Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#7676) TwentyFour


TwentyFour
tag

Sziasztok,

Egyelőre új vagyok a témában, de bele szeretném magam ásni a következő probléma miatt:
-adott egy meglehetősen erős asztali gép, mely csak és kizárólag HD videószerkesztésre, valamint nagy mennyiségű HD videó tárolására van használva.

A lényeg, hogy a gépben található egy SSD, mely az oprendszert(win7), valamint a programokat tartalmazza, illetőleg 8db HDD, melyeken az anyagok vannak (jellemzően 100-3000MB méretű fájlok.)
A probléma az, hogy nemrég elhalálozott az SSD (másodszorra), mely többnapos fennakadást okozott, valamint úgy néz ki, hogy az egyik HDD-t is garanciáztatni kell. Ez ugye megint adatok másolásával, munkaidő kieséssel jár. Biztonsági mentés manuálisan van megoldva külső (értsd: fiókban lévő) HDD-k segítségével.

Egy gyors és megbízható rendszert szeretnék kialakítani, egyelőre az alábbi megvalósításában gondolkodom:

1, 2db SSD Raid1-be kötve tartalmazná az oprenszert, valamint a telepített programokat. 2db 128GB Crucial M4-re gondoltam több neten található cikk alapján. Így meghibásodás esetén is folytatható lenne a munka a gép újrahúzása nélkül. Természetesen pont akkor áll meg a rendszer mikor a legtöbb munka lenne - ennek a kiküszöbölése számomra mindenféleképpen megéri a +1 SSD árát. Kérdésem, hogy egyáltalán ilyesmit ki lehet-e alakítani, esetleg valaki csinált-e már hasonló rendszert (Esetleg ismer-e valaki egy jó cikket/blogot ezzel kapcsolatban?).

2, A 8db HDD-t (ez a szám valószínűleg nőni fog 10-12re) RAID5-be kötve tartalmazná a rendszer. Kérdésem, hogy van-e asztali gépbe rakható nagy megbízhatóságú RAID kártya (milyet ajánlanátok), ami 10+ HDD-t tud kezelni. (Esetleg a fent említett SSD-ket is ez vezérelné?) Sejtem, hogy ez nem a néhány ezer forintos árkategória, de komoly munkára kell a gép. Így a cél az, hogy a vinyóhibákból adódóan ne álljon a munka, illetőleg minimalizálódjon az adatvesztés lehetősége.

Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv,
R

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.