- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: MárkaLánc
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
betyarr
veterán
Szerintem fuss neki előröl a 11-essel.
azt már meghagyom hétvégére.
bár,valszeg csak a unifi controllert teszem fel egyelőre,az adguardot pillanatnyilag hanyagolom.annyi,hogy azt elölről elkezdeni majd a nulláról bekonfigolni...a 11-nél már van alapból ssd támogatás vagy annál is mókolni kell először sd karival?
-
betyarr
veterán
pi@raspberrypi:~ $ cat /etc/group | grep bluetooth
bluetooth:x:112:pi
pi@raspberrypi:~ $ cat .asoundrc
pcm.!default {
type asym
playback.pcm {
type plug
slave.pcm "output"
}
capture.pcm {
type plug
slave.pcm "input"
}
}
pcm.output {
type hw
card 1
}
ctl.!default {
type hw
card 1
}
hátha mond neked valamit.
meg ezt is megnéztem:pi@raspberrypi:~ $ cat /etc/os-release
PRETTY_NAME="Raspbian GNU/Linux 10 (buster)"
NAME="Raspbian GNU/Linux"
VERSION_ID="10"
VERSION="10 (buster)"
VERSION_CODENAME=buster
ID=raspbian
ID_LIKE=debian
HOME_URL="http://www.raspbian.org/"
SUPPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianForums"
BUG_REPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianBugs"
pi@raspberrypi:~ $ uname -a
Linux raspberrypi 5.10.103-v7l+ #1529 SMP Tue Mar 8 12:24:00 GMT 2022 armv7l GNU/Linux
-
betyarr
veterán
kínában mindent IS feltaláltak már
[link]
már,ha ilyesmire gondoltál.az árakat még nézegesd meg,mert azt annyira nem figyeltem.lehet van olcsóbban is.
vagy egy usb A to usb A adapter,ha 2.5-ös ssd-d van [link]Kipróbáltam a YouTube-ot böngészőablakban, és teljes képernyőn is. fHD videóval simán megbírkózott a Chromium. Még csak nem is maxolta ki a processzort.
nálam legtöbbször le kell venni legalább 720-ra vagy lejjebb,hogy élvezhető legyen.bár a fene tudja,lehet ez is valami oprendszer-féle bullshit és ha tolnék egy reinstallt vagy váltanék másra,akkor helyre jönne.
-
betyarr
veterán
pöc-röff működik
ááá,ne idegesíts!kész vicc.
délután ha haza értem megnézem ezt is meg az eggyel fentebbi hsz-ban lévő tanácsokat isannyi "vigasztal" hogy egyértelműen nem vagyok egyedi eset,mert a neten elég sokan panaszkodnak az enyémhez hasonló problémákra.
ez a pi400 úgy látom nem sokban tér el a 4-es verziótól,mégis úgy reklámozzák,mintha totál kiváltana egy asztali pc-t.pedig tuti nem.neked mi a tapasztalatod eddig?
alap dolgokra egész jó a 4,főleg így ssd-vel,de sokszor szaggat a yt,meg a facebook videók totál darabosak.vagy a 400 már annyira optimalizált,hogy ezeket leküzdi?lehet valami más oprendszert kellene használnom?végülis nem lenne nagy kunszt,mert csak egy unifi controller és egy (pillanatnyilag használaton kívüli) adguard home van rajta.azokat sztem könnyen vissza lehetne pakolgatni.
-
-
betyarr
veterán
bár,azt vettem észre,hogy itt lehet valami nem stimmel:
pi@raspberrypi:~ $ sudo systemctl enable bluealsa.service
The unit files have no installation config (WantedBy=, RequiredBy=, Also=,
Alias= settings in the [Install] section, and DefaultInstance= for template
units). This means they are not meant to be enabled using systemctl.
Possible reasons for having this kind of units are:
• A unit may be statically enabled by being symlinked from another unit's
.wants/ or .requires/ directory.
• A unit's purpose may be to act as a helper for some other unit which has
a requirement dependency on it.
• A unit may be started when needed via activation (socket, path, timer,
D-Bus, udev, scripted systemctl call, ...).
• In case of template units, the unit is meant to be enabled with some
instance name specified.
-
betyarr
veterán
-
betyarr
veterán
Hová tűnt a gyári hangszóró
ikonpanel?
ott van,eddig is ott volt,csak nem csináltam róla képet.Itt, leírják hogyan tudod visszakaprani az eredeti állapotot.
Ezután _jobklikk_ a hangszóróikononpanelen, és válaszd ki a bt eszközöded. Nem kell hozzá semmi varázslat, alapból így kéne működnie.
végigcsináltam,de nincs előrelépés.ott vagyok,ahol a legelején tartottam,amikor legelőször próbáltam csatlakoztatni bt-n a hangalt.
ezt dobja a hangszóró ikon a jobbklikkre:a settings ezt hozza:
a hangkeverő indítása pedig ezt:
ha elindítok egy yt videót,akkor sem lesz másabb a hangszóró ikon menüje.
vagy én vagyok nagyon béna -
betyarr
veterán
na,akkor menjünk sorjában:
Szerinted ha nem a kérdésekre felelsz
asszem egy kérdés volt,hogy milyen oprendszert használok és arra írtam is,hogy raspbiant.
rébuszokban beszélsz (nincs olyan panel,mint a videóban) hogyan tudnánk segíteni?!
Milyen "panel"re gondolsz?azért tettem be a videó linkjét,hogy aki segíteni szeretne,az gondolom megnézi,hogy mit is csináltam pontosan.linkelem a yt videónak azt a részét,ahol kiválasztja és hozzáadja a "panelt",amiről beszéltem a hsz-ben : [link]
Az a baj, hogy elindulsz a szélrózsa minden irányába, itt-ott elállítasz ezt azt, és a végén csodálkozol hogy nem megy?
valóban próbálkozom,dehát másképpen nem fog működni.amit először próbáltam (videó) azt mivel nem működött,így a feltelepített dolgokat le is szedtem és csak utána próbáltam a következőt.
a kép,amit beillesztettél,nekem olyan nem is volt.eredetileg a hangerőszabályzó settings megnyitásánál ez fogadott,de semmi bluetooth eszköz nem volt választható.
ezután olvastam valahol,hogy a "pulseaudio"-t érdemes használni a beépített alsamixer helyett.azt feltettem,de nem lett jobb:
ja,és ha a bt-nél kattintok,akkor ezt kapom:
a connect-re való kattintást követően pedig ezt:
de az audio menüben nem mutat csatlakozási lehetőséget.
köszi,ha tudsz segíteni!
mod.: ja,ez igen,lemaradt:
Mielött kidurransz, leírnád hogy pontosan hol akadtál el?Az eszköz megjelenik amikor hozzá akarod adni?
Sikerül is a prosítás?
a párosítás sikerül,de nem tudom megszólaltatni az aktív BT-s hangfalat.nem találok olyan lehetőséget sehol,ahol kitudnám választani,vagy csatlakozni hozzá. -
kis.zsolt
aktív tag
Valóban: a Pi3B+om nincs hűtve: egy Unifi Controller fut rajta, de Ubuntu Server 22.04.1 LTS az oprendszer.
A Pi4-es más tészta: ott is ugyanaz a motor, de egy Domoticz-ot futtatok rajta az összes körítésével együtt, egy ilyen házban:
Itt 32-38 fok közt mozog a hőmérséklet, de nélküle elérte az 55-öt.
A hűtésre a magyarországi Rpi disztribútorok, mikor vásároltam évekkel ezelőtt, külön felhívják a figyelmet. Most már csak "javasolt". Ugyanakkor nem tartom mániának, hiszen tűzforró a proci, ergo nem árthat neki a hűtés... de kinek-hogy. -
Dehát nem is RPi-ről van szó. Azért kérdeztem, hogy honnan tudod.
Amúgy egy közepesnél erősebb mobiltelefonnak is szüksége van hűtésre, a házat szokták úgy kialakítani, hogy elvezesse a hőt, hogy ne throttling-oljon a CPU, de létezik már heat pipe-os hűtésű mobiltelefon. Biztos felgyűlt a raktárkészlet, azért tették bele.
P.s.: pi2-m van kettő is, pont azért szeretem, mert még egyáltalán nincs szüksége aktív hűtésre. Pi3-on futó Retropie viszont hűtés nélkül már bizony throttling-ol.
-
-
-
SunMount3r
nagyúr
Ennek a boltnak a kínálatát már néztem, de még ez is elég szűkös, vagy legalábbis pont olyat/olyanok nem találok ami nekem esetleg kellene. 3.5"-4"-ig bezárólag IPS-es kellene majd valamilyen. AZ IPS nyilván a jobb nappali fényes láthatóság és betekintési szög miatt, de amit korábban linkeltem, annak a felbontása is jóval nagyobb, mert az is számítana, hogy ne legyen túl pixeles. Az OLED-es, vagy AMOLED-esek nem tudom ezekben mennyivel lennének jobbak, mint a sima IPS, de lehat azok már túl drágák lennének.
(Igazából a legjobb és egyben legegyszerűbb is az lenne, ha találnék egy kis "konyhai lapostévét", még egy 12"-os is elég lenne egy HDMI bemenettel, de ezeket már sehol sem kapni. Pedig pl. az Orion is gyártott korábban ilyeneket, ahogy láttam a saját szememmel nem is olyan rosszakat).
-
PistiSan
addikt
Szia!
Most jutottam el arra pontra, hogy aktuális lett a dolog!
Szóval van egy kisebb usb hdd-m, arra felraktam a legújabb 64 bites imaget!
Elindult szépen usb-ről, frissítettem!
Klónoztam a boot és a rendszer partíciókat a "régi" nagyobb HDD-re, amiről korábban futott a rendszer még SD+USB bootról.
Átírtam az fstab-ben az UUID-ket az új hdd-jére.Bedugom a PI-t, elkezdi a bootot, majd elakad a boot egy ponton és nem megy tovább.
További érdekesség, hogy CTRL+ALT+DEL-t nyomva újra indul, tehát nem fagy rommá.
Mellékeltem egy képet a boot folyamatról, valamit a HDD-re panaszkodik, van ötletetek, hogy mit csináljak ezzel?
[kép] -
wassermann
Topikgazda
Nekem az jött le eddig, hogy valamilyen módon vezérelni akarja az akkuk körét. Amikor zenét hallgat (a Pi be van kapcsolva), tisztán csak az akkukról van hajtva a DAC, hogy szép hangja legyen. Amikor ki van kapcsolva a Pi, akkor töltőáramkörre csatlakoznának az akkuk. Ehhez kellenek neki a relék.
-
SunMount3r
nagyúr
Itt főleg az bonyolítja, hogy ezeket Windows-os PC-re lementeni egy Linux-os (meg ki tudja még "milyen módon spéci") rendszerről 1-az-1ben talán nem is lehet. Ugye a "file rendszer" kezelés különbsége a fő probléma. Részeletekkbe én sem tudnék bele menni, de szóval fennáll az esély, hogy használhatatlanok lesznek ezek a file-ok. Korábban már érdeklődtem ilyesmikről máshol és ott kb. ilyeneket írtak rá, eléggé eltántorító módon.
-
madrac
senior tag
Úgy tudtam a HA alapvetően egy fapados config fájlokból álló okosotthon szerver szolgáltatás. Ha így van, akkor miért zabál ennyit? Szerencsére nekem tökéletesen jó a Node-red, Mosquitto páros is ami ezek szerint törekék ennyi erőforrást használ. De hát kinek mi tetszik.
-
Sakab
senior tag
Hidd el, hogy elolvastam, csak ami neked lehet egyértelmű az nekem nem az. Én max azt láttam, hogy mpdlcd.conf. Ebből én nem láttam, hogy ez az indításra vonatkozik.
volumio@volumio:~$ mpdlcd status
Traceback (most recent call last):
File "/usr/local/bin/mpdlcd", line 7, in <module>
from mpdlcd import cli
File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/mpdlcd/cli.py", line 6, in <modul e>
import urllib.parse
ImportError: No module named parseItt az utolsó sor ez milyen hiba lehet?
-
Sakab
senior tag
Köszi, most már automatikusan indul valóban. De még az mpdlc-vel küzdők. Mindjárt lepésről lépésre élőről kezdem.
Közben felmerült egy kérdés...ugye ehhez az Rpi-hez szeretnék venni egy Allo DIGI van kártyát, amia 40 tüskén csatlakozik rá az Rpi-re. Ha én szeretnék nyomogomos kibekapcsolást, esetleg status led-et, és egy Infrát rákötni akkor azt, hogy tudom megtenni ha a DigiONE elveszi a 40 szabad tüskét? -
Sakab
senior tag
Ez a válasz jött vissza erre:
bash-5.0# sudo volumio -c “mpdlcd –no-syslog &”
[1] 6058
bash: $'\342\200\235': command not found
bash-5.0#
Usage : volumio <argument1> <argument2>
[[PLAYBACK STATUS]]
status Gives Playback status information
volume Gives Current Volume Information
volume <desired volume> Sets Volume at desired level 0-100
volume mute Mutes
volume unmute Unmutes
volume toggle Mutes/Unmutes
volume plus Increases Volume of one step
volume minus Decreases Volume of one step
seek plus Forwards 10 seconds in the song
seek minus Backwards 10 seconds in the song
seek <seconds> Plays song from selected time
repeat Toggles repetition of queue
random Toggles randomization of queue
[[PLAYBACK CONTROL]]
play
pause
toggle Toggles between play/pause
next
previous
stop
clear
[[VOLUMIO SERVICE CONTROL]]
vstart Starts Volumio Service
vstop Stops Volumio Service
vrestart Restarts Volumio Service
[[VOLUMIO DEVELOPMENT]]
pull Pulls latest github status on master from https://github.com/volumio/volumio3-backend.git
pull -b <branch> Pulls branch <branch> from https://github.com/volumio/volumio3-backend.git
pull -b <branch> -r <repository> Pulls branch <branch> from git repository <repository>
dev Start Volumio in develpment mode, with Nodemon and Remote Debugger
kernelsource Gets Current Kernel source (Raspberry PI only)
plugin init Creates a new plugin
plugin refresh updates plugin in the system
plugin package compresses the plugin
plugin submit submits the plugin to the plugins store
plugin install installs the plugin locally
plugin update updates the plugin
logdump <description> dump logs to /var/tmp/logondemand instead of uploading
init-edit <initramfs filename> unpacks the initramfs, feeds nano with the init script and upon nano exit, rebuilds initramfs
[[VOLUMIO UPDATER]]
updater forceupdate Updates to latest version
updater factory Restores factory version and wipes all user data
updater userdata Wipes all user data
updater testmode Enables or disables Test mode, allowing to receive beta builds
updater cleanupdate Updates to latest version and cleans user data, allowing a start like a newly flashed image
updater restorevolumio Delete all manually edited files from /volumio folder, restoring a pristine volumio core system
[[MISCELLANEA AND TEST]]
internet Enables or disbles internet access, accepted commands: on | off
endpointstest Check availability of remote ancillary cloud endpointsItt most valami conf-igot kellene szerkezteni valahol?
-
Sakab
senior tag
Lefutott minden hiba nélkül kivéve az utolsó sor:
volumio@volumio:~$ su volumio -c “mpdlcd –no-syslog &”
[3] 6510
-bash: $'\342\200\235': command not foundEzt írta ki. És hiába indítok el bármilyen számot a volumioval csak az alap LCDProc Service feliratot jeleníti meg.
Gondolom ezt nem kell engedélyezni a volumion belül, és nincs ennek se valami grafikus felülete hanem ezt is parancs sorban kell bűvészkedni. -
Sakab
senior tag
baz...eg....müködik....az volt a baj, hogy volt 2 üres sor az elején kitöröltem és most már működik
Köszönöm a türelmet mindenkinek és a segítséget 1000 köszönet. Nem hittem benne megmondom őszintén, h sikerülni fog
Már csak a Volumioval kell valahogy összelőnőm, hogy mit írjon ki és kész is van
-
Sakab
senior tag
Start az lefutott elvileg hiba nélkül, nem írt ki semmit. Viszont a státuszra már dobott ki hibát :/
volumio@volumio:~$ systemctl status LCDd.service
● LCDd.service - LCD display daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/LCDd.service; disabled; vendor preset: en
Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2023-01-14 15:06:29 UTC; 6s ago
Docs: man:LCDd(8)
http://www.lcdproc.org/
Process: 3224 ExecStart=/usr/sbin/LCDd -s 1 -f -c /etc/LCDd.conf (code=exited,
Main PID: 3224 (code=exited, status=1/FAILURE)
Jan 14 15:06:29 volumio systemd[1]: Started LCD display daemon.
Jan 14 15:06:29 volumio LCDd[3224]: Loose word found on line 2 of /etc/LCDd.conf
Jan 14 15:06:29 volumio LCDd[3224]: Could not read config file: /etc/LCDd.conf
Jan 14 15:06:29 volumio LCDd[3224]: Critical error while processing settings, ab
Jan 14 15:06:29 volumio systemd[1]: LCDd.service: Main process exited, code=exit
Jan 14 15:06:29 volumio systemd[1]: LCDd.service: Failed with result 'exit-code' -
Sakab
senior tag
X-et elhagyva:
volumio@volumio:~$ lcdproc -s 127.0.0.1 -p 13666 C M
sock_connect: connect failed
Error connecting to LCD server 127.0.0.1 on port 13666.
Check to see that the server is running and operating normally.A másik parancsra, pedig ezt dobja ki:
volumio@volumio:~$ systemctl status LCDd.service
● LCDd.service - LCD display daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/LCDd.service; disabled; vendor preset: en
Active: inactive (dead)
Docs: man:LCDd(8)
http://www.lcdproc.org/Ezt a házat akartam megvenni, a kijelző csak ehhez járt. Próbáltam keresni ilyen méretű normál LCD-t, de nem találtam. Utána próbáltam keresni VFD-t ebben a méretben azt sem találtam alin sajnos.
-
Sakab
senior tag
Elolvastam hidd el többször is, de mivel sosem dolgoztam parancssorokkal, így nekem nem egyértelmű, hogy pontosan miket is kellene beleírnom, hova, és hogyan.
Pl látom, hogy van Protokoll, OnExit, Contrast, BackLight, DiscMode az imonlcd alatt, de ezeket mind bekellene másolnom az imon alá és kitölteni vagy elég amit írtál size, és device?
Jelenleg így néz ki a config file:
Gondolom ez valami teszt képernyős parancs lenne:
volumio@volumio:~$ lcdproc -s 127.0.0.1 -p 13666 C M X
Invalid Screen: X -
Sakab
senior tag
- Van /dev/lcd (vagy hasonló nevű) eszközöd?
lsusb parancsal látja magát az USB-re dugott kijelzőtMi az ls /dev/lcd* kimenete? Létrejön az eszköz?
Ezt melyik parancsal tudom megnézni?- A lirc telepítése után létrejön az eszköz?
Lircet feltelepítettem ezzel a parancsal
sudo apt-get install lirc
De ezen kívül mást nem tudtam vele csinálni.Próbálom megérteni, de nem sikerül. A Lirc az az Infához van csak nem? Azt pedig nem akarom haszánli. Linux Infrared Remote Control
-
kopogo
tag
most újra indítottam az eszközt és rendben van minden.
Nem nagyon értem.
mount |grep /dev/sda
ezt adja vissza:
/dev/sda1 on /mnt/hdd type ext4 (rw,relatime)dmesg
6.115769] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43455-sdio for chip BCM4345/6
[ 6.116583] usbcore: registered new interface driver brcmfmac
[ 6.456015] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43455-sdio for chip BCM4345/6
[ 6.456149] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43455-sdio for chip BCM4345/6
[ 6.467272] brcmfmac: brcmf_c_preinit_dcmds: Firmware: BCM4345/6 wl0: Jan 4 2021 19:56:29 version 7.45.229 (617f1f5 CY) FWID 01-2dbd9d2e
itt ennyi hiba üzenet van de ez más.Még 1 kérdés azt hol lehet beállítani ha újra indítom az eszközt akkor qbittorrent ne ellenőrizze végig az állományokat újból.
Köszönőm előre is.
-
totya79
tag
Failed to mount '/dev/sda1': Kimeneti/bemeneti hiba
NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
/dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
for more details.
Eljutottam oda,hogy szeretném a külsö hdd-t felcsatolni,de eddig jutottam. -
-
fa4hu
őstag
Úgy néz ki, hogy a rádugott merevlemez szállt el.
A PI nem tud egyszerre meghajtani egy SSD-t és egy USB-s merevlemezt (az utóbbi egy eagate USB 3 backup)?
Adódott egy problémám a qBittorrenttel is: Feltelepítem, beállítom a PI-n a webes felhasználót és jelszavát, majd be is tudok lépni másik gépről, tudok letöltést is indítani, de újraindítás után már "Érvénytelen felhasználónév vagy Jelszó." hibát kapok.
Illetve a PI újraindítása után nem csatolja fel a futó torrenteket, megszakad a visszaseedelés, ez valahogy kiküszöbölhető?
Előre is köszönöm a tanácsokat!
-
fa4hu
őstag
A vacakolás az volt, hogy állandóan lecsatlakozott a megosztott meghajtó, crashelt a Firefox. Az SSD a Raspberry Imager-ével tettem fel. A telepítésével is szívtam, mert USB3-ban nem tudott felállni a rendszer, csak USB2-vel (vagy a beletett régi SSD nem kezeli vagy a doboz).
Az az érdekes, mikor felcsatolom a merevlemezt a leírásod szerint, akkor a media könyvtárban a csatolási név alatt nem a korábbi könyvtárak látszanak azonnal, hanem mindenféle bin, root, stb., és csak a velük egyszinten lévő media könyvtárban jelenik meg a felcsatolt nevű könyvtár, azon belül ismét az (a pi mellett), és azon belül vannak csak a szokásos könyvtárak. Lehet, hogy a sok próbálkozásban valamiféle rendszermeghajtó lett belőle, amikor SD-ről próbáltam bootolni kínomban és az elsődleges USB boot volt beállítva?
-
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
Koszi! Igy nem jelzett semmit. Csinaltam egy uj telepitest, es igy jo lett. (Csak igy meg ujra kell telepiteni az opencv-t, azt meg nem akartam, mert nem 5 perc.)
Mondjuk jo lenne tudni, mit reszeltem el, hogy beakadt ez az alacsony fesz. hiba. Eleg idegesito.
(#45001) cigam
Melohelyen mertem, 34461A-val. Persze rarakhattam volna ra egy oscilloscope-ot, de valahogy nem jutott eszembe. -
tvamos
nagyúr
5" HDMI display van csak, meg a soros porton ssh-val.
Az áramkorlát 20A. (Mondjuk ennek semmi értelme.)
A kis pucukára megy az 5.2V, meg 2 pucukára a GND. (Header.)
Megmértem a panelon, ott is van az 5.2V.
Raspbian megy rajta.
Egy kamera volt rajta, de az nélkül is csinálja.
Ha lehúzom a kijelzőt, akkor mondjuk nem látom, hogy reklamál...Az lehet, hogy az Aliexpress-es buck konverter rontotta el?
-
golya87
őstag
Igen, úgy indult, hogy konzol, meg GPIO, hardver közeliség. Aztán elég hamar megjelent a hivatalos anyagokon a desktop, mind használható dolog, netezésre, etc. És ez utóbbi az én problémám. Hogy a hivatalos kommunikáció is ez, hogy ez erre jó, holott itt a fórumon én még nem találkoztam pozitív véleménnyel.
Személy szerint én azért örülnék egy erősebb Pi variánsnak, mert szeretnék egy ARM alapú szervert itthonra. -
scream
veterán
Szerintem érdemesebb lenne lassan túllépni a jóemberen, mert nem igazán ment neki át egyik üzenet sem.
Rakjon fel magának Win10-et vagy Ubuntut aztán majd szembesül elsőkézből vele.
Csak azt nem értem, hogy akkor minek jön kérdezni, ha utána annyi fáradtságot nem vesz, hogy értelmezi is a kapott válaszokat. De nem, ő asztali rendszer élményt vár, meg azt, hogy valaki ebben megerősíti. Mindenki más meg helikopter.
-
5leteseN
senior tag
-
BestofJAVA
tag
Windows-ra készülnek, és emellett Ubuntu kiadás létezik az összes felsorolt oktatási applikációból.
A Raspberry Pi 4B fogadja a Windows 10/11-et, nemcsak IOT, hanem Desktop verzióban is, erre gondoltam. [link: asztali Windows a legújabb Raspberry-n]
De eddig csak Raspberry Pi OS volt fenn nálam. Nem tudom, hogy szuperál rajta Ubuntu (állítólag a 22.10 már szem előtt tartotta a Raspberry-t, és jóval kényelmesebb az elődöknél). És nem tudom, mennyire terhelhető az asztali Windows.
-
petyus_
senior tag
a web-szervert böngészőből ip címmel és névvel is elérem, ssh-n nem próbáltam még. Monitort nem tudok rádugni, nincs mini-hdmi csatlakozóm. Eddig ment az ssh, csak most másik hálózatra csatlakoztam (csináltam egy wpa_supplicant.conf file-t, ezt másoltam fel az sd-kártyára), mást nem állítottam.
-
AcCEsS
senior tag
De az átlátszó USB3 Orico-val működik jól. Működik a Ugreen cucc is, ha már (másról) bebootolt a kicsike, csak maga a boot nem ok.
-
slylecz13
csendes újonc
Jó reggelt!
Szeretném jelezni a fejleményeket!
Ezeket a sorokat hozzáadtam:
sudo chown root:users /media/sly/1TB
sudo chmod 775 /media/sly/1TBEllenőriztem, hogy kik tagjai az users csoportnak. Ott látszódott mindhárom felvett user, amikkel próbálkoztam
, de köztük volt a "sly".
Úgyhogy az pipa...
(A felesleges felhasználókra van valami törlési eljárás rendszer/samba?)Megpróbáltam, de így még nem működött, úgyhogy listáztam volna, de ezt írta ki:
sly@raspberrypi:~ $ pdbedit -L -v
tdbsam_open: Failed to open/create TDB passwd [/var/lib/samba/private/passdb.tdb ]
tdbsam_getsampwnam: failed to open /var/lib/samba/private/passdb.tdb!
User Search failed!Úgy voltam vele, hogy megpróbálom hozzáadni a "sly" user-t. Ez sikerült is
Aztán leellenőriztettem a szintaktikát:
sly@raspberrypi:~ $ testparm
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
Loaded services file OK.
Weak crypto is allowed
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitionsItt úgy vettem ki, hogy minden rendben, aztán megpróbáltam win-ről a csatlakozást és lám, már láttam is a HDD-t.
Írtad, hogy sokat kell még tanulnod. Szeretném én annak csak a töredékét tudni, amit most te. De amit külön szeretnék megköszönni, hogy nem csak odaírtad, hogy miket kell beírnom a megoldás érdekében, hanem mellé írtál mindent, hogy azt miért is kell csinálnom.A hálám (a lehető legjobb értelemben) örökké üldözni fog!
köszi
-
-
slylecz13
csendes újonc
Jó reggelt!
Azt hittem már rájöttem a kihagyott lépésre, de sajnos még mindig nem akar működni.
A log fájlból ezt tudtam kiolvasni:
[2022/09/14 06:59:55.914440, 0] ../../source3/smbd/service.c:166(chdir_current_service)
chdir_current_service: vfs_ChDir(/media/sly/1TB) failed: Engedély megtagadva. Current token: uid=1003, gid=100, 2 groups: 1003 100
[2022/09/14 07:17:15.806478, 0] ../../source3/smbd/service.c:166(chdir_current_service)
chdir_current_service: vfs_ChDir(/media/sly/1TB) failed: Engedély megtagadva. Current token: uid=1003, gid=100, 2 groups: 1003 100A jogosultságok pedig így néznek ki:
És le a kalappal a jegyzetedért (független attól, hogy nekem a saját hibámból nem akar összejönni) látszik, hogy nagyon ott vagy a témában és hogy a saját hülyeségem már szinte a szívügyeddé vált
köszönöm
-
chris-v
senior tag
Köszi,
megnézem, bár nálam kicsit más a helyzet, mert nem kell minden indulásnál beadni az url-t és a tárca címet ami a user név. Csak egész egyszerűen a sudo cgminer parancsot kellene a scriptbe beírnom.
Illetve akkor jól értelmeztem, hogy kell egy script amit meghívok.Nem vagyok teljesen vakon linux vonalon, és elsőre minden nehéz, de ez miért ennyire körülményes linux alatt, hogy valami automatikusan induljon, nem is értem.
-
W1
senior tag
-
Vigyorka
aktív tag
Az R-Pi -n megy az Adguard Home a DNS szürök bepipálva.
AX3600-n routeren DNS átjárók beállítva az R-Pi IP címére.
A telefonokon a wifi statikusra állítva az átjárók beállítva az R-Pi IP címére.
Azt gondolom, hogy tesztnek mind a 3 kliensnél ugyanazt az eredményt kéne produkálnia... (Hát nem..)
((A szerveren átmenöen,..))
Köszönöm, hogy foglalkozol velem! 😊👍 -
ada19
senior tag
Én pl. csak akkor engedném ki internetre ha nagyon muszáj (és akkor is reverse proxyn keresztül), minden másra ott a WireGuard.
Legyen minden frissítve, lehetőleg passwordless SSH (cert alapján), root/admin/pi userek tiltva SSH-ról, egyedi user ami sudo-val képes root feladatokat ellátni. Ahol jelszót kell beállítani, egyedi és bonyolult legyen lehetőleg semmiképp ne olyan amit már máshol is használtál, nehogy a hash meglegyen, és főleg ne szótárazható.
Stb stb.
-
-
niof
veterán
Biztos van, ez nem is kérdés. De nincs is reklám. Sőt! Kb. 2 hónapja üzemel (a kölcsön pi3-at is beleszámítva), és most a héten 2 malware-es oldalt is blokkolt. A weboldalak betöltési idején nem érzem a lassulást, de többet már nem adok hozzá.
Esetleg csinálok desktopon is képernyőképet, hogy jobban lehessen látni a szűrőket, ha valakit érdekel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest