- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Okos Otthon kezdőknek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
seredy
tag
Ugyanakkor sokkal lassabb folyamat, mire a diák magától rádöbben fontos szabályszerűségekre.
Szerintem erről már tényleg felesleges vitatkozni, még csak nem is a nyelvtanítás módszertana számára alapvető dolog, hogy a diák fejében kell összeállnia az összefüggéseknek, hanem a pedagógia összessége számára: a tanulói autonómiát támogatni kell. Az összefüggések, tanári támogatással, de a tanuló fejében szülessenek meg. Nem találsz olyan modern, komolyan vehető pedagógiát, ami nem erről szól. Nincs olyan, hogy "lassabb" folyamat, ha a gyerek fogalmazza meg a szabályt, mert ha kizárólagosan tanári magyarázatra építesz, az hosszú távon totálisan eredménytelen. A frontális oktatást előnyben részesítő módszertanok úgyszintén kevésbé eredményesek.
"nincs olyan, hogy "megcsináljuk az alapozást", aztán majd minden menni fog"
Nem is állított ilyet senki.Dehogynem:
Pedig ennek nem kene igy lennie, ha egy normalis alapozast kap, es nem egymas kozott(!) gyartanak a gyerekek tablazatot (hibasan) es terjesztik, hogy mikor mit kell hasznalni, hanem a tanar osszefoglalja.
Nem értem, honnan vesszük azt, hogy van valami alap, amit más módszertannal kell közvetíteni, mint a későbbieket.
Már évtizedek óta az a modern nyelvoktatás egyik alappillére, hogy a nyelvtan jelentőségét próbálja kicsinyíteni, aztán valahogyan mégis mindig kiderül, hogy ez egy hibás elgondolás, mert igenis szükség van a nyelvtanra, csak nem úgy.
Ha erre hozol szakirodalmi hivatkozásokat, akkor tudunk róla beszélni.Még egyszer: sehol nem írtam, hogy nincs szükség nyelvtanra. DE nem szabad fókuszba állítani a tanítás során, és még kevésbé sem szabad leválasztani a többiről. Nem szabad azt mondani, hogy "na akkor most a következő két hétben begyakorlom az összes múlt idejű igét". Ez az, amikor a nyelvtan kap fókuszt. És aztán? A rákövetkező két hétben meg a javát elfelejti az ember. Erre mondom, hogy a helyén kell kezelni a területet.
Nem mellesleg az, hogy valami csak azért rossz, mert idejétmúlt(nak nevezik egyesek), egy teljesen invalid érvelés.
Az pl., hogy a 19. századig úgy tanítottak latint, hogy egész nap fordíttatták az irodalmi szövegeket, totálisan idejétmúlt, és ezzel szerintem nem tudsz vitatkozni. Ma nem tudsz úgy nyelvet tanítani, mint 100 éve. És nem is szabad. És ezt nem én mondom, hanem valamennyi releváns szakirodalmi példa.
Ugyanakkor magas szintű nyelvtudásról csak akkor beszélhetünk, ha a tanuló a lehető legkevesebbet hibázik, tehát annak kell(ene) lenni a célkitűzésnek, hogy a tökéletességre törekedjünk.
Nem, szerintem a cél az, hogy megértesse magát, és megpróbálja úgy kifejezni a gondolatait, ahogy azt ő szeretné. Árnyaltan, összetetten. Akkor hadd mondjam ki: "tökéletes" nyelvtudás meg azért nincs, mert még a célnyelv maga sem egységes, számtalan eltérés van a dialektusai között a nyelvtant és a szókincset egyaránt érintve. Még egy anyanyelvi beszélő sem tudna minden esetben 100%-os C2-es nyelvvizsgát tenni.
A nyelvtanból viszont kevésbé következik az összetettség meg az árnyaltság, mint a szókincsből. Lehet, ez nagyon félreviszi a mondandómat, de talán azt tudom például hozni, hogy nem az a jó sofőr, aki ismeri a KRESZ-t, hanem az, aki a forgalmi szituációban magabiztosan helytáll. Amihez alapvető a KRESZ-tudás, de nem akkor leszel jó belőle, ha otthon sokat olvasgatod a szabálykönyvet, hanem ha vezetsz
.
Én azt gondolom, hogy a nyelvtan pont annyira fontos, mint a nyelvtudás többi összetevője, valamint azt is, hogy a különféle nyelvtani kompetenciát fejlesztő módszert párhuzamosan (a pontos arányát tekintve mindig aktuálisan az adott tanulótól és az ő aktuális tudásszintjétől függően alkalmazva) célszerű használni.
Végül is ebben megegyezhetünk, legalábbis, hogy szerintem sem szabad izolálni a nyelvtan tanítását a többi területtől. annyi a különbség köztünk, hogy én ezt a leválasztást talán kicsit jobban ellenzem.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- Óvodások homokozója
- Anime filmek és sorozatok
- Hálózati / IP kamera
- Gyúrósok ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- További aktív témák...
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítá
- VW/ Skoda fejegység Android 13, 6/64gb eladó
- Lenovo Loq Gaming 15IRX9
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest