Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz KROK640 #14079 üzenetére

volt egy pár kilobyte ram a floppyban, és ki tudtam sakkozni, hogy három diszk szektor méretű lap üresen maradjon. abban tudtam kavarni az adattal. a diszkre közvetlen elérésű fájlként rá tudtam írni a gépikódot, amit be lehetett tölteni a floppy ramjába és rá lehetett adni a vezérlést. úgy emlékszem, a könyvtár mögé pakoltam be a programokat, mert azt nem használta. (a középső track néhány első szektora volt a könyvtár, talán a 18-as tracké, utána volt még elég hely.)

a 1541-es floppy úgy csinált, mintha komoly lemezvezérlő lenne benne, a nulladik memórialap mint egy beágyazott kontroller regiszterfájlja, úgy üzemelt, beleírtad a parancsot, csináltál valami irq-t és a floppyba épített vezérlő emulátor szoftver végrehajtotta.

ezzel meg tudtam spórolni azt, hogy az iec buszon az összes adatot be kelljen tolni a gépbe. a gépen közben futhatott az adatbevitel, két meghajtó volt, az egyiken sorbarendezett, a másikra rögzített. az adatbevitelt megcsináltam úgy, hogy basic bővítésekkel lehessen beviteli űrlapot definiálni, mint a dbase3-ban később, és a megszakítási rendszerrel megoldottam a kurzorvezérlést meg a többit. Miközben a basicban írt alapprogram szöszölt valami mással. Ha entert ütött, akkor megkapta a program a bemenetet és kitette diszkre.

Kicsit multiprogramozva volt, dehát ilyen időket éltünk.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés