Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Socket AM4 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márk
senior tag
Elvileg igen.
Azonban valószínű, hogy egy idő után majd nem működik a Windows Update.
Arra azonban elvileg ez a megoldás: Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre - LOGOUT.hu Akármi bejegyzés
-
Márk
senior tag
válasz
Sgt. Chris
üzenetére
A CPU Support list alapján nem támogat semmilyen 5xxx CPU-t, és ez már nagy valószínűséggel nem is fog változni.
Válassz valamilyen 3xxx CPU-t, az 1600-hoz képest ég és föld lesz a különbség.
-
Márk
senior tag
-
Márk
senior tag
67 foknál indul a ventillátor 1458-as fordulatszámmal, majd szépen lassan elkezdi visszahűteni a chipsetet, és beáll 64 fokra 1050-1100 fordulatszám között ingadozva, így nincs semmi hangja.
A módosítás előtt 60 fokos chipsethőmérsékletnél már 2500-at forgott a ventillátor és hogyha nagyon minimálisan is, de már hallatszott a hangja.
Egyébként azt tudja valaki, hogy a Sata vezérlő miért az X570/B550/X470/B450/X370/B350 chipsetben van és miért nem a processzorban?
-
Márk
senior tag
Akit zavar az X570 chipset ventillátora, az tegyen egy próbát:
[link] Modifying PCH Fan Curve on non-Modded ASUS X570 BIOS
Jelentem, Asus Pro WS X570-ACE lapnál is működik.
Jelenleg 64 fokos a chipset, a venti nem indult még be.
Módosítás előtt már 57 foknál elindult.
-
Márk
senior tag
Sziasztok.
SB Voltage-et le lehet vinni 1.0 V alá?
-
Márk
senior tag
válasz
barabasb
üzenetére
Azt aláírom, hogy egy kicsit overkill mindennapi használatra, de amikor lapot keresgéltem az Asus Prime X470-Pro utódjának, ez tetszett a legjobban, és egy pár tesztet átolvasva az jött le, hogy ez egy komolyan megcsinált lap, valószínű nem fog beszarni 3 év múlva.
(Volt egy Asus M3N-HT Deluxe/HDMI lapom (illetve még most is meg van, szépen el van csomagolva mert eladni nem volt szívem) még az AM2+ érában [link] [link] [link] , amit 2009-től 2017-ig használtam hiba nélkül, először egy Athlon 64 X2 6400+ procival [link] , majd egy Phenom II X4-gyel [link] . Annak idején az a lap sem volt olcsó, és nagyon sokat kibírt.)
Nézegettem én más Asus, MSI, Asrock, Gigabyte lapokat is, de vagy komolytalan VRM+ hűtéssel voltak felszerelve, vagy komoly VRM+hűtés volt rajtuk, de akkor meg mindenféle RGB ledekkel + csicsás műanyag díszítésekkel voltak megszórva.

Ez a lap pont olyan, amilyet már régóta szerettem volna (komoly, jól megépített lap jó hűtéssel, VRM-mel, semmi csicsa).
-
Márk
senior tag
válasz
barabasb
üzenetére
Igaz.
Én voltam olyan idióta, hogy kinézet alapján vettem lapot (Asus Pro WS X570-ACE [link]), de hát mit csináljak, hogyha ez nézett ki a legjobban?

Félreértés ne essék, nem bántam meg a választást, ilyen komoly lapom még nem volt, csak mondom leírom tanulságként.Hogyha neked nem számít a kinézet, akkor nyugodtan vegyél B550 chipsetű lapot, majdnem mindent tud amit az X570, és menni fog benne a legutolsó AM4-es foglalatra jövő 6000-es Ryzen széria is.
-
Márk
senior tag
válasz
papafater197
üzenetére
Akkor én az Asus lapját ajánlanám, amit én is használok, kifejezetten workstation lap.
-
Márk
senior tag
válasz
papafater197
üzenetére
Mennyi a pénzügyi keret?
Mire lenne főleg használva (játék/munka)?
Én egy Asus Pro WS X570 lapot vettem, maximálisan meg vagyok vele elégedve. [link]
Semmi csicsa, csak komoly hűtés és VRM. [link]
Tesztelte is az Anandtech, eléggé megdicsérte. [link]
Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez egy komoly lap komoly embereknek.
-
-
Márk
senior tag
válasz
Gambito
üzenetére
Hát, elvileg tudnia kellene biost flashalnie magának cpu és ram nélkül is.
[link] 46. oldal (Ugye erről a lapról van szó [link]) ?
Updating BIOS with Flash BIOS Button
1. Please download the latest BIOS file that matches your motherboard model from
the MSI® website.
2. Rename the BIOS file to MSI.ROM, and save it to the root of your USB flash drive
(FAT32 format).
3. Connect the power supply to CPU_PWR1 and ATX_PWR1. (No need to install CPU
and memory.)
4. Plug the USB flash drive that contains the MSI.ROM file into the Flash BIOS Port
on the rear I/O panel.
5. Press the Flash BIOS Button to flash BIOS, and the LED starts flashing.
6. The LED will be turned off when the process is completed.
⚠Important
Only the FAT32 format USB flash drive supports updating BIOS by Flash BIOS Button.
To check your drive, go to Windows Explorer, right click on the drive icon and go to
Properties. -
Márk
senior tag
Aki olyan idióta mint én, hogy 100.000 Ft körüli X570-es chipsetű lapban gondolkodik, az bátran vessen egy pillantást az Asus Pro WS X570-ACE lapra.
Én olyan lapot kerestem, amin:
- Nincs RGB led díszkivilágítás és műanyag IO Shield díszítés
- Komoly VRM, és mindenféle csicsa nélküli hatásos VRM és chipset hűtés
- Menni fog benne a 6000-es utolsó szériás AM4-es Ryzen processzorcsalád is
- 24/7 üzemre tervezett workstation alaplap, ami remélhetőleg sokáig húzza majd hiba nélkül (legalább 5-8 év)Előtte Prime X470 Pro lapom volt, azért ez kinézetre és súlyra is komolyabb lap.
Tesztelte az Anandtech, csak jókat írnak róla.
Összerakás után indult elsőre, egy hete használom intenzíven (videokódolás, játék, stb) a Dram Calculator for Ryzen által kiadott ram időzítéseket beirkáltam az UEFI-be, megy hiba nélkül minden. A chipsethűtő venti hangját nem hallani, egyébként is hőmérsékletfüggő a működése, nem mindig megy.
Egyedül egy minimális hátrányát látom a lapnak, mégpedig azt, hogy nincs opció az UEFI-ben a Spread Spectrum letiltására (disabled), ezért a Bus Clock 100MHz helyett csak 99.8 MHz.
Egyelőre maximálisan meg vagyok vele elégedve, beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

-
Márk
senior tag
válasz
speedernet
üzenetére
Szerintem nem kell ezt ennyire túlkomplikálni.

Adj egy esélyt a proginak, aztán hogyha megy megy, ha nem megy, akkor meg majd ráér gondolkodni az ember.
Egyébként mi van, ha csak 3133-on hajtod a ramokat?
Semmi.
Szintetikus tesztprogram ki tudja mutatni hogy lassabb, de a való életben szerintem észrevehetetlen.
Egyébként ha meg biztosra akarsz menni ram témában, akkor Gskill Flare-X.
-
Márk
senior tag
válasz
speedernet
üzenetére
Próbáld ki ezt a progit [link] nekem segített belőni a ramokat 3200 Mhz-re Ryzen 2600X procival egy Asus Prime X470-Pro alaplapban. Atomstabil.
Csak érdekességképp jegyezném meg, hogy ugyanez a proci egy Asus Prime X370-Pro lapban nem igazán akarta a 3200MHz-et ram ügyileg ugyanezekkel a ramokkal (néha-néha kékhalál volt).
-
Márk
senior tag
Ha megnézed a [link]-et, akkor látható, hogy még egyedül az MSI csinálta meg a B450/X470-es lapjaihoz azt a BIOS-t, az Asrock még teszteli, a többi gyártó egyelőre nem hozott ki ilyen BIOS-okat.
Szerintem a Ryzen 2xxx kezét már elengedte az AMD, nem lesz több optimalizálás/javítás hozzá, ergo hogyha 2xxx procid van, akkor szerintem fölösleges lesz felrakni ha megjelenik.
-
Márk
senior tag
válasz
kisselandras
üzenetére
Én inkább az UEFI-ben szabályoznám a ventik sebességét.
-
Márk
senior tag
válasz
Breakeat
üzenetére
Nagyvonalakban:
- a K-s változaton nincs DVI-D kimenet, az E-n van;
- a K-s változaton 4 USB 3.1 port van (külső), az E-s változaton 7 (5 külső, 2 belső);
- a K-s változaton 6 USB 2.0 port van (4 belső, 2 külső), az E-s változaton csak 4 belsőElső ránézésre ennyi.
Szerintem driver ügyileg egyforma a két lap.
-
Márk
senior tag
Asus X570-es lapok: [link]
-
Márk
senior tag
Asus jól belehúzott az X570-be. [link]
-
Márk
senior tag
válasz
zolee1984
üzenetére
Értem.
Nekem most az előző 4207-es BIOS van fent, maximálisan stabil a gép Ryzen 5 2600X procival és 2*8GB G-Skill Flare-X rammal, úgyhogy én inkább nem piszkálom.
De az is lehet, hogy belémbújik a kisördög és mégis teszek egy próbát vele.

Mondjuk az hátrány, hogy a Bios-ba épített flashelő progival nem lehet visszaflashelni a előző verziót, hogyha mégis valami gebasz van, bár létezik rá más módszer is.
-
Márk
senior tag
Új Bios Asus Prime X370-Pro laphoz:
Version 4406
2019/03/11PRIME X370-PRO BIOS 4406
Update AGESA 0070 for the upcoming processors and improve some CPU compatibility.
ASUS strongly recommends that you update AMD chipset driver 18.50.16 or later before updating BIOS.Egyelőre hanyagolom.
-
Márk
senior tag
válasz
Tóth Márk
üzenetére
Még egy dolgot megpróbálnék a helyedben, hátha.....
Van egy progi, a Dram Calculator for Ryzen.
Töltsd le, telepítsd fel, add meg az adatokat amiket kér, majd az UEFI-be írt be a program által kiköpött adatokat, hátha jó lesz.
-
Márk
senior tag
válasz
Tóth Márk
üzenetére
Vagy szimplán a proci memóriavezérlője már nem komálja a 3200MHz-t.
Van ilyen, nálam Ryzen 5 1600-nál sehogy sem bírtam a ram sebességet stabilizálni 3200 MHz-en, nem volt stabil a gép, pedig mindennel próbálkoztam (feszültség emelés, Load Line Calibration, SOC feszültség variálás, stb, stb. (szintén G. Skill Flare-X F4-3200C14D-16GFX). 3000 MHz-en stabil volt.
Tavaly decemberben váltottam Ryzen 5 2600X-re, láss csodát, a gép atomstabil 3200 MHz-es ram sebesség mellett, mindenféle varia nélkül, szimplán a D.O.C.P profil betöltése mellett. (Asus Prime X370-Pro).
Szóval kétesélyes a dolog.
Vagy stabil lesz finomhangolással, vagy szimplán kifogtál egy rosszabbul sikerült procit.
Egyébként a 3000 és 3200 ram sebesség mellett elenyésző a teljesítménykülönbség, szinte csak tesztprogramokkal mutatható ki, játékokban max 5 FPS a difi, persze tudom hogy bassza az ember csőrét, hogy 3200-as ramja van és azt csak 3000-en tudja használni.
-
Márk
senior tag
-
Márk
senior tag
válasz
Madmax81
üzenetére
Nem is olyan biztos, hogy PCIE 4.0-hoz kell új alaplap:
"az AMD megerősítette, hogy a Ryzen 3000-es processzorok megfelelő BIOS frissítéssel a már piacon lévő AM4 foglalatos termékekben is működhetnek majd. Ennél meglepőbb, hogy a vállalat szerint még a PCI Express 4.0 támogatásról sem kell feltétlenül lemondani, a processzor foglalatához közelebb eső (pontosabban az ahhoz mérten 17 centiméteren belüli) slot(ok) működhet(nek) Gen4 módban is. Erre persze az alaplapgyártóknak is rá kellene bólintaniuk, amire egyelőre nem érdemes mérget venni. Ezen vállalatoknak csak az újabb termékek értékesítéséből származhat bevételük, így nem érdekük túlságosan jó támogatással szinten tartani a régebbi modelleket."
Azért én az Asusban nagyon bízom, hogy a felsőbb kategóriás (X370, X470 chipsetes) lapokra megírják a PCIE 4.0-ás BIOS-t.
-
Márk
senior tag
Én egy Asus R9 290 DCII OC-t nyúzok.
Lehet hogy hülyeséget írok, de szerintem a BIOS-ban kell beállítani a bootsorrendet, BIOS-on kívül tudtommal nem lehet.
Még egy fontos dolog, a ramokat az A2-B2 foglalatokba rakd, bár ezt elvileg írja az alaplap kézkönyve is.
-
Márk
senior tag
Összerakod a gépet.
Bekapcsolod, elvileg szólni fog hogy lépjél be a BIOS-ba beállítani a dolgokat.
Belépsz a BIOS-ba (F1-el), ott a főképernyőn nyomsz egy F7-et (bejön az Advanced Mode), fönt elballagsz az Ai Tweaker részhez, ott az Ai Overclock Tuner-t Auto-ról átrakod D.O.C.P 3200-ra, majd lecsekkolod, hogy alatta a Memory Frequency-t átrakta-e ennek hatására 3200MHz-re, illetve még alatta a ram feszültséget 1,35V-ra.
Utána esetleg még az integrált dolgokat tiltanám/engedélyezném a saját szájam íze szerint (elvileg alapból minden engedélyezve lesz), majd a bootolási sorrendet állítanám be.
Hogyha a BIOS-ban mentés után újraindításkor csipog, vagy visszarakja a memóriákat 2133 MHz-re (azaz alapértelmezett), akkor megpróbálnék egy 3000 MHz-es ram frekvenciát.
Aztán Windows telepítés, az Asus honlapjáról nem raknék föl semmit, ellenben az AMD honlapjáról felraknám a chipset drivert. [link]
Úgy nagy vonalakban ennyi, futtatnék egy Cinebench-et, fölraknék egy CPU-Z-t, és ott is futtatnék egy benchmarkot. Esetleg egy HWMONITOR-t is fölraknék, hogy lássam az órajeleket.
Hogyha ennél kicsit kevesebbet látsz (nekem 2600X van egy Asus Prime X370-Pro lapban) Cinebench, illetve CPU-Z alatt, akkor olyan nagy gáz nincs, a rendszer jól működik.
Hogyha nagy hülyeséget írtam majd jönnek a többiek és kijavítanak.

-
Márk
senior tag
Sziasztok!
Találtam Asus Prime X370-Pro laphoz moddolt Bios-t, ezt írják róla:
Option für Bus Speed Spread Spectrum hinzugefügt
Erweiterte DC Lüftersteuerung für AIO_PUMP und W_PUMP
- Min Lüftergeschwindigkeit kann auf 0% reduziert werden (vorher 60%)
- Mittel Lüftergeschwindigkeit kann auf 0% reduziert werden (vorher 60%)
- Option Allow Fan Stop hinzugefügt
AMD CBS freigeschalten (Advanced)
- Inklusive Precision Boost Overdrive für Ryzen+Na most nekem a legutolsó izgatja a fantáziámat.
Elviekben azt jelenti, hogy a 2000-es szériájú integrált grafika nélküli Ryzen 5 és 7-es sorozatú CPU-knál ugyanúgy működhet a Precision Boost Overdrive, minthogyha X470-es chipsetű lapja lenne az embernek?
-
Márk
senior tag
válasz
Televan74
üzenetére
Ebben csak az a vicc, hogy előző ramjaimmal (Corsair Vengence LPX 3600MHz {CMK16GX4M2B3600C18R, Samsung B-die}), ami benne volt a lap QVL listájában hogy megy 3200MHz-en, én vért hugyozva sem tudtam futtatni azon a sebességen, "csak" 2933 MHz-en.
A Flare-X-et meg csak simán beraktam, betöltöttem a D.O.C.P 3200-as profilt, mentés, újraindítás és láss csodát, minden megy faszán 3200 Mhz-en.
És akkor itt feltenném a kérdést, hogy akkor most a proci határozza meg, hogy egy fajta ram egyáltalán megy-e illetve mennyivel megy, vagy a lap, esetleg ezek relációja, vagy a nap, a hold és a vénusz együttállása?

-
Márk
senior tag
válasz
Televan74
üzenetére
Lehet.
Én 2×8GB G.Skill Flare-X-et használok.
Nem csináltam vele mást, csak beraktam a gépbe, az UEFI-ben aktiváltam a D.O.C.P 3200 profilt, nem állítgattam rajta semmit sem, és hibátlanul megy 3200 MHz-en (annak ellenére, hogy az alaplapi QVL listában nincs benne a ram).
Asus Prime X370-Pro az alaplap, a proci az meg egy Ryzen 5 1600 a széria legelejéről, tavaly április elején vettem a magyarországi megjelenés napján.
-
Márk
senior tag
Szia!
Ugyanolyan procim+ramom van mint neked, de nálam a lap az egy Asus Prime X370-Pro.
Nálam a ramok betonstabilan futnak 3200 MHz-en D.O.C.P profil kiválasztásával. Amit betöltött magának profilt, azon csak a "Power Down" Enabled-et raktam Disabled-re.
A bios verzió az nálam 0812 (2017.08.25), 1.0.0.0.6 AGESA kóddal.
Te most melyik bios verzión vagy?
A ramok ugye megkapják a maguk 1,35V-át?
Én 3,8 Ghz-et tudtam elérni a procival 1,3V magfeszültség mellett.
-
Márk
senior tag
Akkor itt a megoldás:
Engem is szopatott vagy egy hétig mire rájöttem..... nekem bevált.
Először csináld meg az 1-es 2-es pontokat, ha még úgy is csinálja, akkor mehet a 3-as 4-es is.
A hiba abból fakad, hogy a Windows 10 beépített AHCI vezérlője hibás (az AMD meg nem csinál sajátot), és túl hamar küldi el "aludni" az SSD-t/vinyót, és amíg felébred, az okozza az akadásokat.
A registryben átírt dolgokkal akadályozzuk meg, hogy aludni menjen az SSD.
-
Márk
senior tag
Egy kis érdekesség: [link]
-
Márk
senior tag
Asus ROG Strix X470-F Gaming teszt
Hogyha igaz, amit a cikkben leírtak, akkor az új chipset semmivel sem tud többet a réginél.
-
Márk
senior tag
-
Márk
senior tag
válasz
Hardstyler01
üzenetére
Az, hogy csúnya, abban nincs vita.

-
Márk
senior tag
válasz
Hardstyler01
üzenetére
-
Márk
senior tag
válasz
Maddrive321
üzenetére
Mire lenne használva a gép (játék vagy inkább munka), akarsz CF-et vagy sem, mennyire akarsz tuningolni?
-
Márk
senior tag
válasz
Pasadena83
üzenetére
Be kéne menni a BIOS-ba, és ott a Hardware Monitor/Fan manage résznél a Smart Fan módnál be kellene állítani az egyes hőfokokhoz tartozó %-os ventillátorsebességeket.
Nem kell túlspilázni a dolgot, mondjuk legyen 50°C-nál 50%, 60°C-nál 75%, 70°C-nál meg 100%.
Ja, és hogyha 4 drótos a CPU hűtőd akkor PWM-re állítsad, hogyha 3 drótos akkor meg DC-re.
-
Márk
senior tag
válasz
Pasadena83
üzenetére
Az hogy a memóriák 3200-on mennek, az teljesen okés.
Az hogy a hűtő mindig max. fordulaton megy, az már nem.
Hőfokjaid milyenek terhelés/üresjárat közben?
Új hozzászólás Aktív témák
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Társasjáték topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Xbox Series X|S
- Android szakmai topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD ROG RTX 3070 Ti 8GB Asus A31 PLUS TG ARGB 750W
- MacBook Air M1 13" 16GB RAM 256GB SSD 27% áfás számla, (0228)
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 550W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest