- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: AOMEI Backupper Professional Edition: Lifetime Subscription
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
-
LOGOUT
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Algol
senior tag
Az eredeti:
Young Lin DFS132512M (135x135x25)
78,13 CFM, 1,47 mm-H2O, 34,44 dBA, 0,20A, 1500 RPM, Sleeve BearingEgy 135 mm-es helyette:
ADDA ADN512LB-A91 (135x135x25)
78 CFM, 2,77 mm-H2O, 33,6 dBA, 0,18A, 1800 RPM, Ball BearingÉs 140 mm-esek, ha tényleg beleférnek
Aerocool Shark Fan Black Edition (140x140x25)
96,5 CFM, 1.069 mm-H2O, 29.6 dBA, 0,36A, 1500 RPM, 100.000 MTBF, Fluid Dynamic BearingProlimatech Vortex Fan Aluminum Series (140mm Red LED/Green LED) (140x140x25)
127 CFM, 1,8 mm-H2O, 28 dBA, 0,45A, 1600 RPM, Two Ball bearingBitfenix Spectre Pro PWM! (black/white) (140x140x25)
122.2 CFM, 2.8 mm-H2O, 29.2 dBA, 0,4A, 1800 RPM, Fluid Dynamic Bearing -
Egonyolc
aktív tag
-
pityu6
tag
Sziasztok!
Adott egy FSP 500W 60APN tápegység,milyen ventit tudtok ajánlani bele?
Fontos lenne,hogy nagyon halk legyen
Köszönöm a segítséget! -
Slyer
senior tag
Hali!
Elvileg a CM M500-as tápomban lévő venti helyére ami 135mm, simán be lehet rakni 140 miliset is.
tudnátok mondani valami hasonlót, ami ilyen tulajdonságokkal bír?
12V, 0,20A, 2,4W, 1500rpm, 78cfm, 1,47mmH2O, 35dB
köszi!
-
draff
aktív tag
Más az az elektromos cucc, amit tetőtől talpig kiöntenek műgyantával - azt tényleg nem lehet szétszedni,
de egészen más ám az is, amit mindenféle furmányosra kitalált módszerekkel próbálnak meg szétszedhetetlenné tenni. Azok azért szétszedhetőek.
Legfeljebb - ha letörik a köröm, pöcök, stift vagy akármi más - azt összerakáskor vagy megragasztani vagy helyettesíteni esetleg kiváltani lehet - valamivel.
Ha működik, az már úgysem igazán látszik, hogy hogyan van utólag összegányolva.
Javítottam én nemrég laptop tápot, fűrésszel lett széjjelszedve, most meg egy fekete gyorszorító zsinórral van összerakva - de működik!
Hogy hogyan néz ki? Nagy kaland!Az a venti még ráadásként jól el is van a táp házába dugva ...
-
Algol
senior tag
válasz
Egonyolc #1494 üzenetére
Az FSP Everest 600-ban
Power Logic PLA12025B12H (120x120x25)
79,5 CFM, 2,78 mm-H2O, 38,2 dBA, 0,28A, 2200 RPM ventilátor van. Ha cserélni kell, akkor aJamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing tökéletes helyette, kapható a
Lomex-nél 1.120 Ft-ért.Mielőtt kicserélnéd érdemes lehet szétszedni a ventilátort és megkenni a csapágyát. Talán jó lesz és akkor még évekig működhetne. Bár látom, hogy dupla golyóscsapágyas ... de egy próbát megér.
Meg tudod otthon is csinálni, ha némileg jártas vagy a barkácsolásban, az elektromos szerelésben. Korábban már többen leírtuk itt, hogy hogyan lehet kikerülni a legkorrektebb-, a forrasztásos megoldást. Keress rá.
-
Egonyolc
aktív tag
SZiasztok!
2010 decemberében vettem egy fsp Everest 600W-os tápot.
Az utobbi időben időnként a gépem egy felszálló repülőgép hangját próbálja utánozni.
Mivel az alatta lévő 12 centis ventilátort lekötöttem és továbra is produkálja a hangjelenséget, valószínüleg a tápventije adta meg magát. Bekapcsolásról bekapcsolásra idönként elhalkul.A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e a ventitcserélni, mennyire lehet elhasználódva a táp két és fél év alatt. Nem ment 7/24-ben, hétközben 4-5 órákat, hétvégen 10-12-őt.
Ha érdemes cserélni mit kell róla tudni, neki lehet állni otthon? (természetesen nem a kondik lábát fogdosva)
Csere esetén, kicsit elvagyok bizonytalanodva az fsp esetében, mivel a Bátyámnál is meghalt egy Bluestorm 400W-as táp ventije két év után...
Köszi, E
-
Vunter87
csendes tag
ah köszönöm szépen a segítséget, szerintem valószínűleg 1-2 heten belül lecserélem akkor 1 ilyenre.
addig meg remélem nem lesz baja így. Csak igazából elég buta módon ahogy végeztem, az egészet összetettem kábeleket is elrendeztem hatul meg minden, ami azért nem fel órás művelet volt
-
Algol
senior tag
válasz
Vunter87 #1488 üzenetére
A Corsair VX450-edben eredetileg
ADDA AD1212MB-A71GL (120x120x25)
80,5 CFM, 2,97 mm-H2O, 38 dBA, 0,33A, 2050 RPM, Ball Bearing ventilátor volt. Helyette ezt tetted bele:Corsair SP120 High Performance Edition (120x120x25)
62,74 CFM, 3,1 mm-H2O, 35 dBA, 0,18 A, 2350 RPMHát ez 22 %-kal kevesebb levegőt szállít, mint az eredeti, jobb lett volna ha az eredetivel megegyező légszállításútra cseréled. Minden más szempontból megfelelő. Természetesen a feszültségcsökkentő adaptert nem szabad használnod, a légterelő lemez visszaépítésére is szükség volt.
Ha tápegységedet csak 70-80 %-ig terheled, akkor maradhat ez a ventilátor benne, csakhogy erről sohasem szabad később sem megfeledkezned. Ha jobban kívánod terhelni a tápot, akkor cseréld ki a ventilátort, például erre:
Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing -
Algol
senior tag
Valószínűleg minden olyan anyag megfelelő lehet kenésre, amelyik csökkenti a súrlódást és elég stabil a kémiai szerkezete. Ellenáll a ventilátorban előforduló hőmérséklet növekedésnek és nem oxidálódik.
A növényi olajok pont emiatt nem alkalmasak hosszabb távon, mert oxidálódnak, avasodnak. A hőmérséklet emelkedés sem tesz jót nekik. Elég ha a konyhai tűzhely környékén nézel szét. A serpenyős sütés során óhatatlanul apró olaj / zsírcseppecskék repülnek szét, bár ezek jó része nem ég rá a tűzhely, a közeli asztallap felületére - szép, sárga színű pöttyöknek látszanak - takarításkor mégis meggyűlik a bajunk velük. Ilyenkor már egyáltalán nem sikamlósak, kifejezetten ragadnak a felületekhez.
-
Vunter87
csendes tag
Sziasztok.
A tegnapi nap folyamán meg kellet operálnom a szeretett Corsair VX450 tápegységet a gépembe,a szélkavaró zajossá vált es egy légkalapács mellet madár csicsergésnek tűnt.
Valószínűleg jobban jártam volna ha elsőnek végig lapozom itt a fórumot, mintsem cselekedek, de vettem bele egy Corsair high performance high static pressure ventit, a bekötés egyszerűen ment, lehúztam az ajzat kupakot is, így szépen rá illesztettem a 3pinbol azt a 2-t az alap helyre ahol volt az előző vetni, bekapcsoltam a tápot gépen kívül ment a venti is stb, utána összetettem, ja igen es meg említenem meg hogy az alap ADDA ventin volt 1 barkácsolt műanyag lemez, az gondolom valamiféle légterelés lehetett szóval biztos ami biztos alapon, oda vissza tettem az új ventire is ahol volt a gyárin.
Megy a gép is a táp is, es terhelésnél jobban fel is pörög a venti a tápegységben, de kicsit minden esetben langyosnak érzem a tápnak a külsejét, igaz nincs viszonyítási alapom, mivel amíg az alap volt benne sose figyeltem erre .
Szóval igazából a véleményetekre lennek kíváncsi hogy jó lesz e ez így, vagy esetleg a venti lett nem belevaló, vagy valami egyéb vélemény hozza.
Ja és ha valaki nem ismerne a corsair ventit itt 1 link hozza[link] és nem használom a hozza kapott ellenállást hogy lassabb legyen, ha esetleg valaki kérdezné.
A helpet koszi előre is!
-
tornas
őstag
"Új szerelésű elektronikai dolgokban (pl. CD lejátszó) már nemegyszer láttam, hogy általában azt alkalmazzák a mozgó alkatrészek kenésére."
A műanyag fogaskerekek kopása és a ventilátor-csapágyak kopása nem egyforma. Ráadásul ezekben a lejátszókban a fogaskerekek nem nagy igénybevételnek vannak kitéve.
"Hogy aztán a zseniális emberi elme miket ki nem talál a felhasználók bosszantására, az megint egy más dolog."
Azt az elektromos cuccot is valamikor összerakták, amit aztán kiöntöttek műgyantával. Vagy az a ventilátor, amit csak összepattintottak, de a szétpattintást már nem bírja el a műanyagház és/vagy a lapát.
Gyűlölöm azt a cuccot, amit nem lehet normálisan szétszedni!
Nem részletezem ennek okait és az erről kialakult véleményemet.
-
draff
aktív tag
-
draff
aktív tag
Nem tudom, valójában valamilyen általános csapágy- és gépzsírral illik-e megkenni azt a ventit, vagy elég lenne hozzá az élelmiszeripari tiszta vazelin is?
Új szerelésű elektronikai dolgokban (pl. CD lejátszó) már nemegyszer láttam, hogy általában azt alkalmazzák a mozgó alkatrészek kenésére. -
tornas
őstag
A hangsúly az "elvileg"-eg van...
Nemrég egy 1 éves (
) laptophűtő 8 cm-es ventijét (ami egy év alatt kegyetlen hangos lett) is azért kellett kukáznom, mert nem lehetett megkenni. Szétszedtem, és természetesen utoljára, mert széttört. A műanyag nem bírta a szétszedést. A lapátját azért elraktam, a zéger-gyűrűjével együtt, és új 8 cm-es, 12 V-os ventit kapott és most egy fesz-választós (3 V-tól 12 V-ig, 500 mA) adapterről van hajtva.
A másik véglet meg az a laptophűtő volt, ami mindösszesen 4 hónapot!!! (
) bírt ki. Mármint a 3 db 6 cm-es ventijei. Szabályosan elporladtak, letörtek a venti lapátjainak a műanyaga forgás közben, egyre fokozódó hang és rezgés kíséretében. Oké, hogy lebomlik műanyag, de ilyen hamar?!
A ventik lapátjainak a cseréjével megoldódott a probléma.
-
Algol
senior tag
Itt már többször is leírtuk, hogy ha lehúzod a ventilátor címkéjét, eltávolítod az alatta található porvédő kupakot (van amikor ezt kispórolják), akkor szemed elé kerül a tengelyvég és az azt rögzítő zégergyűrű. Ha ide nyomod a WD40-et, akkor az be fog hatolni a tengely mentén a csapágyba és feloldja a megkeményedett kenőanyag-maradványokat, már amelyeket el tud érni. Ez általában segít.
Tartósabb eredmény remélhető a csapágy szétszedésétől. Le kell venni a zégergyűrűt, kihúzni a tengelyt, megtisztítani az esetleges megkeményedett kenőanyag-maradványoktól, majd lágy csapágyzsírral megkenni és összeszerelni.
-
Slyer
senior tag
Na hat nem nagyon talalok abbol az Adda-bol olyat amit kene... Ami van az kulfoldon es 40$. Szerintetek javulna a helyzet ha wd40bol nyomnek bele egy keveset?
-
Algol
senior tag
Az eredeti Young Lin DFS132512M (135x135x25) adatai:
78,13 CFM, 1,47 mm-H2O, 34,44 dBA, 0,20A, 1500 RPM, Sleeve BearingHelyette ez az ADDA ADN512LB-A91 (135x135x25)
78 CFM, 2,77 mm-H2O, 33,6 dBA, 0,18 A, 1800 RPM, Ball Bearing
minden szempontból megfelelő, de fogalmam sincs, hogy honnan tudod majd beszerezni.Másik itthon is beszerezhető helyettesítő lehet a
Zalman ZM-F4 (135x135x25, 120 mm felfogatás!!!)
68 CFM, 1,99 mm-H2O, 25,9 dBA, 0,28 A, 1300 RPM, Advanced Sleeve Bearing, 50.000 hours MTBFKicsit kevés a légszállítása, de talán a a nagyobb statikus nyomása ebből kompenzál valamennyit. Nagyobb probléma lehet, hogy a 120 mm-es ventilátorokéval megegyező felfogatási lyuktávolsága miatt csak további barkácsolással tudod majd beszerelni a táp házába.
-
Slyer
senior tag
Sziasztok!
Van egy Cooler Master M500 tápom, ami idegesítő kattogó, ciripelő hangot ad ki. Pontosan ILYEN. A tápos topicban ventire gyanakodnak, így elkezdtem keresgélni, de baromira nem jutottam semmire.
A gyári venti egy Young Lin DFS132512M, amiről semmi infó nincs csak annyi, hogy 135mm-es. Mit tudnék venni bele hogy le is hűtse rendesen, és be is férjen?
-
Algol
senior tag
válasz
attiati #1472 üzenetére
"A 3. pin nem a fordulatszabalyozashoz kellett volna?"
Nem, az a fordulatszám kijelzésre szolgáló vezeték. Ha működik, akkor jól kötöttétek be, mert csak egyféleképp lehet jól bekötni. Jelenleg a tápegység szabályozza a ventilátor fordulatszámát, a ventilátor feszültségének változtatásával.
"lassan (es vegre csendesen) forog a venti. lehet ebbol a manoverbol baj?"
Azért forog lassan, mert a tápegységben elhelyezkedő hőérzékelő még nem jelez akkora hőmérsékletet, ami több hűtést igényelne. Baj csak akkor lehet, ha a tápot jobban terhelve, az - az erősebb melegedés miatt - akkora légáramlatot igényelne, amekkorát a jelenlegi ventilátor maximális fordulatszám mellett sem tud produkálni. Ilyenkor a gyárilag tervezettnél magasabb hőmérséklet alakulna ki a táp belsejében. Ez aztán a táp alkatrészeinek gyorsabb elhasználódásához vezetne.
Amíg az új ventilátor nem forog maximális fordulatszámon, nem lehet baj. A kérdés az, hogy ki veszi majd ezt észre - mondjuk egy hangosabb játék közben -, hogy a ventilátor már maximális fordulatszámon pörög, a tápegység meg még további hűtést igényel. Ezért célszerű az eredetileg beépített ventilátor légszállításával megegyező légszállítású ventilátort beépíteni.
-
attiati
veterán
vegul kicsereltuk az arctic f8-ra a ventit.
egy baj volt: a regi venti es a tap venticsatlakozoja 2 pines volt, az uj pedig 3.
tesom vegul raforrasztotta a regi venti 2 pines csatlakozojat az uj ventire.
A 3. pin nem a fordulatszabalyozashoz kellett volna?mukodik hibatlanul, de lassan (es vegre csendesen) forog a venti. lehet ebbol a manoverbol baj?
-
tornas
őstag
Azért vannak olyan cuccok, amik tényleg úgy vannak összerakva, hogy csak sérülés útján bonthatóak meg. Többek között PC-kben használatos ventilátorok között is vannak ilyenek.
"(Még az Őrs vezéren vettem valaha az ottani régi OBI-ban.)"
Húsz éve is volt már OBI??
Én úgy tudom, hogy csak a '90-es évek végén nyitottak meg itt kis hazánkban.
-
Impressa
őstag
Ugye igyekeznek, hogy egy átlag felhasználó ne tudja szétszedni, belenyúlni. Mi nem ebbe a rétegbe tartózunk bele. Én is azt vallom, amit te, amit egyzser összrekatak, azt szét is lehet szedni, ha valaki azt mondja javíthatalan, akkor az neked/nekünk való feladat
A magyar ember leleményes
Az OBI-ra emlékszem, az sem most volt. -
draff
aktív tag
válasz
Impressa #1467 üzenetére
Szedtem én már széjjel javításra több olyan "fontos" háztartási eszközt (mert a kollegák, kolleganők mindent elrontottak /hajszárító, kávédaráló, villanyvasaló vagy egyebek/), vagy a saját telkes svéd gyártású (valami Swing800-as) elektromos fűnyírómat, hogy előszörre magát a célszerszámot kellett hozzá megcsinálnom.
Mert ezek többnyire olyan furmányos csavarfejekkel oldották meg az összerakást, hogy ne lehessen többé szétszedni, azaz - egy az egyben eldobható!
a fűnyíróban pl. a csapágyakat kellett kicserélnem ... hát megoldottam.
Mindmáig megy - immáron huszon-éve. (Még az Őrs vezéren vettem valaha az ottani régi OBI-ban.) -
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1463 üzenetére
Én az ilyesmikkel mindig úgy vagyok - valaha ezt is emberek rakták össze, tehát akkor szét is szedhető.
Tegnapelőtt pl. egy svájci gyártású elektromos fogkefét szedtem szét, pedig annyira cselesen volt összerakva, hogy az sem látszott meg - hogyan csinálták.
Aztán egy 5 forintossal az alján, egy negyedfordulatra, de szépen ki lehetett nyitni a bajonettzárat ...
-
s3toraph
senior tag
-
Eagle16
addikt
válasz
Eagle16 #1461 üzenetére
Sikerült a művelet, forrasztás nélkül csináltam, de egészen tartósnak tűnik. Legalábbis 10 perce megy tökéletesen
Először levágtam a YL ventit rögtön ott ahol a kábele elhagyja a műanyag venti keretet, aztán blankoltam a végét egy kis szakaszon.
A CM Excalibur ventihez érkezett egy 4 --> 3 pines átalakító is, azt használtam fel mert nem akartam a venti vezetékét bántani. Az átalakítónak levágtam a végét ahol a kis műanyag csatlakozó van, aztán blankoltam annak is a piros és fekete kábelét, majd összesodortam a tápból érkező kábelekkel, feketét a feketéhez, pirosat a piroshoz. Majd szigeteltem őket külön-külön aztán egyben is, hogy tartós legyen.
Ezután lényegében lett egy 3 pines csatlakozóm ami a tápból jön ki, és erre csak rá kellett csatlakoztatni az új ventit. A CM ventinek elég hosszú harisnyázott kábele van, ezt összefogtam azzal a kis műanyaggal amit gyárilag adnak hozzá, és ezt az adag kábelt éppen be tudtam süllyeszteni a venti mellé, mivel ilyen furcsa kialakítása van, nem hagyományos. Pont elfért, mintha direkt ez lenne a célja
És nem fog mozdulni sem onnan, mert a táp ugye ventivel lefelé néz, tehát a gravitáció miatt nem tud mozdulni ellenkező iránya, és elég szorosan is van a helyén.
Így alapjáraton nem hallom a hangját, meg terhelve sem, de azért még tesztelem egy darabig hogy biztosan jó legyen, annyi biztos hogy tökéletes választás volt, FSP-350-60APN-be ezt kell tenni ha nem akadály a 4k forintos ár.
Köszönöm még egyszer a segítséget amit itt kaptam!
-
Algol
senior tag
A Chieftec CTG-550-ben eredetileg
Globe Fan S1202512L (120x120x25)
67,28 CFM, 4,31 mm-H2O, 34 dBA, 0,18A, 2000 RPM, Sleeve Bearing ventilátor van. Mivel a légszállítása nem túl nagy, ezért több lehetőséged is van.Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing
A legolcsóbb a Lomexban csak 1.120 Ft. Tartósabb csapágya van, mint az eredetinek. A specifikációja ellenére sem lesz hangosabb, mint az (új) eredeti, mert nagyobb légszállítása miatt nem fog maximumon pörögni.SUNON EEC0251B3-000U-G99 (120x120x25)
75 CFM, 4,06 mm-H2O, 34 dBA, 0,17A, 2200 RPM, 70.000 MTBF, Two Ball Bearing
Ez hasonlít legjobban az eredetihez (légszállítás- és statikus nyomásban), tartósabb és kicsit talán halkabb.Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM! (120x120x25)
85,6 CFM, 3,53 mm-H2O, 30 dBA, 0,45A, 2000 RPM, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball Bearing
Ez PWM-es venti, csak az 1-2 vezetékét kell bekötni, ez halkabb lesz, meg tartós is, de 4.000 Ft alatt nem lehet megkapni. -
petiwr
senior tag
Sziasztok!
Van egy Chieftec CTG 550 es tápom a gyári venti csapágyas volt most van benne egy másik venti nem tudom miféle de tápból van az is. Milyen 12 cm es ventit érdemes berakni a tápomba ami halk is és jó árban van?
-
Lidl
senior tag
válasz
syberia #1450 üzenetére
Köszi mind a kettőtöknek a választ.
Tehát ha 3 mmH2O az új venti légnyomása, akkor az megfelelő lehet. Persze, ha a levegőszállítása is elegendő. Annak a Yate Loon-nak 88 CFM, ha jól láttam.De először mindenképpen szétszedem és megpróbálom megkenni. Nem félek tőle, hogy ne sikerülne, szedtem már szét pár dolgot
És akkor zsírt fogok használni.Köszi a tippeket, lehet, hogy ma este meg is próbálom és majd jelzem, ha van eredmény.
Lidl
-
syberia
veterán
Ahogy a kolléga is írta, érdemes a venti csapágyát lecsöndesíteni. Maga a művelet nem túl nehéz, tápot szétcsavarozod és a venti hátulján lévő matricát/porvédő gumit eltávolítod. A tengely kiszedése nélkül is eredményes lehet a zsírozás (olajozást nem ajánlom mert nem lesz tartós az eredmény), az a lényeg hogy be kell juttatni a kenőanyagot a tengelyhez.
Ha biztosra akarsz menni, ez a video megmutatja hogyan lehet megműteni a beteg pörgettyűt
-
Algol
senior tag
Meg lehet olajozni/kenni. Több hozzászólás is bizonyítja, hogy ameddig nem kopott ki a csapágya, addig még a teljesen reménytelennek tűnő esetekben is - beszorult csapágy - segíthet a megtisztítás és kenés. A lágy kenőzsír alkalmazása tartósabb eredményt ad az olajozásnál, csak ehhez ki kell húzni a tengelyt.
A Yate Loon D12SH-12 statikus nyomása 2,57-2,99 mm-H2O között van 20 különböző forrásból származó példány mérése alapján.
A tápegységek belsejében elég sűrűn vannak a melegedő alkatrészek, azok közein is át kell nyomni a levegőt és ez nem tekinthető teljesen ellenállásmentesnek. Az új ventilátor nyomás értéke igazodjon az eredeti példányéhoz. Nem véletlenül használja ezt a Yate Loon-t többféle tápegységgyártó is.
-
Lidl
senior tag
Sziasztok,
A közel 7 éves Chieftec tápomnak egy kicsit hangos a ventije magas fordulaton. Azt tervezem, hogy megnézem, lehet-e olajozni/kenni. Egy Yate Loon ventillátor van benne(D12SH-12), a leírások szerint, de még nem szedtem szét.
Viszont, ha nem lehet megkenni, vagy elrontok valamit, akkor cserélnem kéne.
Olvasgattam a korábbi hozászólásokat és ajánlatokat.A kérdésem az lenne, hogy mekkora légnyomás-t (air pressure) kellene tudni-a az új ventinek?
Van ami 1 mmH2O-t tud "csak?" és van ami 3-at, 4-et.
A korábbi magyarázatokból értem, hogy mit jelent, de a táp belül eléggé "szellős" bőven van hely a levegőáramlásnak. Akkor miért olyan fontos a légnyomás képessége a ventinek? Esetleg azért, mert többnyire 90 fokkal el kell fordulnia a légáramlatnak?Köszi, ha felhomályosítotok
Lidl -
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1445 üzenetére
Háááát - azért annyira kiváncsi talán nem vagyok rá, szedtem én szét életemben már éppen elég ventit.
A régi videokártyám (Inno 3D NVidia Geforce3 Titanium 200) ventijébe a már "darálós" siklócsapágy helyére pl. egy miniatűr golyóscsapágyat adoptáltam. Pedig az aztán egy eléggé kisméretű példány.
A csapágy - ááá - alig látszott. -
s3toraph
senior tag
Ez igaz. Látom kíváncsi vagy, hogyan néz ki szétszedve.
Nos, akkor pár napon belül szétszedem valahogy, és teszek fel róla képeket. Aztán ha sikerül szétszednem roncsolás nélkül, majd kérek segítséget, mit hogyan olajozzak, takarítsak, mert belülről még nem láttam ventit.
Apropó, le kell vennem hozzá a táp burkolatát is és belülről kiemelni a ventit, mert rövid a kábele, nem lehet egészen kihúzni a nyíláson, csak addig ameddig a fenti képeken látszik.
-
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1443 üzenetére
Ha most az a ventilátor valóban rossz, és veszel bele egy újat,
a rosszat még csak meg sem nézed, hogy hogyan jönne szét?
Ha már így is-úgy is kidobod, akkor nem tök mindegy neki, hogy akkor most nekiállhatsz feszegetni, kis pöcök letörik, vagy totál roncsolással szeded szét? -
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1441 üzenetére
Amit egyszer emberek összeraktak - azt szét is lehet szedni. Alaphelyzetben tehát mindig ebből kell kiindulni.
Most persze kétféleképpen lehetséges mindez:
- vagy műszaki logikával szétpattintani
- vagy simán és egyszerűen roncsolással szétfeszegetni.
(utóbbinál a tanulópénz már benne van az árában)Ha törik, hát törik ... de többnyire megragasztható.
-
Algol
senior tag
válasz
s3toraph #1439 üzenetére
Úgy tűnik újítottak a Protechnic-nél a szokásos ventilátor összeszereléshez képest.
Feltételezem, hogy az a 4 köröm a nyomtatott áramköri lapot tartja, ha kipattintod őket, akkor kijöhet a rotor a NYÁK-lappal együtt. Eszerint a NYÁK-lapon lenne rögzítve a csapágy.Nekem ez nem tűnik logikusnak, mert így bizonytalanabb lenne a csapágy rögzítése. Valakinek egyszer csak szét kell szedni egy ilyent, nekem még nem volt a kezemben efféle venti.
-
s3toraph
senior tag
válasz
s3toraph #1399 üzenetére
Nos, megnéztem a ventit a delta tápomban, és nem találtam rajta ezt a kis műanyag kupakot. Szóval, hogyan olajozzam meg?
Az alján a címke alatt van 4 kis nyílás, amiben mintha műanyag körmök végeit látnám, lehet hogy a venti körmökkel van bepattintva? 90 fokoként van egy db, összesen tehát 4 db. Meg van 2 pici lyuk még, ezek semmitmondóak nekem. Kupak nincs, amit levehetnék.
-
tornas
őstag
válasz
Anathema67 #1434 üzenetére
Nincs semmi hiba...
Az FSP Raider-en nincs -5 V (szabvány szerint már 10 éve nincs is semmilyen tápon) és a teszter sem méri.
-
szente
addikt
válasz
Anathema67 #1434 üzenetére
Majd írsz egy rövid szösszennetet az Enermax halkságáról?
Vezérlőmet viszed akkor?
-
Anathema67
tag
Sziasztok!
Tegnap az FSP Raider 550 tápomban kicseréltem a ventillátort az itt javasolt Enermax-ra, és a 24 pines csatlakozót szálanként harisnyáztam. Biztos ami biztos vettem egy egyszerű tesztert, nehogy gubanc legyen a nagy átalakítás miatt. A teszter a "-5V"-nál nem jelez, az összes többi ok. A bekötési leírásban nincs "-5V". Nem tudom mi lehet a hiba, ha egyáltalán van?
Köszi a segítséget. -
Algol
senior tag
"a Bitfenix Spectre Pro is gyenge légszállításban (56.22 CFM)"
Ez igaz, de a PWM-es változat erősebb, és a kérdező is "Most éppen egy Bitfenix Spectre Pro PWM van benne" arról beszélt.
Bitfenix Spectre Pro PWM (black/white) (120x120x25)
70.52 CFM, 2.6 mm-H2O, 26.1 dBA, 0,3A, ind: 5V, 1800 RPM, Fluid Dynamic Bearing -
tornas
őstag
Hello!
Inkább azt az Enermax-ot választanám, mert az a Cooler Master már túl gyenge lenne légszállításban (pláne, ha még fejleszted is a konfigodat), aminek értéke csak 44,03 CFM. Hab a tortán, hogy - elviekben - még egy picit hangosabb is.
És a Bitfenix Spectre Pro is gyenge légszállításban (56.22 CFM).
"Fontos tényező még hogy a CPU hűtőm passzívan megy, a táp ventije szívja róla a levegőt."
Emiatt még inkább hogy azt az Enermax ventit kellene beletenni!
-
tornas
őstag
válasz
Impressa #1425 üzenetére
Kiegészítésnek még annyit, hogy a gyári hűtőborda az rézmagos volt. A proci meg 3 GHz-es , S478-as, 1 MB Cache-es, 800-as FSB-s és HT-s. Alapjáraton a hőfok már csak további pár fokot csökkent, szám szerint 30-32 fok közé állt be. A szobahőmérséklet az pedig 23 fok volt.
A Peltier-elemről sajnos nincs gyakorlati infóm.
-
szente
addikt
Sziasztok!
Ki szeretném cserélni a ventit a tápomban (FSP 350 APN 80+), mert a gyári Yate Loon-nak hallom a hangját alapjáraton is. Most éppen egy Bitfenix Spectre Pro PWM van benne, de már 900-as fordulaton ennek is megjön a hangja.
Szóval valami olyasmi ventit szeretnék bele, aminek alapjáraton egyáltalán nem hallani a hangját. A konfigom idle fogyasztása 50-60W, terhelve olyan 150-160W.
Láttam, hogy az ajánlottak között van az Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A, ami zaj szempontjából jónak is tűnik. Viszont találtam egy olcsóbb alternatívát aminek hasonló a statikus nyomása, mint az Enermax-nak, viszont alacsonyabb a légszállítása.Ez is elég lenne a tápomba? Ha igen, akkor úgy is hogy a CPU-m 65W helyett 100W, a VGA meg 7770 helyett 7850?
Fontos tényező még hogy a CPU hűtőm passzívan megy, a táp ventije szívja róla a levegőt. -
Impressa
őstag
Köszi az infót
ez tetszik 30-35 fok között tartja terhelés alatt is
. Egy Skoda 120-as hűtőventilátora vesz fel 6-8 Ampert( 30 cm az átmérője ), ahhoz képest a NIDEC 3,3 Ampert, az azért elég durva
Azon már meg sem lepődök, hogy ilyen hatással van a környezetére is, csak az a 65 dB ne lenne, attól meg lehet őrülni hosszútávon.
Peltier elemet már használtatok? ha igen, azzal mi volt a tapasztalatotok?
-
tornas
őstag
válasz
Impressa #1419 üzenetére
Ilyen PWM-es NIDEC VA450DC ventilátor nekem is van.
Kegyetlen egy jószág... Itt írtam is róla röviden. Azóta pedig kipróbáltam egy gyári hűtővel (módosított, mert a venti el lett távolítva róla, de a rögzíthetősége megmaradt) rendelkező Prescott magos P4-es CPU-val rendelkező gépben. Normál körülmények között játék és 3Dmark alatt 50-60 Celsius-fok között szokott lenni. Ezzel a a Nidec ventivel kb. 30-35 fok közé esett vissza a hőfoka terhelés alatt, úgy hogy a venti pár centivel a hűtőborda fölött volt egy külső kereten, ami alá egyszerűen betoltam az alaplapot. Nemcsak a bordát, hanem a környező VRM-ek félvezetőit is lehűtötte rendesen.
A legerősebb ventim, ami eddig van. A második helyezett ez a Delta ventilátor. Ez is nagyon komoly és szintén valamilyen szerverben figyelt CPU hűtőként és ez is PWM-es. Jellegzetessége, hogy ha PWM nélkül rákötjük simán a 12 V-ot, akkor nem rántás-szerűen indul mint a fenti Nidec, hanem szépen egyenletesen pörög fel 6000 RPM-re (--> lágy indítással rendelkezik) jellegzetes, emelkedő hang kíséretében (mintha egy mozdony indulna el).
(#1420) Algol: Ezek a ventik CPU hűtésére lettek felhasználva szerverekben, és valszeg ma is használnak hasonló kaliberű ventiket. A folyékony nitrogén állandó jellegű használata (legtöbbször) szerintem költséges mulatság lenne CPU hűtő szerepkörben még asztali gépekben is, nemhogy szerverekben (bár, ahol ez kell, ott biztos alkalmazzák is).
-
Algol
senior tag
válasz
Eagle16 #1421 üzenetére
"A szabályozó nem fog bekavarni?"
Beszerelés előtt maximális fordulatszám állásba kell tekerni és valamihez oda kell rögzíteni a tápon belül, hogy ne érhessen a nagyfeszültségű részek közelébe. Ilyenkor a ventilátor úgy viselkedne, mintha nem is volna kézzel szabályozható.
Ha van legalább egy multimétered és valamennyire jártas vagy az elektromos barkácsolásban, akkor néhány méréssel el tudnád dönteni, hogy mit is csinál az a tekerő gomb (potméter). Rájöhetnél kiiktatásának módjára, ami például lehet a potméter levágása, az oda vezető két vezeték összekötése, vagy levágás után a két vezeték nyitva hagyása (végeiket persze szigetelni kell, nehogy beleérhessenek valamibe). A szükséges teendőkről a ventilátor vezetékeinek szemrevételezése, néhány mérés és gondolkodás után lehetne dönteni.
Harmadik megoldásként felmerülhet a szabályozó gomb tápegységen kívüli elhelyezése, ekkor a ventilátor tápegység általi vezérlése mellé még egy kézi szabályozási lehetőséget is kapnál. Ez utóbbi megvalósításához kellene részedről a legtöbb szakértelem.
-
Algol
senior tag
válasz
Impressa #1419 üzenetére
"Ezt proci hűtésre találták ki?"
Levegő szállítás: 220 CFM = 374 m3/h
Statikus nyomás: 1,3 inch-H2O = 33 mm-H2O
Áramfelvétel: 3,3 A
Teljesítmény: 39,6 W
Nem is olyan hangos: 64,8 dBA.Nem valószínű. Normális gépbe semmiképp nem kell ilyen, ahol meg elkelne a teljesítménye, ott úgyis folyadékos hűtést használnak, például folyékony nitrogént.
-
Impressa
őstag
Hálás köszönet az infókért
Hát most nevetni fogsz, most megnéztem milyen ventim van ( a sok közül) amivel sokkolom az egyik laposom SUNON KD 1212PMB1
Ezt proci hűtésre találták ki? elég dúrva értékeket írtak róla. (Erre nem rég leltem rá, és ott is ott van a görbe, de nem is figyeltem basszus
)
Sokat segítettél
-
Algol
senior tag
válasz
Impressa #1417 üzenetére
Minden ventilátornál a légszállítást ellenállás mentes esetre adják meg. A statikus nyomás értéke pedig azt a nyomást jelenti, amelyet a ventilátor nulla légszállítás mellett képes létesíteni.
A komolyabb ventilátorgyártók megadják gyártmányaikra a légszállítás és a statikus nyomás összefüggését mutató görbéket. Például ez egy Sunon MEC 0251V2-A99 ventilátor adatlapja, a pdf dokumentum 5. oldalán találod a kérdéses görbét.
Erről leolvasható, hogy ha az említett ventilátort (93 CFM légszállítás nulla nyomáskülönbség mellett, 5,59 mm-H2O nyomás nulla légszállítással) olyan környezetbe tesszük, ahol a légáramlás fenntartásához 2,5 mm-H2O nyomáskülönbség kell, akkor körülbelül csak 50 CFM lesz a légszállítása.
A notebook hűtőpadoknál a ventilátor és a notebook alja között még általában jelentős rés van, ezért közel ellenállásmentesnek tekinthető a környezet.
"és mekkora statikus nyomás jön létre?"
Meg kellene mérni. Ha nagy a rés a venti és a notebook között, akkor kicsi.
-
Impressa
őstag
Szia!
"A Swif ventilátorokat házszellőztetésre tervezték, statikus nyomásuk alacsony lehet, légszállításuk csak ellenállásmentes környezetben ennyi. Tápegységbe szerelve jelentősen visszaeshet a légszállítása a nagy statikus nyomású ADDA-hoz képest."
Az lenne a kérdésem, hogy notebook hűtőpadoknál, amit megadnak légszállítási értéket, az ellenállásmentes környezetet jelent ? és mekkora statikus nyomás jön létre?
Esetleg, ha van erre vmi táblázat ( karakterisztika ) erre vonatkozólag ( légszállítás - statikus nyomás)Előre is köszi
-
Algol
senior tag
válasz
Eagle16 #1412 üzenetére
Ha a tápegységedben az M-es YL venti van
Yate Loon D12SM-12 (120x120x25)
70,5 CFM, stat. nyomás: 1,5 mm-H2O, 33 dBA, 0,3A, ind.fesz: 6,5V, 1650 RPM, Sleeve Bearingakkor amennyiben a halk működés a legfontosabb, akkor a Cooler Master Excalibur helyett ajánlhatok egy még halkabb ventit:
Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A (120x120x25)
71,25 CFM, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, 18 dBA, 0,3A, ind.fesz: 2,4V, 1500 RPM, 100.000 óra MTBF, Twister BearingEz olcsóbb az Excaliburnál és ráadásul kézzel szabályozható a fordulatszáma, bár ennek nem veszed hasznát, ha tápegységbe szereled, mert célszerűbb a tápra bízni a a fordulatszám szabályzást.
-
Algol
senior tag
Nem értem, hogy hogyan működik ez a fórum-motor: amikor reggel megírtam #1408-as válaszomat, akkor az még közvetlenül a #1400 után jött. Kicsit csodálkoztam is, hogy milyen sokáig senki sem válaszolt #1400-ra. Most meg látom, hogy heten írtak már előttem.
-
draff
aktív tag
válasz
Eagle16 #1412 üzenetére
Az ilyen garancia-cimkéket, mindenféle átragasztott hologramos szarságokat ésszel kell ám levenni, hogy utána se látszódjon meg.
Kisméretű injekcióstűvel tiszta benzint kell alányomogatni, miközben egy kis csipesszel óvatosan emelni-húzni, .... és akkor teljesen sérülésmentesen lejön.
Utána még simán és láthatatlanul de visszaragasztható ... -
Dispose
csendes tag
Köszi a választ.
Tegnap szétszedtem a tápot- ventilátort, és jobban kipucoltam (egyszer már megcsináltam, de nem segített), majd adtam neki egy kis WD 40-et. Tudom, hogy csak ideiglenes megoldás.
Még gondolkodom, hogy melyik legyen, de az nem lenne baj, ha halkabb is lenne picit. Csere esetén pedig biztosan a forrasztás lesz, mert van hozzá eszközöm.#1408
neked is köszönöm a választ.
-
Eagle16
addikt
A címke alatt nem volt semmi, csak egy piros kupak a venti síkjában, szóval ott nem esett le semmi az biztos, megnéztem.
A tápegységen amúgy pont az egyik csavarra volt rátéve az egyik matrica, szóval a garanciát buktam, viszont legalább megnéztem a ventit közelebbről.
YL-D12SM-12 van benne pontosan, és nem láttam hogy bármi baja lett volna, alapból nem lötyög, teljesen jónak tűnik, megforgatva sem volt hangja és tökéletesnek tűnt...
Ha még egyszer előjön a zaj akkor már rendelem is a CM ventit.
-
Algol
senior tag
válasz
Dispose #1400 üzenetére
Az FSP ATX-400PNF tápban eredetileg
Yate Loon D12SH-12 (120x120x25)
88 CFM, statikus nyomás: 2,6 mm-H2O, 40 dBA, 0,3A, ind.fesz: 6,5V, 2200 RPM, Sleeve Bearing venti van.
Jó, olcsó helyettesítője:Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, statikus nyomás: 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, ind.fesz: 5V, 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing, beszerezhető a Lomexben, ára: 1.120 Ft.Ha halkabb venti kell, akkor drágán, kb. 4.000 Ft-ért ajánlható a
Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM (120x120x25)
85,6 CFM, 3,53 mm-H2O, 30 dBA, 0,45A, ind.fesz: 3,5V, 2000 RPM, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball Bearing.Ez PWM-es venti, csak az 1 - GND, 2 - 12V vezetékeit kell bekötni.
A Coolink Swif2 120P légszállítása 127,6 m3/h = 75,1 CFM még elfogadható lenne, de házventilátornak készült, ezért statikus nyomása kicsi lehet, tápegységbe szerelve nem tudja teljesíteni a megadott légszállítást sem.
A Cooler Master Blademaster R4-BMBS-20PK-R0 PWM (120 x 120 x 25 mm)
76,8 CFM, statikus nyomás: 3.90 mm-H2O, 32 dBA, 40,000 hours MTBF, Long Life Sleeve
lényegében elfogadható lenne (valószínűleg elindul 6V-os feszültség mellett), de kb. 3.000 Ft-os ára miatt szerintem már jobban megéri az Excaliburt választani. -
draff
aktív tag
Nem értem ezt a felfokozottan ventis dolgot.
Nekem közel 10 éve szinte hangtalanul megy a venti a tápomban, és soha semmi baja nincsen, nektek meg a még szinte garis ventik halnak be sorban ... és rendre csapágyasak lesznek ...
Most akkor kétesélyes a pálya:
vagy gépezés helyett csak kihegyezett füllel azt figyelitek
vagy immáron beteges rögeszmétekké lett ez a venticsere ...
- és akkor persze itt a drágábbnál drágább avagy jobbnál jobb hangzású gyártói márkanevekkel dobálóztok.Nekem ha zajos egy ventim - megolajozom.
ha továbbra is zajos - csapágyat cserélek benne
ám ha sehogyse javulna meg - kidobom, majd veszek helyette egy másik akármilyet - és annyi ... -
tornas
őstag
válasz
Eagle16 #1404 üzenetére
Ha tényleg ennyire rázkódik akkor nagyon valószínű, hogy gyári hibás a tápventilátor. Ez esetben inkább a gari érvényesítése marad.
Esetleg azt tudom még elképzelni, hogy a műanyag (legtöbbször fehér színű) zéger-gyűrű leeshetett a tengelyről. Ezt a címke alatt lévő kupak alatt meg lehetne találni. Ha ez lenne, akkor csak vissza kellene rakni a tengely végére feltéve, hogy nem sérült valamilyen formában, ami miatt leeshetett.
A kenéssel (illetve a zéger-gyűrű visszarakásával) elméletben nem veszítenéd el a garanciát, mert magán a tápegységen nincs semmiféle szétszedést gátló garanciacímke és a ventinél a címkét úgy kell visszaragasztani, ahogy volt. Végszükség esetén kétoldalú ragasztó.
-
Eagle16
addikt
Igen, én is csodálkozom rajta...most kezdte el csinálni 2 napja, mikor terhelés megszűnése után alacsonyabb fordulatra kapcsol a venti akkor elkezd hangosan zúgni, ilyenkor alig jön ki levegő is hátul, nem jó...meg látom is hogy nem egyenletesen forog a venti, hanem a tengelye rázkódik ide oda, nagyon csúnya
Az előző tápomat persze pont 1 nappal előtte adtam el hogy a hiba jelentkezett volna, pedig az jó lett volna addig amíg ez garanciában van. Az egy FSP-350PNF volt és tökéletes volt a ventije amíg málam szolgált majdnem 5 éven át...
Köszi a választ!
-
tornas
őstag
válasz
Eagle16 #1401 üzenetére
Hi!
"Úgy értem nem kell forrasztani?"
De...
"...1 hónap után meghalt teljesen a csapágyazás"
Ilyen hamar?!
Esetleg egy kis kenés neki?!
De ha minden kötél szakad, akkor neked is azt a Jamicon ventit tudom ajánlani, amiről egy sorral feljebb is írtam. Nehéz nála jobb alternatívát találni.
-
tornas
őstag
válasz
Dispose #1400 üzenetére
Szia!
Az a Coolink és Cooler Master ventilátor gyengébb az eredeti Yate Loon D12SH-12 ventinél.
Helyette ezek jöhetnek szóba, elsőre:
Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM; 3,6 mm-H2O; 38,5 dBA; 0,35A; 2200 RPM ; Long Life HTLS BearingA Lomex-ben csak 1.120 Ft az ára, és nem halkabb, mint az eredeti.
Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) (120x120x25)
85,6 CFM; 3,53 mm-H2O; 30 dBA; 0,45A; 2000 RPM; Barometric Ball Bearing; 100.000 hours MTBFEz kb.3500-4000 pengőbe kerül és PWM-es, vagyis 4 vezetéket tartalmaz.
Az egyszerűbb szerelhetőség kedvéért én az előbbi (Jamicon) ventit javaslom neked, mert jóval olcsóbb (de nem rosszabb) és csak két vezetéket tartalmaz (piros és fekete). Tökéletesen meg felel a tápod számára még full terhelésen is.
Ami a beszerelését illeti:
Ha a régi venti abszolút menthetetlen, akkor le vágod róla a tövénél a drótjait és a végükre kötöd az új ventit (pirosat a pirosra, feketét a feketére). A drótok forrasztása ajánlott, de ha nem forrasztva történik, akkor egy picit hosszabban csupaszítsd (blankold) le a drótok végeit és jól sodord össze őket, valamint jó minőségű szigetelőszalagot használj (ne olyat ami rövid idő múlva elenged)!
-
Eagle16
addikt
Sziasztok!
FSP-350-60APN-nek vajon ki lehet cserélni a ventijét? Úgy értem nem kell forrasztani? Yate-Loon ventis, de 1 hónap után meghalt teljesen a csapágyazás benne, mikor alacsony fordulatszámra vált magasabbról, akkor elkezd darálni és látszik is hogy nem egyenletesen forog a venti, hanem a tengelye rezeg, biztos hogy kis idő múlva már alapjáraton is hangos lesz.
Eddig ő lenne a csere: [link] AeroCool Shark Fan 12cm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Nintendo Switch 2
- Az Xbox égisze alatt oldaná meg a PC-s játékosok legnagyobb gondját a Microsoft
- Linux felhasználók OFF topikja
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Villanyszerelés
- Yettel topik
- TCL LCD és LED TV-k
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Lian Li uni fan tl wireless lcd 120 (garanciális)
- Eladó Lian li Uni fan sl wireless 120
- Corsair iCUE SP120 RGB PC ventilátor 120mm PWM INGYEN FOXPOST
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 3100 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S2 TG Chieftec 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 16GB 512GB FHD 17 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest