Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:48:38

LOGOUT.hu

Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5303) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Sziasztok!

Van egy olyan gondom, hogy instabil a rendszerem, ami egész változatos dolgokban mutatkozik meg.
- Van olyan, hogy battlefield4 2-3 óránként összeomlik c000005 jellegű hibával. Aztán van olyan, hogy a firefox összeomlik, mert éppen olyanja van, bár az elég ritkán történik. Olyan is előfordul, hogy a video kártya driver újraindul, az viszonylag sűrű. Aztán volt már bsod, ma pl 2, de egyébként nem volt jellemző az utóbbi időszakban, csak valahogy most beindult. Az eseménynapló azt írja, hogy kernel power error 41, de volt kernel processor power error 35 is az elmúlt 7 napban kb napi egyszer mindegyikből. A 41-es hiba, ami miatt megrogyik a gép, mint a rohadt nád, a másiktól csak alkalmazások dőlnek be. Amikor ez az egész folyamat elindult, akkor cseréltem core2 duo e8400-at xeon-ra, illetve video kártyát is egy 6x erősebbre, mint az előző volt. Ez volt kb. 1 éve talán 2-3 hónap különbséggel, nem tudom biztosan, hogy melyiknél kezdődtek a problémák, de úgy rémlik, hogy a videokártyánál, vagy mielőtt megvettem, azelőtt néhány héttel.
- Ezen kívül észrevettem még egy olyan anomáliát nemrég, hogy van egy USB3 hub-om meg hozzá extender kábel, és ha a kettőt egymás után kötöm, akkor nem működik rendesen a hub, nem ismeri fel a pendrive-ot. Külön-külön működnek, és a másik lapon együtt is működnek.

A vas így néz ki: GA EP43T-USB3 rev1, Xeon E5430 C0, 4x2 1600CL9 Kingston HyperX, GTX 750 Ti N75TOC-2GI. Menet közben sikerült néhány dolgot kizárni.
- A VGA-ra gyanakodtam először. Végignéztem az összes video kártya drivert, mindegyikkel volt valami anomália, végül maradtam a legfrissebbnél, amit az nvidia oldaláról szedtem le, és telepítettem mindenestül. Teszteltem a kártyát egy z97-p lapban ugyanolyan frissen telepített win7x64-el és nvidia driverrel 10 órát. Abban nem voltak ilyen anomáliák, illetve teszteltem a gépet egy GT240-el, amivel viszont ugyanezek a problémák előfordultak. Szóval a video kártya és a driver szerintem kizárható, mint a hibák forrása, hacsak nem több okból erednek a hibák.
- Megnéztem a HDD-t, a HDSentinel 3000 hibás szektort írt neki, meg az írta, hogy jobb lesz, ha mentem az adataimat, úgyhogy raktam egy új rendszert egy gyakorlatilag új HDD-re. Kevesebb az anomália azóta, de így is azért elég sűrűn előfordul. A HDD ezzel kizárható.
- A WIN7 is kizárható, mert a z97-p-vel rendesen ment ugyanez a rendszer.
- A BIOS a legújabb elérhető, nem tudom mikor frissítettem. Akár lehet ez is a hibák forrása, de biztosat nem tudok mondani.
- A PSU adatokat nemrég néztem, a 12v 12.62-t mért ma, de legtöbbször 12.4 körül van, nagyon ritkán ugrik csak fel 12.6v fölé, ami az atx specifikáció határa. Teszterrel vagy multiméterrel még nem néztem. Wattban elég, meg elvileg minőségi elektronika CM GX-450W. Olyan 200W-ot eszik a gép max terhelésen, és az újabb sem sokkal többet, szóval nincs szükség nagyobbra.
- A RAM-ot teszteltem 15 órát memtest-en, átment. Elméletileg nincs hiba vele, annyi extra van, hogy az egyik modul 1.7-1.9v-os a többi három meg 1.65v-os. Eddig 5 évig lent volt 1.5v-on 1333MHz-en az összes, most feltettem 1.66v-ra, meg 1600MHz-re. Teszteltem úgy is felváltva, hogy egyik felét kivettem a gépből és úgy mértem. A bf4 úgy is lehalt. Ezek alapján nem a rammal van a hiba.
- A BF4 sem hiszem, hogy hibás, sokaknak jól működik, és nekem is jól ment az új lappal. A c000005 hibaüzenete nem túl beszélő, azt mondják memória gondokra utal legtöbbször, de bármi más is lehet.
- A CPU átment az intel teszten kivéve az spbc-t, amit azt mondja, hogy termék mintaként kezdte az életét. A hot cpu tester-t csak fél órát járattam rajta, az is átment, talán majd később beteszem egy 10 órás session-re, és végignyomatom. Sajna már nincs meg az E8400-am, hogy megnézzem mi van, ha kicserélem rá. Az eddigiek alapján így is úgy tűnik, hogy rendben van a CPU, vagy legalábbis úgy tesz, mintha rendben lenne.
- A CPU hűtőt is ellenőriztem. Thermaltake ISGC-300. Első körben kiderült, hogy jumperrel rövidre kell zárni a ventillátor kábelén két pöcköt, különben csak minimum teljesítményen vagy az alatt járatom, illetve, hogy a windows-ban nem tudok normálisan beállítani °C - RPM profilt, programmal meg nem akartam szarakodni, úgyhogy maxra tettem. Utána újrapasztázásnál kiderült, hogy a hűtő egyik rögzítőcsavarja kiszakadt a foglalatából, és emiatt nem illeszkedik szorosan a cpu-hoz. Odadrótoztam ideiglenesen, nyertem vele kb. 10°C-ot. Később kiderült, hogy egyébként sincs akkora baj, mert a program amivel néztem 10-20°C-al többet mutat a tényleges értéknél. Ezzel az is összhangban van, hogy ez a hűtő egy 130W-os TDP-jű processzort is jól hűt, egy ilyen 80W-os TDP-jűvel így nem szabadna, hogy gondja legyen. A másik lapra át fogom vinni, mert csak a 775-öshöz való cucc tört el rajta, az 1150-eshez való gyakorlatilag új. Összességében bár tákolt, de szerintem ez a része is rendben van.

Az eddigiek alapján nagyon erős a gyanúm, hogy az alaplappal van valami, vagy a BIOS van rosszul beállítva. Egy srác azt mondta, hogy neki is hasonló volt, mikor szétment a lapjában a PCIE foglalat. Átrakta a második foglalatba, és abban viszont jól működött a kártyája. Hát hiszem is meg nem is, viszont elektrosztatikus kisülés okozhat ilyesmit szerintem, és nem volt rajtam ESD karperec vagy köpeny amikor beraktam az új videokártyát. Az USB hiba is egyébként az alaplapra mutat, meg az is, hogy ennyi fél jelenség előfordul, nem csak egyféle.

Olyat is olvastam, hogy lazán lehet a foglalatban a Xeon, mert kitörtem a műanyag pöcköket a lapból. Hát hiszem is meg nem is, szerintem jól van bent, biztosan feltűnt volna, ha lötyögne, amikor szereltem. Majd ránézek még egyszer, ha végleg váltok az új lapra.

Utánaolvastam kicsit a Xeon-oknak, azt írják, hogy előfordulhatnak instabilitások a rendszerben, és hogy az energiagazdálkodáshoz köthető a legtöbb. Ezt tapasztaltam is, mert amikor nem teljesítménycentrikusan van a windows-ban az energiagazdálkodás, akkor 10 másodperc után jön a c000005 hiba a bf4-ben. Kinyomtam minden az energiagazdálkodásban a windows-on meg a bios-ban (eist, cxe) is. Így is volt, hogy leállt egy pillanatra az illesztő böngészés közben, és a játék ugyanúgy elszállt 2-3 óra után.

Olvastam olyat is, hogy a hőmérséklet adatokat hibásan értelmezi a legtöbb program. Ezt meg tudom erősíteni aida64, ami helyes adatokat mér, a speccy, hwinfo, stb. pedig 10-20°C-al többet mutat. Így az elején azt gondoltam, hogy könnyen melegedős processzorról van szó, de aztán kiderült, hogy mégsem annyira, csak az adatok tévesek.

Olyat is olvastam, hogy ha instabil a cucc, akkor a CPU szereti, ha magasabb feszkót kap kicsit az alapnál, vagy lentebb tesszük rajta az órajelet. Én személy szerint szeretem, ha szinkronban van a rammal, úgyhogy belőttem a ram-ot 1600-ra, a cpu-t meg 3200-ra, és ráadtam 1.25v-ot az alap 1.2v helyett. Szerintem ennek elégnek kell lennie hozzá, mert ahogy néztem más is ilyen 1.18-1.27v-os tartományban huzogta. Többet nagyon nem akarok ráadni, nem szeretném, ha leégne. Próbáltam persze alacsonyabb órajellel is, de úgy is kifagyott a játék, meg hát eléggé szaggatott.

Nemrég csináltam hwinfo-val egy logot úgy, hogy közben játszok. Kíváncsi voltam, hogy van e bármilyen mért értékben hirtelen váltás vagy bármi egyéb informatív adat a kifagyás pillanatában.

hwinfo

ups
discharging -> yes
charging -> yes
ac power -> no
# nem értem, hirtelen elemre váltott az ups?

mobo
temp 44->45°C
# lassan, de még emelkedő pályán van, akár kritikus hőmérsékletet is érhetett?
chassis intrusion -> yes
# nem tudom mit jelent

hdd
drive warning -> yes
drive failure -> yes
write rate -> 90MB/s
write activity -> 100%
read activity -> 100%
# valamiért hirtelen felugrott az i/o a kifagyásnál 100%-ra

cpu

core x power limit exceeded -> yes
core x critical temperature -> yes
core x thermal throttling -> yes
core max °C -> 68

clock - erős ingadozások, 2.0 - 3.2ghz - 8.0, de csak ritkán kis időre
bus clock 380 - 400mhz - 560, itt is rövid spike-ok ritkán

# ezek alapján úgy tűnik, hogy a cpu elérte a kritikus hőmérsékletet és emiatt fagy

Ezek alapján a cpu elérte a kritikus hőmérsékletet, és amiatt throttling-ol, ami viszont nem lehet, mert 68°C-ot mért a hwinfo, viszont a hwinfo az aida64-nél, ami a reális értéket mutatja 10-20°C-al magasabb értéket szokott mérni, pl 63°C helyett 73°C-ot, vagy 37°C helyett 57°C-ot, szóval ez gondolom még hőmérséklet függő is lehet, vagy csak ilyen nagy a szórása, passz. A T case 67°C ebben a processzorban, úgyhogy elméletileg lehet emiatt, gyakorlatilag meg biztosan nem érhette el a valóságban.

Elképzelhető, hogy azért hal le a gép, mert téves szenzor adatokkal dolgozik, és azt hiszi, hogy túlmelegszik a CPU? Nem értek hozzá, hogy mi alapján hoz ilyen döntést a cucc?
Ez az UPS discharge micsoda? Jól értem, hogy a kifagyásnál telepre váltott a gép?
Érdekes, hogy hirtelen maxra ugrik az írás az is. Nem tudom mit írhat ki ilyen bőszen a vinyóra, talán a jelentést a microsoftnak a hibáról, vagy az eseménynaplót, passz.
Előfordulhat, hogy a magas 12v károsította az alaplapot, és az okozza a hibát?
Van esetleg bármi egyéb ötletetek, hogy mi lehet a hiba a géppel?

Tulképp el akartam adni, azért kezdtem el nézegetni, de most már inkább függőség a dolog, tudni akarom, hogy mi volt a baja mielőtt kibaszom a szemétbe a rohadékot. ;]

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.