Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4851) Headless


Headless
őstag

Sziasztok!

Eljött az is amit nagyon nem akartam...

tegnapi napomat annak szenteltem, hogy átálljak itthon is padavanra.

Hát az első tapasztalatok vegyes érzéseket keltettek bennem. Megpróbálnak valamit ráerőszakolni a userre és emiatt nagyon sokmindent megnehezít, jó persze a mezei usernek, lehet hogy jó de mindegy...

negatívomok:
- ősrégi kernel nincs wireguard kernel modul -> a go kliens pedig szörnyen lassú mondjuk még ígyis gyorsabb mint az openvpn. Ebből majd csinálok egy ipk csomagot init scriptel.
- Samba konfiguráció szörnyű, és ügye nem is egyszerű módosítani, a wikiben lévő leírst végül annyival egészíteném, ki, hogy ha már opt, akkor használjuk a samba 4-et ha már itt van lassan másfél éve.
- Felhasználók kezelése próbáltaim naívan hozzáadni felhasználót parancssorban, de reboot után semmi nem maradt meg, így a samba felhasználóm is ment a levesbe... tehát bekell kapcsolni a webes felületen a fájlmegosztást létrehozni a felhasználót ott... Ne is beszéljünk arról, ha mondjuk a mariadb saját magának létrehoz egy user-t a telepítéskor az úgy megy a levesbe ahogy van...
- transmission config directory nem adható meg sehol. eleinte azt se tudtam, honnan fogja tudni, melyik hdd-re rakom... ezzel is elpöcsöltem egy jóidőt.
-Reggel arra ébredtem, hogy az egyik HDD-m nem az eredeti helyére volt csatolva. Nagyon remélem, hogy ezzel nem lesz probléma... Mert ez egy amolyan dealbreaker lesz nálam.
- gyári crontab PATH beállítasa "hibás", amennyiben /opt csomagokat is akarsz használni a scriptekben, sajnos nekem annyi helyen kellett volna átírnom a scriptjeimet, hogy egyszerűbb volt telepíteni egy cron-t /opt alól.

Zökkenőmentesen történt
- leszámítva a config mappáját a transmission zökkenőmentesen áthoztam a teljes config mappámat resume fájlokkal/torrentekkel (openwrt-ről)
-wifi/lan beállítás az első 2 perc.
-mariadb/mysql hál istennek ez is zökkenőmentes, konfig mappa/fájl és data dir áthozása utána simán futott minden.
-flash maradék helye /opt-nak formázva woodwormnek hála zökkenőmentesen, egy valamit hozzátennék, hogy az opkg.sh-t inkább parancssorból futtassátok, és elég egyszer, nem kell minden újraindításkor.
- RSS olvasó scriptem áthozása viszonylag könnyedén ment, jobban féltem tőle... de mivel egyszerű shell parancsokból áll, így nincs nagy gond a webes konfigurációs felület egyenlőre hátramarad...
- HDD-k csatolása elsőkörben jól ment 2,3,8 TB

Pozitívum:
- VÉGRE nincsenek random eldobott csomagjaim, pld kodi mysql csatlakozásakor, vagy akár a webes felület megnyitásakor. Nem tudom, mi volt openwrt-vel mostanság de rengeteg eldobott csomagom volt.

UI: ez volt az egyetlen indokom a váltásra... se wifivel, se semmi másal nem volt problémám, de ez szörnyen használhatatlanná tette a használatot, sokszor a webes felület sem töltött be, vagy akár a kodi perceket töltött a kis adatbázis beolvasásán, mert nem tudott kapcsolódni a mariadb-hez. Reméljük nem fogom megbánni hosszú távon, mondjuk a vissza állás már könnyebb lenne, mert van egy mentésem arról az állapotról.

Ami még várat magára:
-webes felület áthozása ez nagyon nagy falat, nincs is kedvem/időm hozzá, de az RSS olvasót lehet átfogom hozni. Az hiányozna a legjobban.
-transmission on complete scriptem letesztelése (azóta még nem szedtem le semmit)
-TV mellett lévő kliens router padavanosításán gondolkodok, jelenleg repeater-relayd konfigurációval van a fő hálózathoz csatlakoztatva, sajnos az openWRT WDS-e nem ment a padavan AP-jével... habár woodworm azt írta korábban, hogy a wifi kliens mód nem működik...

Tudom azért ez nem egy átlagos felhasználás, de azért látszik a padavan oldalon sem minden fenékig tejfel.
Remélem nem fog előjönni egy olyan hiba, amit nem lehet még mókolással sem javítani...

[ Szerkesztve ]

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.