Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#5570) Szirty válasza Zoleee89 (#5569) üzenetére


Szirty
őstag

Üdv Zoleee89!

Nem, ez csak a szakadást figyeli. Tehát azt, ha a bemeneten folyó áram 4mA alá esik.
A túlcsordulást is figyelheted a 20mA-hez tartozó értéket túl fogja lépni a beolvasott bináris érték, mert az A/D-nek van egy kis ráhagyása. Ezt egy egyszerű összehasonlítással figyelheted a programban.

"Pl MOV-al a beolvasot analóg jelet akkor ne HEX-ben legyen ,hogy lehetne megoldani, hogy ne BCD-ben számoljon, hanem INT-ben?"

Ez két kérdés egyszerre. :)
Alapvetően az adattípusok között különféle konverziós utasításokkal tudsz átjárást biztosítani.
Pl. BCD számot BIN vagy BINL utasítással konvertálhatsz binárissá. De ugyanazt az értéket kabod (pl 6210) csak másképp van ábrázolva.

Ha az analóg jelre érted, akkor azt skálázni kell. Ami annyit tesz, hogy az analóg bemenetről beolvasott nyers értéket az analóg bemenetre kötött távadó által mért fizikai mennyiség értéktartományába kell átalakítani (skálázni).
Pl. 0-10 Bar-os nyomás távadó van egy 4-20mA-es analóg bemeneten. Akkor 0 értéket olvasol be 0 Bar nyomásnál, (4mA áram a bemeneten). És 8000 (1F40h) értéket amikor 10 Bar a mért nyomás.
Tehát 0-8000 (0h-1F40h) tartomány kell 0-10 tartományra skálázni. Pl. az SCL utasítással (bár az BCD eredményt ad).
Így ha 10Bar a nyomás 10-et kapsz.

Más téma, margón jegyzem meg csak, de ide vág, hogy nekem az Omron adattípusok és azok közötti átjárhatóság nagyon nehézkesnek és kaotikusnak tűnik. Más nincs ezzel így?

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.