Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:48:38

LOGOUT.hu

Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5301) hjaneka87


hjaneka87
csendes tag

Nem vadaszgatok, meg várom amíg Wiipera forumtarsnal lesz E5440.

(#5302) oravecz56 válasza hjaneka87 (#5301) üzenetére


oravecz56
aktív tag

:R igazad van a forumtárs legalább biztos és jo árui vannak.

Oszika

(#5303) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Sziasztok!

Van egy olyan gondom, hogy instabil a rendszerem, ami egész változatos dolgokban mutatkozik meg.
- Van olyan, hogy battlefield4 2-3 óránként összeomlik c000005 jellegű hibával. Aztán van olyan, hogy a firefox összeomlik, mert éppen olyanja van, bár az elég ritkán történik. Olyan is előfordul, hogy a video kártya driver újraindul, az viszonylag sűrű. Aztán volt már bsod, ma pl 2, de egyébként nem volt jellemző az utóbbi időszakban, csak valahogy most beindult. Az eseménynapló azt írja, hogy kernel power error 41, de volt kernel processor power error 35 is az elmúlt 7 napban kb napi egyszer mindegyikből. A 41-es hiba, ami miatt megrogyik a gép, mint a rohadt nád, a másiktól csak alkalmazások dőlnek be. Amikor ez az egész folyamat elindult, akkor cseréltem core2 duo e8400-at xeon-ra, illetve video kártyát is egy 6x erősebbre, mint az előző volt. Ez volt kb. 1 éve talán 2-3 hónap különbséggel, nem tudom biztosan, hogy melyiknél kezdődtek a problémák, de úgy rémlik, hogy a videokártyánál, vagy mielőtt megvettem, azelőtt néhány héttel.
- Ezen kívül észrevettem még egy olyan anomáliát nemrég, hogy van egy USB3 hub-om meg hozzá extender kábel, és ha a kettőt egymás után kötöm, akkor nem működik rendesen a hub, nem ismeri fel a pendrive-ot. Külön-külön működnek, és a másik lapon együtt is működnek.

A vas így néz ki: GA EP43T-USB3 rev1, Xeon E5430 C0, 4x2 1600CL9 Kingston HyperX, GTX 750 Ti N75TOC-2GI. Menet közben sikerült néhány dolgot kizárni.
- A VGA-ra gyanakodtam először. Végignéztem az összes video kártya drivert, mindegyikkel volt valami anomália, végül maradtam a legfrissebbnél, amit az nvidia oldaláról szedtem le, és telepítettem mindenestül. Teszteltem a kártyát egy z97-p lapban ugyanolyan frissen telepített win7x64-el és nvidia driverrel 10 órát. Abban nem voltak ilyen anomáliák, illetve teszteltem a gépet egy GT240-el, amivel viszont ugyanezek a problémák előfordultak. Szóval a video kártya és a driver szerintem kizárható, mint a hibák forrása, hacsak nem több okból erednek a hibák.
- Megnéztem a HDD-t, a HDSentinel 3000 hibás szektort írt neki, meg az írta, hogy jobb lesz, ha mentem az adataimat, úgyhogy raktam egy új rendszert egy gyakorlatilag új HDD-re. Kevesebb az anomália azóta, de így is azért elég sűrűn előfordul. A HDD ezzel kizárható.
- A WIN7 is kizárható, mert a z97-p-vel rendesen ment ugyanez a rendszer.
- A BIOS a legújabb elérhető, nem tudom mikor frissítettem. Akár lehet ez is a hibák forrása, de biztosat nem tudok mondani.
- A PSU adatokat nemrég néztem, a 12v 12.62-t mért ma, de legtöbbször 12.4 körül van, nagyon ritkán ugrik csak fel 12.6v fölé, ami az atx specifikáció határa. Teszterrel vagy multiméterrel még nem néztem. Wattban elég, meg elvileg minőségi elektronika CM GX-450W. Olyan 200W-ot eszik a gép max terhelésen, és az újabb sem sokkal többet, szóval nincs szükség nagyobbra.
- A RAM-ot teszteltem 15 órát memtest-en, átment. Elméletileg nincs hiba vele, annyi extra van, hogy az egyik modul 1.7-1.9v-os a többi három meg 1.65v-os. Eddig 5 évig lent volt 1.5v-on 1333MHz-en az összes, most feltettem 1.66v-ra, meg 1600MHz-re. Teszteltem úgy is felváltva, hogy egyik felét kivettem a gépből és úgy mértem. A bf4 úgy is lehalt. Ezek alapján nem a rammal van a hiba.
- A BF4 sem hiszem, hogy hibás, sokaknak jól működik, és nekem is jól ment az új lappal. A c000005 hibaüzenete nem túl beszélő, azt mondják memória gondokra utal legtöbbször, de bármi más is lehet.
- A CPU átment az intel teszten kivéve az spbc-t, amit azt mondja, hogy termék mintaként kezdte az életét. A hot cpu tester-t csak fél órát járattam rajta, az is átment, talán majd később beteszem egy 10 órás session-re, és végignyomatom. Sajna már nincs meg az E8400-am, hogy megnézzem mi van, ha kicserélem rá. Az eddigiek alapján így is úgy tűnik, hogy rendben van a CPU, vagy legalábbis úgy tesz, mintha rendben lenne.
- A CPU hűtőt is ellenőriztem. Thermaltake ISGC-300. Első körben kiderült, hogy jumperrel rövidre kell zárni a ventillátor kábelén két pöcköt, különben csak minimum teljesítményen vagy az alatt járatom, illetve, hogy a windows-ban nem tudok normálisan beállítani °C - RPM profilt, programmal meg nem akartam szarakodni, úgyhogy maxra tettem. Utána újrapasztázásnál kiderült, hogy a hűtő egyik rögzítőcsavarja kiszakadt a foglalatából, és emiatt nem illeszkedik szorosan a cpu-hoz. Odadrótoztam ideiglenesen, nyertem vele kb. 10°C-ot. Később kiderült, hogy egyébként sincs akkora baj, mert a program amivel néztem 10-20°C-al többet mutat a tényleges értéknél. Ezzel az is összhangban van, hogy ez a hűtő egy 130W-os TDP-jű processzort is jól hűt, egy ilyen 80W-os TDP-jűvel így nem szabadna, hogy gondja legyen. A másik lapra át fogom vinni, mert csak a 775-öshöz való cucc tört el rajta, az 1150-eshez való gyakorlatilag új. Összességében bár tákolt, de szerintem ez a része is rendben van.

Az eddigiek alapján nagyon erős a gyanúm, hogy az alaplappal van valami, vagy a BIOS van rosszul beállítva. Egy srác azt mondta, hogy neki is hasonló volt, mikor szétment a lapjában a PCIE foglalat. Átrakta a második foglalatba, és abban viszont jól működött a kártyája. Hát hiszem is meg nem is, viszont elektrosztatikus kisülés okozhat ilyesmit szerintem, és nem volt rajtam ESD karperec vagy köpeny amikor beraktam az új videokártyát. Az USB hiba is egyébként az alaplapra mutat, meg az is, hogy ennyi fél jelenség előfordul, nem csak egyféle.

Olyat is olvastam, hogy lazán lehet a foglalatban a Xeon, mert kitörtem a műanyag pöcköket a lapból. Hát hiszem is meg nem is, szerintem jól van bent, biztosan feltűnt volna, ha lötyögne, amikor szereltem. Majd ránézek még egyszer, ha végleg váltok az új lapra.

Utánaolvastam kicsit a Xeon-oknak, azt írják, hogy előfordulhatnak instabilitások a rendszerben, és hogy az energiagazdálkodáshoz köthető a legtöbb. Ezt tapasztaltam is, mert amikor nem teljesítménycentrikusan van a windows-ban az energiagazdálkodás, akkor 10 másodperc után jön a c000005 hiba a bf4-ben. Kinyomtam minden az energiagazdálkodásban a windows-on meg a bios-ban (eist, cxe) is. Így is volt, hogy leállt egy pillanatra az illesztő böngészés közben, és a játék ugyanúgy elszállt 2-3 óra után.

Olvastam olyat is, hogy a hőmérséklet adatokat hibásan értelmezi a legtöbb program. Ezt meg tudom erősíteni aida64, ami helyes adatokat mér, a speccy, hwinfo, stb. pedig 10-20°C-al többet mutat. Így az elején azt gondoltam, hogy könnyen melegedős processzorról van szó, de aztán kiderült, hogy mégsem annyira, csak az adatok tévesek.

Olyat is olvastam, hogy ha instabil a cucc, akkor a CPU szereti, ha magasabb feszkót kap kicsit az alapnál, vagy lentebb tesszük rajta az órajelet. Én személy szerint szeretem, ha szinkronban van a rammal, úgyhogy belőttem a ram-ot 1600-ra, a cpu-t meg 3200-ra, és ráadtam 1.25v-ot az alap 1.2v helyett. Szerintem ennek elégnek kell lennie hozzá, mert ahogy néztem más is ilyen 1.18-1.27v-os tartományban huzogta. Többet nagyon nem akarok ráadni, nem szeretném, ha leégne. Próbáltam persze alacsonyabb órajellel is, de úgy is kifagyott a játék, meg hát eléggé szaggatott.

Nemrég csináltam hwinfo-val egy logot úgy, hogy közben játszok. Kíváncsi voltam, hogy van e bármilyen mért értékben hirtelen váltás vagy bármi egyéb informatív adat a kifagyás pillanatában.

hwinfo

ups
discharging -> yes
charging -> yes
ac power -> no
# nem értem, hirtelen elemre váltott az ups?

mobo
temp 44->45°C
# lassan, de még emelkedő pályán van, akár kritikus hőmérsékletet is érhetett?
chassis intrusion -> yes
# nem tudom mit jelent

hdd
drive warning -> yes
drive failure -> yes
write rate -> 90MB/s
write activity -> 100%
read activity -> 100%
# valamiért hirtelen felugrott az i/o a kifagyásnál 100%-ra

cpu

core x power limit exceeded -> yes
core x critical temperature -> yes
core x thermal throttling -> yes
core max °C -> 68

clock - erős ingadozások, 2.0 - 3.2ghz - 8.0, de csak ritkán kis időre
bus clock 380 - 400mhz - 560, itt is rövid spike-ok ritkán

# ezek alapján úgy tűnik, hogy a cpu elérte a kritikus hőmérsékletet és emiatt fagy

Ezek alapján a cpu elérte a kritikus hőmérsékletet, és amiatt throttling-ol, ami viszont nem lehet, mert 68°C-ot mért a hwinfo, viszont a hwinfo az aida64-nél, ami a reális értéket mutatja 10-20°C-al magasabb értéket szokott mérni, pl 63°C helyett 73°C-ot, vagy 37°C helyett 57°C-ot, szóval ez gondolom még hőmérséklet függő is lehet, vagy csak ilyen nagy a szórása, passz. A T case 67°C ebben a processzorban, úgyhogy elméletileg lehet emiatt, gyakorlatilag meg biztosan nem érhette el a valóságban.

Elképzelhető, hogy azért hal le a gép, mert téves szenzor adatokkal dolgozik, és azt hiszi, hogy túlmelegszik a CPU? Nem értek hozzá, hogy mi alapján hoz ilyen döntést a cucc?
Ez az UPS discharge micsoda? Jól értem, hogy a kifagyásnál telepre váltott a gép?
Érdekes, hogy hirtelen maxra ugrik az írás az is. Nem tudom mit írhat ki ilyen bőszen a vinyóra, talán a jelentést a microsoftnak a hibáról, vagy az eseménynaplót, passz.
Előfordulhat, hogy a magas 12v károsította az alaplapot, és az okozza a hibát?
Van esetleg bármi egyéb ötletetek, hogy mi lehet a hiba a géppel?

Tulképp el akartam adni, azért kezdtem el nézegetni, de most már inkább függőség a dolog, tudni akarom, hogy mi volt a baja mielőtt kibaszom a szemétbe a rohadékot. ;]

Buliban hasznos! =]

(#5304) Hialin válasza inf3rno (#5303) üzenetére


Hialin
tag

Hali.
Nekem első blikkre tápgyanús. Függetlenül hogy milyen márka és teljesitményű.

Esnek az IPhone árak, de legalább a csórók is megtudják venni.

(#5305) kinetone válasza Hialin (#5304) üzenetére


kinetone
tag

Szintúgy tápra gondolnék :K

(#5306) VinoRosso válasza inf3rno (#5303) üzenetére


VinoRosso
veterán

Hát elég sokmindent írtál.

USB - Lehet jelátviteli hiba, attól függően milyen hosszú a kábel, ha jól emlékszem a 2.0 max 6 métert enged, de ha valami gyengébb kínai kábel akkor lehet nem tudja még a felét sem

HDD - A SATA kábelt nézted ? Lehet az is megtörve, cseréld ki, hátha

CPU - Ha jól látom C0-ás a CPU, mikrokódügyileg rendben van ? CPU-z mit mutat ?

VGA - TDR hiba esetleg lehet, ha elszáll a driver, használj 347.52-es forcewaret, azzal ilyen nincs

TÁP - szerintem ez a legkevésbé valószínű tekintve hogy alacsony fogyasztású a VGA-d. Túlterhelést kizárnám, max egy haldokló kábel vagy kondi lehet benne, szerintem kicsi az esélye. A legtöbb 750 Ti-nak nincs is külön tápcsatlakozója, specifikáció szerint 75W a kártya, tehát a deszkáról veszi az dzsúzt.

LAP - p43-as chipset, ezek ha jól emlékszem megkövetelik, hogy az FSB-vel szinkronban legyen emelve bizonyos lépcsőnként a PCI-E. Ha auto-n hagyod akkor magától emeli akár a csillagos égig. Olyan 107-08-ig még nem probléma, de efeletti tartós használat tönkreveri a déli hidat meg azt is ami rajta van. Lehet, hogy innét van a HDD meg az USB problémád is. Állítsd be fix 100-ra és nézd meg meddig tudod emelni az FSB-t úgy, hogy stabil a lap. 6x-os szorzóval teszteld Prime 95 blenddel, az elég gyorsan kidobja ha valami gond van FSB/MCH fronton

(#5307) Speed® válasza inf3rno (#5303) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

RAMokat pakold vissza 1333C9/1.5Vra első körben, hogy az MCH ne legyen ilyen szinten is terhelve, elég neki a 4 modul.

Hőmérsékletfigyelő progiknál offsetet kell alkalmazni, lévén 100°C TjMaxal dolgoznak a 85°C valós helyett (AIDA ezt tudja, jól mutatja alapból).
A hűtő rögzítését meg szedd ráncba rendesen, mert bár lehet, hogy jól áll a proci a foglalatban, de ha ferdén hat rá a hütecs, az okozhat kontaktzizit..adaptert is csekkold a procin, rendesen a helyén van-e, szabadok-e a kontaktok, ahol szükséges.

C0 steppinggel (sem) nincs olyan, hogy neked is megy annyin, amennyivel bárkinek..ki kell tesztelni, nem hasraütésszerűen beállítani valamit. Járt nálam olyan E5440, ami 1Von stabil volt 3400on, a mostani 1.1Vot kér ugyanehhez..pedig mindkettő E0, VIDjük is hasonló..szóval az OClottery ilyen.

HWi logra meg ne bízd az életed..írhat butaságot is (ld. UPC..bár lehetett áramingadozás is, amit nem bírt lekövetni..ezt te tudod, mennyire megbízható adat). BSOD előtti irás a dump file jellemzően.

Én a helyedben teljesen alapértékeken tesztelném a rendszert elsősorban.
És nyugi, OCval nem csak nálad vannak bajok..tudnánk mesélni mind :)
Én pl. jópár alkalommal megdöntöttem a downclock wrt 4x2GB OCval :DDD

(#5308) xeon forever válasza inf3rno (#5303) üzenetére


xeon forever
addikt

A c0000005 is hiba AZ bizony hangkartya hiba. Winfos HD audio driver osszeakad valamivel. AZ esetek tobbsegeben ram hiba miatt nem talalja a megfelelo cimet. That a ramokhoz igazitsd a fsb es akkor elvileg megoldodik a problema. Ddr3 AZ 8x szorzos that 1333/8 AZ 166.625//166x2 biosban AZ 333 fsb vel hozza ossze szepen. 1600 on 400 fsb vel. (2centus faxxal nem lehet szuz hartyat lyukasztani. Kell neki AZ 1.35 v ha komolyan porgeted a procit. Bf4 meg komolyan porgeti...aidaban stressz tesztnel csak a fpu tesztet engedd Ra a tobbit hagud kikapcsolva. Aida 5.6/// nalam pl max 62 fok. CPU tesztnel meg 52)

[ Szerkesztve ]

PS5 jobb lenne Intellel+Nvidiaval? :P

(#5309) inf3rno válasza VinoRosso (#5306) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szia!

A tápgyanúm nekem is megvan, dolgozom rajta. Viszont a CPU játéknál egyértelműen throttling-ol, amikor a hwinfo eléri a 67°C-ot. Az aida64, ami elméletben a tényleges hőmérsékletet mutatja meg 20°C-al kevesebbet ír, és inkább neki hiszek. Szerintem az alaplap nem ismeri ezt a CPU-t, és emiatt a hőmérsékletét ő is rosszul nézi. Már ha ezt a throttlingot az alaplap csinálja, és nem közvetlenül a processzorba van bedrótozva. Nem értek hozzá, de erős a gyanúm, hogy nem a processzor csinálja.

Írtam, hogy USB3 hub és extender, és a másik lappal teljesen jól működik. Ennél a lapnál az USB2 termékeket jól viszi az USB3 termékeknél meg elég esetleges a működése, egyszer megy, egyszer nem. Ha csak az extendert használom, vagy csak a hubot, akkor nincs gond.

A SATA kábelre nem gondoltam. Igazából volt egy csomó a gépben, szerintem, amikor cseréltem őket, akkor össze is keveredtek, úgyhogy nem hiszem, hogy az lenne a gond. Egyébként adat vagy energia kábelre gondolsz, hogy meg lehet törve?

Ezt a TDR meg forceware dolgot kifejtenéd? Egyébként hasonló hibát kapok az Origin-től rendszeresen, és valami olyasmit ír, hogy az xy memória címre írtak, amit nem lett volna szabad. Nem igazán értem, hogy mi a kínja, de valami olyasmit hord össze, hogy kívülről belenyúltak abba a memóriába, amit ő foglalt le. Hogy ebben mennyi az igazság, azt franc tudja. Én inkább a kernel power error irányába mennék el, amit az oprendszer jelez.

A táppal úgy vagyok, hogy nem fogok csak így a vak világba tápot venni. Ha sikerül igazolni, hogy rossz, akkor persze veszek, anélkül viszont biztosan nem. Ennek van 6-os atx tápcsatija. Utánanézek, hogy elég e a táp csatik teszteléséhez a multiméter, vagy kell vennem táptesztert. Az is egy 10-es körül van, de inkább költök szerszámra, mint új alkatrészre, ha nem muszáj újat venni.

Ezt az FSB/MCH dolgot tudnád részletezni? Nem igazán értek hozzá. Le kéne rántanom egy riva tuner-t szerinted, vagy elég ha a bios-ban bohóckodok vele?

Köszönöm a segítséget!

Buliban hasznos! =]

(#5310) CJ4567 válasza inf3rno (#5309) üzenetére


CJ4567
veterán

HWInfoban jobb egérgomb a CPU hőmérsékleten, és ott be lehet állítani a TJMaxot.

No Sana No Life

(#5311) inf3rno válasza Speed® (#5307) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem igazán értek hozzá, hogy hogyan állítsam ezeket a dolgokat. Valamikor a bios felülbírálja, amit írok, pedig szerintem ok nélkül. Tudnátok segíteni, hogy hogyan állítsam? Esetleg lehetne ezt riva tuner-el vagy valami hasonlóval csinálni, hogy ne kelljen állandóan a bios-ban turkálnom?

Ezt a tjmax-ot át lehet állítani valahol, hogy jól mérje? Hát nem akarok most új hűtőt venni. Elég feszesen rajta van mióta rádrótoztam. Amikor lekerül róla, akkor adom is el. Van még esetleg egy 1150-es foglalathoz való hűtésem, de az szerintem nem kompatibilis a 775-el. Az a helyzet, hogy a cpu, lap, ram max 30-at ér, vagy még annyit sem, úgyhogy nincs értelme mondjuk 10-ért venni hozzá egy új hűtőt, hacsak nem új áron el tudom adni. Használt hűtőt esetleg tudok nézni hozzá, de idő, mire ideér, és nem tudom, hogy van e értelme, ha esetleg úgyis az a vége, hogy megy a kukába a lap meg a processzor... Költeni max tápteszterre vagyok hajlandó, ha nem elég egy multiméter, meg esetleg minimális ESD védelemre. Másra nem igazán.

Értem, akkor kiteszteljük. Az 1.25v egyébként soknak tűnt, a bios kipirosozta újraindítás után. Lejjebb tettem 1.24v-ra. Úgy most gond nélkül indul.

Hát nem tudom. Nekem elég fura, hogy throttlingol a CPU hőmérséklet miatt, és pont akkor jön egy áramingadozás, ami miatt UPSre vált a gép. Valami itt nem kerek. Az UPS új, de fura dolgai vannak, pl ha kikapcsolom estére, akkor 10%-ot esik az aksi reggelig.

Van dump file-om a bsodról, de egyelőre nem volt időm utánanézni, hogy hogyan kell megnézni.

A teszteléssel az a baj, hogy nehezen reprodukálhatóak ezek a hibák. Egyedül a játék, ami 2-3 óra után fagyni szokott. Most kikapcsoltam EIST-et meg CXE-t, meg valami temperature control-t az alaplapon, ami gyanús volt, hogy throttling-al kapcsolatos. Aztán most nem szállt el a játék 4 óra után sem, viszont throttling-olt erősen a hwinfo szerinti 67°C-nál így is, szóval talán csak idő kérdése lett volna, hogy megint feladja. Elméletileg ez a probléma meg fog oldódni, ha sikerül normálisan beállítani ezt a tjmax-ot, legalábbis reménykedek benne, hogy be lehet. Ami még aggaszt az a driver újraindulások meg ez a kernel power error. A BSOD konkrétan akkor volt 2x is nemrég, amikor egy sorozatot néztem chrome-ban úgy, hogy a hdmi a tv-re volt kötve, mellette meg dolgoztam a gépen. Gari van a kártyára, de nem tudtam megállapítani egyértelműen, hogy a kártya hibája, Gianni meg azt mondta, hogy legalább egy hét, mire talál másikat helyette. Az új lapon van valami integrált kártya, de ahogy néztem nem működik tökéletesen.

A fő gondom továbbra is, hogy nem igazán tudom hogyan tesztelni, mert nem ismételhetőek ezek a hibák. Egyszer csak gondol egyet a gép, aztán minden további nélkül újraindítja a video driver-t, és fogalmam sincs, hogy miért. A bf4 az egyetlen, ami ismételhető, az viszont emiatt a throttling miatt száll el szinte bizonyosan. Ezek alapján úgy tűnik nekem, hogy két különböző hibával állunk szemben, plusz ugye még ott van harmadiknak ez az USB3-as dolog. Arról nem is írtam, hogy folyamatosan disconnect, reconnect-el hozzá valamiért ez a lap, míg a másikkal állandóan kapcsolatban van, nincs ilyen kínja. Az előlapi USB2-nél sem működik valamelyik, de azt ráfogtam, hogy a ház hibája.

Buliban hasznos! =]

(#5312) inf3rno válasza xeon forever (#5308) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nézd, először szerintem a tjmax-ot kellene beállítani, mert ennek így semmi értelme, hogy egyik program tök mást mutat, mint a másik. Utána szívesen állítok bármi egyebet, meg tolok rá stressz tesztet, ha leírjátok lépésről lépésre, hogy hogyan kell. Balfasz vagyok hozzá, ez van.

Felszórtam GPUz-t meg CPUz-t, hogy valami infot tudjak küldeni az állapotokról. Íme:

Buliban hasznos! =]

(#5313) inf3rno válasza CJ4567 (#5310) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Elképzelhető, hogy az alaplapban is 100°C van benne 85°C helyett? Nem világos, hogy 47-49°C-nál miért throttlingol, viszont ha 100°C-os tjmax-al nézzük, akkor pont akkor éri el a T case-t, úgyhogy szerintem ez lehet az oka.

Buliban hasznos! =]

(#5314) inf3rno válasza inf3rno (#5312) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hmm itt is érdekes, hogy tök más a vcore mint amire beállítottam. A bios belenyúlt, aztán felülbírálta, úgy látszik.

Buliban hasznos! =]

(#5315) Speed® válasza inf3rno (#5311) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

TjMax értéke nem egy állítható valami, az fix, ennél pl. 85°C. Ha a lapod BIOSa rendben van microcode szinten, akkor emiatt nem lehet gond. A programokat pedig lehet offsetelni, ha olyat akarsz használni, ami alapból nem tudja (CoreTemp/HWinfo/stb.).

Ha a hűtés is rendesen áll rajta, akkor pedig csak feszültségtől függ, elmelegedik-e vagy sem. C0 rev. jellemzően éhesebb, mint az E0, de a tesztelést én akkoris ott kezdeném, ahol írtam..alapra mindent, RAM OCt ne erőltesd, keresd meg szintetikus teszttel a feszültségigény alját max, ha szeretnéd, aztán kis lépésekben lehet felfelé menni..nem ajtóstul a házba.

Ami az állítgatást illeti, az márpedig BIOSban történik..és ez így van jól..
Ha nincs türelmed hozzá, akkor nem a Te platformod..vagy ne akarj OCt.

BIOS nem állít semmit magától, a beállított vCore terhelésfüggően droppolhat. Tolj rá valamit (IBT/P95/LinX/stb.), hogy lásd, mennyi is az annyi, ha dolgozik. Lehet droppol egy nagyot és máris kiderül, nem elég a kívánt OChoz, azért szívsz.
De szerintem szimplán a RAMok miatt, azzal kezdeném, hogy visszapakolnám őket 1333C9/1.5Vra..az MCH/NBnak meg mehet egy kis +fesz a 4 modul miatt, ahogy valószínűleg az FSB/VTT is kér valamennyit a 400as üzemhez..

[ Szerkesztve ]

(#5316) inf3rno válasza Speed® (#5315) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Akkor attól tartok, hogy új microcode fog kelleni a lapba. Hát ez érdekes lesz... Nincs valami módszer, amivel ellenőrizni lehet az értékét? A BIOS verziót le tudom tölteni, de a forrásról nem tudok semmit, hogy elérhető e valahol. Gondolom nem igazán lehet kitalálni, hogy hol van a tényleges érték a programban, vagy tévednék?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5317) Speed® válasza inf3rno (#5316) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Ez nem így működik :) Rendben lévőnek tűnik a BIOS, megvan minden utasításkészlet. Moddoltan töltötted le vagy magad csináltad leírás alapján?

(#5318) inf3rno válasza Speed® (#5317) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem, dehogy. Annak idején csak beleraktam a CPU-t, aztán működött, úgyhogy azt hittem, hogy nem is bonyolult ez a Xeonozás, ennyi a történet. Szóval BIOS moddolás meg ilyesmi nem történt soha. Ne kérdezd hogyan, de a Gigabyte alapból támogatja a Xeon-t valamilyen szinten. Ezek szerint nem teljes mértékben, legalábbis a Tjmax az eddigiek alapján nagyon valószínű, hogy 100°C-on lehet.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5319) inf3rno válasza Speed® (#5317) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Egyébként nincs rendben, a SpeedStep, CxE, stb. szerintem szintén nem működnek normálisan. Kikapcsoltam őket, és most egész stabilnak tűnik a rendszer. Úgy nézem, hogy itt is azt írják: [link], hogy elsősorban ezek, amik nem szoktak működni. Ezek szerint könnyen lehet, hogy nincs is olyan nagy baj a géppel, csak a mikrokód nem ehhez a CPU-hoz való.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5320) Speed® válasza inf3rno (#5318) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Moddolt BIOS, próbát megér :U

(#5321) inf3rno válasza Speed® (#5320) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem hiszem, hogy jó hozzá, ez rev2-höz való, az én lapom meg rev1. Itt van az info, amit cpuz ír a bios-ról. Mindjárt utánanézek, hogy hogyan kell moddolni. Jó lenne ezt a bios-t megtákolni.

szerk:
Ja bocs, most nézem, hogy mindkét revision-höz jó.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5322) Speed® válasza inf3rno (#5321) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Jó hozzá (filenév..).. Rev.2. csak USB On/Off charge funkció támogatásában tér el.
Nyugodtan pakold fel, hozhat még RAM oldalon is némi javulást ez az utolsó béta.

[ Szerkesztve ]

(#5323) VinoRosso válasza inf3rno (#5309) üzenetére


VinoRosso
veterán

Az alaplapod BIOS beállításaiban a PCI-E frekvenciánál mi van ? auto vagy 100 ? Ha auto akkor állítsd 100-ra és nézd meg úgy. Ha nem indul a lap akkor vegyél vissza az FSB-ből addig amig el nem indul. Ha hibázik akkor is. Igazából meg kéne nézned totál alapon az egész konfigot, mert ha úgy sem jó akkor vagy hardver hiba vagy a hiányzó mikrokód csinálja. Mindenesetre előbb nézd meg, hogy alapon hogy viselkedik a gép, és csak akkor frissíts BIOS-t ha stabilan működik.

TDR hiba

(#5324) inf3rno válasza Speed® (#5322) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja észrevettem közben én is. Hmm ez mit jelent? Nekem mindenképp fontos, hogy tudjon USB-ről tölteni.

Buliban hasznos! =]

(#5325) Speed® válasza inf3rno (#5324) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Kikapcsolt állapotban is tudnál tölteni rev.2vel, csak ennyit jelent. Tedd fel a BIOSt, ha más nem, az energiagazdálkodás részt biztosan helyrerakja. A többi meg szerintem a RAM/OC témán múlik, de nem akarom még1x leírni :)

(#5326) inf3rno válasza VinoRosso (#5323) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát ja, ez a TDR szokott előfordulni. Mondjuk mióta tegnap gyakorlatilag kikapcsoltam az energiagazdálkodást, azóta nem volt egyszer sem. Szerintem a mikrokód hiánya itt az elsődleges gond, én először inkább azt orvoslom, aztán úgyis resetelni fogom a beállításokat, úgyhogy utána szívesen beállítom alapra, vagy ahogy szerinted jó. Mindenesetre a 3.2GHz-et meg 1600-as memóriát mindenképp szeretném elérni, hogy stabilan menjen vele.

Buliban hasznos! =]

(#5327) inf3rno válasza Speed® (#5325) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Laikus kérdés, ha felteszem, és nem működik, akkor vissza tudom állítani valahogy? Van egy projekt, amit fontos lenne a hétvégén lefejlesztenem, és ha be kell raknom az új lapot, meg új rendszert kell telepítenem hozzá, akkor úgy szinte esélytelen, hogy be tudom fejezni.

Buliban hasznos! =]

(#5328) inf3rno válasza Speed® (#5325) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Azt lehet tudni, hogy amit linkeltél az milyen BIOS verzióhoz való? Én találtam másikat is itt: [link] ez viszont f5d-hez való, ami béta bios. Nekem most f4 van fent, ez az utolsó stabil ehhez a laphoz.

Buliban hasznos! =]

(#5329) xeon forever válasza inf3rno (#5312) üzenetére


xeon forever
addikt

Gigabytenel AZ oc nal wrva egyszeru. Ha mindent auton hagysz akkor a "follow Intel specs" szabvanyt koveti. Ha tul magas a homerseklet akkor AZ meg azert van mert nincs jol alapasztazva es nem vezeti el szepen a hot. A p35 nel volt tipikus hiba h rosszul olvasta be. P45 nel ez mar nem igen Jo jel. AZ fpu teszt mutatja meg mennyire esik vissza a fesz full load on.

PS5 jobb lenne Intellel+Nvidiaval? :P

(#5330) inf3rno válasza xeon forever (#5329) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi, de nem magas a hőmérséklet, csak a lap hiszi azt, hogy magas, mert rossz Tjmax-al dolgozik.

Most volt megint egy TDR-em, úgyhogy mégsem annyira stabil a rendszer, mint amilyennek tűnt. Valamikor van 1-2 nap szünet is, aztán újrakezdi, kiszámíthatatlan, azért csak hosszabb teszteléssel derül ki, hogy mennyire stabil.

Frissítem a BIOS-t, közben néztem, hogy az F5d lehet, hogy mégiscsak jó lesz, mert bár béta, de improved memory compatibility-t ír hozzá, ami elképzelhető, hogy azt jelenti, hogy high density ramokkal is működik a gép. Van high density ramom, amit úgyis lecserélek, legalább ki tudom próbálni azzal is.

Ahogy nézem egyébként is minden elérhető moddingolt bios f5d ehhez a laphoz, úgyhogy vagy rászánom az időt, és utánajárok hogyan kell moddingolni, vagy felszórom ezt. Inkább az utóbbira hajlok, rohadtul nem szeretem az alacsony szintű programozást, meg compile-ra várni meg ilyesmiket.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5331) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Belenéztem közben a microcode list-be a bios fájloknál:

Ezek szerint néhány microcode-ot kiszedett aki moddolt (kék "nincs" felirat), másokat meg frissített.(kék "ok" felirat).

Én úgy nézem, hogy ennek a CPU-nak az id-je 10676h [link], és a 10676 frissítve lett rev 60c-ről 60f-re, úgyhogy elméletileg lehet benne support az energiagazdálkodáshoz. Egy próbát tényleg megér, ha mégse működne, akkor meg utánanézek hogyan kell moddolni, aztán megpróbálom moddolni a mostani f4 bios-t.

Buliban hasznos! =]

(#5332) Speed® válasza inf3rno (#5330) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Nem bonyolult meghenkelni a BIOSt, de megcsinálták helyetted, próbáld ki. Max akkor kell szórakoznod vele, ha SLICest szeretnél. Igen, F5d, mint a neve mutatja..de írtam is, hogy latest beta. HD RAMokkal felejtsd el a RAM OCt élből..azt még a komolyabb lapok sem szeretik.
BIOS fel -> full reset -> alapon tesztelés. Ha jó, kezdheted az OCt újra ;p

(#5333) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Visszaállítottam fail safe-be a bios beállításokat. Ez 2.66/1333/8-at jelent többek között, az EIST-et meg E1C-t is visszakapcsolta ahogy nézem.

Elszállt az oldal gigabyte-éknál, így meg nem tudok bios flash utility-t leszedni, úgyhogy ma nem lesz frissítve a BIOS. Majd holnap újra próbálom, hátha addig megjavítják. Egyelőre ennyi. Köszönöm a segítséget!

Buliban hasznos! =]

(#5334) inf3rno válasza Speed® (#5332) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Tulképp nem tudom milyen szempontból OC ez. :D Gondolom a lapnak OC, a memória viszont alapból 1600-as. Nekem jó 1333-on is munkához, de a bf4 akad ha 2.66-on van a cpu. Kell neki a 3.2GHz, az XMP-t meg 2 memória modul nem támogatja, úgyhogy amennyire én tudom muszáj azoknak is 1600-on lenniük, ha 3.2GHz-et akarok.

Buliban hasznos! =]

(#5335) Speed® válasza inf3rno (#5333) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Milyen Utilityt akarsz leszedni? Ott van a saját beépített BIOS/F8.
FAT32 pendrive/partíción látja a filet és feltolod másodpercek alatt.

Hiába 1600as modulok, az nem alapnak számít, hanem OCnak ;p
Ezt mutatja az is, hogy nem 1.5Vosak pl. Szóval az alap az 1333.
Visszaosztani meg lehet emelt FSBnél, erre való a DRAM Ratiod.
Persze valóban az optimális az, ha szinkronban dolgozik a RAM..
Csak ki kell tapasztalni, mi is kell ehhez, MCH fesz szinte biztos.

(#5336) inf3rno válasza Speed® (#5335) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát nekem nem tűnt túl stabilnak a biosba épített flash tool, inkább leszedném a @bios-t. Hmm végülis megpróbálhatjuk ezzel is, hátha tönkremegy a lap, aztán nem kell többet foglalkoznom vele. :DDD Igazad van. ;]

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5337) Speed® válasza inf3rno (#5336) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Mi az, hogy nem tűnt stabilnak..? Annál jobb nincs..FAT/FAT32 forrásról hibátlan.

(#5338) inf3rno válasza Speed® (#5337) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az, hogy pl save to drive-nál nem tudtam fájlnevet beírni... Mindegy, megcsináltam backup nélkül, leszarom. Úgy tűnik, hogy működik. Az 50°C környékét, amin throttlingolni szokott viszont nem tudom elérni ilyen beállításokkal, max ha lecsavarom a ventillátort. Jah, az lesz, megpróbálom úgy.

Buliban hasznos! =]

(#5339) Speed® válasza inf3rno (#5338) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Backupnak ott a gyártói oldal :) Nem tudom miért nem tudtad menteni ettől független. De a lényeg, hogy fent van a moddolt. Alapon szerintem nem lesz gondod..kérdés az OC.

[ Szerkesztve ]

(#5340) inf3rno válasza Speed® (#5339) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Most próbáltam ki, és igazam volt, az új microcode-al már nincs throttling. Lecsavartam 800-ról 200RPM-re a hűtőt, felmentek 60°C környékére a CPU magok, de így se lassult be. A régi microcode-al 49°C felett már gondok voltak, mert rossz volt a Tjmax... Egyelőre most ennyi a hétvégére, majd jövő héten visszanézek, addig meg nézegetem, hogy mennyire stabil így a rendszer. Kösz a segítséget!

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5341) Speed® válasza inf3rno (#5340) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Egészségedre :)

(#5342) Pécsi gyerek


Pécsi gyerek
addikt

Azért ez nehéz szülés volt :U Szerintem ha már más foglalatú,atalakítós prockókat tuszkolunk a 775- ös lapunkba,az a minimum,hogy bios módolással kezdjük.Utána ha valami nem stim,akkor kezdjük csak a jajveszékelést. :P

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#5343) Speed® válasza Pécsi gyerek (#5342) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Mentségére váljék, mivel az utasításkészletek rendben voltak, hihette azt, hogy rendben a BIOS. A rakoncátlankodó energiagazdálkodás meg OCval nehezen kiszúrható dolog. Nálam pl. mintha nem is lenne C1E, emelt fesszel idle csak a szorzó csökken :o

(#5344) inf3rno válasza Pécsi gyerek (#5342) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem igazán foglalkoztam a dologgal, azt írták valahol, hogy a 771-es CPU is jó a 775-ös lapba, ha teszek rá adaptert meg lecsapom a pöcköket a lapról. Megcsináltam, úgy tűnt, hogy működik, nem gondoltam, hogy bios-t kell moddolni, vagy ilyesmi. Azt hiszem onnantól kezdett video kártya driver hibákat dobni, aztán azt gondoltam, hogy tönkrement a videokártyám, úgyhogy vettem egy újat, amivel szintén driver hibát dobott. Utána meg nem igazán volt időm ezzel foglalkozni, mert olyan munkám volt. Eltelt egy év, és már csak annyi rémlett, hogy amikor az új kártyát vettem, akkor kezdődtek a hibák, úgyhogy azt hittem először, hogy a kártyával van a gond, aztán meg jöttek ezek a c00005-ös hibák, amire meg azt mondták, hogy a memóriával van a gond. Utána megnéztem a hűtőt, nem ült rajta rendesen, meg a ventillátor se pörgött fel, azt is megszereltem, utána kiderült, hogy a HDD is kuka. A végén elegem lett, aztán berendeltem 100-ért új alkatrészeket. Így utólag hülyeség volt, ha tényleg csak ennyi a baja, nem vágok videot, designt sem szívesen csinálok, nincsenek számításigényes munkáim. Max játékra jó az új vas, de arra meg nem lesz olyan sok időm. Ha tényleg rendben van, akkor lehet, hogy nem adom el, hanem megtartom mindkét gépet, hogyha költözök, akkor itt is meg az új helyen is legyen asztali gép, amivel tudok normálisan dolgozni. A laptop valahogy nem az igazi szoftverfejlesztésre, bár már csináltam azzal is, kibírható.

Buliban hasznos! =]

(#5345) kenand válasza inf3rno (#5344) üzenetére


kenand
Topikgazda

El kellett volna olvasni a téma indító cikket. meg a topik összefoglalót ott (sok)minden le lett írva...

[ Szerkesztve ]

(#5346) inf3rno válasza kenand (#5345) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát olyan 2 napja találkoztam először ezzel a topic-al, úgy meg nehéz lett volna 1 éve elolvasni a témaindítót. De ha adsz egy időgépet, akkor szívesen visszamegyek, aztán szólok, hogy te itt ez a topic, olvasd el! ;-) A tuning részére majd ránézek a héten, de lehet nem is lesz rá szükség, mert viszik így is.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5347) kenand válasza inf3rno (#5346) üzenetére


kenand
Topikgazda

Én mielőtt neki állok valamit buherálni, infot gyűjtök, ha hibába ütközöm rákeresek a NET-en... más is beleeshetett a problémába...megírta, a googli meg megtalálja...
Logout -hoz tartozik jó néhány topik, sok lelkes ember van aki segít...

(#5348) inf3rno válasza kenand (#5347) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Good for you! :C

Buliban hasznos! =]

(#5349) #25068288 válasza inf3rno (#5346) üzenetére


#25068288
törölt tag

A Témaindító cikkhez miért kéne időgép?

Tessék itt van:
[link. TEHÁT IDE KLIKKELJ!!!]

A fórum legelső, vagyis a téma összefoglaló hsz. is elérhető!

Parancsolj:
[link. IDE KLIKKELJ A TÉMA ÖSSZEFOGLALÓHOZ!!!]

Ha már egyszer nem megy valami, akkor esetleg kérdezz rá NORMÁLISAN, de ne csinálj magadból hülyét azzal, hogy okoskodni próbálsz...
Az meg, hogy annak is aki segíteni akar, pláne eme topik gazdája...hogy értsd, a cikk szerzője.... annak az embernek is beugatsz, mint egy okoskodó, kis hülye tizenéves, megint csakis téged minősít.

...Amúgy téged olvasva...inkább hagyd az egészet a fenébe, mert csak gányolsz. Vegyél egy PS4-et, a PC-t felejtsd is el inkább és mindenki boldogabb lesz.

[ Szerkesztve ]

(#5350) inf3rno válasza #25068288 (#5349) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Komolyan, már sajnálom az időt, amit ezzel töltök, de rendben. Egy éve elolvastam a Xeon szakirodalmát mielőtt megvettem. A microcode-os rész kimaradt, ahogy ez a topic is, mert úgy látszik felületes voltam. Utána nem ment nagy terhelésen a gép, emiatt alig dobott hibákat, kb. 2 hetente volt egy TDR, de előtte is volt a hibás HDD miatt, így nem volt feltűnő. Rá 2-3 hónapra vettem a videokártyát, ami után nagy terhelést kapott, és elkezdte szórni a TDR-eket meg app crash-eket, mert a CPU túlmelegedett a hibás Tjmax miatt, és az energiagazdálkodás is instabil volt. Kapásból videokártya driver vagy hardver hibára gyanakodtam, mert erről szólt az üzenet, de másik lap és másik kártya nélkül nem tudtam kitesztelni. Utána jöttem rá menet közben, hogy baj van a CPU hűtővel és a HDD-vel is. A hűtőt szereltem, a HDD maradt, mert csak nem olyan régen szereztem új oprendszert, a Linux-ra meg nem akarok teljesen átállni. Néhány hete rendeltem meg az új lapot meg az új HDD-t is. Utána derült ki, hogy nem csak a HDD a hibás, hanem valószínűleg a lap is. Így kerültem ide. Nyilván ha az üzemeltetés, és a hardverezés lenne a szakmám, akkor nem fórumokban kérdezősködnék, hogy mi lehet a baja a gépnek. Így is sajnáltam az időt, amit ebbe az egészbe beletettem. Azt hiszem normálisan rákérdeztem, és aki segített, annak megköszöntem, ha visszaolvasol. A topic gazdája utólag kezdett el trollkodni, hogy egy éve el kellett volna olvasnom a témaindító hozzászólást, ami teljesen nyilvánvaló kioktató stílusú értelmetlen cseszegetés, ahogy a te hozzászólásod is. Én úgy gondolom, hogy ezek a hozzászólások meg inkább titeket minősítenek, mint engem, én igyekszem mindenkihez pozitívan állni egy bizonyos pontig. Na további szép napot!

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.