Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gaben92

őstag

válasz zoli.22 #8565 üzenetére

Szerintem első körben tisztázni kellene mi a cél mert a PLC nem feltétlenül a legjobb és/vagy költséghatékonyabb cél erre.

Csak, hogy egy példával éljek, fogsz egy Raspberry Pi-t, ahhoz veszel egy zzh! koordinátort, felraksz egy HomeAssistant-ot, onnnantól pedig rajtad áll mit csinálsz és gyakorlatilag van egy (fél)kész okosotthonod. Nyilván ezekhez ugye kellenek a megfelelő okoseszközök is amiket vezérelni akarsz de gyakorlatilag megoldható vele minden ami egy átlagos otthonba kell. Világítás, dugaljak, TV, házimozi, sötétítő, kazán, garázsajtó, stb.

PLC-vel ezeket megoldani elég költséges lenne és még mindig neked kell összerakni ilyen apróságokat, hogy okostelefonról tudd vezérelni, vagy távolról elérd.

Nálam egy HomeAssistant fut egy NAS-on virtuális gépként, az kezel mindent és tol át Apple HomeKit-nek. A geotermikus fűtés hőszivattyúja az egyetlen amihez majd tervezek egy S7-1200-at mert abba csak Modbus TCP-n tudok belemászni, azt meg jobb PLC-re bízni, de maga a vezérlés/monitorozás ugyanúgy HomeAssistant alatt fog futni valószínűleg MQTT kommunikációval.

Szóval otthonra még én se terveznék PLC-t okosotthonhoz, pedig nekem van is itthon egy 1517F-em elfekvőben. :DDD

Új hozzászólás Aktív témák