Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• MrTwister

őstag

Sziasztok!
    Van most 3db 200GB-os SATA2 vinyóm(Samu). Be akarom őket cserélni 2db 750GB-os F1-es Samura és RAID1-ben akarom őket hajtani. Fontos dolgokat tárolnék rajta ezért megyek a maximális biztonságra(RAID1). Az a kérdésem, hogy szoftveres(XP féle) RAID-et, vagy alaplapit(Abit IP35 Pro) esetleg vegyek egy hardveres RAID kártyát(Fasttrak, Promise). Utóbbitól csak a borzalmasan magas ára tántorít el, de ha azt mondjátok, hogy csak ez az egyetlen biztonságos út járható akkor mélyen belenyúlok a pénztárcába és majd böjtölök néhány hónapot :O . Szoftveres RAID-nél már olyat is hallottam hogy az egyik vinyó kiesett a RAID-ből, mert mint utóbb kiderült megsérült. A koma kicserélte a hibásat egy új vinyára és újra akarta építeni a tömböt, de az XP valamiért nem engedte. Vajon miért nem? Nem az lenne a RAID lényege, hogyha az egyik vinyó megsérül akkor a másikról újra épül a tömb. Alaplapira olyat hallottam, hogy ha valamiért behal az alaplap, akkor megint oda vannak az adatok, mert egy bizonyos alaplap által épített RAID tömböt más alaplap nem tud kezelni, csak az amelyik a tömböt építette(mégha ugyanazon márka ugyanazon típusáról is van szó). Tehát teszem azt ha csinálok egy RAID 1-ás tömböt az Abit-ommal és utána az valamiért meghal, akkor viszlát adatok, soha többé nem tudom mondjuk egy ugyanolyan IP35-tel backuppolni az adataim? Különálló hardveres RAID kártyára is hallottam már ilyet, de gondolom mivel ilyen drágák azért biztos nem dobják fel olyan könnyen a talpukat ugye? Légyszíves erősítsetek meg vagy cáfoljatok! Köszi a segítséget mindenkinek!
    Pl.: ez Promise FastTrak S150 SX4 (SATA RAID vezérlő) biztonságosabb lenne mint az alaplapi vagy a szoftveres?

Új hozzászólás Aktív témák