Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tknof1871

őstag

Üdv! Windows 10 Home, 64 bit, Tárolóhelyek

Előzmény:
    Évekkel ezelőtt 2 darab egyforma és új HDD-vel csináltam tárolóhelyet. Kétutas tükrözés-t választottam. A kétutas tükrözés két példányt tart fenn a fájlokból, és egy meghajtó meghibásodása ellen véd, Szerintem ez RAID 1, de ezt a megnevezést valamiért nem akarja a Microsoft használni. Tehát ez a Microsoft saját szoftveres megoldása RAID 1 létrehozására. Ez a 2 HDD 1 darab partíció.
    Az egyik HDD állapota elkezdett rohamosan romlani a HD Sentinel szerint. Sok rossz szektor van rajta.

Végre sikerült az új HDD-t a tárolóhelyhez adni. Még mindig kétutas tükrözés, 1 darab partíció a tárolóhely, de már 3 HDD alkotja. Mindhárom HDD ugyanakkora kapacitású, ugyanakkora a forgási sebesség, CMR mindegyik, cache ugyanakkora. Lehet, pontatlan kifejezést használok. Amikor az új HDD-t hozzáadtam, akkor alapból pipa volt egy opció mellett. Az opció neve azt hiszem Meghajtóhasználat optimalizálása. Úgy gondoltam, ha a Microsoft úgy döntött, ez alapból be van jelölve, akkor jobb, ha bejelölve hagyom. Órákon át tartott a folyamat és elkészült.

De ez most egy normális állapot?
    Vezérlőpult > Rendszer és biztonság > Tárolóhelyek. Itt lenyitom a Fizikai meghajtók-at. Ott a 3 HDD/fizikai meghajtó és az új HDD-hez azt írja 49% felhasználva. De a 2 régi HDD-hez azt írja 74% felhasználva.
    Ez kétutas tükrözés, szerintem az RAID 1. Mindegy hány fizikai meghajtó alkotja, minden fizikai meghajtónak teljesen egyformának kell lennie tartalomra. Hogyan lehet eltérő a HDD-k/fizikai meghajtók felhasználása? Nálam minden fájlból 3 darabnak kell lennie, mert 3 fizikai meghajtó van. Szerintem 74%, 74%, 74%-nak kellene lennie minden fizikai meghajtónál. 49%, 74%, 74%? Nem értem.
    Talán akkor lett volna 74%, 74%, 74% ha kiveszem a jelölést a Meghajtóhasználat optimalizálása elől?
    A 3 fizikai meghajtóból ha az egyik tönkremegy, akkor mi lesz? Legnagyobb eséllyel a 3-ból a sok hibás szektorral rendelkező fog tönkremenni. Amikor ez megtörténik, akkor fogja a Windows a 49°-ost 74%-ra tölteni?
    Azt hiszem utólag is ki lehet venni a bejelölést a Meghajtóhasználat optimalizálása elől. Ha most kiveszem, akkor a 49°-ost 74%-ra fogja tölteni?

Természetesen így nem is merem kivenni a tárolóhelyből a rossz kondíciójú fizikai meghajtót. Talán nem is fontos kivenni. Mondjuk még azonosítani se tudtam a Windows 10 Tárolóhelyek > Fizikai meghajtók listájában. A sorozatszámot kiírja, az nyilván egyedi. A HD Sentinel valami almenüben dughatta el.

Új hozzászólás Aktív témák