
-
tornas
őstag
-
TomiLi
addikt
Tuti, hogy elfér a 120-as, a felfogatás mindegy, mert új "házat" szeretnék csinálni a tápnak (Fractal Design Node 304-hez "igazítva")
Nem vagyok túl büszke rá, szószerint szétbarmoltam a ventit, mert szétszedtem az állórészt meg a forgót, amit nem lehetne. Természetesen ez roncsolással járt, és már összerakás után nem olyan mint volt.
Ja festés miatt szedtem szét, utólag persze én is rájöttem, hogy teljesen felesleges volt.Ha jól láttam, a Shadow Top Flow Be Quiet CPU hűtőn van hasonló venti, mint ami a tápban is volt.
(méretben stimmel, az adatait tekintve fogalmam sincs....)De a táp venti miatt nem szeretnék venni egy cpu hűtőt.....
-
tornas
őstag
Halló!
Én elképzelhetőnek tartom, hogy oda elférne rendesen egy 120x120x25-ös méretű venti is.[link]
Mérd le a felfogatási helyek közötti távot! Ha tényleg jó lehet oda a 120-as méretű, akkor könnyebb egy másik ventit találni hozzá. Kicsit érdekesen van megtervezve a venti helye...
Mit rontottál el rajta?
-
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Egy Be Quiet E9-400W-os tápnak a ventiéjét szeretném kicserélni, met a régit elrontottam a nagy moddingolásomban. Olyat sehol nem találok, ami benne volt eredetilet, pedig az nagyon halk, tökéletesen hűtőtte a tápot (Még magas terhelésnél sem jött elő a hangja - 4670/GTX680)
135x135x25-ös venti van benne, de ilyet külön nem lehet kapni, csak Be Quiet cpu hűtőhöz..... (1.hsz.)
Mit tudnátok ajánlani? Köszi szépen!
-
chester91
senior tag
válasz
proci985 #1868 üzenetére
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az mennyiben megoldható, hogy a 3 pin-es csatlakozót a 2 pin-es helyre bedugni, értelem szerűen azt a 2 pin-t beledugva, ami szükséges a működéshez?
Igazából csak arra vagyok kíváncsi, hogy működne-e a venti a tápban, mert már úton van az átalakító.
-
LLKobe
veterán
"10k alatt nem lehet jó tápot kapni, az igazán minőségiek 25k-nál indulnak"
Az adatlapomon lévő tápot 10k-ért vettem itt az aprón. Nincs hangja, és minőségi. Ráadásul be quiet silent wing ventivel szerelik, uh ha behalna csak kicseréled és kész is.
"a jelenlegi venti majdnem 50dba-s, az új meg csak 18 dba! be quiet venti lenne amúgy."
Igen, az elképzelés szép, csak mivel teljesen eltérő specifikációkkal rendelkezik a 2 venti, ezért jó eséllyel nem fog menni.
-
ripla
addikt
válasz
proci985 #1862 üzenetére
gondolom nekem ment volna a válasz, szóval.
először én is tápcserére gondoltam, de nemrég néztem árakat, és durván el vannak szállva az árak, 10k alatt nem lehet jó tápot kapni, az igazán minőségiek 25k-nál indulnak!
ezért tervezem inkább a ventilátor cserét, az megvan 3400 forintból és ha jó lenne, akkor nem lenne gondom vele. illetve ami miatt még gondoltam a venti cserére azaz, hogy a jelenlegi venti majdnem 50dba-s, az új meg csak 18 dba! be quiet venti lenne amúgy. -
proci985
MODERÁTOR
szerintem hagyd bent azt a ventit, yate loon egy kiprobalt es megbizhato gyarto, elfogadhato zaj/legszallitassal.
plusz valszeg okkal raktak egy ennyire eros ventit a tapba (pl a bordakon sporoltak). ha halkabb kell szerintem cserelj tapot.
--
tornas: tenyleg, koszi, szoval az eredeti hszre szantam.
-
ripla
addikt
fú, hát nagyon köszönöm a választ, ez tényleg felülmúlt minden eddigit.
viszont mivel laikus vagyok az elektroműszerész szakmában, ez a része miért problémás?
"Az általad választott ventilátor teljesen alkalmatlan a helyettesítésére, a motor erejét mutató áramfelvétel csak 0,09A szemben az eredeti 0,7A-es értékkel." -
Algol
senior tag
Tápegységedben Yate Loon D14BH-12 140x140x25 mm-es ventilátor van. Adatai, amit a gyártója közöl:
2800 RPM, 140 CFM, 48,5 dBA, 0,70A, dual-ball bearing.A paraméterek sorban: fordulatszám/perc, légszállítás köbláb/perc, zajszint, áramfelvétel, csapágyazás.Ez egy nagy sebességű, rendkívül nagy légszállítású és ezért hangos ventilátor. Helyettesítése halkabb típussal nagyon nehéz.
Az általad választott ventilátor teljesen alkalmatlan a helyettesítésére, a motor erejét mutató áramfelvétel csak 0,09A szemben az eredeti 0,7A-es értékkel.
Az eredeti ventilátor helyett nem tudok minden szempontból megfelelőt javasolni. Amit ajánlok, csak azért teszem, mert itt látható méréssel felvett ábra azt mutatja, hogy teljes terhelés mellett sem vezérli a tápegység 2000 RPM-nél jobban a ventilátort. Az esetleges helyettesítő típus:
Bitfenix Spectre Pro PWM! (black/white) (140x140x25 mm)
1800 RPM, 122.2 CFM, 29.2 dBA, 0,4A, statikus nyomás: 2.8 mm-H2O, indító feszültség: 5V, Fluid Dynamic BearingEz egy PWM-es ventilátor, de 5V-nál is elindul, ezért jó lesz. A PWM vezérlő vezetékét nem kell bekötni.
-
ripla
addikt
CFT-600-14CS tápom van, és a benne lévő venti valami kínai ótvar ratyi, ya go vagy mi a fene a neve, sose hallottam róla. (mondjuk az is megérne egy misét, hogy a chieftec ilyen ratyikat engedélyez a tápjaiba, soha többet nem veszek chieftek-et btw).
a ventin 2 infó szerepelt: 12v, 0.70a, ennyi.
amit venni akarok bele az egy be quiet venti, aminek így néznek ki az adatai:
Rated voltage DC (V)12
Starting voltage DC (V)5
Operating voltage DC (V)5 ~ 12
Current consumption (A)0.09
Safety current (A)0.09
Input power (W)1.08amúgy laikus vagyok a témában, szerinted menni fog?
-
LLKobe
veterán
A bekötéssel nem lesz gond , összekötöd a +12 v-ot meg a földet. A baj az lehet, hogy ha tápba akarsz ventit cserélni, sok szempontot kell szem előtt tartani, amit nem biztos hogy megtettél.
Első az induló fesz. Ha az új ventinél nem elég alacsony, nem fog elindulni. Másik a légszállítás, minimum ugyanannyi legyen mint a gyári ventié, végül pedig a zajszint, ami nyilván kisebb kell legyen mint a gyárié. Olyan ventit találni amelyik mindegyik kritériumnak megfelel, nem könnyű.
Én egy AC ventit vettem anno az FSP tápomba, naná hogy nem indult el...
-
ripla
addikt
igaz, akkor téged is kérdezlek. működhet-e az, amit itt ebben a kommentben felvázoltam?
-
chester91
senior tag
Egy teljesen egyszerű 3 pin to 2 pin átalakító kábel, van több fajta (rövid, hosszú, elosztós), ebay-ről 1200-1700 forint közötti összegért tudod megvenni (postával együtt).
Nem olcsó, de ha összeadod, hogy mennyit érnének most a venti meg a táp, akkor szerintem megéri ennyit hozzárakni, hogy később hibátlan állapotban el tudd adni.
-
ripla
addikt
válasz
chester91 #1842 üzenetére
erről az átalakítóról tudsz mondani valamit? én józan paraszti ésszel annyit gondolok most, hogy fogom, a sebességszabályzó vezetékét békén hagyom, a másik kettőt meg rákötöm direktbe a chieftec ventijén lévő csatlakozónak a foglalatára, majd úgy dugom bele a csatlakozót a chieftec tápján lévő csatlakozóba, és annyi. chieftec táp, be quiet ventivel. vajon felrobban a táp?
rígel:
3400 meg az apró.még nem kaptam meg, jövő hét kedden lesz meg elvileg, lassan indul be az újév.
-
chester91
senior tag
Üdv!
Nekem ajánlották ezt a módszert, amin töröd a fejed, szóval megoldható. De én a helyedben először beszereznék egy átalakítót, hosszú távon jobb megoldás. Ha el akarod adni a tápot, és meg akarod tartani a ventit pl, akkor gyári állapotra vissza tudod állítani. Én ezt javaslom. Nekem már jön Hong Kong-ból az átalakító
-
ripla
addikt
üdvözletem.
abban szeretnék véleményt kérni, hogy van nekem egy chieftec tápom, aminek nagyon hangos a ventije.
na most, arra gondoltam hogy kicserélem benne a ventit, ezért berendeltem hozzá egy ilyet.
azt szeretném megtudni, hogy erről mi a véleményetek?
a cheiftec tápom 600W -os, CFT-600-14CS néven fut, és 2 pines a csatlakozója. a 2,5 év alatt soha nem pörgött fel, fixen pörög.
az általam megrendelt venti viszont 3 pines, 3 vezeték jön ki belőle, amiből az egyik a fordulatszám szabályzó.
na most, mivel a chieftec jelenleg is fixen pörög, tehát nem kell hozzá a fordulatszámszabályzó vezeték, akkor a chieftec régi csatlakozóját leszedve a jelenleg használt ventiről, rá tudom-e applikálni erre az új be queit ventire úgy, hogy a 3 vezetékéből egyet nem használva, belerögzítem a maradék 2 vezetéket a jelenlegi ventinek a csatlakozójába (leszedve a régiről ofc).
működhet ez így? nem lesz baja? tökéletes lesz? -
tornas
őstag
válasz
rooland #1831 üzenetére
Üdv!
"Ki lehet egyszerűen cserélni halkabb ventire?"
Igen, ki lehet cserélni (talán egy kicsivel halkabbra)... Nem célszerű viszont az eredetinél sokkal gyengébbet (ami legtöbbször halkabb is) belerakni.
"Garanciát elveszteném?"
Ha még garanciás, akkor igen... elveszted, mert van a tápházon egy kis címke, ami az egyik tápház-rögzítőcsavaron van felragasztva. Ha már lejárt, akkor már nem érdekes...
"Vagy ha megtartom a gyári ventijét vissza lehet szerelni észrevétlenül, ha esetleg meghalna a táp a jövőben?"
Igen, mert a tápventi nem beforrasztott, hanem csatlakozós. Viszont az eredeti tápventi nem lehet sérült vagyis nem hiányozhat a csatlakozója sem. De ha le van fehér színű ragasztó-trutyizva, akkor megint kockáztatod az észrevétlenséget.
A garicímkét én sniccer-el szoktam eltávolítani nagyon óvatosan, a karcolások elkerülése végett.
Mindenesetre ha garis, akkor inkább vidd vissza! Ha már nem, akkor neked is a pár sorral feljebb leírtakat javaslom először elvégezni, mielőtt kicserélnéd!
Ja, és még valami...a tápok 99 %-ának a ventije fordulatát semmilyen külső/belső szoftverrel és hardverrel nem lehet szabályozni alapesetben.
Szerk: úgy olvasom, hogy garis. Nos, akkor nem marad más...szerintem is nyugodtan visszaviheted.
-
rooland
senior tag
válasz
chester91 #1832 üzenetére
Köszi! Hát sajnos gari van még rá 4 vagy 5 év. És ilyen "hibával" szerintem kinevetnek ha visszaviszem.
Szóval akkor marad így úgy látszik. (túl sok a gari hogy piszkáljam ilyen kicsi hiba miatt)Még annyi, hogy a táp ventijét nem tudom szabályozni szoftveresen hogy halkabb legyen?
-
tornas
őstag
Hali!
Ha a VGA ventid golyóscsapágyas, akkor nem érdemes zsírozgatni.
Viszont ha tudjuk a VGA-d és/vagy annak ventilátorának a pontos típusát annak fényében lehet, megoldható a csere is. De ha speckó a ventilátor "tokozása", kerete akkor nehézségekbe lehet ütközni. Ez esetben inkább az a járható út, ha egy komplett VGA hűtő-szettett szerzel be (az eredeti VGA-d paramétereit is figyelembe véve).
Először szerintem írd meg, hogy mi a VGA venti pontos típusa és esetleg egy képet is mellékelhetnél róla! Így kideríthetjük róla, hogy sikló- vagy golyóscsapágyas-e. Tartok tőle, hogy az utóbbi lesz...
Vérfolt: Szívesen és használd egészséggel! Ha jó munkát végeztél akkor 5+ évekig is csendben maradhat. Hiába a sok negatív vélemény (a hangossága ráadásúl még erősen szubjektív dolog is) a siklócsapágyas ventikkel kapcsolatban, én akkor is jobban preferálom, mint a golyósat. Ugyanis a zárt golyóscsapágyat nincs értelme kenegetni így van egy "véges" élettartama, amit legfeljebb a fordulatszám-csökkentéssel (--> fesz.csökkentés) lehet kitolni. Siklónál meg egy kis zsírzás és máris meg van min. duplázva az élettartama.
-
chester91
senior tag
válasz
rooland #1831 üzenetére
Elvileg mindegyik tápon van egy "bontatlanságot" igazoló papír, ami felszakad, ha felnyitod (én éppen tegnap hajnal 1-2 körül szentségtelenítettem meg a sajátomat), szóval nyitás --> garanciavesztés. Érdemes visszavinned, ha garis. Ha nem érdekel túlzottan, gond nélkül felnyitod, ott látod milyen csatlakozója van (2 pin, 3 pin, hozzáforrasztott, ...). Ha kell, beszerzel átalakítót. Aki tudja, hogyan néznek ki belül, meg is tudja mondani, hogy mire számíts.
-
rooland
senior tag
Sziasztok!
Kb 1 éves FSP Raider 550-em van. A ventije felhangosodott úgy érzem, főleg terhelés alatt nagyobb fordulaton. Olvasgattam, hogy a gyári ventije nem éppen a legjobb darab. Ki lehet egyszerűen cserélni halkabb ventire? Garanciát elveszteném? Vagy ha megtartom a gyári ventijét vissza lehet szerelni észrevétlenül, ha esetleg meghalna a táp a jövőben?
Köszi! -
plakk
csendes tag
Sziasztok,van egy gigabyte hd 6850-es vidikarim,és egyik ventije picit szorul.Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne megrenoválni,esetleg lehet-e cserélni,
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Nem tud valaki egy boltot, ahol lehet venni 3 pin to 2 pin átalakít kábelt táp ventilátorához? Kerestem, de csak amerikai boltban találtam, az meg egy kicsit drága mulatság
-
tornas
őstag
válasz
BogyóBP #1802 üzenetére
Milyen venti van benne? És miért akarod kicserélni?
Az hogy forrasztva van-e vagy csatlakoztatva azt könnyen kiderítheted, ha belekukkantasz a tápodba. Egyébként könnyen ki lehet cserélni...
"Az hogy 0.20A vagy 0.30A az nagyon számít?"
Számít(hat), mert ez határozza meg az erejét --> statikus nyomását.
-
tornas
őstag
Üdv!
Mivel ez egy siklócsapágyas ventilátor, célszerű lehet először szétszedni és újrazsírozni a csapágyát! Nekem is volt ilyen ventim ami teljesen be volt állva.
Szétszedés menete:
-címke alatti kupak eltávolítása,
-a tengelyvégen található zéger-gyűrű eltávolítása (én 2 db óráscsavarhúzót használok, készletben is kapható),
-ekkor kitudod húzni a forgórészt a tengelyével együtt,
-letisztítod a tengelyvéget és a csapágyat fültisztítóval és esetleg egy kis foltbenzinnel és óvatosan,
-újrazsírozod csapágyzsírral a tengelyt és a csapágyat is és nem kell bele túl sok,
-és összerakod.Sok sikert!
-
chester91
senior tag
válasz
chester91 #1808 üzenetére
Nos, érdekes tapasztalattal gazdagodtam. Egyrészt a Xilence táp ventilátora 2 pin-es csatlakozóval van megáldva, és mivel nem akarom szétügyeskedni a Coolink ventit, beolajoztam, nos meglepő módon halk, így marad benne. Helyette már tudom is, hova megy, a Sagitta elejében van egy venti, ami piszok hangos. Ez köszönhető annak az okosságnak, hogy a HDD foglalatokat merőlegesen rakták be, és még egy műanyaggal is betáblázták (hasznossága így 0, hangossága meg 100). Először meg kell próbálni a Coolink ventivel, hátha csönd lesz, ha nem, csípő fogó, ragasztópisztoly, és jöhet a barkács 2.0....jön az új Zalman proci hűtő, olyan lesz a gépem, mint egy elektromost autó a hangját illetően
-
chester91
senior tag
-
szente
addikt
válasz
chester91 #1806 üzenetére
PWM-eset nem nagyon szoktak rakni tápba tudtommal. Szóval a 120P nem igazán lesz jó. Az én tápomba 1201 van( konfig az adatlapomon) ép hogy határeset. Valaki ellenezte, van aki követett.
A te géped kevesebbet kajál, így kevésbé melegszik, szóval én nyugodt szívvel beletenném az 1201et. -
chester91
senior tag
Core2Duo E7400, GA-EP45-UD3LR, 4*1Gb Geil black Dragon 800MHz, Gainward GeForce 8600 GT 512Mb, NEC CD/DVD RW+- DL, 1 bd 12cm-es Raidmax ledes cooler, 1 db 12 cm-es Raidmax cooler, 1 db 8 cm-es raidmax cooler, elöl 6 kék és 2 piros led fény (Raidmax Sagitta ház), Maxtor 6V200E0 ATA Device (200 GB, 7200 RPM, SATA-II) vinyó.
Ami közül választanék szívem szerint: Coolink SWif2 1200, 1201, 120P, lévén, hogy olcsó, halk és megbízható ventik, öcsém szerint a 120P lenne a legideálisabb.
-
chester91
senior tag
Ja igen, és még az lenne a kérdésem, hogy elég lehet-e egy Coolink Swif 800 vagy 1200 bele?
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Xilence XP550-ben szeretnék ventilátort cserélni, van valakinek már tapasztalata ezekkel a tápokkal, milyen csatlakozóra számítsak, kell-e forrasztanom?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv:
Chester
-
BogyóBP
addikt
Sziasztok. CoolerMaster GX 750W os tápba milyen vetit lehet tenni és lehet benne egyáltalán cserélni vagy rávan forrasztva a nyákra a csatlakozása? Az hogy 0.20A vagy 0.30A az nagyon számít?
Új hozzászólás Aktív témák
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Tőzsde és gazdaság
- Lightyear - befektetési app
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Napelem
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Google Pixel topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
- Lian Li uni fan tl wireless lcd 120 (garanciális)
- Ventillátorok 120/140mm és tápkábel modding kitűnő árakon! Extra -10% kedvezmény!
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 440 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest