Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• And

veterán

válasz Szirty #5967 üzenetére

"[..] az olaszok sok "érdekes" dologra képesek."
    Ja, természetesen nem szeretnék általánosítani, de elég vegyes tapasztalataim vannak a témában.
    "Rendkívül jellemző rájuk (szerintem) hogy a géphez igyekeznek a lehető legkevesebb hasznos információt adni."
    Úgy tűnik, hogy mi akkor azért részben jobb helyzetben vagyunk, mert ez vegyipar, illetve annak egy speciális területe. A lényeg, hogy a gyártó berendezés és minden elektromos csingilingi, amit rászereltek vagy a közelében van (műszerezés, hajtások, szelepek, HMI, stb.), az mind robbanásveszélyes térségben, gyártócsarnokban helyezkedik el. Ezek az eszközök nem lehetnek akármilyenek, csak minősített, adott veszélyességi zónának megfelelő Rb-s gyártmányok, illetve a vezérlőszekrény ezekhez kapcsoló berendezései (pl. gyújtószikramentes leválasztók) is hasonló elvek mentén kerülnek kiválasztásra. Ezért ha megnézzük a PLC-hez kapcsolódó terepi műszereket vagy magát a vezérlőszekrényt, akkor mifelénk szinte berendezéstől függetlenül ugyanazon kevés számú gyártó termékeivel találkozhatunk: Pepperl+Fuchs, Endress+Hauser (meg ABB, Siemens, Vega, Krohne, ..), helyi szerelésnél Datcon és társai, a PLC (készen, külföldről beszerzett gépek esetén) szinte mindig Siemens, a HMI pedig Bartec / Stahl. Akadnak persze mindenhol egzotikus dolgok, de jelentős részük ezekből áll. A dokumentáció is elég bőséges elvileg, de az kell, mert ezeket a gépeket nem lehet egy valag doksi nélkül csak úgy átadni, újabban szinte minden második-harmadik hétre jut valamilyen hatósági ellenőrzés. Ok, nem egy atomerőmű vagy NASA, de azért papírok - anyagbizonylatok, Rb-s dokumentációk, villamos-műszeres rajzok, kalibrálási papírok, beüzemelési tesztek, működéi leírás, akármi - nélkül nem lehet meglenni.
    A PLC / HMI szoftveres része viszont sok esetben mostohagyereknek számít, átadott programok és projektfájlok az ilyen berendezések többségénél nincsenek, főleg a régebben ( >10 éve) telepített gépek esetén, mivel akkoriban nem igazán tartották ezt olyan fontosnak a beruházók, a felhasználó üzemrészek meg még kevésbé, ott helyben nem szokás ilyenekkel foglalkozni. Úgyhogy a kommentek és szimbólumok nélküli PLC-programok turkálása lassan mindennapossá válik, rengeteg idő megy el apróbb módosítások előkészítésével vagy hibakereséssel. A gyártók hozzáállása is igen változatos az ezzel kapcsolatos megkeresésekre, a 'tessék, itt van'-tól elkezdve a megszűnt / beolvadt cégeken és a 'már nincs meg, de van az a pénz, amiért szívesen segítünk' felfogáson át a 'nem adjuk'-ig, vagy a sima lepattintásig, ha kiderül, hogy nem új berendezések után érdeklődünk. A legutóbbi, olasz céggel kapcsolatos tapasztalatunk a lepattintás volt, szerencsére a közelmúltban volt is alkalmam finoman a fejükre olvasni ezt a tényt, amikor üzemeltetési tapasztalatokról meg hasonlókról érdeklődtek, nyilván új üzlet reményében :U.
    "Én nem tudom (tényleg) mi a helyzet abban a programban, de nem érdemes látatlanul olyan prekoncepciókkal élni hogy mi szokás és mi nem."
    Ennek az előzményét csak azért írtam, mert speciel az olasz eredetű PLC-vezérlésű berendezéseink az egyszerűbbek közé tartoznak, relatív kevés I/O-val és kisebb vezérlőprogramokkal. Ezek programjait nem szokták agyon bonyolítani, ha lennének bennük megjegyzések és szimbólumok, még kevés gyakorlattal is el lehetne igazodni bennük. Volt, hogy a módosításhoz szükséges blokkokat elkezdtem szimbólumozni, de iszonyú macera volt, sok esetben a HMI-ről letöltött és helyreállítható projekt és a fizikai I/O-lista alapján haladva. Kaptunk már olaszoktól is forrásprogramot, de csak addig örültünk neki, amíg bele nem néztünk: megjegyzések és magyarázatok olaszul, blokknevek olaszul, még a HMI tag-ek kifejtése is olasz nyelven volt :D.

Új hozzászólás Aktív témák