2024. március 1., péntek

Gyorskeresés

Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem terveztem blogbejegyzést írni, bemutatóra pedig pláne nincs időm sajnos, viszont többen is megkerestek a gyári rendszer lecserélésével kapcsolatban és a segítségemmel sikerült is nekik okosítani a routeren. Ez a bejegyzés is csak egy gyors útmutatás lesz, szinte CTRL-C CTRL-V az eddigi levelezéseimből, kicsit rendezettebb formában. Egyébként még a Mi Mini router padavanosítása alatt sajátítottam el a lépéseket, arra a routerre is működik a leírás, csak a megfelelő routert kell kiválasztani firmware buildnál és a dev firmware letöltésénél.

Természetesen felelősséget nem vállalok azért, ha valami okból kifolyólag téglázod a routered, úgyhogy csak akkor állj neki, ha biztos vagy a dolgodban.

Ui.: nem olyan vészes, mint amilyennek elsőre tűnik :N

Első körben kelleni fog egy Mi account, ha még nincs, regisztrálj egyet.
Ha ez megvan, kösd az egyik LAN portot össze a PC-vel, illetve kapjon egy internetkábelt a WAN portjába is - ugyanis le kell töltenünk a fejlesztői rendszert. Ezt itt fogod megtalálni, a ROM fül alatt, R3G típusnál (ez a rövidített neve a routerünknek). Még ami kelleni fog, az egy Ubuntu előkészítve a Prometheus scripttel (VMWARE-PROMETHEUS-64-UBUNTU-EN-RU.7z), egy virtuális gép amit a VMWare (32bit) fog létrehozni számunkra, illete egy SSH fájl innen.
Ha nem jönne be az oldal, nézd meg a linket újra - valamiért pár embernél előfordult, hogy a https-t lehagyta a böngésző. Csak írd be elé, hogy https:// és jó lesz :K

Keressünk elő egy pendrive-ot, formázzuk Fat32-re. Tényleg formázzuk, már többen is jelezték a fórumban, hogy Fat32-es gyári pendrive csak formázás után volt hajlandó normálisan működni - látszólag végbement az SSH flashelése, de gyakorlatilag zárva maradt a 22-es port. Hagyjuk egyelőre a gépre dugva, navigáljunk el a Mi account létrehozásához és csináljunk egy fiókot. Ez után a routerünkbe is be kell lépni ezzel a fiókkal, talán a legegyszerűbb módja ennek egy androidos telefon, rajta a Mi Router appal.
Ha sikerült belépni és társítani a routert, akkor mehetünk az SSH fájlunkért. Itt egy ilyen ablak fog fogadni:

Ebből ami számunkra fontos lesz, az a root felhasználónév és a jelszó, amit én kitakartam és x-eket írtam a helyére. Emellett a kék download feliratra kattintsunk és töltsük le az SSH fájlt.

Ha ez megvan, mehet rá a pendrive-ra, azt leválasztva pedig dugjuk át a routerünk USB portjába.
Ezek után a 192.168.31.1 IP címet nyissuk meg böngészőből és tegyük fel a developer firmware-t, amit már letöltöttünk. Ehhez segítséget nyújthat ez a videó, illetve ha van internet, akkor a Chrome böngésző beépített fordítója.
Másik megoldás tlala javaslatából: ahogyan alább az SSH telepítésnél, úgy itt is használható pendrive, csak előbb a letöltött developer firmware *.bin fájlt át kell nevezzük miwifi.bin-re.

Ha ez is megvan, jöhet a router kihúzása az aljzatból, valami hegyes tárgy amivel a reset gombot képesek leszünk ~fél percig nyomva tartani és türelem, mert nem mindig sikerül ez elsőre. Tehát router kihúz, gomb benyom, router bedug és gomb nyomva tart egészen addig, amíg a router ledje el nem kezd ütemre narancssárgán villogni. Ekkor engedjük el a gombot, felflasheli az SSH fájlt, hagyjunk neki időt. Ha ez megvan és a router bebootolt (kék LED), ellenőrizzük például PuTTY segítségével a 192.168.31.1 IP cím és 22-es porton az SSH elérést. Ide fog kelleni a root felhasználónév és a jelszó, amit az SSH fájl letöltésénél láttunk.
Ha minden rendben, egy ARE U OK feliratot kell kapjunk. Zárjuk be a programot és válasszuk le a pendriveot.

Van SSH elérés, innentől kezdve már szinte csak a gépen dolgozunk.
VMWare megnyit, Ubuntu képfájl betallóz új gépként, majd a beállításoknak így kell kinéznie:


A hálózati beállításra különösképp figyelni kell, illetve a CPU és RAM mennyiséget érdemes minél feljebb tornászni.

Ha ez megvan, akkor elindítod a gépet, majd ha nem angol lenne, átváltod (SHIFT-et használni KELL a gombokhoz, mit szenvedtem én mire erre rájöttem, hogy pl a q nem q, hanem Q). Ha az általam írt verziót töltötted le, akkor angolnak kell lennie :)
Érdemes egyébként kis ablakban hagyni a virtuális gépünket, így mennie kell az egér/billentyűzet elkapásának (belekattintva a gépbe azon dolgozunk, kikattintva onnan pedig a rendes PC-n).
Innentől a következő dolgok kellenek:

S(ettings) - Beállítások
1 - Change router configuration (újraindul a szkript, routert választunk: 4 [mi-r3g] és enter)
1 - Update scripts (szkripteket frissítjük), majd 1 - (stabil verzióra)
Egy kicsit töltöget, internet sebességétől függően...majd újraindul a szkript
2 - Update sources (forrásokat frissíti), majd a végén kér egy gombnyomást
És elérkeztünk a rendszer építéséhez, amit a 4-es menüpont alatt találunk.

Opcionális lépés: ha szeretnél több skint a gyárin kívül, akkor a 2-es "Apply skin" menü alatt tudsz kijelölni még felületeket.
3 - Build a firmware (ezzel kezdjük el a rendszerünk felépítését)
Ha ez is kész (sokáig fog tartani), akkor egy random gomb megnyomása után vissza lépünk a Firmware képernyőre és mehet a telepítés: négyes (Flash...) gombot kéretik megnyomni :K
Meg fogja kérdezni, hogy szeretnénk-e mentést az eredeti rendszerről, természetesen y-t írunk be neki. Hibát fog dobni az egyik partícióra, de ez nem probléma. Vissza fog lépni a menübe, újra ki kell választani a flasht, megint jön a backup kérdés. Ez esetben viszont n-t nyomunk, hisz már lefutott egyszer a backup. :)


Backup és flash együtt - én már igy frissítettem most a routert a cikk kedvéért

Ha minden kész, akkor a 192.168.1.1 IP címen fogod elérni a routert.
Innentől kezdve ha frissítést akarsz, akkor a virtuális gépben újra kell fordítani hozzá rendszert, nem fog frissülni magától - azonban a kész rendszert már lehet telepíteni a router felületéből úgy is akár, hogy a beállítások nem törlődnek. Ehhez egy leírás woodworm-tól - talán a két variációból a Total Commanderes a legegyszerűbb. Egyébként a prometheusban a frissített rendszert elkészítve és onnan flashelve a beállítások nálam megmaradtak, de előtte a router felületén csináltam róluk egy backup-ot biztos ami sicher alapon.
Woodworm volt oly kedves, hogy a TC-s megoldást is szépen összeírta, így itt van a menete. Innen a gyári rendszer backup fáljait is ki lehet menteni!
SSH elérés alapértelmezetten NEM aktív a Padavan rendszer alatt, ezt az admin felületre belépve az Administration - Services fülek alatt az Enable SSH Server? menüpontnál tudod aktiválni, nem kell újra pendrive-ról flashelni semmit emiatt :N
Transmission eléréséhez pedig - annak bekapcsolása után - a 192.168.1.1:9091 oldalra kell navigálj, a felhasználónév a szokásos root, a jelszó pedig amit megadtál a router adminfelületének eléréséhez is.

Ha elakadtál, fusd át a fórumot, ha ezek után sincs meg a megoldás, akkor kérdezz. Egy kérésem lenne, NE PRIVÁTBA!
Nem azért, mert ilyen g*ci vagyok, hanem azért, mert egyrészt elég kevés időm van válaszolgatni és mire kapsz tőlem választ, már rég idejétmúlt lesz a dolog, másrészt a fórumban sokan már túl vannak a műveleteken és tudnak segíteni hamarabb, mint én, harmadrészt a problémád lehet, hogy másnál is előfordult és neki is segíteni fog :K

Egy szájbarágósabb és viccesebb leírás tlala fórumtárs jóvoltából, első körben elakadás után ezt nézd át. Na meg a rendszer fordítása közben nyugodtan, én jót nevettem azon, ahogy leírta a dolgokat :DDD

Hozzászólások

(#1) Szoszo94


Szoszo94
őstag

Megnyitva.

Lexus IS250 Sport Mark Levinson // Renault Mégane II Limousine 1.5dCi // Renault Mégane II PH2 Grandtour 2.0dCi

(#2) Kolondrum

Szóval még kínai benne minden? A korábbi széria is ilyen volt és angol lett idővel.

(#3) Szoszo94 válasza Kolondrum (#2) üzenetére


Szoszo94
őstag

Őszintén szólva passz. Egy ideje megvan, akkor a legfrissebb rendszer csak kínai volt és nem is találtam hozzá angolt, csak a sima Mi Router 3-hoz. Azóta nem néztem, egy ideje a Padavan megy rajta.

Anno emlékszem a Mi Minimhez is várni kellett, mire megjelent az angol :K

Lexus IS250 Sport Mark Levinson // Renault Mégane II Limousine 1.5dCi // Renault Mégane II PH2 Grandtour 2.0dCi

(#4) woodworm


woodworm
veterán

Jó tanácsként annyit megjegyeznék, hogy a prometheus script mentését az eredeti partíciókról nem árt eltenni jobb időkre. A padavan kiosztása eltérhet a gyári fw-től és később nehéz a visszatérés mondjuk a rádióadatok nélkül.

(#5) Szoszo94 válasza woodworm (#4) üzenetére


Szoszo94
őstag

Jogos, én is backupoltam anno, ezt kifelejtettem belőle az este.
Bele is írom mindjárt valahová :R

Lexus IS250 Sport Mark Levinson // Renault Mégane II Limousine 1.5dCi // Renault Mégane II PH2 Grandtour 2.0dCi

(#6) korcsillio


korcsillio
őstag

Üdv.Ebay-röl kapok értelmes áron?

(#7) AtiSnatch válasza korcsillio (#6) üzenetére


AtiSnatch
aktív tag

Itt.De ezekre még áfa is nagyon valószínű. Plusz GearBesthez képest 2500fttal drágább pontok nélkül.

C35i, 8210, V300, 6280, F480, 5800, N97, ArcS, Z1C, Z3C, XZ, Mate20pro --> X13

(#8) korcsillio válasza AtiSnatch (#7) üzenetére


korcsillio
őstag

Köszi.
Ez sokban különbözik?

(#9) Szoszo94 válasza korcsillio (#8) üzenetére


Szoszo94
őstag

Nincs gigabites LAN rajta.
Illetve annyiban módosul a leírásom, hogy build választásnál (és dev firmnél) ne a 3G rendszerét válaszd!

Egyébként 40$ volt EU Express szállítással, kuponnal Gb-ről és így tuti nincs ÁFA.

Lexus IS250 Sport Mark Levinson // Renault Mégane II Limousine 1.5dCi // Renault Mégane II PH2 Grandtour 2.0dCi

(#10) woodworm válasza korcsillio (#8) üzenetére


woodworm
veterán

Ugyanúgy néz ki, de sokkal gyengébb, mondhatni ez az előd típus, nem tud csak 100-as lan sebességet. Ennyiért meg itthon is meg lehet kapni.

(#9) Szoszo94
A sima 3-assal flash problémák voltak áttéréskor, ha beüt, nem lehet csak soros porton ébreszteni.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.