- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr X
veterán
válasz
|DavidWoody| #156 üzenetére
Lakbér vagy rezsivel együtt? Re zsi nélkül számolva bőven van lakás 70 alatt.
-
|DavidWoody|
tag
Ugyahogy real Zolikam , enis jatszottam mar ilyesmiket , en ugy szamoltam (autoval kiegeszitve) hogy havi 3kilo. Tobbieknek : aki azthiszi egy lakas kijon 70 alatt az sulyosan teved. Szerintem 70is keves. Nagyon kikell fogni ha valaki ennyiert lakast akar.
-
dkpisti
tag
-
válasz
Crystalheart #151 üzenetére
önerőt
Egyebkent az elgondolas jo, hosszabb tavon 5-10 ev, bar kinek mi, erdemesebb sajat lakast torleszteni, viszont addig is lakni kell valahol es itt jon a bokkeno, fizeted az albit es melle kellene toket kovacsolni, kulonben sosem lesz sajat keco.
-
Crystalheart
őstag
-
dkpisti
tag
Kaja megvan 40-45ből simán,mobil(gondolom net vagy előfizu),bérlet nélkül el lehet lenni feltalálták a kerékpárt,hétvégi szorakozás egy honapba 2x 5-ből simán megvan. nekem ez -57(aza tartalék mi ?)lenne,azt nem a megélhetésbe kellene számolni.."egészséges fiatal " nem iszik,cigizik minden héten,picit ellentmondásos...Egyébként albérlet a legnagyobb hülyeség hosszabb távon mert amit kifizetsz a tulajnak azt,akár a saját házad megvételére is költhetnéd,bár aki ezt nem látja..
Ez az én szemszögemből nézve luxus élet lenne.. -
deicide
veterán
válasz
Đobostorta #119 üzenetére
Ez is változó, kell szerencse is, hogy jó munkahelyet találjon az ember. 3 hónapig ingáztam Sukoró-Zugló viszonylatban, napi minimum 1.5 óra*2. Soha többet. Aztán találtam Budaörsön munkát, ami még mindig 40km-re van Sukorótól, de ha nem nagyon sietek az autópályán, akkor is csak 25 perc.
Cserébe a távolságért, csend van reggelente, nyugodt a környék és a ház sem volt drága.
-
törölt tag
5 percre van a lakásom (gyalog!) a munkahelyemtől, így sincs kedvem főzni. Most hogy megvolt a 2 véglet, lehetünk ontopic is
-
Dany007
veterán
válasz
beefjeez #143 üzenetére
Én csinálom? Én csak elmondom a véleményem az "érvedről".
Ti meg hozzátok itt sorra az extrém példákat, hogy ki jár be messzebbről dolgozni, mintha ez olyan normális / hétköznapi dolog lenne.
De most komolyan, annak a cirka 4 millió hivatalos dolgozónak mégis hány ezred része jár be 120km-ről dolgozni napi szinten?
Soha nem azt mondtam, hogy nincs ilyen. Én azt mondtam, hogy ez nem normális dolog. Más az, hogy Pesten belül a fos közlekedés miatt elképzelhető, hogy 1 órát kell menetelni a melóba. Okés. De az, hogy 120-150km-ről járjon be valaki napi szinten melózni az nincs rendben.
És igen is választása mindenkinek van! Vagy volt vagy lesz."nem olyan egyszerű ez, hogy most akkor nem jár be valaki, ha csak itt van munka."
Értem, tehát akkor minden szolnoki fizikatanár Pestre jár dolgozni? Mert kb így hozod fel ezt a példát. Hogy ez teljesen természetes dolog, hogy valaki ilyen távolságokból jár napi szinten melózni.
Ezért is mondtam, hogy felőlem Moszkvából is járhat. Mit bánom én... Az ő dolga. De ha ez neki nem tetszik, akkor tegyen ellene. Lehet lakást bérelni, lehet meglévőt eladni és így tovább.
Arra próbálok célozni, hogy az ilyen emberek többsége azért nem lép mert vagy fél kockáztatni vagy valamilyen okból kényelmet jelent számára még így is.De megjegyzem még mindig átlagról beszélek, ahogy eddig is. Átlag hétköznapi emberről. Igen közöttük is nagy a szórás van aki 6-8 órát más meg 10-12-t dolgozik naponta. De a 120km-ről bejárás már extrém itthon.
Egyébként Pest külterületeiről is azért járnak be sokan Pestre dolgozni, mert részben ott van jól fizető munka. Ellenben nem szeretnének Pesten lakni mert részben drága, részben pedig szebb és kellemesebb egy külvárosi régióban. Amivel nincsen továbbra sem semmi gond. Csak akkor el kell fogadni, hogy ez az életmód a sok utazással jár. Mérlegelni kell hogy megéri-e? Ha megéri akkor pedig nem picsogni miatta. Ha nem, akkor meg be lehet költözni Pestre és mindjárt nyerhet egy fél órát is akár oda és vissza is.
És nincs itt semmi álomvilág, az általad felhozott példák a dolgozó lakosság kb tizedszázalékát érinti.
-
Polllen
nagyúr
válasz
Crystalheart #141 üzenetére
Nálam például villanytűzhely van, albérlet, a kedvemért nem építik át a lakást. És azért nem 5-10 kg-s nagyságrendről beszélek, de nem mész minden nap boltba, mert a városban az is egy vagyon, hacsak nem esik útba, mert a bevásárló központok a város szélén vannak.
Ha heti/havi mennyiséget veszel azt valahova tenni kell. Romlandó árunál jellemzően a fagyasztóba.És hja, nehezen forintosíthatóak a főzéshez kapcsolódó egyéb költségek, de ott vannak a rezsiben. Viszont ezek jellemzően nem nőnek arányaiban azzal, hogy több emberre főzöl.
-
Crystalheart
őstag
Bocs, mindig elfelejtem, hogy másoknak pénzbe kerül főzni.
De mondjuk az erre elhasznált gáz szerintem kb. egynapi fűtés lehet, vagy hasonló nagyságrend, aligha számít sokat. Egy 5000 Ft-os palack évekig húzza. (Szó mi szó, sütni viszont már drága.)
"Ha gazdaságosan akarsz vásárolni nagyobb darabot fogsz venni, aminek egy része megy a fagyasztóba stb-stb." - Ha van fagyasztó, az kajával tömve és anélkül is megy, noha ez is csak max. 1-2 ezres egy hónapban. (A legkisebb fagyasztók évente kb. 6000 pénzt esznek.) De végül is igazad van itt is, bár vannak régi tartósítási eljárások, amelyek természetesen nélkülözik a fagyasztást. Ha nem húsról van szó, könnyen megoldható; a hús természetesen már más lapra tartozik, de azt is lehet füstölni, befőzni.
Különben nem ismerem a hentesboltokat - olyan akciók vannak, hogy ha egy helyett tíz csirkét veszel, adnak 20% engedményt?
Vagy miért éri meg jobban? Ha fél disznót vásárolsz, jobban kijön, mintha csak egy sonkát? Mert az rendben van, hogy ha a termelőtől, nagykertől vagy a nagybanin veszed meg az 50 kiló sárgaborsót, az olcsóbb, mintha a boltban vásárolod meg a fél kilós kiszerelést, de azt nem is kell tartósítani.
Jut is eszembe, ezt ismeritek? A Tellér Kft. (nagyker, forgalmazó) üzemeltet webshopot, ahol lehet nagy kiszerelésű élelmiszert is venni nagykeráron, Budapesten belül 20 ezer fölött már ingyenesen házhoz is viszik.
-
Dany007
veterán
válasz
beefjeez #137 üzenetére
Hehe, nem kötök én bele senkibe...
De ha szerinted Szolnokról bejárni Pestre dolgozni normális, akkor gratulálok.
Persze ha az illető megvan vele elégedve akkor lelke rajta. Engem nem zavar. Felőlem Moszkvából is járhat bárki Pestre... Csak akkor ne hozza fel példának, hogy húh mennyi ideje megy el utazással... Mert nem normális kategória az biztos. -
Polllen
nagyúr
válasz
Crystalheart #138 üzenetére
A főzéshez bevásárolsz, étel függő, de 2-3 emberre főzni nem jelenti azt, hogy 2x-3x annyi ideig kell főznöd. Ha gazdaságosan akarsz vásárolni nagyobb darabot fogsz venni, aminek egy része megy a fagyasztóba stb-stb.
Ez mint pénz&nyilván a rezsiben benne van.
-
Dany007
veterán
válasz
Đobostorta #134 üzenetére
Nem, nem egyszerű választás. Én is sokat őrlődtem saját magamon, hogy elmenjek-e Pestre a sokkal magasabb fizetésért és céges autóért...
De sajnos pont az itt is tárgyalt magasabb megélhetési költségek, valamint maga a város voltak azok a tényezők amik miatt inkább itt maradtam.
Ez egy döntés, mérlegelni kell az objektív és szubjektív tényezőket. Senki nem mondta, hogy könnyű, de mindig van választás. Ha nem is azonnal, de van.Láthatod, a kollega is azt mondta, hogy a fene se menne vidékre 100k-ért dolgozni. Pedig itt nem kell 3 órát utazással tölteni. Ő se hülye, mérlegelte, hogy neki fontosabb a magas fizetés, mint az utazással kieső idő. Ennyi.
@dabadab:
Még az is elég sok. Bár Pesten nem lehetetlen. De épp ezért Pesten főleg elsődleges szempont, hogy közel legyen a munkahely. Ezért érveltek ennyien itt az albérlet mellett, mert ugye nincsen fából hogy ne tudjon odébb költözni ha szükséges.
Más az, ha valaki külföldre jár melózni, de ott nyilván nem 10-20 ezer forintos fizetéskülönbségért. -
Polllen
nagyúr
válasz
Đobostorta #134 üzenetére
Hosszú távon mindig saját döntés. Hiszen mindig van választás, csak sokszor az alternatíva az adott embernek túl kockázatos.
-
Dany007
veterán
válasz
Jhonny06 #131 üzenetére
"Igen, mivel muszáj."
Ennyi a lényeg. Én nem róluk beszéltem. Akkor valami félreértettél vagy én írtam félreérthetően.
"A környéken meg ki a franc fog elmenni melózni 100k-ért, amikor ott vannak a multik a fővárosban és nem betanított munkát végzel, normális fizuért? Senki. "
Akkor megint hol a probléma? Ezt hívják úgy, hogy "valamit valamiért". Nem igazán értem hol itt a problémád.
Te választottad. Azt írtad nem mennél máshová, mert ott kevesebbet fizetnek. Azt írtad ennyiért még nem éri meg elköltözni... És írta hogy emiatt(!) kell ennyit utaznod. Akkor mi a probléma még mindig? Te választottad. Nem tartanak fegyvert a fejedhez.
Ha nem tetszik az utazás akkor költözz. De ott meg nem tetszik a fizetés akkor ne költözz. Ezt kell mérlegelni.Nincs itt semmi burokban élés. Csak én képes vagyok elfogadni a helyzetemet ha úgy döntöttem. Én. Ha nem tetszik akkor változtatok rajta. De nem fogok azon siránkozni hogy még a havi átlagifzetés sincs meg itt ahol vagyok.
Felmehetnék én is Pestre melózni 1,5x ennyi fizetésért, céges autóért meg céges telefonért... De nem megyek mert nem bírnám elviselni azt a várost. Ennyi.
Mérlegeltem és nem rágódok rajta. Bevállalom hogy kevesebbet keresek, cserébe egy élhetőbb kisvárosban lakom, és munka után még főzni is van időm. Ennyi.
Aki meg Pesten akar dolgozni és több pénzt keresni az ugyanúgy fogadja el, hogy az azzal jár, hogy 1-2 órát utazik melóba naponta. És nem lesz ideje főzni, ergo készkaját kell venni ami több pénz. -
Jhonny06
veterán
"Akkor mi a probléma? Akkor ők mégiscsak főznek. Nem?"
Igen, mivel muszáj. De te azt írtad, hogy sokat dolgoznak == sokat keresnek, ezért nem kell főzniük. Pedig de, mert nem keresnek sokat.
"Ha nem vagy megelégedve másik munkát kell keresni."
Én meg erre írtam, hogy gyári melósként 99%, hogy nem fogsz jobban fizető munkát találni.
"De mégsem 3-4 óra !"
Oda 80-90 perc és vissza az kb. pont 3 óra. A környéken meg ki a franc fog elmenni melózni 100k-ért, amikor ott vannak a multik a fővárosban és nem betanított munkát végzel, normális fizuért? Senki. Baromi sokan járnak be BP pereméről a városba dolgozni, ez simán annyi utazás (vagy minimális eltérés van), amennyit írtam. Nagyon el vagy tévedve, ha azt hiszed, hogy mindenki 20-30 perc alatt ér be dolgozni és ha nem, akkor az indok egyből a költözésre. Nem akarlak megbántani, de eléggé burokban élsz és iszonyatosan korlátozott a véleményed.
-
Đobostorta
tag
"Szépen végig kell gondolni melyik a nagyobb macera!? Napi 4 órát utazni vagy egyszer elköltözni közelebb?"
Hiába gondolod végig, ha nincs miből elköltözni.
"És hidd el, hogy aki tényleg napi 4 órát utazik melóból haza meg oda vissza annak a főzés a legkisebb baj."
Szerintem itt már sokkal tágabb témáról beszélgetünk, mint a főzés. Nekem pl. leginkább az tűnt fel, hogy habozás nélkül lehülyézel olyanokat, akiknek az életkörülményeiről kb. 0 ismerettel rendelkezel.
---
"De mégsem 3-4 óra !"
80 percet írt alsó hangon a beutazáshoz. Az már oda-vissza 2 óra 40 perc, ha szimmetrikus a dolog.
-
Tibiajax
nagyúr
Lakás bérleti díj -
Víz áram gáz rezsi 55.000 - télen..
Heti 4-6 kaja kifőzdében 40.000
Konyhai meg fürdőszobai cuccok 5.000
Net 5.000
Mobil 7.000
Bérletpersze... Okosba.
Hétvégi szórakozás - pénzkidobás
10% Biztonsági tartalék ??
--
havi egy mozi, vacsival 5.000
---------------------------------------
Összesen 117.700
---------------------------------------végül is..
-
Dany007
veterán
válasz
Đobostorta #126 üzenetére
"Én ismerek jó néhány ilyen embert..."
Ez tényleg nem normális dolog. Btw még mindig az átlagról volt szó! Átlag! Nem az, hogy ismerek néhányat... Én is ismerek néhány olyat aki hétfőtől vasárnapig melózik, mégsem hozom fel példának mikor az átlagról beszélünk.
"Pl. 40 fölött, 2 gyerekkel már nemigen fog sehová költözni."
Apám is 40 fölött volt 2 gyerekkel anno, mikor elköltöztünk. Szépen végig kell gondolni melyik a nagyobb macera!? Napi 4 órát utazni vagy egyszer elköltözni közelebb?
És hidd el, hogy aki tényleg napi 4 órát utazik melóból haza meg oda vissza annak a főzés a legkisebb baj.
@Jhonny06:
De mégsem 3-4 óra !
Továbbra is azt mondom ha ilyen szar, akkor tegyél ellene! Nem kötelező Pesten élni és dolgozni! Okkal dolgoznak a legtöbben abban a városban. Az ok a többségnél az, hogy ott van a legtöbb munkalehetőség és ott fizetnek országos szinten a legtöbbet.
Ez ezek szerint ezzel jár.
El lehet költözni vidékre. Egy vidéki nagyvárosban még busszal is eljutsz bárhová 30 percen belül. -
-
Đobostorta
tag
"Most ne haragudj de ki a franc utazik 3-4 órát naponta munkába?"
Én ismerek jó néhány ilyen embert...
"Aki meg olyan hülye, hogy képes 3-4 órát utazni naponta melóba, ahelyett hogy odaköltözne vagy ott venne ki albérletet az meg is érdemli!"
Pl. 40 fölött, 2 gyerekkel már nemigen fog sehová költözni.
-
Dany007
veterán
válasz
Đobostorta #117 üzenetére
Most ne haragudj de ki a franc utazik 3-4 órát naponta munkába?
Normális az szerinted?
Még ha Pestre járnék dolgozni is, az is csak 1,5 óra lenne oda meg annyi vissza.
De eszembe sincs, mert inkább felköltöznék Pestre!Ekkora hülyeséget is már régen hallottam. Aki meg olyan hülye, hogy képes 3-4 órát utazni naponta melóba, ahelyett hogy odaköltözne vagy ott venne ki albérletet az meg is érdemli!
@Jhonny06:
"És nem, ők nem keresnek olyan sokat, hogy folyamatosan máshol egyenek."
Akkor mi a probléma? Akkor ők mégiscsak főznek. Nem?
"megint egy faszság."
Nem. Pont ez a lényeg. Ha nem vagy megelégedve másik munkát kell keresni. Olvass körbe, itt kb mindenki ezt tanácsolja mindenkinek. Nem véletlenül.
"a végzettség nélküli gyári melósoknak meg "
Akkor ez van. De többnyire nem is ők hisztiznek, hogy milyen sokba kerül a készkaja, meg a rendelt kaja meg ilyesmi!
-
Jhonny06
veterán
Te jöttél azzal, hogy aki sokat dolgozik és nincs ideje főzni, az legalább jól keres (ami egy nettó faszság). Pl. a gyári munkások, akik 12 órás munkarendben dolgoznak. 16 órát meg szinte senki nem dolgozik, ezzel fölöslegesen próbálod meg bizonyítani az igazadat (nem is mondta senki egyékbént, tehát..).
Amit írtál példaként a Continental, az a jobbak közül való, sőt.. ez nagyon nem az átlag. Igen, dolgoztam már ilyen helyen, tudom miről van szó. A 12 óra bőven elég ahhoz (+1-2 óra utazás), hogy ne legyen valakinek ereje főzni. És nem, ők nem keresnek olyan sokat, hogy folyamatosan máshol egyenek. De kemény fizikai munkában még a 8 óra is elég. Itt nem kizárólag az időről van szó.
A "másik munka után kell nézni" megint egy faszság. Még a végzettséggel rendelkezők sem feltétlenül tehetik meg, a végzettség nélküli gyári melósoknak meg kb. 0 esélyük van más (jobban fizető) helyet találni. Főleg azért sem fognak többet fizetni, mert mindig találnak valakit, itt nagyon kicsit a szórás.
-
Polllen
nagyúr
válasz
Crystalheart #114 üzenetére
A fix költségeid viszont jobban eloszlanak több főnél.
-
Telda
addikt
Hehe, ezt pont a fizetésem kétszerese.
Ha enynit kapnék minden hónapban több mint 100 maradna.
-
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
Jó, de az nem kis távolság már, nem mindenki jár olyan messzire. Apám volt Győrben is az Audinál, onnan kb 2 óra alatt ért haza. És Győr-Tatabánya sincs olyan közel egymáshoz.
Lehet ennyi, de nem ez a jellemző. Ne ezzel általánosítsunk.
-
Crystalheart
őstag
válasz
Igazából nekem az egyetemig is 1 óra 40 perc volt az út vonattal, pedig csak 35 km-re vagyok Bp-től. Plusz gyaloglás, ami futva 7 perc. (Gyalog talán 20.) Sőt, azon csodálkoztam, hogy vannak olyan külső kerületek, ahonnan a busz majd' egy óra alatt tötyög be a belvárosba. De ahol napi 4 óra az út a munkába... na az szívás.
-
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
Đobostorta #117 üzenetére
3-4 óra? Kinek? 2 órába megvan az szerintem, nem a duplája. Reggel keltem én 4:40-kor, és 3-kor értem haza.
-
Dany007
veterán
válasz
Jhonny06 #112 üzenetére
Igen, mert szerinted minden gyári melós a hét minden nap minden hónapban napi 16 órát melózik?
Voltál te már gyárban melózni?
Hogy mondjuk 8 órás műszakok vannak? De ahol nem ott sincs állandó 16 órás munkarend?És ez mégis mit bizonyítana? Neki akkor van pénze gyors kajára vagy nincs?
Mert ugye az volt a lényeg, hogy aki sokat dolgozik annak nincs ideje főzni és picsog azért, mert milyen drága a kész kaja. És igen, ilyenkor mondtam azt, hogy sürgősen másik munka után kell nézni...
Mert én is jóval az országos, de még a megyei átlag alatt keresek havonta, de mégis 8-10 órás munka mellett jut idő főzni, mert a készkaját nem engedhetem meg magamnak. -
MrSealRD
veterán
A változatosság eszméje nálunk sem sérül, ezt az igazolja, hogy bizonyos ételeket el is felejtünk mert már olyan rég volt...mert van választék...kb bármi lehet...
Nem mondom, hogy nem kell rászánni bizonyos időt...de azért nem kell betojni. Én azért kíváncsi lennék, hogy ki mire fordítja azt az időt amit amúgy sajnál a főzéstől... (de ide azért lehetne mást is írni)
Pontos számot most nem tudok neked mondani, de ha 2 főre tisztán csak a kaja 1 hónapra talán 50-70K. De ebbe aztán minden benne van a hústól a joghurton át a tojásig, tetézve műzlivel meg amit akarunk... És nem a gazdaságos termékcsoportból nézelődünk elhiheted. Olcsó szart venni csak ráfizetés...
-
Crystalheart
őstag
Azért nem napi 200 az, mert ha azonos minőségű alapanyagokból szeretnéd a menzát is... Az ember sütés-főzési tudománya már más tészta, az odaégett vagy félig sületlen rakott krumpli már nem olyan jó üzlet.
Én is csak a sparheltben nem égettem eddig mindent el, elektromos sütőben és gázlángon mindig is teljesen béna voltam.
Minél több főre és/vagy minél több napra kell főzni, annál jobban megéri időt szánni rá. Az alapanyagok ára minden esetben ugyanannyi lesz egy főre, szóval nem fogunk több pénzt megspórolni, ha három napra főzünk, mintha csak egyre. Időt spórolhatunk. Nekem mondjuk nincs bajom azzal sem, ha reggeltől estig és akár több napig is ugyanaz az étel, mert úgyis csak olyat készítek magamnak, amit szeretek. De ez is egyéni dolog.
-
-
Jhonny06
veterán
"kinek "nincs ideje" főzni, mert annyit dolgozik, akkor ő biztos keres is annyit, hogy tudja finanszírozni a rendszeres kész vagy félkész kajákat."
A munkával töltött időnek nincs sok köze ahhoz, hogy mennyi a fizetésed.
"akkor ott valami komoly gond van."
Kivel/mivel? Az emberrel biztos nem. Egyszerűen ezek a körülményei.. mint írták, nem kell messzire menni -> gyári melósok.
-
MrSealRD
veterán
Egy adott étel elkészítése annál gazdaságosabb minél több főre főzöl... (Mondjuk ha ezt a mondatot valaki nem jól érti akkor bele lehet kötni...de alapvetően így van.)
A kaja meg a főzés az első körben a tervezéssel kezdődik. Vázlatosan, tudni kell mi kell egy adott időszakra praktikusan 1 hónapra. Ezután el tudod dönteni, hogy hogy heti/2 heti/havi hány vásárlással kb mit kell beszerezned és abból várhatóan milyen kajákat tudsz összerakni...
Nem kell ennek feszesen megfelelni meg tudni mindent napról-napra...Ennek az a lényege, hogy gazdaságosabban tudsz alapanyagot beszerezni. Mert nem a 20 dekás szeletelt húst veszed meg hanem mondjuk 3kg karajt a hentesnél és jobb lesz az X Ft/kg-os egységár... De ez még nagyon sok tétellel van így...
Ha nem boltba veszed a kenyeret ott relatíve komolyan lehet csökkenteni az erre fordított összeget...
Én mondjuk szívesen eszem az adott ételt 2 napig is(mármint 2 ebédre).
(Ha kedvenc akkor 3 napig is.)Az emberek jelentős részénél meg eddig szabályos felháborodást tapasztaltam ha ugyanazt kellene ebédelnie mint előzőnap...
Szóval alapvetően az emberi természet meg szokásos is beleraknak ebbe a témába 2 tonna marhaságot...
-
törölt tag
a főzés alapvetően néha azért drágább, mert ha te veszed meg az alapanyagot akkor nem mindenből a legsilányabb ts minőséget teszed a kosárba. vagy 10 éve egyetem mellett voltam én pincér is egy kifőzdétől egy fokkal talán jobb helyen, még ott is mindenből a legolcsóbb ment, és ha volt rá lehetőség abból is a "sárga címkés" azaz lejárat közeli. a húsos azokat a cuccokat hozta már hozzánk amit a boltban kb nem tudott volna már eladni a fele kipakolás után ecetes vízbe ment, papír nélküli cuccok, lopott sajt tonnaszámra, oem olaj, tészta, paradicsompüré, liszt.
csalóka ez, az előző melóhelyen én is néha lenéztem a belső kajáldába, a hús mindig papírra verve, egy fél csirkemellből csináltak 3-4 szeletet... azért úgy nem nehéz olcsónak lenni, viszont otthon ilyeneket nem igazán szokás elkövetni
-
Polllen
nagyúr
Jó téma ez a főzés, biztos én csinálom rosszul, de ha csak magamra főzök és csak egy adagot, akkor egy normálisabb étel nem sokkal jön ki olcsóbbra, mintha megveszem a munkahelyem "menzáján". Ráadásul jobban is főznek. 600-750 huf körüli az összeg, fél adag körettek 5-600.
Ha lenne család, tuti itthon főzés lenne, mert 3-4 főre már jobban kijön. Így csak hétvégente főzök. Reggeli, ebéd általában hideg kaja és így megúszom 40-45k-ból. És igyekszem jó minőségű élelmiszert venni.
-
Dany007
veterán
Ez is ám enyhe túlzás. Nem az, hogy nincs ilyen, de nem kéne általánosítani...
Sógorom pont egy ilyen szalag mellett dolgozik a Continentalnal 2 műszakban.
Ennyi. Reggel 6-ra megy értük a busz, du. 2-kor meg hozza haza. Köv. héten / hónapban meg 2-től 10-ig. 8 óra. Nincs túlóra.
Többet keres két műszakban, mint én plusz kajajegyet is kap. Évente 2x van prémium és nem kell könyörögnie ha szabadságot akar kivenni.Szóval attól még, hogy valaki több műszakban dolgozik és akár szalag mellett nem kell feltétlenül 16 órát dolgoznia utazással együtt. Mert ahogy írtad, hogy 7-8 órája marad mindenre, abból az jön le, hogy 16-17 órát dolgozik utazással együtt.
És igen, pont ez a helyzet az, amit írtam is, hogy ilyen kell elgondolkodni az állásváltoztatáson. Plusz ne hinném, hogy pont ez a réteg az, akik megengedhetik maguknak a kifőzdei / félkész kaját. Akármennyire is kevés idejük marad, főzni muszáj lesz...
-
bambano
titán
-
törölt tag
válasz
Crystalheart #102 üzenetére
a legjobb vörösboros borjúpaprikásomat egy kőműves cimboránál ettük
-
Crystalheart
őstag
Van olyan munka, mondjuk. Például egy kőművesnek már jó, ha napi 4-5000-et fizetnek (és akkor az már több mint a minimálbér), 10 óra munkáért. Bent van du. 5-ig, aztán hazaér 6-ra, otthon még kismillió munka várja, mondjuk fát vág meg hasonlók, és nem biztos, hogy sok ideje vagy egyáltalán energiája jut főzőcskézni.
Mondjuk egy búzadarát megfőzni pirítással együtt is max. negyed óra és hajj, de finom!
Csak hát nem lehet minden nap darát enni.
-
Dany007
veterán
válasz
Crystalheart #100 üzenetére
Na igen erre én olyat szoktam mondani, amitől páran egyből megsértődnek és jól felhúzzák magukat...
Pedig szerintem akinek "nincs ideje" főzni, mert annyit dolgozik, akkor ő biztos keres is annyit, hogy tudja finanszírozni a rendszeres kész vagy félkész kajákat.
Mert ha nem, akkor piszkosul szar helyen melózik és sürgősen másik állás után kell néznie..Mért mondom ezt? Mert én pl nem engedhetem meg magamnak a fizetésemből, hogy rendszeresen félkész vagy kész kajákat együnk itthon. Ellenben munka után még bőven van időm / időnk főzni, még gyerek mellett is.
Na de ha valaki tényleg annyit melózik egész nap, hogy nincs ideje főzni (legyen az fél vagy 1,5 óra), és még annyit sem tud ezzel a melóval összekeresni, hogy megtudja fizetni a kész kajákat, akkor ott valami komoly gond van.A másik fele a dolognak, amikor valaki lusta, csak egyszerűen nincs kedve főzni vagy épp főzés helyett inkább elmegy biciklizni, szórakozni / haverozni akármi mást csinálni. Nekem ezzel sincs abszolút semmi problémám. Csak akkor nem szabad keseregni, hogy jajj szegénynek azért kell készkaján élnie mert nincs ideje főzni, de pénze se nagyon van rá mert hogy milyen drága stb... Hát istenem... Enni, lélegezni meg üríteni kötelező, minden más választható. Ha ő annyira lusta, annyira nincs kedve vagy annyira mást akar csinálni hogy munka után nem jut ideje főzni akkor el kell fogadni, hogy ez ezzel jár. A kész kajával, ami részben egészségtelenebb és jóval drágább is, mint a főzés. Szóval semmi probléma, csak akkor el kell ezt fogadni.
-
Crystalheart
őstag
Igen, én is akartam írni, hogy nem mindenkinek olyan drága az ideje, mint egy menedzsernek vagy producernek, nem mindenkinek kell egész nap rohangálnia, dolgoznia. Ha valaki 8 órát dolgozik és mondjuk 1 órát utazik, akkor még mindig van 7-8 órája, amit a családdal, főzéssel, hobbival stb. tölthet. Persze ha már 10-12 órát dolgozik, mindjárt nehézkesebb az egész.
-
Crystalheart
őstag
válasz
#56573440 #96 üzenetére
Na meg lehet három napra főzni, két hónapra bevásárolni, stb. Ez megoldható egy belvárosi lakásban is. Pláne egy személyre... Még olyan őrült étvágyú ember is, mint én, elvan egy nagy fazék főzelékkel pár napig, szóval egy átlagos embernek elég harmadannyit is főznie. Egy nagyobb hűtő működtetése mondjuk 15000 Ft/év, ha jól rémlik, a kisebb, egy személyre való hűtő kevesebb.
Az igaz, ahhoz, hogy ezeket el tudjuk végezni otthon, kellenek a kezdő beruházások. (Már ha nem hagyott ránk az előző lakó mindent, ami kell.) Egy frissen beköltözött pályakezdőnek talán még nem volt pénze konyhabútorra sem, mert azok nem olcsók. (De azért nekem kín volna konyha nélkül.) Az is igaz, hogy bár főzni viszonylag olcsó, sütni mindenképp drága. Ha valaha városba kellene költöznöm, szerintem direkt kéményes konyhát keresnék, hogy betehessem a sparheltet is - az ilyen falusi dolgokat nem könnyű levetkőzni...
(Ráadásul 30 m2-t simán felfűtene.)
De én abszolút megértem, ha valaki nem akar ezzel tökölni. Néha nekem is elegem van a sütés-főzésből, és igazából sohasem szerettem csinálni. Pláne, hogy nálam néha fél nap, de még ha csak egy óra, akkor is utálatos tud lenni. Irigylem a szakácsokat és kézműves pékeket, akiknek ez a szenvedélye, és még pénzt is keresnek vele.
Ghoosty: Igen, okos családos ember összeköti a kellemest a hasznossal, és együtt eltöltött idővé teszi a főzést. Mondjuk a bejegyzésben egy személyről van szó, ott ez nem opció.
-
Ghoosty
őstag
válasz
#56573440 #96 üzenetére
Nálunk a 2,5 éves kislányom imád ott lenni, mikor főzök és segít, kérdez ismerkedik, így ez sem kidobott idő. Én ráadásul még szeretem is csinálni szóval hobbinak sem utolsó.
P.S.: Hétköznap ebédet én is a céges "menzán" eszem, de az kvázi kötelező, mert oda adnak kajapénzt.
-
törölt tag
illetve jóval többen élnek 160 alatt, és ők se kifőzdébe járnak, hanem főznek, mert azzal olcsóbban kijönnek. gondolom. aztán lehet ők is tévednek és itt tudnának spórolni
a "munka" ami vele van az meg azért tudom hogy rohanó a világ, de egy hónap gyakorlat után már nem annyira tragikus szerintem. a külön élettel járnak együtt ilyenek, a legtöbb időt úgyis a mosás, teregetés, vasalás, hajtogatás és elpakolás, takarítás veszi el egy háztartásban, mondjuk pl nálam ezek a főbb időrablók, a főzés egész jól párhuzamosítható munkafolyamat
-
Ghoosty
őstag
Mint írtam abban a hsz-ben amire válaszoltál, ha a saját munkádat beleszámolod, persze hogy drágább, ez számomra se volt kétséges.
De ahogy te is írtad, van aki havi 160 nettót keres, és abból nem fogja tudni finanszírozni a postban szereplő 250-es kiadást, bármennyire is több kedve lenne az idejét inkább a családjával töltenie.
-
törölt tag
" ami valójában alálőve 1500."
ajróban. nagyon alálőve. konyhabútor, gépesítés, evőeszközök, tányérok, edénykészletek, a mosogatógép áram és vízfogyasztása, az egész szorzata az elautókázott benzin*az idő amit egyébként a gyerekemmel+barátnőmmel+ph!előtt tölthettem volna hatványára emelve szerintem már milliós tétel
-
bambano
titán
dolgozol havi 160 nettóért négyszer 40 órát, vagyis az egyszerűség kedvéért ezer forintos órabérben.
elmész a cumóért a boltba, hazacipeled, megpucolod, elrakod, lehűtöd, tárolod, kiveszed, megcsinálod, elmosogatod, becsomagolod, másnap viszed magaddal, csomagolóanyagot megint mosogatod, stb. stb.
ez adagonként szerintem legalább egy óra.vagyis 550+245 áll szemben a szerinted fölélőtt ötszázzal, ami valójában alálőve 1500.
egész pontosan melyik is az olcsóbb?
-
Ghoosty
őstag
Nem értem, miért mondod, hogy otthon se olcsóbb.
Legyen mondjuk klasszikus rántott sertésborda sültkrumplival (Ez nálunk a céges kajáldában 550+245 HUF):10 dkg jó minőségű hús - 200 HUF (céges kajáldában nálunk ennyi az adag nyersen)
Panír - 20 HUF kb
20 dkg krumpli pucolva mondjuk 30 HUF
Olajnak fél litert számolok, mert egyesek kényesek rá 200 HUF
gáz víz mosogatószer nem több 50 Ft-nél.Ez így 500 HUF és eléggé fölé számoltam mindent.
Ha az idődet is beleszámolod, akkor drágább lesz természetesen.
-
Jhonny06
veterán
válasz
Crystalheart #78 üzenetére
Ma már 500-ért sehol nem kapsz 1 adag ételt (még szart _se_), sokkal inkább 8-900 az alja. Tehát napi 3 étkezés inkább 2,5-3k lenne.
-
bambano
titán
el nem tudod képzelni, hányan csinálják ezt, hogy egyetemre megy a gyerek, vesznek egy lakást, lakik benne 6-7 évig (merugye elsőre elvégezni az egyetemet ritka
), majd utána vagy eladják, vagy kiadják albérletbe.
ebben a házban, ahol én lakom, a lakások legalább 40%-a ilyen.
az önrész teleportálódásával az a helyzet, hogy az egyetem előtt is problémás meg egyetem után is. akinek utána megoldható lenne, az lehet, hogy jobban jár, ha előtte megoldja.
(#85) xxmen: pesten egy menőbb helyen egy minőségi albérleten akár 500-700 ezer forintot is lehet kaszálni havonta. de ennél is van feljebb.
-
xxmen
tag
Addig jó amíg vannak olyan emberek, akik ki tudnak ennyit fizetni albérletért. Kemény munkáért kapott fizetés + még 3 kiadott albérlet szép keresetet biztosít.
-
Crystalheart
őstag
Én különben nem biztos, hogy mernék ilyen helyekről enni, sosem lehet tudni, hol köpnek bele vagy hol szórják a cigihamut a tésztába.
Van nekem egy ismerősöm, aki pl. cukrász volt egy közepesen nagy cukrászdaláncban (most már elvonult egy közeli tanyára), nagy büszkén mesélte, hogy amikor a csokimassza kiömlött a padlóra, ő bizony visszakanalazta a pasztőrözőgépbe, mert hát náluk a padló tiszta, jó az még! És hát a pasztörizáló azért van, hogy csírátlanítsa... Vagy amikor a kliens külön kérte, hogy a sütijébe vajat tegyenek, akkor egy hónap után megunták, és onnantól disznózsírt tettek bele, de neki nem szóltak. Meg még volt néhány "nyalánkság", nem emlékszem mindre, csak arra, hogy kényszeredetten vigyorogtam... Ilyen emberek is dolgoznak a konyhákon, és tök random, hogy hova kerül egy.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Crystalheart #76 üzenetére
Ezt most lájkolom.
(#77) sutszi:
Most mé vagy undok?
-
Phvhun
őstag
válasz
Crystalheart #80 üzenetére
Egy irodaház aljában van, majd megnézem pontosan csak most telón vagyok
-
Phvhun
őstag
válasz
Crystalheart #78 üzenetére
Találtam jó minőséget, és akkora adag hogy a vége már kényelmetlen nekem.
Nekem értékesebb az időm hogy többet költsek mint hogy spórolás miatt mászkáljak messzebre, ez a kulcsa a dolognak.
-
Crystalheart
őstag
Nem, igazából nem azért, ráadásul most adjuk el a kecskéket. És a jelenlévők nagy része különben is ismeri az egész sztorit.
Egyszerűen lenyűgöző, hogy mennyi pénzt költenek az emberek ételre. Pedig Pesten kb. mindenre van olcsóbb beszerzési forrás is, kezdve rögtön a nagybani piaccal.
De különben napi 1500 Ft kifőzdében szerintem sem sok, csoda, hogy annyiért egyáltalán megfőznek három étkezésnyit. Mennyire kiadós az a koszt? Én csak valami madáradagot (mármint emberi léptékkel is madáradagot) tudok annyiért elképzelni, ha nem maga csinálja az ember.
És hogyan megy el egy főre 10K a fürdőszobai meg konyhai cuccokra - 1 azaz egy fővel? Nagyon prémiumkategóriás termékek lehetnek ám.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Crystalheart #76 üzenetére
Kitalálom kulcsszavakban.: 2Ft, juh, kecske, saját készítés, 2kg kenyér naponta, anyukám, testvérek, sajt, túró, gabona.
Megspóroltam 235 hozzászólást ezen a vakvágányon.
-
Crystalheart
őstag
-
Dany007
veterán
Igyekeztem nem vidéki árakhoz viszonyítani, ezért is linkeltem be egy cikket a témáról.
Hogy ki mit tart megfelelőnek az tényleg szubjektív. Nyilván van ami alá én se adom.
Sógorom első 70k-s albérlete az Andrássy szomszédságában aránylag elfogadható volt, felújított régi gangos épületben. És ez az amit én nem tudnék elviselni. Valamikor a múlt század elején épült, kívülről romos ház...
Mert amúgy a lakás korrekt volt.
Szóval na, ez tényleg szubjektív, de nehéz elhinni, hogy ne lehetne egy 30-40m2 körüli lakást 70k alatt bérelni. Nyilván a 8-keren kívül is...
Igazából arra (is) próbáltam rávilágítani, hogy egy főre nem kell 50-60m2-es több szobás lakás.@Phvhun:
Távol áll tőlem a személyeskedés. De amikor a véleményem felét kb elintézed annyival, hogy már nem is emlékszel rá mit írtam...
Az nem túl korrekt hozzáállás.
Főleg, hogy a véleményem egy jórésze tényeken és hosszabb gyakorlati tapasztalaton alapult. Tehát nem csak a levegőbe beszéltem.@dabadab:
Attól függ mit főzöl. Illetve mennyi gyakorlatod van.
Nekem nincs sok, de pl egy tejszínes gombás csirkemellfilét főtt tésztával vagy random körettel még én is megcsinálok fél óra alatt.
Nyilván egy hús- vagy gulyásleves már több időt igényel. Ha többfogásos ebédről van szó az is több időt igényel.
De az ilyen sült / rántott kaják ilyen olyan mártással, körettel simán beleférnek a 45 percbe. Meg persze bizonyos főzelékek, tésztaételek is.@(#58) dabadab: Hatalmas plusz 1.
@Ghoosty: Szintén plusz 1. Szépen röviden leírtad azt amit én nem tudtam!
@bambano:
Nos, nézz körbe, nem én vagyok az egyetlen, aki azt mondja ez sok. A kajára értem.
És nem feltétlenül minőség kérdése! Volt itt olyan srác, akivel azon vitáztunk anno, hogy mennyiből jön ki két főnek egy mezei Bolognai spagetti. És nem jutottunk közös nevezőre, mert ő számomra valami brutális összeget mondott... mire kiderült a végén, hogy ő 1kg(!) darálthússal számolt / fő! Ami brutális mennyiség az emberek többsége meg se tud enni ennyit egyszerre (plusz a szósz plusz a tészta). Pedig én is brutális adagokat tudok enni... -
Vladi
nagyúr
Uh. durván 60-80-al kevesebből élünk momentán 3-an kiscsaládommal.
(#5) blackrulz
Mocsárrészeg? mifelénk egyetem alatt ez úgy ment, hogy vettünk 2 liter pálinkát, mondjuk 3000 forint, azzal elvoltunk 3-an, 4-en. Jó 4-hez kellett már 15 üveg sör is, az még 3000. Albiba be, valami film, vagy zene be és jöhet a detox. olcsón megúsztuk.(#6) Aweriot
'mer ennyi pénzed lenne, faragnál.
Egyébként tényleg az a racionális. Havi 30-40-80-at ha megspórol, az nagyon jól tud jönni 2-3 év múlva.
-
törölt tag
"54 eFt kajára meg eléggé nulla. Rendes kajálás inkább heti 20k fölött."
ez mind attól függ hogy mit és mennyit akarsz enni és főleg hol. edzés mellett most nőnék, szóval túlnyomó részt csirkemell + rizs a menü, napi 5x, vitaminok, zöldségek, táplálékkiegészítők, stb van az asztalon. heti 20k fölé csúszok de csak épphogy bár főzök és egész változatosan csinálom meg a kaját. ha mindezt étteremben enném akkor 100k-1 milla között akármi is kijöhetne ez is tény.
a főzési időhöz úgy a közösbe meg annyit, hogy minden csak rutin kérdése. bevásárolni is lehet 3 órán keresztül meg szájba lehet csapni ugyanazt 20 perc alatt is. ha tudod mi hol merre meddig mi után, vannak eszközök, akkor nulláról is össze lehet rakni bármit nagyon gyorsan. amíg rotyog a vége addig el is mosogatom a cuccaimat és annyi
-
Ghoosty
őstag
Ez jogos, de ha jól értem, akkor ez alapján semmilyen vállalkozásból/tőkéből származó jövedelem nem szerepel benne és a másik oldala is hiányzik, mert nincs benne a nyugdíjból, segélyből élők jövedelme sem, ami meg lefelé torzít.
Tényleg kíváncsi lennék, hogy mennyi egy átlagos bevétel, mindenkit és mindent beleszámolva.
-
Rive
veterán
A kaja soknak tűnik. Ennyiért vagy nagyon nemtörődöm módra étkezik valaki, vagy nagyon válogatva...
A többi ~ OK, illetve: belefér a szórásba.
Ezen csak úgy lehet jelentősen spórolni, ha nem egy személyre osztódik a lakhatás költsége - vagy amúgy igazán elkezdi fogához verni a garast, minden fronton.AZ abszolut minimumra is érdemes lehetne összeállítani egy efféle táblázatot.
-
dabadab
titán
"nem hiszem, hogy az átlagot 25%-kal megdobná, mert magasabb fizetések esetén kevésbé gyakori."
Amennyire en kepben vagyok a Bp-t illetoen, ott pl. a programozoknal az EVA-zas nagyon meno volt es ez (hacsak valamit nagyon felre nem ertettem a KSH modszertanaban) pl. nem jelenik meg a jovedelmi statisztikakban.
-
Ghoosty
őstag
"Marmint a hivatalos adat, ebben nincsenek benne a zsebbe kapott penzek, ami azert Mo-n nem egy elhanyagolhato tenyezo."
Nincs tapasztalatom ezzel kapcsolatban, de nem hiszem, hogy az átlagot 25%-kal megdobná, mert magasabb fizetések esetén kevésbé gyakori.
"alamint a legtobb ember azert nem egyedul el, ami jelentosen befolyasolja a /fo koltsegeket."
A bérlés és a rezsi (egy része) költségeket érinti, ami jelen esetben kb 50k spórolást jelentene. (+1 fő)
A két módosítással együtt sem hiszem, hogy a budapesti emberek fele ki tudná fizetni.
-
bambano
titán
"Normálisan meglehet élni ezen összegnél jóval kevesebből, ahogy írtam is": ha nem akar a teljes minimumon élni, akkor ennél olcsóbban nem igen él meg Pesten.
Pl. ha nem világvégén vagy a nyóckerben akar albérletet, ahol védelmi pénzt is szednek, esetleg ott akar albérelni, ahonnan normálisan eléri a munkahelyét, akkor 71 eFt egy albérletért nem sok. Ennél kevesebből csak szobát vagy megosztott albérletet tud bérelni.54 eFt kajára meg eléggé nulla. Rendes kajálás inkább heti 20k fölött.
-
dabadab
titán
"Objektív szempontok szerint, Magyarországon Budapesten a legmagasabb az átlag fizetés. Ami kicsit kevesebb, mint nettó 200."
Marmint a hivatalos adat, ebben nincsenek benne a zsebbe kapott penzek, ami azert Mo-n nem egy elhanyagolhato tenyezo.
Valamint a legtobb ember azert nem egyedul el, ami jelentosen befolyasolja a /fo koltsegeket.szerk: ja, TV-ben en olyanokat is lattam, hogy valaki lefut 42 km-t ket ora alatt - de nekem ahhoz is nemileg tobb idore lenne szuksegem
-
Honkydoo
őstag
válasz
Speeedfire #57 üzenetére
Ha mellette félre is tudtok rakni az úgy egész jó.
-
Ghoosty
őstag
"A post lényege annyi hogy felmérjem mennyire voltam reális becslés közben."
Ahogy Dany007 is kifejtette, az a kérdés, mit értesz reális alatt, nagyon tág a fogalom.
Objektív szempontok szerint, Magyarországon Budapesten a legmagasabb az átlag fizetés. Ami kicsit kevesebb, mint nettó 200. A te becslésed még ennél is 25%-kal magasabb. Az országos átlagnál meg kb 66%-kal magasabb. Ha van ekkora fizud, tégy belátásod szerint, de a realitás érzékeléséhez hozzátartozik, hogy még a budapesti emberek döntő többsége is jelentősen kevesebből él meg. Legfrissebb 2011-es adatot találtam hirtelen. Sajnos ez országos, de ez alapján az teljes lakosság 70-80%-a nem lenne képes ennyit kifizetni.(#60) dabadab
Most van a tv-ben valami főzős versenyműsor, ott elkészülnek gyönyörű tálalással ennyi idő alatt.
Komolyra fordítva szerintem is sokkal több idő. A gyorsabb kaják megvannak ennyi idő alatt, de átlagban inkább 1,5 óra elfoglaltságot jelent a főzés. Ami még lehet, hogy több napra főzöl és akkor egy napra kevesebb idő jut.
-
MrSealRD
veterán
(popcorn )
-
dabadab
titán
"Napi 3 kaja kifőzdében 54.000 0"
Te fotoszintetizalsz?... Ugyanis igy egyaltalan nem szerepel semmifele elelmiszer a kiadasok kozott.
"10% Biztonsági tartalék 22.700 0"
Egyebkent ez a kajara kiadott napi 1500 Ft tenyleg ennyire durva tulzas lenne?...
(#54) Dany007: "Az ésszerű spórolás csupán azt jelenti, hogy inkább megtanulok főzni és rászánom azt a napi kemény 30-45 percet"
Nem tudom, en szoktam fozni, de ha nem konyhakesz cuccokat hasznalok, hanem tenyleg rendes nyersanyagokat, akkor a 30-45 perc eros alulbecslesnek tunik.
-
mondhatod
70k teljesen átlagos összeg egy albérletért, egyáltalán nem kirívó. amikor mi kerestünk, akkor 70-120k között néztünk jó pár lakást, végül 90k-ért vettünk ki egyet (tégla, 52 nm, cirkó, jó környék). de ez a 70k-s átlagos, nem kirívó összeg. úgy jön ki, hogy benne van a sógorod 50k-s albija, meg a mi 90k-s albink is. abba tényleg ne menjünk bele, hogy kinek mi a megfelelőbb, albéret vagy hitel, ez most nem téma. ha olcsóbb a hiteled, akkor kevesebb a lakhatásod, ennyide most már kíváncsi lettem, összeadogatom ma a saját költéseimet és megnézem, hogy mire mennyi folyik el.
-
dabadab
titán
"Mert ha banknak fizeted a hitelt 20 évig, az a tied lesz?"
Igen.
"Az oké, hogy te szerepelsz a tulajdoni lapon, de ott van még mellette egy fasza jelzálog bejegyzés is."
Husz evig. Es siman lehet, hogy meg 60 evig el.
Raadasul attol meg, hogy ott a jelzalog az ingatlanon, az meg a tied: nem fenyeget az, hogy a tulajdonos meggondolja magat es kirak, nyugodtan atalakithatod, eladhatod, barmi."Meg mi van a mobilitással? Annak szinte lőttek."
Miert lottek volna? Az ismeretsegi korom tele van olyanokkal (magamat is beleertve), akik hitelre vettek lakast, aztan amikor kinottek vagy elkoltoztek, akkor eladtak es vettek helyette masikat.
"Érdekes, hogy tőlünk nyugatabbra nincsenek rákattanva arra, hogy saját lakás/ház mindenáron."
Ez azert igy erosen tulzo kijelentes, masreszt meg ott vannak rendes berlakasok (ertsd: olyan cegek, akik direkt ezzel foglalkoznak, vesznek / epitenek egy komplett haztombot, azt kiadjak, korrekt es jol szabalyzott feltetelekkel, stb), nalunk meg nincsenek (a meghalt nagymama lakasat adjak ki zugszerzodesekkel).
-
Honkydoo
őstag
válasz
Speeedfire #29 üzenetére
Valóban, ez egy hátrány. Ha valaki elég kitartó, lehet gyűjtögetni is. Ha van addig hol lakni, semmi kifogásom ellene.
-
Dany007
veterán
"A post lényege annyi hogy felmérjem mennyire voltam reális becslés közben. "
Ez okés, csak az a gond, hogy a cél amire kíváncsi voltál relatív és szubjektív. Normálisan meglehet élni ezen összegnél jóval kevesebből, ahogy írtam is.
De ha az embernek olyan igényei vannak, akkor ennél jóval több kell ahhoz. Ez teljesen relatív. Téged nem érdekel az autó, de nekem már csak családi okokból adódóan is nélkülözhetetlen. Plusz biztos, hogy nem járnék még egyszer tömegközlekedéssel dolgozni amíg csak tehetem...
Tehát ebből is látszik, hogy nem próbáltál meg általánosítani hanem főként a saját egyéni preferenciáid mentén számoltál. Ami szintén relatív és abból nem lehet megmondani, hogy reális-e! Igen neked lehet reális, de millió másoknak meg mondjuk abszolút nem."A kiflicsücsökszámolós spórolós élet nekem nem kell"
Na ez meg a másik gond. Hogy nem megy az értő olvasás. Egyszer se írtam hogy ilyen szinten kéne spórolni. Nem igazán értem mért kell eltúlozni és elferdíteni amit írtam. Mert ehhez semmi köze sincsen.
Az ésszerű spórolás csupán azt jelenti, hogy inkább megtanulok főzni és rászánom azt a napi kemény 30-45 percet, minthogy kiadjak dupla annyit(!) a kifőzdei "moslékra". Btw ahogy korábban is írták kifőzdei árakat nézve napi 3 étkezéssel bőven kevés az a cirka 60 ezer amit írtál.
Plusz ha piszkosul drága albérletben laksz akkor érdemesebb lenne olcsóbbat keresni. Ha nem lesz család, akkor 1 főnek a 30-40m2-es lakás is bőven elegendő. Az meg még Pesten is megáll 70k alatt ha nem valami elitebb, belvárosi környéken laksz. Igaz, hogy 1 éves cikk, de itt pl le van átlagolva, hogy 70k vagy többért már 60m2 fölötti lakást lehet bérelni Pesten. 30m2 meg kijön 50-ből vagy még annyiból se. És egy embernek szükségtelen ennél nagyobb lakás.
Arról nem is beszélve, hogy ahogy látom bkv-t így is fizetsz, el lehet költözni egy olyan környékre ahol jóval olcsóbb az albérlet.
Ez nem kiflicsücsök számolgatás, hanem ésszerű spórolás. Ami ott látszik majd meg, hogy ezekkel együtt hó végén nem 20k-t raksz félre, hanem mondjuk 60-70k havonta! Ami azt hiszem nem teljesen mindegy.Persze úgy is lehet, ahogy te gondolod. Horrorisztikus áron gyári kaját kajálni, egyedüliként drága lakásban lakni, meg persze kocsi se kell. A te dolgod, tényleg.
De akkor fölösleges mindezt kiposztolni és véleményekre várni, ha nem bírod még elolvasni se, se érteni a lényegét.
Vagy mit vártál a bejegyzéstől? Önigazolást? Hogy majd mindenki bólogat milyen f...án kitaláltad a frankót?
Ha meg valaki ajánl egy életszerűbb racionálisabb ötletet azt meg elhajtjuk a fenébe, mert nem egyezik a nézőpontunk?Szerk.: A rezsi egyébként tényleg sok. Nekünk 3 főre nincs ennyi, 2 telefon előfizetéssel, lakásbiztosítással együtt se, pedig mindkettőnk mobil számlája jóval több, mint amit te beírtál, plusz télen 23-24 foknál sincs hidegebb. Ja, és nem muszáj elolvasni, sem megérteni. Csak akkor nincs értelme bejegyzést írni és kérdezni a fórumozókat.
-
Vámpír, csak a kórházakba jár
(#31) kemotox + (#32) polonic = (#35) Dany007
Azaz Dany007 tökéletesen megfogalmazta az én hozzáállásomat.
-
Dhampir
félisten
Lefaragtam kicsit a táblázat összegeiből:
Lakás bérleti díj 71.000
Víz áram gáz rezsi 53.000 33000
Napi 3 kaja kifőzdében 54.000 0
Konyhai meg fürdőszobai cuccok 10.000 5000
Net 4.000
Mobil 5.000
Bérlet 10.000 0
Hétvégi szórakozás 20.000 0
10% Biztonsági tartalék 22.700 0----------------------
71000
33000
5000
4000
5000
_BOZONT_
tag
otteloknek ez a szokasos /átlag kornyezet...
de ittis van 120millioert haz dombon vagy 12millioert kulvarosban...mind1 nem akarom tovabb offolni/"trollkodni"/flamelni a topicot
albi 71k + rezsi akar valos is lehet, hiszen fugg a kornyektol a minosgetol (panel/teglas) allagtol (felujitot/radiator/ablak csere/nikecellezet/stb)
rezsiben meg tenyleg sokat dob a kozos koltseg foelg ha teljese haz felujitason ment at akkor azt "torleszteni" kell es akkor lazan van 20-25k-s kozos koltseg, vagy tenyleg a kozponti futes erosen tud dobni meg ha altalany is, kapasbol csak 8k az alapdij amit nyaron is kell fizetni ha jol tudom . -
_BOZONT_
tag
hat az meg szomoru, hogy nemet ember nem tud hazat/lakast venni mert draga, "csoro" it-s magyar meg igen ... aztan lehet tobbet nem is fog ott lakni, mar megerte neki befektetes celjabol hitel lejarta utan is kiadja jo ideig aztan meg megunja ujberlo keresest stb akkor meg eladja.
-
bambano
titán
nagyjából itt van.
szerintem egyedül bérelt albérletnek kevés a hetven, a rezsi kicsit sok, de az, hogy a kettő összege nagyjából 120 rugó, az rendben van.azoknak meg ne higgy, akik szerint sok a kaja, mert kifőzde, ha otthon csinálod, se kevesebb, csak még megtolod a háztartási energia, víz, vegyiáru árát és még mosogathatsz is.
-
Phvhun
őstag
Ilyen tusfürdő zsepi mosópor, etc.. nem igazán tudom mi tartozik még ide szóval fölé lőttem inkább.
Dany007: A post lényege annyi hogy felmérjem mennyire voltam reális becslés közben. Pénzügyileg nem lesznek gondjaim, vagy ha igen, nem vagyok fa, ami nem tud arrébbmenni, tudom hogy minden ami velem történik én vagyok érte a felelős, és meg fogom oldani siránkozás helyett. Csak pozitívan.
A kiflicsücsökszámolós spórolós élet nekem nem kell, plusz értem én hogy neked miért fontos a helybenmaradás, én meg erre ezt tudom válaszolni, ha tudsz angolul: [Vagabonding]
Kocsi az nem kell, család nincs kilátásban még, nem tudom mit tudnék még írni, olyan hosszan fogalmazol már el is felejtettem mit írtál.
Ed3r_X_: Mindenki másként csinálja, én azt vettem észre hogy akkor érzem jól haverokkal magam iszogatás közben ha nem kell számolgatnom a pénzemet, és nem az olcsó arany ászok az egyetlen lehetőségem az estére.
Aztán persze ezt vissza kell majd vennem mert nem tesz jót, akkor meg sport edzés bérlet fog kelleni helyette pl, az is a szórakozás kategóriába esik nálam.
-
kemotox
addikt
Jó csak én ezt nem egy, hanem egy kicsit több németországban élő embertől hallottam. Ja végülis mindenhol ezt hallani, itt is ketten írtuk, de biztos hülyeség mert neked EGY ismerősöd nem így csinálta...
Amúgy meg nem is feltétlenül a mobilitás megőrzése miatt nem vesznek házat, hanem azért mert nagggyon drága. -
_BOZONT_
tag
erdekes, de akit en ismerek nemethbe o hitelre vett lakast, jobb melo orszag masik vegebe kellet koltoznie, lakast meg kiadta hitelet torleszti + marad is mellete nemi appro a berleti dijbol, ugyan ugy mobilis es x ev mulva megunja vandorlast, csaladot akar van fix helye... xal ez a mobilitas urban legend...
-
Ed3r_X_
nagyúr
-
Csapoati
nagyúr
Nálam a szórakozás a kávézást is jelenti, ahhoz pl ragaszkodom heti egyszer valami normálisabb helyen (pl Frei kávézók, 400-ért már spéci dolgokat kapsz). Aztán a mozi is ugye... két jegy 3000, a kaja mellé legalább 1000. Hamar összejön a heti 5000, de azért ez évszakfüggő is, télen inkább itthon maradok a melegben nézni valamit/játszani.
-
Jhonny06
veterán
A lakbér talán lehetne kevesebb is, de kb. stimmel. A rezsi viszont normális esetben ennél jóval kevesebb. 3X szerintem nem eszel naponta kifőzdében, viszont feltételezem, hogy ezen kívül is vásárolsz élelmiszert. Fürdőszobai/konyhai cuccokra szerintem nem megy el havi 10k (érdekelne lebontva, hogy ez pontosan mi).
-
Ed3r_X_
nagyúr
Már itt Tatabányán (pedig nem egy olyan drága hely, mint Pest) is a legolcsóbb albérlet 40 ezer. De nem ritka az 50 sem. De a 71-et tényleg sokallom, 60 körül reálisabb szerintem.
A hétvégente 5k-ra meg mosolygok, havonta ha 1-2 ezret költök szórakozásra, akkor is veszek valami piát, és barátnőmmel eliszogatunk
-
Dany007
veterán
Mondom! Mihez képest! Családi házat bérelni tényleg nem sok!
Kisebb méretű lakáshoz már piszkosul sok!
Nekem a hitelem nincs ennyi. Sőt. 20k-val kevesebb! És van érte 50m2-et 7m2 erkélyem meg újépítésű tégla lakás... ahol a havi fűtés számla 10k(!)...
De mint mondtam, sógorom az Andrássy út mellett bérelt szintén ekkora felújított(!) lakást 70k-ért... Most 54k az albérlete szintén belvárosban szintén ugyanakkora lakásra.Szóval attól függ mit bérel 71k-ért. Mert alapvetően 1 főre piszkosul sok.
-
Ed3r_X_
nagyúr
Aki szerint a rezsi sok, az nem lakott még távfűtéses házban
Nem tudom Pesten milyenek, de itt Tatabányán van még pár ebből, sajna a mienk is. Meleg vízzel simán megvan 30-40 ezres is, és csak ez.
De persze 27 fok van bent éjjel-nappal.
-
Dany007
veterán
Ahj nem bírom megállni hogy ne folyjak bele...
Pedig igyekeztem...
No, de azt meg szerintem ti felejtitek el, hogy van olyan, akinek nem szempont a mobilitás! Akkor mi van?
Nyilvánvaló, hogy az ember akkor vesz lakást - főleg hitelre - ha már kész úgymond letelepedni, megvetni a lábát.
Amúgy csak "kalandozó" életet él, nyilvánvalóan az albérlet a jobb...No de ezen kívül olyan hihetetlen az, hogy van akiknek nem szempont a mobilitás? Én pl meg is őrülnék ha 2 évig ebben a városban laknék... majd mikor már kezdek megszokni mindent költözhetek egy tök másik városba... Aztán egy harmadikba és így tovább... De ugyanez elmondható akkor is ha egyik városrészből a másikba kell költöznie az embernek... Érted az ember megszokja az ismerősöket, barátokat, szomszédokat, megszokja a közlekedést, a boltokat a szórakozóhelyeket stb... aztán hopp mehet egy másik városba és kezdődhet mindez elölről...
Szóval na, én biztos nem bírnám ezt a "cigány életet". Nekem a mobilitás abszolút nem szempont. Sőt.Németországgal meg kár hasonlítani. Teljesen más világ. Ahogy az egész Nyugat is. Ott lehet nem zsebbe fizetés megy, hanem normális, hivatalos szerződés és adózás útján. Ott lehet nem b...nak át minden sarkon. És ott lehet, hogy nem csak lehúzni akar a főbérlő...
Plusz valószínűleg ott van egyfajta stabilitás a munkaerőpiacon hogyha netán felmondják az albérletet akkor akár egy másik városban is talál munkát és albérletet. Illetve rendelkezik annyi tartalékkal ha kirúgják vagy valami történik akkor nem dobják ki egyből az utcára.
Sok egyéb oka is van ennek, de szvsz akkor sem egy Németországhoz vagy Angliához kellene hasonlítani az itthoni helyzetet.A másik meg, hogy érdekes módon nem esett még szó az albérlet hátrányairól... Mert amióta kedves sógorom Pesten lakik sokat tudnék mesélni, de gondolom más is. Hát nincs az a pénz, amiért én olyan kiszolgáltatott lennék, mint valaki egy ilyen albérletes helyzetben. Ő már 3 éve van fent, de legalább(!) 5-6x költözött. És egyszer sem azért, mert ő akart és nem is munka miatt.
Szóval egy kicsit szélesebb perspektívát kérnék.
Nem minden lakás / ház vásárló veszi meg az ingatlant csak pusztán népies hagyományból....
Ahogy korábban is írtam, nekem pl havi szinten 6-8 ezer forinttal többe került volna egy hasonló, de használt lakást bérelni(!) mint amennyit most fizetek hitelre egy új lakásért. Plusz nálam a mobilitás nem szempont. Na akkor inkább béreltem volna lakást? És akkor még az egyedi élettér kialakítását, berendezési igényeket nem is írtam... -
Csapoati
nagyúr
Nekünk saját kis házunk van peremkerületben, de nézzük a költségeket (ketten vagyunk, de az összköltséget írom ki, abból számolható egy emberé is):
Rezsi: ~26 ezer (villany 10, gáz télen-nyáron 11, kuka 1600, víz változó, kb 3000), ugye ez feleződik barátnőmmel
Digi: 6 ezer, szintén feleződik
Mobilszámla: Nekem 7e, barátnőmnek 4e
Szórakozás: kb 20 ezer
Kaja: nagyon változó, fejenként kb 25-30 ezer
Szórakozás: szintén változó, kb 20 ezer fejenként
Ruha: kb havi 5 ezer/fő
Macska: 7-8 ezer
Háztartási (konyha, tisztasági) cuccok: 5 ezer fejenkéntHa jól számolom, ez 107 ezer/fő. Muszáj valamennyire spórolnom, mert a tanulás munka mellett 30 ezer/hóra jön ki, valamint Diákhitelt fizetek vissza, az 15 ezer/hó. Kaja szintjén azért nem a teszkós párizsi üres zsömlében szint van, de nagymamám meg szüleim legalább heti 3 napra ellátnak meleg kajával. Ja, a bérletet a cég fizeti, meg kapok ezen felül 7 ezer Erzsébet-utalványt.
-
polonic
félisten
Mert ha banknak fizeted a hitelt 20 évig, az a tied lesz? Az oké, hogy te szerepelsz a tulajdoni lapon, de ott van még mellette egy fasza jelzálog bejegyzés is. Innentől kezdve az a tiéd, ami ki van fizetve.
Meg mi van a mobilitással? Annak szinte lőttek.
Érdekes, hogy tőlünk nyugatabbra nincsenek rákattanva arra, hogy saját lakás/ház mindenáron. Egy életet leélnek emberek albérletben. -
kemotox
addikt
Miért kell, hogy az övé legyen? Németországban pl tök megszokott és bevált dolog, hogy nem vesznek az emberek házakat, csak bérelnek. Így nincsenek megkötözve. Ha esetleg máshol adódik jó munkalehetőség, vagy jobb bérelni való ház vagy bármi, akkor bármikor továbbállhat.
-
Dany007
veterán
"A 7végi szórakozás sem kevés, de az tény, hogy ennyi... Főleg Pesten. Persze kérdés, hogy szükséges-e ezt minden hétvégén eljátszani..."
Sorry. Ezt a részt benéztem. Havi 20k nem olyan vészes.... Sőt. Igazából nem sok.
Btw nem teljesen értem a bejegyzés célját. Ez most egy amolyan siránkozós bejegyzés, hogy mennyire nem elég a havi nettó 250k forint vagy valami más?
Csak mert az országos átlagfizetés kemény nettó 100k-val kevesebb, mint ez! És annak a nagyrészét is a Budapesti régió húzza fel ilyen "magasra".A kényelmes megélhetés meg relatív. Ahhoz ez a nettó is kevés lenne. Mert mondjuk még nem számoltál bele gyereket meg egy autót... vagy egyéb extrákat.
De ettől függetlenül a magyarok többsége ennél jóval kevesebből is kihozza a normális megélhetést. A titok az ésszerű spórolás. Aminek része a már korábban említett főzés.
No meg ahogy előttem is írták, ketten könnyebb.De mi hárman összesen simán kijövünk nettó 250k-ból, lakás hitellel, gyerekkel, macskával meg autóval együtt is. És mint mondtam nem kenyéren és vízen élünk.
-
törölt tag
a kifőzdés sztorihoz csak annyit, hogy talán ez se elég rá. ha tényleg 3 étkezésre számolt 54k-t az egy szerencsétlenebb 30 napos hónapban 600 huf-os átlagot jelent étkezésenként. ennyiért talán a kínaiban lehet enni, amiket láttam kifőzdék ilyen ársávban azért nem kényeztettek el a kínálattal. 1k körüli menütől én soha nem laktam még jól, és azt tolni reggel-délben-este... ott komoly alternatíva lenne nekem a mindmegette.hu
-
Dany007
veterán
"Főzni nem tudok és a szenvicsen élés nem opció szóval valahol kell enni."
Most a kérdés az, hogy faragni akarsz a költségekből vagy jó ez így?
Mert én a helyedben megtanulnék főzni és keresnék valami olcsóbb albérletet (hacsak nem valami újépítésű 1+2-3 félszobás lakást vagy családi házat bérelsz. Mert akkor rendben van.Szóval na. A helyzet az, hogy nem főzni luxus. Lehet hebegni / habogni meg mindenféle kifogást keresni, de a legtöbbet azzal lehet spórolni egy háztartásban, hogy főzöl.
Csak érdekességképpen mi 3-an a párommal meg a gyerekkel - meg már egy macskával együtt - is kijövünk havi 60 ezer forintból ami a kaját illeti, innivaló és tisztálkodószerekkel együtt! (de itt van Defranco kollega a fórumról, akik ketten kijönnek havi 40k-ből(!) én se tudom hogy csinálja, de megcsinálja) És elhiheted, hogy nem kenyéren és vízen élünk.
Na most ha ezek után te egymagad elköltesz majdnem ennyit kajára, egyedül, akkor azt nem nagyon lehet másnak nevezni, mint "luxusnak".Amivel nincs is semmi gond ha az ember megkeresi az árát. De ha a spórolás előjön, mindig ez az első lépés. Már ha ez szempont. Ha nem, akkor nem szóltam semmit.
A másik meg az albérlet. Brutálisan sok. Mi az új 1+1 félszobás 50m2-es lakásra fizetünk havi 54k-t hitelt. És van egy 7m2-es erkélyünk is, plusz lift a házban, kulturált környék stb...
Azért választottuk a hitelt, mert anno - mikor felvettük 4-5 éve - egy hasonló, de jóval régebbi 1+1fél szobás lakás bérlése - itt a közelben pár utcával lejjebb - került volna havi 60+ rezsibe.
Na mindegy, nem akarok véletlenül sem albérlet vs. saját lakás vitát nyitni, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.
A lényeg akkor is az, hogy havi 71 ezer forint csak az albérletre piszkosul sok. Az Andrássy úton béreled? Vagy a vár környékén, vagy hol?
Sógorom lakik Pesten, ő bérelt egyszer egy 1+1fél szobás lakást havi 70k-ért, de ő tényleg az Andrássy út mellett az Izabella utcában lakott.A 7végi szórakozás sem kevés, de az tény, hogy ennyi... Főleg Pesten. Persze kérdés, hogy szükséges-e ezt minden hétvégén eljátszani...
Szóval én azt mondom, ha azokon spórol az ember, amiket az imént leírtam, attól még lehet értelmesen "élni" fiatalként is. Sőt! Én pl abszolút nem lakok jól az átlag kifőzdei kajáktól és kitudja miként hogyan készülnek, mennyire higénikus és mennyi sz...t pakolnak elém. Ha megtudnám fizetni se térnék át rá....
-
törölt tag
iiigen én is így gondolkoztam aztán most kevésbé vagyok mobilis, amit meg tudtam fizetni abban gyereket nevelni nem lehet hosszú távon, stb. cserébe a pénzem nem megy teljes egészében a lecsóba, valamennyi megmarad, és a köv projektbe talán valami plusszal tudok beszállni, bár nem vagyok már 100%-ig biztos hogy ha megint ott állnék ezt döntöttem volna megint
-
petipetya
nagyúr
Reális, én is nettó 250-et számoltam egy normális megélhetéshez.
-
Honkydoo
őstag
Hát ti tudjátok. Én ha választhatnék biztos nem mennék albiba. Kb 5 évet eltöltök az egyetemen, fizetem az alibt, és utána? Rájövök hogy kell lakás -> felveszek hitelt.
Ezt az 5 évet meg lehetne úgy spórolni (szerintem) ha albi helyett már a saját lakásomba költöznék, vagyis nem dobnék ki havi 70 ropit az ablakon.. De ez csak az én véleményem.
-
Honkydoo
őstag
Igazából amin szerintem lehetne faragni az a kaja + az albérlet, ha ketten csináljátok.
Az albérlet megy felesben + mondjuk felváltva főztök.Amúgy ha ilyen drága az albi nem éri meg inkább a lakáshitel?
Vagy lakáshitel + a lakótársad beleszáll, így mindenkinek olcsóbb. -
Simi87
senior tag
Albérlet: 90.000.-
rezsi: 65.000.- (közüzemi számlák, közös költség, net, 2 telefon előfizetés
Kaja, tisztálkodási szerek, takarítószerek otthonra: 60.000.- (nagyon sacc/kb.)
kaja melóban: 80.000.- (én 50, asszony 30)
Szórakozás: 20-30.000.- (kb. havi 1-2 mozi, meg 1-2 durva berúgás.)
Kutya: 15.000-60.000.- (nagyon változó)
Ruha, kütyük, biszbaszok: 20-30.000.-
+ asszonynak bérlet.Azért ketten kicsit könnyebb.
-
VirsLee
őstag
Szerintem az albérlet költségét túl magasra vetted. Persze lehet, hogy valami durván nagy/menő lakás kell. Szerintem albérletre elég, ha 50e+30e rezsit számolsz, ebben már a net is benne van, így azt külön ne számold fel. Egy 35-40nm-es lakáshoz ez reális.
-
törölt tag
rezsi nagyon túl van számolva. Kertes házban jön ki nekem ennyire... albiban kevesebb (fűtés nélkül 6k lett most egy barátomnak, fűtéssel se lesz 30k télen... )
Albérlet szerintem nem túlzó, sőt.
szerk: mármint ha nem egy szoba kell társbérletben, akkor nem túlzó. -
Phvhun
őstag
Ezeket a dolgokat nem szeretem, és nem is költök rá, majd biztos változni fog még, de egész nyáron 1 szett ruhában jártam ami egész stílusos, és 21.000-ért vettem.
Mindenesetre erre (is) van a 10% tartalék beleszámolva.
Szerk: jó hogy felhoztad a dolgot, nem tudom milyen rejtett költségek lehetnek még ezen kívül.
-
toeki
senior tag
És akkor az öltözködésedet a barátnőd finanszirozza vagy a rokonság? bár gondolom néha nekik is van születés/névnapjuk vagy tartanak karácsonyt ami éves szinten, de még hónapra leosztva is kitesz pár-10-ezer forintot.
-
törölt tag
szerintem ennyi rezsit nem fizettem soha még egy hónapra, mondjuk konvektoros a lakás és csak 53 nm. szórakozásra 0-végtelen intervallumba lehet mondani bármit, a kérdés az annyi hogy hol akarsz mocsárrészeg lenni vagy akarsz e ilyet.
a kaja dettó. ennél jelentősen olcsóbban ki tudsz jönni ha főzöl pl...
reálisan egyedül egy kisebb albiban azért elég sokat le lehet faragni.
-
kemotox
addikt
80 rugó havonta szórakozásra? Ehh. Valamit nagyon rosszul csinálsz. Nekem a legutóbb ingyen sikerült berúgnom
-
Ha belegondolok hogy nekem a nettóm túlóra nélkül annyi mint amennyit albérletre számolsz.
-
Phvhun
őstag
Nyíljmeg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Foglalkoztat már egy ideje hogy mennyiből lehet megélni értelmesen Budapesten egészséges fiatal felnőttként. Ezt a...
- 6 DARAB ! GAMER TERVEZŐ VÁGÓ LAPTOP -20 -50% NVIDIA 4050 , 4060 , 3070 , 3080 , Quadro 1000-5000
- 8 DARAB! HP ELITEBOOK LAPTOP (Tartós, Elnyűhetetlen) 850 G7, 850 G8, 830 G8 x360
- 9 DARAB! DELL Latitude Laptop (Tartós-Golyóálló-Üzleti) 7410, 7430, 7440, 7320, 7320 x360,
- Új Acer NITRO V 15 Gamer Tervező Laptop -30% 15,6" RYZEN 5 7535HS 16/512 NVIDIA 2050 4GB FHD 144Hz
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung A40 64GB / normál állapotban / 12 hónap jótállással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest